Životne priče

Ona je i dalje jedna od najvećih modnih i filmskih ikona FOTO

Grejs Keli bila je jedna od najpopularnijih glumica 20. veka, a bila je i inspiracija mnogim rediteljima, poput Alfreda Hičkoka.

Sreda, 15.09.2021.

08:52

Izvor: B92

Ona je i dalje jedna od najvećih modnih i filmskih ikona FOTO
Foto: Profimedia

Podeli:

Ovih dana njeno ime pominje se ponovo, ne samo zato što je tragično nastradala 13. septembra pre 39 godina, već i zbog modnih događaja koji su se dešavali poslednjih dana. Ekstravagantne kreacije i polugole manekenke nisu naišle na odobrovanje mnogih, koji su se setili nekog sasvim drugačijeg vremena i holivudskih diva, među kojima je i Grejs Keli, koja važi za jednu od najvećih ikona filma i mode svih vremena.

Hičkokova muza oduvek je htela da bude glumica. Kada je posle srednje škole upisala Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, roditelji su se protivili toj ideji. Ona je bila uporna, pa je radila kao model, a prvu zapaženiju ulogu imala u filmu "Tačno u podne".

Glumila je sa najvećim imenima tog vremena, a nakon nominacije za Zlatni globus započeo je njen zlatni period. Hičkok ju je smatrao svojom muzom, a usledile su uloge u "Nazovi M radi ubistva" a za ulogu u "Provincijalki" osvojila je Oskara.

Pre nego što se udala, Grejs Keli je volela starije muškarce. Nakon veze s profesorom Danom Ričardsonom, imala je aferu s Klarkom Gejblom, koja joj je zamalo uništila karijeru.

Foto: Profimedia

Budućeg supruga, princa Renijea III od Monaka, upoznala je na setu filma "Drž’te lopova" 1955.

On je tada već bio u braku, ali nekoliko meseci kasnije zaprosio je Grejs Keli, a glumica je pre samog venčanja morala da uradi zdravstveni pregled kako bi se utvrdilo može li kneževini roditi naslednike. Tadašnje "venčanje veka" pratilo je 30 miliona ljudi širom sveta i Grejs Keli postala je kneginja od Monaka.

Novopečena princeza tada je odigrala i svoju poslednju ulogu prestolonaslednice u filmu "Visoko društvo", a nakon toga je zauvek napustila glumu. Alfred Hičkok joj je 1964. godine ponudio čak milion dolara kako bi glumila u filmu "Marni", ali bila je svesna da bi povratak glumi značio izgnanstvo iz kneževine.

Grejs je rodila troje dece, sina Alberta, te kćeri Karolinu i Stefani.

Foto: Profimedia

Vraćajući se u Monako iz Francuske 13. septembra 1982. godine, zajedno sa ćerkom Stefani, doživela je moždani udar i izgubila kontrolu nad volanom. Preminula je dan kasnije i sahranjena 18. septembra.

U dokumentarnom filmu "Grejs Keli: Potrošeni milioni" govori se i o tome kako je Grejs morala da plati čak dva miliona dolara porodici Grimaldi, da bi se udala za Renijea Trećeg od Monaka.

Navodi se da je zbog tog poteza Grejs ostala bez kompletnih finansija koje je tada posedovala, i koje je zaradila baveći se glumom. Film obrađuje i finansijsko stanje kneginje neposredno pre nego što je preminula 1982. godine, ali i njene tinejdžerske dane u Filadelfiji.

Bila je svojevremeno najplaćenija glumica na svetu i tokom pet godina je zaradila približno 1,5 miliona dolara, što bi danas bilo ravno iznosu od oko 15 miliona dolara.

Dokumentarni film objašnjava situaciju u kojoj je Grejs bila neposredno pre smrti, kada je navodno posedovala samo 10.000 dolara na svoje ime, i kuću u Irskoj koja je pripadala njenom dedi.

U dokumentarcu se takođe tvrdi da je Grejs Keli ostavila tri testamenta, od kojih je jedan nedostajao, te da nisu mogli da pristupe dokumentu.

„Tražili smo da vidimo kopiju, ali u palati u Monaku su nam rekli da taj dokument nije dostupan za javnost, i da Albert od Monaka i njegova porodica ne žele da otkrivaju takve sadržaje", objasnila je Godfraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare