Vladeta Jerotić: Kako muškarac vidi ženu?

Petak, 07.07.2017.

11:03

Izvor: Super žena

Vladeta Jerotiæ: Kako muškarac vidi ženu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

no big deal

pre 6 godina

Postoje mnogi psihijatri koji se uveliko ne slažu sa Frojdovom teorijom pa bio on i tvorac psihoanalize. Mislim da ga profesor Jerotić često spominje. Ali ima i onih koji imaju sasvim drugačiji pristup u psihoanalizi. Prema tome činjenica da jedno svešteno lice, ili lekar psihijatar ne priznaju Frojda nije velika novost. Frojd je u mnogim stvarima prevaziđen i neprihvatljiv, što ne znači da je cela njegova nauka pogrešna.

Svaki covek ima moc nad sopstvenom sudbinom, pa zamisli i zena

pre 6 godina

Nije to nadgornjavanje vec briga za sebe, svoju bezbednost i psihicko zdravlje, buducnost dece. Previse je toga na kocki da bi se jednostavno "udovoljilo" muskarcu pozeljnom submiivnoscu.
Muskarci koji traze submisivnost su potencijalni zlostavlaci.
Oni koji ne shvataju da odanost nikada ne moze biti apsolutna, i da se gubi u trenucima izdaje, nasilja, manipulacije i kojecega jos, su oni koji ceznu za patoloskim vezama.
Nasem drustvu treba edukacija o tome sta je patoloska veza i da to ne mesaju sa nekakvom "pravom ljubavlju".
Inace taj sklepani pojam "muskarac feminista" u napisanom kontekstu je u stvari kako mali Perica zamislja da funkcionisu muskarci koji se slazu sa zenama i koji imaju zdrave i dobre odnose sa njima. Nista drugo do projekcija sopstvenog licemerstva, jer bez toga neki nkada nisu mogli da se "slazu" sa zenama.

može li tako? heh

pre 6 godina

@(nadgornjavanje se ne preporucuje)

U pravu si... Zbunih se...
Heh

Poznajemo li se lično (jesmo li ikada imali priliku da se sretnemo, jer da me stvarno poznajete, ne biste mi odredjena pitanja ni postavljali)...?


Zar ne vidite, tj. zar ne vidiš koliko u prethodnim komentarima insistiram na vernosti... - vernost znači ne prodati nekoga, nevezano za okolnosti (ako je to moguće, naravno)? Želim da kažem - i sama je visoko cenim kod ljudi...

Moc zene, kao i moc svakog drugog odraslog ljudskog bica

pre 6 godina

@sta ne moze (heh)

Zena je posle toga u stanju da sacuva svoju licnost, da se potpuno ne izgubi u ulogama majke i supruge, da uvek bude nezavisna i da moze u svakom trenutku da ga ostavi ako on postane nasilan, neveran ili na bilo koji drugi nacin izneveri poverenje i njihov odnos.

svesno neprilagodjen

pre 6 godina

Pa evo odgoviricu ti dok cekam red u banci. Pod feministom podrazumevam onog koji je lazno pun obzira prema zeni, a po sredi je vodjenje racuna o svojim interesima, valjda tako drustvo funkcionise kako kazes, ali osvrni se na eticku dimenziju toga. Izvorni muskarac, koga recimo ja sa lakocom zadrzavam u sebi jer ga vrlo dobro poznajem I volim :-), ima poriv da uvek gleda u sustimu stvari nezavisno od te socijalne dimenzije "pametnog" I lakseg funkcionisanja. Muskarac feminista je slican nekom zenskom arhetipskom ponasanju u pogledu vidjenja racuna o svojim interesima. Kad je sa takvom pandan zenom, to funcionise dok se interesi ispunjavaju. Kad zaskripi pukne kao balon od sapunice, prave duboke ljubavi nije ni bilo, mozda samo postovanja I to isto vrlo povrsnog. Sa izvornim tipom muskarca tesko ces doci do nekog lakog dogovora ako ne postoji ona spontana duboka konekcija. Socijalni kontekst, nacin funcionisanja drustva I prava sustina stvari izgleda nemaju mnogo veze. Ili imaju onda kada se bas ostvari. A ti?

šta, ne može? heh

pre 6 godina

A i znate kakve su žene ponekad - te pms, te menstruacija, te želja da se ostane nežna i ljupka, te eventualna trudnoća i post njene faze - kako ću uz sve to i da zrelom (trebalo bi, je l') muškarcu od 30-45 godina (npr.) i koji ima svoju logiku koja je nekad verujem i bolja od moje da govorim šta da radi (hehehehe) - iz mog iskustva, muškarci masovno ne reaguju najbolje na to (što i razumem, jer i ja sama ne volim da se meni neko u neke stvari meša (a što mislim da znam dobro (ili pak solidno, heh))...

Za sve ovo što sam prethodno napisala, vrlo je bitno da
muškarac NIJE strog (je l'), da je razuman, zreo, pravoveran... Ako on to jeste, zašto ga onda non-sto "usmeravati"/ kontrolisati (to je verujem stresno i za ženu i za muškarca podjednako)...? "Moć" zene je verujem u samom početku odnosa - u samom odabiru supružnika, kasnije... pitanje je šta je žena u stanju da uradi...

šta, ne može? (heh)

pre 6 godina

@per karata!



Takodje, moje mišljenje je da se žena ne prepušta muškarcu (onako "bez zadrške", "u vreme i u nevreme", kompletno - u smislu da želi (dugoročno) biti intimna sa njim i da osnuju potomstvo, a kasnije i da se zajedno brinu o istom) ukoliko mu ne veruje - dakle, daleko je to od animalnog, a ona kod tog muškarca "mora" da vidi i druge osobine (ovo je jednim delom i individualno, usled vaspitanja i kulturoloških, religijskih i dr. specifičnosti, ali generalno) - da se oseća prijatno sa njim, da mu veruje, da se oseća zaštićeno, voljeno, cenjeno, atraktivno (ponovo daleko od animalnog, hehe)?
Zato i mnoge žene "istestiraju" muškarca u raznim situacijama ili ga puno zapitkuju (hehe), jer odabrati Vodju, Oca naše dece, Vaspitača, nije mala stvar? (Ma koliko da nas femimizam "ohrabruje" (ili bolje rečeno, gura ili sili ponekad da se sa muškarcem otimamo za "volan" i za "ravnopravnost", mislim da je i dalje veliki broj nas žena koje to ne želimo (zamisli stvarno situaciju u kojoj oboje istovremeno drže volan, može li se to završiti osim... da, "nesrećnim slučajem", nažalost)... Dogovor i razgovor o mnogim stvarima da, ali apsolutna ravnopravnost - ne (svako treba da se ponaša u skladu sa svojom prirodom)...?

nadgornjavanje se ne preporucuje

pre 6 godina

Sto se tice tog isticanja moci zene, isto tako ti mogu reci da ima beskompromisnih sa jedne strane, a sa druge strane prepunih kompromisa muskaraca (krajnje opustenih), I to sve u jenoj osobi. Muskarac moze da se usudi da ne udje u dubok odnos sa tobom iako ga vraski privlacis, sve dok te ne svede na tvoje sustinsko zrno I dobro te osmotri, proceni tvoj "potencijal" da ga prodas. To, u koliziji sa urodjenom culnosti I instoktom za ekspeditivno delovanje, cini pojedine muskarce onima koje (ne)bih svakoj zeni preporucio.:-)

šta se ne može? (heh)

pre 6 godina

@pet karata!


Zbunilo me je to što u tvom komentaru piše: "muškarac feminista", pa "sa druge strane" - opet feminista (hehe), pa se pitam je li to greška ili šta...
Hehe
Tražila sam tvoju definiciju, odnosno shvatanje feminizma (i muškarca-feministe), s ozbirom da se na isti danas mnogi pozivaju iako možda ne dele SVA načela te ideologije (ili bar većinu) - ne bunim se, jer zapravo ni ja ne delim mišljenje sa feministima u nekim pitanjima i rešenjima koje smatram vrlo bitnim za funkcionisanje društva i ne slažem se da je jedino muškarac-feminista je sposoban da voli (ili kako to već stoji u tvom komentaru (shvataš valjda to i sam)...?

To što pišeš da si imao više uspeha kod žena kada si se ponašao na taj izvestan način a u vezi sa testosteronom i onim bazičnim (napisaću i niskim), animalnim porivom takodje mislim da je nešto pogrešno shvaćeno (da ti i partnerka negde imate problem u komunikaciji, da su vam neke stvari ostale nedorečene/ neizrečene), a da je ovaj drugi deo u vezi sa tvojim duhovnim bićem i (da pretpostavimo) lepotom istog, i drugim tvojim osobinama (pa i tvojom sudbinom, hehe) ono što čini razliku (zašto je baš ona, baš sa tobom).

pet karata!

pre 6 godina

(ma šta bre se ne može? (hehe), 8. jul 2017 10:16)
prvo da napises i neko svoje misljenje o i predstavis se na slican nacin ako hoces. Onda bih usao u neku razmenu misljenja sa tobom. Ovako, ne.

Apel

pre 6 godina

Vladeta u ovaj okvir naravno da nije naveo muskarce psihopate i ostale poremecene. To je domen za crnu hroniku i psihologiju, recnikom teiste: satanisticke duse. (Ovaj sto mu zena samo ukras oko p... je primer). U svetlu nedavnih dogadjaja stradale zene, i uopste cestih slucajeva stradanja, samo da napomenem, informisite se zene, mnostvo je informacija na internetu.

ma šta bre se ne može? (hehe)

pre 6 godina

@(ima se ne moze se)

Dvaput ste spomenuli "muškarca feministu" - je li greška u pitanju i šta je muškarac feminista?

ima se ne moze se

pre 6 godina

Vrlo prosvecen pogled na musko stanoviste sa razlicitih aspekata. Medjutim nedostaje i zenin pogled na muskarca. Jer iako znam da je voljni momenat muskarca presudan, ili bar dovoljan da se zapocne veza, takodje voljno ne zelim da prihvatim pasivnu ulogu zene, pogotovo ne u okolnostima kad je njihova gotovo izopacenost, merilo uspeha. Nekako mi se cini da je muskarac feminista tip muskarca koji jedino "ume da voli", sto se posle pretvara u zensku "legitimnu" zelju da sa odredjenim tipom muskarca ima zelju za snosajem (sto je prirodom dato ravno tome da sa njim ima dete), a sa drugim tipom muskarca (feminista) i realno ima decu...dosta je trulih kompromisa ipak u celoj toj prici, iako verujem da prava i kompletna ljubav mora biti moguca...Licno sam jedino kod zena prolazio sa iskljucivo animalnim stavom, iako osim testosterona nisam lisen i svih drugih delikatnosti duse. Danas sam vrlo strog prema bilo kom "propustu" koji kod zene uocim, uglavnom zbog toga sto mogu dosta toga da predvidim, a zbog poslovnih obaveza i sebi nametnute discipline ne zelim da pravim kompromis sa onom za koju procenim da nije u stanju da razume. Tako da kada mi nedostaje ljubav pustim od Celine Dion Think twice, a kad me uhvati pozuda...i miran sam bar nekoliko sati.

monden

pre 6 godina

Meni više brine to što mi se, u poslednje vreme, u par navrata, desilo, da me par dobrih riba pogledalo požudno, a ja sklanjao pogled kao neka seljačka mlada.

Jovan Propovednik

pre 6 godina

Gleda je uglavnom, barem danas, kao nepristupacno, nadmeno, razmazeno i manipulativno stvorenje, nesigurno u sebe i alavo na luksuz i tudje pare.

Black Eagle

pre 6 godina

(Tisina Tamo!, 07. jul 2017 14:15)

Ja mislim da je to zato sto jedino covek koji dubinski sagledava zivot, kvalitativno izucava nauku i uci na svojim i tudjim iskustvima moze spoznati postojanje bozije promisli svuda i u svemu oko nas.

man

pre 6 godina

Jerotić greši - (požudan pogled). Ne postoji muško osvajanje žene već je proces obrnut. Žena vrši preselekciju muškaraca i onda nekim svojim strategijama daje znak tom muškarcu koji je izabran od strane nje. Muškarac se ništa ne pita jer žene drže ključeve odnosa. Nikad muškarac ne osvaja već je žena osvojena sa njim, i to vam je suština. Ovo je u praksi a ne kako je u knjigama.
Uplašen - isto, samopouzdanje je mit to ne postoji, šta je to? Ti si samouvren/siguran samo onda kada se svidjaš devojci, a ako te gleda kao budjav sir naravno da nećeš imati samopouzdanje. I da si samouveren, a ne svidjaš joj se gledaćete kao smarača. Samopouzdanje ne postoji to nije kvalitet već zavisi od ženske reakcije, a nekad je samopozdanje halo efekat objektivnih kvaliteta. A žene gledaju kao ''samopozdane'', samo one muškarce koji su im privlačni. Pa ne zaljubljuju se žene u muškarca zbog samopouzdanja, već je to samo politički korektan odgovor, u suštini padaju na izgled i status, moć...

lilibg

pre 6 godina

Čovek tokom ?itavog života prolazi kroz različite faze. Nije isti sa 30 i 40. Tokom sedam godina, promene se sve ćelije u organizmu.To samo po sebi govori da se menjamo. Možemo postati bolji kao ljudi(ako radimo na sebi) ili lošiji.Svako od nas drugačije percipira drugu osobu, kao što dva slikara sasvim različito naslikaju isto drvo. Doktora Jerotića, uvek rado slušam i divim se njegovoj bistrini uma.

mica

pre 6 godina

Da,moze da se menja,navike i sve ostalo moze.Zaista je pitanje kako i kada?
Svi se menjamo iako pomislimo nema sanse.Istina je da ni sama sebi ponekad ne verujem,kazem da cu uraditi tako i tako,kad ono cvc.Ne mogu tako nego drugacije.Zato i mislim da se svaki covek moze menjati.
Samo je jos jedno pitanje meni nedoreceno...Ako menjamo covekovu narav,moramo se i mi menjati.

Petar

pre 6 godina

Zanimljivo je da profesor (svesteno lice) koje je preuzelo predmet koji je predavao prof.Jerotic ne priznaje Frojda. Jos bi bilo zanimljivije sta o tome misli psihijatar i psihoterapeut Jerotic?Sve mi se nesto cini da ne bismo culi bilo kakav konkretan odgovor.Ali zato pitanja.....

петар

pre 6 godina

(Tisina Tamo!, 7. jul 2017 14:15)
Како неко ко никада није окусио мед, може знати какав је укус меда ? Како неком ко никада није био заљубљен, објаснити какав је то осећај ? За њих ће то бити вечита мистерија, осим ако не пробају мед и не заљубе се у међувремену.

prolaznik

pre 6 godina

Čula sam neki dan da je profesor Jerotić rekao da je pitanje vere u Boga posebna stvar. Niko ga nije video pa ne može da potvrdi da postoji. Ne možete verovati na osnovu materijalnih ili drugih činjenica, radi se o veri. Ili verujete bez viđenja ili ne verujete. Niko vas ne primorava. U ovom posebnom slučaju gde se čudite kako jedan akademik, psihoanalitičar, koji ima bogato životno i profesionalno iskustvo može biti religiozan ja bih rekla da se ovde radi o duhovnosti. Ne o dogmi sa čim većina ateista odmah povežu reč religija. Religija o kojoj govori profesor Jerotić je duhovnost. Uostalom mora da postoji nešto osim ovog propadljivog sveta i ljudi. On ni jednog momenta ne osporava izbor da budete vernik, ateista ili agnostik. Ili da obično i ne znate šta ste.

why fake it?

pre 6 godina

@absolutezero

Što se ne razvedete? Ozbiljno, zar vašoj ženi treba neko da je drži u "bajci", da je gleda ravnodušno, a da žudi za drugim ženama? Možda bi ona našla nekog za kog bi bila premija, ko ne bi prema njoj bio ravnodušan...
Je l' vas neko na silu drži u braku, da budete sa njom?

Nema zlobe u mom komentaru već više znatiželje budući da sam neko ko još nije stupio u brak, ali kad čitam komentare izvesne sadržine, sve više ne želim ili se plašim da budem u istom.

Još nešto... Kažu da je jako bitno šta osoba radi, kako se ponaša...
Ako osoba po veći deo dana gleda u nešto u šta ne bi trebalo, posećuje mesta i sajtove gde toga ima u izobilju, ne spusti pogled kada prodje osoba suprotnog pola koja mu se fizički dopada/ lepa je, privlačna... mislim ne treba da se čudi što prema njima neće biti ravnodušan, a što će se problemi u braku sa dotadašnjim supružnikom eventualno pojaviti...
(Ovaj poslednji pasus nije bio upućen Vama, apsolutezero@, već pišem generalno...)

петар

pre 6 godina

sekularista, 7. jul 2017 12:35)



Ни један психотерапеут не може да ради у манастиру, може само да се лечи. Нажалост, већини је то и потребно. Манастири се баве духовним стварима, а терапеути душевним, што је велика разлика. Има код нас доста добрих православних психотерапеута и психолога. Ко жели да нешто више сазна о томе, има на интернету, а колико се сећам има и један добар сајт, чини ми се да се зове "има наде", па коме је потребно, нека погледа. Када је господин Јеротић у питању, не слажем се у потпуности са њим, особито када се говори о вери и духовном животу. Сам је скоро признао да га је један старац добро преслишао и да је од тада почео мало другачије да гледа на све то. Мада и даље је све то без дубине и јасних одговора. У сваком случају, добар човек, труди се и Бог ћега наградити за то. На многаја љета !

Tisina Tamo!

pre 6 godina

Prof. Jerotic, vecita misterija za mene...
Tako uman, racionalan, teoretski potkovan, a opet i pored svega religiozan! Neverovatno. Onda se ne treba ni cuditi ovim ostalim, manje pametnim, da se primaju na kojekakve bajke i izmosljotine...

Kerberus

pre 6 godina

(sekularista, 07. jul 2017 12:35)

Kakve ovo veze ima sa sekularnom drzavom????
Nije bre ovo pisano za parlament, aman covece sta ti bulaznis po ovim portalima ccc,

Dzo

pre 6 godina

Gospodin Jerotic pisao knjigu, dao intervju, drzao predavanje, leta gospodnjeg 1921? Lepo i milozvucno sve to izgleda za domacice iz americkih reklama 50.god proslog veka. Neprimenjivo, tj potreban je drugaciji nacin rada, mnogo agresivniji, psihijatara &co na ljude danasnjeg vremena. Ovako, sve se svodi na; pricam ti slatku pricu.

Pametnica

pre 6 godina

Kako muškarac vidi ženu? Verovatno kao ženu...izuzetna žena je vrhunac stvaralačke moći prirode (teško je vrednovati u pravilnom odnosu osobine koje to čine, od neverovatne lepote, dobrote karaktera do kvaliteta i vrste inteligencije). Problem nastaje kada se sretnu prosečna žena i prosečan muškarac koji sebe doživljavaju kao izuzetne primerke...to je dosta čest slučaj naročito u zapuštenim nacijama - potražnja značajno veća od onoga što se ima za ponuditi...

Petar

pre 6 godina

Akademik Jerotic je u to zvanje promovisan ne zbog doprinosa medicini,psihijatriji ili psihoterapiji vec u oblasti knjizevnosti (mislim da je u pitanju esejistika).

ms

pre 6 godina

Naravno da je profesor Jerotić sve lepo objasnio bez velikog razglabanja. Ono u šta ja verujem a mislim da sam shvatila kroz ne baš malo iskustvo je da devojke i žene u mnogome mogu videti kako će se potencijalni suprug ili dečko ponašati prema nkoj ako vide kako se ponaša prema ženskim članovima svoje porodice, majci, sestri, baki. Ako ih poštuje, pomaže im, tu je za njih, velika je verovatnoća da će takav biti i prema partnerki.

sekularista

pre 6 godina

Hriscanski antropolog moze biti psihoterapeut samo u manastiru a ne da propoveda po sekularnoj drzavi. Da nije strucan vidi se po tome sto iznosi vrednosne sudove i kvalifikacije, cime naglasava svoj licni odnos prema temi, namece svoje vrednosne sudove kao bolje i vrednije, i tako se sam diskvalifikuje - terapeut ne sme da iznosi licne stavove, i ne sme da daje kvalifikacie "dobar, los". O podmetacinama kao sto je "toga ima na Zapadu" bolje da ne sirimo, nije nama Zapad napravio Malog mrava ni Micu Trofrtaljku, pa ni tresi mesi pijane i drogirane junake rijalitija.

Lajla

pre 6 godina

Ne mogu tacno da lociram svog muza, sve mi je negde izmedju... Ali iz ovoga mi deluje da bi bilo idealno da neki psihijatar locira mene, za pocetak!

Srboljub

pre 6 godina

U nastavku bi bilo lepo pročitati kako random hilandarsko bratstvo vidi ženu, muškarca, dečkića... Duhovno se dohranimo uz malu letnju hroniku! Ni dana bez misionarenja!

ms

pre 6 godina

Naravno da je profesor Jerotić sve lepo objasnio bez velikog razglabanja. Ono u šta ja verujem a mislim da sam shvatila kroz ne baš malo iskustvo je da devojke i žene u mnogome mogu videti kako će se potencijalni suprug ili dečko ponašati prema nkoj ako vide kako se ponaša prema ženskim članovima svoje porodice, majci, sestri, baki. Ako ih poštuje, pomaže im, tu je za njih, velika je verovatnoća da će takav biti i prema partnerki.

Kerberus

pre 6 godina

(sekularista, 07. jul 2017 12:35)

Kakve ovo veze ima sa sekularnom drzavom????
Nije bre ovo pisano za parlament, aman covece sta ti bulaznis po ovim portalima ccc,

Lajla

pre 6 godina

Ne mogu tacno da lociram svog muza, sve mi je negde izmedju... Ali iz ovoga mi deluje da bi bilo idealno da neki psihijatar locira mene, za pocetak!

Pametnica

pre 6 godina

Kako muškarac vidi ženu? Verovatno kao ženu...izuzetna žena je vrhunac stvaralačke moći prirode (teško je vrednovati u pravilnom odnosu osobine koje to čine, od neverovatne lepote, dobrote karaktera do kvaliteta i vrste inteligencije). Problem nastaje kada se sretnu prosečna žena i prosečan muškarac koji sebe doživljavaju kao izuzetne primerke...to je dosta čest slučaj naročito u zapuštenim nacijama - potražnja značajno veća od onoga što se ima za ponuditi...

prolaznik

pre 6 godina

Čula sam neki dan da je profesor Jerotić rekao da je pitanje vere u Boga posebna stvar. Niko ga nije video pa ne može da potvrdi da postoji. Ne možete verovati na osnovu materijalnih ili drugih činjenica, radi se o veri. Ili verujete bez viđenja ili ne verujete. Niko vas ne primorava. U ovom posebnom slučaju gde se čudite kako jedan akademik, psihoanalitičar, koji ima bogato životno i profesionalno iskustvo može biti religiozan ja bih rekla da se ovde radi o duhovnosti. Ne o dogmi sa čim većina ateista odmah povežu reč religija. Religija o kojoj govori profesor Jerotić je duhovnost. Uostalom mora da postoji nešto osim ovog propadljivog sveta i ljudi. On ni jednog momenta ne osporava izbor da budete vernik, ateista ili agnostik. Ili da obično i ne znate šta ste.

sekularista

pre 6 godina

Hriscanski antropolog moze biti psihoterapeut samo u manastiru a ne da propoveda po sekularnoj drzavi. Da nije strucan vidi se po tome sto iznosi vrednosne sudove i kvalifikacije, cime naglasava svoj licni odnos prema temi, namece svoje vrednosne sudove kao bolje i vrednije, i tako se sam diskvalifikuje - terapeut ne sme da iznosi licne stavove, i ne sme da daje kvalifikacie "dobar, los". O podmetacinama kao sto je "toga ima na Zapadu" bolje da ne sirimo, nije nama Zapad napravio Malog mrava ni Micu Trofrtaljku, pa ni tresi mesi pijane i drogirane junake rijalitija.

why fake it?

pre 6 godina

@absolutezero

Što se ne razvedete? Ozbiljno, zar vašoj ženi treba neko da je drži u "bajci", da je gleda ravnodušno, a da žudi za drugim ženama? Možda bi ona našla nekog za kog bi bila premija, ko ne bi prema njoj bio ravnodušan...
Je l' vas neko na silu drži u braku, da budete sa njom?

Nema zlobe u mom komentaru već više znatiželje budući da sam neko ko još nije stupio u brak, ali kad čitam komentare izvesne sadržine, sve više ne želim ili se plašim da budem u istom.

Još nešto... Kažu da je jako bitno šta osoba radi, kako se ponaša...
Ako osoba po veći deo dana gleda u nešto u šta ne bi trebalo, posećuje mesta i sajtove gde toga ima u izobilju, ne spusti pogled kada prodje osoba suprotnog pola koja mu se fizički dopada/ lepa je, privlačna... mislim ne treba da se čudi što prema njima neće biti ravnodušan, a što će se problemi u braku sa dotadašnjim supružnikom eventualno pojaviti...
(Ovaj poslednji pasus nije bio upućen Vama, apsolutezero@, već pišem generalno...)

Tisina Tamo!

pre 6 godina

Prof. Jerotic, vecita misterija za mene...
Tako uman, racionalan, teoretski potkovan, a opet i pored svega religiozan! Neverovatno. Onda se ne treba ni cuditi ovim ostalim, manje pametnim, da se primaju na kojekakve bajke i izmosljotine...

Srboljub

pre 6 godina

U nastavku bi bilo lepo pročitati kako random hilandarsko bratstvo vidi ženu, muškarca, dečkića... Duhovno se dohranimo uz malu letnju hroniku! Ni dana bez misionarenja!

петар

pre 6 godina

(Tisina Tamo!, 7. jul 2017 14:15)
Како неко ко никада није окусио мед, може знати какав је укус меда ? Како неком ко никада није био заљубљен, објаснити какав је то осећај ? За њих ће то бити вечита мистерија, осим ако не пробају мед и не заљубе се у међувремену.

петар

pre 6 godina

sekularista, 7. jul 2017 12:35)



Ни један психотерапеут не може да ради у манастиру, може само да се лечи. Нажалост, већини је то и потребно. Манастири се баве духовним стварима, а терапеути душевним, што је велика разлика. Има код нас доста добрих православних психотерапеута и психолога. Ко жели да нешто више сазна о томе, има на интернету, а колико се сећам има и један добар сајт, чини ми се да се зове "има наде", па коме је потребно, нека погледа. Када је господин Јеротић у питању, не слажем се у потпуности са њим, особито када се говори о вери и духовном животу. Сам је скоро признао да га је један старац добро преслишао и да је од тада почео мало другачије да гледа на све то. Мада и даље је све то без дубине и јасних одговора. У сваком случају, добар човек, труди се и Бог ћега наградити за то. На многаја љета !

Petar

pre 6 godina

Akademik Jerotic je u to zvanje promovisan ne zbog doprinosa medicini,psihijatriji ili psihoterapiji vec u oblasti knjizevnosti (mislim da je u pitanju esejistika).

Petar

pre 6 godina

Zanimljivo je da profesor (svesteno lice) koje je preuzelo predmet koji je predavao prof.Jerotic ne priznaje Frojda. Jos bi bilo zanimljivije sta o tome misli psihijatar i psihoterapeut Jerotic?Sve mi se nesto cini da ne bismo culi bilo kakav konkretan odgovor.Ali zato pitanja.....

no big deal

pre 6 godina

Postoje mnogi psihijatri koji se uveliko ne slažu sa Frojdovom teorijom pa bio on i tvorac psihoanalize. Mislim da ga profesor Jerotić često spominje. Ali ima i onih koji imaju sasvim drugačiji pristup u psihoanalizi. Prema tome činjenica da jedno svešteno lice, ili lekar psihijatar ne priznaju Frojda nije velika novost. Frojd je u mnogim stvarima prevaziđen i neprihvatljiv, što ne znači da je cela njegova nauka pogrešna.

Dzo

pre 6 godina

Gospodin Jerotic pisao knjigu, dao intervju, drzao predavanje, leta gospodnjeg 1921? Lepo i milozvucno sve to izgleda za domacice iz americkih reklama 50.god proslog veka. Neprimenjivo, tj potreban je drugaciji nacin rada, mnogo agresivniji, psihijatara &co na ljude danasnjeg vremena. Ovako, sve se svodi na; pricam ti slatku pricu.

lilibg

pre 6 godina

Čovek tokom ?itavog života prolazi kroz različite faze. Nije isti sa 30 i 40. Tokom sedam godina, promene se sve ćelije u organizmu.To samo po sebi govori da se menjamo. Možemo postati bolji kao ljudi(ako radimo na sebi) ili lošiji.Svako od nas drugačije percipira drugu osobu, kao što dva slikara sasvim različito naslikaju isto drvo. Doktora Jerotića, uvek rado slušam i divim se njegovoj bistrini uma.

Apel

pre 6 godina

Vladeta u ovaj okvir naravno da nije naveo muskarce psihopate i ostale poremecene. To je domen za crnu hroniku i psihologiju, recnikom teiste: satanisticke duse. (Ovaj sto mu zena samo ukras oko p... je primer). U svetlu nedavnih dogadjaja stradale zene, i uopste cestih slucajeva stradanja, samo da napomenem, informisite se zene, mnostvo je informacija na internetu.

Svaki covek ima moc nad sopstvenom sudbinom, pa zamisli i zena

pre 6 godina

Nije to nadgornjavanje vec briga za sebe, svoju bezbednost i psihicko zdravlje, buducnost dece. Previse je toga na kocki da bi se jednostavno "udovoljilo" muskarcu pozeljnom submiivnoscu.
Muskarci koji traze submisivnost su potencijalni zlostavlaci.
Oni koji ne shvataju da odanost nikada ne moze biti apsolutna, i da se gubi u trenucima izdaje, nasilja, manipulacije i kojecega jos, su oni koji ceznu za patoloskim vezama.
Nasem drustvu treba edukacija o tome sta je patoloska veza i da to ne mesaju sa nekakvom "pravom ljubavlju".
Inace taj sklepani pojam "muskarac feminista" u napisanom kontekstu je u stvari kako mali Perica zamislja da funkcionisu muskarci koji se slazu sa zenama i koji imaju zdrave i dobre odnose sa njima. Nista drugo do projekcija sopstvenog licemerstva, jer bez toga neki nkada nisu mogli da se "slazu" sa zenama.

man

pre 6 godina

Jerotić greši - (požudan pogled). Ne postoji muško osvajanje žene već je proces obrnut. Žena vrši preselekciju muškaraca i onda nekim svojim strategijama daje znak tom muškarcu koji je izabran od strane nje. Muškarac se ništa ne pita jer žene drže ključeve odnosa. Nikad muškarac ne osvaja već je žena osvojena sa njim, i to vam je suština. Ovo je u praksi a ne kako je u knjigama.
Uplašen - isto, samopouzdanje je mit to ne postoji, šta je to? Ti si samouvren/siguran samo onda kada se svidjaš devojci, a ako te gleda kao budjav sir naravno da nećeš imati samopouzdanje. I da si samouveren, a ne svidjaš joj se gledaćete kao smarača. Samopouzdanje ne postoji to nije kvalitet već zavisi od ženske reakcije, a nekad je samopozdanje halo efekat objektivnih kvaliteta. A žene gledaju kao ''samopozdane'', samo one muškarce koji su im privlačni. Pa ne zaljubljuju se žene u muškarca zbog samopouzdanja, već je to samo politički korektan odgovor, u suštini padaju na izgled i status, moć...

Moc zene, kao i moc svakog drugog odraslog ljudskog bica

pre 6 godina

@sta ne moze (heh)

Zena je posle toga u stanju da sacuva svoju licnost, da se potpuno ne izgubi u ulogama majke i supruge, da uvek bude nezavisna i da moze u svakom trenutku da ga ostavi ako on postane nasilan, neveran ili na bilo koji drugi nacin izneveri poverenje i njihov odnos.

šta, ne može? (heh)

pre 6 godina

@per karata!



Takodje, moje mišljenje je da se žena ne prepušta muškarcu (onako "bez zadrške", "u vreme i u nevreme", kompletno - u smislu da želi (dugoročno) biti intimna sa njim i da osnuju potomstvo, a kasnije i da se zajedno brinu o istom) ukoliko mu ne veruje - dakle, daleko je to od animalnog, a ona kod tog muškarca "mora" da vidi i druge osobine (ovo je jednim delom i individualno, usled vaspitanja i kulturoloških, religijskih i dr. specifičnosti, ali generalno) - da se oseća prijatno sa njim, da mu veruje, da se oseća zaštićeno, voljeno, cenjeno, atraktivno (ponovo daleko od animalnog, hehe)?
Zato i mnoge žene "istestiraju" muškarca u raznim situacijama ili ga puno zapitkuju (hehe), jer odabrati Vodju, Oca naše dece, Vaspitača, nije mala stvar? (Ma koliko da nas femimizam "ohrabruje" (ili bolje rečeno, gura ili sili ponekad da se sa muškarcem otimamo za "volan" i za "ravnopravnost", mislim da je i dalje veliki broj nas žena koje to ne želimo (zamisli stvarno situaciju u kojoj oboje istovremeno drže volan, može li se to završiti osim... da, "nesrećnim slučajem", nažalost)... Dogovor i razgovor o mnogim stvarima da, ali apsolutna ravnopravnost - ne (svako treba da se ponaša u skladu sa svojom prirodom)...?

monden

pre 6 godina

Meni više brine to što mi se, u poslednje vreme, u par navrata, desilo, da me par dobrih riba pogledalo požudno, a ja sklanjao pogled kao neka seljačka mlada.

Black Eagle

pre 6 godina

(Tisina Tamo!, 07. jul 2017 14:15)

Ja mislim da je to zato sto jedino covek koji dubinski sagledava zivot, kvalitativno izucava nauku i uci na svojim i tudjim iskustvima moze spoznati postojanje bozije promisli svuda i u svemu oko nas.

Jovan Propovednik

pre 6 godina

Gleda je uglavnom, barem danas, kao nepristupacno, nadmeno, razmazeno i manipulativno stvorenje, nesigurno u sebe i alavo na luksuz i tudje pare.

nadgornjavanje se ne preporucuje

pre 6 godina

Sto se tice tog isticanja moci zene, isto tako ti mogu reci da ima beskompromisnih sa jedne strane, a sa druge strane prepunih kompromisa muskaraca (krajnje opustenih), I to sve u jenoj osobi. Muskarac moze da se usudi da ne udje u dubok odnos sa tobom iako ga vraski privlacis, sve dok te ne svede na tvoje sustinsko zrno I dobro te osmotri, proceni tvoj "potencijal" da ga prodas. To, u koliziji sa urodjenom culnosti I instoktom za ekspeditivno delovanje, cini pojedine muskarce onima koje (ne)bih svakoj zeni preporucio.:-)

mica

pre 6 godina

Da,moze da se menja,navike i sve ostalo moze.Zaista je pitanje kako i kada?
Svi se menjamo iako pomislimo nema sanse.Istina je da ni sama sebi ponekad ne verujem,kazem da cu uraditi tako i tako,kad ono cvc.Ne mogu tako nego drugacije.Zato i mislim da se svaki covek moze menjati.
Samo je jos jedno pitanje meni nedoreceno...Ako menjamo covekovu narav,moramo se i mi menjati.

ima se ne moze se

pre 6 godina

Vrlo prosvecen pogled na musko stanoviste sa razlicitih aspekata. Medjutim nedostaje i zenin pogled na muskarca. Jer iako znam da je voljni momenat muskarca presudan, ili bar dovoljan da se zapocne veza, takodje voljno ne zelim da prihvatim pasivnu ulogu zene, pogotovo ne u okolnostima kad je njihova gotovo izopacenost, merilo uspeha. Nekako mi se cini da je muskarac feminista tip muskarca koji jedino "ume da voli", sto se posle pretvara u zensku "legitimnu" zelju da sa odredjenim tipom muskarca ima zelju za snosajem (sto je prirodom dato ravno tome da sa njim ima dete), a sa drugim tipom muskarca (feminista) i realno ima decu...dosta je trulih kompromisa ipak u celoj toj prici, iako verujem da prava i kompletna ljubav mora biti moguca...Licno sam jedino kod zena prolazio sa iskljucivo animalnim stavom, iako osim testosterona nisam lisen i svih drugih delikatnosti duse. Danas sam vrlo strog prema bilo kom "propustu" koji kod zene uocim, uglavnom zbog toga sto mogu dosta toga da predvidim, a zbog poslovnih obaveza i sebi nametnute discipline ne zelim da pravim kompromis sa onom za koju procenim da nije u stanju da razume. Tako da kada mi nedostaje ljubav pustim od Celine Dion Think twice, a kad me uhvati pozuda...i miran sam bar nekoliko sati.

pet karata!

pre 6 godina

(ma šta bre se ne može? (hehe), 8. jul 2017 10:16)
prvo da napises i neko svoje misljenje o i predstavis se na slican nacin ako hoces. Onda bih usao u neku razmenu misljenja sa tobom. Ovako, ne.

svesno neprilagodjen

pre 6 godina

Pa evo odgoviricu ti dok cekam red u banci. Pod feministom podrazumevam onog koji je lazno pun obzira prema zeni, a po sredi je vodjenje racuna o svojim interesima, valjda tako drustvo funkcionise kako kazes, ali osvrni se na eticku dimenziju toga. Izvorni muskarac, koga recimo ja sa lakocom zadrzavam u sebi jer ga vrlo dobro poznajem I volim :-), ima poriv da uvek gleda u sustimu stvari nezavisno od te socijalne dimenzije "pametnog" I lakseg funkcionisanja. Muskarac feminista je slican nekom zenskom arhetipskom ponasanju u pogledu vidjenja racuna o svojim interesima. Kad je sa takvom pandan zenom, to funcionise dok se interesi ispunjavaju. Kad zaskripi pukne kao balon od sapunice, prave duboke ljubavi nije ni bilo, mozda samo postovanja I to isto vrlo povrsnog. Sa izvornim tipom muskarca tesko ces doci do nekog lakog dogovora ako ne postoji ona spontana duboka konekcija. Socijalni kontekst, nacin funcionisanja drustva I prava sustina stvari izgleda nemaju mnogo veze. Ili imaju onda kada se bas ostvari. A ti?

ma šta bre se ne može? (hehe)

pre 6 godina

@(ima se ne moze se)

Dvaput ste spomenuli "muškarca feministu" - je li greška u pitanju i šta je muškarac feminista?

šta, ne može? heh

pre 6 godina

A i znate kakve su žene ponekad - te pms, te menstruacija, te želja da se ostane nežna i ljupka, te eventualna trudnoća i post njene faze - kako ću uz sve to i da zrelom (trebalo bi, je l') muškarcu od 30-45 godina (npr.) i koji ima svoju logiku koja je nekad verujem i bolja od moje da govorim šta da radi (hehehehe) - iz mog iskustva, muškarci masovno ne reaguju najbolje na to (što i razumem, jer i ja sama ne volim da se meni neko u neke stvari meša (a što mislim da znam dobro (ili pak solidno, heh))...

Za sve ovo što sam prethodno napisala, vrlo je bitno da
muškarac NIJE strog (je l'), da je razuman, zreo, pravoveran... Ako on to jeste, zašto ga onda non-sto "usmeravati"/ kontrolisati (to je verujem stresno i za ženu i za muškarca podjednako)...? "Moć" zene je verujem u samom početku odnosa - u samom odabiru supružnika, kasnije... pitanje je šta je žena u stanju da uradi...

može li tako? heh

pre 6 godina

@(nadgornjavanje se ne preporucuje)

U pravu si... Zbunih se...
Heh

Poznajemo li se lično (jesmo li ikada imali priliku da se sretnemo, jer da me stvarno poznajete, ne biste mi odredjena pitanja ni postavljali)...?


Zar ne vidite, tj. zar ne vidiš koliko u prethodnim komentarima insistiram na vernosti... - vernost znači ne prodati nekoga, nevezano za okolnosti (ako je to moguće, naravno)? Želim da kažem - i sama je visoko cenim kod ljudi...

šta se ne može? (heh)

pre 6 godina

@pet karata!


Zbunilo me je to što u tvom komentaru piše: "muškarac feminista", pa "sa druge strane" - opet feminista (hehe), pa se pitam je li to greška ili šta...
Hehe
Tražila sam tvoju definiciju, odnosno shvatanje feminizma (i muškarca-feministe), s ozbirom da se na isti danas mnogi pozivaju iako možda ne dele SVA načela te ideologije (ili bar većinu) - ne bunim se, jer zapravo ni ja ne delim mišljenje sa feministima u nekim pitanjima i rešenjima koje smatram vrlo bitnim za funkcionisanje društva i ne slažem se da je jedino muškarac-feminista je sposoban da voli (ili kako to već stoji u tvom komentaru (shvataš valjda to i sam)...?

To što pišeš da si imao više uspeha kod žena kada si se ponašao na taj izvestan način a u vezi sa testosteronom i onim bazičnim (napisaću i niskim), animalnim porivom takodje mislim da je nešto pogrešno shvaćeno (da ti i partnerka negde imate problem u komunikaciji, da su vam neke stvari ostale nedorečene/ neizrečene), a da je ovaj drugi deo u vezi sa tvojim duhovnim bićem i (da pretpostavimo) lepotom istog, i drugim tvojim osobinama (pa i tvojom sudbinom, hehe) ono što čini razliku (zašto je baš ona, baš sa tobom).

sekularista

pre 6 godina

Hriscanski antropolog moze biti psihoterapeut samo u manastiru a ne da propoveda po sekularnoj drzavi. Da nije strucan vidi se po tome sto iznosi vrednosne sudove i kvalifikacije, cime naglasava svoj licni odnos prema temi, namece svoje vrednosne sudove kao bolje i vrednije, i tako se sam diskvalifikuje - terapeut ne sme da iznosi licne stavove, i ne sme da daje kvalifikacie "dobar, los". O podmetacinama kao sto je "toga ima na Zapadu" bolje da ne sirimo, nije nama Zapad napravio Malog mrava ni Micu Trofrtaljku, pa ni tresi mesi pijane i drogirane junake rijalitija.

Srboljub

pre 6 godina

U nastavku bi bilo lepo pročitati kako random hilandarsko bratstvo vidi ženu, muškarca, dečkića... Duhovno se dohranimo uz malu letnju hroniku! Ni dana bez misionarenja!

Dzo

pre 6 godina

Gospodin Jerotic pisao knjigu, dao intervju, drzao predavanje, leta gospodnjeg 1921? Lepo i milozvucno sve to izgleda za domacice iz americkih reklama 50.god proslog veka. Neprimenjivo, tj potreban je drugaciji nacin rada, mnogo agresivniji, psihijatara &co na ljude danasnjeg vremena. Ovako, sve se svodi na; pricam ti slatku pricu.

Tisina Tamo!

pre 6 godina

Prof. Jerotic, vecita misterija za mene...
Tako uman, racionalan, teoretski potkovan, a opet i pored svega religiozan! Neverovatno. Onda se ne treba ni cuditi ovim ostalim, manje pametnim, da se primaju na kojekakve bajke i izmosljotine...

man

pre 6 godina

Jerotić greši - (požudan pogled). Ne postoji muško osvajanje žene već je proces obrnut. Žena vrši preselekciju muškaraca i onda nekim svojim strategijama daje znak tom muškarcu koji je izabran od strane nje. Muškarac se ništa ne pita jer žene drže ključeve odnosa. Nikad muškarac ne osvaja već je žena osvojena sa njim, i to vam je suština. Ovo je u praksi a ne kako je u knjigama.
Uplašen - isto, samopouzdanje je mit to ne postoji, šta je to? Ti si samouvren/siguran samo onda kada se svidjaš devojci, a ako te gleda kao budjav sir naravno da nećeš imati samopouzdanje. I da si samouveren, a ne svidjaš joj se gledaćete kao smarača. Samopouzdanje ne postoji to nije kvalitet već zavisi od ženske reakcije, a nekad je samopozdanje halo efekat objektivnih kvaliteta. A žene gledaju kao ''samopozdane'', samo one muškarce koji su im privlačni. Pa ne zaljubljuju se žene u muškarca zbog samopouzdanja, već je to samo politički korektan odgovor, u suštini padaju na izgled i status, moć...

ima se ne moze se

pre 6 godina

Vrlo prosvecen pogled na musko stanoviste sa razlicitih aspekata. Medjutim nedostaje i zenin pogled na muskarca. Jer iako znam da je voljni momenat muskarca presudan, ili bar dovoljan da se zapocne veza, takodje voljno ne zelim da prihvatim pasivnu ulogu zene, pogotovo ne u okolnostima kad je njihova gotovo izopacenost, merilo uspeha. Nekako mi se cini da je muskarac feminista tip muskarca koji jedino "ume da voli", sto se posle pretvara u zensku "legitimnu" zelju da sa odredjenim tipom muskarca ima zelju za snosajem (sto je prirodom dato ravno tome da sa njim ima dete), a sa drugim tipom muskarca (feminista) i realno ima decu...dosta je trulih kompromisa ipak u celoj toj prici, iako verujem da prava i kompletna ljubav mora biti moguca...Licno sam jedino kod zena prolazio sa iskljucivo animalnim stavom, iako osim testosterona nisam lisen i svih drugih delikatnosti duse. Danas sam vrlo strog prema bilo kom "propustu" koji kod zene uocim, uglavnom zbog toga sto mogu dosta toga da predvidim, a zbog poslovnih obaveza i sebi nametnute discipline ne zelim da pravim kompromis sa onom za koju procenim da nije u stanju da razume. Tako da kada mi nedostaje ljubav pustim od Celine Dion Think twice, a kad me uhvati pozuda...i miran sam bar nekoliko sati.

Jovan Propovednik

pre 6 godina

Gleda je uglavnom, barem danas, kao nepristupacno, nadmeno, razmazeno i manipulativno stvorenje, nesigurno u sebe i alavo na luksuz i tudje pare.

Petar

pre 6 godina

Akademik Jerotic je u to zvanje promovisan ne zbog doprinosa medicini,psihijatriji ili psihoterapiji vec u oblasti knjizevnosti (mislim da je u pitanju esejistika).

Pametnica

pre 6 godina

Kako muškarac vidi ženu? Verovatno kao ženu...izuzetna žena je vrhunac stvaralačke moći prirode (teško je vrednovati u pravilnom odnosu osobine koje to čine, od neverovatne lepote, dobrote karaktera do kvaliteta i vrste inteligencije). Problem nastaje kada se sretnu prosečna žena i prosečan muškarac koji sebe doživljavaju kao izuzetne primerke...to je dosta čest slučaj naročito u zapuštenim nacijama - potražnja značajno veća od onoga što se ima za ponuditi...

петар

pre 6 godina

sekularista, 7. jul 2017 12:35)



Ни један психотерапеут не може да ради у манастиру, може само да се лечи. Нажалост, већини је то и потребно. Манастири се баве духовним стварима, а терапеути душевним, што је велика разлика. Има код нас доста добрих православних психотерапеута и психолога. Ко жели да нешто више сазна о томе, има на интернету, а колико се сећам има и један добар сајт, чини ми се да се зове "има наде", па коме је потребно, нека погледа. Када је господин Јеротић у питању, не слажем се у потпуности са њим, особито када се говори о вери и духовном животу. Сам је скоро признао да га је један старац добро преслишао и да је од тада почео мало другачије да гледа на све то. Мада и даље је све то без дубине и јасних одговора. У сваком случају, добар човек, труди се и Бог ћега наградити за то. На многаја љета !

Kerberus

pre 6 godina

(sekularista, 07. jul 2017 12:35)

Kakve ovo veze ima sa sekularnom drzavom????
Nije bre ovo pisano za parlament, aman covece sta ti bulaznis po ovim portalima ccc,

ms

pre 6 godina

Naravno da je profesor Jerotić sve lepo objasnio bez velikog razglabanja. Ono u šta ja verujem a mislim da sam shvatila kroz ne baš malo iskustvo je da devojke i žene u mnogome mogu videti kako će se potencijalni suprug ili dečko ponašati prema nkoj ako vide kako se ponaša prema ženskim članovima svoje porodice, majci, sestri, baki. Ako ih poštuje, pomaže im, tu je za njih, velika je verovatnoća da će takav biti i prema partnerki.

prolaznik

pre 6 godina

Čula sam neki dan da je profesor Jerotić rekao da je pitanje vere u Boga posebna stvar. Niko ga nije video pa ne može da potvrdi da postoji. Ne možete verovati na osnovu materijalnih ili drugih činjenica, radi se o veri. Ili verujete bez viđenja ili ne verujete. Niko vas ne primorava. U ovom posebnom slučaju gde se čudite kako jedan akademik, psihoanalitičar, koji ima bogato životno i profesionalno iskustvo može biti religiozan ja bih rekla da se ovde radi o duhovnosti. Ne o dogmi sa čim većina ateista odmah povežu reč religija. Religija o kojoj govori profesor Jerotić je duhovnost. Uostalom mora da postoji nešto osim ovog propadljivog sveta i ljudi. On ni jednog momenta ne osporava izbor da budete vernik, ateista ili agnostik. Ili da obično i ne znate šta ste.

петар

pre 6 godina

(Tisina Tamo!, 7. jul 2017 14:15)
Како неко ко никада није окусио мед, може знати какав је укус меда ? Како неком ко никада није био заљубљен, објаснити какав је то осећај ? За њих ће то бити вечита мистерија, осим ако не пробају мед и не заљубе се у међувремену.

svesno neprilagodjen

pre 6 godina

Pa evo odgoviricu ti dok cekam red u banci. Pod feministom podrazumevam onog koji je lazno pun obzira prema zeni, a po sredi je vodjenje racuna o svojim interesima, valjda tako drustvo funkcionise kako kazes, ali osvrni se na eticku dimenziju toga. Izvorni muskarac, koga recimo ja sa lakocom zadrzavam u sebi jer ga vrlo dobro poznajem I volim :-), ima poriv da uvek gleda u sustimu stvari nezavisno od te socijalne dimenzije "pametnog" I lakseg funkcionisanja. Muskarac feminista je slican nekom zenskom arhetipskom ponasanju u pogledu vidjenja racuna o svojim interesima. Kad je sa takvom pandan zenom, to funcionise dok se interesi ispunjavaju. Kad zaskripi pukne kao balon od sapunice, prave duboke ljubavi nije ni bilo, mozda samo postovanja I to isto vrlo povrsnog. Sa izvornim tipom muskarca tesko ces doci do nekog lakog dogovora ako ne postoji ona spontana duboka konekcija. Socijalni kontekst, nacin funcionisanja drustva I prava sustina stvari izgleda nemaju mnogo veze. Ili imaju onda kada se bas ostvari. A ti?

mica

pre 6 godina

Da,moze da se menja,navike i sve ostalo moze.Zaista je pitanje kako i kada?
Svi se menjamo iako pomislimo nema sanse.Istina je da ni sama sebi ponekad ne verujem,kazem da cu uraditi tako i tako,kad ono cvc.Ne mogu tako nego drugacije.Zato i mislim da se svaki covek moze menjati.
Samo je jos jedno pitanje meni nedoreceno...Ako menjamo covekovu narav,moramo se i mi menjati.

šta, ne može? heh

pre 6 godina

A i znate kakve su žene ponekad - te pms, te menstruacija, te želja da se ostane nežna i ljupka, te eventualna trudnoća i post njene faze - kako ću uz sve to i da zrelom (trebalo bi, je l') muškarcu od 30-45 godina (npr.) i koji ima svoju logiku koja je nekad verujem i bolja od moje da govorim šta da radi (hehehehe) - iz mog iskustva, muškarci masovno ne reaguju najbolje na to (što i razumem, jer i ja sama ne volim da se meni neko u neke stvari meša (a što mislim da znam dobro (ili pak solidno, heh))...

Za sve ovo što sam prethodno napisala, vrlo je bitno da
muškarac NIJE strog (je l'), da je razuman, zreo, pravoveran... Ako on to jeste, zašto ga onda non-sto "usmeravati"/ kontrolisati (to je verujem stresno i za ženu i za muškarca podjednako)...? "Moć" zene je verujem u samom početku odnosa - u samom odabiru supružnika, kasnije... pitanje je šta je žena u stanju da uradi...

nadgornjavanje se ne preporucuje

pre 6 godina

Sto se tice tog isticanja moci zene, isto tako ti mogu reci da ima beskompromisnih sa jedne strane, a sa druge strane prepunih kompromisa muskaraca (krajnje opustenih), I to sve u jenoj osobi. Muskarac moze da se usudi da ne udje u dubok odnos sa tobom iako ga vraski privlacis, sve dok te ne svede na tvoje sustinsko zrno I dobro te osmotri, proceni tvoj "potencijal" da ga prodas. To, u koliziji sa urodjenom culnosti I instoktom za ekspeditivno delovanje, cini pojedine muskarce onima koje (ne)bih svakoj zeni preporucio.:-)

šta, ne može? (heh)

pre 6 godina

@per karata!



Takodje, moje mišljenje je da se žena ne prepušta muškarcu (onako "bez zadrške", "u vreme i u nevreme", kompletno - u smislu da želi (dugoročno) biti intimna sa njim i da osnuju potomstvo, a kasnije i da se zajedno brinu o istom) ukoliko mu ne veruje - dakle, daleko je to od animalnog, a ona kod tog muškarca "mora" da vidi i druge osobine (ovo je jednim delom i individualno, usled vaspitanja i kulturoloških, religijskih i dr. specifičnosti, ali generalno) - da se oseća prijatno sa njim, da mu veruje, da se oseća zaštićeno, voljeno, cenjeno, atraktivno (ponovo daleko od animalnog, hehe)?
Zato i mnoge žene "istestiraju" muškarca u raznim situacijama ili ga puno zapitkuju (hehe), jer odabrati Vodju, Oca naše dece, Vaspitača, nije mala stvar? (Ma koliko da nas femimizam "ohrabruje" (ili bolje rečeno, gura ili sili ponekad da se sa muškarcem otimamo za "volan" i za "ravnopravnost", mislim da je i dalje veliki broj nas žena koje to ne želimo (zamisli stvarno situaciju u kojoj oboje istovremeno drže volan, može li se to završiti osim... da, "nesrećnim slučajem", nažalost)... Dogovor i razgovor o mnogim stvarima da, ali apsolutna ravnopravnost - ne (svako treba da se ponaša u skladu sa svojom prirodom)...?

monden

pre 6 godina

Meni više brine to što mi se, u poslednje vreme, u par navrata, desilo, da me par dobrih riba pogledalo požudno, a ja sklanjao pogled kao neka seljačka mlada.

ma šta bre se ne može? (hehe)

pre 6 godina

@(ima se ne moze se)

Dvaput ste spomenuli "muškarca feministu" - je li greška u pitanju i šta je muškarac feminista?

Svaki covek ima moc nad sopstvenom sudbinom, pa zamisli i zena

pre 6 godina

Nije to nadgornjavanje vec briga za sebe, svoju bezbednost i psihicko zdravlje, buducnost dece. Previse je toga na kocki da bi se jednostavno "udovoljilo" muskarcu pozeljnom submiivnoscu.
Muskarci koji traze submisivnost su potencijalni zlostavlaci.
Oni koji ne shvataju da odanost nikada ne moze biti apsolutna, i da se gubi u trenucima izdaje, nasilja, manipulacije i kojecega jos, su oni koji ceznu za patoloskim vezama.
Nasem drustvu treba edukacija o tome sta je patoloska veza i da to ne mesaju sa nekakvom "pravom ljubavlju".
Inace taj sklepani pojam "muskarac feminista" u napisanom kontekstu je u stvari kako mali Perica zamislja da funkcionisu muskarci koji se slazu sa zenama i koji imaju zdrave i dobre odnose sa njima. Nista drugo do projekcija sopstvenog licemerstva, jer bez toga neki nkada nisu mogli da se "slazu" sa zenama.

why fake it?

pre 6 godina

@absolutezero

Što se ne razvedete? Ozbiljno, zar vašoj ženi treba neko da je drži u "bajci", da je gleda ravnodušno, a da žudi za drugim ženama? Možda bi ona našla nekog za kog bi bila premija, ko ne bi prema njoj bio ravnodušan...
Je l' vas neko na silu drži u braku, da budete sa njom?

Nema zlobe u mom komentaru već više znatiželje budući da sam neko ko još nije stupio u brak, ali kad čitam komentare izvesne sadržine, sve više ne želim ili se plašim da budem u istom.

Još nešto... Kažu da je jako bitno šta osoba radi, kako se ponaša...
Ako osoba po veći deo dana gleda u nešto u šta ne bi trebalo, posećuje mesta i sajtove gde toga ima u izobilju, ne spusti pogled kada prodje osoba suprotnog pola koja mu se fizički dopada/ lepa je, privlačna... mislim ne treba da se čudi što prema njima neće biti ravnodušan, a što će se problemi u braku sa dotadašnjim supružnikom eventualno pojaviti...
(Ovaj poslednji pasus nije bio upućen Vama, apsolutezero@, već pišem generalno...)

Petar

pre 6 godina

Zanimljivo je da profesor (svesteno lice) koje je preuzelo predmet koji je predavao prof.Jerotic ne priznaje Frojda. Jos bi bilo zanimljivije sta o tome misli psihijatar i psihoterapeut Jerotic?Sve mi se nesto cini da ne bismo culi bilo kakav konkretan odgovor.Ali zato pitanja.....

može li tako? heh

pre 6 godina

@(nadgornjavanje se ne preporucuje)

U pravu si... Zbunih se...
Heh

Poznajemo li se lično (jesmo li ikada imali priliku da se sretnemo, jer da me stvarno poznajete, ne biste mi odredjena pitanja ni postavljali)...?


Zar ne vidite, tj. zar ne vidiš koliko u prethodnim komentarima insistiram na vernosti... - vernost znači ne prodati nekoga, nevezano za okolnosti (ako je to moguće, naravno)? Želim da kažem - i sama je visoko cenim kod ljudi...

Lajla

pre 6 godina

Ne mogu tacno da lociram svog muza, sve mi je negde izmedju... Ali iz ovoga mi deluje da bi bilo idealno da neki psihijatar locira mene, za pocetak!

Black Eagle

pre 6 godina

(Tisina Tamo!, 07. jul 2017 14:15)

Ja mislim da je to zato sto jedino covek koji dubinski sagledava zivot, kvalitativno izucava nauku i uci na svojim i tudjim iskustvima moze spoznati postojanje bozije promisli svuda i u svemu oko nas.

lilibg

pre 6 godina

Čovek tokom ?itavog života prolazi kroz različite faze. Nije isti sa 30 i 40. Tokom sedam godina, promene se sve ćelije u organizmu.To samo po sebi govori da se menjamo. Možemo postati bolji kao ljudi(ako radimo na sebi) ili lošiji.Svako od nas drugačije percipira drugu osobu, kao što dva slikara sasvim različito naslikaju isto drvo. Doktora Jerotića, uvek rado slušam i divim se njegovoj bistrini uma.

pet karata!

pre 6 godina

(ma šta bre se ne može? (hehe), 8. jul 2017 10:16)
prvo da napises i neko svoje misljenje o i predstavis se na slican nacin ako hoces. Onda bih usao u neku razmenu misljenja sa tobom. Ovako, ne.

Moc zene, kao i moc svakog drugog odraslog ljudskog bica

pre 6 godina

@sta ne moze (heh)

Zena je posle toga u stanju da sacuva svoju licnost, da se potpuno ne izgubi u ulogama majke i supruge, da uvek bude nezavisna i da moze u svakom trenutku da ga ostavi ako on postane nasilan, neveran ili na bilo koji drugi nacin izneveri poverenje i njihov odnos.

no big deal

pre 6 godina

Postoje mnogi psihijatri koji se uveliko ne slažu sa Frojdovom teorijom pa bio on i tvorac psihoanalize. Mislim da ga profesor Jerotić često spominje. Ali ima i onih koji imaju sasvim drugačiji pristup u psihoanalizi. Prema tome činjenica da jedno svešteno lice, ili lekar psihijatar ne priznaju Frojda nije velika novost. Frojd je u mnogim stvarima prevaziđen i neprihvatljiv, što ne znači da je cela njegova nauka pogrešna.

šta se ne može? (heh)

pre 6 godina

@pet karata!


Zbunilo me je to što u tvom komentaru piše: "muškarac feminista", pa "sa druge strane" - opet feminista (hehe), pa se pitam je li to greška ili šta...
Hehe
Tražila sam tvoju definiciju, odnosno shvatanje feminizma (i muškarca-feministe), s ozbirom da se na isti danas mnogi pozivaju iako možda ne dele SVA načela te ideologije (ili bar većinu) - ne bunim se, jer zapravo ni ja ne delim mišljenje sa feministima u nekim pitanjima i rešenjima koje smatram vrlo bitnim za funkcionisanje društva i ne slažem se da je jedino muškarac-feminista je sposoban da voli (ili kako to već stoji u tvom komentaru (shvataš valjda to i sam)...?

To što pišeš da si imao više uspeha kod žena kada si se ponašao na taj izvestan način a u vezi sa testosteronom i onim bazičnim (napisaću i niskim), animalnim porivom takodje mislim da je nešto pogrešno shvaćeno (da ti i partnerka negde imate problem u komunikaciji, da su vam neke stvari ostale nedorečene/ neizrečene), a da je ovaj drugi deo u vezi sa tvojim duhovnim bićem i (da pretpostavimo) lepotom istog, i drugim tvojim osobinama (pa i tvojom sudbinom, hehe) ono što čini razliku (zašto je baš ona, baš sa tobom).

Apel

pre 6 godina

Vladeta u ovaj okvir naravno da nije naveo muskarce psihopate i ostale poremecene. To je domen za crnu hroniku i psihologiju, recnikom teiste: satanisticke duse. (Ovaj sto mu zena samo ukras oko p... je primer). U svetlu nedavnih dogadjaja stradale zene, i uopste cestih slucajeva stradanja, samo da napomenem, informisite se zene, mnostvo je informacija na internetu.