Zdravlje žene

Naučnici otkrili zanimljivu prednost trudnoće nakon 35. godine

Iako većina veruje da trudnoća postaje rizična nakon 35. godine, najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, pokazalo je zanimljivo otkriće naučnika.

Petak, 10.03.2023.

08:13

Izvor: index.hr

Naučnici otkrili zanimljivu prednost trudnoće nakon 35. godine
Foto: goodluz/shutterstock

Podeli:

Naime, naučnici su otkrili da trudnoća u kasnijem životnom periodu žene pozitivno utiče na njenu psihu, odnosno, sprečava gubitak pamćenja u poznim godinama.

U istraživanju je učestvovalo 830 žena koje su bile u postmenopauzi, a naučnici su beležili njihove verbalne sposobnosti, funkcionalne veštine, ali su ih preispitivali i o događajima iz prošlosti.

Takođe, proučavali su životni period u kome su žene dobile prvu mesntruaciju, kada su zatrudnele, koliko trudnoća su imale i još mnoge faktore.

Rezultati su pokazali da su žene koje su rodile nakon 35. godine imale bolje pamćenje, dok su one žene koje su svoje prvo dete dobile u ranijoj dobi, između 15 i 24 godine, imale lošije zdravstveno stanje, kao i slabije motoričke funkcije u svojim četrdesetim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.