Anketa: Za imunizaciju najčešće oni koji su već bolovali, na izbor vakcine uticala čak i odluka Rusa

Više od polovine stanovnika Srbije je za vakcinaciju na dobrovoljnoj bazi, dok je trećina njih protiv, pokazuje istraživanje iz decembra agencije House of win koje je rađeno sa ispitanicima starijim od 18 godina iz 28 gradova i 114 opština u zemlji. Većina je za rusku i Fajzerovu vakcinu, iako najveći broj opredeljenih nema jasan stav o tome zašto bira određenog proizvođača ili veruje odluci struke ili nadležnim organima.

Četvrtak, 21.01.2021.

11:26

Izvor: B92

Anketa: Za imunizaciju najčešće oni koji su već bolovali, na izbor vakcine uticala čak i odluka Rusa
Foto: Tanjug/AP

Podeli:

Za vakcinaciju na dobrovoljnoj bazi (54,1%) skoro pa podjednako su bili oni koji trenutno boluju od kovida 19, ali i oni koji su ga preležali sa lakšom ili težom kliničkom slikom. Logično, protiv vakcinacije (14,4%) su oni koji su najmanje bolovali.

Iza onih koji su za sputnjik V (36,8%) i Fajzer/Biontekovu vakcinu (31,1%), slede oni koji su se opredelili za kinesku vakcinu sinovak biotek sa 15,3%, za Oksford/Astrazenekinu 11,3% i za Moderninu 5,5%. Osim što njih 24,5% nema stav zbog čega se tako opredelilo, 19,5% veruje struci, a 11,5% organima u Srbiji koji je odobre. Među onima kojima je bitno koju vakcinu je odobrila Rusija je 10,1%, dok se manji procenat vodio time koja je farmaceutska kompanija proizvođač, šta je odobrio predsednik i premijerka Srbije, da li je odobrila EU ili SAD.

Građane najviše brinu moguće neželjene posledice posle vakcinisanja (50,9%), potom to što smatraju da je nedovoljno testirana (47,5%) i manjak transparentnosti i podataka u procesu pravljenja vakcine (35,9%). Da se putem vakcine obavlja čipovanje veruje čak 21,6%, strah od autizma i drugih bolesti ima 11,4%, dok ostale brine kako će naša država obaviti transport i čuvanje vakcina, da li će doći na red da je prime, imaju strah od igle ili ne brinu uopšte.

Koja kategorija stanovništva treba da primi vakcinu?

Trećina stanovnika saglasna je da doktori i medicinsko osoblje treba da prime vakcinu, 27,3% smatra da niko ne treba da je primi, 15,4% da to treba da budu osobe ugroženog zdravlja, ostali su za to da je dobiju penzioneri, vojska, pripadnici policije, radnici u prosveti, pa deca.

Bitno je istaći da 64,7% njih nije bolovalo od Sars-CoV-2, 17,6% je preležalo kod kuće bez većih problema, 11,2% se u tom trenutku lečilo, 6,5% je izlečeno u bolnici. Na odlučivanje je u velikoj meri uticalo i to što kod 65,3% ispitanih niko od porodice, rodbine ili prijatelja nije oboleo od kovida 19.

Bez obzira na to, samo 19% se izjasnilo da nema iskustva sa zdravstvenim sistemom tokom epidemije, dok 33,7% tvdi da je sistem preopterećen, ali da ipak funkcioniše, 21,6% kaže svaka čast doktorima i medicinskom osoblju, ali sistem je pukao, 13,4% da je katastrofa i sve se raspada, a ostali da odlično funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.