Aktuelno

Kraj rijalitija posle 15 godina: Kako su Kardašijanovi promenili svet

Poslednja epizoda serijala "U korak sa Kardašijanovima" emitovana je 10. juna, posle čak 20 sezona. Kako je ranije najavljeno, novih sezona neće biti.

Nedelja, 13.06.2021.

11:00

Izvor: BBC, Standard

Kraj rijalitija posle 15 godina: Kako su Kardašijanovi promenili svet
Foto: Profimedia

Podeli:

Otkako su Kardašijanovi započeli sa snimanjem svog života još 2006. godine, postali su svetske zvezde sa milijardama na računu, ali su takođe uspeli i da promene svet.

Voleli ih ili ne, njihov uticaj na društvo ne može se poreći, a BBC i Standard naveli su neke razloge zbog kojih se ova porodica zauvek upisala u istoriju.

1. Oblikovali su mišljenje o ženskoj lepoti

Kim je duboko uticala na globalne pretpostavke o tome kako mislimo da lepa žena izgleda.

Publika će se identifikovati sa ljudima kojima su sličniji. Da je ovaj šou bio prepun visokih, mršavih, plavokosih žena, verovatno ne bi bio ni približno uspešan.

Kardašijanke su se tokom vremena ipak jako promenila te ih je publika manje doživljavala bliskim, odnosno, sličnim sebi. Gledaoci su postali svesni da ne mogu poput njih da priušte estetsku operaciju, lične trenere, imaju tim za ulepšavanje svakog dana.

2. Postali su pioniri lične promocije na društvenim mrežama i stvorili influensere

Nemoguće je odvojiti njihov uspeh od uspeha na društvenim mrežama.

Porodica Kardašijan prva je počela da zarađuje na svojim pratiocima. Kajli i Kim nalaze se u prvih 10 najpraćenijih naloga na Instagramu, dok su Kendall, Kloi i Kortni u prvih 20.

Na svojim profilima počele su da promovišu različite proizvode, a posebno vlastite kozmetičke i modne linije, što im je donelo mnogo novca i još veću popularnost.

*ALT

3. Pokazali su drugačiji tip porodice

Sa svetom su delili i najintimnije trenutke svog života, a gledaoce je impresioniralo što se Kardašijanovi uvek drže zajedno uprkos svađama i nesuglasicama.

Videli smo kako se bave složenim problemima, prolaze kroz turbulentna razdoblja te prekidaju i obnavljaju odnose. Pokazali su jedan drugačiji, nekonvencionalni tip porodice s kojom mnogi danas mogu da se poistovete.

Deo njihovog uspeha, došao je upravo iz njihove spremnosti da se otvore pred kamerama i podele svoju intimu sa celim svetom.

4. Borili su se protiv transfobije

Brus Džener, otac Kendal i Kajli, 2015. godine izašao je u javnost kao žena, i to na najspektakularniji mogući način. Kroz razne intervjue, naslovne strane vodećih magazina do sopstvenog rijalitija - svojim radom i otvorenošću uticao/la je na razmišljanje starijih, konzervativnih i transfobnih ljudi.

5. Borili su se protiv optužbi za rasizam i prisvajanje kulture

Kardašijanovi su često bili optuživani za prisvajanje tuđe kulture, odnosno takozvani "crni ribolov", kada se neko pretvara da je crnac ili mešovita rasa na društvenim mrežama.

"Prisvojili su toliko toga. Od njihovih tela, preko odeće, do načina na koji prave frizuru...Toliko je toga prisvojeno od drugih kultura, posebno crnačke kulture. Na Kardašijanove se gleda kao na belce i crnce istovremeno", kaže Adrija Goldman, docen komunikologije na Univerzitetu "Mary Washington".

Sestre Kardašijan, koje zajedno na Instagramu imaju više od 600 miliona pratilaca, nastaviće lepo da zarađuju i od privatnih kompanija koje su u međuvremenu otvorile (modne linije, šminka) ali i reklama na društvenim mrežama. Kako je svojevremeno objavljeno, doduše nezvanično, samo od jedne objave Kim zaradi više od 800.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.