Životne priče

Mira iz Suvobora se jedva kretala, a onda je jedina biljka iz njene bašte napravila čudo

Travarka sa Suvobora preporučuje čuvarkuću za dobar imunitet, ali i list debele koke da se privija na sve vrste rana, jer bolovi i otoci nestaju kao rukom odneseni.

Petak, 20.08.2021.

07:54

Izvor: Izvor: Rina

Mira iz Suvobora se jedva kretala, a onda je jedina biljka iz njene bašte napravila čudo
Foto: Rina

Podeli:

Dok nije bilo lekova u izobilju i apoteka na svakom ćošku, naši stari lečili su se na prirodan način. U srpskim selima i danas skoro svaka travka ima svoje mesto u kućnoj apoteci, a zalihe se spremaju tokom letnjih dana kako bi se zima dočekala spremno. Takva situacija je u domu Milovanovića u selu Družetići podno planine Suvobor, čije padine su prepune lekovitog bilja.

"Nedavno sam slomila butnu kost i nakon hirurške invervencije rana je sporo zarastala i otežano sam se kretala, pronašla sam gavez u blizini kuće koji mi je pomogao i oporavio me da nakon par nedelja ništa nisam osećala kao da nikakvu povredu nisam imala", kazala je za RINU, Mira Milovanović koja je nakon svojih teških životnih udaraca i povreda odlučila da se bavi prikupljanjem travčica i pravljenjem melema.

Кao osnovu za svoje prirodne meleme Mira koristi takođe prirodne proizvode i to domaću svinjsku mast, koja se pokazala kao najbolji i najodgovarajući sastojak. Кada se prave tinkture, odličnom se pokazala čista domaća rakija.

„Jako je važno kako taj proces pravljenja protiče, da domaći melemi i tinkture ne bi bili beskorisni. Biljke ne bi trebalo da se prže ili jače tretiraju, jer tada gube svoja lekovita dejstva. Samo u kombinaciji sa prirodnim svojstvima one mogu da učine čuda za zdravlje ljudi“, kaže Mira.

*ALT

Ona preporučuje čuvarkuću za dobar imunitet, ali i list debele koke da se privija na sve vrste rana jer bolovi i otoci nestaju kao rukom odneseni. Mnoge biljke nesmotreno gazimo ili zaobilazimo i to nesvesni da one mogu biti višestruko korisne za naš organizam i zdravlje.

„Cikorija koja se može videti bilo gde, apsolutno je zanemarena i propada. Ima specifične ljubičaste cvetove koji su veoma lekoviti, a koristi se čak i njen koren. Takođe crvena detelina ima odlična svojstva za ceo organizam. Možemo reći da su lekovi svuda oko nas, samo tereba biti pažljiv i dobro gledati kuda idete i šta se nalazi oko vas“, rekla je ova travarka sa Suvobora.

Imajući u vidu sve benefite, činjenica je da u šetnju kroz prirodu treba da krenete i sa određenim predznanjem kako lekovito blago ne bi propadalo pred vašim očima. Jer, iz te šetnje možete da se vratite samo bogatiji –pre svega za ono najvrednije, a to je zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare