Japanski naučnici utvrdili od čega maske mogu da štite, a od čega ne

Smernice Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i SZO preporučuju nošenje maski za lice kako bi se sprečilo širenje koronavirusne (CoV) bolesti 2019 (COVID-19).

Četvrtak, 29.10.2020.

09:33

Izvor: B92

Japanski naučnici utvrdili od čega maske mogu da štite, a od čega ne
Foto: Depositphotos/ VitalikRadko

Podeli:

Međutim, efikasnost takvih maski protiv vazdušnog prenošenja kapljica / aerosola teškog akutnog respiratornog sindroma CoV-2 (SARS-CoV-2) nije dovoljno poznata.

Japanski naučnici su razvili simulator vazdušnog prenosa zaraznih kapljica / aerosola koji sadrže SARS-CoV-2 proizvedenih ljudskim disanjem i kašljanjem i procenjivali kakva je prenosivost zaraznih kapljica / aerosola i sposobnost različitih vrsta maski za lice da blokiraju prenos. Otkrili su da pamučne maske, hirurške maske i maske N95 imaju zaštitni efekat i da je zaštita bila veća kada je maske nosio zaraženi virusom.

Što je najvažnije, medicinske maske (hirurške maske, pa čak i maske N95) nisu uspele da u potpunosti blokiraju prenos kapljica virusa / aerosola čak i kada potpuno prianjaju. Ovi podaci će medicinskim radnicima pomoći da razumeju kako da pravilnije koriste maske i kolika je njihova zaštita i utvrde da li im je potrebna dodatna oprema da bi se adekvatno zaštitili od zaraženih pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.