Životne priče

Jedna je od najboljih glumica, važi za modnu ikonu i ne stidi se što je proganjala muža FOTO

Američka glumica i autorka knjiga za decu Džulijana Mur (Džuli En Smit) danas proslavlja 61. rođendan. Najpoznatija po karakternim ulogama neobičnih žena koje su u suprotnosti sa svojim okruženjem, omiljena glumica bila je i ostala simbol duhovitog načina prikazavanja ženske ličnosti.

Četvrtak, 02.12.2021.

18:43

Izvor: superžena

Jedna je od najboljih glumica, važi za modnu ikonu i ne stidi se što je proganjala muža FOTO
Foto: Profimedia/Lev Radin/Pacific Press

Podeli:

Nakon što je uspešno diplomirala na univerzitetu u Bostonu 1983. godine, preselila se u Njujork kako bi započela glumačku karijeru.

Zanimljivo je da je prvo radila kao konobarica u kafiću, da bi tek kasnije, zaista, dobila ulogu u seriji "Kako se svet okreće". Tada je odlučila da je vreme da promeni svoje scensko ime, pa je i dan-danas prepoznajemo, jednostavno, kao Džulijana Mur.

Početkom 21. veka postala je jedna od najpriznatijih i najnagrađivanijih glumica svoje generacije.

Nominovana je za Oskara za najbolju sporednu glumicu za filmove "Boogie nights iz 1997, i "Sati" iz 2002, kao i za najbolju glavnu glumicu za uloge u filmovima "Kraj jedne ljubavne priče" iz 1999, i "Daleko od raja" iz 2002. godine.

Krunom njene dosadašnje karijere kritičari smatraju film "I dalje Alis" iz 2014. godine, u kojoj Murova glumi sredovečnu profesorku lingvistike, koja boluje od Alchajmerove bolesti. Za tu ulogu je krunisana i zlatnim Oskarom.

Glumica i autorka dečjih knjiga

Pored blistave filmske karijere glumice, ova Amerikanka je i poznata autorka dečjih knjiga. Međutim, potreba da napiše prvo delo proistekla je iz traumatičnih događaja koje vuče još iz detinjstva.

Naime, pošto je još kao dete bila karakteristična po svojoj riđoj kosi i pegama na licu, izdvajala se od ostatka dece, pa je često trpela neprimerene opaske, ali i vršnjačko nasilje.

Na osnovu ovih događaja napisala je dečju knjigu pod nazivom "Freckleface Strawberry" (2007.) u kojoj opisuje lično iskustvo sa maltretiranjem u detinjstvu. Napisala je nekoliko nastavaka za ovu knjigu, pri čemu je prvi adaptiran kao mjuzikl 2010. godine.

Njena druga poznata dečja knjiga nosi naziv "My Mom Is a Foreigner, but Not to Me", objavljena 2013. godine.

Osim što je uspešna gumica i autorka dečjih knjiga, Džulijana Mur je i aktivistkinja koja se zalaže za zaštitu dečjih prava, ali i za legalizaciju istopolnih brakova.

U ranim tridesetim se osećala izgubljeno. Njena karijera je napredovala, ali privatni život je bio u krizi.

"Bila sam usamljena", priznaje ona. "Ne mislim da sam bila srećna. Nisam imala lični život kakav sam želela. Dvadesete sam provela žudeći za karijerom, a u stvari sam htela porodicu."

Ne znajući šta da radi, Džulijana se okrenula terapiji. "Tada sam shvatila da je moj privatni život važniji od karijere. Ako želite da nađete partnera i udate se, rodite decu, ne smete da čekate, morate da delujete. To vam je isto kao i karijera. Ako hoćete da napredujete u karijeri, morate vredno da radite i da se trudite."

Džulijana se udavala dva puta. Jednom 1986. godine za Džona Rubina i brak je potajao do 1995. godine.

Drugi put se udala 2003. godine za Barta Frejndluha, a upoznali su se 1996. na snimanju filma "The Myth of Fingerprints", a glumica nije krila kako je u tom periodu proganjala budućeg muža po setu. Ona je potpuno preuzela inicijativu da ga osvoji.

"Nije me sramota što sam ga proganjala na snimanju. Mislim da se čak i uplašio, ali ja sam spremna da uradim sve kako bih bila sa osobom koju volim", rekla je Džulijana Mur. Iako joj se jako dopao, Bart Frojndlih nije odmah pao na njen šarm, već je ova holivudska zvezda morala stalno da ga zavodi.

Par ima dvoje dece, sina Kejlaba i ćerku Liv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.