Da li vakcinacija jednom dozom garantuje imunitet?

U protekla tri meseca od kad je Džonson i Džonson vakcina protiv kovida 19 odobrena po hitnom postupku od srtane Administracije za Hranu i Lekove, više od 10 miliona Amerikanaca su primili tu vakcinu, po podacima iz Centra za kontolu i prevenciju bolesti SAD.

Ponedeljak, 14.06.2021.

13:31

Izvor: Tehnology.org

Da li vakcinacija jednom dozom garantuje imunitet?
Foto:Profimedia

Podeli:

Virusna vektorska vakcina od jedne doze, razvijena u saradnji sa Denom Hungom Baroučom, profesorom medicine na Medicinskom fakultetu Harvard odobrena je za upotrebu na osnovu podataka kliničkih ispitivanja koja pokazuju snažnu kliničku efikasnost protiv simptoma kovida 19 u Sjedinjenim Državama, Latinskoj Americi i Južnoj Africi.

U novoj studiji objavljenoj kao ubrzani članak u časopisu "Nature", Barouč i kolege izveštavaju o antitelima i ćelijskim imunološkim odgovorima u grupi od 20 učesnika generisanih od strane Ad26.COV2 .S vakcina protiv originalnog virusnog soja SARS-CoV-2 i zabrinjavajućih varijanti.

Tim je otkrio da su imunološki odgovori izazvan vakcinom J&J protiv svih virusnih varijanti.

"Zabrinjava samo da li varijante SARS-CoV-2 mogu da smanje efikasnost trenutnih vakcina koje su dizajnirane da zaštite od originalnog soja SARS-CoV-2 na početku pandemije", rekao je Barouč, viši autor studije.

"Ovi nalazi, prema tome, imaju važne implikacije na zaštitu vakcina protiv SARS-CoV-2 zabrinjavajućih varijanti."

Da bi istražili imunološki odgovor koji je izazvala vakcina, Barouč i kolege su dali jednu ili dve doze 20 dobrovoljaca, uzrasta od 18 do 55 godina.

Radi se na vakcini druge generacije protiv koronavirusa

Sve osobe u ovoj maloj grupi bile su deo veće multicentrične kontrolisane studije faze 1 / 2a za procenu vakcine u različitim dozama i rasporedima. Zatim su istraživači koristili više metoda za procenu antitela i ćelijskih imunih odgovora protiv originalnog virusnog soja.

Analiza je pokazala da su, u poređenju sa odgovorima antitela na originalni virusni soj, učesnici opali u nivoima neutralizujućih antitela protiv beta i gama varijanti.

Međutim, na dva druga zaštitna odgovora - neutralizujuće odgovore antitela i odgovore T ćelija - varijante SARS-CoV-2 ili su imale minimalan uticaj ili nisu uticale na njih.Drugim rečima, imuni sistem učesnika zadržao je neku svoju sposobnost da se suprotstavi virusnim varijantama čak i kada im je nivo neutrališućih antitela opao.

Ova otkrića mogu pomoći u objašnjavanju efikasnosti vakcine, pokazane u kliničkim ispitivanjima faze 3, zaštite koja verovatno potiče od prisustva neutralizirajućih antitela i / ili odgovora T ćelija, rekao je tim stručnjaka.

Vakcine će morati da imaju dopunu pod jednim uslovom

Rezultati ispitivanja faze 3, objavljeni u "The New England Journal of Medicine", pokazali su da vakcina nudi snažnu zaštitu protiv simptomatskog kovida 19 u Južnoj Africi i u Brazilu, gde je većina sekvenciranih slučajeva kovida 19 uzrokovana varijantama.

"Iako mehanički korelati zaštite za kovid 19 još nisu poznati, robusna zaštitna efikasnosti vakcine u ovim regionima, povećava mogućnost da neutralizujuća antitela i / ili odgovori T ćelija takođe doprinesu zaštiti", rekao je Barouč, koji je takođe član "Ragon Instituta" iz MGH, MIT i Harvarda.

"Alternativno, moguće je da su niski nivoi neutrališućih antitela dovoljni za zaštitu od kovida 19."

Delta soj koronavirusa 60 odsto zarazniji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare