Kako dlanovima smanjiti porcije i rešiti se prejedanja

Svi znaju da vežbanje i zdrava ishrana rešavaju višak kilograma, ali i od zdrave ishrane možete da se ugojite ako se prejedate. Najbolje rešenje je, savetuju stručnjaci, smanjiti porcije.

Sreda, 03.06.2020.

10:29

Izvor: Kliks.ba

Default images
Foto: depositphotos/wrangler

Podeli:

Ukoliko vam je brojanje kalorija jednako mučenju, Pink Vila savetuje kako da rukom izračunate dovoljnu porciju, prenosi Kliks.

Za muškarce, jedan obrok ne bi trebalo da bude veći od dva dlana, a za žene od jednog. Porcija hrane koja je izvor proteina kao što je piletina, riba, jaja, soja i grčki jogurt ne bi trebalo da bude veća od jednog dlana za jedan obrok.

Porciju namirnica kao što su hleb, žitarice, riža, krompir i slično, smanjite na veličinu šake. Takođe, mada mnogi vole sir i teško mu je odoleti, količinu sira koju možete pojesti u jednom obroku izmerite pomoću dva prsta, ne bi trebalo jesti više od toga.

Dnevna količina masti koja vam je potrebna jednaka je vrhu prsta. Ako pijete smuti i sokove, pijte do 150 mililitara u danu. Ove dve vrste hrane trebalo bi jesti najviše.

Idealna porcija za žene je jedna puna šaka, a za muškarce dve. Osoba bi trebalo u proseku da jede pet porcija voća i povrća u danu, dakle u svakom obroku. Sladoled, kolači, pite i ostali slatkiši trebalo bi da budu limitirani. Potrudite se da ne pojedete više od jedne zatvorene šake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare