Estonci napravili prenosni uređaj koji ubija 99 odsto virusa FOTO

Estonska tehnološka firma Respirej (Respiray) od ponedeljka prodaje prenosni pročišćivač vazduha za koji tvrdi da ubija više od 99% virusa i bakterija pomoću ultraljubičastog svetla.

Sreda, 24.02.2021.

10:00

Izvor: B92

Estonci napravili prenosni uređaj koji ubija 99 odsto virusa FOTO
Foto: shutterstock/Billion Photos

Podeli:

Kompanija navodi da je uređaj razvijen u saradnji sa univerzitetima u Estoniji i Poljskoj i da iza njega stoji estonsko ministarstvo obrazovanja koje namerava da ga distribuira po školama, piše Rojters.

Indrek Reimand iz ministarstva obrazovanja rekao je da proizvod Respireja vidi kao dodatni element u borbi protiv kovida 19 uz vakcine, lekove i mere distanciranja.

"Ne postoji čarobni štapić protiv virusa, ali kombinacija više faktora može pomoći pri suzbijanju pandemije", kazao je Reimand.

Cena – 279 evra

U kompaniji Respirej kažu da se njihov pročišćivač vazduha temelji na poznatim svojstvima dezinfekcije UV svetlosti i termodinamici disanja, gde većina udisanog vazduha dolazi iz protoka vazduha koji se podiže s telesne površine.

Uređaj se sastoji od plastične kutije koja se nosi oko vrata, a prozirni ekran za lice omogućava da ono ostane u potpunosti vidljivo. Napaja se pomoću baterije koja traje oko osam sati.

Vazduh prvo prolazi kroz usisni filter, koji uklanja prašinu i veće čestice, a zatim teče kroz UV-C LED modul. Nakon što modul ubije viruse i bakterije, vazduh dolazi do lica korisnika.

Firma je navela kako je na poljskom Univerzitetu Lođ dokazano da uređaj ubija 99% bakterija ešerijihije koli i s aureus i da je istraživanje koje je proveo Univerzitet Tartu u Estoniji pokazalo da uništava 99,4% alfavirusa. Liane Viru, upravnica univerzitetskog Odseka za biološku sigurnost, rekla je da su alfavirusi po veličini i strukturi slični SARS-CoV-2, koji uzrokuje kovid 19.

Maloprodajna cena ovog uređaja je 279 evra, a isporuke treba da počnu u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.