Uzbuna u vezi, bežite iz nje: Šest znakova da ste žrtva manipulatora

Utorak, 04.08.2015.

12:55

Izvor: 24sata.hr

Uzbuna u vezi, bežite iz nje: Šest znakova da ste žrtva manipulatora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

sale.b

pre 8 godina

Znam bas takvu osobu koja za sve greske i prevare dozivljene od svog supruga krivi sebe. Ona mrzi sve njegove prijatelje i ljubavnice a njega stalno pravda pred svima. Svi drugi ukljucujuci i nju su krivi za njegove greske.

Zene koe nisu lepe i sposobne moraju da trpe ovakve manipulatore jer su ubedile sebe da nemaju drugog izbora. Licno zalim takve zene ali nikome nema sanse pomoci ako one ne zele da vide da su manipulisane.

Grit vilt

pre 8 godina

Jedan takav mi je visio kao kamen oko vrata. Kad sam ga se otarasila (posle puno razgovora, pretnji, pracenja, pokusaja da me udavi), osetila sam se kao da imam krila.
Zato vec tri godine ne mogu uspostaviti vezu sa muskarcem.

Komentatorka

pre 8 godina

@Bane
Nemoj da si tako strog, nisam omašila temu, samo sagledala širi kontekst na osnovu nekih komentara, pre svega žrtava. Šira slika može, a ne mora, da pomogne pri razumevanju - ne opravdanju... ako me razumeš. :)

Bane

pre 8 godina

@Komentatorka

Potpuno promašena tema. U ovom tekstu je u pitanju ponašanje u vezi koje dovodi do toga da se druga osoba oseća večito krivom i preispituje se, sve zbog emotivnog zadovoljenja ove prve, narcisoidne osobe.

Komentatorka

pre 8 godina

Manipulacija je sredstvo kojim se svi manje ili više služe. Prodavci su recimo stručnjaci na polju manipulacije - uvale vam proizvod, a vi niste ni stigli da razmislite treba li vam uopšte. Deca na dnevnoj bazi manilupišu osećanjima roditelja - mnogi i ne primećuju (da se žargonski izrazim) kako ih klinci rade. O političarima i medijima da ne govorim - to je tek posebna igra manipulacije na koju svi nasedamo.

U međuljudskim odnosima ste nekada i svesni manipulacije, dozvolite je, čisto da bi videli gde vodi, to jest, šta je cilj. To je ono "pravim se blesava, neuka"... e onda zna da postane zanimljivo - naročito kada spoznate unapred šta je po sredi pa vam bude milo jer ste bili u pravu - pa i po cenu da vam se to što ste bili u pravu i ne dopadne.

Uglavnom, svi se u manjem ili većem obimu služimo manipulacijom, kao što rekoh na početku... i nije to ništa loše, samo treba umeti sagledati posledice unapred i razgraničiti da li ima smisla ili vodi ka eventualno lošim rezultatima.

manipulatorka

pre 8 godina

Da, prepoznajem svog muza u svemu, ali prepoznajem i sebe. Bila sam vedra osoba dok ga nisam upoznala, a sad mi se cini da sam ponekad zaista zla. U drugim vezama sam bila normalna. Nekad imam osecaj kao da smo jedno u drugom probudili ono najgore.
Njegov glas mi je vecito u glavi, uvek se pitam sta ce on da kaze za bilo sta.

Aleksandar

pre 8 godina

A zasto je tekst napisan da su muskarci manipulatori, kada ima i zena? Ovo je diskriminacija. Nije vazno da li je musko ili zensko, manipulator je manipulator.

Brko

pre 8 godina

Koliko sam primjetio, članak ukazuje na muškarce manipulatore, a onda okrenem da pogledam komentare i vidim da su većinu komentara ispisali muškarci, žaleći se na žene manipulatore. Ne bi me iznenadilo da je članak ispisala upravo jedna žena manipulator, jer je veoma simptomatično da članak nije uobzirio oba pola, pa da recimo piše njemu/njoj i sl.

Cokaloka

pre 8 godina

dobro opisan lik manipulatora, samo dok shvatis sta on radi treba vremena. meni je moj manipulator "poklonio" kancer na rastanku od koga se lecim dugo vec. bezite po svaku cenu ako vam je zivot mio jer njima nije ni najmanje stalo do vas. vi ste jos jedna stvar u stanu pored namestaja...

Jedna žena

pre 8 godina

Samo da obavestim one savesne, moralne i humane ljude koji godinama ostaju uz manipulatore, u nekoj nadi da će se stvari promeniti možda nekad, da se to neće desiti i da će i posle dve, tri decenije truda da se sav taj trud poništi i na svaku vašu zaslugu da pljune , manipulator može bez vas, hladno će vas otkačiti kao da nikad niste ni postojali.
Može i da vam pravi probleme i ocrni vas itd.

Preispitajte razloge zašto vam je lična žrtva potrebna, ako je to da biste u ogledalu videli većeg čoveka i dobročinitelja, onda ste mazohista saučesnik i manipulator je idealna osoba da te potrebe zadovoljite. I to je ljudski, ali zapamtite: ostajanje uz manipulatora je vaš izbor. I manipulator je vaš izbor!

Cerka i majka

pre 8 godina

@unesreceni sin

izvinite, ali moram da vas obavestim da vi ne morate da budete u vezi sa majkom.

Takvi kao vi imaju hiljade izgovora da ostaju u bolesnoj povezanosti koja ih blokira da zive, ali odluka je na vama

radi se o mentalnom odvajanju, ne o fizickom odvajanju.

Posetite nekog strucnjaka da vam pomogne.
Mogli biste da se preporodite kad uzmete svoju slobodu koja vam pripada.

cica

pre 8 godina

opis moga muža perem peglam cuvam dva deteta majstorisem oko kola...... drugim rečima sve što ima da se radi ja radim.... decu on ni ne gleda kaže to majke rade on samo "zaradjuje" jadan par sati

Vesna

pre 8 godina

@wlado

A ko tebe drži u toj vezi? Ako želiš da ne budeš u vezi, onda - nemoj da budeš u vezi.

Biće da tebi prija aspekt veze gde dobijaš, al' te smara onaj drugi - gde treba da daješ. Lepo ti je kad dobiješ ručak, al' te smara kad druga strana traži da poštuješ njen trud. Ti si zapravo jedan od opisanih u ovom tekstu. O tome svedoči i ono tvoje "av av" na kraju, da li je neko zaista u stanju da to kaže za nekog drugog, pa još za svoju partnerku?! Nisko da nemam reči. Naravno, u tvom univerzumu partnerka će i za to biti kriva, baš kao što je i opisano u tekstu. Trebalo bi da služi i da se ne oglašava, je l' tako? Sarkazam, wlado, sarkazam.

niki

pre 8 godina

PA DOBRO, SVAKO CE SE DELIMICNO NACI U OVIM STVARIMA, SVI SMO MI NA NEKI NACIN EGOCENTRICNI, SVI MISLIMO DA SMO POSEBNI DA IMAMO NEKI SVOJ ZADATAK NA OVOM SVETU, SVI MISLIMO DA ZASLUZUJEMO VISE, TAKO SMO ODGAJANI, TIPA ON JE IZABRANI I TE FORE, E RAZLIKA JE U TOME KO TO UME DA KONTROLISE A KO NE, KO TE STVARI SVEDE NA MINIMUM, PREPOZNA TRENUTAK, ALI SVE JE TO MANJE VISE OBOSTRANO U VEZI, JEDNO POVLACI ONO DRUGO, POENTA JE U UZAJMNOM POVERENJU, RAZUMEVANJU I PREPOZNAVANJU MOMENATA KADA JEDNO ODNOSNO ONO DRUGO TREBA DA SPUSTI LOPTU..

Luka_Laban

pre 8 godina

Povedite racuna ako devojka ima psa, macku... ako recimo ima psa kao u mom slucaju i voli ga vise od zivota, bezite od nje glavom bez obzira!
Verujte mi, mozda me necete poslusati, ali seticete se mojih reci kada kada bude kasno!

muskarac

pre 8 godina

bio sam sa ovakvom zenom deset godina. toliko me je upropastila da sam poceo da mislim da je stvarno do mene i da sve pogresno radim. sada sam u vezi sa normalnom, vedrom devojkom koja voli mene i prihvata moje mane. osecam se sjajno. ovo sam napisao da bih podrzao one koji su u problemu u kom sam ja bio. tlace vas ako dozvolite.

sacz

pre 8 godina

Ne znam sta da kazem...Prepoznah sebe u tekstu. Prvi put da mi se ovo desi. , da se sje#em nakon nekog obicnog teksta. Naizgled obicnog. Ja sam ovakav. ybt. Ostao sam bez rijeci. Moja draga je u kupatilu...Dodje mi da joj nesta kazem kad izadje, a ne znam sta...

O.M.

pre 8 godina

M.V. zasto ne prekines ako mislis da preteruje i da nije u pravu.Ako si u pravu sta cekas ,cega se i zasto plasis?
Izvini ali takvi kao ti su slabici,na jeziku veliki a na delu ispod dna..!

Torens

pre 8 godina

Interesantno....Čitam ove komentare,uočio sam da je 90% muškog pola koji se žale. Ima nešto u tome,ja sam prelomio već dva braka,treći put ću dobro da razmislim. Summa summarum,žene su toliko različite,a, opet,toliko iste kada uđu u ozbiljnu vezu ili brak.Da li nesvesno,ili pak svesno, pokušavaju vremenom da manipulišu i dominiraju. Sve je to velika borba i,nije do nas muškaraca,ne treba im dozvoliti to,ali tajna dobre veze i braka je da one uvide da su preterale,da imaju snage,ako im je stalo,da se vrate...

vlada

pre 8 godina

Ako smem da primetim mnoge žene se upravo ovako ponašaju kada žele da izadju iz neke duže veze! neka me izvinu žene, ne volem ni ja generalizacije, ali iz mojih iskustava i iz iskustava meni blikish prijatelja je ovo nekako baš pravilo...

tetrapak

pre 8 godina

Takva iskustva su neminovna u zivotu. Neko ih iskusi pre, neko kasnije. Covek se oseca ljigavo posle svega jedan period, ali ides dalje, sad znas da prepoznas. Posle sretnes tu osobu, radi to isto samo nekom drugom. Ne boli secanje na tu osobu, nego boli secanje na ono sta si dozovoljavao i trpeo.

Zagor

pre 8 godina

Nazalost zene danas trpe sve i svasta, pa i ovakve manipulatore opisane u tekstu.
Zasto to cine, samo one znaju.
Ipak, meni su najinteresantnije one koje ludo vole takve i ucinile bi sve za njega.
Malo njih ce to priznati ali ok muskarci imaju uvek slabiji rejting kod zena od onih koji su sa porocima.. macho,manipulatori ili cak i nasilni.

milek

pre 8 godina

nisam manipulator ali ne znaci da ne mogu da budem.

verujem da sam u dosta situacija izmanipulisao sa ljudima I dodelio im ulogu koja je meni odgovarala.

inace poklapam se sa 2 tacke od 6.

moje misljenje je takvo da manipulacija zahteva visoku inteligenciju. treba da znas kako ce ko reagovati I postaviti se prema tome.

i.

pre 8 godina

@mima
@svi ostli koji život gledaju kao nešto lepo i dragoceno

rećiću samo kao neko ko se osvestio, a ko se ponašao slično opisanom.
SVAKO ko se oseća ovako i prepoznaje u tekstu, ima šansu da vodi ispunjen i život pun radosti sa voljenom osobom SAMO ako sedne i porazgovara sa sobom i ZAISTA, suštinski shvati šta je radio/radila i kako to izgleda sa strane osobe koja ga (je) voli i sve to "iz ljubavi" trpi nadajući se najboljem (da ćete se "opametiti"). Neki od tih momaka/devojaka, muškaraca/žena su - istinski HEROJI u svom svoom stpljenju i iščekivanju da ćeš se promeniti, da ćeš shvatiti, da će te ljubav vratiti na pravi put - njemu, njoj. Verujte da je apsolutno dragoceno iskustvo promeniti se, biti privržen(a), predan(a), podržavati voljenu osobu i davati joj krila. To ispunjava, a ne isterivanje, prepucavanje, ponižavanje, uvrede, omalovažavanje, bežanje od razgovora, lutanje..
Nisam ovo napisao kako bih nekoga isterivao na "pravi put" iako bi mi bilo izuzetno drago da nekome ovi redovi budu "okidač" kakav je i mene "okinuo" krajem prošle godine.
Volite i druge ljude i što pre shvatite da smo svi mi "ogledala" i da se često naše ponašanje preslika na osobu preko puta nas, (ko god ona bila) i zato smejte se i širite sreću. Već DANAS podržite partnera u nečemu što je za njega važno, nešto što zaista želi, pozovite prijatelja koga dugo niste, pitajte kolegu koji je imao loš dan da li je za kafu posle posla, saslušajte ga, svratite nenajavljeni kod roditelja na vrata, čestitajte drugu rođendan pozivom umesto sms-om.. Ulepšajte dragim ljudima dan!
Jer i svemir je jedno veliko ogledalo.
carpe diem.

Maus

pre 8 godina

Ja sam bio u vezi sa emotivnom manipulatorkom. Radila je sve navedeno i 4 godina sam proveo u tom paklu. Izgubio sam samopouzdanje, sigurnost, zaboravio sam ko sam, i sada na misice se trudim da to vratim. Ne znam koliko ce mi vremena trebati i da li cu uspeti ali nikada u zivotu nisam bio nesigurniji nego sada posle svega sto sma prosao. Da me pitas zasto sam to trpeo, ne znam, nisam pametan. Valjda sam naseo na igru, prvo mi je dizala ego godinu dana, bio sam najbolji, nego izvandredan, naseo sam na to. Starija je od mene dosta, imponovalo mi je sve to, navukao sam se kao idiot. A onda je krenula sa spustanjima kada sam se navukao na nju, sa stalnim zameranjem, kako nikada nista ne radim dobro, sa dizanjem frke oko najsitnijih i banalnih stvari, non stop je hvalila druge, mene je prestala, privatio sam i promene koje je sgerisala da napravim, ali sto sam bio boji to sam po njoj bio losiji. Kada krenem da se pozalim na nesto krene da prica o sebi, nikada nije znala da me saslusa a pricala je non stop i ja sam je slusao nekada i satima. Prvi put kada sam digao glas i posvadjao se sve je puklo, a proslo je 4 godine. Nemojte biti budale i svoju nesigurnost traziti da udomite negde, niko ne treba da vam kaze da ste super, da vas uci da budete zadovoljni sobom, vi to znate i bez njega ili nje. Zato sto sam dopustio da me toliko ocini necije divljenje sada mrzim sebe i ne znam ko sam. Potpuno dezorjentisan van vremena i prostora, a o odnosu sa devojkama da ne govorim.

Raspomovladikicanovic

pre 8 godina

U slicnom sam problemu. Kada me ta osoba spusti, govori da se ona na taj nacin sali i da je ne razumem. Ljubomorna je i stalno ocekuje paznku i da je vodim negde, da joj nikada ne bude dosadno. Sve razumem, u svakoj vexi treba truda i odricanja, ali ne treba da bude pritiska. Cilj zabvljanha je zabavljanje. ,,Samo'' mora jos da osmotrim situaciju i da donesem pravu odluku.

Autofokus

pre 8 godina

E zbog jedne takve se ja sada u 25-oj razvodim, posle dve godine braka i tri godine zabavljanja, a još i imamo malo dete. Šta je sve ona meni radila je štivo za ozbiljnu knjigu. Na ispade ljubomore sam navikao i otupeo na njih već posle mesec dana veze. I posle svega ovde u ovom tekstu napisanog, pronađoh sebe u svim stvarima a naročito u onoj da sam sebe ubedim da sam kriv za sve. Ali ne, više nisam budala i glupak, vratio sam samopoštovanje i svest, a od sada četvoro oči širom otvoreno. I zaboga ljudi, bežite od ovakvih osoba što dalje. Pozz.

MP3, WAV, AVI, MP4 :-)

pre 8 godina

Zahvaljujući tehnologii, danas možete da snimite svoj život sa "dragom" osobom a da to ona i ne zapazi. ZAhvaljujući domaćim kamerama u kući i dvorištu kao i automatskom snimanju svih telefonskih razgovora sa mog mobilnog na SD kartu imao sam dosta prilika da pogledam i poslušam moje razgovore, diskusije pa i svadjanja. Tek kad na miru to vidite i čujete više puta onda tek shvatite i to što u prvom momentu niste mogli osetiti tokom prepirke (zbog hormona i nedostatka vremena za detailjnu analizu rečenog). Onda vidite i svoje greške i greške (manipulacije) toga drugoga.

vozdra

pre 8 godina

Muskarci, da vam kaze neko sa 3 razvedena braka.

SVAKA i opet svaka zena je ovakva, pa bila ona mama, sestra, cerka, prijateljica,
ljubavnica, devojka, ......

Zena u svojoj biti je manipulatorka, kao cvetovi koji su mirisljavi i sareni
da bi privukli insekte RADI SVOJE KORISTI. To nije nista lose,
TO JE SRZ PRIRODE ZIVOTA I POSTOJANJA.

Jedino je razlika u tome koliko muskarac dopusti.
Procitajte knjigu " DRESIRAN MUSKARAC" pisac je ZENA.

Maki

pre 8 godina

Moj muž je baš ovakav. Pošto ga volim, dugo sam se trudila i borila sa opisanim. Naravno, voli i on mene, što i pokazuje stalno kroz trud i nežnost, inače braka ne bi više bilo.
U svakom slučaju, od kako sam poradila na svom samopouzdanju mnogo je bolje. Ne može da me izmanipuliše kao pre, desi se da se upecam, ali u suštini uspostavili smo ravnotežu u odnosu i što je najvažnije - naučila sam od njega da treba voleti i sebe i drugoga.

Madjo

pre 8 godina

Gdje je rodna ravnopravnost u ovom tekstu molim? Manipulator je predstavljen samo u muškom rodu. Trebalo je koristiti oba pola u tekstu. Nisu sve žene žrtve, kao ni svi muškarci manipulatori. Uvijek je to sve 50-50.

PrincNaZrnuGraska

pre 8 godina

@moje ime je feminista

Ne znam sta si hteo da kazes, ali tekst je jedan od retkih smislenih koje sam procitao u poslednje vreme. I sam sam imao prilike da budem u vezi sa devojkom koja ima 6/6 ovih stavki. Nikad vise.

M.V.

pre 8 godina

Upravo sam u sličnom problemu.. Veoma često vodimo debate kako sam ja neosećajan, kako od mene počinje to što ona stalno nešto zamera, inspektoriše, zahteva.. Videla je da sam na fb bio uveče, to je odmah prevara.. Vršlja mi po prijateljima, gleda na whatsup, viber.. A kad zapretim da ću sve da prekinem, onda udara na patetiku da ću zažaliti, kajaću se.. itd.. Ubija u mozak sve to... Najbolje je otkačiti ovakve i terati dalje bez osećaja krivice.. naravno ko može Najjače je ovo:"Ko može"?

Mima

pre 8 godina

Drago mi je sto vidim u komentarima ljude koji se prepoznaju u ovome. Kazem "drago", jer sama cinjenica su svesni svojih mana (barem kad je od neutralne strane, tj. clanka izreceno) pokazuje da mogu barem da pokusaju da promene svoje reakcije i razmisle kako to utice na drugu stranu. Veza treba na kraju dana da bude zadovoljstvo (barem veci deo vremena, kompromisi uvek moraju da se prave), ne dodatan teg koji utice na to kako da i ostale zivotne situacije i izazove izgurate sa jos manjim samopouzdanjem i vecim teskocama.
Mada iskreno, pravi egocentrici se nikad nece prepoznati u ovim stavkama.

MARIJANA

pre 8 godina

Stvarno treba paziti koga puštate u vaš život,jer jednom se živi, a ako je život dobar,dovoljno je i jednom. Jedna pogrešna osoba,i eto problema...zato pamet u glavu..ja ne vidim ništa lepo u vezi sa osobom , koja te kostantno kljuca,i manipuliše,ako to volite imate žestok problem.

hihon

pre 8 godina

Upravo sam u sličnom problemu.. Veoma često vodimo debate kako sam ja neosećajan, kako od mene počinje to što ona stalno nešto zamera, inspektoriše, zahteva.. Videla je da sam na fb bio uveče, to je odmah prevara.. Vršlja mi po prijateljima, gleda na whatsup, viber.. A kad zapretim da ću sve da prekinem, onda udara na patetiku da ću zažaliti, kajaću se.. itd.. Ubija u mozak sve to... Najbolje je otkačiti ovakve i terati dalje bez osećaja krivice.. naravno ko može

Samo direktno i cao

pre 8 godina

Ovako sam ja bio predstavljan u vezi u koju sam usao zdrave glave, vedrog duha i fizicki spreman... Iz nje sam izasao posle dve godine mracan i prepun negativne energije, fizicki isrpljen, propusio sa 25 godina (ljubav moja nije gasila) i sa osecajem krivice koji me je drzao godinu dana.

Sto moze zena da vam zakuva sa svojim "prijateljicama", pogotovo onim koje nisu srecne u ljubavi to ne moze ni "vrac na filmu'.

wlado

pre 8 godina

najbolje je kad nisi u vezi, nema stresa, znaci dug zivot, nema briga, znaci vise vremena za kreativne stvari u zivotu. uvek kada sam bio izmedju veza, to je bio najbolji period mog zivota, sa ortacima na frusku goru, vozimo ceo dan bicikle, ne zurim -kad ces kuci, ohladio se rucak, sl. put ti necu ni spremiti ako ne postujes moje vreme sto sam provela kuvajuci...avav av!!!

trenutno sam u vezi, imam dva dobra drugara koji nisu, zele to sto ja imam, zelim to sto oni imaju.

moje ime je feminista

pre 8 godina

Drugim rečima: ako ne vrtite muškarca oko malog prsta - sigurno je u pitanju manipulator, bežite glavom bez obzira odmah!
Pitam se, pitam, koliko li su veza okončale novinarke-feministkinje koje pišu ovakve tektove ležeći uveče same u krevetu sa svojim mačkama

Dizem sidra

pre 8 godina

Sa kakvim sam ja manipulatorom i dominatorom (devojkom) bio, pa to je za pricu,svaki dan sam bio zamisljen ,gde sam pogresio?sta sam uradio?mogu li da se menjam?Moja rec nikada nije bila bitna jer mi je rekla da sam neubedljiv satima su trajali razgovori u kojim sam se pravdao zasto sam kuci bio budan do 4 ujutru,zasto se nisam javio kada sam dosao iz trece smene i sl.A ona je ljudi mogla bas skoro sve,sta je htela to je radila.U svemu sam ja bio kriv,a ziveo sam zivotom posao kuca,na kafu isao jednom u mesec dana a o gradu da ne pricam.Ja sam na kraju ispao histerican i sve najgore da ne pisem ovde, jer uvek puknem.Sada vise nisam covek koji sam bio ali se nadam da cu vremenom povratiti sebe,jer sam sebe ne mogu da prepoznam.Bezite odmah od takvih!

razocaran (u sebe)

pre 8 godina

U vezi 30 godina, i upravo sam se prepoznao u skoro svemu sto je napisano... Mislim da moram da napravim kompletnu reviziju u svom emotivnom zivotu, jer sve ove godine nisu ( i ne bi trebale da budu ) garancija da onaj drugi treba da me trpi... Ovo kazem najiskrenije...

Dizem sidra

pre 8 godina

Sa kakvim sam ja manipulatorom i dominatorom (devojkom) bio, pa to je za pricu,svaki dan sam bio zamisljen ,gde sam pogresio?sta sam uradio?mogu li da se menjam?Moja rec nikada nije bila bitna jer mi je rekla da sam neubedljiv satima su trajali razgovori u kojim sam se pravdao zasto sam kuci bio budan do 4 ujutru,zasto se nisam javio kada sam dosao iz trece smene i sl.A ona je ljudi mogla bas skoro sve,sta je htela to je radila.U svemu sam ja bio kriv,a ziveo sam zivotom posao kuca,na kafu isao jednom u mesec dana a o gradu da ne pricam.Ja sam na kraju ispao histerican i sve najgore da ne pisem ovde, jer uvek puknem.Sada vise nisam covek koji sam bio ali se nadam da cu vremenom povratiti sebe,jer sam sebe ne mogu da prepoznam.Bezite odmah od takvih!

razocaran (u sebe)

pre 8 godina

U vezi 30 godina, i upravo sam se prepoznao u skoro svemu sto je napisano... Mislim da moram da napravim kompletnu reviziju u svom emotivnom zivotu, jer sve ove godine nisu ( i ne bi trebale da budu ) garancija da onaj drugi treba da me trpi... Ovo kazem najiskrenije...

Samo direktno i cao

pre 8 godina

Ovako sam ja bio predstavljan u vezi u koju sam usao zdrave glave, vedrog duha i fizicki spreman... Iz nje sam izasao posle dve godine mracan i prepun negativne energije, fizicki isrpljen, propusio sa 25 godina (ljubav moja nije gasila) i sa osecajem krivice koji me je drzao godinu dana.

Sto moze zena da vam zakuva sa svojim "prijateljicama", pogotovo onim koje nisu srecne u ljubavi to ne moze ni "vrac na filmu'.

wlado

pre 8 godina

najbolje je kad nisi u vezi, nema stresa, znaci dug zivot, nema briga, znaci vise vremena za kreativne stvari u zivotu. uvek kada sam bio izmedju veza, to je bio najbolji period mog zivota, sa ortacima na frusku goru, vozimo ceo dan bicikle, ne zurim -kad ces kuci, ohladio se rucak, sl. put ti necu ni spremiti ako ne postujes moje vreme sto sam provela kuvajuci...avav av!!!

trenutno sam u vezi, imam dva dobra drugara koji nisu, zele to sto ja imam, zelim to sto oni imaju.

M.V.

pre 8 godina

Upravo sam u sličnom problemu.. Veoma često vodimo debate kako sam ja neosećajan, kako od mene počinje to što ona stalno nešto zamera, inspektoriše, zahteva.. Videla je da sam na fb bio uveče, to je odmah prevara.. Vršlja mi po prijateljima, gleda na whatsup, viber.. A kad zapretim da ću sve da prekinem, onda udara na patetiku da ću zažaliti, kajaću se.. itd.. Ubija u mozak sve to... Najbolje je otkačiti ovakve i terati dalje bez osećaja krivice.. naravno ko može Najjače je ovo:"Ko može"?

PrincNaZrnuGraska

pre 8 godina

@moje ime je feminista

Ne znam sta si hteo da kazes, ali tekst je jedan od retkih smislenih koje sam procitao u poslednje vreme. I sam sam imao prilike da budem u vezi sa devojkom koja ima 6/6 ovih stavki. Nikad vise.

MARIJANA

pre 8 godina

Stvarno treba paziti koga puštate u vaš život,jer jednom se živi, a ako je život dobar,dovoljno je i jednom. Jedna pogrešna osoba,i eto problema...zato pamet u glavu..ja ne vidim ništa lepo u vezi sa osobom , koja te kostantno kljuca,i manipuliše,ako to volite imate žestok problem.

moje ime je feminista

pre 8 godina

Drugim rečima: ako ne vrtite muškarca oko malog prsta - sigurno je u pitanju manipulator, bežite glavom bez obzira odmah!
Pitam se, pitam, koliko li su veza okončale novinarke-feministkinje koje pišu ovakve tektove ležeći uveče same u krevetu sa svojim mačkama

Mima

pre 8 godina

Drago mi je sto vidim u komentarima ljude koji se prepoznaju u ovome. Kazem "drago", jer sama cinjenica su svesni svojih mana (barem kad je od neutralne strane, tj. clanka izreceno) pokazuje da mogu barem da pokusaju da promene svoje reakcije i razmisle kako to utice na drugu stranu. Veza treba na kraju dana da bude zadovoljstvo (barem veci deo vremena, kompromisi uvek moraju da se prave), ne dodatan teg koji utice na to kako da i ostale zivotne situacije i izazove izgurate sa jos manjim samopouzdanjem i vecim teskocama.
Mada iskreno, pravi egocentrici se nikad nece prepoznati u ovim stavkama.

hihon

pre 8 godina

Upravo sam u sličnom problemu.. Veoma često vodimo debate kako sam ja neosećajan, kako od mene počinje to što ona stalno nešto zamera, inspektoriše, zahteva.. Videla je da sam na fb bio uveče, to je odmah prevara.. Vršlja mi po prijateljima, gleda na whatsup, viber.. A kad zapretim da ću sve da prekinem, onda udara na patetiku da ću zažaliti, kajaću se.. itd.. Ubija u mozak sve to... Najbolje je otkačiti ovakve i terati dalje bez osećaja krivice.. naravno ko može

Maus

pre 8 godina

Ja sam bio u vezi sa emotivnom manipulatorkom. Radila je sve navedeno i 4 godina sam proveo u tom paklu. Izgubio sam samopouzdanje, sigurnost, zaboravio sam ko sam, i sada na misice se trudim da to vratim. Ne znam koliko ce mi vremena trebati i da li cu uspeti ali nikada u zivotu nisam bio nesigurniji nego sada posle svega sto sma prosao. Da me pitas zasto sam to trpeo, ne znam, nisam pametan. Valjda sam naseo na igru, prvo mi je dizala ego godinu dana, bio sam najbolji, nego izvandredan, naseo sam na to. Starija je od mene dosta, imponovalo mi je sve to, navukao sam se kao idiot. A onda je krenula sa spustanjima kada sam se navukao na nju, sa stalnim zameranjem, kako nikada nista ne radim dobro, sa dizanjem frke oko najsitnijih i banalnih stvari, non stop je hvalila druge, mene je prestala, privatio sam i promene koje je sgerisala da napravim, ali sto sam bio boji to sam po njoj bio losiji. Kada krenem da se pozalim na nesto krene da prica o sebi, nikada nije znala da me saslusa a pricala je non stop i ja sam je slusao nekada i satima. Prvi put kada sam digao glas i posvadjao se sve je puklo, a proslo je 4 godine. Nemojte biti budale i svoju nesigurnost traziti da udomite negde, niko ne treba da vam kaze da ste super, da vas uci da budete zadovoljni sobom, vi to znate i bez njega ili nje. Zato sto sam dopustio da me toliko ocini necije divljenje sada mrzim sebe i ne znam ko sam. Potpuno dezorjentisan van vremena i prostora, a o odnosu sa devojkama da ne govorim.

Jedna žena

pre 8 godina

Samo da obavestim one savesne, moralne i humane ljude koji godinama ostaju uz manipulatore, u nekoj nadi da će se stvari promeniti možda nekad, da se to neće desiti i da će i posle dve, tri decenije truda da se sav taj trud poništi i na svaku vašu zaslugu da pljune , manipulator može bez vas, hladno će vas otkačiti kao da nikad niste ni postojali.
Može i da vam pravi probleme i ocrni vas itd.

Preispitajte razloge zašto vam je lična žrtva potrebna, ako je to da biste u ogledalu videli većeg čoveka i dobročinitelja, onda ste mazohista saučesnik i manipulator je idealna osoba da te potrebe zadovoljite. I to je ljudski, ali zapamtite: ostajanje uz manipulatora je vaš izbor. I manipulator je vaš izbor!

tetrapak

pre 8 godina

Takva iskustva su neminovna u zivotu. Neko ih iskusi pre, neko kasnije. Covek se oseca ljigavo posle svega jedan period, ali ides dalje, sad znas da prepoznas. Posle sretnes tu osobu, radi to isto samo nekom drugom. Ne boli secanje na tu osobu, nego boli secanje na ono sta si dozovoljavao i trpeo.

muskarac

pre 8 godina

bio sam sa ovakvom zenom deset godina. toliko me je upropastila da sam poceo da mislim da je stvarno do mene i da sve pogresno radim. sada sam u vezi sa normalnom, vedrom devojkom koja voli mene i prihvata moje mane. osecam se sjajno. ovo sam napisao da bih podrzao one koji su u problemu u kom sam ja bio. tlace vas ako dozvolite.

Cokaloka

pre 8 godina

dobro opisan lik manipulatora, samo dok shvatis sta on radi treba vremena. meni je moj manipulator "poklonio" kancer na rastanku od koga se lecim dugo vec. bezite po svaku cenu ako vam je zivot mio jer njima nije ni najmanje stalo do vas. vi ste jos jedna stvar u stanu pored namestaja...

manipulatorka

pre 8 godina

Da, prepoznajem svog muza u svemu, ali prepoznajem i sebe. Bila sam vedra osoba dok ga nisam upoznala, a sad mi se cini da sam ponekad zaista zla. U drugim vezama sam bila normalna. Nekad imam osecaj kao da smo jedno u drugom probudili ono najgore.
Njegov glas mi je vecito u glavi, uvek se pitam sta ce on da kaze za bilo sta.

Vesna

pre 8 godina

@wlado

A ko tebe drži u toj vezi? Ako želiš da ne budeš u vezi, onda - nemoj da budeš u vezi.

Biće da tebi prija aspekt veze gde dobijaš, al' te smara onaj drugi - gde treba da daješ. Lepo ti je kad dobiješ ručak, al' te smara kad druga strana traži da poštuješ njen trud. Ti si zapravo jedan od opisanih u ovom tekstu. O tome svedoči i ono tvoje "av av" na kraju, da li je neko zaista u stanju da to kaže za nekog drugog, pa još za svoju partnerku?! Nisko da nemam reči. Naravno, u tvom univerzumu partnerka će i za to biti kriva, baš kao što je i opisano u tekstu. Trebalo bi da služi i da se ne oglašava, je l' tako? Sarkazam, wlado, sarkazam.

i.

pre 8 godina

@mima
@svi ostli koji život gledaju kao nešto lepo i dragoceno

rećiću samo kao neko ko se osvestio, a ko se ponašao slično opisanom.
SVAKO ko se oseća ovako i prepoznaje u tekstu, ima šansu da vodi ispunjen i život pun radosti sa voljenom osobom SAMO ako sedne i porazgovara sa sobom i ZAISTA, suštinski shvati šta je radio/radila i kako to izgleda sa strane osobe koja ga (je) voli i sve to "iz ljubavi" trpi nadajući se najboljem (da ćete se "opametiti"). Neki od tih momaka/devojaka, muškaraca/žena su - istinski HEROJI u svom svoom stpljenju i iščekivanju da ćeš se promeniti, da ćeš shvatiti, da će te ljubav vratiti na pravi put - njemu, njoj. Verujte da je apsolutno dragoceno iskustvo promeniti se, biti privržen(a), predan(a), podržavati voljenu osobu i davati joj krila. To ispunjava, a ne isterivanje, prepucavanje, ponižavanje, uvrede, omalovažavanje, bežanje od razgovora, lutanje..
Nisam ovo napisao kako bih nekoga isterivao na "pravi put" iako bi mi bilo izuzetno drago da nekome ovi redovi budu "okidač" kakav je i mene "okinuo" krajem prošle godine.
Volite i druge ljude i što pre shvatite da smo svi mi "ogledala" i da se često naše ponašanje preslika na osobu preko puta nas, (ko god ona bila) i zato smejte se i širite sreću. Već DANAS podržite partnera u nečemu što je za njega važno, nešto što zaista želi, pozovite prijatelja koga dugo niste, pitajte kolegu koji je imao loš dan da li je za kafu posle posla, saslušajte ga, svratite nenajavljeni kod roditelja na vrata, čestitajte drugu rođendan pozivom umesto sms-om.. Ulepšajte dragim ljudima dan!
Jer i svemir je jedno veliko ogledalo.
carpe diem.

sacz

pre 8 godina

Ne znam sta da kazem...Prepoznah sebe u tekstu. Prvi put da mi se ovo desi. , da se sje#em nakon nekog obicnog teksta. Naizgled obicnog. Ja sam ovakav. ybt. Ostao sam bez rijeci. Moja draga je u kupatilu...Dodje mi da joj nesta kazem kad izadje, a ne znam sta...

Autofokus

pre 8 godina

E zbog jedne takve se ja sada u 25-oj razvodim, posle dve godine braka i tri godine zabavljanja, a još i imamo malo dete. Šta je sve ona meni radila je štivo za ozbiljnu knjigu. Na ispade ljubomore sam navikao i otupeo na njih već posle mesec dana veze. I posle svega ovde u ovom tekstu napisanog, pronađoh sebe u svim stvarima a naročito u onoj da sam sebe ubedim da sam kriv za sve. Ali ne, više nisam budala i glupak, vratio sam samopoštovanje i svest, a od sada četvoro oči širom otvoreno. I zaboga ljudi, bežite od ovakvih osoba što dalje. Pozz.

cica

pre 8 godina

opis moga muža perem peglam cuvam dva deteta majstorisem oko kola...... drugim rečima sve što ima da se radi ja radim.... decu on ni ne gleda kaže to majke rade on samo "zaradjuje" jadan par sati

Cerka i majka

pre 8 godina

@unesreceni sin

izvinite, ali moram da vas obavestim da vi ne morate da budete u vezi sa majkom.

Takvi kao vi imaju hiljade izgovora da ostaju u bolesnoj povezanosti koja ih blokira da zive, ali odluka je na vama

radi se o mentalnom odvajanju, ne o fizickom odvajanju.

Posetite nekog strucnjaka da vam pomogne.
Mogli biste da se preporodite kad uzmete svoju slobodu koja vam pripada.

Komentatorka

pre 8 godina

Manipulacija je sredstvo kojim se svi manje ili više služe. Prodavci su recimo stručnjaci na polju manipulacije - uvale vam proizvod, a vi niste ni stigli da razmislite treba li vam uopšte. Deca na dnevnoj bazi manilupišu osećanjima roditelja - mnogi i ne primećuju (da se žargonski izrazim) kako ih klinci rade. O političarima i medijima da ne govorim - to je tek posebna igra manipulacije na koju svi nasedamo.

U međuljudskim odnosima ste nekada i svesni manipulacije, dozvolite je, čisto da bi videli gde vodi, to jest, šta je cilj. To je ono "pravim se blesava, neuka"... e onda zna da postane zanimljivo - naročito kada spoznate unapred šta je po sredi pa vam bude milo jer ste bili u pravu - pa i po cenu da vam se to što ste bili u pravu i ne dopadne.

Uglavnom, svi se u manjem ili većem obimu služimo manipulacijom, kao što rekoh na početku... i nije to ništa loše, samo treba umeti sagledati posledice unapred i razgraničiti da li ima smisla ili vodi ka eventualno lošim rezultatima.

Aleksandar

pre 8 godina

A zasto je tekst napisan da su muskarci manipulatori, kada ima i zena? Ovo je diskriminacija. Nije vazno da li je musko ili zensko, manipulator je manipulator.

Bane

pre 8 godina

@Komentatorka

Potpuno promašena tema. U ovom tekstu je u pitanju ponašanje u vezi koje dovodi do toga da se druga osoba oseća večito krivom i preispituje se, sve zbog emotivnog zadovoljenja ove prve, narcisoidne osobe.

Maki

pre 8 godina

Moj muž je baš ovakav. Pošto ga volim, dugo sam se trudila i borila sa opisanim. Naravno, voli i on mene, što i pokazuje stalno kroz trud i nežnost, inače braka ne bi više bilo.
U svakom slučaju, od kako sam poradila na svom samopouzdanju mnogo je bolje. Ne može da me izmanipuliše kao pre, desi se da se upecam, ali u suštini uspostavili smo ravnotežu u odnosu i što je najvažnije - naučila sam od njega da treba voleti i sebe i drugoga.

Madjo

pre 8 godina

Gdje je rodna ravnopravnost u ovom tekstu molim? Manipulator je predstavljen samo u muškom rodu. Trebalo je koristiti oba pola u tekstu. Nisu sve žene žrtve, kao ni svi muškarci manipulatori. Uvijek je to sve 50-50.

Zagor

pre 8 godina

Nazalost zene danas trpe sve i svasta, pa i ovakve manipulatore opisane u tekstu.
Zasto to cine, samo one znaju.
Ipak, meni su najinteresantnije one koje ludo vole takve i ucinile bi sve za njega.
Malo njih ce to priznati ali ok muskarci imaju uvek slabiji rejting kod zena od onih koji su sa porocima.. macho,manipulatori ili cak i nasilni.

vlada

pre 8 godina

Ako smem da primetim mnoge žene se upravo ovako ponašaju kada žele da izadju iz neke duže veze! neka me izvinu žene, ne volem ni ja generalizacije, ali iz mojih iskustava i iz iskustava meni blikish prijatelja je ovo nekako baš pravilo...

Grit vilt

pre 8 godina

Jedan takav mi je visio kao kamen oko vrata. Kad sam ga se otarasila (posle puno razgovora, pretnji, pracenja, pokusaja da me udavi), osetila sam se kao da imam krila.
Zato vec tri godine ne mogu uspostaviti vezu sa muskarcem.

Luka_Laban

pre 8 godina

Povedite racuna ako devojka ima psa, macku... ako recimo ima psa kao u mom slucaju i voli ga vise od zivota, bezite od nje glavom bez obzira!
Verujte mi, mozda me necete poslusati, ali seticete se mojih reci kada kada bude kasno!

Raspomovladikicanovic

pre 8 godina

U slicnom sam problemu. Kada me ta osoba spusti, govori da se ona na taj nacin sali i da je ne razumem. Ljubomorna je i stalno ocekuje paznku i da je vodim negde, da joj nikada ne bude dosadno. Sve razumem, u svakoj vexi treba truda i odricanja, ali ne treba da bude pritiska. Cilj zabvljanha je zabavljanje. ,,Samo'' mora jos da osmotrim situaciju i da donesem pravu odluku.

sale.b

pre 8 godina

Znam bas takvu osobu koja za sve greske i prevare dozivljene od svog supruga krivi sebe. Ona mrzi sve njegove prijatelje i ljubavnice a njega stalno pravda pred svima. Svi drugi ukljucujuci i nju su krivi za njegove greske.

Zene koe nisu lepe i sposobne moraju da trpe ovakve manipulatore jer su ubedile sebe da nemaju drugog izbora. Licno zalim takve zene ali nikome nema sanse pomoci ako one ne zele da vide da su manipulisane.

MP3, WAV, AVI, MP4 :-)

pre 8 godina

Zahvaljujući tehnologii, danas možete da snimite svoj život sa "dragom" osobom a da to ona i ne zapazi. ZAhvaljujući domaćim kamerama u kući i dvorištu kao i automatskom snimanju svih telefonskih razgovora sa mog mobilnog na SD kartu imao sam dosta prilika da pogledam i poslušam moje razgovore, diskusije pa i svadjanja. Tek kad na miru to vidite i čujete više puta onda tek shvatite i to što u prvom momentu niste mogli osetiti tokom prepirke (zbog hormona i nedostatka vremena za detailjnu analizu rečenog). Onda vidite i svoje greške i greške (manipulacije) toga drugoga.

vozdra

pre 8 godina

Muskarci, da vam kaze neko sa 3 razvedena braka.

SVAKA i opet svaka zena je ovakva, pa bila ona mama, sestra, cerka, prijateljica,
ljubavnica, devojka, ......

Zena u svojoj biti je manipulatorka, kao cvetovi koji su mirisljavi i sareni
da bi privukli insekte RADI SVOJE KORISTI. To nije nista lose,
TO JE SRZ PRIRODE ZIVOTA I POSTOJANJA.

Jedino je razlika u tome koliko muskarac dopusti.
Procitajte knjigu " DRESIRAN MUSKARAC" pisac je ZENA.

O.M.

pre 8 godina

M.V. zasto ne prekines ako mislis da preteruje i da nije u pravu.Ako si u pravu sta cekas ,cega se i zasto plasis?
Izvini ali takvi kao ti su slabici,na jeziku veliki a na delu ispod dna..!

Torens

pre 8 godina

Interesantno....Čitam ove komentare,uočio sam da je 90% muškog pola koji se žale. Ima nešto u tome,ja sam prelomio već dva braka,treći put ću dobro da razmislim. Summa summarum,žene su toliko različite,a, opet,toliko iste kada uđu u ozbiljnu vezu ili brak.Da li nesvesno,ili pak svesno, pokušavaju vremenom da manipulišu i dominiraju. Sve je to velika borba i,nije do nas muškaraca,ne treba im dozvoliti to,ali tajna dobre veze i braka je da one uvide da su preterale,da imaju snage,ako im je stalo,da se vrate...

niki

pre 8 godina

PA DOBRO, SVAKO CE SE DELIMICNO NACI U OVIM STVARIMA, SVI SMO MI NA NEKI NACIN EGOCENTRICNI, SVI MISLIMO DA SMO POSEBNI DA IMAMO NEKI SVOJ ZADATAK NA OVOM SVETU, SVI MISLIMO DA ZASLUZUJEMO VISE, TAKO SMO ODGAJANI, TIPA ON JE IZABRANI I TE FORE, E RAZLIKA JE U TOME KO TO UME DA KONTROLISE A KO NE, KO TE STVARI SVEDE NA MINIMUM, PREPOZNA TRENUTAK, ALI SVE JE TO MANJE VISE OBOSTRANO U VEZI, JEDNO POVLACI ONO DRUGO, POENTA JE U UZAJMNOM POVERENJU, RAZUMEVANJU I PREPOZNAVANJU MOMENATA KADA JEDNO ODNOSNO ONO DRUGO TREBA DA SPUSTI LOPTU..

Brko

pre 8 godina

Koliko sam primjetio, članak ukazuje na muškarce manipulatore, a onda okrenem da pogledam komentare i vidim da su većinu komentara ispisali muškarci, žaleći se na žene manipulatore. Ne bi me iznenadilo da je članak ispisala upravo jedna žena manipulator, jer je veoma simptomatično da članak nije uobzirio oba pola, pa da recimo piše njemu/njoj i sl.

Komentatorka

pre 8 godina

@Bane
Nemoj da si tako strog, nisam omašila temu, samo sagledala širi kontekst na osnovu nekih komentara, pre svega žrtava. Šira slika može, a ne mora, da pomogne pri razumevanju - ne opravdanju... ako me razumeš. :)

milek

pre 8 godina

nisam manipulator ali ne znaci da ne mogu da budem.

verujem da sam u dosta situacija izmanipulisao sa ljudima I dodelio im ulogu koja je meni odgovarala.

inace poklapam se sa 2 tacke od 6.

moje misljenje je takvo da manipulacija zahteva visoku inteligenciju. treba da znas kako ce ko reagovati I postaviti se prema tome.

moje ime je feminista

pre 8 godina

Drugim rečima: ako ne vrtite muškarca oko malog prsta - sigurno je u pitanju manipulator, bežite glavom bez obzira odmah!
Pitam se, pitam, koliko li su veza okončale novinarke-feministkinje koje pišu ovakve tektove ležeći uveče same u krevetu sa svojim mačkama

wlado

pre 8 godina

najbolje je kad nisi u vezi, nema stresa, znaci dug zivot, nema briga, znaci vise vremena za kreativne stvari u zivotu. uvek kada sam bio izmedju veza, to je bio najbolji period mog zivota, sa ortacima na frusku goru, vozimo ceo dan bicikle, ne zurim -kad ces kuci, ohladio se rucak, sl. put ti necu ni spremiti ako ne postujes moje vreme sto sam provela kuvajuci...avav av!!!

trenutno sam u vezi, imam dva dobra drugara koji nisu, zele to sto ja imam, zelim to sto oni imaju.

vozdra

pre 8 godina

Muskarci, da vam kaze neko sa 3 razvedena braka.

SVAKA i opet svaka zena je ovakva, pa bila ona mama, sestra, cerka, prijateljica,
ljubavnica, devojka, ......

Zena u svojoj biti je manipulatorka, kao cvetovi koji su mirisljavi i sareni
da bi privukli insekte RADI SVOJE KORISTI. To nije nista lose,
TO JE SRZ PRIRODE ZIVOTA I POSTOJANJA.

Jedino je razlika u tome koliko muskarac dopusti.
Procitajte knjigu " DRESIRAN MUSKARAC" pisac je ZENA.

Samo direktno i cao

pre 8 godina

Ovako sam ja bio predstavljan u vezi u koju sam usao zdrave glave, vedrog duha i fizicki spreman... Iz nje sam izasao posle dve godine mracan i prepun negativne energije, fizicki isrpljen, propusio sa 25 godina (ljubav moja nije gasila) i sa osecajem krivice koji me je drzao godinu dana.

Sto moze zena da vam zakuva sa svojim "prijateljicama", pogotovo onim koje nisu srecne u ljubavi to ne moze ni "vrac na filmu'.

Torens

pre 8 godina

Interesantno....Čitam ove komentare,uočio sam da je 90% muškog pola koji se žale. Ima nešto u tome,ja sam prelomio već dva braka,treći put ću dobro da razmislim. Summa summarum,žene su toliko različite,a, opet,toliko iste kada uđu u ozbiljnu vezu ili brak.Da li nesvesno,ili pak svesno, pokušavaju vremenom da manipulišu i dominiraju. Sve je to velika borba i,nije do nas muškaraca,ne treba im dozvoliti to,ali tajna dobre veze i braka je da one uvide da su preterale,da imaju snage,ako im je stalo,da se vrate...

Luka_Laban

pre 8 godina

Povedite racuna ako devojka ima psa, macku... ako recimo ima psa kao u mom slucaju i voli ga vise od zivota, bezite od nje glavom bez obzira!
Verujte mi, mozda me necete poslusati, ali seticete se mojih reci kada kada bude kasno!

Brko

pre 8 godina

Koliko sam primjetio, članak ukazuje na muškarce manipulatore, a onda okrenem da pogledam komentare i vidim da su većinu komentara ispisali muškarci, žaleći se na žene manipulatore. Ne bi me iznenadilo da je članak ispisala upravo jedna žena manipulator, jer je veoma simptomatično da članak nije uobzirio oba pola, pa da recimo piše njemu/njoj i sl.

Dizem sidra

pre 8 godina

Sa kakvim sam ja manipulatorom i dominatorom (devojkom) bio, pa to je za pricu,svaki dan sam bio zamisljen ,gde sam pogresio?sta sam uradio?mogu li da se menjam?Moja rec nikada nije bila bitna jer mi je rekla da sam neubedljiv satima su trajali razgovori u kojim sam se pravdao zasto sam kuci bio budan do 4 ujutru,zasto se nisam javio kada sam dosao iz trece smene i sl.A ona je ljudi mogla bas skoro sve,sta je htela to je radila.U svemu sam ja bio kriv,a ziveo sam zivotom posao kuca,na kafu isao jednom u mesec dana a o gradu da ne pricam.Ja sam na kraju ispao histerican i sve najgore da ne pisem ovde, jer uvek puknem.Sada vise nisam covek koji sam bio ali se nadam da cu vremenom povratiti sebe,jer sam sebe ne mogu da prepoznam.Bezite odmah od takvih!

M.V.

pre 8 godina

Upravo sam u sličnom problemu.. Veoma često vodimo debate kako sam ja neosećajan, kako od mene počinje to što ona stalno nešto zamera, inspektoriše, zahteva.. Videla je da sam na fb bio uveče, to je odmah prevara.. Vršlja mi po prijateljima, gleda na whatsup, viber.. A kad zapretim da ću sve da prekinem, onda udara na patetiku da ću zažaliti, kajaću se.. itd.. Ubija u mozak sve to... Najbolje je otkačiti ovakve i terati dalje bez osećaja krivice.. naravno ko može Najjače je ovo:"Ko može"?

razocaran (u sebe)

pre 8 godina

U vezi 30 godina, i upravo sam se prepoznao u skoro svemu sto je napisano... Mislim da moram da napravim kompletnu reviziju u svom emotivnom zivotu, jer sve ove godine nisu ( i ne bi trebale da budu ) garancija da onaj drugi treba da me trpi... Ovo kazem najiskrenije...

MP3, WAV, AVI, MP4 :-)

pre 8 godina

Zahvaljujući tehnologii, danas možete da snimite svoj život sa "dragom" osobom a da to ona i ne zapazi. ZAhvaljujući domaćim kamerama u kući i dvorištu kao i automatskom snimanju svih telefonskih razgovora sa mog mobilnog na SD kartu imao sam dosta prilika da pogledam i poslušam moje razgovore, diskusije pa i svadjanja. Tek kad na miru to vidite i čujete više puta onda tek shvatite i to što u prvom momentu niste mogli osetiti tokom prepirke (zbog hormona i nedostatka vremena za detailjnu analizu rečenog). Onda vidite i svoje greške i greške (manipulacije) toga drugoga.

niki

pre 8 godina

PA DOBRO, SVAKO CE SE DELIMICNO NACI U OVIM STVARIMA, SVI SMO MI NA NEKI NACIN EGOCENTRICNI, SVI MISLIMO DA SMO POSEBNI DA IMAMO NEKI SVOJ ZADATAK NA OVOM SVETU, SVI MISLIMO DA ZASLUZUJEMO VISE, TAKO SMO ODGAJANI, TIPA ON JE IZABRANI I TE FORE, E RAZLIKA JE U TOME KO TO UME DA KONTROLISE A KO NE, KO TE STVARI SVEDE NA MINIMUM, PREPOZNA TRENUTAK, ALI SVE JE TO MANJE VISE OBOSTRANO U VEZI, JEDNO POVLACI ONO DRUGO, POENTA JE U UZAJMNOM POVERENJU, RAZUMEVANJU I PREPOZNAVANJU MOMENATA KADA JEDNO ODNOSNO ONO DRUGO TREBA DA SPUSTI LOPTU..

Aleksandar

pre 8 godina

A zasto je tekst napisan da su muskarci manipulatori, kada ima i zena? Ovo je diskriminacija. Nije vazno da li je musko ili zensko, manipulator je manipulator.

hihon

pre 8 godina

Upravo sam u sličnom problemu.. Veoma često vodimo debate kako sam ja neosećajan, kako od mene počinje to što ona stalno nešto zamera, inspektoriše, zahteva.. Videla je da sam na fb bio uveče, to je odmah prevara.. Vršlja mi po prijateljima, gleda na whatsup, viber.. A kad zapretim da ću sve da prekinem, onda udara na patetiku da ću zažaliti, kajaću se.. itd.. Ubija u mozak sve to... Najbolje je otkačiti ovakve i terati dalje bez osećaja krivice.. naravno ko može

milek

pre 8 godina

nisam manipulator ali ne znaci da ne mogu da budem.

verujem da sam u dosta situacija izmanipulisao sa ljudima I dodelio im ulogu koja je meni odgovarala.

inace poklapam se sa 2 tacke od 6.

moje misljenje je takvo da manipulacija zahteva visoku inteligenciju. treba da znas kako ce ko reagovati I postaviti se prema tome.

MARIJANA

pre 8 godina

Stvarno treba paziti koga puštate u vaš život,jer jednom se živi, a ako je život dobar,dovoljno je i jednom. Jedna pogrešna osoba,i eto problema...zato pamet u glavu..ja ne vidim ništa lepo u vezi sa osobom , koja te kostantno kljuca,i manipuliše,ako to volite imate žestok problem.

PrincNaZrnuGraska

pre 8 godina

@moje ime je feminista

Ne znam sta si hteo da kazes, ali tekst je jedan od retkih smislenih koje sam procitao u poslednje vreme. I sam sam imao prilike da budem u vezi sa devojkom koja ima 6/6 ovih stavki. Nikad vise.

Mima

pre 8 godina

Drago mi je sto vidim u komentarima ljude koji se prepoznaju u ovome. Kazem "drago", jer sama cinjenica su svesni svojih mana (barem kad je od neutralne strane, tj. clanka izreceno) pokazuje da mogu barem da pokusaju da promene svoje reakcije i razmisle kako to utice na drugu stranu. Veza treba na kraju dana da bude zadovoljstvo (barem veci deo vremena, kompromisi uvek moraju da se prave), ne dodatan teg koji utice na to kako da i ostale zivotne situacije i izazove izgurate sa jos manjim samopouzdanjem i vecim teskocama.
Mada iskreno, pravi egocentrici se nikad nece prepoznati u ovim stavkama.

Komentatorka

pre 8 godina

Manipulacija je sredstvo kojim se svi manje ili više služe. Prodavci su recimo stručnjaci na polju manipulacije - uvale vam proizvod, a vi niste ni stigli da razmislite treba li vam uopšte. Deca na dnevnoj bazi manilupišu osećanjima roditelja - mnogi i ne primećuju (da se žargonski izrazim) kako ih klinci rade. O političarima i medijima da ne govorim - to je tek posebna igra manipulacije na koju svi nasedamo.

U međuljudskim odnosima ste nekada i svesni manipulacije, dozvolite je, čisto da bi videli gde vodi, to jest, šta je cilj. To je ono "pravim se blesava, neuka"... e onda zna da postane zanimljivo - naročito kada spoznate unapred šta je po sredi pa vam bude milo jer ste bili u pravu - pa i po cenu da vam se to što ste bili u pravu i ne dopadne.

Uglavnom, svi se u manjem ili većem obimu služimo manipulacijom, kao što rekoh na početku... i nije to ništa loše, samo treba umeti sagledati posledice unapred i razgraničiti da li ima smisla ili vodi ka eventualno lošim rezultatima.

Madjo

pre 8 godina

Gdje je rodna ravnopravnost u ovom tekstu molim? Manipulator je predstavljen samo u muškom rodu. Trebalo je koristiti oba pola u tekstu. Nisu sve žene žrtve, kao ni svi muškarci manipulatori. Uvijek je to sve 50-50.

Zagor

pre 8 godina

Nazalost zene danas trpe sve i svasta, pa i ovakve manipulatore opisane u tekstu.
Zasto to cine, samo one znaju.
Ipak, meni su najinteresantnije one koje ludo vole takve i ucinile bi sve za njega.
Malo njih ce to priznati ali ok muskarci imaju uvek slabiji rejting kod zena od onih koji su sa porocima.. macho,manipulatori ili cak i nasilni.

Bane

pre 8 godina

@Komentatorka

Potpuno promašena tema. U ovom tekstu je u pitanju ponašanje u vezi koje dovodi do toga da se druga osoba oseća večito krivom i preispituje se, sve zbog emotivnog zadovoljenja ove prve, narcisoidne osobe.

vlada

pre 8 godina

Ako smem da primetim mnoge žene se upravo ovako ponašaju kada žele da izadju iz neke duže veze! neka me izvinu žene, ne volem ni ja generalizacije, ali iz mojih iskustava i iz iskustava meni blikish prijatelja je ovo nekako baš pravilo...

Raspomovladikicanovic

pre 8 godina

U slicnom sam problemu. Kada me ta osoba spusti, govori da se ona na taj nacin sali i da je ne razumem. Ljubomorna je i stalno ocekuje paznku i da je vodim negde, da joj nikada ne bude dosadno. Sve razumem, u svakoj vexi treba truda i odricanja, ali ne treba da bude pritiska. Cilj zabvljanha je zabavljanje. ,,Samo'' mora jos da osmotrim situaciju i da donesem pravu odluku.

Maki

pre 8 godina

Moj muž je baš ovakav. Pošto ga volim, dugo sam se trudila i borila sa opisanim. Naravno, voli i on mene, što i pokazuje stalno kroz trud i nežnost, inače braka ne bi više bilo.
U svakom slučaju, od kako sam poradila na svom samopouzdanju mnogo je bolje. Ne može da me izmanipuliše kao pre, desi se da se upecam, ali u suštini uspostavili smo ravnotežu u odnosu i što je najvažnije - naučila sam od njega da treba voleti i sebe i drugoga.

Vesna

pre 8 godina

@wlado

A ko tebe drži u toj vezi? Ako želiš da ne budeš u vezi, onda - nemoj da budeš u vezi.

Biće da tebi prija aspekt veze gde dobijaš, al' te smara onaj drugi - gde treba da daješ. Lepo ti je kad dobiješ ručak, al' te smara kad druga strana traži da poštuješ njen trud. Ti si zapravo jedan od opisanih u ovom tekstu. O tome svedoči i ono tvoje "av av" na kraju, da li je neko zaista u stanju da to kaže za nekog drugog, pa još za svoju partnerku?! Nisko da nemam reči. Naravno, u tvom univerzumu partnerka će i za to biti kriva, baš kao što je i opisano u tekstu. Trebalo bi da služi i da se ne oglašava, je l' tako? Sarkazam, wlado, sarkazam.

Cokaloka

pre 8 godina

dobro opisan lik manipulatora, samo dok shvatis sta on radi treba vremena. meni je moj manipulator "poklonio" kancer na rastanku od koga se lecim dugo vec. bezite po svaku cenu ako vam je zivot mio jer njima nije ni najmanje stalo do vas. vi ste jos jedna stvar u stanu pored namestaja...

manipulatorka

pre 8 godina

Da, prepoznajem svog muza u svemu, ali prepoznajem i sebe. Bila sam vedra osoba dok ga nisam upoznala, a sad mi se cini da sam ponekad zaista zla. U drugim vezama sam bila normalna. Nekad imam osecaj kao da smo jedno u drugom probudili ono najgore.
Njegov glas mi je vecito u glavi, uvek se pitam sta ce on da kaze za bilo sta.

Komentatorka

pre 8 godina

@Bane
Nemoj da si tako strog, nisam omašila temu, samo sagledala širi kontekst na osnovu nekih komentara, pre svega žrtava. Šira slika može, a ne mora, da pomogne pri razumevanju - ne opravdanju... ako me razumeš. :)

O.M.

pre 8 godina

M.V. zasto ne prekines ako mislis da preteruje i da nije u pravu.Ako si u pravu sta cekas ,cega se i zasto plasis?
Izvini ali takvi kao ti su slabici,na jeziku veliki a na delu ispod dna..!

Grit vilt

pre 8 godina

Jedan takav mi je visio kao kamen oko vrata. Kad sam ga se otarasila (posle puno razgovora, pretnji, pracenja, pokusaja da me udavi), osetila sam se kao da imam krila.
Zato vec tri godine ne mogu uspostaviti vezu sa muskarcem.

Autofokus

pre 8 godina

E zbog jedne takve se ja sada u 25-oj razvodim, posle dve godine braka i tri godine zabavljanja, a još i imamo malo dete. Šta je sve ona meni radila je štivo za ozbiljnu knjigu. Na ispade ljubomore sam navikao i otupeo na njih već posle mesec dana veze. I posle svega ovde u ovom tekstu napisanog, pronađoh sebe u svim stvarima a naročito u onoj da sam sebe ubedim da sam kriv za sve. Ali ne, više nisam budala i glupak, vratio sam samopoštovanje i svest, a od sada četvoro oči širom otvoreno. I zaboga ljudi, bežite od ovakvih osoba što dalje. Pozz.

Maus

pre 8 godina

Ja sam bio u vezi sa emotivnom manipulatorkom. Radila je sve navedeno i 4 godina sam proveo u tom paklu. Izgubio sam samopouzdanje, sigurnost, zaboravio sam ko sam, i sada na misice se trudim da to vratim. Ne znam koliko ce mi vremena trebati i da li cu uspeti ali nikada u zivotu nisam bio nesigurniji nego sada posle svega sto sma prosao. Da me pitas zasto sam to trpeo, ne znam, nisam pametan. Valjda sam naseo na igru, prvo mi je dizala ego godinu dana, bio sam najbolji, nego izvandredan, naseo sam na to. Starija je od mene dosta, imponovalo mi je sve to, navukao sam se kao idiot. A onda je krenula sa spustanjima kada sam se navukao na nju, sa stalnim zameranjem, kako nikada nista ne radim dobro, sa dizanjem frke oko najsitnijih i banalnih stvari, non stop je hvalila druge, mene je prestala, privatio sam i promene koje je sgerisala da napravim, ali sto sam bio boji to sam po njoj bio losiji. Kada krenem da se pozalim na nesto krene da prica o sebi, nikada nije znala da me saslusa a pricala je non stop i ja sam je slusao nekada i satima. Prvi put kada sam digao glas i posvadjao se sve je puklo, a proslo je 4 godine. Nemojte biti budale i svoju nesigurnost traziti da udomite negde, niko ne treba da vam kaze da ste super, da vas uci da budete zadovoljni sobom, vi to znate i bez njega ili nje. Zato sto sam dopustio da me toliko ocini necije divljenje sada mrzim sebe i ne znam ko sam. Potpuno dezorjentisan van vremena i prostora, a o odnosu sa devojkama da ne govorim.

i.

pre 8 godina

@mima
@svi ostli koji život gledaju kao nešto lepo i dragoceno

rećiću samo kao neko ko se osvestio, a ko se ponašao slično opisanom.
SVAKO ko se oseća ovako i prepoznaje u tekstu, ima šansu da vodi ispunjen i život pun radosti sa voljenom osobom SAMO ako sedne i porazgovara sa sobom i ZAISTA, suštinski shvati šta je radio/radila i kako to izgleda sa strane osobe koja ga (je) voli i sve to "iz ljubavi" trpi nadajući se najboljem (da ćete se "opametiti"). Neki od tih momaka/devojaka, muškaraca/žena su - istinski HEROJI u svom svoom stpljenju i iščekivanju da ćeš se promeniti, da ćeš shvatiti, da će te ljubav vratiti na pravi put - njemu, njoj. Verujte da je apsolutno dragoceno iskustvo promeniti se, biti privržen(a), predan(a), podržavati voljenu osobu i davati joj krila. To ispunjava, a ne isterivanje, prepucavanje, ponižavanje, uvrede, omalovažavanje, bežanje od razgovora, lutanje..
Nisam ovo napisao kako bih nekoga isterivao na "pravi put" iako bi mi bilo izuzetno drago da nekome ovi redovi budu "okidač" kakav je i mene "okinuo" krajem prošle godine.
Volite i druge ljude i što pre shvatite da smo svi mi "ogledala" i da se često naše ponašanje preslika na osobu preko puta nas, (ko god ona bila) i zato smejte se i širite sreću. Već DANAS podržite partnera u nečemu što je za njega važno, nešto što zaista želi, pozovite prijatelja koga dugo niste, pitajte kolegu koji je imao loš dan da li je za kafu posle posla, saslušajte ga, svratite nenajavljeni kod roditelja na vrata, čestitajte drugu rođendan pozivom umesto sms-om.. Ulepšajte dragim ljudima dan!
Jer i svemir je jedno veliko ogledalo.
carpe diem.

sacz

pre 8 godina

Ne znam sta da kazem...Prepoznah sebe u tekstu. Prvi put da mi se ovo desi. , da se sje#em nakon nekog obicnog teksta. Naizgled obicnog. Ja sam ovakav. ybt. Ostao sam bez rijeci. Moja draga je u kupatilu...Dodje mi da joj nesta kazem kad izadje, a ne znam sta...

sale.b

pre 8 godina

Znam bas takvu osobu koja za sve greske i prevare dozivljene od svog supruga krivi sebe. Ona mrzi sve njegove prijatelje i ljubavnice a njega stalno pravda pred svima. Svi drugi ukljucujuci i nju su krivi za njegove greske.

Zene koe nisu lepe i sposobne moraju da trpe ovakve manipulatore jer su ubedile sebe da nemaju drugog izbora. Licno zalim takve zene ali nikome nema sanse pomoci ako one ne zele da vide da su manipulisane.

tetrapak

pre 8 godina

Takva iskustva su neminovna u zivotu. Neko ih iskusi pre, neko kasnije. Covek se oseca ljigavo posle svega jedan period, ali ides dalje, sad znas da prepoznas. Posle sretnes tu osobu, radi to isto samo nekom drugom. Ne boli secanje na tu osobu, nego boli secanje na ono sta si dozovoljavao i trpeo.

muskarac

pre 8 godina

bio sam sa ovakvom zenom deset godina. toliko me je upropastila da sam poceo da mislim da je stvarno do mene i da sve pogresno radim. sada sam u vezi sa normalnom, vedrom devojkom koja voli mene i prihvata moje mane. osecam se sjajno. ovo sam napisao da bih podrzao one koji su u problemu u kom sam ja bio. tlace vas ako dozvolite.

cica

pre 8 godina

opis moga muža perem peglam cuvam dva deteta majstorisem oko kola...... drugim rečima sve što ima da se radi ja radim.... decu on ni ne gleda kaže to majke rade on samo "zaradjuje" jadan par sati

Cerka i majka

pre 8 godina

@unesreceni sin

izvinite, ali moram da vas obavestim da vi ne morate da budete u vezi sa majkom.

Takvi kao vi imaju hiljade izgovora da ostaju u bolesnoj povezanosti koja ih blokira da zive, ali odluka je na vama

radi se o mentalnom odvajanju, ne o fizickom odvajanju.

Posetite nekog strucnjaka da vam pomogne.
Mogli biste da se preporodite kad uzmete svoju slobodu koja vam pripada.

Jedna žena

pre 8 godina

Samo da obavestim one savesne, moralne i humane ljude koji godinama ostaju uz manipulatore, u nekoj nadi da će se stvari promeniti možda nekad, da se to neće desiti i da će i posle dve, tri decenije truda da se sav taj trud poništi i na svaku vašu zaslugu da pljune , manipulator može bez vas, hladno će vas otkačiti kao da nikad niste ni postojali.
Može i da vam pravi probleme i ocrni vas itd.

Preispitajte razloge zašto vam je lična žrtva potrebna, ako je to da biste u ogledalu videli većeg čoveka i dobročinitelja, onda ste mazohista saučesnik i manipulator je idealna osoba da te potrebe zadovoljite. I to je ljudski, ali zapamtite: ostajanje uz manipulatora je vaš izbor. I manipulator je vaš izbor!