Životne priče

"Ženu sa više lica" pamtićemo po mnogim ulogama, a njena toples scena digla je Holivud na noge

Barbara Strejsend, žena sa više lica, proslavila je svoj 80. rođendan.

Nedelja, 24.04.2022.

14:40

Izvor: superžena

Foto: Profimedia

Podeli:

I nakon 60 godina svoje umetničke karijere, američka pevačica i glumica Barbara Strejsend ostala je ikona industrije zabave. Osvojila je dva Oskara, deset Gremi nagrada, ali i mnoge druge.

"Da sam bolje odigrala, mogla sam da budem prva jevrejska princeza"

Njen prvi film snimljen je po njenom brodvejskom hitu "Funny Girl" (1968). Film je imao puno uspeha i kod kritičara i kod publike, a ona je osvojila Oskara za glavnu ulogu.

Godine 1970. u filmu "The Owl and the Pussycat" snimila je toples scenu za koju se kasnije pokajala i tražila je od reditelja Herberta Rosa da izbaci scenu iz filma. Nekoliko godina kasnije, magazin "High Society" došao je do negativa i objavio je fotografije sa njenim golim grudima. Strejsendova je tada digla Holivud na noge i preduzela je sve mere da se časopis povuče iz prodaje.

Za nekoliko filmova Barbara je pisala scenario i bila producentkinja. Za film "Yentl" samostalno je napisala scenario, radila produkciju, režiju ali igrala i glavnu ulogu. Isto je ponovila sa filmom "The Prince of Tides", a oba filma su dobila odlične kritike.

Bivša zvezda brodvejskih mjuzikla danas je jedna od najuspešnijih ličnosti u šou biznisu ikada. Za nju kažu da je žena sa više lica koja je, pored svoje angažovanosti u filmskom svetu, aktivni član i političke javnosti.

Barbara je, takođe, i pevačica sa najvećim brojem prodatih albuma tokom 30 godina, a oko 71 milion primeraka prodato je samo u SAD.

Što se tiče njenog ljubavnog života, Barbara Strejsend se udavala dva puta. Njen prvi muž je bio Eliot Gould, sa kojim je bila u braku od 1963. do 1971. godine i sa kojim ima sina Džejsona Goulda. Sa svojim drugim mužem, takođe glumcem, Džejmsom Brolinom venčala se 1. jula, 1998. godine, a njih dvoje nemaju dece; Brolin ima dvoje dece iz prvog i jedno iz drugog braka.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.