Životne priče

Prerano je ostala bez ljubavi svog života: Žaklin Bize jednu odluku nije prebolela

Kao devojčica sanjala je o karijeri balerine, ali je od tog sna morala da odustane zbog povrede. Znatiželjni duh odveo ju je na časove glume, a ostalo je istorija. Elegantna ikona filma ponosna je na svoje životne izbore, ali priznaje da bi nešto ipak promenila.

Ponedeljak, 17.05.2021.

14:10

Izvor: B92

Prerano je ostala bez ljubavi svog života: Žaklin Bize jednu odluku nije prebolela
Foto:Profimedia

Podeli:

"Nikad nisam bila na estetskom zahvatu, jer su mi moje bore potrebne za uloge", rekla je pre par godina vrlo zaposlena 76-godišnja glumica Žaklin Bize, koja je tada završila snimanje erotskog trilera "Dvostruki ljubavnik".

I Žaklin je tada hvalila film u kojem je imala sporednu ulogu, ali dovoljnu da potvrdi njenu harizmu. Godinama je proglašavana jednom od najlepših glumica sedamdesetih i osamdesetih godina. Oskar nije dobila, ali je nekoliko puta bila nominovana za Zlatni globus, među ostalim za film "The Sweet Ride" 1969. Tu je nagradu osvojila za ulogu u mini-seriji "Dancing on the Edge". U Francuskoj je 1996. godine bila nominovana za prestižnu nagradu Cezar za ulogu u filmu "La cérémonie", dok se najviše pamte njene uloge ostvarene u filmovima "Bullitt" 1968, "Airport" 1970. i "Dubina" iz 1977. godine.

*ALT

Film o morskoj avanturi i potrazi za blagom generacijama je bio prepoznatljiv zbog Žaklininih grudi u običnoj beloj majici.

"Kako je mnogo scena u filmu Dubina snimljeno pod vodom, godinama se o toj mojoj ulozi govorilo isključivo u kontekstu koji mi je najmanje važan. Svi su komentarisali da su moje grudi najbolji deo uloge, što nema veze sa stvarnošću. Da sam htela takvu popularnost, stvari bih postavila više seksi", istakla je glumica.

*ALT

Rođena je 1944. godine kao Vinifred Žaklin Frejzer Bize u britanskom mestu Vejbridžu. Njen otac bio je ponosan na svoje škotsko poreklo, i bio je jako cenjen kao izvrstan hirurg, dok je majka Arlet Aleksander bila ugledna pravnica.

Žaklin često ističe kako je majci zahvalna što ju je naučila francuski jezik. Naime, Arlet je bila poreklom Francuskinja a mnogi su Žaklin doživljavali kao francusku glumicu.

Žaklin je već s devet godina počela da pleše balet, što je onda bio priličan luksuz, i u tome je pokazala velik talent.

Ali zbog deformacije stopala morala je da odustane od baleta. Godine 1959. nevolje su pogodile naizgled skladnu porodicu - Arlet Bize razbolela se od multiple skleroze. Tada je 15-godišnja Žaklin počela da se brine o majci, dok je njen otac pobegao drugoj ženi. Kako nije znao da se nosi sa svime, razveo se.

*ALT

"Ocu nikad to nisam zaboravila, ali sam mu negde duboko u sebi ipak oprostila. Iako sam tada bila jako mlada, shvatila sam da čovek treba da se bori i da ne sme da odustane pred preprekama. Na neki način kukavičluk moga oca učinio me jačom", prisetila se godinama kasnije, dodavši da je o majci brinula 40 godina i da ju je to naučilo saosećajnosti.

Prvu platu zaradila je kao konobarica u kineskom restoranu. Njeni prvi glumački koraci doneli su joj i posao modela. Pravilne crte lica i vitko telo nisu mogli da prođu nezapaženo iskusnim fotografima pa je počela da dobija razne angažmane za različite reklamne kampanje.

*ALT

Već je 1968. Franku Sinatri bila partnerka u filmu ‘The Detective’, a potom Stivu Mekvinu u filmskoj priči "Bullitt", što joj je donelo još veću popularnost. Dok je snimala sa Sinatrom počela su šuškanja da se on jako zaljubio u Žaklin, premda je legendarni pevač i glumac bio na glasu kao veliki ženskaroš. Engleska glumica kasnije je pričala o tom traču, rekavši da Holivud najbolje proizvodi laži.

Nakon snimanja više se nisu videli i između njih nije postajala nikakva privlačnost. Ali zato su na njen šarm i lepotu padali mnogi filmski lepotani pa su svetske novine bile pune priča o tome kako je zavela Marčela Mastrojanija, Rajana O’Nila, Žan-Pola Belmonda, što je kasnije demantovala. Ali godinama kasnije ipak je progovorila o nekim navodnim aferama.

"Zapravo nisam bukvalno odbila Marlona Branda. Jednom me pozvao na ples i odbila sam ga. Bilo je to u klubu Crazy Elephant i tada sam bila u društvu jednog simpatičnoga gospodina, ne previše zgodnog. Kad je on otišao u wc, Brando mi je prišao i svideo mi se onako naočit. Tada sam pomislila: 'Da muškarac s kojim sam večeras izašla dođe i vidi me kako plešem s Brandom, kako bi se osećao?' Ionako nije imao previše samopouzdanja. I zato sam odbila taj ples. Jednostavno sam lepo vaspitana. A Sinatra? Odbila sam ga, ali priznajem sad da bi bilo zabavno da nisam. Nije me privlačio, ali bila mi je zanimljiva cela priča oko njega i njegovog glasa. Zvao me na večeru, a u to je vreme proživljavao je težak period s tadašnjom suprugom Mijom Farou. Uprkos tome, bio je jako drag i zaštitnički nastrojen prema meni. Međutim, nisam želela da budem jedna od onih žena koju dobije kad hoće."

Ljubavna priča koja joj je posle dogodila bila je ravna filmskom scenariju. Godine 1980. upoznala se s ruskim visokim i plavokosim baletanom Aleksanderom Godunovom, koji je 1979. zatražio politički azil u SAD tokom jednog njujorškoga gostovanja ruskog teatra. Da je Godunov izazvao politički skandal, potvrđuje činjenica da su zbog njegovog traženja azila intervenisači tadašnji američki predsednik Džimi Karter i ruski generalni sekretar Komunističke partije Leonid Brežnjev. Naime, baletan je dobio azil iako je sovjetska obaveštajna služba KGB kratko uhapsila njegovu suprugu Ljudmilu Vlasovu, a čim je dobio američki pasoš, razveo se od supruge i počeo vezu sa Žaklin. Zajedno su ostali osam godina i tokom toga razdoblja Godunov je zanemario balet i pokušao da uspe kao glumac. Godine 2005. tragično je skončao - pronađen je mrtav u svojoj sobi, a šuškalo se da je umro od side.

Zanimljivo je da, uprkos nekim dugim vezama, ideja braka nikad je nije previše zanimala.

*ALT

O njenoj lepoti ispisane su mnoge stranice. O sebi kaže da se nikad nije smatrala seks-simbolom, da joj je ta titula nametnuta, ali da lepotu zahvaljuje dugim šetnjama i praštanju.

"Veštinu praštanja, nažalost, često naučimo prekasno i tek tada shvatimo koliko smo dugo i nepotrebno nosili teret koji nam je nepovratno narušio radost življenja", rekla je jednom. Iako je godinama bila velika protivnica estetske hirurgije, u zrelijim godinama je priznala:

"Kao mlada devojka mislila sam da žena koja je nezadovoljna izgledom ima problema sa samopouzdanjem i da joj nikakvi umeci i liposukcije ne mogu pomoći. Ali kako godine prolaze, i moj je stav smekšao. Ako ostanem bez zuba, zameniću ga veštačkim, pa zašto onda ne bih popravila i druge loše delove tela? Uostalom, plastična hirurgija postala je deo života današnjice i više nema potrebe boriti se protiv toga. Što ne znači da sam bila pod nožem. Naravno da bih volela podmladiti neke delove tela, ali to mi ne smeta toliko da bih otišla na operaciju", kaže ljubiteljka zdrave ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.