U Izraelu se nakon vakcinacije zarazilo 20 ljudi

Preliminarni podaci koje je objavio HMO Makabi, druga vodeća izraelska osiguravajuća agencija, pokazuju da se manje od 0,01 odsto, odnosno samo 20 osoba od 128.600 onih koje su primile obe doze Fajzerove vakcine, nakon nešto više od nedelju dana zarazilo koronavirusom, piše Rojters.

Utorak, 26.01.2021.

11:29

Izvor: hina

U Izraelu se nakon vakcinacije zarazilo 20 ljudi
Foto: shutterstock/PhotobyTawat

Podeli:

Izrael je trenutno među svetskim liderima brze kampanje vakcinacije protiv koronavirusa. Građani su prve doze počeli da dobijaju već 19. decembra.

Izraelci Fajzeru svake nedelje šalju podatke o kampanji vakcinacije stanovništva, u skladu sa sporazumom o saradnji koji bi mogao pomoći ostalim zemljama da prilagode vlastite načine i tempo vakcinacije.

Stručnjaci iz HMO Makabija su kazali da je reč o preliminarnim podacima i da su brojevi ohrabrujući.

Više od 2,6 miliona Izraelaca dosad je primilo prvu dozu vakcine

Od 20 zaraženih osoba polovina ih je bolovala od hroničnih bolesti. Svi su pokazivali tek blage simptome, poput glavobolje, kašlja, opšte slabosti i umora, ali niko od vakcinisanih nije hospitalizovan, niti je imao temperaturu višu od 38,5 Celzijusovih stepeni. Većina ih je testirana na kovid 19 zbog kontakta s osobom kod koje je potvrđena zaraza.

Anat Eka Zohar, direktor Odseka za informatičko i digitalno zdravstvo u HMO Makabiju, rekla je da će služba nastaviti da nadzire iste pacijente kako bi se utvrdilo imaju li i dalje samo blage simptome ili će se kod njih eventualno razviti neke komplikacije.

Više od 2,6 miliona Izraelaca dosad je primilo prvu dozu vakcine, a oko 1,2 miliona vakcinisano je obema. Izrael ima oko 9 miliona stanovnika.

Izraelske vlasti izveštavaju o oko 600.000 slučajeva zaraze koronavirusom i o 4478 smrtnih slučajeva od početka izbijanja pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.