Da li je delta soj preplavio Srbiju? Kon odgovorio

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja. Kon je istakao da bi treću dozu vakcine trebalo da prime osobe kojima je značajno oslabljen imunitet zbog drugih bolesti.

Ponedeljak, 02.08.2021.

09:30

Izvor: RTS

Default images
Printskrin: TV Prva

Podeli:

Član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za RTS da imamo porast aktivnosti virusa koji se ispoljava sa povećanjem broja novozaraženih i da se porast, koji traje od poslednje nedelje juna, iz nedelje u nedelju prati.

"Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja", rekao je Kon.

Počinje testiranje još jedne ruske vakcine

Istakao je da je jasno da je aktivnost virusa u porastu.

Kon je naveo da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

"Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta", kazao je Kon.

Dodao je da je logično da kada se svuda oko nas povećava prisustvo delta soja da će ga biti i kod nas.

Govoreći o održavanju manifestacija, Predrag Kon je ponovio da će tokom naredne dve nedelje sigurno doći do porasta aktivnosti virusa.

Mirsad Đerlek: Virus može i da nadjača postojeće vakcine

"Mi imamo stav javnog zdravlja. To je dostavljeno za sve festivale, za različita slavlja, šta je ono što se preporučuje. Kad to kažem, preporučuje se da budu zaštićeni ljudi - ili da su vakcinisani, ili da su preležali, ili da su testirani, ako nisu ništa od toga, da nose masku sve vreme. Nema alternative tome", kazao je Kon.

Naveo je primer "Egzita" koji je, uprkos određenom broju zaraženih koji su otkrili, dobro prošao, pošto, kako je istakao, nije došlo do naglog skoka.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, Kon je kazao da se ona daje osobama kojima je značajno oslabljen imunitet zbog prirode bolesti, odnosno, zbog transplantacije, hemodijalize, insulin zavisnog dijabetesa, kao i zbog malignoma i raznih bolesti koje obaraju imunitet.

CDC: Delta soj mogu da prenose i vakcinisane osobe

"Sasvim je jasno da su ti pacijenti, te osobe u najvećem riziku i za njih se preporučuje vakcine. Da li će to biti jednog proizvođača, drugog proizvođača, zavisi od toga koju je vakcinu prvu primio, prema tome, to nije striktno odlučeno", kazao je Kon.

Dodao je da je preporučeno da treća doza bude vakcina koja je zasnovana na informacionoj RNK, ali, kako je objasnio, nema nijednog posebnog razloga za to.

"Najvažnije od svega je da se te osobe zaštite. Nema još uvek preporuke SZO. Moramo još malo sačekati i jasno je da se ubrzava taj proces preporuke treće doze i biće sasvim sigurno u narednom periodu. Da li će biti za mesec, dva, videćemo", rekao je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.