Mučite muku sa navikavanjem deteta na nošu? Nećete verovati koji trikovi će vam pomoći (VIDEO)

Nedelja, 01.05.2016.

11:59

Izvor: Super žena

Muèite muku sa navikavanjem deteta na nošu? Neæete verovati koji trikovi æe vam pomoæi (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

svetlana

pre 8 godina

a sta raditi sa detetom koje se na nosu navikava od svog 9-og meseca, lepo, bez prisile, sa godinu i po celo leto provede samo u gacicama kako bi osetio mokro, i sa 27 meseci retko trazi nosu? molim savet iskusnih mama. u septembru krece u vrtic i u nekim drzavnim vrticima kazu nam da ne primaju njegov uzrast ako se ne odvikne od pelene!!!

Marina_mama

pre 8 godina

Odvikavanje od pelena, kao i mnoge druge faze odrastanja, zahtevaju rad sa detetom, upornost i istrajnost roditelja (svaka dodatna pomoć je dobrodošla).
Ne slažem se sa tvrdnjom da su deca spremna da svesno mokre na nošu tek oko treće godine, tvrdnja je besmislena, a dokaz je lako naći u bilo kojim jaslicama.
Ja imam dvoje dece, u saradnji sa osobljem u jaslicama, sin se odvikao pelena sa 17 meseci, ćerka sa 16 meseci, nisu po tome prednjačili, neka deca u grupi su se ranije odvikla, neka kasnije. Oko nas neka deca se odviknu oko 36 meseca (pre polaska u vrtić) i prolaze kroz iste faze kao i dete koje se odvikava sa 16-20 meseci, a uzrok za kasno odvikavanje uglavnom je u obavezama roditelja.
Pelene nose mnogo rizika za razne infekcije, posebno za devojčice, tako da je moja preporuka roditeljima, što pre izađete iz pelena zdravije dete, manje muke i za dete i za vas, i manji trošak na kraju krajeva.
36 meseci je krajnji uzrast za odvikavanje od pelena, ukoliko je sve ostalo u redu, pre polaska u vrtić insistira se na nuždi u toaletima, pelene i noše ne postoje, a deca u vrtić kreću sa tri godine (neka i sa nepune).
Nadam se da je ovaj komentar pomogao roditeljima koji imaju dilemu oko odvikavanja, zasniva se na mom iskustvu u Beogradskim predškolskim ustanovama na Voždovcu.

2+2=5

pre 8 godina

fizioloski proces kojeg ljudsko bice u potpunosti bude spremno u trecoj godini, sve pre toga su zelje roditelja. nemojte se uciti da svoje zelje prihvatite kao zelje svoje dece i remetite njihov mir i odrastanje.

Iz USA

pre 8 godina

Iz komentara se vidi da su iskustva razlicita, jer su razlicite i okolnosti u kojima zivimo. Moja deca su do druge godine bila van pelena. Oboje smo trenirali preko leta kad smo ih stavljali u obicne pamucne gacice tako da su dobili svest o mokrom odnosno ukakanom... I onda smo napravili od toga igricu i za nekoliko nedelja je sve bilo sredjeno. Prvo su naucili da kake u nosu i onda da piske. Moram da kazem lepo je proci u samoposluzi pored pelena i ne morati ih kupovati. Takodje, danasnja deca puno toga kapiraju rano,mili minse tako cini, zato mi je ipak nelogicno kada ovde vidim da su u pelenama cak i sa cetiri godine.

ciga

pre 8 godina

moj klinac ima 3 i nikako da se resimo pelena.. danas sam probao na foru ajde kaki u nosu kupicu tebi i bati sladoled, dva puta je trazio, al nista, mrka kapa :)
nadam se da ce biti nesto ovih dana :)

ja

pre 8 godina

Moja supruga i ja smo pokušali da naviknemo našu ćerku na nošu sa godinu i po dana (na moru, sunce, voda, pa, kao, ajd da probamo). Nije prošlo baš najbolje - odbijanje, plakanje, itd. tako da smo se uplašili da ne navuče fobiju od noše, pa smo batalili. Kada je dete, sa 2 i po godine, počelo malo više da kapira, ponovo smo pokušali - pao je dogovor, pokazali smo joj kako se koristi noša i to je bilo to. Upiškila se samo jednom i ukapirala kako sad sve ide. Poenta je u tome da ne treba forsirati decu - sve dođe u svoje vreme, jer različita deca različito reaguju. Starija ćerka moje sestre je, bez ikakvog forsiranja, batalila pelene sa 9 meseci. Ova druga, mlađa, sa skoro 2 i po godine ni ne pokazuje znake da će da počne da koristi nošu...

dr

pre 8 godina

mislim da je dobra ideja stavljati dete na nošu kad počne da sedi, radi prihvatanja i privikavanja na istu, teže ga je nahvatati kad počne da hoda i onda mu sedenje nije interesantno. To naravno, ne znači da treba očekivati da se rano navikne jer je navikavanje u vezi sa zrelošću nervnog sistema; prosto organizam mora da sazri da mozak uopšte prepozna nagon iz bešike i creva, a zatim i da uspostavi kontrolu nad istim. Za to je potrebno vreme i zato stručnjaci kažu da ne treba forsirati dete.

Mamita

pre 8 godina

Nijedan dr vam nece reci da vam je dete debil ako skine pelene sa 2,5-3 godine.... Ali isfrustrirana majka hoce.... Jezim se takvih "pametnih" majki

natan

pre 8 godina

Danasnja deca nose pelene do 3-4 god.umesto da onog trenutka kad pocnu da sede savladaju i nosu,voze se kolicima i kada im stopala struzu po betonu umesto da hodaju,jedu izblendiranu hranu umesto da nauce da zvacu.Zato i jesmo tu gde smo a rezultate propusta videce vec svako svoje.

Mici

pre 8 godina

Budite strpljivi sa decom, prvih pet godina je kjucno u razvoju deteta i odredjuje kakvo ce dete kasnije biti covek. Mnogi olako to shavataju, malo psiholoske edukacije nije na odmet, za to postoje veoma strucne knjige !

mamica

pre 8 godina

Takodje, svako dete je za sebe, mislim da nema potrebe vredjati tudju decu, samo zato sto su sporije savladala neku vestinu od mog deteta. Nosa ne treba da bude takmicenje, nego prirodni prelaz na potrebu deteta da kontrolise piskenje i kakenje.

blackdog

pre 8 godina

@ana

Moje dete je nosilo platnene pelene pa je tek sa 32 meseca pocelo nosu da koristi. Nije bio spreman pre toga. Odbijao, plakao. Ne vidim razlog zasto sam morala da ga forsiram da ranije predje na nosu. Urolozi svakako ne preporucuju forsiranje po svaku cenu. Inkontinencija, opstpacija, postoje razlozi zasto se dete ne forsira ako nije spremno. Ne mislim da mi je dete debil niti mogu da shvatim takav tip vredjanja od strane jedne majke. I kad je konacno bio spreman ostavio je pelene preko dana i preko noci odjednom. Mladji sin, takodje platnenopelenas, sad ima 15 m i probacemo ovo leto sa skidanjem. Ako ne uspe, pa sta. Nece sigurno u skoli krenuti sa pelenama

TATA MATA

pre 8 godina

Imam dvoje dece, 7 i 2 godine. Supruga i ja smo se dogovorili da ih stavljamo na nosu onog momenta kada pocnu samostalno da sede (oko 7 meseca). Bez problema su to prihvatili jer im je u to vreme sam cin sedenja bio interesantan, tako da i nosa nije bila.izuzetak. Sa oko 13-14 meseci su prestali da nose pelene preko dana, a sa nepune dve ih skroz skinuli. Poenta price je da im treba posvetiti vreme i ponuditi da obave nuzdu u pocetku cesce, a ubrzo i oni stvore naviku da traze...(svako na svoj nacin). Ovim metodom od rane mladosti steknu naviku da je nuzda nesto sto se radi u kontrolisam uslovima i na odredjenom mestu.

Jelena

pre 8 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 1. maj 2016 13:01)

Ja vase dete necu nazvati debilom, nije ono krivo sto ima takvu majku.
Ne vidim u cemu je problem da se deca kasnije odviknu od pelena. Moje je odbijalo nosu, do dve i po godine, a onda smo za tri dana apsolutno batalili pelene. I, ne vidim da ce mu to u zivotu ostaviti posledice na psihofizicki razvoj. Dok dete nije zrelo, sve se svodi na jurnjavu sa nosom za detetom. Konstantno zapitkivanje deteta hoce li da piski. Moje dete samo kaze od prvog dana bez pelena, i ne desava mu se da se upiski. Ali, ono je zrelo, i svesno svega. Radi se o tome da se danasnje majke nadmecu sta ce cije dete pre uraditi. Veoma smo iskompleksirana nacija. Misle da su bolje majke, ako im deca ne piske u pelene. I, sve imaju jaku potrebu da opljuju tudje majcinstvo, i svoje predstave kao najpodobnije. Evo, ako vam je lakse, ja sam lenja majka. Ako vama to predstavlja satisfakciju, svi su debili, samo ste vi dobra majka.

ana

pre 8 godina

Zanima me kako smo to mi, kao deca, bili psihicki zreliji i naviknuti na nosu vec sa godinu - godinu i po, a nasa danasnja deca to nisu?!
Nije tu stvar u zrelosti nego u lenjosti. Nama su majke stavljale pamucne pelene, koje su morale da se peru, osecali smo da smo mokri i da nam to smeta i lakse smo prihvatali nosu.
Danas se koriste jednokratne pelene, nema pranja i onda idemo linijom manjeg otpora i sami od dece pravimo nesposobne debile samo zato sto nas mrzi ili nemamo vremena da se posvetimo detetu 10-ak dana i naucimo ga. Lakse je staviti pelenu i proglasiti dete nezrelim.
I da zavrsim. Troje imam, odviknutih od pelena pre 18.meseca. A nisu geniji. Obicna, prosecna deca.

Maja

pre 8 godina

Kome se ne žuri i nije mu problem trošak pelena, savetujem da sačekate da dete bude spremno. Mi smo se dogovorili, od sutra nema pelena, i dete je bez ijedne nezgode prešlo na nošu. Nikada se nije upiškio niti ukakio, a sve je prošlo za dan. Imao je skoro 3 godine tad.

jasna

pre 8 godina

Pitanje za Anu: da li si najpre koristila jednokratne pelene pa u procesu odvikavanja presla na pamucne ili si od pocetka koristila pamucne?

Mama

pre 8 godina

Slazem se, ali danas mame rade po 10 sati na poslu, dodju kuci, ne znaju sta ce pre, i poslednje sto mi pada na pamet je da to malo vremena posvetim insistiranju da koristi nošu. Ucila sam ih usput da je koriste, naucili su oko 30 mjeseca, a i u vrticu kad smo ih slali imali su ponovno privikavanje na pelene, jer par puta vaspitacice nisu cule kad ono promrmlja da hoce u toalet. Nakon toga stavimo opet pelene pa onda cekamo da prodje vrijeme da se oslobodi i sam trazi. Trece dete trenutno ima 25 meseci, nadam se da cemo letos, kad ugrabim nedelju dana odmora, uspeti da naucimo da je koristi, a dok jurimo ovako radnim danim i subotom koja je radna, onda jedva stizemo da se igramo, pricamo, ucimo i sve ostalo sto treba sa decom raditi od 2-12 godina. Zene koje ne rade, mogu i treba da se posvete da nauce decu do 18 meseci da je koriste, ostali roditelji silom prilika prolongiraju rok. Neka su nam ziva i zdrava deca, pa neka koriste pelene do kada hoce?

ana

pre 8 godina

Zanima me kako smo to mi, kao deca, bili psihicki zreliji i naviknuti na nosu vec sa godinu - godinu i po, a nasa danasnja deca to nisu?!
Nije tu stvar u zrelosti nego u lenjosti. Nama su majke stavljale pamucne pelene, koje su morale da se peru, osecali smo da smo mokri i da nam to smeta i lakse smo prihvatali nosu.
Danas se koriste jednokratne pelene, nema pranja i onda idemo linijom manjeg otpora i sami od dece pravimo nesposobne debile samo zato sto nas mrzi ili nemamo vremena da se posvetimo detetu 10-ak dana i naucimo ga. Lakse je staviti pelenu i proglasiti dete nezrelim.
I da zavrsim. Troje imam, odviknutih od pelena pre 18.meseca. A nisu geniji. Obicna, prosecna deca.

Jelena

pre 8 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 1. maj 2016 13:01)

Ja vase dete necu nazvati debilom, nije ono krivo sto ima takvu majku.
Ne vidim u cemu je problem da se deca kasnije odviknu od pelena. Moje je odbijalo nosu, do dve i po godine, a onda smo za tri dana apsolutno batalili pelene. I, ne vidim da ce mu to u zivotu ostaviti posledice na psihofizicki razvoj. Dok dete nije zrelo, sve se svodi na jurnjavu sa nosom za detetom. Konstantno zapitkivanje deteta hoce li da piski. Moje dete samo kaze od prvog dana bez pelena, i ne desava mu se da se upiski. Ali, ono je zrelo, i svesno svega. Radi se o tome da se danasnje majke nadmecu sta ce cije dete pre uraditi. Veoma smo iskompleksirana nacija. Misle da su bolje majke, ako im deca ne piske u pelene. I, sve imaju jaku potrebu da opljuju tudje majcinstvo, i svoje predstave kao najpodobnije. Evo, ako vam je lakse, ja sam lenja majka. Ako vama to predstavlja satisfakciju, svi su debili, samo ste vi dobra majka.

Mama

pre 8 godina

Slazem se, ali danas mame rade po 10 sati na poslu, dodju kuci, ne znaju sta ce pre, i poslednje sto mi pada na pamet je da to malo vremena posvetim insistiranju da koristi nošu. Ucila sam ih usput da je koriste, naucili su oko 30 mjeseca, a i u vrticu kad smo ih slali imali su ponovno privikavanje na pelene, jer par puta vaspitacice nisu cule kad ono promrmlja da hoce u toalet. Nakon toga stavimo opet pelene pa onda cekamo da prodje vrijeme da se oslobodi i sam trazi. Trece dete trenutno ima 25 meseci, nadam se da cemo letos, kad ugrabim nedelju dana odmora, uspeti da naucimo da je koristi, a dok jurimo ovako radnim danim i subotom koja je radna, onda jedva stizemo da se igramo, pricamo, ucimo i sve ostalo sto treba sa decom raditi od 2-12 godina. Zene koje ne rade, mogu i treba da se posvete da nauce decu do 18 meseci da je koriste, ostali roditelji silom prilika prolongiraju rok. Neka su nam ziva i zdrava deca, pa neka koriste pelene do kada hoce?

blackdog

pre 8 godina

@ana

Moje dete je nosilo platnene pelene pa je tek sa 32 meseca pocelo nosu da koristi. Nije bio spreman pre toga. Odbijao, plakao. Ne vidim razlog zasto sam morala da ga forsiram da ranije predje na nosu. Urolozi svakako ne preporucuju forsiranje po svaku cenu. Inkontinencija, opstpacija, postoje razlozi zasto se dete ne forsira ako nije spremno. Ne mislim da mi je dete debil niti mogu da shvatim takav tip vredjanja od strane jedne majke. I kad je konacno bio spreman ostavio je pelene preko dana i preko noci odjednom. Mladji sin, takodje platnenopelenas, sad ima 15 m i probacemo ovo leto sa skidanjem. Ako ne uspe, pa sta. Nece sigurno u skoli krenuti sa pelenama

Mici

pre 8 godina

Budite strpljivi sa decom, prvih pet godina je kjucno u razvoju deteta i odredjuje kakvo ce dete kasnije biti covek. Mnogi olako to shavataju, malo psiholoske edukacije nije na odmet, za to postoje veoma strucne knjige !

mamica

pre 8 godina

Takodje, svako dete je za sebe, mislim da nema potrebe vredjati tudju decu, samo zato sto su sporije savladala neku vestinu od mog deteta. Nosa ne treba da bude takmicenje, nego prirodni prelaz na potrebu deteta da kontrolise piskenje i kakenje.

Maja

pre 8 godina

Kome se ne žuri i nije mu problem trošak pelena, savetujem da sačekate da dete bude spremno. Mi smo se dogovorili, od sutra nema pelena, i dete je bez ijedne nezgode prešlo na nošu. Nikada se nije upiškio niti ukakio, a sve je prošlo za dan. Imao je skoro 3 godine tad.

TATA MATA

pre 8 godina

Imam dvoje dece, 7 i 2 godine. Supruga i ja smo se dogovorili da ih stavljamo na nosu onog momenta kada pocnu samostalno da sede (oko 7 meseca). Bez problema su to prihvatili jer im je u to vreme sam cin sedenja bio interesantan, tako da i nosa nije bila.izuzetak. Sa oko 13-14 meseci su prestali da nose pelene preko dana, a sa nepune dve ih skroz skinuli. Poenta price je da im treba posvetiti vreme i ponuditi da obave nuzdu u pocetku cesce, a ubrzo i oni stvore naviku da traze...(svako na svoj nacin). Ovim metodom od rane mladosti steknu naviku da je nuzda nesto sto se radi u kontrolisam uslovima i na odredjenom mestu.

jasna

pre 8 godina

Pitanje za Anu: da li si najpre koristila jednokratne pelene pa u procesu odvikavanja presla na pamucne ili si od pocetka koristila pamucne?

Mamita

pre 8 godina

Nijedan dr vam nece reci da vam je dete debil ako skine pelene sa 2,5-3 godine.... Ali isfrustrirana majka hoce.... Jezim se takvih "pametnih" majki

Marina_mama

pre 8 godina

Odvikavanje od pelena, kao i mnoge druge faze odrastanja, zahtevaju rad sa detetom, upornost i istrajnost roditelja (svaka dodatna pomoć je dobrodošla).
Ne slažem se sa tvrdnjom da su deca spremna da svesno mokre na nošu tek oko treće godine, tvrdnja je besmislena, a dokaz je lako naći u bilo kojim jaslicama.
Ja imam dvoje dece, u saradnji sa osobljem u jaslicama, sin se odvikao pelena sa 17 meseci, ćerka sa 16 meseci, nisu po tome prednjačili, neka deca u grupi su se ranije odvikla, neka kasnije. Oko nas neka deca se odviknu oko 36 meseca (pre polaska u vrtić) i prolaze kroz iste faze kao i dete koje se odvikava sa 16-20 meseci, a uzrok za kasno odvikavanje uglavnom je u obavezama roditelja.
Pelene nose mnogo rizika za razne infekcije, posebno za devojčice, tako da je moja preporuka roditeljima, što pre izađete iz pelena zdravije dete, manje muke i za dete i za vas, i manji trošak na kraju krajeva.
36 meseci je krajnji uzrast za odvikavanje od pelena, ukoliko je sve ostalo u redu, pre polaska u vrtić insistira se na nuždi u toaletima, pelene i noše ne postoje, a deca u vrtić kreću sa tri godine (neka i sa nepune).
Nadam se da je ovaj komentar pomogao roditeljima koji imaju dilemu oko odvikavanja, zasniva se na mom iskustvu u Beogradskim predškolskim ustanovama na Voždovcu.

dr

pre 8 godina

mislim da je dobra ideja stavljati dete na nošu kad počne da sedi, radi prihvatanja i privikavanja na istu, teže ga je nahvatati kad počne da hoda i onda mu sedenje nije interesantno. To naravno, ne znači da treba očekivati da se rano navikne jer je navikavanje u vezi sa zrelošću nervnog sistema; prosto organizam mora da sazri da mozak uopšte prepozna nagon iz bešike i creva, a zatim i da uspostavi kontrolu nad istim. Za to je potrebno vreme i zato stručnjaci kažu da ne treba forsirati dete.

ja

pre 8 godina

Moja supruga i ja smo pokušali da naviknemo našu ćerku na nošu sa godinu i po dana (na moru, sunce, voda, pa, kao, ajd da probamo). Nije prošlo baš najbolje - odbijanje, plakanje, itd. tako da smo se uplašili da ne navuče fobiju od noše, pa smo batalili. Kada je dete, sa 2 i po godine, počelo malo više da kapira, ponovo smo pokušali - pao je dogovor, pokazali smo joj kako se koristi noša i to je bilo to. Upiškila se samo jednom i ukapirala kako sad sve ide. Poenta je u tome da ne treba forsirati decu - sve dođe u svoje vreme, jer različita deca različito reaguju. Starija ćerka moje sestre je, bez ikakvog forsiranja, batalila pelene sa 9 meseci. Ova druga, mlađa, sa skoro 2 i po godine ni ne pokazuje znake da će da počne da koristi nošu...

natan

pre 8 godina

Danasnja deca nose pelene do 3-4 god.umesto da onog trenutka kad pocnu da sede savladaju i nosu,voze se kolicima i kada im stopala struzu po betonu umesto da hodaju,jedu izblendiranu hranu umesto da nauce da zvacu.Zato i jesmo tu gde smo a rezultate propusta videce vec svako svoje.

ciga

pre 8 godina

moj klinac ima 3 i nikako da se resimo pelena.. danas sam probao na foru ajde kaki u nosu kupicu tebi i bati sladoled, dva puta je trazio, al nista, mrka kapa :)
nadam se da ce biti nesto ovih dana :)

Iz USA

pre 8 godina

Iz komentara se vidi da su iskustva razlicita, jer su razlicite i okolnosti u kojima zivimo. Moja deca su do druge godine bila van pelena. Oboje smo trenirali preko leta kad smo ih stavljali u obicne pamucne gacice tako da su dobili svest o mokrom odnosno ukakanom... I onda smo napravili od toga igricu i za nekoliko nedelja je sve bilo sredjeno. Prvo su naucili da kake u nosu i onda da piske. Moram da kazem lepo je proci u samoposluzi pored pelena i ne morati ih kupovati. Takodje, danasnja deca puno toga kapiraju rano,mili minse tako cini, zato mi je ipak nelogicno kada ovde vidim da su u pelenama cak i sa cetiri godine.

2+2=5

pre 8 godina

fizioloski proces kojeg ljudsko bice u potpunosti bude spremno u trecoj godini, sve pre toga su zelje roditelja. nemojte se uciti da svoje zelje prihvatite kao zelje svoje dece i remetite njihov mir i odrastanje.

svetlana

pre 8 godina

a sta raditi sa detetom koje se na nosu navikava od svog 9-og meseca, lepo, bez prisile, sa godinu i po celo leto provede samo u gacicama kako bi osetio mokro, i sa 27 meseci retko trazi nosu? molim savet iskusnih mama. u septembru krece u vrtic i u nekim drzavnim vrticima kazu nam da ne primaju njegov uzrast ako se ne odvikne od pelene!!!

ana

pre 8 godina

Zanima me kako smo to mi, kao deca, bili psihicki zreliji i naviknuti na nosu vec sa godinu - godinu i po, a nasa danasnja deca to nisu?!
Nije tu stvar u zrelosti nego u lenjosti. Nama su majke stavljale pamucne pelene, koje su morale da se peru, osecali smo da smo mokri i da nam to smeta i lakse smo prihvatali nosu.
Danas se koriste jednokratne pelene, nema pranja i onda idemo linijom manjeg otpora i sami od dece pravimo nesposobne debile samo zato sto nas mrzi ili nemamo vremena da se posvetimo detetu 10-ak dana i naucimo ga. Lakse je staviti pelenu i proglasiti dete nezrelim.
I da zavrsim. Troje imam, odviknutih od pelena pre 18.meseca. A nisu geniji. Obicna, prosecna deca.

TATA MATA

pre 8 godina

Imam dvoje dece, 7 i 2 godine. Supruga i ja smo se dogovorili da ih stavljamo na nosu onog momenta kada pocnu samostalno da sede (oko 7 meseca). Bez problema su to prihvatili jer im je u to vreme sam cin sedenja bio interesantan, tako da i nosa nije bila.izuzetak. Sa oko 13-14 meseci su prestali da nose pelene preko dana, a sa nepune dve ih skroz skinuli. Poenta price je da im treba posvetiti vreme i ponuditi da obave nuzdu u pocetku cesce, a ubrzo i oni stvore naviku da traze...(svako na svoj nacin). Ovim metodom od rane mladosti steknu naviku da je nuzda nesto sto se radi u kontrolisam uslovima i na odredjenom mestu.

Jelena

pre 8 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 1. maj 2016 13:01)

Ja vase dete necu nazvati debilom, nije ono krivo sto ima takvu majku.
Ne vidim u cemu je problem da se deca kasnije odviknu od pelena. Moje je odbijalo nosu, do dve i po godine, a onda smo za tri dana apsolutno batalili pelene. I, ne vidim da ce mu to u zivotu ostaviti posledice na psihofizicki razvoj. Dok dete nije zrelo, sve se svodi na jurnjavu sa nosom za detetom. Konstantno zapitkivanje deteta hoce li da piski. Moje dete samo kaze od prvog dana bez pelena, i ne desava mu se da se upiski. Ali, ono je zrelo, i svesno svega. Radi se o tome da se danasnje majke nadmecu sta ce cije dete pre uraditi. Veoma smo iskompleksirana nacija. Misle da su bolje majke, ako im deca ne piske u pelene. I, sve imaju jaku potrebu da opljuju tudje majcinstvo, i svoje predstave kao najpodobnije. Evo, ako vam je lakse, ja sam lenja majka. Ako vama to predstavlja satisfakciju, svi su debili, samo ste vi dobra majka.

natan

pre 8 godina

Danasnja deca nose pelene do 3-4 god.umesto da onog trenutka kad pocnu da sede savladaju i nosu,voze se kolicima i kada im stopala struzu po betonu umesto da hodaju,jedu izblendiranu hranu umesto da nauce da zvacu.Zato i jesmo tu gde smo a rezultate propusta videce vec svako svoje.

Maja

pre 8 godina

Kome se ne žuri i nije mu problem trošak pelena, savetujem da sačekate da dete bude spremno. Mi smo se dogovorili, od sutra nema pelena, i dete je bez ijedne nezgode prešlo na nošu. Nikada se nije upiškio niti ukakio, a sve je prošlo za dan. Imao je skoro 3 godine tad.

blackdog

pre 8 godina

@ana

Moje dete je nosilo platnene pelene pa je tek sa 32 meseca pocelo nosu da koristi. Nije bio spreman pre toga. Odbijao, plakao. Ne vidim razlog zasto sam morala da ga forsiram da ranije predje na nosu. Urolozi svakako ne preporucuju forsiranje po svaku cenu. Inkontinencija, opstpacija, postoje razlozi zasto se dete ne forsira ako nije spremno. Ne mislim da mi je dete debil niti mogu da shvatim takav tip vredjanja od strane jedne majke. I kad je konacno bio spreman ostavio je pelene preko dana i preko noci odjednom. Mladji sin, takodje platnenopelenas, sad ima 15 m i probacemo ovo leto sa skidanjem. Ako ne uspe, pa sta. Nece sigurno u skoli krenuti sa pelenama

Mama

pre 8 godina

Slazem se, ali danas mame rade po 10 sati na poslu, dodju kuci, ne znaju sta ce pre, i poslednje sto mi pada na pamet je da to malo vremena posvetim insistiranju da koristi nošu. Ucila sam ih usput da je koriste, naucili su oko 30 mjeseca, a i u vrticu kad smo ih slali imali su ponovno privikavanje na pelene, jer par puta vaspitacice nisu cule kad ono promrmlja da hoce u toalet. Nakon toga stavimo opet pelene pa onda cekamo da prodje vrijeme da se oslobodi i sam trazi. Trece dete trenutno ima 25 meseci, nadam se da cemo letos, kad ugrabim nedelju dana odmora, uspeti da naucimo da je koristi, a dok jurimo ovako radnim danim i subotom koja je radna, onda jedva stizemo da se igramo, pricamo, ucimo i sve ostalo sto treba sa decom raditi od 2-12 godina. Zene koje ne rade, mogu i treba da se posvete da nauce decu do 18 meseci da je koriste, ostali roditelji silom prilika prolongiraju rok. Neka su nam ziva i zdrava deca, pa neka koriste pelene do kada hoce?

mamica

pre 8 godina

Takodje, svako dete je za sebe, mislim da nema potrebe vredjati tudju decu, samo zato sto su sporije savladala neku vestinu od mog deteta. Nosa ne treba da bude takmicenje, nego prirodni prelaz na potrebu deteta da kontrolise piskenje i kakenje.

Mici

pre 8 godina

Budite strpljivi sa decom, prvih pet godina je kjucno u razvoju deteta i odredjuje kakvo ce dete kasnije biti covek. Mnogi olako to shavataju, malo psiholoske edukacije nije na odmet, za to postoje veoma strucne knjige !

2+2=5

pre 8 godina

fizioloski proces kojeg ljudsko bice u potpunosti bude spremno u trecoj godini, sve pre toga su zelje roditelja. nemojte se uciti da svoje zelje prihvatite kao zelje svoje dece i remetite njihov mir i odrastanje.

jasna

pre 8 godina

Pitanje za Anu: da li si najpre koristila jednokratne pelene pa u procesu odvikavanja presla na pamucne ili si od pocetka koristila pamucne?

Mamita

pre 8 godina

Nijedan dr vam nece reci da vam je dete debil ako skine pelene sa 2,5-3 godine.... Ali isfrustrirana majka hoce.... Jezim se takvih "pametnih" majki

Marina_mama

pre 8 godina

Odvikavanje od pelena, kao i mnoge druge faze odrastanja, zahtevaju rad sa detetom, upornost i istrajnost roditelja (svaka dodatna pomoć je dobrodošla).
Ne slažem se sa tvrdnjom da su deca spremna da svesno mokre na nošu tek oko treće godine, tvrdnja je besmislena, a dokaz je lako naći u bilo kojim jaslicama.
Ja imam dvoje dece, u saradnji sa osobljem u jaslicama, sin se odvikao pelena sa 17 meseci, ćerka sa 16 meseci, nisu po tome prednjačili, neka deca u grupi su se ranije odvikla, neka kasnije. Oko nas neka deca se odviknu oko 36 meseca (pre polaska u vrtić) i prolaze kroz iste faze kao i dete koje se odvikava sa 16-20 meseci, a uzrok za kasno odvikavanje uglavnom je u obavezama roditelja.
Pelene nose mnogo rizika za razne infekcije, posebno za devojčice, tako da je moja preporuka roditeljima, što pre izađete iz pelena zdravije dete, manje muke i za dete i za vas, i manji trošak na kraju krajeva.
36 meseci je krajnji uzrast za odvikavanje od pelena, ukoliko je sve ostalo u redu, pre polaska u vrtić insistira se na nuždi u toaletima, pelene i noše ne postoje, a deca u vrtić kreću sa tri godine (neka i sa nepune).
Nadam se da je ovaj komentar pomogao roditeljima koji imaju dilemu oko odvikavanja, zasniva se na mom iskustvu u Beogradskim predškolskim ustanovama na Voždovcu.

dr

pre 8 godina

mislim da je dobra ideja stavljati dete na nošu kad počne da sedi, radi prihvatanja i privikavanja na istu, teže ga je nahvatati kad počne da hoda i onda mu sedenje nije interesantno. To naravno, ne znači da treba očekivati da se rano navikne jer je navikavanje u vezi sa zrelošću nervnog sistema; prosto organizam mora da sazri da mozak uopšte prepozna nagon iz bešike i creva, a zatim i da uspostavi kontrolu nad istim. Za to je potrebno vreme i zato stručnjaci kažu da ne treba forsirati dete.

ja

pre 8 godina

Moja supruga i ja smo pokušali da naviknemo našu ćerku na nošu sa godinu i po dana (na moru, sunce, voda, pa, kao, ajd da probamo). Nije prošlo baš najbolje - odbijanje, plakanje, itd. tako da smo se uplašili da ne navuče fobiju od noše, pa smo batalili. Kada je dete, sa 2 i po godine, počelo malo više da kapira, ponovo smo pokušali - pao je dogovor, pokazali smo joj kako se koristi noša i to je bilo to. Upiškila se samo jednom i ukapirala kako sad sve ide. Poenta je u tome da ne treba forsirati decu - sve dođe u svoje vreme, jer različita deca različito reaguju. Starija ćerka moje sestre je, bez ikakvog forsiranja, batalila pelene sa 9 meseci. Ova druga, mlađa, sa skoro 2 i po godine ni ne pokazuje znake da će da počne da koristi nošu...

ciga

pre 8 godina

moj klinac ima 3 i nikako da se resimo pelena.. danas sam probao na foru ajde kaki u nosu kupicu tebi i bati sladoled, dva puta je trazio, al nista, mrka kapa :)
nadam se da ce biti nesto ovih dana :)

Iz USA

pre 8 godina

Iz komentara se vidi da su iskustva razlicita, jer su razlicite i okolnosti u kojima zivimo. Moja deca su do druge godine bila van pelena. Oboje smo trenirali preko leta kad smo ih stavljali u obicne pamucne gacice tako da su dobili svest o mokrom odnosno ukakanom... I onda smo napravili od toga igricu i za nekoliko nedelja je sve bilo sredjeno. Prvo su naucili da kake u nosu i onda da piske. Moram da kazem lepo je proci u samoposluzi pored pelena i ne morati ih kupovati. Takodje, danasnja deca puno toga kapiraju rano,mili minse tako cini, zato mi je ipak nelogicno kada ovde vidim da su u pelenama cak i sa cetiri godine.

svetlana

pre 8 godina

a sta raditi sa detetom koje se na nosu navikava od svog 9-og meseca, lepo, bez prisile, sa godinu i po celo leto provede samo u gacicama kako bi osetio mokro, i sa 27 meseci retko trazi nosu? molim savet iskusnih mama. u septembru krece u vrtic i u nekim drzavnim vrticima kazu nam da ne primaju njegov uzrast ako se ne odvikne od pelene!!!