Zdravlje žene

I onkološki pacijenti će moći da zamrznu spermatozoide i jajne ćelije, poznato i kada VIDEO

Onkološkim bolesnicima biće omogućeno zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države kako bi po završetku lečenja mogli da se ostvare kao roditelji.

Ponedeljak, 23.01.2023.

14:10

Izvor: superžena/TV Prva

I onkološki pacijenti će moći da zamrznu spermatozoide i jajne ćelije, poznato i kada VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

O detaljima vantelesne oplodnje za onkološke pacijente, voditeljka TV Prva razgovarala je sa direktorkom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - profesorkom dr Sanjom Radojević Škodrić.

Kako je istakla za pomenutu televiziju, zamrzavanje reproduktivnog materijala za onkološke pacijente počeće od februara meseca.

Zašto se država odlučila na ovaj korak?

Pošto će 2023. godina biti posvećena povećanju nataliteta u državi, kaže Škodrićeva, uvoz reroduktivnog materijala iz inostranstva je jedna mera koja će počela da se praktikuje kod nas.

"Većina mladih, u periodu od 20 do 30 godina suočava se sa malignim bolestima. Država je htela i njima da omogući šansu da se ostvare kao roditelji, a ovim postupkom je to i uradila. Takođe, u poslednjih nekoliko godina smo proširili prava u domenu vantelesne oplodnje", kaže direktorka fonda, te dodaje da, ipak, postoji starosna granica do koje muškarci i žene mogu da se prijave.

"Prava imaju žene do 40 godina i muškarci do 50 godina".

Doktorka Sanja Radojević Škodrić se osvrnula i na aktuelno pitanje javnosti - Zašto ne koristimo domaće banke reproduktivnog materijala, te je kratko prokomentarisal da u poslednje tri godine nije dala dobre rezultate.

"Istina je, mi imamo domaću banku, ali ta banka za tri godine nije dala rezultate. Za te godine bilo je samo 5 donora spermatozoida, i nijedna jajna ćelija", istakla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare