Mesečni horoskop za februar 2019. godine

Pogledajte šta vam zvezde predviđaju za tekući mesec.

Petak, 01.02.2019.

00:02

Izvor: B92

Mesečni horoskop za februar 2019. godine

Podeli:

OVAN

*ALT

Ljubav

Očekuje vas jedan čudan, raznim događajima i promenama ispunjen mesec sa voljenom osobom. Dobar deo februara ćete provesti u „jurenju“ jedno drugog, pokušavajući da uskladite i svoje obaveze i svoje vreme i nađete više zajedničkih momenata. Vi ćete biti zatrpani poslovnim obavezama prvu polovinu meseca a vaše drago biće će promeniti sva moguća raspoloženja – od radosti zbog planiranja zajedničkih momenata, nezadovoljstva zbog toga što nikada nemate dovoljno vremena, romantičnih trenutaka u kojima će vas obasipati pažnjom, ljubomornih scena – pa sve do rasprava ukoliko baš ništa ne promenite ili ukoliko istinski posumnja da nešto brljekate sa strane. A iskreno rečeno – nešto i možete zabrljati, najpre preko poslovnog segmenta jer ćete tu provoditi najveći deo vremena. Slobodni Ovnovi će započeti i završiti februar šansama za uzbudljive avanture – da li ćete se u njih upustiti ili ne, to već zavisi od vas. U međuvremenu – može se pojaviti osoba koja vam nudi stabilnost, smirenje, nežnost, trajanje – pa ako je to ono što tražite – izvolite. Neko iz prošlosti će vas kontaktirati polovinom februara.

Posao

Sve do polovine februara ostavljaćete srce, dušu I znoj na poslu – nećete znati gde udarate I čega pre da se dohvatite I uradite. Pritiskaće vas nadređeni, pritiskaće vas rokovi, ali se nećete dati baš tako lako. Menjaćete planove u hodu, trčati na sve strane I sigurno je da će ovo samo pozitivno delovati na vaše pozicije….a možete solidno I zaraditi – samo ne pravite neke bespotrebne džumbuse. Tamo od 14-og je situacija već mirnija – posle burnih januarskih I februarskih dana – ovo će vam biti kao melem na ranu….

Zdravlje

Stres, umor I iscrpljenost mogu uzeti svoj danak – osetljiviji ste nego što mislite I trebalo bi više da se pripazite.

BIK

*ALT

Ljubav

Slobodni Bikovi – vama je najbolje da se ovog meseca družite, da izlazite sa prijateljima, da malkice flertujete, malkice probate čari avanture I neobaveznih kontakata – I na početku I na kraju meseca vaša će vladarka Venera biti u kontaktu sa Uranom što može dati brzinsko emotivno dizanje, ali naravno sa onom “začkoljicom” – pitanje je koliko će to trajati….Obzirom da je tokom februara Venera u znaku Jarca – vama će biti potrebna emotivna stabilnost I sigurnost, neko na koga možete računati – a nešto nisam sigurna da ćete naletati baš na takve osobe…..Doduše, tamo negde polovinom meseca pomislićete da ste našli nekoga ko je baš po vašoj meri, ali pošto su u tim danima jako naglašeni aspekti idealizacije, magle – mogu samo da vam savetujem da budete oprezni I ne date svoje srce baš odmah. Zauzeti – sve do polovine februara I vi I partner ste u jako promenljivim raspoloženjima I dosta nervozni. Lepi momenti smenjivaće se sa nekim napetim situacijama I u ovim drugim trenucima treba se truditi da komunikacija između vas dvoje funkcioniše. Drugi deo meseca je nešto blaži, ali ne u potpunosti miran.

Posao

Iako ćete I na poslu povremeno imati nemirno more, tu se nekako snalazite mnogo bolje nego po pitanju emocija. Neke situacije koje su vam nejasne ili koje vas zbunjuju razrešiće se u drugom delu februara. U prvom delu meseca povremeno ćete se osećati kao da se konstantno borite sa ljudima ili okolnostima koje su protiv vas I koje vas koče I odugovlače vam ono što vam je važno. Ulazak Marsa u vaš znak doneće vam veću odlučnost, ali će istovremeno baciti akcenat I na sva finansijska pitanja.

Zdravlje

Ovaj mesec može doneti veću podložnost virusnim infekcijama. Dosta je napetosti u vama, pa bi bilo poželjno da se više opuštate, ali i bavite rekreacijom.

BLIZANCI

*ALT

Ljubav

Zauzetim Blizancima je početak meseca baš fin - mnogo dešavanja, mnogo neke žive atmosfere, mnogo aktivnosti sa voljenom osobom. Baš ćete osećati da vam je svaki zajednički momenat ispunjen aktivnostima, zabavom I strašću. Ali, kad malo zađete u ovaj mesec – sva ta dešavanja I finoća će brzo iščeznuti. Kao da vas je oboje uhvatila ona zimska kolotečina – nešto se mrljavite, dosađujete, više ni ne komunicirate kao pre niti se razumete kako valja. U nekom momentu na dnevni red može izaći I ko je šta rekao I koliko je bio iskren I da li je neko nešto slagao, izmuljao, prevario – pa gledajte da se u tim momentima ne pokačite I ne upadnete u besmislene rasprave. U suštini, oboma vam je potrebno malo podsticaja, pa gledajte da se više posvetite jedno drugom. Ukoliko ste usamljeni – vi ćete početkom februara da budete baš aktivni – sklapaćete nova poznanstva, proširivati krug poznanika I sve u svemu – osećaćete se prilično dobro. Biće tu I nekih avanturica, ali biće I onih odnosa u kojima ćete vi totalno da se rastopite I da smatrate da ste se zaljubili kao nikada do sada. Možda jeste, a možda I niste – videćemo

Posao

Poslovno u februaru I ne stojite toliko loše. Šta više – ima mogućnosti da pokrenete neke nove poslovne priče I saradnje. Od početka druge dekade meseca vaše polje karijere postaje jako aktivno – verovatno je da će se obim posla povećati I da ćete morati da budete prilično organizovani da biste izašli na kraj uspešno sa svim zadacima koji su ispred vas. Negde polovinom meseca budite obazrivi I kada su dogovori u pitanju – neke stvari ne vidite jasno I potrebno je da sebi date vremena za odluku.

Zdravlje

U prvoj dekadi februara ste dobro, ali ostatak meseca vam donosi promenljivo zdravlje I jači pad imuniteta.

RAK

*ALT

Ljubav

U prvoj polovini februara treba obazrivije nastupati u emotivnim vezama I brakovima. Oboje ste pod pritiskom, ali sa druge strane – oboje očekujete da vas ona druga osoba razume, podrži I pokaže vam više nežnosti. Neusklađenost će biti naglašena s vremena na vreme, ali ona je ipak rešiva iako će u pojedinim momentima izgledati kao da ste pred vratima vrlo ozbiljnog sukoba. No, ispada da će to biti ona varijanta – Tresla se gora, rodio se miš. Drugi deo februara vam je dosta stabilan I doneće vam više zajedničkih trenutaka koji su ispunjeni brigom, nežnošću I obostranom pažnjom. Usamljeni Rakovi će tokom celog februara imati naglašene mogućnosti za nove emotivne početke. Poznanstva mogu krenuti već početkom meseca, ali mora se primetiti da ćete isto tako dobrih šansi imati I kasnije. No, za vas je nekako najupečatljivija I najjače postavljena druga dekada februara. U tom periodu vaš status se može promeniti preko noći jer vam u život može “uleteti” osoba sa kojom ste svesni da možete ostvariti I vrlo zanimljivu, ali I izuzetno stabilnu I trajnu priču. Uživajte, emotivno je ovo odličan mesec za vas!

Posao

Sve do polovine meseca računajte na povremena neslaganja I sa saradnicima, ali I sa nadređenima. U tim momentima izbegavajte impulsivnost i vodite se dugoročnim ciljevima. Sa malo truda se sve ovo može lako uspešno privesti kraju. Situacija će se dosta smiriti i stabilizovati tokom drugog dela meseca, a ovaj period vam je istovremeno naglašen i kroz mogućnosti češćih poslovnih putovanja ili jačanja saradnje sa strancima. Bićete dosta zadovoljni finansijama – neki jači troškovi tek pred kraj meseca.

Zdravlje

Uglavnom dobra zdravstvena situacija, mada bi stariji Rakovi tokom celog februara trebali da vode više računa o imunitetu. Mlađima su druga i treća dekada meseca pomalo naporne.

LAV

*ALT

Ljubav

Zauzeti Lavovi će, za divno čudo – funkcionisati dosta mirno sa emotivnim ili bračnim partnerom. Vi se trudite više nego inače oko voljene osobe, a ona vam istom merom uzvraća. Biće tu početkom meseca doduše jedne manje rasprave, ali kako vas dvoje umete da napravite džumbus – ovo I neće biti ništa strašno. Poenta je da I pored povremene kratkotrajne drame – vaš odnos jeste jači nego što je bio u dužem vremenskom periodu unazad. Usamljeni Lavovi će moći da obnove komunikaciju sa bivšim partnerom ili sa nekim koga su simpatisali u prošlosti. No, iskreno rečeno – ne izgleda mi ovo kao nešto što može da potraje. Takođe, I na početku I na kraju meseca imaćete brzinske mogućnosti da sa nekim uđete u emotivnu priču – iako će vam biti vrlo zanimljivo I podsticajno, nisam sigurna da li je baš ovo prava osoba za vas. Isto tako – baš tokom druge dekade februara upoznaćete osobu sa kojom biste mogli da zamislite nešto ozbiljnije. Ova priča može krenuti kako treba, ali će odmah na početku veze doći do problema u komunikaciji. Ukoliko ovo prevaziđete – nastavljate dalje sa ovom osobom….

Posao

Početak februara donosi loš odnos sa kolegama i nemogućnost da ostvarite ono što ste planirali. Takođe, vaše su se obaveze nakupile a vi nikako da smognete snage i sve to uradite kako treba. Komunikacija na poslu je svedena, sa nekim osobama se ne razumete, a iskreno – ni ne pokušavate. Možda biste trebali da se više posvetite odnosu sa onima sa kojima funkcionišete na dnevnoj bazi. Drugi deo meseca donosi okupiranost poslovima koje niste završili – ne računajte mnogo na pomoć od strane kolega.

Zdravlje

Samo je na prvi pogled sve u redu. U suštini – prilično ste vi roviti i krhki i osetljivi i morate dosta da obratite pažnju na imunitet i zdravlje.

DEVICA

*ALT

Ljubav

U februar ulazite u korektnom odnosu sa emotivnim partnerom. Neće biti ničeg spektakularnog – pre bi moglo da se kaže da se dogovarate i mirno funkcionišete na dnevnoj bazi. Negde polovinom meseca mogu se javiti problemi u vašem odnosu i to najpre ukoliko ne budete verovali jedno drugom. Možda su sumnje opravdane, ali možda i nisu. Različiti ljudi, pa i sudbine različite. U svakom slučaju, u tom periodu pa sve do kraja meseca biste trebali da izbegavate bilo kakve neiskrenosti ili laži prema emotivnom partneru, pa čak i ako one nemaju nikakve veze sa nekom trećom osobom. Umesto toga – u drugoj i trećoj dekadi prepustite se emocijama, romantici i nežnosti – to će funkcionisati savršeno i učiniti da vi i partner postanete još bliži jedno drugom. Usamljene Device – kontakt Venere i Saturna u vašem polju ljubavi može oživeti neku prošlost, ali vam doneti i osobu sa kojom imate razliku u godinama. Negde tokom druge dekade steći će se svi uslovi za početak jedne ljubavne priče, ali ćete morati da jasnije pokažete svoju zainteresovanost. Dakle, emotivnih prilika će biti, ali njihova realizacija zavisi od vas…

Posao

Prvih desetak dana februara, iako nose finansijsku nestabilnost i promenljivost, ipak donose dobre poslovne mogućnosti. Promene koje vam odgovaraju, dogovori, poznanstva sa novim osobama koje vam mogu pomoći ili vas podržati. No, od ulaska u drugu dekadu i prelazak vašeg vladara Merkura u znak Riba – moraćete da postanete mnogo jasniji, mnogo organizovaniji i koncizniji ukoliko želite da ovaj talas pozitivnih promena i poslovnog funkcionisanja nastavite. No, sa više truda – i to je moguće.

Zdravlje

Problemi sa cirkulacijom i pritiskom mogu zadavati probleme starijima tokom prve dekade februara. Nakon toga – obratite više pažnju na imunitet.

VAGA

*ALT

Ljubav

Odnos sa partnerom je čas prošaran zanimljivim zajedničkim aktivnostima i strašću, čas raspravama oko bitnih i potpuno nebitnih stvari i pitanja. U prvom delu meseca nećete uspeti da se uskladite, a i u drugom će to biti moguće samo ako stavite odnos ispred ličnih interesa I želja. U prevodu – partner će tražiti da nešto menjate kod sebe, vi ćete tražiti da se on menja i da vam se prilagođava i tako će kroz međusobno ubeđivanje da vam prođe februar. Negativnosti su naglašenije tokom druge dekade, ali i pred kraj meseca – pa u ovim danima vodite računa da ne dovedete svoj odnos u tačku sa koje nema povratka. Pogledajte to sa ove strane – oboma vam je stalno da zadržite priču u kojoj ste, samo ste oboje tvrdoglavi i teški i nespremni za kompromis. Slobodni – početak meseca vrlo zanimljiv, ali ostatak – ne baš po vašem ukusu. Ili će zanos prema nekome suviše kratko trajati, ili ćete shvatiti da morate mnogo više da se potrudite da biste osvojili osobu koja vam je simpatična. Ne povlačite se u sebe, ne zatvarajte se, a pogotovo – ne vraćajte se ka prošlosti. Tamo ste već bili i prošli tako kako ste prošli….

Posao

Vage bi da požure, što pre da završe ono što su naumile I da pokrenu svoje planove. No, teško je da će okolnosti biti na vašoj strani u ovom mesecu. Sve ćete morati na onaj teži I dugotrajniji način, koji se vama ni malo ne dopada. Da se razumemo, ovo ne znači da ćete proći loše, ali non stop ćete imati osećaj da se ono što vam je najbitnije najviše odugovlači. Takođe, imaćete čudan odnos sa kolegama i saradnicima – mnogo nerazumevanja i nejasnoće, pa neće biti čudo ako sve bude radili po dva puta.

Zdravlje

U ovom mesecu ste njanjavi, kilavi – potrebno vam je neuporedivo više odmora nego do sada i to da se ozbiljno pozabavite svakim zdravstvenim problemom.

ŠKORPIJA

*ALT

Ljubav

Jako ste okupirani poslovnim segmentom i mora se priznati da ne dižete nos od obaveza i posla. Vaše voljeno biće će prvo na lep, a posle na manje lep način pokušavati da vam da do znanja da u sebi nosi veliko nezadovoljstvo. Ukoliko se budete oglušili na ovo, možete povremeno imati itekako problematičnih situacija i rasprava sa voljenom osobom. No, ukoliko shvatite da morate pronaći dovoljno vremena i za drago vam biće i svojski prionuti na to da ispravljate stvari – sve će brzo doći u normalu. U svakom slučaju, drugi deo meseca vam je mnogo stabilniji i dozvoliće da više vremena provodite zajedno i posvetite se jedno drugom. Usamljene Škorpije će biti prilično aktivne tokom februara. Više osoba će biti zainteresovano za vas. Neko će vam se dopasti na prvi pogled ali ćete biti zainteresovani samo za površno poznanstvo ili avanturu, a neko će na vas ostaviti veliki utisak i daće vam ono što je vama potrebno da biste se zaljubili – izazov i misteriju. Vi ste borac i detektiv po prirodi – lepo lice i telo vam mogu zapasti za oko, ali vas može zadržati samo ona osoba koja je delom enigma za vas.

Posao

Poslovno ćete se iskidati do kraja prve polovine februara. To ne znači da ćete proći loše ili da nećete ostvariti ono što vam je cilj, samo označava da ćete morati svojski da se potrudite da prevaziđete sve prepreke koje će biti ispred vas. U drugom delu februara Mars koji vlada vašim znakom ulazi u Bika i vaše polje poslovnih partnerstava. Na prvom mestu će vam biti zarada, pa ćete zarad nje naći način da pronađete zajednički jezik sa onima sa kojima sarađujete. Ozbiljni dogovori tokom celog februara.

Zdravlje

Malo ćete biti osetljivi i « kilavi » tokom celog februara. Doduše, zdravstvena situacija će se jednim delom popraviti u drugoj polovini meseca, ali će biti potrebno dosta vremena da se unormalizujete.

STRELAC

*ALT

Ljubav

Prva polovina meseca donosi u potpunosti opuštenu i finu atmosferu u emotivnim i bračnim vezama. Vas dvoje se razumete, podržavate, spremni ste da jedno drugom izađete u susret po svim pitanjima. Takođe, ovi vam dani daju mogućnost da se više povežete, uskladite, ali i da više vremena provodite u izlascima, druženju ili nekim drugim zabavnim aktivnostima. Iako je i drugi deo februara dosta povoljan za vaš odnos, ipak u tim danima nešto može narušiti poverenje između vas dvoje. Sitna, bezazlena, bela laž može napraviti više štete nego koristi. Zato se trudite da iskrenost i otvorenost budu moto u odnosu sa partnerom. Ukoliko ste slobodni, u prvoj polovini meseca može se pokrenuti nešto što će na prvi pogled biti avantura, opušten odnos – ali ne mora da znači da će tako I ostati. Postoje šanse da se ova priča produbi. Takođe, više ljubavnih prilika I zanimljivih dešavanja sa suprotnim polom ćete imati preko poslovnog segmenta, naglašeno u drugom delu meseca. Baš krajem februara neki od vas će imati šansu da otpočnu jednu strasnu ljubavnu aferu, moguće I sa osobom koja je zauzeta.

Posao

Jedino na šta ćete morati da obratite pažnju tokom celog meseca jeste segment finansija. Ne samo što se troškova tiče, već će vam povremeno I naplata potraživanja ići uz probleme, a takođe – ovo nije trenutak za bilo kakva ozbiljnija ulaganja. Na stranu finansije, generalno gledano – poslovni deo bi trebao da funkcioniše dosta dobro. U ovom mesecu mogu se pokrenuti neke nove poslovne priče, dogovori će vam ići od ruke, a ukoliko ste nezaposleni – pravo je vreme da se pokrenete!

Zdravlje

Jako je bitno da u prvom delu meseca radite na imunitetu, kondiciji i pravilnoj ishrani, jer vam drugi deo februara donosi energetski pad i mogućnosti za zdravstvene probleme.

JARAC

*ALT

Ljubav

Ne baš toliko ugodni momenti u emotivnim vezama i brakovima biće tokom druge dekade februara i na samom kraju meseca. Potrudite se da ne potpaljujete dodatno vatru, već da smirujete situaciju – a to ćete sada biti u mogućnosti. Jednostavno – vi i vaše voljeno biće se nećete razumeti u ovim momentima i nema potrebe da se konflikt širi – bolje je čak se povući nego dozvoliti da se rasprave razmašu. Sada je jako bitno da pokažete emotivnu privrženost voljenoj osobi, da pokažete koliko vam je stalo do vašeg odnosa. Potrebno je da postanete otvoreniji i pristupačniji – na taj način će brže dolaziti do smirivanja tenzija i stabilnosti u vašoj vezi. Ukoliko ste usamljeni – na samom početku meseca u goste vam dolazi Venera i tu će i ostati sve do kraja februara. Prilika za dešavanja sa suprotnim polom će biti, samo je poenta u tome šta je ono što vi želite. Može se dogoditi kontakt sa prošlošću, ukoliko vam je to važno. Takođe, na početku i na kraju meseca možete ući u nešto neobavezno – ako vam je to privlačno i inspirativno. Međutim, najbolje i najstabilnije ljubavne prilike su za vas su u drugom delu februara.

Posao

Neće biti mnogo razumevanja niti sklada u međuljudskim odnosima u prvim danima februara. To što vas drugi ne razumeju baš uvek neće vam smetati da nastavite da radite po svom. Možda ćete ublažiti svoj nastup, ali samo sa onima koji su isto spremni da se vama prilagode. No, i pored povremene napete energije sa onima sa kojima radite – uspećete da napravite jednu dosta jaku poslovnu priču ili dogovor. Sta više, to vam može stabilizovati finansijsku situaciju koja je već duže vreme promenljiva.

Zdravlje

Zdravstvena situacija nije najsjajnija, ali će krenuti da se poboljšava u drugom delu februara. Više se odmarajte, jačajte imunitet.

VODOLIJA

*ALT

Ljubav

Relativno miran period za pripadnike ovog znaka koji su u emotivnim vezama I brakovima. Iako će biti momenata u kojima će I vaša I partnerova impulsivna priroda doneti neku nervozu I neuravnoteženost u odnosu – ovo bi trebalo brzo da se prevazilazi. Ništa ovo nije problem I februar bi vam mogao biti izuzetno lep I podsticajan mesec, a imaćete I momenata u kojima ćete se osećati kao da ste na početku veze. Jedino moram da upozorim da pojedine Vodolije hoće biti s vremena na vreme u iskušenjima I da mogu u nekom momentu poželeti malo flerta I zabave sa strane. Ako kojim slučajem spadate u ove, onda da znate – nešto što počne kao jako lepa I laka avantura može vam doneti ozbiljnu glavobolju I to već pred kraj februara. Ukoliko ste usamljeni – sigurno je da je ovo mesec kada ljubavne prilike same dolaze do vas – I one koje priželjkujete ali I one druge. Više osoba će biti oko vas a vaše je da prepoznate onu koja zavređuje vašu pažnju. Da li će to biti baš tako lako? Iskreno rečeno – neće. Naime, ima među ovim osobama I onih koje tako slatko umeju da se pretvaraju I da pričaju baš ono što želite da čujete….

Posao

Početkom meseca možete biti zabrinuti zbog tempa kojim se odvijaju vaši planovi – sve ide suviše sporo ili se pojavljuju prepreke na koje nikako niste računali. Šta više – neke osobe za koje ste mislili da su sto posto na vašoj strani mogu vas iznenaditi svojim postupcima. Iako ćete biti sigurni da vučete prave poteze I radite prave stvari, neće vam biti jasno zašto sve ide toliko teško I zašto mnoga pitanja ostaju nedefinisana. Obratite pažnju na finansijsku situaciju – tu ste skloni rizicima I gubljenju novca bezveze…

Zdravlje

Iako ćete celog februara vući neku sitniju zdravstvenu problematiku, generalno gledano – nećete biti loše. Samo više vodite računa o imunitetu, odmoru, fizičkim aktivnostima.

RIBE

*ALT

Ljubav

Već duži vremenski period suočavate se sa potpunom nestabilnošću u svojim emotivnim I bračnim vezama. Lepi periodi smenjuju se sa ružnim, dani iskrene I tople ljubavi brzo budu oduvani vetrovima nervoza I rasprava koji svaki čas duvaju. Iako će vam I februar većim delom doneti ovakvu situaciju, ipak bi sve trebalo da krene na bolje u drugom delu meseca. Da se razumemo – teško da može biti savršeno, ali može biti mnogo bolje nego do sada. Ono što je jako bitno jeste da vi I partner svaki zajednički trenutak iskoristite do maksimuma – za razmenu pozitivne energije I ljubavi I jačanje bliskosti. Pa polako – korak po korak, dan po dan – izaći ćete vi I iz ovog ljubavnog ludila. Ukoliko ste usamljeni poslovni segment je I dalje mesto broj jedan za nove emotivne prilike. Međutim, vrlo brzo će se otvoriti I šanse preko društvenih mreža, prijatelja I izlazaka. Ako pogledamo da li nešto možete otpočeti tokom februara – odgovor je definitivno da. Ono što će vas kočiti jeste što ćete svaku osobu koja vam se pojavi preispitivati, tražiti joj mane I bojati se da se prepustite, plašeći se kasnijeg eventualnog razočarenja…

Posao

Promenljiv poslovni mesec, ali ipak biste iz njega trebali da izađete zadovoljni rezultatima koje ste postigli. Finansije će vam povremeno praviti problem, ali ne na duže – uglavnom će to biti neki troškovi koji se pojavljuju odjednom I koje odmah morate rešavati. Polovinom meseca može vam biti ponuđena nova poslovna prilika ili dogovor – I o tome vredi razmisliti, ali vam se savetuje da potražite I savet od strane nekoga kome verujete a ko je objektivniji od vas. Moguća su I kraća poslovna putovanja.

Zdravlje

U prvom delu februara ste malo bolešljivi I podložni stresu. Kasnije bi situacija trebala da se popravi. Više se krećite, šetajte, rekreirajte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare