"Nepoverenje, strah i zamor od dvostrukih poruka": Najčešći razlozi onih koji ne nose masku

Uprkos brojnim apelima Kriznog štaba da nosimo maske kako bismo zaštitili sebe, a i druge, pa odnedavno i kažnjavanima, i dalje bar polovina građana ne nosi maske na zatvorenim mestima. Napolju čak potpuno dominiraju ovi otkrivenih lica.

Utorak, 27.10.2020.

10:58

Izvor: Slaðana Vasiæ

Foto: Getty/Daniel Pockett / Stringer

Podeli:

Sudeći prema stručnjacima za ljudsku psihu, među nesavesnima ima, kako onih kojima iz zdravstvenih razloga smeta nošenje maske, tako i onih koji veruju da tako ostvaruju svoje pravo na odlučivanje, do onih koji ne veruju da maska može da ih zaštiti. Ima, naravno, u svemu tome i toga što mi kao narod nemamo naviku da ih nosimo.

Psihijatar dr Slobodan Jovičić smatra da je među onima koji ne nose maske prisutno nepoverenje, strah i zamor od dvostrukih poruka.

"Nepoverenje je oduvek postojalo, ali sad je kulminiralo, zbog dvosmislenih poruka koje stižu, kako iz sveta, tako i od domaćih lekara. Jedni kažu da nosimo maske, a drugi kažu da one nemaju efekta. Posle ovih nepoznanica, nama samo ostaje da nekom verujemo ili ne. Ako ste kome nekad verovali, to je bio lekar, a sada toga nema. Nepoverenje i paranoja su oduvek postojali, a sada se šire i ljudi ne veruju više ništa nikome", kaže za B92.net dr Jovičić i dodaje:

"Pitanje je samo da li ste disciplinovan građanin ili ne."

On posebno ukazuje na jedan procenat njegovih pacijenata kojima maska odgovara, jer time sakrivaju svoje lice, pa samim tim i identitet, pa mu se često "pohvale" da su rekli ili uradili nešto što u drugim uslovima ne bi.

*ALT

Da je razlog nenošenja maski u najvećem broju slučajeva rezultat nezadovoljstva kaže i psiholog Aleksandar Šibul.

"Postoji jedan otpor zbog toga što je ljudima dosta zatvorenosti i svega. Imamo prilike da vidimo isto i u zemljama Zapadne Evrope, gde organizuju razne proteste protiv mera. Na sve to, ne postoji dovoljna ubeđenost da se korona razlikuje mnogo od sezonskog gripa, što pokazuje i statistika. I onda mladi, ako se iole informišu, odbijaju da nose maske, jer smatraju da njima neće biti ništa", konstatuje psiholog.

On misli da tu dosta greše, jer treba da misle na starije sugrađane i one lošijeg zdravlja.

"Nošenje maski znači odgovornost prema ugroženim kategorijama. Kod nas gleda svako sebe, ne mare za druge. Prisutan je taj nedostatak svesti o drugima", dodaje Šibul.

Koliko smo zaista zatajili u odnosu prema ljudima? Da li bi makar zbog drugih, ugroženih trebalo da nosimo maske ili u njihovu efikasnost uopšte ne verujete? Pišite nam šta vi mislite o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.