Životne priče

Bila je jedini idol Merilin Monro: Kada je preminula, niko nije govorio čitav dan

Umrla je kada je imala samo 26 godina. Uzrok te nesreće bilo je otkazivanje bubrega, ali iako je kratko živela, ušla u legendu zbog milion razloga. Jedna je od prvih tragičnih ikona američke pop kulture.

Ponedeljak, 29.03.2021.

15:07

Izvor: index.hr

Bila je jedini idol Merilin Monro: Kada je preminula, niko nije govorio čitav dan
Foto: Profimedia

Podeli:

Plava Granata, Platinasta Plavuša i slični nadimci pratili su Džin Harlou tokom njenog kratkog života. Bila je pionirka onoga što danas znamo kao "femme fatale", i to sa osmehom na licu. Bila je prva glumica na naslovnoj stranici magazina Life. Za Merilin Monro jedini pravi idol. Postoji koktel sa njenim imenom, a bila je i inspiracija mnogim pesnicima, zajedno sa Hedi Lamar poslužila je kao uzor za lik Catwoman. Uspela je da snimi više od 30 filmova i pokaže šta sve ume.

Iako su tragična priča i status seks-bombe na jednoj strani, na drugoj mora biti činjenica da je bila zaista vrhunska glumica. Ugodna, bilo ju je lako slušati i gledati, a u isto je vreme bila je opasna i zavodljiva.

Film Libeled Lady je pravi primer njenog umeća, "lak" materijal koji bi bio pretežak za bilo koga drugog, a tu su i Večera u osam, Crvena prašina, Suzi, kao i njen poslednji film - Saratoga.

*ALT

Nije stigla da završi sve scene u Saratogi, ali su se tvorci nekako snašli i lansirali ga, jer su znali da će biti hit, s obzirom na to da je glavna zvezda umrla. Naravno da su pogodili, jer je to bio film s najvećom zaradom te 1937. godine.

Kada je preminula 7. juna iste godine, u Metro Goldvin Majeru zaposleni su održali minut ćutanja, ali firma u kojoj su radile stotine ljudi nije bila tiha jedan minut, već čitav dan. Niko nije progovorio nijednu reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare