Životne priče

Omiljena princeza preminula je sa samo 36 godina na današnji dan

Na današnji dan 1997. godine tragično je preminula princeza Dajana, kraljica srca, kako su je zvali od milja.

Utorak, 31.08.2021.

17:48

Izvor: B92

Omiljena princeza preminula je sa samo 36 godina na današnji dan
Foto: Profimedia

Podeli:

O tragičnoj noći u kojoj je izgubila život, puno je pisano, ali se tek nedavno saznalo da Dajana tog dana nije trebalo uopšte da bude u Parizu.

Naime, pre 24 godine krenula je na letovanje s tadašnjim partnerom Dodijem al Fajedom, a dane su provodili na njegovoj jahti. Trebalo je da se vrati u London 28. avgusta, ali je odlagala put jer je jako želela malo privatnosti. Tog leta bila je izložena jakom medijskom linču i svaki dan odmora i privatnosti značio joj je. Podigla je puno prašine među britanskim političarima kada je tražila zabranu mina, zbog čega su je napali britanski torijevci, upoređujući je sa starletama koje koriste mirovna pitanja za vlastitu promociju. Osim toga, fotografije na kojoj se ljubi s Dodijem nedugo nakon prekida s hirurgom Hasnatom Kanom obišle su zemlju, zbog čega joj mediji nisu davali ni minut privatnosti, gde god bi krenula. Zbog toga je u prvom redu i pobegla iz zemlje.

Poslednjeg dana svog života omiljena princeza probudila se na jahti u Sardiniji, a odatle su privatnim avionom stigli do Pariza.

*ALT

Te noći Lejdi Di, Dodi Al-Fajed, telohranitelj Trevor Ris-Džons i zamenik upravnika osiguranja hotela Ric u kom su odseli, Henri Pol krenuli su da napuste hotel kroz zadnji ulaz kako bi izbegli paparace. Telohraniteljima se to činilo kao užasan plan, no Al Fajed je insistirao na tome i rekao kako je ideju već odobrio njegov otac, ujedno i vlasnik hotela Ric. Dajana je sela iza suvozača i telohranitelja Risa-Džonsa, a Al-Fajed iza vozača Pola.

Paparazzi su ih sledili na motorima, a Pol je odlučio da ubrza u tunelu u kojem je brzina ograničena na 50 kilometara na sat kako bi im pobegao i to toliko da je dosegao brzinu veću od 100 kilometara na sat. U jednom trenutku izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u zid tunela. Na mestu su poginuli vozač i egipatski milioner Dodi Al Fajed, a Dajana i Ris-Džons teško su povređeni.

Nesreća se dogodila tek 20 minuta nakon ponoći, ali "princeza srca" prevezena je u bolnicu tek dva sata posle. Ono što se dogodilo pre odlaska u bolnicu malo je kome poznato. Prvi je na mesto nesreće stigao doktor Frederik Mailez koji se upravo vraćao s privatne zabave. Ne znajući ko je uopšte u automobilu, prvi je uzeo njen život u svoje ruke. Prema njegovim rečima, Dajana je delovala u redu, bez znatnih vidljivih povreda. Jedino što je primetio jeste da teže diše, zbog čega je iz auta odmah doneo masku s kiseonikom.

Dvadesetak minuta nakon nesreće stigla je i hitna pomoć, pružajući joj preko potrebnu pomoć jer je već tada pokazivala probleme sa srcem i disanjem. Više od pola sata prošlo je nakon dolaska hitne pomoći, a lekari su se napokon oko jedan sat i 30 minuta nakon ponoći uputili s Dajanom u parišku bolnicu. Princeza je pretrpela povrede lobanje i bedra te prelom ruke. Odmah je poslana na operaciju tokom koje su ustanovili da joj je pukla koronarna arterija, što je dovelo do izleva krvi u pluća. Stručnjaci za reanimaciju dva su sata potom pokušavali da je masažom srca održe u životu. Krvarenje je smanjeno ali je došlo do prestanka rada srca i Dajanu su proglasili mrtvom.

*ALT

Smrt Dajane i Dodija ostaje obavijena velom tajne i nakon 20 godina. Prvi optuženi bili su paparacikoji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu. Nakon toga sumnja je pala na vozača koji je navodno bio pijan. Sumnja se i na britansku obaveštajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom. Takođe je misterija i beli Fijat uno koji je u tunelu okrznuo auto u kom su bili Dajana i Dodi, a nakon toga je nestao sa mesta nesreće.

Dodi je sahranjen iste večeri u Londonu, a Dajana 6. septembra 1997. godine na porodičnom imanju Spenserovih.

Diana je pokopana na ostrvcetu usred jezera Round Oval, na kojem plivaju četiri crna labuda, a do njenog groba treba proći uz 36 hrastova, zasađenih za svaku godinu njenog života. Sahranjena je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko nedelja pre smrti, s krunom koju joj je darovala Majka Tereza, a koja je umrla samo sedam dana posle nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare