Ne preterujte: Često kupanje može da našteti dečijoj koži

Subota, 28.03.2015.

16:54

Izvor: B92

Ne preterujte: Èesto kupanje može da našteti deèijoj koži IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 9 godina

Dragi moji,meni je babica objasnila,prvo stavite bebu u vodu pa je odmastite sa sapuncicima,samponcicima,pa onda je zamastite sa uljima,kremicama i sl,i koza ne moze da dise. Moje klince tusiram svaki dan,ali uglavnom koristim samo vodu.jednom nedeljno imaju uzivanciju u kadi,kada se brckaju skoro sat vremena.Ali sada su veliki.kada su bili bebice,kupala sam ih(skoro do 18m) svaki treci,cetvrti dan u kadici ,gde sam sipala u vodu pola case mleka i kasikicu ulja,po savetu babice. Bubice su bile ciste,mirisale su(nemojte da preterujete sa uljem molim vas,jer je jedna poznanice mislivsi da je kasikica ulja malo,sipala "malo" vise). Jako je dobro za decu koja imaju osetljivu kosu,cak je bebici sa dermatitisom mama sredila to bez kortikosteroida.

Persa

pre 9 godina

Moji prijatelji maloj peru kosu jednom nedeljno, valjda ih mrzi, sta ja znam... Jadnom detetu je vecito masna kosa. Jos se ne usudih da joj pomazim glavicu za ove dve godine.

blackdog

pre 9 godina

Ni meni bas nije najjasnije ova preporuka da se dete brise vlaznom krpom umesto da se okupa. U cemu je razlika, ako ce se koza isusiti zbog vode onda ce se isusiti svakako. Svako vece bebu od dva meseca par minuta u kadici isprskamo mlakom vodom, ne koristimo kupke samo bebi sapun na predelu guze i pise ( pisu svakako moramo navlaciti prilikom kupanja, zar ne?) a starijeg sina istusiramo. U 20h obojica su okupani, nahranjeni i spremni za spavanje. Zar nije svakome lepsi san kad se istusira pred spavanje? Doduse, bila je tema skoro o licnoj higijeni odraslih ljudi pa je dosta njih izjavilo da se ne tusira svaki dan. Meni je to nezamislivo. Deca vole rutinu, stariji pere sam zube ujutru i uvece, cim ustane trazi cetkicu (ima 22 meseca), zna da pred spavanje ide na kupanje, kad se ukaki (jos uvek je u pelenama) uhvati te za ruku i vodi u kupatilo na kupanje :)
ps Vlazne maramice koristimo samo kad nismo kod kuce a kad god se beba ukaki guza se pere vatom i mlakom vodom

Maca

pre 9 godina

pa niko nije rekao da se guza,vrat,ruke,lice i prevoji ne peru svaki dan.. samo se preporucuje da se dete ne potapa u kadu svaki dan... (m, 28. mart 2015 23:11)

A sta ce da se desi ako "potopite" dete svakog dana? Kao da je beba Titanik, i kao da je potrebno 20 fizikalaca za jedno kupanje. Nece se desiti ekoloska kriza, niti ce macke da hodaju unatraske, nego je to posao koji ce roditlji da izbegnu, i da uskrate bebi zadovoljstvo. Potrazite thallasso bebe na internetu, pa cete videti kako kupanje jeste malcima uzivanje.
Komentator koji zivi cini mi se u Svajcarskoj, ne koristi beogradsku krecnu vodu (bez sapuna se ne moze nista oprati), niti ide u setnju po keju posle koje ispira cadj i garez izduvnih gasova gsb vozila (i ostalih, kao i od pancevacke industrije). Takodje, ko god se tusira svakog dana zna da se bolje oseca, a i kada se oznoji to je drugacije nego kada s pere jednom nedeljno, kako smrdljivci vole da insistiraju.

moje ime

pre 9 godina

u Svajcarskoj je preporuka jednom sedmicno, bez sapuna dok dete ne prohoda. intimni deo naravno posle svakog menjanja pelena, opet samo mlakom vodom. mi smo dvoje tako. evo im vec 7. i 4. godina. licno mi se mnogo dopala preporuka jer bi nas mrzilo svaki dan da " kkrstavamo " dete. nego kada se vec javljam da podelim sa buducim/sadasnjim roditeljima neka iskustva koja su nesto bitnija od toga da li dete kupate 1 ili 3 puta sedmicno. ne dajite deci nikakave sokice !!! samo vodu i frisko cedjene narandze ili drugo voce. ali samo neposredno posle cedjenja, jer vitamin C oksidira nakon 15 - tak minuta i gubi na svojstvu . sve ostalo je secerna vodica na koju se deca naviknu i nece da piju vodu, pa se javlja dobro poznati problem obstipacije o kojoj se malo prica, pa se javlja karijes vecc kod 4 i po do 5 godina . da ne govorim o nepotrebnom unosu secera i potencijane gojaznosti. samo vodu i frisko cedjeno voce. mi smo uspeli do 3. godine kod nasih . sada piju sokove kada neko ponudi , ali zed i dalje utoljavaju samo vodom . nadam se da ce ostati. dalje nikakve slatkise, ma koliko polupismena rodbina navaljivala. opet samo voce i povrce u svezem obliku ( mrkve, kruske , jabuke ,banane, izbor je veliki i jednostavan . u eri digitalnih vaga mozete kupiti detetu 2 mrkve, jednu jabuku i resili ste njegove potrebe za jedan dan . i tu smo uspeli. dalje, zube prati svako vece od izbijanaj prvih. ne mora to biti budibogsnama kakvo pranje

moje ime nastavak

pre 9 godina

, ali da se stekne navika. cerka od 4. godine nije htela da zaspe ako nije oprala zube. nema sanse . dalje, tv bez reklama ako ikako moze. e sada, ne znam kako drzavne tv u Srbiji stoje sa programoom za decu bez reklama , ali u slucaju nedostatka , youtube ( pozlatio se ) je uvek tu . ovde gde zivimo drzavna tv koja se placa emituje konstntan deciji program ali bez ikakvih reklama .plus sto je kao takav kontrolisan uredjivackom politikom , tako da nema potrebe razbijati da li je sadrzaj za decu . reklame su smrt za dalji razvoj deteta ( od 3 . godine pa dalje ) . e sada ako ste mislili na pocetku teksta da smo lenji roditelji pa zato necemo da kupamo decu svaki dan, onda probjate da se pridrzavate ovih par saveta koje sam naveo bar 1 sedmicu pa cete videeti ko je lenj :)
pozdrav i neka su vam ziva i zdrava

mmm

pre 9 godina

Naravno svaki dan obav
ezno!Koža mora da se spere,deca po celi dan jurcaju,mažu se,znoje jer ne staju tako da moraaaa svaki dan.Ja svoju decu tušnem 5 min.i super spavaju a i zdravi su bili uvek.

Petra

pre 9 godina

Toliko puta kake i piske u toku dana,bljuckaju,balave,preznoje,guraju ruke apsolutno svuda,mleko im ulazi u usi,ispod vrata... moze se preskociti jedan dan ako shvatite da je beba vec uhvatila vecernji san,ali bebe treba kupati svaki dan. Samo vreme bez nosenja pelena ih cini slobodnim,kupanje ih kao i odrasle opusta i bebe uzivaju u tome(ako nisu preumorne), i naravno sve to utice da se lakse i lepse uspavaju. Sredstva koristiti malo,toliko da se guza,rukice i stopala lepo operu,glavica je ok i svaki drugi dan...

yy

pre 9 godina

Svaki put me ova tema iznervira. Dvoje dece imamo, mozda smo jednom ili dva puta preskocili svakodnevno kupanje/tusiranje. Pa pobogu, dete se: znoji, kaki/piski, BLJUCKA po sebi, plus nas znoj, ne bas uvek ciste ruke kojima uzimamo dete i sl. Danasnja kozmetika za bebe je blaza nego ikad. Niko ne moze da me ubedi da je stetno svaki dan barem istusirati bebu. A roditelji cesto nalaze opravdanje za svoju lenjost u ovakvim "rezultatima istrazivanja".

aha

pre 9 godina

Mene je sestra na kontroli gledala ko da sam luda kad sam joj rekla da kupam jednomesecnu bebu skoro svaki dan. Nema potrebe,kaze,vise od jednom-dva put nedeljno isusuje joj se koza. Kad se rodila samo su je obrisali,a kupanje je bilo tek treci dan. Ima kazu neki zastitni film koji treba da ostane na kozi bar 24 sata. Ni na pupak ne stavljaju gazu sto je dovelo do toga da se isusi i otpadne posle 5 dana.
(Stokholm)

svetlana

pre 9 godina

Bebe treba kupati svaki dan ili bar svaki drugi.Bebu treba odbraniti bas od silnih bakterija koje im stete .Sta ima ljepse od mirisne okupane bebe.I beba ima mirniji san.Sta je falilo ovolikim generacijama beba koje su podignute uz svakodnevno kupanje.Pa valjda je lakse okupati nego trljati raznoraznim krpama i maramicama .

miki

pre 9 godina

Misljenja oko toga su podeljena, ali, necu dete potopiti u vodu i drzati ga tamo sat vremena, pobogu... Na kraju krajeva, mislim da je to vazno za mirniji san. Uostalom, probajte vi sami da se ne kupate svaki dan... a mozda se i ne kupate?!?

euphoria

pre 9 godina

Samo nemojte detetu guzu brisati vlaznim maramicama. Ni ne znate koliko je stetno kada mu se guza ne opere posle kakenja. Moj mali polubrat je tako dobio eserihiju, sto je jako retko kod decaka/muskaraca. Nakon toga je dobio eserihiju i u ustima jer se pipkao pa stavljao prste u usta.

euphoria

pre 9 godina

Samo nemojte detetu guzu brisati vlaznim maramicama. Ni ne znate koliko je stetno kada mu se guza ne opere posle kakenja. Moj mali polubrat je tako dobio eserihiju, sto je jako retko kod decaka/muskaraca. Nakon toga je dobio eserihiju i u ustima jer se pipkao pa stavljao prste u usta.

miki

pre 9 godina

Misljenja oko toga su podeljena, ali, necu dete potopiti u vodu i drzati ga tamo sat vremena, pobogu... Na kraju krajeva, mislim da je to vazno za mirniji san. Uostalom, probajte vi sami da se ne kupate svaki dan... a mozda se i ne kupate?!?

moje ime

pre 9 godina

u Svajcarskoj je preporuka jednom sedmicno, bez sapuna dok dete ne prohoda. intimni deo naravno posle svakog menjanja pelena, opet samo mlakom vodom. mi smo dvoje tako. evo im vec 7. i 4. godina. licno mi se mnogo dopala preporuka jer bi nas mrzilo svaki dan da " kkrstavamo " dete. nego kada se vec javljam da podelim sa buducim/sadasnjim roditeljima neka iskustva koja su nesto bitnija od toga da li dete kupate 1 ili 3 puta sedmicno. ne dajite deci nikakave sokice !!! samo vodu i frisko cedjene narandze ili drugo voce. ali samo neposredno posle cedjenja, jer vitamin C oksidira nakon 15 - tak minuta i gubi na svojstvu . sve ostalo je secerna vodica na koju se deca naviknu i nece da piju vodu, pa se javlja dobro poznati problem obstipacije o kojoj se malo prica, pa se javlja karijes vecc kod 4 i po do 5 godina . da ne govorim o nepotrebnom unosu secera i potencijane gojaznosti. samo vodu i frisko cedjeno voce. mi smo uspeli do 3. godine kod nasih . sada piju sokove kada neko ponudi , ali zed i dalje utoljavaju samo vodom . nadam se da ce ostati. dalje nikakve slatkise, ma koliko polupismena rodbina navaljivala. opet samo voce i povrce u svezem obliku ( mrkve, kruske , jabuke ,banane, izbor je veliki i jednostavan . u eri digitalnih vaga mozete kupiti detetu 2 mrkve, jednu jabuku i resili ste njegove potrebe za jedan dan . i tu smo uspeli. dalje, zube prati svako vece od izbijanaj prvih. ne mora to biti budibogsnama kakvo pranje

mmm

pre 9 godina

Naravno svaki dan obav
ezno!Koža mora da se spere,deca po celi dan jurcaju,mažu se,znoje jer ne staju tako da moraaaa svaki dan.Ja svoju decu tušnem 5 min.i super spavaju a i zdravi su bili uvek.

Petra

pre 9 godina

Toliko puta kake i piske u toku dana,bljuckaju,balave,preznoje,guraju ruke apsolutno svuda,mleko im ulazi u usi,ispod vrata... moze se preskociti jedan dan ako shvatite da je beba vec uhvatila vecernji san,ali bebe treba kupati svaki dan. Samo vreme bez nosenja pelena ih cini slobodnim,kupanje ih kao i odrasle opusta i bebe uzivaju u tome(ako nisu preumorne), i naravno sve to utice da se lakse i lepse uspavaju. Sredstva koristiti malo,toliko da se guza,rukice i stopala lepo operu,glavica je ok i svaki drugi dan...

Maca

pre 9 godina

pa niko nije rekao da se guza,vrat,ruke,lice i prevoji ne peru svaki dan.. samo se preporucuje da se dete ne potapa u kadu svaki dan... (m, 28. mart 2015 23:11)

A sta ce da se desi ako "potopite" dete svakog dana? Kao da je beba Titanik, i kao da je potrebno 20 fizikalaca za jedno kupanje. Nece se desiti ekoloska kriza, niti ce macke da hodaju unatraske, nego je to posao koji ce roditlji da izbegnu, i da uskrate bebi zadovoljstvo. Potrazite thallasso bebe na internetu, pa cete videti kako kupanje jeste malcima uzivanje.
Komentator koji zivi cini mi se u Svajcarskoj, ne koristi beogradsku krecnu vodu (bez sapuna se ne moze nista oprati), niti ide u setnju po keju posle koje ispira cadj i garez izduvnih gasova gsb vozila (i ostalih, kao i od pancevacke industrije). Takodje, ko god se tusira svakog dana zna da se bolje oseca, a i kada se oznoji to je drugacije nego kada s pere jednom nedeljno, kako smrdljivci vole da insistiraju.

yy

pre 9 godina

Svaki put me ova tema iznervira. Dvoje dece imamo, mozda smo jednom ili dva puta preskocili svakodnevno kupanje/tusiranje. Pa pobogu, dete se: znoji, kaki/piski, BLJUCKA po sebi, plus nas znoj, ne bas uvek ciste ruke kojima uzimamo dete i sl. Danasnja kozmetika za bebe je blaza nego ikad. Niko ne moze da me ubedi da je stetno svaki dan barem istusirati bebu. A roditelji cesto nalaze opravdanje za svoju lenjost u ovakvim "rezultatima istrazivanja".

aha

pre 9 godina

Mene je sestra na kontroli gledala ko da sam luda kad sam joj rekla da kupam jednomesecnu bebu skoro svaki dan. Nema potrebe,kaze,vise od jednom-dva put nedeljno isusuje joj se koza. Kad se rodila samo su je obrisali,a kupanje je bilo tek treci dan. Ima kazu neki zastitni film koji treba da ostane na kozi bar 24 sata. Ni na pupak ne stavljaju gazu sto je dovelo do toga da se isusi i otpadne posle 5 dana.
(Stokholm)

blackdog

pre 9 godina

Ni meni bas nije najjasnije ova preporuka da se dete brise vlaznom krpom umesto da se okupa. U cemu je razlika, ako ce se koza isusiti zbog vode onda ce se isusiti svakako. Svako vece bebu od dva meseca par minuta u kadici isprskamo mlakom vodom, ne koristimo kupke samo bebi sapun na predelu guze i pise ( pisu svakako moramo navlaciti prilikom kupanja, zar ne?) a starijeg sina istusiramo. U 20h obojica su okupani, nahranjeni i spremni za spavanje. Zar nije svakome lepsi san kad se istusira pred spavanje? Doduse, bila je tema skoro o licnoj higijeni odraslih ljudi pa je dosta njih izjavilo da se ne tusira svaki dan. Meni je to nezamislivo. Deca vole rutinu, stariji pere sam zube ujutru i uvece, cim ustane trazi cetkicu (ima 22 meseca), zna da pred spavanje ide na kupanje, kad se ukaki (jos uvek je u pelenama) uhvati te za ruku i vodi u kupatilo na kupanje :)
ps Vlazne maramice koristimo samo kad nismo kod kuce a kad god se beba ukaki guza se pere vatom i mlakom vodom

svetlana

pre 9 godina

Bebe treba kupati svaki dan ili bar svaki drugi.Bebu treba odbraniti bas od silnih bakterija koje im stete .Sta ima ljepse od mirisne okupane bebe.I beba ima mirniji san.Sta je falilo ovolikim generacijama beba koje su podignute uz svakodnevno kupanje.Pa valjda je lakse okupati nego trljati raznoraznim krpama i maramicama .

Persa

pre 9 godina

Moji prijatelji maloj peru kosu jednom nedeljno, valjda ih mrzi, sta ja znam... Jadnom detetu je vecito masna kosa. Jos se ne usudih da joj pomazim glavicu za ove dve godine.

moje ime nastavak

pre 9 godina

, ali da se stekne navika. cerka od 4. godine nije htela da zaspe ako nije oprala zube. nema sanse . dalje, tv bez reklama ako ikako moze. e sada, ne znam kako drzavne tv u Srbiji stoje sa programoom za decu bez reklama , ali u slucaju nedostatka , youtube ( pozlatio se ) je uvek tu . ovde gde zivimo drzavna tv koja se placa emituje konstntan deciji program ali bez ikakvih reklama .plus sto je kao takav kontrolisan uredjivackom politikom , tako da nema potrebe razbijati da li je sadrzaj za decu . reklame su smrt za dalji razvoj deteta ( od 3 . godine pa dalje ) . e sada ako ste mislili na pocetku teksta da smo lenji roditelji pa zato necemo da kupamo decu svaki dan, onda probjate da se pridrzavate ovih par saveta koje sam naveo bar 1 sedmicu pa cete videeti ko je lenj :)
pozdrav i neka su vam ziva i zdrava

Jelena

pre 9 godina

Dragi moji,meni je babica objasnila,prvo stavite bebu u vodu pa je odmastite sa sapuncicima,samponcicima,pa onda je zamastite sa uljima,kremicama i sl,i koza ne moze da dise. Moje klince tusiram svaki dan,ali uglavnom koristim samo vodu.jednom nedeljno imaju uzivanciju u kadi,kada se brckaju skoro sat vremena.Ali sada su veliki.kada su bili bebice,kupala sam ih(skoro do 18m) svaki treci,cetvrti dan u kadici ,gde sam sipala u vodu pola case mleka i kasikicu ulja,po savetu babice. Bubice su bile ciste,mirisale su(nemojte da preterujete sa uljem molim vas,jer je jedna poznanice mislivsi da je kasikica ulja malo,sipala "malo" vise). Jako je dobro za decu koja imaju osetljivu kosu,cak je bebici sa dermatitisom mama sredila to bez kortikosteroida.

miki

pre 9 godina

Misljenja oko toga su podeljena, ali, necu dete potopiti u vodu i drzati ga tamo sat vremena, pobogu... Na kraju krajeva, mislim da je to vazno za mirniji san. Uostalom, probajte vi sami da se ne kupate svaki dan... a mozda se i ne kupate?!?

yy

pre 9 godina

Svaki put me ova tema iznervira. Dvoje dece imamo, mozda smo jednom ili dva puta preskocili svakodnevno kupanje/tusiranje. Pa pobogu, dete se: znoji, kaki/piski, BLJUCKA po sebi, plus nas znoj, ne bas uvek ciste ruke kojima uzimamo dete i sl. Danasnja kozmetika za bebe je blaza nego ikad. Niko ne moze da me ubedi da je stetno svaki dan barem istusirati bebu. A roditelji cesto nalaze opravdanje za svoju lenjost u ovakvim "rezultatima istrazivanja".

mmm

pre 9 godina

Naravno svaki dan obav
ezno!Koža mora da se spere,deca po celi dan jurcaju,mažu se,znoje jer ne staju tako da moraaaa svaki dan.Ja svoju decu tušnem 5 min.i super spavaju a i zdravi su bili uvek.

moje ime

pre 9 godina

u Svajcarskoj je preporuka jednom sedmicno, bez sapuna dok dete ne prohoda. intimni deo naravno posle svakog menjanja pelena, opet samo mlakom vodom. mi smo dvoje tako. evo im vec 7. i 4. godina. licno mi se mnogo dopala preporuka jer bi nas mrzilo svaki dan da " kkrstavamo " dete. nego kada se vec javljam da podelim sa buducim/sadasnjim roditeljima neka iskustva koja su nesto bitnija od toga da li dete kupate 1 ili 3 puta sedmicno. ne dajite deci nikakave sokice !!! samo vodu i frisko cedjene narandze ili drugo voce. ali samo neposredno posle cedjenja, jer vitamin C oksidira nakon 15 - tak minuta i gubi na svojstvu . sve ostalo je secerna vodica na koju se deca naviknu i nece da piju vodu, pa se javlja dobro poznati problem obstipacije o kojoj se malo prica, pa se javlja karijes vecc kod 4 i po do 5 godina . da ne govorim o nepotrebnom unosu secera i potencijane gojaznosti. samo vodu i frisko cedjeno voce. mi smo uspeli do 3. godine kod nasih . sada piju sokove kada neko ponudi , ali zed i dalje utoljavaju samo vodom . nadam se da ce ostati. dalje nikakve slatkise, ma koliko polupismena rodbina navaljivala. opet samo voce i povrce u svezem obliku ( mrkve, kruske , jabuke ,banane, izbor je veliki i jednostavan . u eri digitalnih vaga mozete kupiti detetu 2 mrkve, jednu jabuku i resili ste njegove potrebe za jedan dan . i tu smo uspeli. dalje, zube prati svako vece od izbijanaj prvih. ne mora to biti budibogsnama kakvo pranje

Petra

pre 9 godina

Toliko puta kake i piske u toku dana,bljuckaju,balave,preznoje,guraju ruke apsolutno svuda,mleko im ulazi u usi,ispod vrata... moze se preskociti jedan dan ako shvatite da je beba vec uhvatila vecernji san,ali bebe treba kupati svaki dan. Samo vreme bez nosenja pelena ih cini slobodnim,kupanje ih kao i odrasle opusta i bebe uzivaju u tome(ako nisu preumorne), i naravno sve to utice da se lakse i lepse uspavaju. Sredstva koristiti malo,toliko da se guza,rukice i stopala lepo operu,glavica je ok i svaki drugi dan...

svetlana

pre 9 godina

Bebe treba kupati svaki dan ili bar svaki drugi.Bebu treba odbraniti bas od silnih bakterija koje im stete .Sta ima ljepse od mirisne okupane bebe.I beba ima mirniji san.Sta je falilo ovolikim generacijama beba koje su podignute uz svakodnevno kupanje.Pa valjda je lakse okupati nego trljati raznoraznim krpama i maramicama .

Persa

pre 9 godina

Moji prijatelji maloj peru kosu jednom nedeljno, valjda ih mrzi, sta ja znam... Jadnom detetu je vecito masna kosa. Jos se ne usudih da joj pomazim glavicu za ove dve godine.

Maca

pre 9 godina

pa niko nije rekao da se guza,vrat,ruke,lice i prevoji ne peru svaki dan.. samo se preporucuje da se dete ne potapa u kadu svaki dan... (m, 28. mart 2015 23:11)

A sta ce da se desi ako "potopite" dete svakog dana? Kao da je beba Titanik, i kao da je potrebno 20 fizikalaca za jedno kupanje. Nece se desiti ekoloska kriza, niti ce macke da hodaju unatraske, nego je to posao koji ce roditlji da izbegnu, i da uskrate bebi zadovoljstvo. Potrazite thallasso bebe na internetu, pa cete videti kako kupanje jeste malcima uzivanje.
Komentator koji zivi cini mi se u Svajcarskoj, ne koristi beogradsku krecnu vodu (bez sapuna se ne moze nista oprati), niti ide u setnju po keju posle koje ispira cadj i garez izduvnih gasova gsb vozila (i ostalih, kao i od pancevacke industrije). Takodje, ko god se tusira svakog dana zna da se bolje oseca, a i kada se oznoji to je drugacije nego kada s pere jednom nedeljno, kako smrdljivci vole da insistiraju.

moje ime nastavak

pre 9 godina

, ali da se stekne navika. cerka od 4. godine nije htela da zaspe ako nije oprala zube. nema sanse . dalje, tv bez reklama ako ikako moze. e sada, ne znam kako drzavne tv u Srbiji stoje sa programoom za decu bez reklama , ali u slucaju nedostatka , youtube ( pozlatio se ) je uvek tu . ovde gde zivimo drzavna tv koja se placa emituje konstntan deciji program ali bez ikakvih reklama .plus sto je kao takav kontrolisan uredjivackom politikom , tako da nema potrebe razbijati da li je sadrzaj za decu . reklame su smrt za dalji razvoj deteta ( od 3 . godine pa dalje ) . e sada ako ste mislili na pocetku teksta da smo lenji roditelji pa zato necemo da kupamo decu svaki dan, onda probjate da se pridrzavate ovih par saveta koje sam naveo bar 1 sedmicu pa cete videeti ko je lenj :)
pozdrav i neka su vam ziva i zdrava

euphoria

pre 9 godina

Samo nemojte detetu guzu brisati vlaznim maramicama. Ni ne znate koliko je stetno kada mu se guza ne opere posle kakenja. Moj mali polubrat je tako dobio eserihiju, sto je jako retko kod decaka/muskaraca. Nakon toga je dobio eserihiju i u ustima jer se pipkao pa stavljao prste u usta.

blackdog

pre 9 godina

Ni meni bas nije najjasnije ova preporuka da se dete brise vlaznom krpom umesto da se okupa. U cemu je razlika, ako ce se koza isusiti zbog vode onda ce se isusiti svakako. Svako vece bebu od dva meseca par minuta u kadici isprskamo mlakom vodom, ne koristimo kupke samo bebi sapun na predelu guze i pise ( pisu svakako moramo navlaciti prilikom kupanja, zar ne?) a starijeg sina istusiramo. U 20h obojica su okupani, nahranjeni i spremni za spavanje. Zar nije svakome lepsi san kad se istusira pred spavanje? Doduse, bila je tema skoro o licnoj higijeni odraslih ljudi pa je dosta njih izjavilo da se ne tusira svaki dan. Meni je to nezamislivo. Deca vole rutinu, stariji pere sam zube ujutru i uvece, cim ustane trazi cetkicu (ima 22 meseca), zna da pred spavanje ide na kupanje, kad se ukaki (jos uvek je u pelenama) uhvati te za ruku i vodi u kupatilo na kupanje :)
ps Vlazne maramice koristimo samo kad nismo kod kuce a kad god se beba ukaki guza se pere vatom i mlakom vodom

aha

pre 9 godina

Mene je sestra na kontroli gledala ko da sam luda kad sam joj rekla da kupam jednomesecnu bebu skoro svaki dan. Nema potrebe,kaze,vise od jednom-dva put nedeljno isusuje joj se koza. Kad se rodila samo su je obrisali,a kupanje je bilo tek treci dan. Ima kazu neki zastitni film koji treba da ostane na kozi bar 24 sata. Ni na pupak ne stavljaju gazu sto je dovelo do toga da se isusi i otpadne posle 5 dana.
(Stokholm)

Jelena

pre 9 godina

Dragi moji,meni je babica objasnila,prvo stavite bebu u vodu pa je odmastite sa sapuncicima,samponcicima,pa onda je zamastite sa uljima,kremicama i sl,i koza ne moze da dise. Moje klince tusiram svaki dan,ali uglavnom koristim samo vodu.jednom nedeljno imaju uzivanciju u kadi,kada se brckaju skoro sat vremena.Ali sada su veliki.kada su bili bebice,kupala sam ih(skoro do 18m) svaki treci,cetvrti dan u kadici ,gde sam sipala u vodu pola case mleka i kasikicu ulja,po savetu babice. Bubice su bile ciste,mirisale su(nemojte da preterujete sa uljem molim vas,jer je jedna poznanice mislivsi da je kasikica ulja malo,sipala "malo" vise). Jako je dobro za decu koja imaju osetljivu kosu,cak je bebici sa dermatitisom mama sredila to bez kortikosteroida.