Stigao virus gripa u Srbiju, registrovan i prvi slučaj – najdominantniji jedan tip

Virus gripa je potvrđen na Institutu "Torlak" u biološkom materijalu uzetom 4. novembra u Vojvodini.

Utorak, 08.11.2022.

11:10

Izvor: Telegraf

Default images
Foto:Shutterstock/pinkeyes

Podeli:

Virus gripa registrovan je u Srbiji i trenutno je intenzitet njegove aktivnosti nizak a ima sporadičnu geografsku raširenost. Potvrđen je tip A (H1pdm09) u Vojvodini, a u Srbiji se ove godine, kako je ranije najavljeno iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" najavljeno da se može očekivati da dominantan bude tipа А H3N2 virusа gripа.

Podsećamo, virus gripa je juče potvrđen na Institutu za za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" u biološkom materijalu koji im je dostavio Institut za javno zdravlje Vojvodine. U biološkom materijalu, brisu ždrela i nosa, PCR tehnikom, potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A. Iz "Batuta" navode da se u Srbiji registruje nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska raširenost. "Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je 4. novembra 2022. godine registrovao prisustvo virusa gripa tipa A (H1) u biološkom materijalu pacijenta. U svrhu potvrde dijagnostike i obolevanja od gripa, biološki materijal je dostavljen Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" 7. novembra 2022. godine", obašnjava se u saopštenju i dodaje:

U biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa), molekularnom tehnikom (Real-time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H1pdm09). U Evropskom regionu virusi gripa tipa A i B su potvrđeni u okviru svih sistema nadzora, sa dominacijom podtipa AH3 u okviru sentinelnog i nesentinelnog nadzora. Upravo se i u Srbiji očekuje da bude dominantan AH3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.