Životne priče

Mata Hari - špijunka, egzotična plesačica i najpoželjnija žena svog vremena

I iako su njeni uticajni ljubavnici slali brojne molbe za pomilovanjem, za Mata Hari, najpoznatiju špijunku svih vremena, egzotičnu plesačicu i kurtizanu nije bilo spasa.

Subota, 16.10.2021.

07:53

Izvor: B92

Mata Hari - špijunka, egzotična plesačica i najpoželjnija žena svog vremena
Foto: Profimedia

Podeli:

Suđenje pred vojnim sudom bilo je zatvoreno za javnost. Bilo je dovoljno samo jedno ročište da je proglase krivom za veleizdaju i osude na smrt. Streljana je 15. oktobra 1917. godine u šumi u blizini Pariza. Imala je 41 godinu.

Uhapšena je u jutarnjoj raciji u luksuznom hotelu u Parizu pet meseci ranije. Proglašena je krivom za smrt deset hiljada vojnika. Ali nikada nije dokazano da je bila dvostruki špijun u Prvom svetskom ratu.

U zadnje 104 godine koliko ima od njene smrti, provokativna i zavodljiva Holađanka prikazivana je kao erotska plesačica koja je zapravo bila smrtonosna dvostruka špijunka, a vojne tajne je znala od brojnih ljubavnika. Ali neki istoričari tvrde da je sve vreme bila špijunka samo za Francusku.

Vodila je glamurozni i tajanstveni život, svojim erotskim plesom budila je maštu Evropljana uoči Prvog svetskog rata, i iako nije bila klasična lepotica živela je boemski i luksuzno, a sva tadašnja najveća imena - veleposlanici, ministri, prinčevi i generali bili su njeni ljubavnici. Bila je zvezda pariškog noćnog života, najpoželjnija žena svog vremena. Nastupala je na svim važnim pozornicama u Evropi.

Rođena je kao Margareta Gertruida Zele 1876. godine u Holandiji u porodici srednje klase. Njen je otac bankrotirao, a roditelji su se rastali. S 19 godina udala se za dvadeset godina starijeg vojnog kapetana nakon samo nedelju dana udvaranja i otputovala s njim u Indiju. Niz godina živela je na Javi i Sumatri i tamo naučila azijske plesove.

Međutim, njen suprug bio je pijanica, kockar i nasilnik. U Europu su se vratili 1902. godine. Razvela se od muža i tada je krenula njena karijera egzotične plesačice i kurtizane.

Nazvala se Mata Hari što na malajskom znači "oko dana ili sunce". Svoje telo je izlagala na izrazito zavodljiv način i brzo je očarala publiku i preko noći postala slavna. Imala je stil, bila je samosvesna, senzualna i znala je što publika želi. Njen stil plesa izazivao je žudnju kod svakog muškaraca koji bi je ugledao.

Holandija je po izbijanju rata 1914. ostala neutralna. Mata Hari je kao holandska državljanka mogla slobodno da prelazi granice. Održavala je ljubavne veze s mnogim visokim oficirima Francuske, Holandije i Nemačke. Počela je da špijunira za Francusku, ali i za Nemačku. Zapravo, iz dostupne francuske, britanske i nemačke dokumentacije vrlo je teško shvatiti koliko su špijunske službe zaraćenih zemalja preko Mate Hari jedna drugoj podmetale, a koliko je ona stvarno bila dvostruki špijun kako neki smatraju.

Po britanskoj tajnoj službi, za špijunku ju je regrutirao nemački konzul u Amsterdamu početkom rata.

Britanci su je na jednom putovanju 1915. u Veliku Britaniju temeljito ispitali i utvrdili da Nemcima dije davala posebno važne informace. Zapravo Mata Hari je nemačku ponudu smatrala tek lakom "dodatnom zaradom".

U proleće 2014. britanska tajna služba je otvorila dokumente u kojima stoji, a to su pisali britanski špijuni, da nakon hapšenja u Parizu ništa nije priznala nego je svoje islednike zasula gomilom tračeva i glasina.

Wesli Vark, stručnjak za sigurnost i terorizam na Univerzitetu u Otavi, tvrdi da Mata Hari nikad o politici nije mnogo znala.

Mnogi istoričari veruju da je Mata Hari samo bila 'žrtveni jarac' za gomilu poginulih Francuza na bojištima kao i za promašaje francuske tajne službe. Francuske vlasti tako su režirale suđenje Mati Hari i njenim iskazima se manipulisalo prema potrebi. Suđenje je, smatraju, bilo čista propaganda.

Novinar Robert Volš iz časopisa "Crime Magazine" još je pre nekoliko godina izneo da je Mata Hari stradala kao žrtveni jarac nemačke obaveštajne službe koja je protiv nje nahuškala Britance i Francuze kako bi zaštitili puno važnijeg, pravog superšpijuna Georgesa Ladouks. Namerno su žrtvovali sitnu ribu kako bi zaštitili svojeg stvarnog špijuna.

Kružile su brojne priče o njenoj smrti. Jedna kaže kako je Mata Hari poslala poljubac streljačkom vodu, koji je možda bio upućen njenom advokatuu, bivšem ljubavniku koji je došao na smaknuće. Druga glasina kaže kako je otkopčala ogrtač i pokazala vojnicima svoje golo telo.

Nije bilo članova porodice koji bi zatražili telo Mate Hari za ukop, pa je iskorišćeno za medicinski rad.

Život Mata Hari bio je dosad tema 250 knjiga i romana i brojenih filmskih scenarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare