Životne priče

Volis Simpson: Tužna sudbina vojvotkinje koja je rušila sva pravila

Biograf britanske kraljevske porodice Hjugo Vikers, objavio je pre nekoliko godina knjigu “Iza zatvorenih vrata: Tragična, neispričana priča Volis Simpson” o životu, ali ponajviše o poslednjim danima Amerikanke zbog koje se britanski kralj Edvard VIII odrekao krune.

Utorak, 23.08.2022.

13:32

Izvor: Istorijski zabavnik

Volis Simpson: Tužna sudbina vojvotkinje koja je rušila sva pravila
Foto: Profimedia

Podeli:

U knjizi Vikers piše o usamljenoj ženi koja je postala žrtva okrutne advokatice. Volis se, tvrdi autor, strašno bojala Suzan Blum, svoje advokatice koja je nakon smrti njenog supruga preuzela kontrolu nad celokupnom imovinom i, poslednjih godina vojvotkinog života je psihički i fizički zlostavljala.

"Odbačena od kraljevske porodice, i bez svoje porodice i prijatelja koji bi je mogli zaštititi, Volis Simpson bila je bespomoćna, zlostavljana, zatočena, često omamljena sedativima i beznadežno usamljena. Zdravlje je nije služilo, a pamćenje joj se pogoršavalo, što je njena advokatica Suzan Blum vešto koristila", zapisao je Hjugo Vikers.

Umela je da uživa u životu

Volis nije bila klasična lepotica, ali je osvajala inteligencijom i duhovitošću, a još više elegancijom i stilom.

"Nisam baš nešto za gledanje, pa se moram obući bolje od svih", govorila je Volis, čija je deviza bila da žena ne može biti prebogata ni premršava.

Živela je na šampanjcu, votki i sitnim zalogajima, a kreacije Diora, Živanšija i Koko Šanel upotpunjavala je nakitom najboljih juvelira. Svi aksesoari bili su izrađeni posebno za nju.

Vojvoda i vojvotkinja od Vindzora (što je titula koju je Edvard dobio nakon abdikacije) u vilu dvadesetak minuta udaljenu od centra Pariza doselili su se 1953. Kuća nalik na minijaturnu palatu bila je središte bogatog društvenog života.

Britanska kraljevska porodica ih je odbacila, ali za moćne i slavne Edvard i Volis bili su neodoljivi. Iako su pre, za vreme, pa i nakon Drugog svetskog rata bili simpatizeri nacizma, to im nije smetalo da na imanju ugoste Marlen Ditrih, Mariju Kalas, Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, japanskog cara i caricu… Čak je i američki predsednik Nikson organizovao večeru za njih u Beloj kući.

Decenijama su uživali u "zlatnom životu", a o zabavama koje su priređivali pričalo se i van granica Francuske.

Nije znala da živi bez vojvode

No, krajem 1971. 77-godišnjem Edvardu dijagnostfikovan je rak grla. Umro je u roku od pola godine, u maju 1972. I dve godine mlađa Volis bila je bolesna. Njeno psihičko stanje bilo je katastrofalno, a kažu da jednostavno nije znala da živi bez vojvode.

Suzan Blum videla je u tome priliku… Advokatica je Vindzorove upoznala dok je njen suprug bio njihov advokat za poslove u Francuskoj. Kada je postala udovica, preuzela je posao.

Nakon vojvodine smrti počela je da rasteruje ljude oko Volis, uglavnom uveravajući bolesnu i smušenu vojvotkinju da je oni potkradaju. Rešila se Volisinih bliskih prijatelja koji su uz nju bili godinama, pa je starica uskoro postala potpuno zavisna od Suzan.

Blum, koju Vikers opisuje kao "sotonsku figuru", počela je da objavljuje ljubavna pisma Volis i Edvarda kao i da prodaje dragulje iz vojvotkinjine slavne kolekcije nedougo pošto je određena da upravlja imovinom.

Na Božić je Volis pala iz kreveta i slomila kuk. Iako je bila u strašnim bolovima, u bolnicu su je odveli tek nakon nedelju dana. Dok je bila tamo, Blum ju je nagovorila da otpusti britanskog advokata Ser Godfrija Morleja pa je tako postala njena jedina pravna zastupnica.

Odmah je napravila sporazum prema kom vojvotkinja imovinu ostavlja francuskim muzejima, a zauzvrat joj francuska vlada neće naplaćivati porez na kuću. Blum je zbog toga dobila orden Legije časti.

Potpunu kontrolu nad Volis stekla je nekoliko godina posle, kada je otpustila njene dve verne sekretarice. Svet se decenijama divio njenom glamuroznom stilu, ali poslednjih deset godina Volis Simpson je, tvrdi biograf, bila u dronjcima. Frizer nije smeo da je posećuje, a skupu kozmetiku zamenila je jeftina.

Jedna od retkih osoba koje je smele da vidi vojvotkinju, njena noćna medicinska sestra od 1976. do 1986. Elvira Gozin, ispričala je da je Volis umrla u bedi. Dva puta je dolazila u London da o tome obavesti kraljevsku porodicu, ali oni nisu reagovali.

Krajem 1975. Volis je pukao čir na želucu, što je dovelo do teških unutrašnjih krvarenja, od čega se nikad nije oporavila. Po povratku iz bolnice Blum je naredila osoblju da vojvotkinju drže na gornjem spratu. Tamo nije puštala gotovo nikoga, govorila je da vojvotkinju gosti uznemiruju, a i kad bi pustila nekog, ostajala bi u sobi sa njima.

Volis nije imala dece i bila je strašno vezana za dva mopsa, ali Blum ni njih nije puštala u sobu govoreći da su puni klica. Ugledni estetski hirurg Robin Beare uspeo je da dođe do Volis, ali ona je bila tako drogirana sedativima da uopšte nije mogla da govori.

"Jedini znak da me prepoznala bila je suza na njenom obrazu", ispričao je uzrujani doktor kasnije.

Zadnje godine života provela je kao biljka

Ljudi koji su poznavali Volis slažu se da bi bilo bolje da je otišla odmah nakon vojvode. Poslednje godine provela je kao biljka, nepokretna i nema. Dok je još mogla da govori, sećaju se medicinske sestre, zbog bolova je molila Boga da je uzme. Ruke su joj se od reumatskog artritisa tako deformisale da su joj morali prerezati burmu.

Blum je, tvrdi Hugo Vikers, iskoristila to što se vojvotkinja ne može ni da se potpiše. U oktobru 1977. u sobu joj je poslala francuskog službenika s ugovorom kojim Volis daje Suzan Blum sve ingerencije u pravnim poslovima. Pitanje je koliko je vojvotkinja bila svesna šta potpisuje.

Suzan Blum imenovala se "zaštitnicom plamena Vindzora". Postala je relativno poznata jer je radila na tome kako bi uverila javnost da Volis nije tražila Edvardu brak, niti da je htela da bude kraljica. U javnosti se ponašala se kao njena zaštitnica.

Izmučena bolešću i starošću, Volis Simpson je umrla 24. aprila 1986. u 90. godini života. Suzan Blum razgnevila je Francusku stavivši se na čelo ožalošćenih, a nakon što je osoblje počelo da govori o navodnim uslovima u kojima je držala staricu, postala je jedna od najkontroverznijih ličnosti u državi.

Nedugo posle vojvotkinjine smrti Blum je na aukciju izložila najpoznatije primerke Volisinog nakita, poput Kartieove narukvice u obliku pantera, prodate za 5 miliona evra i broša u obliku flaminga prodatog za skoro 2 miliona evra. Među ovim predmetima bio je i Volisin dar Edvardu iz 1935. - zlatna kutija za cigare s ugraviranom kartom sveta na kojoj su važni gradovi bili obeleženi draguljima.

Preminula je osam godina posle Volis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare