Životne priče

Monika Seleš - princeza tenisa sa tužnom životom pričom

Pre 28 godina na četvrtfinalu teniskog meča u Hamburgu Moniku Seleš je nožem ubo navijač Štefi Graf.

Petak, 30.04.2021.

14:39

Izvor: B92

Monika Seleš - princeza tenisa sa tužnom životom pričom
Foto: Profimedia

Podeli:

Monika Seleš rođena je 1973. godine u Novom Sadu. Tenisom je počela da se bavi kada je imala 6 godina, a prvi trener je bio njen otac Karolj. Svoj prvi turnir osvojila je sa devet godina, a u momentu kada joj je bilo najpotrebnije, svoj teren joj je stavio na raspolaganje nedavno preminuli pevač Đorđe Balašević. Kada je imala 11 godina, osvojila je prestižni turnir u Majamiju, što je zapazio čuveni trener Nik Boleter.

Monika se 1985. godine sa porodicom preselila iz Jugoslavije u Ameriku, a već dve godine kasnije počela je sa uspesima i osvajanjima velikih turnira, kao što je onaj u Hjustonu, gde je pobedila u finalu čuvenu Kris Evert. Svoju prvu sezonu Mala Mo je završila na mestu broj 6 na VTA listi.

Pročitajte još: Mala Mo

Takođe, u 16. godini pobedila je na turniru "Rolan Garos" i tako postala najmlađa pobednica ovog takmičenja. U izuzetno bogatoj karijeri osvojila je čak 53 titule i zaradila oko 16 miliona dolara.

Ipak, njena karijera, kao i život promenili su se 30. aprila 1993. godine, kada joj je na terenu usred meča u Hamburgu Nemac Ginter Parhe zario nož u leđa i to pred televizijskim kamerama i očima celog sveta.

Monika je prebačena u lokalnu bolnicu, u pratnji majke i brata, a u posetu joj je došla i Štefi Graf, koja se izvinila što je došla samo nakratko jer mora brzo da se vrati na turnir.

"Prve nedelje posle ranjavanja nisam mogla da pomeram ruku, ali dopustila sam sebi da me ispune mali naleti nade kako ću se potpuno oporaviti i za nekoliko meseci opet biti ona stara. Tada još nisam bila potpuno svesna ozbiljnosti onog što mi se dogodilo u Hamburgu", izjavila je Monika.

Iako se 1995. godine vratila belom sportu, nije uspela da vrati staru slavu i od posttraumatskog sindroma nikad se nije oporavila i dugo se borila sa depresijom i kilogramima.

"Kada sam prestala da igram tenis, shvatila sam da konačno imam vremena za sebe. Nije više bilo stresova zbog takmičenja, otarasila sam se eksperata i savetodavaca, zaboravila da brojim kalorije... Prestala sam da tragam za odgovorima van sebe i počela sam da osluškujem tihi glas unutar mene. Odjednom sam shvatila da problem nije u onome što jedem, već u onome što jede mene", osvrnula se Monika.

Od 2009. godine Monika Seleš je bila u vezi sa američkim biznismenom i tajkunom Tomom Golisanom, koji je osnivač firme "Pejčeks pejrol" (Paychex Payroll). Par se venčao 2014. godine, i iako nemaju zajedničku decu, učestvuju u dobrotvornim programima pomoći ugroženim mališanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.