Zdravlje žene

Dijabetes 2 se kasnije dijagnostikuje kod žena

Nedavno sprovedena studija Medicinskog univerziteta u Beču je pokazala da postoje rodno specifične razlike u dijagnostikovanju dijabetesa tipa 2 kod žena i muškaraca.

Petak, 21.04.2023.

14:55

Izvor: Kancelarija Grada Beèa u Beogradu

Dijabetes 2 se kasnije dijagnostikuje kod žena
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

Bolest se kod žena dijagnostikuje kasnije nego kod muškaraca, iako postoji više faktora rizika kod žena. Ova činjenica negativno utiče na tok bolesti kod žena, posebno kada su u pitanju srčani i moždani udari. Muškarci su obično manje gojazni u vreme postavljanja dijagnoze, a zbog svoje genetičke strukture i hormonske situacije imaju veći nivo insulinske rezistencije i više abdominalne masti. Kod žena se dijabetes tipa 2 često dijagnostikuje tek tokom trudnoće. Trudnički dijabetes važi za jak faktor rizika za kasniji razvoj dijabetesa 2.

Poremećaju hormonske ravnoteže kod žena, kao što su poremećaj menstrualnog ciklusa ili sindrom policističnih jajnika, treba posvetiti pažnju. Stručnjaci preporučuju da se pre trudnoće ispita predijabetes, preteča dijabetesa. Povećan rizik od dijabetesa 2 i kardiovaskularnih bolesti kod žena se javlja i nakon menopauze zbog pada estrogena. U tim slučajevima hormonska terapija može značajno da smanji rizik od dijabetesa.

Autori studije naglašavaju da je neophodno uzeti u obzir rodno specifične razlike prilikom postavljanja dijagnoze. Studija je objavljena u stručnom časopisu "Diabetologia".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare