Životne priče

Bila je velika ljubav Modiljanija: Samo dan posle njegove smrti tragično je okončala život

Žana Ebitern bila je jedan od glavnih modela velikog Modiljanija, ali i ljubav njegovog života. Naslikao ju je više od 25 puta.

Sreda, 21.04.2021.

19:56

Izvor: B92

Bila je velika ljubav Modiljanija: Samo dan posle njegove smrti tragično je okončala život
Foto: Profimedia

Podeli:

Žana Ebitern i Amedeo Modiljani upoznali su se u Parizu, kada je on, talentovani umetnik, sa novcem dobijenim od majke, došao da započne umetnički život i osvoji Pariz, zatim i svet.

U proleće 1917. godine upoznao je Žanu, 19-godišnju studentkinju slikarstva, krhku, suptilnu i delikatnu devojku. Modiljaniju je bilo 33 godine. Žana je postala jedan od njegovih glavnih modela - naslikao ju je više od 25 puta. Bila je ćutljiva, čak i melanholična.

Vrlo brzo osvojio ju je svojim magičnim šarmom i za kratko vreme postali su ljubavnici. Bili su zaljubljeni, veoma brzo se preselila u njegov apartman, gde su započeli ludu avanturu. Njeni roditelji, koji su bili posvećeni katolici, bili su užasnuti ovim ishodom - njihovu maloletnu ćerku uzeo je siromašni umetnik.

Ona je bila sve što je Modiljani tražio u ženama. Njenoj lepoti se divio, govorio je i da je ona njegova srodna duša. Za nju je njihova ljubav bila "bezuslovna". Tražila je vrlo malo zauzvrat, a zamerala mu je samo to što je prekomerno pio.

*ALT

Sledeće godine, u vreme bede Prvog svetskog rata i dok se Modiljanijevo zdravlje pogoršavalo, ona je zatrudnela. Da zajedno napuste Pariz pomogao im je Modiljanijev prijatelj, poljski trgovac umetninama, i nastanili su se na jugu Francuske, gde nastaje i najveći broj dela po kojima danas pamtimo Modiljanija.

U Nici, krajem 1918. godine, Žana rađa devojčicu, kojoj je dala svoje ime, a već 1919. vraćaju se u Pariz. Već na leto Žana je ponovo trudna.

U avgustu 1919. Modiljani je trebalo da ode u London na otvaranje svoje izložbe, ali već je previše bolestan da putuje. Već krajem godine bio je nepokretan.

Jednog januarskog dana 1920. godine pronađen je u stanu, bez svesti, i smešten je odmah u bolnicu za siromašne. Neuhranjen i slab, preminuo je već 24. januara, u svojoj 36. godini.

Njegove poslednje reči u taksiju koji ga je vozio u bolnicu bile su: "Poljubio sam svoju ženu, zakleli smo se na večnu sreću." Život je okončao u Bolnici milosrđa, dozivajući svoju majku i uzdišući: "Italijo, draga Italijo".

Narednog dana Žana, sa kojom nije bio u braku i koja je bila u poodmakloj trudnoći, baš na svoj 22. rođendan, bacila se kroz prozor i oduzela život i sebi i svom nerođenom detetu.

*ALT

Njeni roditelji nisu dozvolili da budu sahranjeni zajedno - Žana je sahranjena u predgrađu Pariza, a Modiljanijevi prijatelji, koji su od njega otkupljivali crteže, skupljali su novac za njegovu sahranu po kafanama Monparnasa. Priređena mu je veličanstvena sahrana, kojoj je prisustvovalo oko 1000 ljudi.

Modiljanijeva majka bila je uporna u tome da devojčicu, ćerku Žane i Modiljanija, treba priznati kao Modiljanijevu ćerku i insistirala na tome da Žana i on budu sahranjeni zajedno. Tek posle 10 godina Žanini roditelji prihvatili su to. Na jednostavnoj nadgrobnoj ploči uklesana su dva epitafa; Modiljanijev: "Pogođen smrću u trenutku slave" i Žanin: "Odana pratilja".

Ćerku Žanu, koja je u vreme smrti svojih roditelja imala samo tri i po godine, usvojila je Modiljanijeva sestra i priznata je kao Modiljanijeva ćerka, uzela je njegovo prezime i nasledila njegov udeo prihoda od prodaje slika. Kada je odrasla, osnovala je legat od sačuvanih fotografija, slika, crteža, beležaki o kratkom i burnom životu svojih roditelja. Život je posvetila objavljivanju biografije čuvenog oca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.