Smrtni ishod od korone 11 puta izvesniji za nevakcinisane

Vrovatnoća da će osobe koje nisu vakcinisane završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih sa koronavirusom je deset puta veća u poređenju sa potpuno vakcinisanim pojedincima.

Ponedeljak, 13.09.2021.

08:48

Izvor: index.hr

Default images
Ilustracija/Foto:EPA/DANIEL POCKETT

Podeli:

Takođe, verovatnoća da će nevakcinisani umreti od kovida je jedanaest puta veća u odnosu na vakcinisane, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju tri istraživanja.

Njima je utvrđeno i da je verovatnoća da će se nevakcinisani zaraziti pet puta veća u odnosu na vakcinisane, te je deset puta manja mogućnost da se vakcinisani razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, takođe u odnosu na vakcinisane osobe, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR).

CDC je proučavao slučajeve kovida, hospitalizacije i smrti u 13 saveznih država.

Šefica Centra: Vakcinacija deluje

"Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi vakcine. I kao što potvrđujemo jednom studijom za drugom - vakcinisanje deluje", rekla je Rošel Valenski, šefica CDC-a.

Ali, istraživanja, čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim među 600.000 Amerikanaca od 4. aprila do 17. jula, pokazala su da efikasnost vakcine pada otkako je delta varijanta postala dominantna.

Jedno objašnjenje bi moglo da bude postupno slabljenje imuniteta, a drugo da delta na dovitljiviji način uspeva da izbegne zamke imunog sistema. Ali može da se radi i o kombinaciji dve pretpostavke.

Rezultati studije pokazali su da je u borbi sa delta varijantom od tri vakcine koje su odobrene u Americi, najuspješnija Moderna. Ona štiti 95 odsto, Fajzer 80, a vakcina Džonson&Džonson 60 odsto.

To odgovara rezultatima manje studije klinike Mejo iz avgusta koja je takođe pokazala da Moderna vakcina bolje štiti od delte nego Fajzer.

Prema proceni CDC-a, 99 odsto novih zaraza u SAD-u sada izaziva delta varijanta virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.