Životne priče

Petra Nemcova: Tragedija joj je obeležila život ali svakoga dana ima osmeh zbog njega

Nekadašnji češki supermodel Petra Nemcova, sutra će napuniti 42 godine, a i danas izgleda kao u svojim tridesetim. Tragedija joj je obeležila život, ali je posle svega uspela da se ostvari i kao majka, u četrdesetoj godini.

Sreda, 23.06.2021.

12:26

Izvor: B92

Petra Nemcova: Tragedija joj je obeležila život ali svakoga dana ima osmeh zbog njega
Foto: Profimedia

Podeli:

Odrasla je u Pragu, gde ju je primetio lovac na talente i brzo je ušla u svet modelinga. Mis Češke, na tada prestižnom takmičenju Elit model luk, postala je 1995. godine, i od tada je krasila brojne naslovne strane svetskih magazina i učestvovala na revijama širom sveta.

Međutim, njen privatni život obeležila je jedna tragedija, te joj se život potpuno promenio posle 26. decembra 2004. godine. Bila je zaljubljena u osam godina starijeg britanskog fotografa Sajmona Ejtlija, pred čijim je objektivom pozirala nekoliko puta.

Srećni par je otputovao na Tajland, gde ju je i zaprosio. Tokom odmora su počeli i planovi za venčanje, a slavna manekenka je na Božić pričala sa Sajmonovim roditeljima.

Međutim, u jednom trenutku sve se srušilo.

Iznenada je počeo zemljotres, koji je izazvao cunami. Bio je to jedan od najjačih i najrazornijih cunamija u novijoj istoriji, kojioje pokrenuo snažan zemljotres u Indijskom okeanu. Pogodio je 14 zemalja i odneo 230.000 života.

Talas je nju i Sajmona izbacio iz hotela. Gola, rastrzane odeće, s povređenom karlicom i višestrukim unutrašnjim povredama, Petra je uspela da se popne na palmu, na kojoj je provela osam sati dok je nisu spasli helikopterom.

*ALT

Poslednje što je Petra od Sajmona čula je kako doziva njeno ime.

"Nisam mogla da pomeram donji deo tela. Onda sam u naletima vodenih zidova osetila novi prelom. Pa ponovo, pa ponovo. Padala sam u nesvest od strašnih bolova. U jednom trenutku sam se pomirila sa činjenicom da ću umreti, prepustila sam se i osetila neobičan spokoj", prepričala je Petra, dodajući da joj se vratio instinkt za preživljavanje čim se nivo vode malo spustio.

Uspela je da se grčevito uhvati za stablo palme, koje nije puštala narednih osam sati.

"Najgore mi je tada bilo što sam gledala oko sebe decu, čula ih kako vrište, a nisam mogla ništa da učinim. Bila sam uverena da je Sajmon živ jer je odličan plivač."

Kada je nivo vode još opao, meštani su počeli da spasavaju ljude. Manekenki su obukli svoju garderobu jer je njena bila potpuno iskidana. Odveli su je u bolnicu, gde su joj lekari rekli da su joj povrede toliko ozbiljne da više neće moći da hoda.

Ali, kada je došla sebi, shvatila je da njenog voljenog nema.

"Prolazili su dani i dani, niko ništa o njemu nije znao. Nisam htela da napustim Tajland dok ga ne pronađu. To čekanje je bilo mukotrpno", rekla je Nemcova.

Ipak, nakon nekoliko nedelja, pomirila se sa istinom da je njen Sajmon mrtav. Njegovo telo pronađeno je tri meseca kasnije. Imao je 33 godine.

*ALT

"Izgubila sam osobu koja mi je bila najbliža, ali sam dobila drugu šansu za život. Na neki način imam osećaj da živim za nas oboje", rekla je nedavno.

Kada se potpuno oporavila, Petra je osnovala dobrotvornu organizaciju "Happy Hearts Fund", kojom i dan-danas pomaže mesta pogođena prirodnim nepogodama. Tajland često posećuje, a dala je i svoj doprinos da se izgradi i desetak novih škola.

Inspiraciju da se posveti humanitarnom radu dali su joj, kako kaže, ljudi koji su joj u strašnoj nesreći pomogli. A Sajmon će zauvek ostati u njenom srcu.

"Svakodnevno ga se setim. Njegova najdraža izreka je bila ‘Dan bez smeha je protraćeni dan’. Bio je tako dobar i pun poštovanja, obožavao je ljude i život", kazala je manekenka.

Petra se dugo oporavljala od svega. I zdravstveno i psihički. Sudbonosno "da" izgovorila je tek 2019. godine i dobila sina.

Ni porođaj nije prošao "normalno" - dečak je rođen šest nedelja ranije i to dok su Petra i njen partner Bendžamin boravili, kako manekenka kaže, u zabačenom području okruženi prirodom. Kada je shvatila da je porođaj počeo, ušli su u automobil i dok su jurili ka najbližoj bolnici, porodila se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare