Životne priče

Životna priča Najdžele Loson: Prerano izgubila najbliže, brak sa milijarderom je dotukao

Možda najslavnija kuvarica na svetu, kulinarska TV zvezda, objavila je novu knjigu recepata i a njena nova kulinarska emisija ovih dana počinje da se prikazuje na britanskoj televiziji.

Utorak, 26.10.2021.

16:05

Izvor: stil

Životna priča Najdžele Loson: Prerano izgubila najbliže, brak sa milijarderom je dotukao
Foto: Profimedia

Podeli:

Kuvar pod naslovom “Skuvaj, pojedi, ponovi” počela je da piše pre dolaska korone, ali najveći deo napisan je uglavnom u karantinu pa je mnoge detalje morala da menja u hodu kako bi se prilagodila onom što se tako otužno zove novo normalno: tako je, na primer, deo o tome kako bez napora prirediti večeru za goste preuredila u priču o važnosti same večere, makar bila za jednu osobu.

"Nije mi bilo lako da pišem u tim okolnostima. Ali mislim da je prevladao nagon za preživljavanjem i shvatila sam da mora da se razmišlja o hrani jer je u karantinu postalo više nego jasno kako upravo kuvanje i hrana daju strukturu danu, a i pružaju užitak", rekla je i opisala kako bi sebi, nakon dugog dana pisanja, predveče smućkala Kampari i sodu i poslužila čips u činiji.

"Uživanje u hrani ne znači da morate da kuvate. Dovoljno je da pomislite kako ste spripremili nešto lepo", objašnjava Najdžela, koja je u januaru napunila 61 godinu.

Možda najslavnija kuvarica na svetu, kulinarska TV zvezda i ultimativni selebriti čija je popularnost takva da joj je dovoljno reći ime i da se zna o kome je reč, Najdžela je zabljesnula pre nešto više od 20 godina, kad je izdala knjigu pod naslovom “How To Eat” u kojoj je, u ne prezahtevnim receptima napisanim neposredno, kao da čavrlja s prijateljicama, pokazala da kuvanje nije stresna aktivnost, nego može i mora da bude zadovoljstvo i onom ko kuva i onom ko jede. Od tada je osvojila britansku i svetsku publiku knjigama prodatim u milijunskim tiražima kao što su “Nigella Bites”, “Nigella Express”, “Feasts” i “Zauvek leto” i TV emisijama u kojima je kuvala ukusna jela pred milionskim auditorijumom, a njenoj je neverovatnoj popularnosti možda je najviše pridoneo hedonistički opušten pristup kuvanju s naglaskom na lakoći i užitku, a ne na preciznim merama i perfekcionizmu.

Muškarci žele da je gledaju, a žene žele da budu ona, oštroumno je jednom primetila engleska autorka Fej Veldon, da objasni tajnu Najdželin uspeh koji joj je doneo i imetak od 20 miliona dolara. Ali da znaju kakav je niz tragedija pratio Najdželu kroz život, svaka bi žena dva puta razmislila pre nego što bi poželela da bude ona, bez obzira na slavu i novac.

Najdžela je rođena 1960. u Londonu, u privilegiranoj porodici iz najviših društvenih krugova. Njen otac Najdžel Loson bio je novinar, a posle i političar i ministar finansija u vladi Margaret Tačer , majka Vanesa Salmon lepa i bogata naslednica koja je sanjala o glumačkoj karijeri dok se s 19 godina nije udala za Losona.

U braku je rođeno četvero dece: sin Dominik pa zatim tri sestre. Najdžela je kao devojčica bila izrazito sramežljiva, introvertna i gojazna, što je iritiralo njenu majku Vanesu, supervitku lepoticu koju su upoređivali s Nefertiti. Sa majkom se jedino slagala u kuhinji. Vanesa pravila mediteranska jela koja su za ondašnju Englesku bila egzotična - musaku, salatu s krastavcima i jogurtom, špagete s maslinovim uljem i belim lukom- premda sama, opsednuta linijom i na ivici anoreksije, nije gotovo ništa jela. da jede tek kad su joj 1985. dijagnosticirali rak jetre; Najdžela je tad već diplomirala na Oksfordu i radila je u novinama, a majci nije mogla da pomogne nikako osim da joj sroči čitulju. Vanesa je umrla pre 49. rođendana.

Rani gubitak majke nije lako podnela, uprkos neslaganju, ali smrt voljene sestre Tomasine, koja je podlegla raku dojke 1993. u dobi od samo 32 godine, strahovito je pogodio Najdželu. Tad je bila mlada supruga, u braku s Džonom Dajmondom i trudna s njihovim prvim detetom.

U njemu je našla svoju drugu polovinu. I on je bio novinar Sandej Tajmsa i, kao Najdžela, jevrjskog porekla, ali za razliku od nje, bio je ekstrovertan, pričljiv i društven i voleo je da bude u centru pažnje.

Najdželi je davao samopouzdanje koje joj je nedostajalo, podsticao je da piše i naučio je kako da se seksi oblači. Kako je Najdžela kod kuće priređivala sjajne večere za njihove brojne prijatelje, među kojima su bili pisci Salman Rušdi i glumac Alan Rikman, nagovorio ju je da napiše knjigu recepata, ali onda se 1997. kvržica koju je napipao na vratu i za koju su ga uveravali da je benigna pokazala zloćudnom, kao i tumor koji su otkrili na jeziku. Odstranili su mu jezik pa više nije mogao razgovetno da govori ni da jede.

- Morala sam da govorim umesto njega jer ga osim mene niko nije razumeo. I pisala sam o hrani dok sam bila u braku s muškarcem koji ne može da jede. To je bilo čudno, ali tako sam preživela - otkrila je Najdžela.

Dok je ona pisala knjigu, on je u redovnoj kolumni u novinama duhovito, vedro i pametno opisivao svoje umiranje. Najdželina knjiga pod naslovom “Kako jesti”, koji je predložio Diamond, planula je u 400 hiljada primeraka, njenu prvu kulinarsku emisiju “Nigella Bites” pratilo je dva i po miliona gledalalca, a on je za to vreme čekao smrt.

"Kako je bolest napredovala, pretvarao se u drugu osobu, punu gorčine i ljutnje. I s pravom, jer mu je oduzet život", rekla je Najdžela. U tim očajničkim poslednjim danima Diamond je bezumno trošio pa je kupio plavi Rols-Rojs i Vespu za 25 hiljada dolara, posećivao striptiz-barove i konzumirao kokain; kad je 2001. umro, ostavio je dugove koje je ona posle isplatila.

Posle smrti supruga, upoznala je 17 godina starijeg Sačija, koji je tada bio jedan od najbogatijih Britanaca, s nekretninama i umetninama čija je vrednost prelazila 200 miliona dolara. Ali, nije je osvojio novcem.

"Kad ste tako dugo uz nekoga ko umire, teško je odoleti čoveku tako punom života kao što je Sači pored koga se i vi osećate živim", pravdala se Najdžela.

Par se venčao 2003. na jednostavnoj ceremoniji kod kuće kojem su prisustvovali samo Najdželina deca i Sačijeva ćerka jedinica iz drugog braka, a nakon toga su njegovim privatnim avionom otputovali na medeni mesec.

Ipak, nije to bio brak iz snova. Životna radost koja ju je osvojila ili je negde isparila ili nije nikad ni postojala, jer se pokazalo da Sači ne samo da ne voli izlaske ni društvo nego ne uživa ni u jelu, a najdraža su mu hrana tost s jeftinim sirnim namazom i ovsene pahuljice.

Iako je Sači dao da napravi kuhinju tačno po njenom nacrtu, niti je on jeo njenu hranu niti su pozivali goste na večere. Živeli su mirno, rano išli na spavanje.

Sve se završilo skandalom kada su paparaci 2013. godine snimili kako Sači stiska njen vrat kao da želi da je udavi, a zatim je grubo štipa za nos dok su njoj oči pune suza. Spakovala je stvari, sa decom napustila kuću i podnela zahtev za razvod braka.

Danas živi sama, više ne brine o tome kako izgleda, uglavnom nosi kombinezone, premda tvrdi da joj loše stoje, i ne razbija glavu stvarima koje ne može da promeni. Nikad nije krila da obožava da jede i da je na snimanjima kulinarskih emisija znala da dobije od pet do 10 kg, ali nikad nije držala dijetu jer to prezire. Priznala je da je u jednom trenutku angažovala ličnog trenera i smanjila unos masnoća, ne zbog linije, nego zbog zdravlja. Ali, kad su u Americi hteli da fotošopiraju plakate da bi joj smanjili stomak, odlučno je odbila.

" Nisam htela da budem nešto što nisam. Apsolutno sam za vežbanje, zato da mogu da jedem koliko hoću, a da se ne ugojim previše, ali ne želim da se pretvaram", objasnila je Najdžela i dodala:

"Ne znam da li je to zbog karantina ili zato što sam starija, ali prestala sam toliko da razmišljam o prošlosti i da se grizem oko svega. A to je zaista divna promena. Napokon sam srećna."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare