Oprez: Kako muškarac manipuliše vama, a da toga niste ni svesne?

Utorak, 06.09.2016.

15:34

Izvor: 24sata.hr

Oprez: Kako muškarac manipuliše vama, a da toga niste ni svesne? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 7 godina

Treba napraviti razliku izmedju sitnih manipulacija s jedne i uvreda, fizickog nasilja i omalovazavanja s druge strane. Na manipulaciji pocivaju svi medjuljudski odnosi.Ovaj clanak nas uci kako da budemo potpuno nezavisni i sami. Ako zelite da nemate nikog, samo izvolite, poslusajte sta autori ovog glupog teksta imaju da kazu.
(357, 8. septembar 2016 11:27)

Pršti pršti bela staza Lazarević Laza...

Katarina

pre 7 godina

Nazalost, u ovom clanku nema pretjerivanja. I sama sam bila u takvoj vezi tri godine. Sve je pocelo suptilno, no znakovi su bili tu, samo sam ih ja ignorirala. Danas je to iza mene. Pored mene je muskarac koji me postuje. Zene postujte i volite sebe. Onaj koji ne podnosi da ste s prijateljima ili rodbinom, koji vam predbacuje svaki trenutak koji provedete bez njega je razmazeno deriste. Bjezite od takvog. Neka ne lijeci svoje komplekse na vama. Svi imamo pravo biti zadovoljni u bilo kojoj vezi. Cesto se pitam kako sam to sebi dopustila? Jer sam mislila da on treba biti sretan, ja sam tu bila nebitna. Iskustvo je najbolja skola.

kraljica

pre 7 godina

Sve zavisi od toga koliko je manipulator inteligentan, neki su providni odmah, a neki bogami vrlo teško i tek kasnije.
U svakom slučaju, pored navedenog u tekstu, treba pratiti nekoliko osnovnih znakova. Npr. ako izjavljuje ljubav i bračne ponude kad je odnos tek u začetku. Ako je sve previše dobro da bi bilo stvarno. Ako se stalno za nešto morate pravdati. Ako o bivšima govori jako loše i sebe predstavlja kao žrtvu.
Jako se teško iščupati. Takvi muškarci su opasni naročito kad ih žene napuste, jer njihov narcisoidni ego ne može da podnese da žena ima svoju ličnost i pravo da ode. Za njih je to uvreda nad uvredama koja zavređuje najtežu kaznu, baš njih briga za tuđi život. Zato, ako vam osjećaj u želucu od početka govori da nešto nije u redu, nikad to ne zanemarujte.
Ja sam imala jedan takav slučaj. Mislim da sam se izvukla zato što sam dobila osjećanje gađenja na njega. Oni vole da im se drugi dive i da ih obožavaju, ili da ih se boje. Moje gađenje je uzrokovalo nelagodu za dotičnog, bilo mu je jasno da ne može izmanipulisati krivicom, da me ne može rasplakati, da njegova zamišljena veličina ne postoji za mene, da ništa što on kaže ne može izazvati emociju koju on želi. Još jedna dobra taktika da se oslobodite takvih ljudi je "sivi kamen" (izguglajte "the grey rock method", vrlo je korisno).

Mirjana

pre 7 godina

Nisu manipulatori, nego sociopate tj. psihički i fizički zlostavljači. U tekstu fali ( ili ja nisam videla ) da su prevaranti i obavezno nastrani. Vas će kinjiti, biti ljubomoran, a praviće izlete sa strane uvek kada mu se ukaže prilika. Šta da kažem ženama koje su u vezi ili braku sa takvima ? Teško se čupa iz njihovih kandži, ali utehe radi to su velike kukavice i verovatno ćete biti ostavljene kada nađe drugu žrtvu. Bog neka vam je u pomoći, ja sam 6 godina bila u tom paklu.

357

pre 7 godina

Treba napraviti razliku izmedju sitnih manipulacija s jedne i uvreda, fizickog nasilja i omalovazavanja s druge strane. Na manipulaciji pocivaju svi medjuljudski odnosi.Ovaj clanak nas uci kako da budemo potpuno nezavisni i sami. Ako zelite da nemate nikog, samo izvolite, poslusajte sta autori ovog glupog teksta imaju da kazu.

Haos

pre 7 godina

Ovo je stvar u svim medjuljudskim odnosima...majke kada govore deci sta su sve uradile za njih...roditelji uopste skloni su manipulaciji...npr ako imate partnera koji im ne odgovara, reci ce: ako nju ili njega uzmes ,sa nama si zavrsio/la, nemas roditelje...Zene i muskarci takodje...oni ce reci: ne volis me cim neces ovo ili ono da uradis...cista manipulacija. Pa jos kad se tome doda uslovljavanje i pritisak nastane haos. To nije ljubav, niti bilo sta slicno ljubavi. Svi manipulisu u vecoj ili manjoj meri. Nauceni smo da tako treba, na zalost. Ali, nista se ne postize time. Osoba koja manipulise unistava psihicki druge a i sebe, a ako ostanete, pocecete oboje da igrate tako, doci ce do vike, fizickih obracuna i onda je definitivno kraj.

tbd

pre 7 godina

@Horoskop

kako mislis "odete kad i gde hocete"?

Pa naravno da kad si u braku, ne mozes da odes kad i gde hoces, to vazi i za muskarca. Te stvari u braku se usaglasavaju, dogovaraju...

Mina

pre 7 godina

@Bezimena @Dzo

Hvala vam na odgovoru ljudi, nadam se da ću uspeti da se izvučem iz ovoga. Dobro je da nemamo decu pa će sa te strane biti lakše. Ako ima još neko iskustva ovog tipa, molim vas pišite. Da prikupim informacije i ideje :)

Mmm

pre 7 godina

Moramo da manipulišemo. Nema druge. Pogledajte današnje žene i sve će biti jasno. Možete vi hejtovati koliko hoćete, ali se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Ima da slušate.

asc

pre 7 godina

Dobre momke frendzonuju, a nasilnike, batinaše obožavaju i vole. Jednostavno ženska priroda je takva, na takve brzo padaju, nema tu šta da se priča. Dobri su im dosadni i providni, vole one ludilo 24/7 neku dramu, da kad sednu sa drugaricama na kafu imaju teme za razgovor.

Dzo

pre 7 godina

@MinaRazgovaraj sa sefom. Razgovaraj sa svima. Sa porodicom, prijateljima. Iskren otvoren razgovor. Sa policijom. Svima pokazi ovaj clanak i ove komentare. Odmah! Ne dozvoli da on ima dovoljno vremena da pred svima od sebe napravi bozanstvo a od tebe nesposobnu losu suprugu, majku, radnika, prijatelja. Jer kad psihopata krene u napad moras biti spremna. I ti i tvoji prijatelji.

bezimena

pre 7 godina

@mina
nemoj vise da zivis u teskobi i strahu, tako mu dozvoljavas da te ima u saci beskonacno dugo. Koliko god bila specificna situacija u tvojim porod.odnosima- otvoreno im izlozi svoju situaciju i sigurno ces imati podrsku, a policiji se obrati odmah, od njih ces dobiti zastitu. Kad kukavica shvati da vise nema oruzje straha u svojim rukama, prestace i teror nad tobom, a i on sam ce volsebno nestati. Pricam ovo iz sopstvenog iskustva. Sa srecom!

Manipuliši me dole

pre 7 godina

Način na koji muškarac najbolje može manipulisati ženom a da ona bude potpuno svesna toga je dobar seks. Pogotovu žene kako vreme odmiče cene više dobar seks jer ga manje i ima, sve će biti u stanju da oproste ali sve. I fizičke mane i negativne karakterne osobine. Iskusniji muškarci pa čak i mlađi sve više počinju koristiti pilule a one misle da su sa muškarčinom koji cepa 2 sata kao od šale :)

Filmofil

pre 7 godina

@Manipulacija, 6. septembar 2016 23:32)

Pa mi i jesmo individualci koji mogu da zive sa bekim na zdravim osnovama, a ne pod kontrolom, ucenom i pretnjom.

Apsolutno nije lako ni muskarcima suocenim sa ovim, a zenama kojima se preti ili se drze odsecene od sveta je prestrasno. Covek prvo mora da ke sposoban da obitsva sam (emotivno) da bi mogao da zivi sa nekim kao jednakovrednim partnerom, a ne kao stakom.

Za svaki preporuku

pre 7 godina

Ovo svaka zena treba da odštampa i drzi ispred sebe kao podsetnik. Sve 1000000% tacno. Prošla , iskusila i jedva se izvukla.

LEPTIR

pre 7 godina

Iako sam odrasla osoba, vrlo ostvarena, sebi sam dozvolila veliku glupost. Ne znam kako se sve dovijalo ali sam vec nekoliko meseci u vezi sa ozenjenim covekom, koji me svakodnevno psihicki maltretira, kako dok sam na poslu, tako i u ostatku dana. Problem je sto sa tim likom radim i to mi dodatno predstvalja probolem, jer kad god sam odlucila da prekinem sve...nisam uspela. Toliko mi je tesko zbog cele situacije, zbog njegovog odnosa prema meni, zbog toga sto krijem takvu glupost jako dugo...da sam zapala u depresiju, izolovala se od skoro svih u mom zivotu, pocela da mrzim sve oko sebe, pa i samu sebe. U jednoj nedelji, barem pet dana sam plakala zbog necega i kad pogledam sebe sada...ovako emotivno istrosenu, sa dodatnih deset kila...pitam se zasto sam dozvoljavala da mi strah od raskida oduzme razum i zivot. Imalo je perioda kad sam razmisljala kako je mozda bolje da zatvorim oci i zauvek odem sa ovog sveta...ali dragi Bog me je sacuvao i dao mi snage. Ziva sam, barem ono sto je od mene ostalo ali sada sam sigurna sta zelim...zelim svoj zivot nazad.

gordan

pre 7 godina

Ne nego je treba pustiti da radi sta hoce, mislim ionako rade sta hoce ali u tom trenutku bar osecaju neku krivicu.... pustite me patetike casti vam!

Danijel

pre 7 godina

Joco glup si ti. Tekst je realan. Muskarci nisu smotani kao pre i manipulisu vešto ženama, posebno emocijama, i cesto uterivanjem straha.

bezimena

pre 7 godina

Jedva se otarasila ovde opisanog ludaka. Iako nije pretio direktno, zlo mi je bilo i od samog zvuka poruke, bojala sam se za svoj zivot dugo, dugo...Devojke, zene-kod prve besmisleno-posesivne svadje i kinjenja hvatajte maglu, glavom bez obzira!

m

pre 7 godina

@crnogorac
članak ima elemente koji se javljaju u svim odnosima, emocionalni zlostavljači obično biraju ljubavnog partnera kao žrtvu, jednostavno teško je nekoga vezati za sebe ako ste samo prijatelji na isti način, teško je imati pristup i vreme, ali i argumente. Postoji nekoliko tipova, a bonus je naravno, što je jedna psihijatrica umela da kaže ''malo je to i do inteligencije'', što je zlostavljač inteligentniji i ima više iskustva, to će teže odabranoj žrtvi biti da provali na vreme šta joj se dešava. Odprilike kao ona priča sa kuvanjem žabe dok postepeno povećavate vatru.

M

pre 7 godina

Svima koji razmišljaju da možda imaju posla sa emocionalnim zlostavljačem, najbolji savet koji mogu da vam dam je, vodite evidenciju. Trudite se da vodite razgovore napismeno ako niste zajedno (npr. poruke umesto razgovora preko skajpa, telefona, vibera itd.), ili da zapisujete razgovore,kada se desi nešto problematično, ili vama na neki način čudno ili nelagodno. Pomoćiće vam da zadržite perspektivu, i ne podlegnete gaslighting-u(takođe preporučujem istoimeni film), tj. kada vas sledeći put bude ubeđivao da to nije baš onako kako se vi sećate.
Drugo kada razmišljate o tome, izbacite sebe iz situacije. Zamislite da je na vašem mestu neka vama jako draga osoba i kako biste se osećali da se prema njoj neko tako ponaša.

Dr

pre 7 godina

Jbt neke od ovih stvari i ja radim svojoj devojci a da toga nisam ni svestan.

Tj dosta svari. Jedino nisam nasilan i nemam problem da se smeje i zeza sa drugima, bili muskarci ili zene u pitanju.

Nisam ljubomoran, ponavljam ni blizu nasilan, ali neke stvari ovde radim. Sutra cu joj bas reci pa da resimo to kao ljudi.

Bitno je samo ne bezati od problema nego mu izlsziti u susret. Pozz ljudi odoh na terapiju kod devojke :)))

Panda

pre 7 godina

E sve ove tekstove o zenama cu da priznam kad budem video sekciju "super muskarac" i tekst o tome kako zene manipulisu muskarcima do tad dzaba vam sve. Pre neku nedelju se covek ubio zbog zene ni rec niko reko nije, da se zena ubila bio bi haos, razmislite malo

Manipulacija

pre 7 godina

Najveca manipulacija u ovom clanku je upravo sam clanak. Zapravo ta moderna psihologija kojoj je cilj izolacija i otudjenje ljudi zarad dugorocnog profita i samopotvrde. I pored nespornih dostignuca u razumevanju ljudshe psihe, psihologija ipak nije ekzaktna nauka, i kao takva sklona je i sama trendovima i manipulacija. U tom smislu, otudjenje coveka je ocigledna manipulacija ljudskom psihom i covekom, jer covek nije sazdan da bude sam, vec deo neke drustvene skupine. A danasnji ocigledni trend je poturivanje ideje da smo svi mi indivualci, razliciti i nezavisni i podizanje tih vrednosti na nivo ultimativnih ciljeva. Na kraju potura se ovaj clanak koji na prvi pogled izgleda sasvim logican, ali tek ako se dublje protumaci, vidi se kako negira mnoge vrlo korisne i prorodno utemeljene ideje. Pa se prirodna potreba da se oslonimo na nekoga, da ga volimo i da mu pomognemo predstavlja kao patologija.

Zrtva

pre 7 godina

Apsolutno tacno i ako je clanak , jos , preblago napisan. Zapanjuje koliko su se mnogi prepoznali u njemu. Kao manipulatori naravno... Pokusao jedno jedan i poljubio vrata , daleko mu lepa kuca. Posle sam nasla divnog coveka , sa kim sam rodila tri sina i volim ga vise od sebe. A manipulatorima zelim da nikada ne nadju zrtve.

Mina

pre 7 godina

@Horoskop

I kako takvu vezu završiti na najbezbolniji način? Moj muž je postao ovakav čim smo se venčali. Bilo je naznaka i ranije, ali nisam shvatala na vreme šta znače. Već neko vreme hoću da ga ostavim, ali mi preti da će mi uništiti život (ne znam na šta je sve spreman). Tek sam počela da radim u novoj firmi i jako mi je bitno da zadržim ovaj posao, a on je upoznao mog šefa i pretio mi je da će mi napraviti problem sa njim. Takođe, može i u porodične probleme da me uvali, jer tu imam specifičnu situaciju. Ako neko zna kako se osloboditi ovakvog pakla, bila bih jako zahvalna...

kuvana kolenica

pre 7 godina

Ko je prošao kroz ovo zna da je sve u slovo tačno. Jedva sam se spasila iz ovakve veze, a nisam ni neobrazovana, ni ekonomski zavisna, ni neko ko lako da na sebe. Dodala bih još nešto: Oni koji su skloni ovakvom ponašanju, posesivne psihopate, "motriće" na vas neko vreme i kada ste najranjiviji "krenuće u napad". Na prvi znak bežite glavom bez obzira!

filip

pre 7 godina

ovo mogu biti obe strane pola, nije to nešto što se pojavljuje samo kod muškaraca, već postoje u oba pola ljudi sa ovakvim razmišljanjima i delovanjima, u narodu ih zovemo psihopate.

jula

pre 7 godina

E bas tako,nekad i seksualno manipulisu zenama...uslovljavajuci ih da u intimnim odnosima budu agresivnije nebi li se cesce vidjali,u trenutku kad su vec emocionalno izmanipulisali zenu,i razna druga uslovljavanja

kuvana kolenica

pre 7 godina

Ko je prošao kroz ovo zna da je sve u slovo tačno. Jedva sam se spasila iz ovakve veze, a nisam ni neobrazovana, ni ekonomski zavisna, ni neko ko lako da na sebe. Dodala bih još nešto: Oni koji su skloni ovakvom ponašanju, posesivne psihopate, "motriće" na vas neko vreme i kada ste najranjiviji "krenuće u napad". Na prvi znak bežite glavom bez obzira!

Beba

pre 7 godina

Bila sam udata za ovakvog.... 7 godina! na kraju je emocionalno zlostavljanje preraslo u fizicko, tad sam ga ostavila. zato pamet u glavu,bolje sama nego u losoj vezi.












j

natalija

pre 7 godina

Ovo sve može da vam radi i majka, sestra, otac, brat... Neki rodjak ili prijatelj. Skoncentrišete se da vam to ne uradi neki muškarac, a uradi vam neko drugi. Može da vam upropasti vezu, a može i celi život. Malo pišite o nezdravim medjuljudskim odnosima u porodici.

Mulko

pre 7 godina

Imao takav slucaj, ali je obrnuta situacija bila - ona je bila emicionalni vampir, a ja njena zrtva! Isto sve opisano! Ucjenjivala me cak ako odem! Uzas nikome to ne bih pozelio!

bzvz

pre 7 godina

I muskarci i zene mogu biti ovakvi samo sto u krajnjem stadijumu zene histerisu i bacaju stvari a muskarci hvataju za gusu, dave i izdiru vam se u lice.

Dzo

pre 7 godina

@Horoskop@zigotVidim da ljudi ne znaju da procitaju i da shvate tekst. Opisani su opasni manipulatori, psihopate koji se u drustvu pretstavljaju kao pozitivne i divne osobe koje podrzavaju i drze kao malo vode na dlanu svoje zene. U stvari oni toliko ubiju i poslednju mrvu zivota u njima da te zene ako im pomogne prijatelj ili rodjak zavrse kod psihijatra. Moja majka je psihijatar i pricala mi je da dolaze zene koje su pre 20 god polozile vozacki ispit i nikada nisu sele za volan jer su "nesposobne", nikada nisu smele da rade iako su neke od njih visoko obrazovane. Sve vise su se povlacile, usvajale i povinovale se njegovom misljenju samo da ih psihicki vise ne ubija u pojam. Sta obuci? Da li je kuca dovoljno cista? Da li su deca napravila neku gresku? (tek su oni zrtve!!!!), da li sam nesto pogresno rekla, uradila? O da jesi! Nikad ne znas u kakvom je on tripu danas. Ako je "raspolozen" i te kako ce naci za sta da se uhvati, da ti nadje manu, gresku... Jedna zena nije 20 god izasla iz kuce, samo do prodavnice, pijace u pocetku . Kasnije sve redje dok se potpuno nije ugasila u svojoj sobi. Spasao je kum, njegov prijatelj. Zeni je dugo trebalo da nauci da hoda ulicama! Bila je prestravljena! Ovo je teska tema o kojoj se malo prica.

Filmofil

pre 7 godina

Manipulatvna deca po meni postaju manipulativni ljudi. Muski manipilatori postaju opasni zbog fizickog nasilja kada primete da objekat manipulacije zeli da se distancira ili da manipulacija ne prolazi. Ovo sa kontrolom i izolacijom je tacno. U pocetku napadno i nerealno ljubazni, ili bolje receno snishodljivi dok ne ostvare kontrolu.. Treba imati u vidu da je u osnovi i nasa kultura (sa orjentalnim elementima) dosta sklona manipulisanju kao sredstvu dolaska do cilja. Zato vise volim severnjacku uzdrzanost i jednu vrstu postenja. Slazem se da ovoga ima u svim medjuljudskim odnosima, ali su ljubavni posebno kriticni zbog elementa seksa.

Joxy

pre 7 godina

Sto sam bio bolji
,manje zanovetao i dozvoljavao dosta toga,to mi je bilo gore...a ovi sto devojke drze na lanac najbolje i prolaze,ziva istina!

Asparagus

pre 7 godina

Najgore je sto su takvi ljudi prikriveni i zle namere pokazuju tek kad se zaljubite do kraja,i sigurni su da ste im u kandzama. E,onda krenu da vam cede sokove dok vas ne uniste, ili ako se kojom srecom ili slucajem trgnete -dok ne pobegnete od njih. I tad vam prave pakao, i pamtite ih po losem dozivotno. To su hronicno nezadovoljne i nesrecne osobe,i ne smiruju se dok ne uvuku zrtvu u svoj uzasni krug.

Joca

pre 7 godina

Tekst je u većem delu glup i površan. Ako su dvoje u ozbiljnoj vezi sasvim je normalno da su jedno drugom najveći oslonac i da probleme prvo podele međusobno. Ako želite da budete u neiskrenoj samo formalnoj vezi, ili da budete ceo život sami, onda poslušajte savete iz ovog glupog teksta. Posesivnost je naravno loša, ali nije vezana za pol, podjednako su joj skloni i muškarci i žene.

Nisam bas ljubitelj!

pre 7 godina

Moje iskustvo govori da su muskarci male mace u manipulaciji u odnosu na zene. Ne kazem da sam u pravu, ali sigurno je da ne gresim puno.

Horoskop

pre 7 godina

Prosla kroz ovo, to je rupa bez dna...uskoro necete moci da obucete sta hocete, odete kad i gde hocete, cak ni da mislite sta hocete, a o stavovima necu ni da pricam...

Joca

pre 7 godina

Tekst je u većem delu glup i površan. Ako su dvoje u ozbiljnoj vezi sasvim je normalno da su jedno drugom najveći oslonac i da probleme prvo podele međusobno. Ako želite da budete u neiskrenoj samo formalnoj vezi, ili da budete ceo život sami, onda poslušajte savete iz ovog glupog teksta. Posesivnost je naravno loša, ali nije vezana za pol, podjednako su joj skloni i muškarci i žene.

Horoskop

pre 7 godina

Prosla kroz ovo, to je rupa bez dna...uskoro necete moci da obucete sta hocete, odete kad i gde hocete, cak ni da mislite sta hocete, a o stavovima necu ni da pricam...

Dzo

pre 7 godina

@Horoskop@zigotVidim da ljudi ne znaju da procitaju i da shvate tekst. Opisani su opasni manipulatori, psihopate koji se u drustvu pretstavljaju kao pozitivne i divne osobe koje podrzavaju i drze kao malo vode na dlanu svoje zene. U stvari oni toliko ubiju i poslednju mrvu zivota u njima da te zene ako im pomogne prijatelj ili rodjak zavrse kod psihijatra. Moja majka je psihijatar i pricala mi je da dolaze zene koje su pre 20 god polozile vozacki ispit i nikada nisu sele za volan jer su "nesposobne", nikada nisu smele da rade iako su neke od njih visoko obrazovane. Sve vise su se povlacile, usvajale i povinovale se njegovom misljenju samo da ih psihicki vise ne ubija u pojam. Sta obuci? Da li je kuca dovoljno cista? Da li su deca napravila neku gresku? (tek su oni zrtve!!!!), da li sam nesto pogresno rekla, uradila? O da jesi! Nikad ne znas u kakvom je on tripu danas. Ako je "raspolozen" i te kako ce naci za sta da se uhvati, da ti nadje manu, gresku... Jedna zena nije 20 god izasla iz kuce, samo do prodavnice, pijace u pocetku . Kasnije sve redje dok se potpuno nije ugasila u svojoj sobi. Spasao je kum, njegov prijatelj. Zeni je dugo trebalo da nauci da hoda ulicama! Bila je prestravljena! Ovo je teska tema o kojoj se malo prica.

bezimena

pre 7 godina

Jedva se otarasila ovde opisanog ludaka. Iako nije pretio direktno, zlo mi je bilo i od samog zvuka poruke, bojala sam se za svoj zivot dugo, dugo...Devojke, zene-kod prve besmisleno-posesivne svadje i kinjenja hvatajte maglu, glavom bez obzira!

Za svaki preporuku

pre 7 godina

Ovo svaka zena treba da odštampa i drzi ispred sebe kao podsetnik. Sve 1000000% tacno. Prošla , iskusila i jedva se izvukla.

M

pre 7 godina

Svima koji razmišljaju da možda imaju posla sa emocionalnim zlostavljačem, najbolji savet koji mogu da vam dam je, vodite evidenciju. Trudite se da vodite razgovore napismeno ako niste zajedno (npr. poruke umesto razgovora preko skajpa, telefona, vibera itd.), ili da zapisujete razgovore,kada se desi nešto problematično, ili vama na neki način čudno ili nelagodno. Pomoćiće vam da zadržite perspektivu, i ne podlegnete gaslighting-u(takođe preporučujem istoimeni film), tj. kada vas sledeći put bude ubeđivao da to nije baš onako kako se vi sećate.
Drugo kada razmišljate o tome, izbacite sebe iz situacije. Zamislite da je na vašem mestu neka vama jako draga osoba i kako biste se osećali da se prema njoj neko tako ponaša.

Dr

pre 7 godina

Jbt neke od ovih stvari i ja radim svojoj devojci a da toga nisam ni svestan.

Tj dosta svari. Jedino nisam nasilan i nemam problem da se smeje i zeza sa drugima, bili muskarci ili zene u pitanju.

Nisam ljubomoran, ponavljam ni blizu nasilan, ali neke stvari ovde radim. Sutra cu joj bas reci pa da resimo to kao ljudi.

Bitno je samo ne bezati od problema nego mu izlsziti u susret. Pozz ljudi odoh na terapiju kod devojke :)))

Danijel

pre 7 godina

Joco glup si ti. Tekst je realan. Muskarci nisu smotani kao pre i manipulisu vešto ženama, posebno emocijama, i cesto uterivanjem straha.

LEPTIR

pre 7 godina

Iako sam odrasla osoba, vrlo ostvarena, sebi sam dozvolila veliku glupost. Ne znam kako se sve dovijalo ali sam vec nekoliko meseci u vezi sa ozenjenim covekom, koji me svakodnevno psihicki maltretira, kako dok sam na poslu, tako i u ostatku dana. Problem je sto sa tim likom radim i to mi dodatno predstvalja probolem, jer kad god sam odlucila da prekinem sve...nisam uspela. Toliko mi je tesko zbog cele situacije, zbog njegovog odnosa prema meni, zbog toga sto krijem takvu glupost jako dugo...da sam zapala u depresiju, izolovala se od skoro svih u mom zivotu, pocela da mrzim sve oko sebe, pa i samu sebe. U jednoj nedelji, barem pet dana sam plakala zbog necega i kad pogledam sebe sada...ovako emotivno istrosenu, sa dodatnih deset kila...pitam se zasto sam dozvoljavala da mi strah od raskida oduzme razum i zivot. Imalo je perioda kad sam razmisljala kako je mozda bolje da zatvorim oci i zauvek odem sa ovog sveta...ali dragi Bog me je sacuvao i dao mi snage. Ziva sam, barem ono sto je od mene ostalo ali sada sam sigurna sta zelim...zelim svoj zivot nazad.

Mina

pre 7 godina

@Horoskop

I kako takvu vezu završiti na najbezbolniji način? Moj muž je postao ovakav čim smo se venčali. Bilo je naznaka i ranije, ali nisam shvatala na vreme šta znače. Već neko vreme hoću da ga ostavim, ali mi preti da će mi uništiti život (ne znam na šta je sve spreman). Tek sam počela da radim u novoj firmi i jako mi je bitno da zadržim ovaj posao, a on je upoznao mog šefa i pretio mi je da će mi napraviti problem sa njim. Takođe, može i u porodične probleme da me uvali, jer tu imam specifičnu situaciju. Ako neko zna kako se osloboditi ovakvog pakla, bila bih jako zahvalna...

Zrtva

pre 7 godina

Apsolutno tacno i ako je clanak , jos , preblago napisan. Zapanjuje koliko su se mnogi prepoznali u njemu. Kao manipulatori naravno... Pokusao jedno jedan i poljubio vrata , daleko mu lepa kuca. Posle sam nasla divnog coveka , sa kim sam rodila tri sina i volim ga vise od sebe. A manipulatorima zelim da nikada ne nadju zrtve.

Dzo

pre 7 godina

@MinaRazgovaraj sa sefom. Razgovaraj sa svima. Sa porodicom, prijateljima. Iskren otvoren razgovor. Sa policijom. Svima pokazi ovaj clanak i ove komentare. Odmah! Ne dozvoli da on ima dovoljno vremena da pred svima od sebe napravi bozanstvo a od tebe nesposobnu losu suprugu, majku, radnika, prijatelja. Jer kad psihopata krene u napad moras biti spremna. I ti i tvoji prijatelji.

Filmofil

pre 7 godina

Manipulatvna deca po meni postaju manipulativni ljudi. Muski manipilatori postaju opasni zbog fizickog nasilja kada primete da objekat manipulacije zeli da se distancira ili da manipulacija ne prolazi. Ovo sa kontrolom i izolacijom je tacno. U pocetku napadno i nerealno ljubazni, ili bolje receno snishodljivi dok ne ostvare kontrolu.. Treba imati u vidu da je u osnovi i nasa kultura (sa orjentalnim elementima) dosta sklona manipulisanju kao sredstvu dolaska do cilja. Zato vise volim severnjacku uzdrzanost i jednu vrstu postenja. Slazem se da ovoga ima u svim medjuljudskim odnosima, ali su ljubavni posebno kriticni zbog elementa seksa.

Asparagus

pre 7 godina

Najgore je sto su takvi ljudi prikriveni i zle namere pokazuju tek kad se zaljubite do kraja,i sigurni su da ste im u kandzama. E,onda krenu da vam cede sokove dok vas ne uniste, ili ako se kojom srecom ili slucajem trgnete -dok ne pobegnete od njih. I tad vam prave pakao, i pamtite ih po losem dozivotno. To su hronicno nezadovoljne i nesrecne osobe,i ne smiruju se dok ne uvuku zrtvu u svoj uzasni krug.

natalija

pre 7 godina

Ovo sve može da vam radi i majka, sestra, otac, brat... Neki rodjak ili prijatelj. Skoncentrišete se da vam to ne uradi neki muškarac, a uradi vam neko drugi. Može da vam upropasti vezu, a može i celi život. Malo pišite o nezdravim medjuljudskim odnosima u porodici.

bezimena

pre 7 godina

@mina
nemoj vise da zivis u teskobi i strahu, tako mu dozvoljavas da te ima u saci beskonacno dugo. Koliko god bila specificna situacija u tvojim porod.odnosima- otvoreno im izlozi svoju situaciju i sigurno ces imati podrsku, a policiji se obrati odmah, od njih ces dobiti zastitu. Kad kukavica shvati da vise nema oruzje straha u svojim rukama, prestace i teror nad tobom, a i on sam ce volsebno nestati. Pricam ovo iz sopstvenog iskustva. Sa srecom!

Beba

pre 7 godina

Bila sam udata za ovakvog.... 7 godina! na kraju je emocionalno zlostavljanje preraslo u fizicko, tad sam ga ostavila. zato pamet u glavu,bolje sama nego u losoj vezi.












j

kuvana kolenica

pre 7 godina

Ko je prošao kroz ovo zna da je sve u slovo tačno. Jedva sam se spasila iz ovakve veze, a nisam ni neobrazovana, ni ekonomski zavisna, ni neko ko lako da na sebe. Dodala bih još nešto: Oni koji su skloni ovakvom ponašanju, posesivne psihopate, "motriće" na vas neko vreme i kada ste najranjiviji "krenuće u napad". Na prvi znak bežite glavom bez obzira!

bzvz

pre 7 godina

I muskarci i zene mogu biti ovakvi samo sto u krajnjem stadijumu zene histerisu i bacaju stvari a muskarci hvataju za gusu, dave i izdiru vam se u lice.

kuvana kolenica

pre 7 godina

Ko je prošao kroz ovo zna da je sve u slovo tačno. Jedva sam se spasila iz ovakve veze, a nisam ni neobrazovana, ni ekonomski zavisna, ni neko ko lako da na sebe. Dodala bih još nešto: Oni koji su skloni ovakvom ponašanju, posesivne psihopate, "motriće" na vas neko vreme i kada ste najranjiviji "krenuće u napad". Na prvi znak bežite glavom bez obzira!

m

pre 7 godina

@crnogorac
članak ima elemente koji se javljaju u svim odnosima, emocionalni zlostavljači obično biraju ljubavnog partnera kao žrtvu, jednostavno teško je nekoga vezati za sebe ako ste samo prijatelji na isti način, teško je imati pristup i vreme, ali i argumente. Postoji nekoliko tipova, a bonus je naravno, što je jedna psihijatrica umela da kaže ''malo je to i do inteligencije'', što je zlostavljač inteligentniji i ima više iskustva, to će teže odabranoj žrtvi biti da provali na vreme šta joj se dešava. Odprilike kao ona priča sa kuvanjem žabe dok postepeno povećavate vatru.

asc

pre 7 godina

Dobre momke frendzonuju, a nasilnike, batinaše obožavaju i vole. Jednostavno ženska priroda je takva, na takve brzo padaju, nema tu šta da se priča. Dobri su im dosadni i providni, vole one ludilo 24/7 neku dramu, da kad sednu sa drugaricama na kafu imaju teme za razgovor.

Filmofil

pre 7 godina

@Manipulacija, 6. septembar 2016 23:32)

Pa mi i jesmo individualci koji mogu da zive sa bekim na zdravim osnovama, a ne pod kontrolom, ucenom i pretnjom.

Apsolutno nije lako ni muskarcima suocenim sa ovim, a zenama kojima se preti ili se drze odsecene od sveta je prestrasno. Covek prvo mora da ke sposoban da obitsva sam (emotivno) da bi mogao da zivi sa nekim kao jednakovrednim partnerom, a ne kao stakom.

filip

pre 7 godina

ovo mogu biti obe strane pola, nije to nešto što se pojavljuje samo kod muškaraca, već postoje u oba pola ljudi sa ovakvim razmišljanjima i delovanjima, u narodu ih zovemo psihopate.

Mulko

pre 7 godina

Imao takav slucaj, ali je obrnuta situacija bila - ona je bila emicionalni vampir, a ja njena zrtva! Isto sve opisano! Ucjenjivala me cak ako odem! Uzas nikome to ne bih pozelio!

Haos

pre 7 godina

Ovo je stvar u svim medjuljudskim odnosima...majke kada govore deci sta su sve uradile za njih...roditelji uopste skloni su manipulaciji...npr ako imate partnera koji im ne odgovara, reci ce: ako nju ili njega uzmes ,sa nama si zavrsio/la, nemas roditelje...Zene i muskarci takodje...oni ce reci: ne volis me cim neces ovo ili ono da uradis...cista manipulacija. Pa jos kad se tome doda uslovljavanje i pritisak nastane haos. To nije ljubav, niti bilo sta slicno ljubavi. Svi manipulisu u vecoj ili manjoj meri. Nauceni smo da tako treba, na zalost. Ali, nista se ne postize time. Osoba koja manipulise unistava psihicki druge a i sebe, a ako ostanete, pocecete oboje da igrate tako, doci ce do vike, fizickih obracuna i onda je definitivno kraj.

Mina

pre 7 godina

@Bezimena @Dzo

Hvala vam na odgovoru ljudi, nadam se da ću uspeti da se izvučem iz ovoga. Dobro je da nemamo decu pa će sa te strane biti lakše. Ako ima još neko iskustva ovog tipa, molim vas pišite. Da prikupim informacije i ideje :)

Manipuliši me dole

pre 7 godina

Način na koji muškarac najbolje može manipulisati ženom a da ona bude potpuno svesna toga je dobar seks. Pogotovu žene kako vreme odmiče cene više dobar seks jer ga manje i ima, sve će biti u stanju da oproste ali sve. I fizičke mane i negativne karakterne osobine. Iskusniji muškarci pa čak i mlađi sve više počinju koristiti pilule a one misle da su sa muškarčinom koji cepa 2 sata kao od šale :)

jula

pre 7 godina

E bas tako,nekad i seksualno manipulisu zenama...uslovljavajuci ih da u intimnim odnosima budu agresivnije nebi li se cesce vidjali,u trenutku kad su vec emocionalno izmanipulisali zenu,i razna druga uslovljavanja

Manipulacija

pre 7 godina

Najveca manipulacija u ovom clanku je upravo sam clanak. Zapravo ta moderna psihologija kojoj je cilj izolacija i otudjenje ljudi zarad dugorocnog profita i samopotvrde. I pored nespornih dostignuca u razumevanju ljudshe psihe, psihologija ipak nije ekzaktna nauka, i kao takva sklona je i sama trendovima i manipulacija. U tom smislu, otudjenje coveka je ocigledna manipulacija ljudskom psihom i covekom, jer covek nije sazdan da bude sam, vec deo neke drustvene skupine. A danasnji ocigledni trend je poturivanje ideje da smo svi mi indivualci, razliciti i nezavisni i podizanje tih vrednosti na nivo ultimativnih ciljeva. Na kraju potura se ovaj clanak koji na prvi pogled izgleda sasvim logican, ali tek ako se dublje protumaci, vidi se kako negira mnoge vrlo korisne i prorodno utemeljene ideje. Pa se prirodna potreba da se oslonimo na nekoga, da ga volimo i da mu pomognemo predstavlja kao patologija.

Nisam bas ljubitelj!

pre 7 godina

Moje iskustvo govori da su muskarci male mace u manipulaciji u odnosu na zene. Ne kazem da sam u pravu, ali sigurno je da ne gresim puno.

Panda

pre 7 godina

E sve ove tekstove o zenama cu da priznam kad budem video sekciju "super muskarac" i tekst o tome kako zene manipulisu muskarcima do tad dzaba vam sve. Pre neku nedelju se covek ubio zbog zene ni rec niko reko nije, da se zena ubila bio bi haos, razmislite malo

Mmm

pre 7 godina

Moramo da manipulišemo. Nema druge. Pogledajte današnje žene i sve će biti jasno. Možete vi hejtovati koliko hoćete, ali se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Ima da slušate.

Mirjana

pre 7 godina

Nisu manipulatori, nego sociopate tj. psihički i fizički zlostavljači. U tekstu fali ( ili ja nisam videla ) da su prevaranti i obavezno nastrani. Vas će kinjiti, biti ljubomoran, a praviće izlete sa strane uvek kada mu se ukaže prilika. Šta da kažem ženama koje su u vezi ili braku sa takvima ? Teško se čupa iz njihovih kandži, ali utehe radi to su velike kukavice i verovatno ćete biti ostavljene kada nađe drugu žrtvu. Bog neka vam je u pomoći, ja sam 6 godina bila u tom paklu.

Katarina

pre 7 godina

Nazalost, u ovom clanku nema pretjerivanja. I sama sam bila u takvoj vezi tri godine. Sve je pocelo suptilno, no znakovi su bili tu, samo sam ih ja ignorirala. Danas je to iza mene. Pored mene je muskarac koji me postuje. Zene postujte i volite sebe. Onaj koji ne podnosi da ste s prijateljima ili rodbinom, koji vam predbacuje svaki trenutak koji provedete bez njega je razmazeno deriste. Bjezite od takvog. Neka ne lijeci svoje komplekse na vama. Svi imamo pravo biti zadovoljni u bilo kojoj vezi. Cesto se pitam kako sam to sebi dopustila? Jer sam mislila da on treba biti sretan, ja sam tu bila nebitna. Iskustvo je najbolja skola.

Joxy

pre 7 godina

Sto sam bio bolji
,manje zanovetao i dozvoljavao dosta toga,to mi je bilo gore...a ovi sto devojke drze na lanac najbolje i prolaze,ziva istina!

tbd

pre 7 godina

@Horoskop

kako mislis "odete kad i gde hocete"?

Pa naravno da kad si u braku, ne mozes da odes kad i gde hoces, to vazi i za muskarca. Te stvari u braku se usaglasavaju, dogovaraju...

gordan

pre 7 godina

Ne nego je treba pustiti da radi sta hoce, mislim ionako rade sta hoce ali u tom trenutku bar osecaju neku krivicu.... pustite me patetike casti vam!

kraljica

pre 7 godina

Sve zavisi od toga koliko je manipulator inteligentan, neki su providni odmah, a neki bogami vrlo teško i tek kasnije.
U svakom slučaju, pored navedenog u tekstu, treba pratiti nekoliko osnovnih znakova. Npr. ako izjavljuje ljubav i bračne ponude kad je odnos tek u začetku. Ako je sve previše dobro da bi bilo stvarno. Ako se stalno za nešto morate pravdati. Ako o bivšima govori jako loše i sebe predstavlja kao žrtvu.
Jako se teško iščupati. Takvi muškarci su opasni naročito kad ih žene napuste, jer njihov narcisoidni ego ne može da podnese da žena ima svoju ličnost i pravo da ode. Za njih je to uvreda nad uvredama koja zavređuje najtežu kaznu, baš njih briga za tuđi život. Zato, ako vam osjećaj u želucu od početka govori da nešto nije u redu, nikad to ne zanemarujte.
Ja sam imala jedan takav slučaj. Mislim da sam se izvukla zato što sam dobila osjećanje gađenja na njega. Oni vole da im se drugi dive i da ih obožavaju, ili da ih se boje. Moje gađenje je uzrokovalo nelagodu za dotičnog, bilo mu je jasno da ne može izmanipulisati krivicom, da me ne može rasplakati, da njegova zamišljena veličina ne postoji za mene, da ništa što on kaže ne može izazvati emociju koju on želi. Još jedna dobra taktika da se oslobodite takvih ljudi je "sivi kamen" (izguglajte "the grey rock method", vrlo je korisno).

357

pre 7 godina

Treba napraviti razliku izmedju sitnih manipulacija s jedne i uvreda, fizickog nasilja i omalovazavanja s druge strane. Na manipulaciji pocivaju svi medjuljudski odnosi.Ovaj clanak nas uci kako da budemo potpuno nezavisni i sami. Ako zelite da nemate nikog, samo izvolite, poslusajte sta autori ovog glupog teksta imaju da kazu.

Nenad

pre 7 godina

Treba napraviti razliku izmedju sitnih manipulacija s jedne i uvreda, fizickog nasilja i omalovazavanja s druge strane. Na manipulaciji pocivaju svi medjuljudski odnosi.Ovaj clanak nas uci kako da budemo potpuno nezavisni i sami. Ako zelite da nemate nikog, samo izvolite, poslusajte sta autori ovog glupog teksta imaju da kazu.
(357, 8. septembar 2016 11:27)

Pršti pršti bela staza Lazarević Laza...

Horoskop

pre 7 godina

Prosla kroz ovo, to je rupa bez dna...uskoro necete moci da obucete sta hocete, odete kad i gde hocete, cak ni da mislite sta hocete, a o stavovima necu ni da pricam...

Joca

pre 7 godina

Tekst je u većem delu glup i površan. Ako su dvoje u ozbiljnoj vezi sasvim je normalno da su jedno drugom najveći oslonac i da probleme prvo podele međusobno. Ako želite da budete u neiskrenoj samo formalnoj vezi, ili da budete ceo život sami, onda poslušajte savete iz ovog glupog teksta. Posesivnost je naravno loša, ali nije vezana za pol, podjednako su joj skloni i muškarci i žene.

Mmm

pre 7 godina

Moramo da manipulišemo. Nema druge. Pogledajte današnje žene i sve će biti jasno. Možete vi hejtovati koliko hoćete, ali se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Ima da slušate.

asc

pre 7 godina

Dobre momke frendzonuju, a nasilnike, batinaše obožavaju i vole. Jednostavno ženska priroda je takva, na takve brzo padaju, nema tu šta da se priča. Dobri su im dosadni i providni, vole one ludilo 24/7 neku dramu, da kad sednu sa drugaricama na kafu imaju teme za razgovor.

gordan

pre 7 godina

Ne nego je treba pustiti da radi sta hoce, mislim ionako rade sta hoce ali u tom trenutku bar osecaju neku krivicu.... pustite me patetike casti vam!

Manipulacija

pre 7 godina

Najveca manipulacija u ovom clanku je upravo sam clanak. Zapravo ta moderna psihologija kojoj je cilj izolacija i otudjenje ljudi zarad dugorocnog profita i samopotvrde. I pored nespornih dostignuca u razumevanju ljudshe psihe, psihologija ipak nije ekzaktna nauka, i kao takva sklona je i sama trendovima i manipulacija. U tom smislu, otudjenje coveka je ocigledna manipulacija ljudskom psihom i covekom, jer covek nije sazdan da bude sam, vec deo neke drustvene skupine. A danasnji ocigledni trend je poturivanje ideje da smo svi mi indivualci, razliciti i nezavisni i podizanje tih vrednosti na nivo ultimativnih ciljeva. Na kraju potura se ovaj clanak koji na prvi pogled izgleda sasvim logican, ali tek ako se dublje protumaci, vidi se kako negira mnoge vrlo korisne i prorodno utemeljene ideje. Pa se prirodna potreba da se oslonimo na nekoga, da ga volimo i da mu pomognemo predstavlja kao patologija.

Panda

pre 7 godina

E sve ove tekstove o zenama cu da priznam kad budem video sekciju "super muskarac" i tekst o tome kako zene manipulisu muskarcima do tad dzaba vam sve. Pre neku nedelju se covek ubio zbog zene ni rec niko reko nije, da se zena ubila bio bi haos, razmislite malo

Manipuliši me dole

pre 7 godina

Način na koji muškarac najbolje može manipulisati ženom a da ona bude potpuno svesna toga je dobar seks. Pogotovu žene kako vreme odmiče cene više dobar seks jer ga manje i ima, sve će biti u stanju da oproste ali sve. I fizičke mane i negativne karakterne osobine. Iskusniji muškarci pa čak i mlađi sve više počinju koristiti pilule a one misle da su sa muškarčinom koji cepa 2 sata kao od šale :)

Joxy

pre 7 godina

Sto sam bio bolji
,manje zanovetao i dozvoljavao dosta toga,to mi je bilo gore...a ovi sto devojke drze na lanac najbolje i prolaze,ziva istina!

357

pre 7 godina

Treba napraviti razliku izmedju sitnih manipulacija s jedne i uvreda, fizickog nasilja i omalovazavanja s druge strane. Na manipulaciji pocivaju svi medjuljudski odnosi.Ovaj clanak nas uci kako da budemo potpuno nezavisni i sami. Ako zelite da nemate nikog, samo izvolite, poslusajte sta autori ovog glupog teksta imaju da kazu.

Nisam bas ljubitelj!

pre 7 godina

Moje iskustvo govori da su muskarci male mace u manipulaciji u odnosu na zene. Ne kazem da sam u pravu, ali sigurno je da ne gresim puno.

tbd

pre 7 godina

@Horoskop

kako mislis "odete kad i gde hocete"?

Pa naravno da kad si u braku, ne mozes da odes kad i gde hoces, to vazi i za muskarca. Te stvari u braku se usaglasavaju, dogovaraju...

LEPTIR

pre 7 godina

Iako sam odrasla osoba, vrlo ostvarena, sebi sam dozvolila veliku glupost. Ne znam kako se sve dovijalo ali sam vec nekoliko meseci u vezi sa ozenjenim covekom, koji me svakodnevno psihicki maltretira, kako dok sam na poslu, tako i u ostatku dana. Problem je sto sa tim likom radim i to mi dodatno predstvalja probolem, jer kad god sam odlucila da prekinem sve...nisam uspela. Toliko mi je tesko zbog cele situacije, zbog njegovog odnosa prema meni, zbog toga sto krijem takvu glupost jako dugo...da sam zapala u depresiju, izolovala se od skoro svih u mom zivotu, pocela da mrzim sve oko sebe, pa i samu sebe. U jednoj nedelji, barem pet dana sam plakala zbog necega i kad pogledam sebe sada...ovako emotivno istrosenu, sa dodatnih deset kila...pitam se zasto sam dozvoljavala da mi strah od raskida oduzme razum i zivot. Imalo je perioda kad sam razmisljala kako je mozda bolje da zatvorim oci i zauvek odem sa ovog sveta...ali dragi Bog me je sacuvao i dao mi snage. Ziva sam, barem ono sto je od mene ostalo ali sada sam sigurna sta zelim...zelim svoj zivot nazad.

kraljica

pre 7 godina

Sve zavisi od toga koliko je manipulator inteligentan, neki su providni odmah, a neki bogami vrlo teško i tek kasnije.
U svakom slučaju, pored navedenog u tekstu, treba pratiti nekoliko osnovnih znakova. Npr. ako izjavljuje ljubav i bračne ponude kad je odnos tek u začetku. Ako je sve previše dobro da bi bilo stvarno. Ako se stalno za nešto morate pravdati. Ako o bivšima govori jako loše i sebe predstavlja kao žrtvu.
Jako se teško iščupati. Takvi muškarci su opasni naročito kad ih žene napuste, jer njihov narcisoidni ego ne može da podnese da žena ima svoju ličnost i pravo da ode. Za njih je to uvreda nad uvredama koja zavređuje najtežu kaznu, baš njih briga za tuđi život. Zato, ako vam osjećaj u želucu od početka govori da nešto nije u redu, nikad to ne zanemarujte.
Ja sam imala jedan takav slučaj. Mislim da sam se izvukla zato što sam dobila osjećanje gađenja na njega. Oni vole da im se drugi dive i da ih obožavaju, ili da ih se boje. Moje gađenje je uzrokovalo nelagodu za dotičnog, bilo mu je jasno da ne može izmanipulisati krivicom, da me ne može rasplakati, da njegova zamišljena veličina ne postoji za mene, da ništa što on kaže ne može izazvati emociju koju on želi. Još jedna dobra taktika da se oslobodite takvih ljudi je "sivi kamen" (izguglajte "the grey rock method", vrlo je korisno).

Zrtva

pre 7 godina

Apsolutno tacno i ako je clanak , jos , preblago napisan. Zapanjuje koliko su se mnogi prepoznali u njemu. Kao manipulatori naravno... Pokusao jedno jedan i poljubio vrata , daleko mu lepa kuca. Posle sam nasla divnog coveka , sa kim sam rodila tri sina i volim ga vise od sebe. A manipulatorima zelim da nikada ne nadju zrtve.

Danijel

pre 7 godina

Joco glup si ti. Tekst je realan. Muskarci nisu smotani kao pre i manipulisu vešto ženama, posebno emocijama, i cesto uterivanjem straha.

Za svaki preporuku

pre 7 godina

Ovo svaka zena treba da odštampa i drzi ispred sebe kao podsetnik. Sve 1000000% tacno. Prošla , iskusila i jedva se izvukla.

natalija

pre 7 godina

Ovo sve može da vam radi i majka, sestra, otac, brat... Neki rodjak ili prijatelj. Skoncentrišete se da vam to ne uradi neki muškarac, a uradi vam neko drugi. Može da vam upropasti vezu, a može i celi život. Malo pišite o nezdravim medjuljudskim odnosima u porodici.

Mulko

pre 7 godina

Imao takav slucaj, ali je obrnuta situacija bila - ona je bila emicionalni vampir, a ja njena zrtva! Isto sve opisano! Ucjenjivala me cak ako odem! Uzas nikome to ne bih pozelio!

bzvz

pre 7 godina

I muskarci i zene mogu biti ovakvi samo sto u krajnjem stadijumu zene histerisu i bacaju stvari a muskarci hvataju za gusu, dave i izdiru vam se u lice.

Mina

pre 7 godina

@Horoskop

I kako takvu vezu završiti na najbezbolniji način? Moj muž je postao ovakav čim smo se venčali. Bilo je naznaka i ranije, ali nisam shvatala na vreme šta znače. Već neko vreme hoću da ga ostavim, ali mi preti da će mi uništiti život (ne znam na šta je sve spreman). Tek sam počela da radim u novoj firmi i jako mi je bitno da zadržim ovaj posao, a on je upoznao mog šefa i pretio mi je da će mi napraviti problem sa njim. Takođe, može i u porodične probleme da me uvali, jer tu imam specifičnu situaciju. Ako neko zna kako se osloboditi ovakvog pakla, bila bih jako zahvalna...

Dr

pre 7 godina

Jbt neke od ovih stvari i ja radim svojoj devojci a da toga nisam ni svestan.

Tj dosta svari. Jedino nisam nasilan i nemam problem da se smeje i zeza sa drugima, bili muskarci ili zene u pitanju.

Nisam ljubomoran, ponavljam ni blizu nasilan, ali neke stvari ovde radim. Sutra cu joj bas reci pa da resimo to kao ljudi.

Bitno je samo ne bezati od problema nego mu izlsziti u susret. Pozz ljudi odoh na terapiju kod devojke :)))

bezimena

pre 7 godina

Jedva se otarasila ovde opisanog ludaka. Iako nije pretio direktno, zlo mi je bilo i od samog zvuka poruke, bojala sam se za svoj zivot dugo, dugo...Devojke, zene-kod prve besmisleno-posesivne svadje i kinjenja hvatajte maglu, glavom bez obzira!

bezimena

pre 7 godina

@mina
nemoj vise da zivis u teskobi i strahu, tako mu dozvoljavas da te ima u saci beskonacno dugo. Koliko god bila specificna situacija u tvojim porod.odnosima- otvoreno im izlozi svoju situaciju i sigurno ces imati podrsku, a policiji se obrati odmah, od njih ces dobiti zastitu. Kad kukavica shvati da vise nema oruzje straha u svojim rukama, prestace i teror nad tobom, a i on sam ce volsebno nestati. Pricam ovo iz sopstvenog iskustva. Sa srecom!

Dzo

pre 7 godina

@MinaRazgovaraj sa sefom. Razgovaraj sa svima. Sa porodicom, prijateljima. Iskren otvoren razgovor. Sa policijom. Svima pokazi ovaj clanak i ove komentare. Odmah! Ne dozvoli da on ima dovoljno vremena da pred svima od sebe napravi bozanstvo a od tebe nesposobnu losu suprugu, majku, radnika, prijatelja. Jer kad psihopata krene u napad moras biti spremna. I ti i tvoji prijatelji.

Nenad

pre 7 godina

Treba napraviti razliku izmedju sitnih manipulacija s jedne i uvreda, fizickog nasilja i omalovazavanja s druge strane. Na manipulaciji pocivaju svi medjuljudski odnosi.Ovaj clanak nas uci kako da budemo potpuno nezavisni i sami. Ako zelite da nemate nikog, samo izvolite, poslusajte sta autori ovog glupog teksta imaju da kazu.
(357, 8. septembar 2016 11:27)

Pršti pršti bela staza Lazarević Laza...

Dzo

pre 7 godina

@Horoskop@zigotVidim da ljudi ne znaju da procitaju i da shvate tekst. Opisani su opasni manipulatori, psihopate koji se u drustvu pretstavljaju kao pozitivne i divne osobe koje podrzavaju i drze kao malo vode na dlanu svoje zene. U stvari oni toliko ubiju i poslednju mrvu zivota u njima da te zene ako im pomogne prijatelj ili rodjak zavrse kod psihijatra. Moja majka je psihijatar i pricala mi je da dolaze zene koje su pre 20 god polozile vozacki ispit i nikada nisu sele za volan jer su "nesposobne", nikada nisu smele da rade iako su neke od njih visoko obrazovane. Sve vise su se povlacile, usvajale i povinovale se njegovom misljenju samo da ih psihicki vise ne ubija u pojam. Sta obuci? Da li je kuca dovoljno cista? Da li su deca napravila neku gresku? (tek su oni zrtve!!!!), da li sam nesto pogresno rekla, uradila? O da jesi! Nikad ne znas u kakvom je on tripu danas. Ako je "raspolozen" i te kako ce naci za sta da se uhvati, da ti nadje manu, gresku... Jedna zena nije 20 god izasla iz kuce, samo do prodavnice, pijace u pocetku . Kasnije sve redje dok se potpuno nije ugasila u svojoj sobi. Spasao je kum, njegov prijatelj. Zeni je dugo trebalo da nauci da hoda ulicama! Bila je prestravljena! Ovo je teska tema o kojoj se malo prica.

Beba

pre 7 godina

Bila sam udata za ovakvog.... 7 godina! na kraju je emocionalno zlostavljanje preraslo u fizicko, tad sam ga ostavila. zato pamet u glavu,bolje sama nego u losoj vezi.












j

kuvana kolenica

pre 7 godina

Ko je prošao kroz ovo zna da je sve u slovo tačno. Jedva sam se spasila iz ovakve veze, a nisam ni neobrazovana, ni ekonomski zavisna, ni neko ko lako da na sebe. Dodala bih još nešto: Oni koji su skloni ovakvom ponašanju, posesivne psihopate, "motriće" na vas neko vreme i kada ste najranjiviji "krenuće u napad". Na prvi znak bežite glavom bez obzira!

kuvana kolenica

pre 7 godina

Ko je prošao kroz ovo zna da je sve u slovo tačno. Jedva sam se spasila iz ovakve veze, a nisam ni neobrazovana, ni ekonomski zavisna, ni neko ko lako da na sebe. Dodala bih još nešto: Oni koji su skloni ovakvom ponašanju, posesivne psihopate, "motriće" na vas neko vreme i kada ste najranjiviji "krenuće u napad". Na prvi znak bežite glavom bez obzira!

M

pre 7 godina

Svima koji razmišljaju da možda imaju posla sa emocionalnim zlostavljačem, najbolji savet koji mogu da vam dam je, vodite evidenciju. Trudite se da vodite razgovore napismeno ako niste zajedno (npr. poruke umesto razgovora preko skajpa, telefona, vibera itd.), ili da zapisujete razgovore,kada se desi nešto problematično, ili vama na neki način čudno ili nelagodno. Pomoćiće vam da zadržite perspektivu, i ne podlegnete gaslighting-u(takođe preporučujem istoimeni film), tj. kada vas sledeći put bude ubeđivao da to nije baš onako kako se vi sećate.
Drugo kada razmišljate o tome, izbacite sebe iz situacije. Zamislite da je na vašem mestu neka vama jako draga osoba i kako biste se osećali da se prema njoj neko tako ponaša.

Filmofil

pre 7 godina

@Manipulacija, 6. septembar 2016 23:32)

Pa mi i jesmo individualci koji mogu da zive sa bekim na zdravim osnovama, a ne pod kontrolom, ucenom i pretnjom.

Apsolutno nije lako ni muskarcima suocenim sa ovim, a zenama kojima se preti ili se drze odsecene od sveta je prestrasno. Covek prvo mora da ke sposoban da obitsva sam (emotivno) da bi mogao da zivi sa nekim kao jednakovrednim partnerom, a ne kao stakom.

Mina

pre 7 godina

@Bezimena @Dzo

Hvala vam na odgovoru ljudi, nadam se da ću uspeti da se izvučem iz ovoga. Dobro je da nemamo decu pa će sa te strane biti lakše. Ako ima još neko iskustva ovog tipa, molim vas pišite. Da prikupim informacije i ideje :)

Filmofil

pre 7 godina

Manipulatvna deca po meni postaju manipulativni ljudi. Muski manipilatori postaju opasni zbog fizickog nasilja kada primete da objekat manipulacije zeli da se distancira ili da manipulacija ne prolazi. Ovo sa kontrolom i izolacijom je tacno. U pocetku napadno i nerealno ljubazni, ili bolje receno snishodljivi dok ne ostvare kontrolu.. Treba imati u vidu da je u osnovi i nasa kultura (sa orjentalnim elementima) dosta sklona manipulisanju kao sredstvu dolaska do cilja. Zato vise volim severnjacku uzdrzanost i jednu vrstu postenja. Slazem se da ovoga ima u svim medjuljudskim odnosima, ali su ljubavni posebno kriticni zbog elementa seksa.

filip

pre 7 godina

ovo mogu biti obe strane pola, nije to nešto što se pojavljuje samo kod muškaraca, već postoje u oba pola ljudi sa ovakvim razmišljanjima i delovanjima, u narodu ih zovemo psihopate.

jula

pre 7 godina

E bas tako,nekad i seksualno manipulisu zenama...uslovljavajuci ih da u intimnim odnosima budu agresivnije nebi li se cesce vidjali,u trenutku kad su vec emocionalno izmanipulisali zenu,i razna druga uslovljavanja

m

pre 7 godina

@crnogorac
članak ima elemente koji se javljaju u svim odnosima, emocionalni zlostavljači obično biraju ljubavnog partnera kao žrtvu, jednostavno teško je nekoga vezati za sebe ako ste samo prijatelji na isti način, teško je imati pristup i vreme, ali i argumente. Postoji nekoliko tipova, a bonus je naravno, što je jedna psihijatrica umela da kaže ''malo je to i do inteligencije'', što je zlostavljač inteligentniji i ima više iskustva, to će teže odabranoj žrtvi biti da provali na vreme šta joj se dešava. Odprilike kao ona priča sa kuvanjem žabe dok postepeno povećavate vatru.

Mirjana

pre 7 godina

Nisu manipulatori, nego sociopate tj. psihički i fizički zlostavljači. U tekstu fali ( ili ja nisam videla ) da su prevaranti i obavezno nastrani. Vas će kinjiti, biti ljubomoran, a praviće izlete sa strane uvek kada mu se ukaže prilika. Šta da kažem ženama koje su u vezi ili braku sa takvima ? Teško se čupa iz njihovih kandži, ali utehe radi to su velike kukavice i verovatno ćete biti ostavljene kada nađe drugu žrtvu. Bog neka vam je u pomoći, ja sam 6 godina bila u tom paklu.

Katarina

pre 7 godina

Nazalost, u ovom clanku nema pretjerivanja. I sama sam bila u takvoj vezi tri godine. Sve je pocelo suptilno, no znakovi su bili tu, samo sam ih ja ignorirala. Danas je to iza mene. Pored mene je muskarac koji me postuje. Zene postujte i volite sebe. Onaj koji ne podnosi da ste s prijateljima ili rodbinom, koji vam predbacuje svaki trenutak koji provedete bez njega je razmazeno deriste. Bjezite od takvog. Neka ne lijeci svoje komplekse na vama. Svi imamo pravo biti zadovoljni u bilo kojoj vezi. Cesto se pitam kako sam to sebi dopustila? Jer sam mislila da on treba biti sretan, ja sam tu bila nebitna. Iskustvo je najbolja skola.

Asparagus

pre 7 godina

Najgore je sto su takvi ljudi prikriveni i zle namere pokazuju tek kad se zaljubite do kraja,i sigurni su da ste im u kandzama. E,onda krenu da vam cede sokove dok vas ne uniste, ili ako se kojom srecom ili slucajem trgnete -dok ne pobegnete od njih. I tad vam prave pakao, i pamtite ih po losem dozivotno. To su hronicno nezadovoljne i nesrecne osobe,i ne smiruju se dok ne uvuku zrtvu u svoj uzasni krug.

Haos

pre 7 godina

Ovo je stvar u svim medjuljudskim odnosima...majke kada govore deci sta su sve uradile za njih...roditelji uopste skloni su manipulaciji...npr ako imate partnera koji im ne odgovara, reci ce: ako nju ili njega uzmes ,sa nama si zavrsio/la, nemas roditelje...Zene i muskarci takodje...oni ce reci: ne volis me cim neces ovo ili ono da uradis...cista manipulacija. Pa jos kad se tome doda uslovljavanje i pritisak nastane haos. To nije ljubav, niti bilo sta slicno ljubavi. Svi manipulisu u vecoj ili manjoj meri. Nauceni smo da tako treba, na zalost. Ali, nista se ne postize time. Osoba koja manipulise unistava psihicki druge a i sebe, a ako ostanete, pocecete oboje da igrate tako, doci ce do vike, fizickih obracuna i onda je definitivno kraj.