Životne priče

"Moja sestra Merilin": Glumica je njoj ostavila malo bogatstvo

Dok je legendarna plavuša i seks-ikona Holivuda umrla u 36. godini, njena polusestra doživela je 102 godine.

Ponedeljak, 10.05.2021.

13:26

Izvor: prva.rs

Foto: Profimedia

Podeli:

Jedna od poslednjih živih osoba koja je poznavala Merilin Monro, njena sestra Bernis Mirakl, povodom svog 100. rođendana prisetila se legendarne holivudske plavuše: „Volele smo da pričamo o frizurama, odeći i šminki. Merilin je dobila želju da me našminka i pokazala mi kako da tamnijom senkom učinim da obrazi izgledaju mršaviji, a svetlijom nijansom tanke usne učinim punijim. Bila je umetnik sa bojama kad je sebe šminkala. Rekla mi je da slobodno iscrtam obrve.”

Ovu scenu Bernis je opisala i u svojoj knjizi "Moja sestra Merilin", u kojoj je navela i to kako ju je Merilin tako dobro našminkala da nije mogla da se prepozna, pa su se zajedno smejale, gledajući se u ogledalu.

Odrastale su osećajući se napuštene, i mada su im govorili da su lepe i talentovane, nedostajalo im je hrabrosti i snage.

Kratkotrajna idila

Međutim, ova naizgled idilična scena predstavlja samo mali deo priče o dve sestre. Ona se dešavala kada su obe bile već odrasle. Bernis je knjigu "Moja sestra Merilin" objavila 1994, da bi tako obeležila tačno pola veka od kad je prvi put srela svoju sestru. Naime, njih dve dugo nisu ni znale jedna za drugu. Njihova majka Gledis udala se za Džepa Bejkera u Kaliforniji i rodila sina Roberta, a već sledeće godine i ćerku Gledis. Par se ubrzo razveo, majka je dobila starateljstvo nad decom, ali ih je Džep kidnapovao i s njima otišao u svoj rodni Kentaki.

Gledis je ostala u Los Anđelesu, gde je 1926. rodila Normu Džin, što je kršteno ime Merilin Monro. Gledis nije bila udata, a izvesni Monro nije priznavao očinstvo, pa je ona devojčicu sa dve nedelje dala u hraniteljsku porodicu, pre nego što je prvi put završila u sanatorijumu, gde joj je dijagnostikovana paranoidna šizofrenija.

Posle tri godine, Gledis je izašla iz sanatorijuma i vratila se u Holivud, gde je jedno vreme radila kao pomoćna montažerka filmova. Kasnije je uspela i da kupi malu kuću u koju je dovela svoju, tada sedmogodišnju, ćerku.

Prvi put čula da ima sestru

Idila nije dugo potrajala, jer je Gledis često gubila poslove. Norma je imala 12 godina kad je majci stigla vest iz Kentakija da joj je sin Robert umro od bolesti bubrega. Ponovo je završila u sanatorijumu, a o Normi su od tada brinuli prijatelji. Osim toga, ona je tada prvi put čula da njena majka ima još dece. Silno je želela da upozna sestru, očekujući da će se s njom osećati manje usamljenom.

Ni Bernis Inez Gledis Bejker nije znala da ima polusestru negde u Holivudu. Dve godine po bratovljevoj smrti ona se udala i rodila ćerku, a majka joj je tek tada iz santorijuma pisala da ima sestru. Nekoliko godina Norma i Bernis su razmenjivale pisma i fotografije, a prvi susret odigrao se 1944. Izveštaji o tome kakvi su zaista bili odnosi dve sestre i koliko često su se sretale, veoma se razlikuju. Merilin je jednom od svojih prvih biografa Morisu Zolotovu rekla: „Nikad nisam videla svoju polusestru. Nemamo ništa zajedničko. Ona je udata za avio-inženjera. Nisam sigurna gde oni žive…”

Nasledila 10.000 dolara

Kako navodi portal Marilynrememberedfanclub.com, neki biografi ipak tvrde da je Norma Džin nakratko posetila svoju sestru u Tenesiju 1944, što se slaže i sa sestrinim tvrdnjama. Njih dve su se nekoliko puta srele tokom pedesetih godina, kada je Norma već bila Merilin Monro, a Merilin je svoju sestru upoznala sa jednim od svojih muževa Džoom Dimadžom.

Ono što je sigurno, 1961. one su već bile dovoljno bliske da zajedno idu u seosku kuću Artura Milera u Roksburu, da Merilin posle raskida s njim pokupi svoje stvari. Iste godine, Merilin je tokom puta na Floridu svratila kod sestre u Gejnsvil.

Kad je Merilin umrla 1962, sahranu su organizovali bivši muž Džo Dimadžo, menadžerka Ines Melson i polusestra Bernis. U testamentu, Merilin je njoj ostavila 10.000 dolara od svog imetka, kasnije procenjenog na 200 miliona dolara (što je vrednost današnje dve milijarde dolara).

O smrti Merilin Monro, Bernis je izjavila: „Ne mislim da je izvršila samoubistvo. Mora da je bio nesrećni slučaj, jer sam s njom razgovarala malo pre toga. Pričala mi je šta planira da radi, upravo je bila kupila kuću i birala je zavese. Imala je toliko stvari pred sobom i bila je srećna.”

*ALT

Bernis Mirakl je knjigu "Moja sestra Merilin" objavila 1994, da bi tako obeležila pola veka od njihovog prvog susreta

Ipak, u svojoj knjizi Bernis je napisala: „Mi smo delile istu majku kojoj je, dok smo bile još male, dijagnostikovana mentalna bolest. Odrastale smo osećajući se napuštene, i mada nam je obema govoreno da smo vrlo lepe i talentovane, nedostajalo nam je hrabrosti i snage.”

Tokom svog dugog života Bernis nije napisala više nijednu knjigu, osim "Moja sestra Merilin". Radila je kao knjigovođa i dizajner kostima. Kad je 1967. godine otišla u penziju, uzela je majku iz sanatorijuma i brinula se o njoj u svojoj kući u Gejnsvilu u kojoj ju je Merilin posetila godinu dana pred smrt i u kojoj i danas živi.

Čak je i majka Gledis, uprkos bolesti, ćerku Merilin nadživela za 22 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.