Aktuelno

Život stjuardese na luksuznoj jahti bogataša

Amerikanka Kejt otkrila je kako izgleda život uz najbogatije ljude na svetu i koliki bakšiš gosti ostavljaju za nedelju dana

Ponedeljak, 27.09.2021.

14:37

Izvor: superžena

Život stjuardese na luksuznoj jahti bogataša
Fotografija: Profimedia

Podeli:

Kejt Čaztin iima 38 godina i radila je kao stjuardesa ili hostesa na jahtama bogataša otkako je završila fakultet 2007. Takođe, bila je i učesnica popularnog rijalitija „Under Deck“ koji se snimao od 2014. do 2020. Sada živi u Fort Lauderdejlu na Floridi, svetskoj prestonici luksuznih jahti, a nedavno je sa svetom podelila sećanja na život rame uz rame sa bogatašima i slavnim ljudima.

"Imate vrhunskog kuvara koji vam kuva i ne morate ništa da platite, od higijenskih potrepština do hrane i pića. Iako je sve glamurozno, posada spava u skučenim prostorijama s krevetima na sprat. Čak bude i romantičnih veza, spetljate se naprosto s nekim jer ste blizu, ali kad siđete na kopno, pomislite da li vam se sviđa ta osoba uopšte", istakla je Kejt.

Ukoliko romansa na brodu među osobljem propadne – obično jedan od njih napusti brod. Ne želite da živite s bivšim na tako malom prostoru, dodaje stjuardesa.

Bogataši često na svoje jahte pozivaju slavne osobe kao što su Ketrin Zita-Džouns i Majkl Daglas.

Većina brodova ima vrlo stroge ugovore o diskreciji, pa Kejt ne može da otkrije previše o svojim brojnim susretima sa slavnim osobama.

"Nekoliko leta radila sam na jahti koja je u Sen Tropeu organizovala najveće zabave s mnogo poznatih ličnosti. Upoznala sam Kim Kardašijan i Kanjea Vesta još dok su bili su na početku veze", prisetila se Kejt.

Na jahti do njih bili su Leonardo Dikaprio, Bijonse i Džej Zi.

"Dikaprio je vrlo tih, divna osoba. Kad su zvezde na brodu, i čuvari su više opušteni", priča Kejt.

Kaže da je njena uloga, kad je došla do posla glavne stjuardese broda, poput uloge majke.

"Vi ste mama broda, ne samo za goste već i za posadu. Svako ima svoje želje, puno je to karaktera i prohteva, bez obzira na to da li ste li gost ili član posade. Vi ste takođe odgovorni za održavanje unutrašnjosti jahte – pazite da niko ne ogrebe drvo i ne uprlja svileni tepih. Vaš je posao, koji je ponekad potpuno nemoguć, pobrinuti se da niko ne ošteti jahtu", priča Kejt.

Radno vreme nije šala, zaposleni na megajahti rade po 16 sati dnevno i pritom žele dobro da zarade.

Zarada je često ekstremna, moguće je zaraditi i 300.000 dolara mesečno.

"I bakšiši su veliki, gosti ostavljaju oko 20 odsto, što se onda deli na sve članove posade. Napojnica za nedelju dana je najmanje oko 515.000 dinara. Čak i ako ne potroše sav novac na jahti, ostavljaju nama, posadi", priča stjuardesa.

A onda posada ide u provod, uživa i troši novac.

"Iznajmimo vilu na moru i slavimo. Svako pokrije neke troškove. Ipak, često mi zapravo nemamo najamninu, živimo na jahtama, tako da uopšte nemamo dodatne troškove, kredite i režije", priča Kejt.

Seća se da ih jednom neki bogati Holanđanin vodio sa sobom po klubovima, insistirao je da s njim idu i članovi posade.

Ali nekad ljudi jedni drugima idu na živce, to je tako kad duži period žive vrlo blizu, poput podstanara, svakodnevno.

"Ako postoji osoba koja će se najčešće naljutiti, to je kuvar. Oni su veoma temperamentni, poznato je da su malo luckasti",smatra Kejt.

Kejt se sada odrekla posla na otvorenom moru radi opuštenijeg načina života na sunčanoj Floridi.

Više ne radi na brodu, sada je spremna na mirniji stil života, piše The Sun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare