Aktuelno

Neobičan život Donatele Versaće: Od Đanijeve lutke do opsesivnih operacija

U svet mode ušla je u senci starijeg brata Đanija, a danas je jednako poznata i po svojim kreacijama i po opsesiji da izgleda što mlađe

Ponedeljak, 03.05.2021.

11:12

Izvor: B92

Neobičan život Donatele Versaće: Od Đanijeve lutke do opsesivnih operacija
Donatela i Ðani 1995. godine/Foto: Profimedia

Podeli:

Modna dizajnerka Donatela Versaće 2. maja je napunila 66 godina i makar to ne skriva. Priznaje da ne voli starenje i da radi sve što može da ne ostari.

Započela je na skromnoj poziciji sekretarice kad je njen stariji brat Đani Versaće osnovao 1978. modnu kuću, a kao dizajnerka i glavna žena u modnoj industriji proslavila se nakon njegove tragične smrti. Taj događaj bio je prekretnica koja je obeležila njen život. Još uvek ne može da zaboravi kako je Đani izgledao nakon što ga je ispred njegove vile u Majamiju upucao serijski ubica. Ne samo da je izgubila voljenog brata kojem je bila muza i inspiracija celog života, već je morala da preuzme modnu kuću "Versaće".

I to nije bilo lako. "Prvih pet godina nakon njegove smrti bila sam izgubljena i napravila sam mnogo grešaka", rekla je jednom prilikom.

Dizajnerka je odrasla na jugu Italije u Kalabriji, kao najmlađa od četvoro dece. Njena starija sestra Tina preminula je s 12 godina. Iako je razlika između Donatele i starije braće Santa i Đanija skoro 10 godina, svi troje bili su velo bliski. Đani je Donatellu video kao svoju lutku: pravio joj je odeću, vodio u klubove i diskoteke.

"Bilo je to najbolje vreme mog života", prisetila se.

Donatela, 2005. godine/ Foto: Profimedia

Njen život Đanijeve lutke nastavio se i u Americi krajem 80-ih godina, kad je razvila zavisnost od kokaina. Iako slavni modni dizajner nije podržavao tu zavisnost, kokain i raskalašnost su se gotovo očekivali nakon Versaće modne revije. Donatelina zavisnost se pogoršala nakon bratovog ubistva, a uspela joj se odupreti tek u 2005. godini nakon što je na nagovor Eltona Džona (74) otišla na odvikavanje.

Uz kokain u devedesetima je razvila i nezdravu zavisnost od plastičnih operacija, kako bi što više usporila starenje. Toliko voli estetske operacije da joj je lice postalo deformisano, ali se grozi bora pa ne namerava da stane. Na pitanje da li misli da se ikad vrati svojoj prirodnoj boji kose, odgovorila je:

"Prirodno ne ide uz kosu ili telo. Ne verujem u potpuno prirodno za žene. Za mene je prirodno nešto vezano uz hranu, uz povrće!".

Njena platinum plava kosa još jedna je veza sa bratom Đanijem, koju ju je nagovorio na blajhanje kad je imala 11 godina. Nije menjala boju kose i sad je to deo njenog prepoznatljivog imidža.

Donatela, 2015. godine/Foto: Profimedia

Italijanka tvrdi kako poslednjih 22 godina vežba svaki dan i kako jedino u teretani nosi patike te da tako održava svoju tanku figuru.

"Nisam rođena lepotica, pa sam uvek htela da se ističem i budem impresivna", izjavila je 2017. godine.

Pet godina ranije je rekla da za izgled i mladoliki izgled radi nešto upravo bizarno: spava u zamrzivaču. Da li to radi stvarno nije poznato. S druge strane, zna se da se redovno izlaže suncu kako bi bila večno preplanula, što ju je dovelo upravo do starog i smežuranog izgleda.

Bila je udata za bivšeg manekena Pola Beka od 1983. do 2000. godine i zajedno imaju dvoje dece, kći Allegru (34) i sina Danijela (30). Oboje dece su dobili veliko nasledstvo nakon smrti ujaka: Alegra čak 50% Versaće kompanije, a Danijel njegovu zbirku umetničkih slika čija se vrednost procenjuje na 37 miliona dolara.

Njena ćerka Alegra povučena je i ne interesuje je pažnja javnosti kao Donatelu. Retko se slika, a dizajnerka objašnjava da se Alegra dugo borila s teškim oblikom anoreksije što ju je dovelo do velike nesigurnosti kad vidi vlastite slike.

Donatela se i danas bavi modom i dizajnom, te se Versaće kreacije neretko viđaju na crvenim tepisima Oskara, Gremija i na nastupima Dženifer Lopez (51) i Lejdi Gage (35). Ujedno, često sarađuje i s Kendal Džener (25) i Điđi Hadid (26), a druženju s mladima pripisuje i svoju otvorenost i prisutnost na Instagramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.