Dve greške koje pravite uveče, a zbog kojih nemate ravan stomak

Možda ih nesvesno pravite, ali ove greške vas dovode do nadutosti i stvaranja masnih naslaga u predelu stomaka, a znate koliko je uporan taj višak...

Zdravlje žene | elle.rs |
Podeli
Foto: transurfer/Shutterstock
Foto: transurfer/Shutterstock

Večera je najčešće poslednji obrok u danu i zauzima značajno mesto u svakodnevnoj rutini i navikama u ishrani. Međutim, ono što pojedemo za večeru može uticati na naše opšte zdravlje, uključujući i stvaranje viška masti na stomaku, a svi znamo da se ti kilogrami najteže skidaju.

Saznajte koje su to greške koje pravimo tokom večere, a koje nas kasnije dovode do nadutosti i stvaranja viška oko stomaka.

Velike porcije visokokalorične hrane

Konzumiranje velikih porcija visokokalorične hrane kasno uveče može potencijalno doprineti nagomilavanju masti na stomaku. Ova navika često dovodi do preteranog unosa kalorija za vreme večernjih sati, kada se metabolizam prirodno usporava u pripremi za spavanje. Višak kalorija verovatno će se skladištiti kao masnoća, posebno u predelu stomaka, pošto je sposobnost tela da ih sagoreva smanjena tokom odmora.

"Kada unosite više kalorija nego što je vašem telu potrebno za energiju, one se skladište kao mast, a to često dovodi do akumulacije masti oko stomaka. Namirnice poput prženih jela, kremastih sosova, slatkih deserta i obrađenih grickalica su primeri hrane bogate kalorijama koje mogu doprineti višku masti na stomaku", kaže nutricionistkinja i lični trener Mary Sabat.

Konzumiranje kasnih noćnih obroka ili grickalica

Kada večerate kasno uveče, to znači da telo ima manje vremena za sagorevanje unesenih kalorija, što može dovesti do povećane verovatnoće da se te kalorije skladište u obliku masti, posebno u predelu stomaka. Osim toga, kasni obroci mogu dovesti do poremećaja u spavanju, jer proces varenja može ometati miran san, a loš kvalitet sna je povezan sa povećanjem težine i zadržavanjem masti.

Izbor hrane u kasnim satima obično je manje zdrav, često se sastoji od visokokalorične, zašećerene ili prerađene hrane, što vremenom može doprineti povećanju telesne težine i masti na stomaku. Da biste održali što zdraviji organizam, preporučljivo je praktikovati pažljivo odabrane namirnice i izbegavati konzumiranje obilnih obroka ili grickalica pre spavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu