Zdravlje žene

Bukvalno sve što treba da znate o nezi kože u menopauzi

Baš kao i ostatak vašeg tela, vaša koža takođe prolazi kroz velike promene kad uđete u menopauzu. Pomozite joj promenom dosadašnjih beauty navika i uvođenjem nekih novih.

Četvrtak, 08.06.2023.

07:58

Izvor: Magda Dežðek/ljepotaizdravlje.hr/

Bukvalno sve što treba da znate o nezi kože u menopauzi
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Podeli:

Menopauza je prirodni proces u životu svake žene. Događa se kad funkcija jajnika slabi i prestaju da proizvode uobičajene količine važnih ženskih polnih hormona – estrogena i progesterona. Snižavanjem nivoa ovih hormona nastupaju brojne promene u celom telu, a izostanak menstruacije jedna je od najočitijih.

Prosečna dob ulaska u menopauzu događa se oko 50. godine života kod većine žena. Umor, nadutost, oslabljen libido, valunzi, psihičke tegobe, noćno znojenje, loš san samo su neki od simptoma. Osim fizičkim i mentalnih problema, mnoge žene muku muče s problemima s kožom. Suvoća i dehidracija, sve dublje bore, opuštena koža lica i vrata, ten sklon ekcemima i aknama samo su neke od tegoba.

Šest zlatnih pravila nege zrele kože u menopauzi

Osim kao posledica hormonalnih promena, na koži se jasno posledice dotadašnjeg načina života: preterana sunčanja, stresa, pušenja ili izloženosti duvanskom dimu, nezdrava ishrana. Da se povrh svih tegoba ne biste morali zamarati s problemima s izgledom, donosimo šest
zlatnih pravila nege kože u šestoj deceniji.

1. Okružite se antioksidansima

Ako želite da vaša koža sačuva mladolikost i u menopauzi, povećajte unos antioksidansa jer se organizam neprestano bori protiv oksidacijskog stresa. Antioksidanse, fitonutrijente, vitamine A, C i E, resveratrol, zeleni čaj uvedite kao sastojke na vaš svakodnevni jelovnik, ali i u vaše kozmetičke preparate. Oni će ublažiti fotooštećenja, zagladiti kožu te joj vratiti mekoću i sjaj.

2. Koristite zaštitni faktor 365 dana u godini

Koža u menopauzi osetljivija je na spoljne agresore, a dobro je poznato da ultraljubičasto zračenje ima negativan učinak na ten. Uzrokuju blage upale koje oslabljuju kolagen i elastin te oštećuju krvne žile u koži zbog čega se smanjuje njena opskrba hranjivim tvarima. Zato u svako doba godine koristite kremu za lice sa zaštitnim faktorom. Ako su vam se smanjile zalihe, napravili smo popis najboljih krema za sunčanje.

3. Promenite rutinu čišćenja lica

Budući da se s godinama usporava proces ljuštenja odumrlih ćelija, što je jedan od razloga zašto koža gubi svežinu i blistavost, čišćenje lica, vrata i dekoltea mora biti na prvome mestu. Tražite preparate za čišćenje i uklanjanje make-up namenjena svom tipu kože, ali pazite da budu blaga, pH neutralna i da ne sadrže alkohol i SLS. Mehanički piling za zrncima, zamenite hemijskim eksfolijantom koji je nežniji prema koži.

4. Hidrirajte dva puta na dan


Do perimenopauze i menopauze izgubljeno je oko 20 posto ukupne količine kolagenskih vlakana koja kožu čine gipkom i punom. Kako se istodobno smanjuje rad lojnih žlezda, koža se pojačano isušuje, a povrh svega toga od 50. godine usporena je i regeneracija kože. Zato je bogata hidracija serumima, uljima i/ili pomlađujućim kremama dva puta na dan esencijalna za prevenciju ili ublažavanje suvoće kože i bora.

5. Uvedite retinol u njegu kože

Ako još niste, počnite da koristite proizvod na bazi retinola jer je definitivno najbolji pomlađujući sastojak. S obzirom na to da potiče proizvodnju kolagena, koži vraća punoću i smanjuje linije i bora. Pomoći može i s hiperpigmentacijama i aknama, ako vas muče. Kupujete li svoj prvu kremu na bazi retinola, nabavite onu s niskom dozom i postupno povećavati do upotrebe jačih formula.

6. Obračunajte se s aknama na odrasli način

Ako imate manji problemi s aknama, ishranu obogatite vlaknima jer ona smanjuju nivo insulina. Naime, ishrana bazirana na ugljenim hidratima koji imaju visok glikemijski indeks može da poveća proizvodnju androgenih hormona koji pojačavaju aktivnost lojnih žlezda. Za ozbiljnije probleme s aknama, najbolje se obratiti dermatologu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare