Ispovesti žena koje se nikad nisu udavale, a prešle su četrdesetu godinu

Ponedeljak, 19.09.2016.

09:59

Izvor: Super žena

Ispovesti žena koje se nikad nisu udavale, a prešle su èetrdesetu godinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

kraljica

pre 7 godina

(Бацач пламена, 21. septembar 2016 17:32)

Opet moram da ti kažem, žrtve nasilja najčešće i nisu te o kojima ti pišeš. One uglavnom znaju da se snađu i zaštite. Ne mogu ti savjetovati da malo više pročitaš o toj temi, jer ne daj bože da ti zatreba da se time uopšte baviš, ali mi se čini da ipak projektuješ svoje generalno nezadovoljstvo muško-ženskim odnosima na vrlo nezgodan teren. Ljudski životi i smrti nisu za zezanje, takve teme treba zaobići ako nismo u stanju da se njima ozbiljno pozabavimo. Upamti, za nasilje je isključivo odgovoran onaj ko ga čini.

Druga stvar, ne postoji fin i dobar dečko koji se zbog "zlih" žena promijenio, to je i teoretski i praktično nemoguće. Do granice može doći neko ko je nesrećan i traumiran, ali granicu uvijek prelazi samo loš čovjek. Ko je stvarno dobar i karakteran, ne mogu da ga pokvare loši ljudi. Ne znam samo kako vas tako dobre uopšte privlače lažljive i beskarakterne osobe? Kako može da vam se uopšte dopadne neko ko je kvaran, pakostan, zao? Ja nudim jedan odgovor: niste vi bili dobri već od samog početka, bilo da je u pitanju urođena greška koja je samo privremeno maskirana "finoćom" radi koristi, bilo da je u pitanju naknadno nastali kvar usljed nekih ranijih emocionalnih trauma i nezrelosti da se s njima nosite. Srećom, ovo drugo je barem lakše prevazići. Poenta priče je da svako treba i mora da krene isključivo od sebe.

kraljica

pre 7 godina

(mia, 20. septembar 2016 20:47)

Dirnuo me tvoj iskren komentar. Živi svoj život dostojanstveno i najbolje što znaš, a ako se pojavi neko s kim možeš biti srećna, još bolje. Želim ti svaku sreću!

Бацач пламена

pre 7 godina

@kraljica

Има и тога, мада није то проблем. Проблем је што то ,,био је фин дечко'' углавном долази од њеног ,,ма није он такав'', док је једног дана не испребија на мртво име. А онда буде ,,па деловао је фин''.
А ти који су стварно добри, па се промене, могу рећи да су жене криве. Искрено, што више упознајем наше девојке (странкиње су другачије), постаје ми јасно колико су тешке, незреле, пакосне, захтевне без покрића итд. Масу девојака сам упознао које сматрају да је океј да те лажу, али им је проблем када их провалиш и кажеш им, е онда се љуте на тебе. Шта више рећи? Роспије одрасле на сапуницама, холивудским филмовима и Грандовим песмама, које трипују да живе такав живот, навикле да се вуцарају са олошима, сивоњама, татиним синовима, лажовима итд, а поједине од њих се после удају после за некод доброг човека и крену ментално да га тероришу онако како су навикле са оним идиотима да се препуцавају и натежу. Сасвим разумљиво да се неко нормалан неће снаћи, прво ће је толерисати у нади да ће престати, а онда ће му пасти мрак на очи и изубијати је.

@Lol

Да ли је могуће да има девојака које три месеца покушавају да смувају неког смотанка? Где су??? Где има тих девојака у земљи Србији, земљи пуној девојака које очекују да им неко скида звезде са неба и да доказује да му је стало, а за себе сматрају да нису дужне да буду ни елементарно коректне и захвалне према њему, а камоли нешто више? Није да ти не верујем, само се чудим.

kraljica

pre 7 godina

(Бацач пламена, 20. septembar 2016 20:59)

Na žalost nisi umislio. Kad pogledaš počinioce, ili barem ove ubice čije slike u medijima vidimo kad žene više nema, vidjećeš da izgledaju kao "dobri" momci i ljudi, mirni, ni po čemu se ne ističu, za svakog kažu komšije da ni mrava ne bi zgazili. Drugim riječima, ne alfe, nego baš kompleksaši.
Ako je tvoja poenta da žene trpe nasilje jer su birale alfa mužjake, umjesto "finih" momaka, moram da ti kažem da si promašio.

mar

pre 7 godina

@Ivana
Slično je kod mene, imam sestru, zove se kao ti, a i suprugu sa kojom sam se smuvao još u našim ranim dvadesetim. Od početka je bilo ozbiljno, ali smo bili mladi za brak, ja sam studirao, ona je tek upisala faks. Godine cimanja su bile potrebne da obezbedimo sve uslove da bismo se venčali i da bi n ared došlo i proširenje porodice. Zapošljavanje, štednja, popravljanje i zamena dotrajalih stvari u kući, kupovina novih. Sve na uštrb izlazaka, provoda, ludovanja. Ipak smo malo i putovali, uspeli da uštedimo za svadbicu i danas imamo i decu, a ne bismo ništa mogli da se nismo voleli i podržavali.

mia

pre 7 godina

Dakle, na pragu 45 sam sama, sa tendencijom da tako i ostane. Da li sam to planirala, da li sam to zelela, da li sam tako zamisljala zivot? Nisam. Da li se posle 15min razgovora sa mnom vidi da mi nesto fali? Oni koji me poznaju ne bi se slozili. Jesam li opsednuta karijerom, svojom slobodom, izgledom? Nisam. Sasvim sam obicna, imam obican posao, poglede na zivot kao i vecina drugih. Izgledam kao i vecina ostalih ljudi na ovoj planeti. Zelim li nekoga pored sebe, da zelim. Zasto ga nemam, eto nemam, jednostavno je tako. Nekada sam bila "previse mlada", nekada "suvise ozbiljna", nekada "nedovoljno lepa", nekada "neodgovarajuce vere". Danas sam jednoglasno "suvise stara", onog momenta kada kazem godine prici je kraj. Sta god da sam pre toga rekla ili uradila nestaje pred mojih skorih 45. Sve sam vec bila, samo nisam bila "dovoljno" dobra.
Odavno me nije briga sta ko misli, odavno nisam nesrecna zato sto me neko ne voli ili ne smatra dovoljno dobrom, kvalitetnom, lepom...sta god.
Prihvatam svoj zivot takav kakav jeste i sebe takvu kakva sam. Da li sam bez dece manje vredna i nepotpuna osoba? Ne znam i nije moje da o tome sudim. Nisam bila ni blizu tome da imam decu. Ali dato mi je da budem kuma, tetka...i znam da beskrajno volim svako to dete i znam da svako od njih zna koliko ga volim. Jesam li "kriva" sto niko nije zeleo moju ljubav? Za neke verovatno jesam kriva, za neke nisam. Meni je iskreno, najiskrenije, svejedno

Бацач пламена

pre 7 godina

@užas

Зар беше ви не сазревате брже од нас? Која је то онда натприродна појава да сте после 30 година неудате и да се жалите да мушкарци ваших година гледају млађе?
Или је ,,ин'' да будете зрелије од вршњака док то доноси старије мушкарце, популарност, вожњу колима док вршњаци иду градским превозом, фенси места док вршњаци клошаре по ћошковима и циркају пиво итд?
А кад треба том логиком да се пре одрекнете младалачког живота од вршњака и пре стварате породицу, е, онда више није ..ин'' да будете зрелије, него бисте да будете клинке до 35 и да се удате тад за лика ваших година? Не бива.

@kraljica

Мора да сам ја умислио да се по медијима врте оне кампање ,,Стоп насиљу над женама!'', је л' да?

Maki

pre 7 godina

Ne znam zasto se stalno potencira da ako je neko u braku ili ima decu da je automatski ozbiljan i odgovoran covek..?! Jedan moj veoma dobar drugar se nedavno ozenio.., dobio cerkicu, ali znate, ja mu ne bih dao ni hrcka da cuva..strasno neodgovoran, povodljiv.., i sve sto je uradio u zivotu, pa hajde da to kazem, svi znaju sta je to - muska sponzorusa tj manje-vise muska starleta. Dakle, sve na osmeh, posao preko poznanika.., studirao preko 10 god. i ok kao covek, samo velika ulizica... i mi koji ga znamo ceo zivot, eto sta da radimo, necemo da se mesamo. Nasao covek lepu devojku, ali eto naucenu tj vaspitanu da zena treba da bude kucna pomocnica i da je njena uloga da radja.., ali i takodje nezaposlenu, bez icega, ali mladju i evo slusa ga..., i eto posle godinu dana veze, ona ostala trudna i za 5 minuta kod maticara i eto njih u braku. Znate, evo poznajuci ga, ja mu dajem 5 godina maximum da ce mu trajati brak. I pre nego sto se ozenio, unazad 5 godina nonstop je pricao kako ga majka pritiska da hoce unuke...tako da devojke - treba pre svega da budete svesne da veliki broj muskaraca upravo pritaskaju majke i ocevi jer hoce unuke, jer generalno muskarcima je najlakse, posle 5 minuta oni su zavrsili "posao".., jedina briga im je da nadju neku iole lepu, a kojoj ce poturiti sav trud oko deteta jer njih to uglavnom ne zanima, tj zanima ih samo kada treba da stave slike na fejsu da su idealan otac.. Zapravo, vecina jeste tako vaspitana.

cookie monster

pre 7 godina

@realTalk
Ko je rekao da je loš čovek?! Ali, jeste neiskren... i jeste da ima pravo da bira, ja to ne poričem...
Još nešto: otkad smo mi na "ti"?! Malo pristojnosti u komunikaciji!

female

pre 7 godina

Srednji bloker@

Verujem da generalno ima istine u tome sto pisete, ali bih tu vasu granicu, do kada je sa medicinske tacke gledista najbolje za zenu da se ostvari kao majka, pomerila na 30 godina, jer sam tako nesto procitala u intervjuu jednog naseg doktora, strucnjka za oblast neonatologije, da je bitno (veoma dobro i zdravo za zensko telo) da PRVA TRUDNOCA bude pre tridesete godine, a sa svakom sledecom trudnocom se ti benefiti uvecavaju (onda je manje rizika za pojedine bolesti kod zene, a o plodu i da ne govorimo?). Znam da statisticki podaci danas kada se mladi vencavaju i ostvaruju kao roditelji ne idu bas u korak sa tim preporukama, ali valja biti iskren i objektivan (sto, naravno, opet ne znaci da neko i u tridesetpetoj nema dovoljno zdrav i dobro ocuvan organizam i iznese trudnocu maltene bez problema, ali opet... kazu, za zensko telo je zdravije onako)...

Lol

pre 7 godina

@manner
Eh tih finih što su nevini sa 30 mi je tek muka. Znam ih dvoje, eno ga jedan kući, sa mamom i tatom, ništa ne može sam, mama ga pakuje na more, fin dečko, brat mi je al ga u ovom stanju ni jednoj devojci ne bih poželela, sve ga mrzi, odradi ono što mora (radi), i ako neko neće kako on zamisli odmah se duri i drami. Ali pitaj bilo koga, na papiru fin dečko.
Ili drugi oko kojeg se riba na koju se ložio 3 meseca ubijala da ga smuva, da ostane nasamo sa njim a on se svaki put upanici pa pobegne, pa kad se riba smorila i našla drugog onda besneo, ljubomorisao i 2 godine "patio" i pljuvao je. Isto ko kad nam Aron u komentarima priča o njegovim drugovima finim momcima koji plaćaju prostitutke. (hint:fini momci kupuju ženska tela kao meso)

na temu

pre 7 godina

@ Ivana
1. Muškarci u Srbiji se dugo zabavljaju sa devojkama, jer nije jednostavno osamostaliti se, steći sve kompetencije (obrazovanje (može i ne mora), posao, životni prostor, pokućstvo...) i biti u godinama kad se stvara porodica. To može, ali uz odricanja i udruženo. Sigurno je da ima i bogataša koji sve mogu za kraće vreme.
Ima i tih smr***va što "zavlače" devojke, kao i onih koji se u međuvremenu "ohlade" i odustanu. Ali to je delimično i "zasluga" devojke, jer su zajedno u vezi i ona to mora nekako naslutiti kroz osećanja ili dela.

Najbolja razlika je 3 do 7 godina, onda kad devojke razmišljaju zrelije u odnosu na svoje vršnjake (mladiće), a muškarci su u taman tolikoj biološkoj prednosti u odnosu na devojke do nekih kasnih tridesetih.

Niko nije dužan da se pravda za svoje izbore i ono što, eventualno, nije išlo, mada postoji društveni pritisak na samce. Ali postoji i na druge, možda za nešto drugo, neki drugačiji problemi. Sve je to za ljude. A neosporno je da su ljudi većinom sposobni da osećaju ljubav i vole se i u 40tim, 50tim... možda je samo teže naći motivaciju? Ne znam, najbolje će reći oni koji su u tim životnim tokovima.

Dzo

pre 7 godina

@MilicaMilice, nisam imao vremena da zavrsim komentar. Odvukle su me neke obaveze, tj macke su opet polomile nesto... Deca mog brata, cerka koja ima 37god(specijalizirala radiologiju) i sin 34 (elektro inzenjer). Upravo sam na nju mislio kada sam pisao komentar. Nije udata, ne mora ni da bude. Ni on. To su licne stvari o kojima se ne prica. Bar takav stav imamo. Vidim da je ona zadovoljna i srecna i to mi je najvaznije. Nema pravila i nije ni bitno da li je neko u braku ili ne. Bolje ziveti sam nego biti u nekom horor braku forme radi. Cao deco, poz od cika Dzoa! ;)

Milica

pre 7 godina

@Dzo
Ne znam zasto ste to napisali kada isto ono sto ste napisali za musko vazi i za žensko. Dok završi studije, nadje posao..Isto oko 30 godina. Jos pride mnoge devojke imaju bracu pa ne naslede nista vezano za nekretnine. A onda kada dodju u 30 te, a nisu udate onda ih brat i cela familija pritiska da se sto pre uda jer brat mora da se siri u toj kuci ili nasledjenom stanu. Ono ona ima zakonsko pravo da bude u tom stanu, ali svi se trude da joj prisedne i da ode.

Lena

pre 7 godina

@izgubljena trka
To već zavisi od slučaja i kako se ljudi postave.
Znam za slučajeve, jedna nikad neće prihvatiti očevu novu suprugu, jer su dosta zeznuli oko njihove veze i venčanja, krili su, lagali su ćerku itd. i svašta smuljali i ona sad ne želi da je prihvati jer je iz njene perspektive to žena zbog koje ju je tata lagao itd.
Drugi slučaj je zapravo žena koja želi decu ali je "prihvatila" da on neće, oboje su njegovom sinu toliko zbunjujućih poruka poslali da on ne zna šta će. A ona se agresivno ubijala da se dopadne klincu koji je i ovako stidljiv a u isto vreme joj je on podsetnik da neće imati svoje. Pa mu malo udovoljava preko svake mere a malo ga tretira ko kretena. I sad kao klinac svojeglav. Kako da ne.

Lena

pre 7 godina

@srednji bloker
To bi imalo smisla da pričamo o mladom muškarcu. Godine žene utiču na mogućnost da žena iznese trudnoću bez problema, ali je i individualno. Sa druge strane verovatnoca da se dete rodi sa nekim poremećajem raste sa godinama OBA partnera. Kako ti kažeš to nije politički korektno jer se većinom bavimo "samo da se beba rodi" ali je činjenica genetike. Dete nasleđuje po pola gena od oba roditelja, što znači da muškarac preko 35 godina povećava šansu da dete ima razne zdravstvene probleme. Ali mi volimo da se pravimo da genetika muškarca nema veze, osim kad se raspravljamo o očinstvu.

cookie monster

pre 7 godina

@Srednji bloker
Divno da pominjete genetiku, jer mi praćenje nekih studija na tom polju nije strano...
A istraživanja i studije (ne baba, tetka, teča i komšiničina prija) pokazuju da su bitnije baš godine oca... muškarci bi trebalo da budu mlađi, ako već želite da se upuštate u raspravu. Ja sam mišljenja da, uprkos studijama, kao i uvreženih praznoverja tipa "starija žena, rizična trudnoća", trebalo bi pružiti priliku i muškarcima i ženama četrdesetih godina da imaju potomstvo (baš sa vršnjacima)... ostalo je lečenje kompleksa i pijenje vodice sa "fontane mladosti"... Naše pretkinje su rađale i u poznim četrdesetim...

Ana

pre 7 godina

@ realTalk
Nije ni malo prirodno da muškarac od 40 hoće neku do 26. Nikako! Nakon par godina braka on ce biti u seksualnom smislu slabo potentan, a ona ce sa 30 biti na vrhuncu seksualnosti. U takvim spojevima je najveća šansa da ona nadje ljubavnika sa strane. Logična posledica pogrešnih zelja i izbora muškaraca sa 40+ .Onda cete da kukate i žalite kako su sve žene iste. Niko ne kaže da treba da nadjete ženu od 40 godina , ali ako imate oko 40 godina, žene od oko 35 godina( plus minus 3 godine) ce vam sasvim odgovarati . I dalje su u dobrom reproduktivnom periodu a i bolje ce se razimeti s obzirom na godine iskustva.

Ivana

pre 7 godina

@ manner
Moj rodjeni brat je to uradio svojoj bivšoj dugogodišnjoj devojci. Godinama se poigravao njome, odavao utisak da hoce da je ozeni ( 6 i po godina, od njene 25 do 32 godine) a nije planirao nista ozbiljno. Brat mi je,al je jako nepošteno postupio prema njoj. On je inače OK muškarac, obrazovan, vredan, kulturan, nije vazio sa nekog " opasnog dasu". Prosto je odavao utisak stabilnog muskarca koji zeli ozbiljno. U stvari on je samo zeleo da ima finu devojku, koja je dobra , koja mu odgovara u krevetu, koja ne ocekuje da je izvodi , trosi na nju pare, vodi na letovanja. Tj zeleo da samo ima zensku, da ne bude sam. Za vreme njihove veze on je napredovao, nasao super posao, lepu zaradu, i onda je covek odlučio da je vreme da nadje "bolje" i ostavio je.. Tj rekao je da je od starta znao da je nece ozeniti, ali mu je odgovaralo da bude u vezi. Cekao je samo trenutak da napreduje , kada ce po svom misljenju moci da osvoji neke koja su mu ranije bile nedostupne. Devojka koja je bila dobra, normalna, postena, koja ga nije finansijski cedila je njemu sluzila samo kao prolazna stvar, da ima nekog , eto tek tako, da ne bude sam...Dok ne stigne neka " prava" . To je tako neposteno. Muskarci se cesto zale na devojke kako ih odbijaju , bla bla, ali žene su tu poštene, neće pa nece jasna stvar. Dok muskarci cesto ulaze u veze i kada im se devojka ne svidja mnogo, manipulisu devojkama godinama pruzajuci im laznu nadu da zele s njima ozboljno, a samo su zeleli da popune vreme i krevet. A od starta znaju da nece brak sa tom osobom.Takvim slucajeva ima jako puno. Zato je i puno slobodnih devohkaa od 32-38 godinama, jer ih je neko godinama zavlacio. Neko ce reci, pa kako nisu primetile svo to vreme. Reci cu vam- to je skoro nemoguce. Ti muškarci te devojke cak upoznavaju sa roditeljima, pricaju o zajedničkoj budućnosti i deci.

Dzo

pre 7 godina

Da pokusam da odbranim muskarce. :) Muskarci ako nemaju pomoc roditelja ne mogu da se zene i stvaraju porodicu pre 35.god. Primer, moj sin. 26 god druga godina staziranja(volontiranja), znaci besplatan rad. Spremanje pravosudnog ispita i polaganje oko 27, 28 god. Deda mu je ostavio novac za putovanja, planira da putuje oko 2 godine. Vec 30 god. Ostaje mu samo karijera posto je stambeno obezbedjen (opet deda). Jos da je deda ziv pa da ga ozeni! Da uzmemo za primer i prosecnu srpsku porodicu.. Taj sin zivi kod roditelja i zavisi od njih. Muka mu je vise da gleda oca koji je npr ostao tehnoloski visak u 60 god i niti moze u penziju niti da nadje posao. Mogu roditelji i da rade a znamo za koje plate. Sin sve lepo zavrsi, rekosmo oko 28,30, jos bolje ako studira medicinu (odmah dodaj jos najmanje 5 god), daj boze da se zaposli i gde da dovede potencijalnu mladu? U stan kod mame i tate? Da podigne stambeni kredit? Stvara potomstvo? Tesko.

Dzo

pre 7 godina

@prolaznikPotrebno je biti dve godine u vanbracnoj zajednici, trebaju vam samo dva svedoka i overa u opstini, mesnoj zajednici, sudu. Vanbracne supruge imaju "ista" prava osim pravo na penziju i pravo nasledjivanja. Tako da ako npr suprug podigne kredit ili duguje drzavi bilo sta, vanbracna supruga je u obavezi da dugove vrati. U Srbiji bracna i vanbracna zajednica nisu jednake tako da je bolje svratiti jedan dan do maticara, naci dva svedoka i zvrljnuti dva potpisa.

Ja

pre 7 godina

Srednji bloker

Okreni se oko sebe i na sve strane zene koje posle te tvoje granice radjaju zdravu i normalnu decu, bilo da su u pitanju prvorotke ili zene sa vise dece. Medicina napreduje i to je lepo, samo kad je u humane svrhe.

Bananamen

pre 7 godina

@verica nikolic
Meni je iskreno kako ti razmisljas i rezonujes. Da li bi to tvoje dete koje mozes da volis najvise i zauvek ucila da joj muskarci u zivotu sluze kao sredstvo? Bolesno.

Maja

pre 7 godina

@ srednji bloker
Ako tako gledate na stvari, onda i muškarci moraju da se ožene izmedju 25-30 maksimum. Jer npr Daunov sindrom je sindrom koji je vezan za godine oca a ne godine majke. Daunov sindrom se nikada ne dešava ako je majka starija već ako je otac stariji od 40 godina. Ima sigurno jos oštećenja koja su izazvana godinama oca. To sto vi mislite da opasnost potomstva zavisi samo od godina žene to samo znaci da ste jako neobavesteni.

ui

pre 7 godina

(marica, 19. septembar 2016 18:35)

Odlicna odluka da ostavis tog momka jer je najverovatnije smatrao da zasluzuje bolju zenu od tebe, obicno zato razvlace, izvinjavam se na direktnoj formulaciji. A to da si "obicna udavaca" je manipulacija i orudje kontrole da bi uspeli u svojoj manipulaciji. Super da si ga ostavila i ne vracaj se njemu.

aleks

pre 7 godina

Koliko je mene jurilo 40+ muskaraca kada sam bila u 20im i niko nije imao sansu, bilo mi je cak smesno sta sad oni hoce. A progonili su me i zvali godinama iako su me jedva poznavali toliko su bili ocajni da nadju tu neku mladju. Mislim da im je to bio jednini kriterijum a da bi sve drugo proslo. Bili su to obicni prosecni ljudi, slobodni ili razvedeni, prosecnog izgleda, prosecnih primanja. Ja sam se udala za 6 godina starijeg. Da je bio neki nevidjeni dasa zgodan, frajer, situiran ne bi mi smetale godine ali malo je takvih. Znaci ti sto bi sa 40+ mladju treba da razmisle sta nude. I naravno uvek upadaju u zamku da ako nisu bas da mogu da biraju prihvate bilo koju mladju koja ih hoce bez razmisljanja da li im kao osoba uopste odgovara a to i nije neka perspektiva. Ljudi prave najbolje izbore kada nisu pod pritiskom, vazi i za muskarce i za zene. Zato birajte kad mozete da birate. Sa 40+ retko ko moze da bira i muskarci se zanose da ce mogi. Moci ce neki, manjina.

mukica

pre 7 godina

Kad žene neće da se udaju ili rađaju decu, to vam je ok. Ne osuđujete uh jer je to njihovo pravo itd...A kad je neko gej, onda je kriv za belu kugu i izumiranje nacije i sl. Taj trend nerađanja dece je kriv za belu kugu, a ne lgbt osobe! Ne mogu da verujem koliko mojih drugarica iz OŠ i SŠ nema decu, čak mi je i ulica puna samaca, svaka druga kuća, žena u 40-im, neudata, bez dece...Zastrašujuće. Postali smo sebični, užas jedan. Kao da život prestaje kad imaš decu. Stvar je organizacije. Moj otac je presrećan, skromnih primanja, a kaže najbogatiji, od dve ćerke, šestoro unučadi! A baka dožive sedmoro praunučadi! Ima li veće sreće?

Manner

pre 7 godina

@Andrea

Sada te devojke/zene mogu da pricaju sta zele, a pod velikim znakom pitanja je sta je u stvari istina. Drustvo je tako koncipirano da kada se neka zena pozali na nesto, automatski je u pravu, samo zato sto je slabiji pol. Btw. toliko finih i pristojnih muskaraca koji su skoro pa sa 30-ak godina nevini a u komentarima se moze procitati koliko su pozeljni i kako gomila devojaka tezi upravo takvim muskarcima. Nesto ne stima u vasim mozgicima...

Lena

pre 7 godina

@Vlada
Kad smo već kod toga da se piše samo o ženama.
Da vam nije možda samo malo čudno, da su u pričama i komentarima nekako uvek žene krive?
Eto žena je sama u 40tim ona je kriva i odgovorna jer je ona birala loše muškarce, a ako je muškarac sam opet su žene krive jer nisu njega odabrale nego tamo neke druge.
Da nije malo čudno da žene budu krive za sve?

kraljica

pre 7 godina

(Bojan, 19. septembar 2016 14:27)

Jaooo, stalno ista priča: "aaa, vidjeće ona kad ostari, što nije mene izabrala, ja ovako divan, jeste da sanjam da mi jednog dana padne pred noge i da je prezrivo otkačim i tako se osvetim za odbijanje, jeste da zamišljam i priželjkujem da dobije batine od onog frajera, pa da mi bude bar srce na mjestu kad nije mene izabralaaaaaa, ali sam taaaako dobre duše, fin mladić, "đentlmen":D

Nela

pre 7 godina

@Vesna Nikolic.To da te dete čini boljom osobom je apslolutno netačno. Moj otac je čovek koji ima vrlo malo ljudskih kvaliteta. On pljuje po ulici, baca đubre kroz prozor od auta, šutira mačke ako mu se nađu na putu, na poslu maltretira podređene, o porodici ne brine itd. Sva sreća, pa sam sistem vrednosti i ponašanje naučila od majke jer njega vaspitanje dece nikad nije zanimalo. Nisu svi roditelji dobri, a svi samci loši. Zbog takvih odnosa koje sam gledala u kući(dok se nisu razveli), pitanje je da li ću se ikad udati. Ne osuđujte, svaki čovek ima svoj svet i svoje razloge zašto nešto radi ili ne radi.

prolaznik

pre 7 godina

@(Dzo
Meni se čini da je ranije važilo da ako par živi tri godine zajedno prava su ista kao da su u braku. Mislim da je od pre neku godinu smanjeno na jednu godinu. Ne znam kakvi se dokazi traže da je par živeo zajedno.

Srednji bloker

pre 7 godina

@(cookie monster, 19. septembar 2016 13:43)

Vidite, moguće je da taj majstor neće da pravi decu sa ženom od 40 godina zato što ponešto zna o medicinskoj genetici, ili se rukovodi zdravim razumom (načuo nešto od baba i deda). Moja tetka je krajem osamdesetih godina bila u Americi (teča tada radio u diplomatiji) i tamo ostala trudna sa 32 godine. Iako je u pitanju bila druga trudnoća, već su imali zdravog i pravog klinca od 6 godina, lekari su joj odmah uradili amniocentezu u cilju otkrivanja mogućih hromozomskih aberacija, i to je tada bilo pravilo za sve trudnice starije od 30 godina, s obzirom da se verovatnoća genetičkih defekata kod ploda povećava sa godinama. Danas je zbog promenjenih društvenih okolnosti ta granica podignuta na 35. Fakat da to nije ni moderno, ni politički korektno, niti ostavlja mnogo vremena za karijeru i traženje srodne duše, ali tvrdoglava biologija je i dalje na stanovištu da je optimalno vreme za prvu trudnoću između 20 i 25 godina. To vam je kao u sportu: ako hoćete da postanete Đoković, Mesi ili LeFlop James, počinjete da trenirate sa 7 ili 8 godina. Sa 20 je kasno.

marica

pre 7 godina

@Andrea: Upravo sam taj slučaj, ostavila sam momka s kojim sam bila 5 godina, jer je izjavio da ne želi decu pre 40-te, i da nije spreman za brak još uvek. Imam 30 godina, on ima 32. Eeeeej, čovek od 32 nije spreman za brak, deca ga smaraju, dosadna su i citiram "skupa"!? Ja sam njega ostavila, pošto je izjavio da sam "obična udavača"!? a i jer bismo se tako "vukli" dok njemu ne dune da imamo porodicu, ili me prosto ne ostavi... Tako da - da, u pravu ste. Bacila sam 5 godina na nezrelog muškarca, u ubeđenju da je on porodičan čovek i da želi decu sa mnom. On će da napuni 40, a onda će da traži neku od 25 za brak. Samo što, te od 25 neće hteti da budu sa njim osim ako nisu potpuno blesave...

M

pre 7 godina

@ivan
Zato što ni jednoj osobi nije u interesu ni na koji način da bude "rebound". Da se cima da pomogne i popravi nekoga ko se raspada zbog prethodne veze (nije još raščistio celu situaciju i svoja osećanja) i zaista očekujemo od žena da sede i viju im rane dok oni razrešavanju svoje emocije prema bivšoj ženi i ličnog iskustva razvoda? I onda kad im bude bolje da se nadaju da mu se sviđa i da je nije samo koristio da bi se osećao bolje na neko vreme?
Pa daj, ne pričamo o nekome sa kim smo u vezi pa ima neke probleme pa da se zajedno bavimo njima.

M

pre 7 godina

Ta sam, odnosno, još malo pa ću biti u toj grupi.

Članak nisam pročitala. Generalno, uopšte me više ne interesuje šta ko misli ili nagađa o meni (ili o ljudima koji su u sličnoj situaciji), mom privatnom životu i mojim izborima. Ne želim da se pravdam ili da objašnjavam poznatim i nepoznatim ljudima svoj život i svoje izbore. Moja stvar!

prolaznik

pre 7 godina

@(Dzo
Meni se čini da je ranije važilo da ako par živi tri godine zajedno prava su ista kao da su u braku. Mislim da je od pre neku godinu smanjeno na jednu godinu. Ne znam kakvi se dokazi traže da je par živeo zajedno.

izgubljena trka

pre 7 godina

Koliko ima razvedenih muskaraca koji imaju decu i ceznu da zapocnu mirnu i normalnu vezu sa nekom od preko 40 godina koja ne zeli da radja? Verujte, puno.

Postoji samo jedan mali problem što deca tih muškaraca ne žele da vide drugu ženu sa svojim ocem. I ma kako se ponašala prema njima neće valjati, ni ako je drugar ni ako pokušava da im ugodi, ni ako se ne meša u nihov odnos sa ocem. Za sve će biti kriva. Posebno ako tata ne daje dovoljno para.

realTalk

pre 7 godina

@ cookie monster

A on je loš čovek što želi mladju da mu radja, a ne tvoju drugaricu od 40.godina? Muško koje može da bira uvek bira mladu devojku...to je jednostavno tako i nema tu priče, i da, to je njevov izbor...i nikako zbog toga nije loš čovek. To je normalno i prirodno, najviše zbog potomstva.

užas

pre 7 godina

Imam 30 godina i za brak me jure ISKLJUČIVO muškarci od 40+, koji nisu nikad bili oženjeni - što bi se zaboga ženili pre 40te? Ovi od 30 neće ni da čuju, oni jure one od 20, koje neće da ih "smaraju" sa pričama o deci, braku, obavezama. A ovi od 40 neće ni da čuju za ženu njihovih godina jer su to zaboga "babe", svi traže mlađe, po mogućstvu tako oko 30, jer procenjuju da sam onda zrela za brak, ali sam opet dosta mlađa, što je naravno poen za mene... Toliko. Pa onda posle napadajte žene...

Mislim da se nikad neću udati. Možda je tako i bolje.

Rade

pre 7 godina

Zato što su žene u principu zavedene, jure mačo tipove i alfa mužjake ignorišući gomilu muškaraca pod etiketom :slabić, čudak, paćenik itd. Ok razumem to je na nivou podsvesti, izabrati jakog mužjaka da se brine o vama i vašoj deci. Pre ili kasnije takav njihov izbor im se obije o glavu. Zašto? Nemate životnog iskustva, pa pogledajte samo sebe i svoje razmišljanje sa 20 i sa 30 godina.

N

pre 7 godina

Koliko ima razvedenih muskaraca koji imaju decu i ceznu da zapocnu mirnu i normalnu vezu sa nekom od preko 40 godina koja ne zeli da radja? Verujte, puno. Tada su ljudi vec zreli, poznaju sebe i umorni su od igrica i gluposti i imaju veliku sansu da stvore harmonican zajednicki zivot. Najveca mrznja prema neudatim zenama dolazi od muskaraca koji zele da imaju pokornu sluskinju za zenu i zena koje to vec jesu u svojim brakovima. Opste je prihvaceno misljenje da zena zapravo mora da zivi za druge, u svakoj mogucoj formi, i cim to ne radi ona je trn u oku i vape da je kazne i uniste, drugima za primer. I da su sve udate zene majke toliko divne, ne bi bilo toliko nesrecne dece, a nazalost, ima ih u ogromnom broju.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Nalupaste minuse @Vesni Nikolić, a rekla je samo to da žena ne mora da se uda da bi imala decu i da su deca važnija od braka. Ja podržavam. Čuj podržavam - upravo tako i živim.

miki

pre 7 godina

obzirom da se poslije 40-te ove stvari teško rješavaju, jedan čitalac, navodno je spreman da traži djevojku, ali ne sa ovih prostora, i naravno mladju. ja im predlazem, da svi ovi poslije 40-e, mogu otici do albanije i kupiti pojevtino djevojku od 25 godina, ali mislim da im se ne isplati kupovina cijele djevojke, nego da se dvojica ovih udruze i kupe jednu po pola!! Hvala zabludama, one su nas odrzale!!!
otac makarije, b.luka

Dzo

pre 7 godina

@MPomalo poznajem porodicno pravo a i sam zivim u vanvracnoj zajednici vec 27 godina i moram vam reci da niste u pravu. Nikakve probleme trudnica i kasnije majka nema zbog toga sto je "neudata". Jedino sto je potrebno priznati ocinstvo i to traje bukvalno 3 minuta. Moj sin nikada nije imao problem niti ga je iko pitao zasto mu se mama preziva drugacije, uostalom i pri vencanju mozete zadrzati svoje prezime. Kada je nasledno pravo u pitanju vanbracna supruga nema prava na penziju i imovinu sto vrlo lako mozete resiti na vreme i pravno zastititi svoju suprugu, jednostavno na vreme prenesite nekretnine na njeno ime i sl. Za penziju je drzava kriva jer, s druge strane imamo fiktivne brakove sa deviznim penzionerima ili nasim koji imaju bolje penzije, cak i fiktivne brakove izmedju svekra i snaje, itd...

Bojan

pre 7 godina

@Brigadir mucenika Al-Akse

Sve tacno! Dok su mogle da biraju, pravile su pogresne izbore, a ti momci koji bi im obezbedili buducnost su bili marginalizovani i veoma ruzno obelezeni kao slabici. A posle kukaju kako nema vise divnih muskaraca. Eeee devojke, o tome se razmislja sa 24-25 godina.

lemi

pre 7 godina

Човек самац јесте непотпун. Као и онај без деце. Све остало је (само)заваравање.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 19. septembar 2016 12:00)

Kao i tvoj komentar i rezon. Sta ako neko ne moze da ima decu? Sta treba da se ubije? Neka deca israstaju u tezak olos, i grubo receno ali bolje i da se nisu radjala, jer roditeljima i familiji donose samo patnju. Sta cemo sa tim? Poenta i sustina zivota je u sreci. Ako je neko pronasao srecu a ona ne ukljucuje brak i decu, ko smo mi da sudimo? Ako pricamo sa cisto bioloskog aspekta, onda je potomstvo sustina. Ali mi valjda nismo zivotinje.

Andrea

pre 7 godina

@ cookie monster
Takvih primera imam bas puno u svom okruzenju . Posto radim kao fitnes instruktor imam puno kontakata sa devojkama i zenama svih uzrasta. Sve je vise muskaraca koji nece da se zene pre 40 te a onda kada rese da je vreme traze neku od oko 25. Ne shvataju koliko je to losa kombinacija , narocito za njih same. I ne samo to, u stanju su da godinama foliraju neku devojku, drze je godinama u vezi u uverenju da ce je ozeniti, kradu joj godine ( bar da imaju nesto za krevet) a uopste nemaju ozbiljniju nameru sa njom. Veliki broj devojaka koje su same u srednjim tridesetim su ostavljane pocetkom trideeetih godina jer njihovi momci nisu jos hteli brak. Ili su ih one ostavljale kada su shvatile da su godinama manipulisane.

cookie monster

pre 7 godina

Priča mi koleginica sa posla, mojih godina (40), lepa, obrazovana, nimalo uobražena (znamo se 15 godina), da je upoznala slobodnog muškarca naših godina, duhovit, zgodan itd... želi vezu, brak... ona takođe... pitam je u čemu je onda problem... kaže ona da bi on hteo dete... pa ok, htela bi i ti, zar ne? Da, ali on smatra da je bolje da pokuša sa ribom od 25 maksimum... Svako ima pravo, naravno, na svoj stav i svoj način rešavanja tog pitanja, ukusi i afiniteti se razlikuju...ali ovde je presudila načelna ponetost mladim ženama... Kraj priče... Tako je propustio moguć brak sa osobom koja zaista želi i može još uvek da rodi dete, koja je i lepa, uprkos tome i skromna... ali ne, mlađe je slađe... Ja mislim da je ona propustila brak, ali ono bitnije - na svu sreću i vezu sa samozaljubljenim čovekom koji krizu srednjih godina rešava na uobičajen način - veza sa klinkom...

Milena

pre 7 godina

Evo ja da se javim kao sveže razvedena u 49...dete sam rodila sa 38, i imala lep i skladan brak.... što njemu je dosadilo, i što je ok..., i šta sad. Pa ništa. Neka ima i traži svoju sreću, ok je kao otac, on ima novu partnerku, i ja partnera. Život ide dalje..., i mislim da je brak precenjen. I teško je za poređenje kakav život je bolji, jedno je sigurno, najbolje je kad živite svoj život, a ne neki tuđi, govoreći sebi da tako treba...i imam ćerkicu, jeste, roditeljska ljubav je nezamenjiva, ali to je ista ona ljubav koju smo mi osećali prema roditeljima, pa prema bliskim ljudima..., prosto kad ti je neko bitan, voliš ga, nebitno je da li je dete ili prijatelj koga npr znaš ceo život i naravno da bih i ruku u vatru stavila za njega. Tako da i pojam "roditeljstva" je precenjen. Ne razumem zašto stalno neki imaju potrebu da mere "vrednost" svog i tuđeg života i onda uzimaju tako neka dešavanja i šta su sve radili u životu. Mnogo je glupo živeti i upoređivati se sa drugima i onda se osećati kao bitnijim ako si nešto uradio što drugi nije...

@

pre 7 godina

Moja tetka se nikada nije udavala, ni decka nikada imala nije, a vrhunski je izgledala ceo zivot. Isto je godiste kao druga tetka, ali izgleda sigurno 15 godina mladje. Sto bi ta druga tetka rekla: "ali ona nije imala muza i decu da joj jedu dzigericu, pare trosi samo na sebe, ulaze u garderobu, izgled, ima ugled i zivi zivot brate." Sve mi se cini da cu da je nasledim. Mozda je sa 24. god jos rano tako razmisljati, ali do sada nam se sve poklapa, a i pre bih volela da budem kao ona, mirna, spokojna, atraktivna, sa dobrim poslom, nego kao ova druga tetka, domacica, ogorcena.

Ivan

pre 7 godina

@M
Kakav surogat? Kakav psihoterapeut? Ako je muškarcu teško nakon razvoda a dopada se ženi, da li ona treba da se skloni u stranu i čeka da on sam prebrodi poteškoće pa tek onda se upusti u vezu s' njim? NARAVNO DA NE. Sa takvim stavom nikada nećeš ostvariti dugu i uspešnu vezu. Dobar odnos muškarca i žene čine rešenja koja pronalaze za pojedinačne i zajedničke probleme a ne bežanje u stranu i pristup "svako za sebe" kada se pojave problemi.

Moja poenta je sledeća; Ako vam se neko svidi - budite s njim. Ako je neko razveden to ne mora ništa da znači i ako je žena sama u četrdesetim to takođe ne mora ništa da znači. Život je kratak i jednostavan a ljubav je nešto najpotrebnije svakom biću. Mi smo ti koji sami komplikujemo i pravimo probleme tamo gde ih nema svojim predrasudama i lošim stavovima.

Grd

pre 7 godina

Dovoljno je da osoba ima odvratne zube, a nema para da ih sredi, jer neke stvari ne mogu se srede knjizicom. I onda ne samo što ne mogu da nadju partnera, što očajnički žele, nego ih još napada rodbina što se ne udaju/žene.

M

pre 7 godina

@ivan
Zato što smo svi odgovorni za sebe. Razvod je trauma za osobu, iz koje može da izađe posle nekoliko godina kao bolja osoba ili kao daleko gora. Da li zaista treba da imamo očekivanje da nekoj osobi budemo surogat i da se trudimo da je ponovo stabilizujemo? Za to postoje psihoterapeuti. Pri tom, pričamo o osobi koju smo tek upoznali i nemamo blagu ideju da li nam se dopada i da li nam odgovara ali zsto treba da uložimo abnormalno truda i vremena da joj pomognemo da se sredi zarad nade da će jednog dana biti ok i odlučiti da hoće da bude sa nama? Kakva glupost.

delboj

pre 7 godina

" jer društvo smatra da su samci predodređeni da se osećaju nekako nepotpunim"

nema šta društvo da smatra - istina je da je čovek nepotpun dok ne oseti ljubav prema svom detetu;
to ga menja, čini boljim čovekom, oslobađa sebičnosti i egocentičnosti kojoj smo svi u manjoj ili višoj meri skloni
brak je prevazidjen, ljubav za ceo život je retkost zato ljubav prema deci večno traje
žene treba da nauče da ako ne nadju srodnu dušu bar mogu kod nekoga dobar genetski materijal

ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vesna Nikolic, 19. septembar 2016 10:33)

Psihoapata.

M

pre 7 godina

@zasto?
Zbog zakonskih olakšica. Npr. ako završiš u bolnici gde samo članovi porodice mogu da dođu u posetu ta osoba neće moći jer je u očima zakona "niko i ništa", isto važi i ovlašćenja sa dokumentima, imovinom itd. Npr. moja drugarica je odlučila za papir kad je skontala da njen dečko ne može ništa da joj pomaže oko dokumenata i birokratije oko bebe tj. trudnoće i sve mora sama da trčkara jer je zakonski on neki nasumični lik. Isto važi i u nesrećnim slučajevima, pojavi se neko od rodbine i vi pred zakonom ne postojite. I tako bezbroj situacija.

samo da napomenem...

pre 7 godina

Da se osvrnem na poslednju priču iz teksta i pojedine komentare: ne, nije neophodno da se žena uda da bi rodila dete. Ne mora da se uda da je "ne dočeka tišina u kući". Provereno.

žasu

pre 7 godina

@Vesna Nikolic
Kada bi ljudi postajali tako divna bića time što imaju decu, ova planeta bi bila sjajna, a vi biste bili plemeniti, a očigledno niste...problem je što se tako uskogrudi i agresivni ljudi kao vi razmnožavaju, pa se agresija samo produžava!

darko

pre 7 godina

najgore su ove koje sebe i druge lazu do pedesete da im je sloboda najvažnija i onda se samo probude shvate da same legnu same ustanu same stare su a nemaju više vremena

Јабучило

pre 7 godina

Човек самац јесте непотпун. Као и онај без деце. Све остало је (само)заваравање.

Brigadir mucenika Al-Akse

pre 7 godina

Imam 37 godina i poznajem desetak zena pribliznih godina koje su same. Sve osim jedne imaju istu zivotnu pricu; kao mlade, lepe, pametne osobe mogle su da biraju i uzivale u toj poziciji. Uglavnom se nisu zadrzavale sa onima koji su bili "dobri momci" jer je uvek mogao/morao biti jos
bolji. Veze su pucale, a ti momci su ulazili u druge
veze i potom brakove, uglavnom sa devojkama koje nisu ni po cemu bas posebne (znam da zvuci ruzno). Sa 37-8 godina izbor je drasticno smanjen. Kaze se da su svi dobri muskarci zauzeti, a retko ko primeti da vecina izuzetnih zena ostaje sama. Da ne pominjemo bioloski sat i prednosti koje muskarcima priroda obezbedjuje u zrelijim godinama.

Čika Mile

pre 7 godina

"ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo"
(Vesna Nikolic, 19. septembar 2016 10:33)
Hvala gospo. Pošteno. Moji sinovi će ovo videti.Trebalo bi da znaju i ostali.

Ceca

pre 7 godina

Nikad nisam upoznala osobu da je sama (razvedeni se ne racunaju) 40+ ,a da je normalna. I to ne da je neka sitnica u pitanju,vec posle 15min razgovora shvatis zasto nema nikoga. Ili je ogorcena,ili samoziva,ili lenja,ili iskompleksirana,ili ima neke ogromne kritetijume koje ni sama ne ispunjava. A vrlo cesto poseduje bas sve navedene osobine.

ApsolutnoSvoj

pre 7 godina

Svi smo mi nekada razocarani trenutnim stanjem, problemima. Nije bitno dal si u zajednici ili nisi! Bracni zivot donosi razne izazove, kao i samacki, ali treba gledati pozitivno i uzivati u prednostima. Ako je neko sam ne treba da kuka nego da koristi benefite toga, to vazi i za one u bracnim zajednicama! Ako covek uvek trazi ono sto nema, to je pravi put ka depresiji i nesrecno protracenom zivotu!

Dzo

pre 7 godina

@Vesna NikolicSticajem raznih okolnosti ljudi ostanu sami i bez potomstva. Zasto mislite da su ljudi bolji ako imaju decu? Evo moja majka nije dobra majka a ima troje dece. Kako vi kazete nasla je nekog genetski podobnog koji je srecom bio dobar otac. Ne znam da li ste majka ali iz komentara mislim da nemate bas dobre genetske, da ne kazem ljudske, predispozicije da budete majka.

realTalk

pre 7 godina

Devojke imaju generalno period kad imaju najveće šanse da završe sa nekim, od 18 do 30 godina...kasnije se svakom godinom postaje teže a i fizički izgled se pogoršava tj. atraktivnost, i najbitnija plodnost, jer se jajašca nepovratno gube.
Oni koji vrede su zauzeti i to je čest slučaj, izbor se isto rapidno sužava na one koje niko nije hteo..u suštini je tako.

Vlada

pre 7 godina

Coooovece samo se prica o zenama. Ja zivim u malom mestu i kao iz rukava mogu da nabrojim bar 10 muskaraca oko 40 godina, i to pristojnih, koji se nisu ozenili i nemaju cak ni vezu. Mnogo ih je vise nego zena. Zene same biraju da li hoce ili nece, a muskrci uglavnom ne dobiju ni pristojnu sansu jer su zene vise opterecene stereotipima u koje se mnogi muskarci ne uklapaju.

Pobesnela pufna

pre 7 godina

To sto se nikad nisu udavale do 40 pa i vise, posebno na nasim prostorima, ne znaci da nisu bile u nekoj dugoj vezi ili zivele u vanbracnoj zajednici u kojoj su se ponasale ko da su u braku, ali na zalost, druga strana nije. Iza ovakvih slobodnih zena u "40 i kusur",kod nas,stoji jedno ili vise ogromnih razocarenja, najcesce onih odvratnih vrsta muske izdaje zvane prevara/ne zelim decu, ups zelim ali ne sa tobom nego sa nekom koju sam upoznao pre par meseci na poslu i ostavljam te posle 1o godina veze/bolesna si ozbiljno, u krizi, izgubila si posao-ti nisi vise ona ista u koju sam se "zaljubio" itd. Zna vecina o cemu pricam. Napominjem, ovo pretezno kod nas.Posle takvih stvari u zivotu,a u konstelaciji naseg drustva i kakvi su nam muskarci posle 40-te(nedozreli i jure mladje od sebe),vrlo lako se donese odluka da je zivot jedan i da u njemu treba uzivati bez budale koja ce da vam upopasti ono preostalih godina, pa makar i bez deteta! Od svih razloga navedenih u ovom clanku, mozda za nase podneblje kao relevantan stoji jedino ovaj da posle 40-e se tesko nalazi partner jer su muskarci ili zauzeti ili razvedeni pa u 2.turi jure mladje itd.Ovi ostali razlozi su za neke dr.zemlje i finansijske uslove validniji. Pritisak na "samice" je kod nas veliki, ali pretezno iz ciste zlobe i malogradjanstine i uverenja da si pod nekim"felerom" ako si sama.A sve "kvalitetne" & "kvalitetni" u brakovima...

гокс

pre 7 godina

Западна цивилизација је затровала умове женама, па такве жене имају превелика и нереална очекивања од мушкараца и везе. Мисле да су битније него што јесу, траже неке принчеве на белом коњу и сл. Живе у илузији... Тек кад дођу у старост схватиће да им је живот протраћен и да их нико неће посећивати под старе дане и да их нико неће испратити на онај свет кад дође то време. Тужно је то, јер је једина сврха живота стварати нови живот и оставити иза себе потомство.

osho

pre 7 godina

DRAGE MOJE SVI MI KRIJEMO NASE NEUSPEHE IZA IZGOVORA. JA SAM OVO JA SAM ONO.AKO NISTE NEKE STVARI URADILE KAD JE TREBALO ZASTO NEURADITE SADA.NIKAD KASNO.

Unknown19G70

pre 7 godina

Nikad samacki zivot se ne moze porediti sa porodicom. I tu se svaka prica dalja zaustavlja. A vi samostalne nezavisne devojke, i dalje se ugledajte na ovakvim ili slicnim primerima zena, koje kad udju u kucu cuju samp tisinu. Vreme leti.

ronin

pre 7 godina

ove zene traze idealne muskarce, a takvi ne postoje - i zbog toga ostaju uskracenevza mnoge zivotne radosti i iskustva...
ali dobro, kako bi se inace smalnjila populacija na globusu??

Ivan

pre 7 godina

Moram da prokomentarišem Branku koja tvrdi da su "...muškarci u četrdesetim ili zauzeti ili razvedeni pa još uvek nose teško breme i NEUPOTREBLJIVI SU."

Sa takvim stavom možeš da očekuješ samo princa na belom konju a on neće doći jer mu se konj pokvario u šumi. Šta to znači "neupotrebljiv"? Zašto si ti upotrebljiva nakon svega a on nije? Čak i da je tako, zašto mu ne pomogneš da opet bude "upotrebljiv" zarad njega i tebe? Život nije niti beo niti crn a ponekad svi mi zaglavimo u senci i potrebna je ruka pomoći.

Whiplash

pre 7 godina

Ahm da...evo ja zelim decu ali nijedna od tih sa 30 i 40 ne zele. Zele i dalje zivot iz Sex i Grada ili i dalje zude za seicima i ostalim lovatorima.
Pri tome sam zaradjujem za svoje potrebe i niko me ne izdrzava ali dzabe.
Nase zene su uzasno zatvorene i hladne.
Zato sad trazim neku koja nije sa ovih prostora

Delije Čikago

pre 7 godina

Realno jesi nepotpun bez porodice, ali teško je naći srodnu dušu, dr Trebješanin je rekao da se srodne duše traže između 25 i 30 godina i apsolutno se slažem, teško je i muškarcima i ženama u ovim godinama.

Vesna Nikolic

pre 7 godina

" jer društvo smatra da su samci predodređeni da se osećaju nekako nepotpunim"

nema šta društvo da smatra - istina je da je čovek nepotpun dok ne oseti ljubav prema svom detetu;
to ga menja, čini boljim čovekom, oslobađa sebičnosti i egocentičnosti kojoj smo svi u manjoj ili višoj meri skloni
brak je prevazidjen, ljubav za ceo život je retkost zato ljubav prema deci večno traje
žene treba da nauče da ako ne nadju srodnu dušu bar mogu kod nekoga dobar genetski materijal

ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo

Pobesnela pufna

pre 7 godina

To sto se nikad nisu udavale do 40 pa i vise, posebno na nasim prostorima, ne znaci da nisu bile u nekoj dugoj vezi ili zivele u vanbracnoj zajednici u kojoj su se ponasale ko da su u braku, ali na zalost, druga strana nije. Iza ovakvih slobodnih zena u "40 i kusur",kod nas,stoji jedno ili vise ogromnih razocarenja, najcesce onih odvratnih vrsta muske izdaje zvane prevara/ne zelim decu, ups zelim ali ne sa tobom nego sa nekom koju sam upoznao pre par meseci na poslu i ostavljam te posle 1o godina veze/bolesna si ozbiljno, u krizi, izgubila si posao-ti nisi vise ona ista u koju sam se "zaljubio" itd. Zna vecina o cemu pricam. Napominjem, ovo pretezno kod nas.Posle takvih stvari u zivotu,a u konstelaciji naseg drustva i kakvi su nam muskarci posle 40-te(nedozreli i jure mladje od sebe),vrlo lako se donese odluka da je zivot jedan i da u njemu treba uzivati bez budale koja ce da vam upopasti ono preostalih godina, pa makar i bez deteta! Od svih razloga navedenih u ovom clanku, mozda za nase podneblje kao relevantan stoji jedino ovaj da posle 40-e se tesko nalazi partner jer su muskarci ili zauzeti ili razvedeni pa u 2.turi jure mladje itd.Ovi ostali razlozi su za neke dr.zemlje i finansijske uslove validniji. Pritisak na "samice" je kod nas veliki, ali pretezno iz ciste zlobe i malogradjanstine i uverenja da si pod nekim"felerom" ako si sama.A sve "kvalitetne" & "kvalitetni" u brakovima...

Ivan

pre 7 godina

Moram da prokomentarišem Branku koja tvrdi da su "...muškarci u četrdesetim ili zauzeti ili razvedeni pa još uvek nose teško breme i NEUPOTREBLJIVI SU."

Sa takvim stavom možeš da očekuješ samo princa na belom konju a on neće doći jer mu se konj pokvario u šumi. Šta to znači "neupotrebljiv"? Zašto si ti upotrebljiva nakon svega a on nije? Čak i da je tako, zašto mu ne pomogneš da opet bude "upotrebljiv" zarad njega i tebe? Život nije niti beo niti crn a ponekad svi mi zaglavimo u senci i potrebna je ruka pomoći.

Delije Čikago

pre 7 godina

Realno jesi nepotpun bez porodice, ali teško je naći srodnu dušu, dr Trebješanin je rekao da se srodne duše traže između 25 i 30 godina i apsolutno se slažem, teško je i muškarcima i ženama u ovim godinama.

N

pre 7 godina

Koliko ima razvedenih muskaraca koji imaju decu i ceznu da zapocnu mirnu i normalnu vezu sa nekom od preko 40 godina koja ne zeli da radja? Verujte, puno. Tada su ljudi vec zreli, poznaju sebe i umorni su od igrica i gluposti i imaju veliku sansu da stvore harmonican zajednicki zivot. Najveca mrznja prema neudatim zenama dolazi od muskaraca koji zele da imaju pokornu sluskinju za zenu i zena koje to vec jesu u svojim brakovima. Opste je prihvaceno misljenje da zena zapravo mora da zivi za druge, u svakoj mogucoj formi, i cim to ne radi ona je trn u oku i vape da je kazne i uniste, drugima za primer. I da su sve udate zene majke toliko divne, ne bi bilo toliko nesrecne dece, a nazalost, ima ih u ogromnom broju.

cookie monster

pre 7 godina

Priča mi koleginica sa posla, mojih godina (40), lepa, obrazovana, nimalo uobražena (znamo se 15 godina), da je upoznala slobodnog muškarca naših godina, duhovit, zgodan itd... želi vezu, brak... ona takođe... pitam je u čemu je onda problem... kaže ona da bi on hteo dete... pa ok, htela bi i ti, zar ne? Da, ali on smatra da je bolje da pokuša sa ribom od 25 maksimum... Svako ima pravo, naravno, na svoj stav i svoj način rešavanja tog pitanja, ukusi i afiniteti se razlikuju...ali ovde je presudila načelna ponetost mladim ženama... Kraj priče... Tako je propustio moguć brak sa osobom koja zaista želi i može još uvek da rodi dete, koja je i lepa, uprkos tome i skromna... ali ne, mlađe je slađe... Ja mislim da je ona propustila brak, ali ono bitnije - na svu sreću i vezu sa samozaljubljenim čovekom koji krizu srednjih godina rešava na uobičajen način - veza sa klinkom...

Dzo

pre 7 godina

@Vesna NikolicSticajem raznih okolnosti ljudi ostanu sami i bez potomstva. Zasto mislite da su ljudi bolji ako imaju decu? Evo moja majka nije dobra majka a ima troje dece. Kako vi kazete nasla je nekog genetski podobnog koji je srecom bio dobar otac. Ne znam da li ste majka ali iz komentara mislim da nemate bas dobre genetske, da ne kazem ljudske, predispozicije da budete majka.

žasu

pre 7 godina

@Vesna Nikolic
Kada bi ljudi postajali tako divna bića time što imaju decu, ova planeta bi bila sjajna, a vi biste bili plemeniti, a očigledno niste...problem je što se tako uskogrudi i agresivni ljudi kao vi razmnožavaju, pa se agresija samo produžava!

Andrea

pre 7 godina

@ cookie monster
Takvih primera imam bas puno u svom okruzenju . Posto radim kao fitnes instruktor imam puno kontakata sa devojkama i zenama svih uzrasta. Sve je vise muskaraca koji nece da se zene pre 40 te a onda kada rese da je vreme traze neku od oko 25. Ne shvataju koliko je to losa kombinacija , narocito za njih same. I ne samo to, u stanju su da godinama foliraju neku devojku, drze je godinama u vezi u uverenju da ce je ozeniti, kradu joj godine ( bar da imaju nesto za krevet) a uopste nemaju ozbiljniju nameru sa njom. Veliki broj devojaka koje su same u srednjim tridesetim su ostavljane pocetkom trideeetih godina jer njihovi momci nisu jos hteli brak. Ili su ih one ostavljale kada su shvatile da su godinama manipulisane.

Whiplash

pre 7 godina

Ahm da...evo ja zelim decu ali nijedna od tih sa 30 i 40 ne zele. Zele i dalje zivot iz Sex i Grada ili i dalje zude za seicima i ostalim lovatorima.
Pri tome sam zaradjujem za svoje potrebe i niko me ne izdrzava ali dzabe.
Nase zene su uzasno zatvorene i hladne.
Zato sad trazim neku koja nije sa ovih prostora

lemi

pre 7 godina

Човек самац јесте непотпун. Као и онај без деце. Све остало је (само)заваравање.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 19. septembar 2016 12:00)

Kao i tvoj komentar i rezon. Sta ako neko ne moze da ima decu? Sta treba da se ubije? Neka deca israstaju u tezak olos, i grubo receno ali bolje i da se nisu radjala, jer roditeljima i familiji donose samo patnju. Sta cemo sa tim? Poenta i sustina zivota je u sreci. Ako je neko pronasao srecu a ona ne ukljucuje brak i decu, ko smo mi da sudimo? Ako pricamo sa cisto bioloskog aspekta, onda je potomstvo sustina. Ali mi valjda nismo zivotinje.

@

pre 7 godina

Moja tetka se nikada nije udavala, ni decka nikada imala nije, a vrhunski je izgledala ceo zivot. Isto je godiste kao druga tetka, ali izgleda sigurno 15 godina mladje. Sto bi ta druga tetka rekla: "ali ona nije imala muza i decu da joj jedu dzigericu, pare trosi samo na sebe, ulaze u garderobu, izgled, ima ugled i zivi zivot brate." Sve mi se cini da cu da je nasledim. Mozda je sa 24. god jos rano tako razmisljati, ali do sada nam se sve poklapa, a i pre bih volela da budem kao ona, mirna, spokojna, atraktivna, sa dobrim poslom, nego kao ova druga tetka, domacica, ogorcena.

realTalk

pre 7 godina

Devojke imaju generalno period kad imaju najveće šanse da završe sa nekim, od 18 do 30 godina...kasnije se svakom godinom postaje teže a i fizički izgled se pogoršava tj. atraktivnost, i najbitnija plodnost, jer se jajašca nepovratno gube.
Oni koji vrede su zauzeti i to je čest slučaj, izbor se isto rapidno sužava na one koje niko nije hteo..u suštini je tako.

Milena

pre 7 godina

Evo ja da se javim kao sveže razvedena u 49...dete sam rodila sa 38, i imala lep i skladan brak.... što njemu je dosadilo, i što je ok..., i šta sad. Pa ništa. Neka ima i traži svoju sreću, ok je kao otac, on ima novu partnerku, i ja partnera. Život ide dalje..., i mislim da je brak precenjen. I teško je za poređenje kakav život je bolji, jedno je sigurno, najbolje je kad živite svoj život, a ne neki tuđi, govoreći sebi da tako treba...i imam ćerkicu, jeste, roditeljska ljubav je nezamenjiva, ali to je ista ona ljubav koju smo mi osećali prema roditeljima, pa prema bliskim ljudima..., prosto kad ti je neko bitan, voliš ga, nebitno je da li je dete ili prijatelj koga npr znaš ceo život i naravno da bih i ruku u vatru stavila za njega. Tako da i pojam "roditeljstva" je precenjen. Ne razumem zašto stalno neki imaju potrebu da mere "vrednost" svog i tuđeg života i onda uzimaju tako neka dešavanja i šta su sve radili u životu. Mnogo je glupo živeti i upoređivati se sa drugima i onda se osećati kao bitnijim ako si nešto uradio što drugi nije...

Vlada

pre 7 godina

Coooovece samo se prica o zenama. Ja zivim u malom mestu i kao iz rukava mogu da nabrojim bar 10 muskaraca oko 40 godina, i to pristojnih, koji se nisu ozenili i nemaju cak ni vezu. Mnogo ih je vise nego zena. Zene same biraju da li hoce ili nece, a muskrci uglavnom ne dobiju ni pristojnu sansu jer su zene vise opterecene stereotipima u koje se mnogi muskarci ne uklapaju.

ApsolutnoSvoj

pre 7 godina

Svi smo mi nekada razocarani trenutnim stanjem, problemima. Nije bitno dal si u zajednici ili nisi! Bracni zivot donosi razne izazove, kao i samacki, ali treba gledati pozitivno i uzivati u prednostima. Ako je neko sam ne treba da kuka nego da koristi benefite toga, to vazi i za one u bracnim zajednicama! Ako covek uvek trazi ono sto nema, to je pravi put ka depresiji i nesrecno protracenom zivotu!

ronin

pre 7 godina

ove zene traze idealne muskarce, a takvi ne postoje - i zbog toga ostaju uskracenevza mnoge zivotne radosti i iskustva...
ali dobro, kako bi se inace smalnjila populacija na globusu??

miki

pre 7 godina

obzirom da se poslije 40-te ove stvari teško rješavaju, jedan čitalac, navodno je spreman da traži djevojku, ali ne sa ovih prostora, i naravno mladju. ja im predlazem, da svi ovi poslije 40-e, mogu otici do albanije i kupiti pojevtino djevojku od 25 godina, ali mislim da im se ne isplati kupovina cijele djevojke, nego da se dvojica ovih udruze i kupe jednu po pola!! Hvala zabludama, one su nas odrzale!!!
otac makarije, b.luka

Ivana

pre 7 godina

@ manner
Moj rodjeni brat je to uradio svojoj bivšoj dugogodišnjoj devojci. Godinama se poigravao njome, odavao utisak da hoce da je ozeni ( 6 i po godina, od njene 25 do 32 godine) a nije planirao nista ozbiljno. Brat mi je,al je jako nepošteno postupio prema njoj. On je inače OK muškarac, obrazovan, vredan, kulturan, nije vazio sa nekog " opasnog dasu". Prosto je odavao utisak stabilnog muskarca koji zeli ozbiljno. U stvari on je samo zeleo da ima finu devojku, koja je dobra , koja mu odgovara u krevetu, koja ne ocekuje da je izvodi , trosi na nju pare, vodi na letovanja. Tj zeleo da samo ima zensku, da ne bude sam. Za vreme njihove veze on je napredovao, nasao super posao, lepu zaradu, i onda je covek odlučio da je vreme da nadje "bolje" i ostavio je.. Tj rekao je da je od starta znao da je nece ozeniti, ali mu je odgovaralo da bude u vezi. Cekao je samo trenutak da napreduje , kada ce po svom misljenju moci da osvoji neke koja su mu ranije bile nedostupne. Devojka koja je bila dobra, normalna, postena, koja ga nije finansijski cedila je njemu sluzila samo kao prolazna stvar, da ima nekog , eto tek tako, da ne bude sam...Dok ne stigne neka " prava" . To je tako neposteno. Muskarci se cesto zale na devojke kako ih odbijaju , bla bla, ali žene su tu poštene, neće pa nece jasna stvar. Dok muskarci cesto ulaze u veze i kada im se devojka ne svidja mnogo, manipulisu devojkama godinama pruzajuci im laznu nadu da zele s njima ozboljno, a samo su zeleli da popune vreme i krevet. A od starta znaju da nece brak sa tom osobom.Takvim slucajeva ima jako puno. Zato je i puno slobodnih devohkaa od 32-38 godinama, jer ih je neko godinama zavlacio. Neko ce reci, pa kako nisu primetile svo to vreme. Reci cu vam- to je skoro nemoguce. Ti muškarci te devojke cak upoznavaju sa roditeljima, pricaju o zajedničkoj budućnosti i deci.

Brigadir mucenika Al-Akse

pre 7 godina

Imam 37 godina i poznajem desetak zena pribliznih godina koje su same. Sve osim jedne imaju istu zivotnu pricu; kao mlade, lepe, pametne osobe mogle su da biraju i uzivale u toj poziciji. Uglavnom se nisu zadrzavale sa onima koji su bili "dobri momci" jer je uvek mogao/morao biti jos
bolji. Veze su pucale, a ti momci su ulazili u druge
veze i potom brakove, uglavnom sa devojkama koje nisu ni po cemu bas posebne (znam da zvuci ruzno). Sa 37-8 godina izbor je drasticno smanjen. Kaze se da su svi dobri muskarci zauzeti, a retko ko primeti da vecina izuzetnih zena ostaje sama. Da ne pominjemo bioloski sat i prednosti koje muskarcima priroda obezbedjuje u zrelijim godinama.

Ivan

pre 7 godina

@M
Kakav surogat? Kakav psihoterapeut? Ako je muškarcu teško nakon razvoda a dopada se ženi, da li ona treba da se skloni u stranu i čeka da on sam prebrodi poteškoće pa tek onda se upusti u vezu s' njim? NARAVNO DA NE. Sa takvim stavom nikada nećeš ostvariti dugu i uspešnu vezu. Dobar odnos muškarca i žene čine rešenja koja pronalaze za pojedinačne i zajedničke probleme a ne bežanje u stranu i pristup "svako za sebe" kada se pojave problemi.

Moja poenta je sledeća; Ako vam se neko svidi - budite s njim. Ako je neko razveden to ne mora ništa da znači i ako je žena sama u četrdesetim to takođe ne mora ništa da znači. Život je kratak i jednostavan a ljubav je nešto najpotrebnije svakom biću. Mi smo ti koji sami komplikujemo i pravimo probleme tamo gde ih nema svojim predrasudama i lošim stavovima.

samo da napomenem...

pre 7 godina

Da se osvrnem na poslednju priču iz teksta i pojedine komentare: ne, nije neophodno da se žena uda da bi rodila dete. Ne mora da se uda da je "ne dočeka tišina u kući". Provereno.

Unknown19G70

pre 7 godina

Nikad samacki zivot se ne moze porediti sa porodicom. I tu se svaka prica dalja zaustavlja. A vi samostalne nezavisne devojke, i dalje se ugledajte na ovakvim ili slicnim primerima zena, koje kad udju u kucu cuju samp tisinu. Vreme leti.

Grd

pre 7 godina

Dovoljno je da osoba ima odvratne zube, a nema para da ih sredi, jer neke stvari ne mogu se srede knjizicom. I onda ne samo što ne mogu da nadju partnera, što očajnički žele, nego ih još napada rodbina što se ne udaju/žene.

Čika Mile

pre 7 godina

"ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo"
(Vesna Nikolic, 19. septembar 2016 10:33)
Hvala gospo. Pošteno. Moji sinovi će ovo videti.Trebalo bi da znaju i ostali.

Nela

pre 7 godina

@Vesna Nikolic.To da te dete čini boljom osobom je apslolutno netačno. Moj otac je čovek koji ima vrlo malo ljudskih kvaliteta. On pljuje po ulici, baca đubre kroz prozor od auta, šutira mačke ako mu se nađu na putu, na poslu maltretira podređene, o porodici ne brine itd. Sva sreća, pa sam sistem vrednosti i ponašanje naučila od majke jer njega vaspitanje dece nikad nije zanimalo. Nisu svi roditelji dobri, a svi samci loši. Zbog takvih odnosa koje sam gledala u kući(dok se nisu razveli), pitanje je da li ću se ikad udati. Ne osuđujte, svaki čovek ima svoj svet i svoje razloge zašto nešto radi ili ne radi.

mia

pre 7 godina

Dakle, na pragu 45 sam sama, sa tendencijom da tako i ostane. Da li sam to planirala, da li sam to zelela, da li sam tako zamisljala zivot? Nisam. Da li se posle 15min razgovora sa mnom vidi da mi nesto fali? Oni koji me poznaju ne bi se slozili. Jesam li opsednuta karijerom, svojom slobodom, izgledom? Nisam. Sasvim sam obicna, imam obican posao, poglede na zivot kao i vecina drugih. Izgledam kao i vecina ostalih ljudi na ovoj planeti. Zelim li nekoga pored sebe, da zelim. Zasto ga nemam, eto nemam, jednostavno je tako. Nekada sam bila "previse mlada", nekada "suvise ozbiljna", nekada "nedovoljno lepa", nekada "neodgovarajuce vere". Danas sam jednoglasno "suvise stara", onog momenta kada kazem godine prici je kraj. Sta god da sam pre toga rekla ili uradila nestaje pred mojih skorih 45. Sve sam vec bila, samo nisam bila "dovoljno" dobra.
Odavno me nije briga sta ko misli, odavno nisam nesrecna zato sto me neko ne voli ili ne smatra dovoljno dobrom, kvalitetnom, lepom...sta god.
Prihvatam svoj zivot takav kakav jeste i sebe takvu kakva sam. Da li sam bez dece manje vredna i nepotpuna osoba? Ne znam i nije moje da o tome sudim. Nisam bila ni blizu tome da imam decu. Ali dato mi je da budem kuma, tetka...i znam da beskrajno volim svako to dete i znam da svako od njih zna koliko ga volim. Jesam li "kriva" sto niko nije zeleo moju ljubav? Za neke verovatno jesam kriva, za neke nisam. Meni je iskreno, najiskrenije, svejedno

Dzo

pre 7 godina

@MPomalo poznajem porodicno pravo a i sam zivim u vanvracnoj zajednici vec 27 godina i moram vam reci da niste u pravu. Nikakve probleme trudnica i kasnije majka nema zbog toga sto je "neudata". Jedino sto je potrebno priznati ocinstvo i to traje bukvalno 3 minuta. Moj sin nikada nije imao problem niti ga je iko pitao zasto mu se mama preziva drugacije, uostalom i pri vencanju mozete zadrzati svoje prezime. Kada je nasledno pravo u pitanju vanbracna supruga nema prava na penziju i imovinu sto vrlo lako mozete resiti na vreme i pravno zastititi svoju suprugu, jednostavno na vreme prenesite nekretnine na njeno ime i sl. Za penziju je drzava kriva jer, s druge strane imamo fiktivne brakove sa deviznim penzionerima ili nasim koji imaju bolje penzije, cak i fiktivne brakove izmedju svekra i snaje, itd...

delboj

pre 7 godina

" jer društvo smatra da su samci predodređeni da se osećaju nekako nepotpunim"

nema šta društvo da smatra - istina je da je čovek nepotpun dok ne oseti ljubav prema svom detetu;
to ga menja, čini boljim čovekom, oslobađa sebičnosti i egocentičnosti kojoj smo svi u manjoj ili višoj meri skloni
brak je prevazidjen, ljubav za ceo život je retkost zato ljubav prema deci večno traje
žene treba da nauče da ako ne nadju srodnu dušu bar mogu kod nekoga dobar genetski materijal

ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vesna Nikolic, 19. septembar 2016 10:33)

Psihoapata.

M

pre 7 godina

@zasto?
Zbog zakonskih olakšica. Npr. ako završiš u bolnici gde samo članovi porodice mogu da dođu u posetu ta osoba neće moći jer je u očima zakona "niko i ništa", isto važi i ovlašćenja sa dokumentima, imovinom itd. Npr. moja drugarica je odlučila za papir kad je skontala da njen dečko ne može ništa da joj pomaže oko dokumenata i birokratije oko bebe tj. trudnoće i sve mora sama da trčkara jer je zakonski on neki nasumični lik. Isto važi i u nesrećnim slučajevima, pojavi se neko od rodbine i vi pred zakonom ne postojite. I tako bezbroj situacija.

marica

pre 7 godina

@Andrea: Upravo sam taj slučaj, ostavila sam momka s kojim sam bila 5 godina, jer je izjavio da ne želi decu pre 40-te, i da nije spreman za brak još uvek. Imam 30 godina, on ima 32. Eeeeej, čovek od 32 nije spreman za brak, deca ga smaraju, dosadna su i citiram "skupa"!? Ja sam njega ostavila, pošto je izjavio da sam "obična udavača"!? a i jer bismo se tako "vukli" dok njemu ne dune da imamo porodicu, ili me prosto ne ostavi... Tako da - da, u pravu ste. Bacila sam 5 godina na nezrelog muškarca, u ubeđenju da je on porodičan čovek i da želi decu sa mnom. On će da napuni 40, a onda će da traži neku od 25 za brak. Samo što, te od 25 neće hteti da budu sa njim osim ako nisu potpuno blesave...

Milica

pre 7 godina

@Dzo
Ne znam zasto ste to napisali kada isto ono sto ste napisali za musko vazi i za žensko. Dok završi studije, nadje posao..Isto oko 30 godina. Jos pride mnoge devojke imaju bracu pa ne naslede nista vezano za nekretnine. A onda kada dodju u 30 te, a nisu udate onda ih brat i cela familija pritiska da se sto pre uda jer brat mora da se siri u toj kuci ili nasledjenom stanu. Ono ona ima zakonsko pravo da bude u tom stanu, ali svi se trude da joj prisedne i da ode.

užas

pre 7 godina

Imam 30 godina i za brak me jure ISKLJUČIVO muškarci od 40+, koji nisu nikad bili oženjeni - što bi se zaboga ženili pre 40te? Ovi od 30 neće ni da čuju, oni jure one od 20, koje neće da ih "smaraju" sa pričama o deci, braku, obavezama. A ovi od 40 neće ni da čuju za ženu njihovih godina jer su to zaboga "babe", svi traže mlađe, po mogućstvu tako oko 30, jer procenjuju da sam onda zrela za brak, ali sam opet dosta mlađa, što je naravno poen za mene... Toliko. Pa onda posle napadajte žene...

Mislim da se nikad neću udati. Možda je tako i bolje.

Ceca

pre 7 godina

Nikad nisam upoznala osobu da je sama (razvedeni se ne racunaju) 40+ ,a da je normalna. I to ne da je neka sitnica u pitanju,vec posle 15min razgovora shvatis zasto nema nikoga. Ili je ogorcena,ili samoziva,ili lenja,ili iskompleksirana,ili ima neke ogromne kritetijume koje ni sama ne ispunjava. A vrlo cesto poseduje bas sve navedene osobine.

Ana

pre 7 godina

@ realTalk
Nije ni malo prirodno da muškarac od 40 hoće neku do 26. Nikako! Nakon par godina braka on ce biti u seksualnom smislu slabo potentan, a ona ce sa 30 biti na vrhuncu seksualnosti. U takvim spojevima je najveća šansa da ona nadje ljubavnika sa strane. Logična posledica pogrešnih zelja i izbora muškaraca sa 40+ .Onda cete da kukate i žalite kako su sve žene iste. Niko ne kaže da treba da nadjete ženu od 40 godina , ali ako imate oko 40 godina, žene od oko 35 godina( plus minus 3 godine) ce vam sasvim odgovarati . I dalje su u dobrom reproduktivnom periodu a i bolje ce se razimeti s obzirom na godine iskustva.

Vesna Nikolic

pre 7 godina

" jer društvo smatra da su samci predodređeni da se osećaju nekako nepotpunim"

nema šta društvo da smatra - istina je da je čovek nepotpun dok ne oseti ljubav prema svom detetu;
to ga menja, čini boljim čovekom, oslobađa sebičnosti i egocentičnosti kojoj smo svi u manjoj ili višoj meri skloni
brak je prevazidjen, ljubav za ceo život je retkost zato ljubav prema deci večno traje
žene treba da nauče da ako ne nadju srodnu dušu bar mogu kod nekoga dobar genetski materijal

ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Nalupaste minuse @Vesni Nikolić, a rekla je samo to da žena ne mora da se uda da bi imala decu i da su deca važnija od braka. Ja podržavam. Čuj podržavam - upravo tako i živim.

M

pre 7 godina

@ivan
Zato što smo svi odgovorni za sebe. Razvod je trauma za osobu, iz koje može da izađe posle nekoliko godina kao bolja osoba ili kao daleko gora. Da li zaista treba da imamo očekivanje da nekoj osobi budemo surogat i da se trudimo da je ponovo stabilizujemo? Za to postoje psihoterapeuti. Pri tom, pričamo o osobi koju smo tek upoznali i nemamo blagu ideju da li nam se dopada i da li nam odgovara ali zsto treba da uložimo abnormalno truda i vremena da joj pomognemo da se sredi zarad nade da će jednog dana biti ok i odlučiti da hoće da bude sa nama? Kakva glupost.

kraljica

pre 7 godina

(Bojan, 19. septembar 2016 14:27)

Jaooo, stalno ista priča: "aaa, vidjeće ona kad ostari, što nije mene izabrala, ja ovako divan, jeste da sanjam da mi jednog dana padne pred noge i da je prezrivo otkačim i tako se osvetim za odbijanje, jeste da zamišljam i priželjkujem da dobije batine od onog frajera, pa da mi bude bar srce na mjestu kad nije mene izabralaaaaaa, ali sam taaaako dobre duše, fin mladić, "đentlmen":D

Maja

pre 7 godina

@ srednji bloker
Ako tako gledate na stvari, onda i muškarci moraju da se ožene izmedju 25-30 maksimum. Jer npr Daunov sindrom je sindrom koji je vezan za godine oca a ne godine majke. Daunov sindrom se nikada ne dešava ako je majka starija već ako je otac stariji od 40 godina. Ima sigurno jos oštećenja koja su izazvana godinama oca. To sto vi mislite da opasnost potomstva zavisi samo od godina žene to samo znaci da ste jako neobavesteni.

darko

pre 7 godina

najgore su ove koje sebe i druge lazu do pedesete da im je sloboda najvažnija i onda se samo probude shvate da same legnu same ustanu same stare su a nemaju više vremena

Lena

pre 7 godina

@srednji bloker
To bi imalo smisla da pričamo o mladom muškarcu. Godine žene utiču na mogućnost da žena iznese trudnoću bez problema, ali je i individualno. Sa druge strane verovatnoca da se dete rodi sa nekim poremećajem raste sa godinama OBA partnera. Kako ti kažeš to nije politički korektno jer se većinom bavimo "samo da se beba rodi" ali je činjenica genetike. Dete nasleđuje po pola gena od oba roditelja, što znači da muškarac preko 35 godina povećava šansu da dete ima razne zdravstvene probleme. Ali mi volimo da se pravimo da genetika muškarca nema veze, osim kad se raspravljamo o očinstvu.

Lena

pre 7 godina

@Vlada
Kad smo već kod toga da se piše samo o ženama.
Da vam nije možda samo malo čudno, da su u pričama i komentarima nekako uvek žene krive?
Eto žena je sama u 40tim ona je kriva i odgovorna jer je ona birala loše muškarce, a ako je muškarac sam opet su žene krive jer nisu njega odabrale nego tamo neke druge.
Da nije malo čudno da žene budu krive za sve?

aleks

pre 7 godina

Koliko je mene jurilo 40+ muskaraca kada sam bila u 20im i niko nije imao sansu, bilo mi je cak smesno sta sad oni hoce. A progonili su me i zvali godinama iako su me jedva poznavali toliko su bili ocajni da nadju tu neku mladju. Mislim da im je to bio jednini kriterijum a da bi sve drugo proslo. Bili su to obicni prosecni ljudi, slobodni ili razvedeni, prosecnog izgleda, prosecnih primanja. Ja sam se udala za 6 godina starijeg. Da je bio neki nevidjeni dasa zgodan, frajer, situiran ne bi mi smetale godine ali malo je takvih. Znaci ti sto bi sa 40+ mladju treba da razmisle sta nude. I naravno uvek upadaju u zamku da ako nisu bas da mogu da biraju prihvate bilo koju mladju koja ih hoce bez razmisljanja da li im kao osoba uopste odgovara a to i nije neka perspektiva. Ljudi prave najbolje izbore kada nisu pod pritiskom, vazi i za muskarce i za zene. Zato birajte kad mozete da birate. Sa 40+ retko ko moze da bira i muskarci se zanose da ce mogi. Moci ce neki, manjina.

ui

pre 7 godina

(marica, 19. septembar 2016 18:35)

Odlicna odluka da ostavis tog momka jer je najverovatnije smatrao da zasluzuje bolju zenu od tebe, obicno zato razvlace, izvinjavam se na direktnoj formulaciji. A to da si "obicna udavaca" je manipulacija i orudje kontrole da bi uspeli u svojoj manipulaciji. Super da si ga ostavila i ne vracaj se njemu.

Ja

pre 7 godina

Srednji bloker

Okreni se oko sebe i na sve strane zene koje posle te tvoje granice radjaju zdravu i normalnu decu, bilo da su u pitanju prvorotke ili zene sa vise dece. Medicina napreduje i to je lepo, samo kad je u humane svrhe.

M

pre 7 godina

Ta sam, odnosno, još malo pa ću biti u toj grupi.

Članak nisam pročitala. Generalno, uopšte me više ne interesuje šta ko misli ili nagađa o meni (ili o ljudima koji su u sličnoj situaciji), mom privatnom životu i mojim izborima. Ne želim da se pravdam ili da objašnjavam poznatim i nepoznatim ljudima svoj život i svoje izbore. Moja stvar!

cookie monster

pre 7 godina

@Srednji bloker
Divno da pominjete genetiku, jer mi praćenje nekih studija na tom polju nije strano...
A istraživanja i studije (ne baba, tetka, teča i komšiničina prija) pokazuju da su bitnije baš godine oca... muškarci bi trebalo da budu mlađi, ako već želite da se upuštate u raspravu. Ja sam mišljenja da, uprkos studijama, kao i uvreženih praznoverja tipa "starija žena, rizična trudnoća", trebalo bi pružiti priliku i muškarcima i ženama četrdesetih godina da imaju potomstvo (baš sa vršnjacima)... ostalo je lečenje kompleksa i pijenje vodice sa "fontane mladosti"... Naše pretkinje su rađale i u poznim četrdesetim...

Rade

pre 7 godina

Zato što su žene u principu zavedene, jure mačo tipove i alfa mužjake ignorišući gomilu muškaraca pod etiketom :slabić, čudak, paćenik itd. Ok razumem to je na nivou podsvesti, izabrati jakog mužjaka da se brine o vama i vašoj deci. Pre ili kasnije takav njihov izbor im se obije o glavu. Zašto? Nemate životnog iskustva, pa pogledajte samo sebe i svoje razmišljanje sa 20 i sa 30 godina.

Maki

pre 7 godina

Ne znam zasto se stalno potencira da ako je neko u braku ili ima decu da je automatski ozbiljan i odgovoran covek..?! Jedan moj veoma dobar drugar se nedavno ozenio.., dobio cerkicu, ali znate, ja mu ne bih dao ni hrcka da cuva..strasno neodgovoran, povodljiv.., i sve sto je uradio u zivotu, pa hajde da to kazem, svi znaju sta je to - muska sponzorusa tj manje-vise muska starleta. Dakle, sve na osmeh, posao preko poznanika.., studirao preko 10 god. i ok kao covek, samo velika ulizica... i mi koji ga znamo ceo zivot, eto sta da radimo, necemo da se mesamo. Nasao covek lepu devojku, ali eto naucenu tj vaspitanu da zena treba da bude kucna pomocnica i da je njena uloga da radja.., ali i takodje nezaposlenu, bez icega, ali mladju i evo slusa ga..., i eto posle godinu dana veze, ona ostala trudna i za 5 minuta kod maticara i eto njih u braku. Znate, evo poznajuci ga, ja mu dajem 5 godina maximum da ce mu trajati brak. I pre nego sto se ozenio, unazad 5 godina nonstop je pricao kako ga majka pritiska da hoce unuke...tako da devojke - treba pre svega da budete svesne da veliki broj muskaraca upravo pritaskaju majke i ocevi jer hoce unuke, jer generalno muskarcima je najlakse, posle 5 minuta oni su zavrsili "posao".., jedina briga im je da nadju neku iole lepu, a kojoj ce poturiti sav trud oko deteta jer njih to uglavnom ne zanima, tj zanima ih samo kada treba da stave slike na fejsu da su idealan otac.. Zapravo, vecina jeste tako vaspitana.

гокс

pre 7 godina

Западна цивилизација је затровала умове женама, па такве жене имају превелика и нереална очекивања од мушкараца и везе. Мисле да су битније него што јесу, траже неке принчеве на белом коњу и сл. Живе у илузији... Тек кад дођу у старост схватиће да им је живот протраћен и да их нико неће посећивати под старе дане и да их нико неће испратити на онај свет кад дође то време. Тужно је то, јер је једина сврха живота стварати нови живот и оставити иза себе потомство.

osho

pre 7 godina

DRAGE MOJE SVI MI KRIJEMO NASE NEUSPEHE IZA IZGOVORA. JA SAM OVO JA SAM ONO.AKO NISTE NEKE STVARI URADILE KAD JE TREBALO ZASTO NEURADITE SADA.NIKAD KASNO.

Bojan

pre 7 godina

@Brigadir mucenika Al-Akse

Sve tacno! Dok su mogle da biraju, pravile su pogresne izbore, a ti momci koji bi im obezbedili buducnost su bili marginalizovani i veoma ruzno obelezeni kao slabici. A posle kukaju kako nema vise divnih muskaraca. Eeee devojke, o tome se razmislja sa 24-25 godina.

izgubljena trka

pre 7 godina

Koliko ima razvedenih muskaraca koji imaju decu i ceznu da zapocnu mirnu i normalnu vezu sa nekom od preko 40 godina koja ne zeli da radja? Verujte, puno.

Postoji samo jedan mali problem što deca tih muškaraca ne žele da vide drugu ženu sa svojim ocem. I ma kako se ponašala prema njima neće valjati, ni ako je drugar ni ako pokušava da im ugodi, ni ako se ne meša u nihov odnos sa ocem. Za sve će biti kriva. Posebno ako tata ne daje dovoljno para.

M

pre 7 godina

@ivan
Zato što ni jednoj osobi nije u interesu ni na koji način da bude "rebound". Da se cima da pomogne i popravi nekoga ko se raspada zbog prethodne veze (nije još raščistio celu situaciju i svoja osećanja) i zaista očekujemo od žena da sede i viju im rane dok oni razrešavanju svoje emocije prema bivšoj ženi i ličnog iskustva razvoda? I onda kad im bude bolje da se nadaju da mu se sviđa i da je nije samo koristio da bi se osećao bolje na neko vreme?
Pa daj, ne pričamo o nekome sa kim smo u vezi pa ima neke probleme pa da se zajedno bavimo njima.

Lol

pre 7 godina

@manner
Eh tih finih što su nevini sa 30 mi je tek muka. Znam ih dvoje, eno ga jedan kući, sa mamom i tatom, ništa ne može sam, mama ga pakuje na more, fin dečko, brat mi je al ga u ovom stanju ni jednoj devojci ne bih poželela, sve ga mrzi, odradi ono što mora (radi), i ako neko neće kako on zamisli odmah se duri i drami. Ali pitaj bilo koga, na papiru fin dečko.
Ili drugi oko kojeg se riba na koju se ložio 3 meseca ubijala da ga smuva, da ostane nasamo sa njim a on se svaki put upanici pa pobegne, pa kad se riba smorila i našla drugog onda besneo, ljubomorisao i 2 godine "patio" i pljuvao je. Isto ko kad nam Aron u komentarima priča o njegovim drugovima finim momcima koji plaćaju prostitutke. (hint:fini momci kupuju ženska tela kao meso)

kraljica

pre 7 godina

(Бацач пламена, 20. septembar 2016 20:59)

Na žalost nisi umislio. Kad pogledaš počinioce, ili barem ove ubice čije slike u medijima vidimo kad žene više nema, vidjećeš da izgledaju kao "dobri" momci i ljudi, mirni, ni po čemu se ne ističu, za svakog kažu komšije da ni mrava ne bi zgazili. Drugim riječima, ne alfe, nego baš kompleksaši.
Ako je tvoja poenta da žene trpe nasilje jer su birale alfa mužjake, umjesto "finih" momaka, moram da ti kažem da si promašio.

Јабучило

pre 7 godina

Човек самац јесте непотпун. Као и онај без деце. Све остало је (само)заваравање.

mar

pre 7 godina

@Ivana
Slično je kod mene, imam sestru, zove se kao ti, a i suprugu sa kojom sam se smuvao još u našim ranim dvadesetim. Od početka je bilo ozbiljno, ali smo bili mladi za brak, ja sam studirao, ona je tek upisala faks. Godine cimanja su bile potrebne da obezbedimo sve uslove da bismo se venčali i da bi n ared došlo i proširenje porodice. Zapošljavanje, štednja, popravljanje i zamena dotrajalih stvari u kući, kupovina novih. Sve na uštrb izlazaka, provoda, ludovanja. Ipak smo malo i putovali, uspeli da uštedimo za svadbicu i danas imamo i decu, a ne bismo ništa mogli da se nismo voleli i podržavali.

kraljica

pre 7 godina

(mia, 20. septembar 2016 20:47)

Dirnuo me tvoj iskren komentar. Živi svoj život dostojanstveno i najbolje što znaš, a ako se pojavi neko s kim možeš biti srećna, još bolje. Želim ti svaku sreću!

Dzo

pre 7 godina

@MilicaMilice, nisam imao vremena da zavrsim komentar. Odvukle su me neke obaveze, tj macke su opet polomile nesto... Deca mog brata, cerka koja ima 37god(specijalizirala radiologiju) i sin 34 (elektro inzenjer). Upravo sam na nju mislio kada sam pisao komentar. Nije udata, ne mora ni da bude. Ni on. To su licne stvari o kojima se ne prica. Bar takav stav imamo. Vidim da je ona zadovoljna i srecna i to mi je najvaznije. Nema pravila i nije ni bitno da li je neko u braku ili ne. Bolje ziveti sam nego biti u nekom horor braku forme radi. Cao deco, poz od cika Dzoa! ;)

Dzo

pre 7 godina

Da pokusam da odbranim muskarce. :) Muskarci ako nemaju pomoc roditelja ne mogu da se zene i stvaraju porodicu pre 35.god. Primer, moj sin. 26 god druga godina staziranja(volontiranja), znaci besplatan rad. Spremanje pravosudnog ispita i polaganje oko 27, 28 god. Deda mu je ostavio novac za putovanja, planira da putuje oko 2 godine. Vec 30 god. Ostaje mu samo karijera posto je stambeno obezbedjen (opet deda). Jos da je deda ziv pa da ga ozeni! Da uzmemo za primer i prosecnu srpsku porodicu.. Taj sin zivi kod roditelja i zavisi od njih. Muka mu je vise da gleda oca koji je npr ostao tehnoloski visak u 60 god i niti moze u penziju niti da nadje posao. Mogu roditelji i da rade a znamo za koje plate. Sin sve lepo zavrsi, rekosmo oko 28,30, jos bolje ako studira medicinu (odmah dodaj jos najmanje 5 god), daj boze da se zaposli i gde da dovede potencijalnu mladu? U stan kod mame i tate? Da podigne stambeni kredit? Stvara potomstvo? Tesko.

kraljica

pre 7 godina

(Бацач пламена, 21. septembar 2016 17:32)

Opet moram da ti kažem, žrtve nasilja najčešće i nisu te o kojima ti pišeš. One uglavnom znaju da se snađu i zaštite. Ne mogu ti savjetovati da malo više pročitaš o toj temi, jer ne daj bože da ti zatreba da se time uopšte baviš, ali mi se čini da ipak projektuješ svoje generalno nezadovoljstvo muško-ženskim odnosima na vrlo nezgodan teren. Ljudski životi i smrti nisu za zezanje, takve teme treba zaobići ako nismo u stanju da se njima ozbiljno pozabavimo. Upamti, za nasilje je isključivo odgovoran onaj ko ga čini.

Druga stvar, ne postoji fin i dobar dečko koji se zbog "zlih" žena promijenio, to je i teoretski i praktično nemoguće. Do granice može doći neko ko je nesrećan i traumiran, ali granicu uvijek prelazi samo loš čovjek. Ko je stvarno dobar i karakteran, ne mogu da ga pokvare loši ljudi. Ne znam samo kako vas tako dobre uopšte privlače lažljive i beskarakterne osobe? Kako može da vam se uopšte dopadne neko ko je kvaran, pakostan, zao? Ja nudim jedan odgovor: niste vi bili dobri već od samog početka, bilo da je u pitanju urođena greška koja je samo privremeno maskirana "finoćom" radi koristi, bilo da je u pitanju naknadno nastali kvar usljed nekih ranijih emocionalnih trauma i nezrelosti da se s njima nosite. Srećom, ovo drugo je barem lakše prevazići. Poenta priče je da svako treba i mora da krene isključivo od sebe.

Dzo

pre 7 godina

@prolaznikPotrebno je biti dve godine u vanbracnoj zajednici, trebaju vam samo dva svedoka i overa u opstini, mesnoj zajednici, sudu. Vanbracne supruge imaju "ista" prava osim pravo na penziju i pravo nasledjivanja. Tako da ako npr suprug podigne kredit ili duguje drzavi bilo sta, vanbracna supruga je u obavezi da dugove vrati. U Srbiji bracna i vanbracna zajednica nisu jednake tako da je bolje svratiti jedan dan do maticara, naci dva svedoka i zvrljnuti dva potpisa.

Lena

pre 7 godina

@izgubljena trka
To već zavisi od slučaja i kako se ljudi postave.
Znam za slučajeve, jedna nikad neće prihvatiti očevu novu suprugu, jer su dosta zeznuli oko njihove veze i venčanja, krili su, lagali su ćerku itd. i svašta smuljali i ona sad ne želi da je prihvati jer je iz njene perspektive to žena zbog koje ju je tata lagao itd.
Drugi slučaj je zapravo žena koja želi decu ali je "prihvatila" da on neće, oboje su njegovom sinu toliko zbunjujućih poruka poslali da on ne zna šta će. A ona se agresivno ubijala da se dopadne klincu koji je i ovako stidljiv a u isto vreme joj je on podsetnik da neće imati svoje. Pa mu malo udovoljava preko svake mere a malo ga tretira ko kretena. I sad kao klinac svojeglav. Kako da ne.

Bananamen

pre 7 godina

@verica nikolic
Meni je iskreno kako ti razmisljas i rezonujes. Da li bi to tvoje dete koje mozes da volis najvise i zauvek ucila da joj muskarci u zivotu sluze kao sredstvo? Bolesno.

Srednji bloker

pre 7 godina

@(cookie monster, 19. septembar 2016 13:43)

Vidite, moguće je da taj majstor neće da pravi decu sa ženom od 40 godina zato što ponešto zna o medicinskoj genetici, ili se rukovodi zdravim razumom (načuo nešto od baba i deda). Moja tetka je krajem osamdesetih godina bila u Americi (teča tada radio u diplomatiji) i tamo ostala trudna sa 32 godine. Iako je u pitanju bila druga trudnoća, već su imali zdravog i pravog klinca od 6 godina, lekari su joj odmah uradili amniocentezu u cilju otkrivanja mogućih hromozomskih aberacija, i to je tada bilo pravilo za sve trudnice starije od 30 godina, s obzirom da se verovatnoća genetičkih defekata kod ploda povećava sa godinama. Danas je zbog promenjenih društvenih okolnosti ta granica podignuta na 35. Fakat da to nije ni moderno, ni politički korektno, niti ostavlja mnogo vremena za karijeru i traženje srodne duše, ali tvrdoglava biologija je i dalje na stanovištu da je optimalno vreme za prvu trudnoću između 20 i 25 godina. To vam je kao u sportu: ako hoćete da postanete Đoković, Mesi ili LeFlop James, počinjete da trenirate sa 7 ili 8 godina. Sa 20 je kasno.

realTalk

pre 7 godina

@ cookie monster

A on je loš čovek što želi mladju da mu radja, a ne tvoju drugaricu od 40.godina? Muško koje može da bira uvek bira mladu devojku...to je jednostavno tako i nema tu priče, i da, to je njevov izbor...i nikako zbog toga nije loš čovek. To je normalno i prirodno, najviše zbog potomstva.

Manner

pre 7 godina

@Andrea

Sada te devojke/zene mogu da pricaju sta zele, a pod velikim znakom pitanja je sta je u stvari istina. Drustvo je tako koncipirano da kada se neka zena pozali na nesto, automatski je u pravu, samo zato sto je slabiji pol. Btw. toliko finih i pristojnih muskaraca koji su skoro pa sa 30-ak godina nevini a u komentarima se moze procitati koliko su pozeljni i kako gomila devojaka tezi upravo takvim muskarcima. Nesto ne stima u vasim mozgicima...

mukica

pre 7 godina

Kad žene neće da se udaju ili rađaju decu, to vam je ok. Ne osuđujete uh jer je to njihovo pravo itd...A kad je neko gej, onda je kriv za belu kugu i izumiranje nacije i sl. Taj trend nerađanja dece je kriv za belu kugu, a ne lgbt osobe! Ne mogu da verujem koliko mojih drugarica iz OŠ i SŠ nema decu, čak mi je i ulica puna samaca, svaka druga kuća, žena u 40-im, neudata, bez dece...Zastrašujuće. Postali smo sebični, užas jedan. Kao da život prestaje kad imaš decu. Stvar je organizacije. Moj otac je presrećan, skromnih primanja, a kaže najbogatiji, od dve ćerke, šestoro unučadi! A baka dožive sedmoro praunučadi! Ima li veće sreće?

prolaznik

pre 7 godina

@(Dzo
Meni se čini da je ranije važilo da ako par živi tri godine zajedno prava su ista kao da su u braku. Mislim da je od pre neku godinu smanjeno na jednu godinu. Ne znam kakvi se dokazi traže da je par živeo zajedno.

Бацач пламена

pre 7 godina

@užas

Зар беше ви не сазревате брже од нас? Која је то онда натприродна појава да сте после 30 година неудате и да се жалите да мушкарци ваших година гледају млађе?
Или је ,,ин'' да будете зрелије од вршњака док то доноси старије мушкарце, популарност, вожњу колима док вршњаци иду градским превозом, фенси места док вршњаци клошаре по ћошковима и циркају пиво итд?
А кад треба том логиком да се пре одрекнете младалачког живота од вршњака и пре стварате породицу, е, онда више није ..ин'' да будете зрелије, него бисте да будете клинке до 35 и да се удате тад за лика ваших година? Не бива.

@kraljica

Мора да сам ја умислио да се по медијима врте оне кампање ,,Стоп насиљу над женама!'', је л' да?

Бацач пламена

pre 7 godina

@kraljica

Има и тога, мада није то проблем. Проблем је што то ,,био је фин дечко'' углавном долази од њеног ,,ма није он такав'', док је једног дана не испребија на мртво име. А онда буде ,,па деловао је фин''.
А ти који су стварно добри, па се промене, могу рећи да су жене криве. Искрено, што више упознајем наше девојке (странкиње су другачије), постаје ми јасно колико су тешке, незреле, пакосне, захтевне без покрића итд. Масу девојака сам упознао које сматрају да је океј да те лажу, али им је проблем када их провалиш и кажеш им, е онда се љуте на тебе. Шта више рећи? Роспије одрасле на сапуницама, холивудским филмовима и Грандовим песмама, које трипују да живе такав живот, навикле да се вуцарају са олошима, сивоњама, татиним синовима, лажовима итд, а поједине од њих се после удају после за некод доброг човека и крену ментално да га тероришу онако како су навикле са оним идиотима да се препуцавају и натежу. Сасвим разумљиво да се неко нормалан неће снаћи, прво ће је толерисати у нади да ће престати, а онда ће му пасти мрак на очи и изубијати је.

@Lol

Да ли је могуће да има девојака које три месеца покушавају да смувају неког смотанка? Где су??? Где има тих девојака у земљи Србији, земљи пуној девојака које очекују да им неко скида звезде са неба и да доказује да му је стало, а за себе сматрају да нису дужне да буду ни елементарно коректне и захвалне према њему, а камоли нешто више? Није да ти не верујем, само се чудим.

na temu

pre 7 godina

@ Ivana
1. Muškarci u Srbiji se dugo zabavljaju sa devojkama, jer nije jednostavno osamostaliti se, steći sve kompetencije (obrazovanje (može i ne mora), posao, životni prostor, pokućstvo...) i biti u godinama kad se stvara porodica. To može, ali uz odricanja i udruženo. Sigurno je da ima i bogataša koji sve mogu za kraće vreme.
Ima i tih smr***va što "zavlače" devojke, kao i onih koji se u međuvremenu "ohlade" i odustanu. Ali to je delimično i "zasluga" devojke, jer su zajedno u vezi i ona to mora nekako naslutiti kroz osećanja ili dela.

Najbolja razlika je 3 do 7 godina, onda kad devojke razmišljaju zrelije u odnosu na svoje vršnjake (mladiće), a muškarci su u taman tolikoj biološkoj prednosti u odnosu na devojke do nekih kasnih tridesetih.

Niko nije dužan da se pravda za svoje izbore i ono što, eventualno, nije išlo, mada postoji društveni pritisak na samce. Ali postoji i na druge, možda za nešto drugo, neki drugačiji problemi. Sve je to za ljude. A neosporno je da su ljudi većinom sposobni da osećaju ljubav i vole se i u 40tim, 50tim... možda je samo teže naći motivaciju? Ne znam, najbolje će reći oni koji su u tim životnim tokovima.

cookie monster

pre 7 godina

@realTalk
Ko je rekao da je loš čovek?! Ali, jeste neiskren... i jeste da ima pravo da bira, ja to ne poričem...
Još nešto: otkad smo mi na "ti"?! Malo pristojnosti u komunikaciji!

female

pre 7 godina

Srednji bloker@

Verujem da generalno ima istine u tome sto pisete, ali bih tu vasu granicu, do kada je sa medicinske tacke gledista najbolje za zenu da se ostvari kao majka, pomerila na 30 godina, jer sam tako nesto procitala u intervjuu jednog naseg doktora, strucnjka za oblast neonatologije, da je bitno (veoma dobro i zdravo za zensko telo) da PRVA TRUDNOCA bude pre tridesete godine, a sa svakom sledecom trudnocom se ti benefiti uvecavaju (onda je manje rizika za pojedine bolesti kod zene, a o plodu i da ne govorimo?). Znam da statisticki podaci danas kada se mladi vencavaju i ostvaruju kao roditelji ne idu bas u korak sa tim preporukama, ali valja biti iskren i objektivan (sto, naravno, opet ne znaci da neko i u tridesetpetoj nema dovoljno zdrav i dobro ocuvan organizam i iznese trudnocu maltene bez problema, ali opet... kazu, za zensko telo je zdravije onako)...

prolaznik

pre 7 godina

@(Dzo
Meni se čini da je ranije važilo da ako par živi tri godine zajedno prava su ista kao da su u braku. Mislim da je od pre neku godinu smanjeno na jednu godinu. Ne znam kakvi se dokazi traže da je par živeo zajedno.

Vesna Nikolic

pre 7 godina

" jer društvo smatra da su samci predodređeni da se osećaju nekako nepotpunim"

nema šta društvo da smatra - istina je da je čovek nepotpun dok ne oseti ljubav prema svom detetu;
to ga menja, čini boljim čovekom, oslobađa sebičnosti i egocentičnosti kojoj smo svi u manjoj ili višoj meri skloni
brak je prevazidjen, ljubav za ceo život je retkost zato ljubav prema deci večno traje
žene treba da nauče da ako ne nadju srodnu dušu bar mogu kod nekoga dobar genetski materijal

ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo

Ceca

pre 7 godina

Nikad nisam upoznala osobu da je sama (razvedeni se ne racunaju) 40+ ,a da je normalna. I to ne da je neka sitnica u pitanju,vec posle 15min razgovora shvatis zasto nema nikoga. Ili je ogorcena,ili samoziva,ili lenja,ili iskompleksirana,ili ima neke ogromne kritetijume koje ni sama ne ispunjava. A vrlo cesto poseduje bas sve navedene osobine.

Unknown19G70

pre 7 godina

Nikad samacki zivot se ne moze porediti sa porodicom. I tu se svaka prica dalja zaustavlja. A vi samostalne nezavisne devojke, i dalje se ugledajte na ovakvim ili slicnim primerima zena, koje kad udju u kucu cuju samp tisinu. Vreme leti.

гокс

pre 7 godina

Западна цивилизација је затровала умове женама, па такве жене имају превелика и нереална очекивања од мушкараца и везе. Мисле да су битније него што јесу, траже неке принчеве на белом коњу и сл. Живе у илузији... Тек кад дођу у старост схватиће да им је живот протраћен и да их нико неће посећивати под старе дане и да их нико неће испратити на онај свет кад дође то време. Тужно је то, јер је једина сврха живота стварати нови живот и оставити иза себе потомство.

darko

pre 7 godina

najgore su ove koje sebe i druge lazu do pedesete da im je sloboda najvažnija i onda se samo probude shvate da same legnu same ustanu same stare su a nemaju više vremena

Јабучило

pre 7 godina

Човек самац јесте непотпун. Као и онај без деце. Све остало је (само)заваравање.

Bojan

pre 7 godina

@Brigadir mucenika Al-Akse

Sve tacno! Dok su mogle da biraju, pravile su pogresne izbore, a ti momci koji bi im obezbedili buducnost su bili marginalizovani i veoma ruzno obelezeni kao slabici. A posle kukaju kako nema vise divnih muskaraca. Eeee devojke, o tome se razmislja sa 24-25 godina.

Whiplash

pre 7 godina

Ahm da...evo ja zelim decu ali nijedna od tih sa 30 i 40 ne zele. Zele i dalje zivot iz Sex i Grada ili i dalje zude za seicima i ostalim lovatorima.
Pri tome sam zaradjujem za svoje potrebe i niko me ne izdrzava ali dzabe.
Nase zene su uzasno zatvorene i hladne.
Zato sad trazim neku koja nije sa ovih prostora

realTalk

pre 7 godina

Devojke imaju generalno period kad imaju najveće šanse da završe sa nekim, od 18 do 30 godina...kasnije se svakom godinom postaje teže a i fizički izgled se pogoršava tj. atraktivnost, i najbitnija plodnost, jer se jajašca nepovratno gube.
Oni koji vrede su zauzeti i to je čest slučaj, izbor se isto rapidno sužava na one koje niko nije hteo..u suštini je tako.

ronin

pre 7 godina

ove zene traze idealne muskarce, a takvi ne postoje - i zbog toga ostaju uskracenevza mnoge zivotne radosti i iskustva...
ali dobro, kako bi se inace smalnjila populacija na globusu??

Rade

pre 7 godina

Zato što su žene u principu zavedene, jure mačo tipove i alfa mužjake ignorišući gomilu muškaraca pod etiketom :slabić, čudak, paćenik itd. Ok razumem to je na nivou podsvesti, izabrati jakog mužjaka da se brine o vama i vašoj deci. Pre ili kasnije takav njihov izbor im se obije o glavu. Zašto? Nemate životnog iskustva, pa pogledajte samo sebe i svoje razmišljanje sa 20 i sa 30 godina.

Srednji bloker

pre 7 godina

@(cookie monster, 19. septembar 2016 13:43)

Vidite, moguće je da taj majstor neće da pravi decu sa ženom od 40 godina zato što ponešto zna o medicinskoj genetici, ili se rukovodi zdravim razumom (načuo nešto od baba i deda). Moja tetka je krajem osamdesetih godina bila u Americi (teča tada radio u diplomatiji) i tamo ostala trudna sa 32 godine. Iako je u pitanju bila druga trudnoća, već su imali zdravog i pravog klinca od 6 godina, lekari su joj odmah uradili amniocentezu u cilju otkrivanja mogućih hromozomskih aberacija, i to je tada bilo pravilo za sve trudnice starije od 30 godina, s obzirom da se verovatnoća genetičkih defekata kod ploda povećava sa godinama. Danas je zbog promenjenih društvenih okolnosti ta granica podignuta na 35. Fakat da to nije ni moderno, ni politički korektno, niti ostavlja mnogo vremena za karijeru i traženje srodne duše, ali tvrdoglava biologija je i dalje na stanovištu da je optimalno vreme za prvu trudnoću između 20 i 25 godina. To vam je kao u sportu: ako hoćete da postanete Đoković, Mesi ili LeFlop James, počinjete da trenirate sa 7 ili 8 godina. Sa 20 je kasno.

realTalk

pre 7 godina

@ cookie monster

A on je loš čovek što želi mladju da mu radja, a ne tvoju drugaricu od 40.godina? Muško koje može da bira uvek bira mladu devojku...to je jednostavno tako i nema tu priče, i da, to je njevov izbor...i nikako zbog toga nije loš čovek. To je normalno i prirodno, najviše zbog potomstva.

osho

pre 7 godina

DRAGE MOJE SVI MI KRIJEMO NASE NEUSPEHE IZA IZGOVORA. JA SAM OVO JA SAM ONO.AKO NISTE NEKE STVARI URADILE KAD JE TREBALO ZASTO NEURADITE SADA.NIKAD KASNO.

Pobesnela pufna

pre 7 godina

To sto se nikad nisu udavale do 40 pa i vise, posebno na nasim prostorima, ne znaci da nisu bile u nekoj dugoj vezi ili zivele u vanbracnoj zajednici u kojoj su se ponasale ko da su u braku, ali na zalost, druga strana nije. Iza ovakvih slobodnih zena u "40 i kusur",kod nas,stoji jedno ili vise ogromnih razocarenja, najcesce onih odvratnih vrsta muske izdaje zvane prevara/ne zelim decu, ups zelim ali ne sa tobom nego sa nekom koju sam upoznao pre par meseci na poslu i ostavljam te posle 1o godina veze/bolesna si ozbiljno, u krizi, izgubila si posao-ti nisi vise ona ista u koju sam se "zaljubio" itd. Zna vecina o cemu pricam. Napominjem, ovo pretezno kod nas.Posle takvih stvari u zivotu,a u konstelaciji naseg drustva i kakvi su nam muskarci posle 40-te(nedozreli i jure mladje od sebe),vrlo lako se donese odluka da je zivot jedan i da u njemu treba uzivati bez budale koja ce da vam upopasti ono preostalih godina, pa makar i bez deteta! Od svih razloga navedenih u ovom clanku, mozda za nase podneblje kao relevantan stoji jedino ovaj da posle 40-e se tesko nalazi partner jer su muskarci ili zauzeti ili razvedeni pa u 2.turi jure mladje itd.Ovi ostali razlozi su za neke dr.zemlje i finansijske uslove validniji. Pritisak na "samice" je kod nas veliki, ali pretezno iz ciste zlobe i malogradjanstine i uverenja da si pod nekim"felerom" ako si sama.A sve "kvalitetne" & "kvalitetni" u brakovima...

Manner

pre 7 godina

@Andrea

Sada te devojke/zene mogu da pricaju sta zele, a pod velikim znakom pitanja je sta je u stvari istina. Drustvo je tako koncipirano da kada se neka zena pozali na nesto, automatski je u pravu, samo zato sto je slabiji pol. Btw. toliko finih i pristojnih muskaraca koji su skoro pa sa 30-ak godina nevini a u komentarima se moze procitati koliko su pozeljni i kako gomila devojaka tezi upravo takvim muskarcima. Nesto ne stima u vasim mozgicima...

Delije Čikago

pre 7 godina

Realno jesi nepotpun bez porodice, ali teško je naći srodnu dušu, dr Trebješanin je rekao da se srodne duše traže između 25 i 30 godina i apsolutno se slažem, teško je i muškarcima i ženama u ovim godinama.

mukica

pre 7 godina

Kad žene neće da se udaju ili rađaju decu, to vam je ok. Ne osuđujete uh jer je to njihovo pravo itd...A kad je neko gej, onda je kriv za belu kugu i izumiranje nacije i sl. Taj trend nerađanja dece je kriv za belu kugu, a ne lgbt osobe! Ne mogu da verujem koliko mojih drugarica iz OŠ i SŠ nema decu, čak mi je i ulica puna samaca, svaka druga kuća, žena u 40-im, neudata, bez dece...Zastrašujuće. Postali smo sebični, užas jedan. Kao da život prestaje kad imaš decu. Stvar je organizacije. Moj otac je presrećan, skromnih primanja, a kaže najbogatiji, od dve ćerke, šestoro unučadi! A baka dožive sedmoro praunučadi! Ima li veće sreće?

@

pre 7 godina

Moja tetka se nikada nije udavala, ni decka nikada imala nije, a vrhunski je izgledala ceo zivot. Isto je godiste kao druga tetka, ali izgleda sigurno 15 godina mladje. Sto bi ta druga tetka rekla: "ali ona nije imala muza i decu da joj jedu dzigericu, pare trosi samo na sebe, ulaze u garderobu, izgled, ima ugled i zivi zivot brate." Sve mi se cini da cu da je nasledim. Mozda je sa 24. god jos rano tako razmisljati, ali do sada nam se sve poklapa, a i pre bih volela da budem kao ona, mirna, spokojna, atraktivna, sa dobrim poslom, nego kao ova druga tetka, domacica, ogorcena.

Brigadir mucenika Al-Akse

pre 7 godina

Imam 37 godina i poznajem desetak zena pribliznih godina koje su same. Sve osim jedne imaju istu zivotnu pricu; kao mlade, lepe, pametne osobe mogle su da biraju i uzivale u toj poziciji. Uglavnom se nisu zadrzavale sa onima koji su bili "dobri momci" jer je uvek mogao/morao biti jos
bolji. Veze su pucale, a ti momci su ulazili u druge
veze i potom brakove, uglavnom sa devojkama koje nisu ni po cemu bas posebne (znam da zvuci ruzno). Sa 37-8 godina izbor je drasticno smanjen. Kaze se da su svi dobri muskarci zauzeti, a retko ko primeti da vecina izuzetnih zena ostaje sama. Da ne pominjemo bioloski sat i prednosti koje muskarcima priroda obezbedjuje u zrelijim godinama.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Nalupaste minuse @Vesni Nikolić, a rekla je samo to da žena ne mora da se uda da bi imala decu i da su deca važnija od braka. Ja podržavam. Čuj podržavam - upravo tako i živim.

Бацач пламена

pre 7 godina

@užas

Зар беше ви не сазревате брже од нас? Која је то онда натприродна појава да сте после 30 година неудате и да се жалите да мушкарци ваших година гледају млађе?
Или је ,,ин'' да будете зрелије од вршњака док то доноси старије мушкарце, популарност, вожњу колима док вршњаци иду градским превозом, фенси места док вршњаци клошаре по ћошковима и циркају пиво итд?
А кад треба том логиком да се пре одрекнете младалачког живота од вршњака и пре стварате породицу, е, онда више није ..ин'' да будете зрелије, него бисте да будете клинке до 35 и да се удате тад за лика ваших година? Не бива.

@kraljica

Мора да сам ја умислио да се по медијима врте оне кампање ,,Стоп насиљу над женама!'', је л' да?

Ivan

pre 7 godina

Moram da prokomentarišem Branku koja tvrdi da su "...muškarci u četrdesetim ili zauzeti ili razvedeni pa još uvek nose teško breme i NEUPOTREBLJIVI SU."

Sa takvim stavom možeš da očekuješ samo princa na belom konju a on neće doći jer mu se konj pokvario u šumi. Šta to znači "neupotrebljiv"? Zašto si ti upotrebljiva nakon svega a on nije? Čak i da je tako, zašto mu ne pomogneš da opet bude "upotrebljiv" zarad njega i tebe? Život nije niti beo niti crn a ponekad svi mi zaglavimo u senci i potrebna je ruka pomoći.

Vlada

pre 7 godina

Coooovece samo se prica o zenama. Ja zivim u malom mestu i kao iz rukava mogu da nabrojim bar 10 muskaraca oko 40 godina, i to pristojnih, koji se nisu ozenili i nemaju cak ni vezu. Mnogo ih je vise nego zena. Zene same biraju da li hoce ili nece, a muskrci uglavnom ne dobiju ni pristojnu sansu jer su zene vise opterecene stereotipima u koje se mnogi muskarci ne uklapaju.

Milena

pre 7 godina

Evo ja da se javim kao sveže razvedena u 49...dete sam rodila sa 38, i imala lep i skladan brak.... što njemu je dosadilo, i što je ok..., i šta sad. Pa ništa. Neka ima i traži svoju sreću, ok je kao otac, on ima novu partnerku, i ja partnera. Život ide dalje..., i mislim da je brak precenjen. I teško je za poređenje kakav život je bolji, jedno je sigurno, najbolje je kad živite svoj život, a ne neki tuđi, govoreći sebi da tako treba...i imam ćerkicu, jeste, roditeljska ljubav je nezamenjiva, ali to je ista ona ljubav koju smo mi osećali prema roditeljima, pa prema bliskim ljudima..., prosto kad ti je neko bitan, voliš ga, nebitno je da li je dete ili prijatelj koga npr znaš ceo život i naravno da bih i ruku u vatru stavila za njega. Tako da i pojam "roditeljstva" je precenjen. Ne razumem zašto stalno neki imaju potrebu da mere "vrednost" svog i tuđeg života i onda uzimaju tako neka dešavanja i šta su sve radili u životu. Mnogo je glupo živeti i upoređivati se sa drugima i onda se osećati kao bitnijim ako si nešto uradio što drugi nije...

Dzo

pre 7 godina

Da pokusam da odbranim muskarce. :) Muskarci ako nemaju pomoc roditelja ne mogu da se zene i stvaraju porodicu pre 35.god. Primer, moj sin. 26 god druga godina staziranja(volontiranja), znaci besplatan rad. Spremanje pravosudnog ispita i polaganje oko 27, 28 god. Deda mu je ostavio novac za putovanja, planira da putuje oko 2 godine. Vec 30 god. Ostaje mu samo karijera posto je stambeno obezbedjen (opet deda). Jos da je deda ziv pa da ga ozeni! Da uzmemo za primer i prosecnu srpsku porodicu.. Taj sin zivi kod roditelja i zavisi od njih. Muka mu je vise da gleda oca koji je npr ostao tehnoloski visak u 60 god i niti moze u penziju niti da nadje posao. Mogu roditelji i da rade a znamo za koje plate. Sin sve lepo zavrsi, rekosmo oko 28,30, jos bolje ako studira medicinu (odmah dodaj jos najmanje 5 god), daj boze da se zaposli i gde da dovede potencijalnu mladu? U stan kod mame i tate? Da podigne stambeni kredit? Stvara potomstvo? Tesko.

Бацач пламена

pre 7 godina

@kraljica

Има и тога, мада није то проблем. Проблем је што то ,,био је фин дечко'' углавном долази од њеног ,,ма није он такав'', док је једног дана не испребија на мртво име. А онда буде ,,па деловао је фин''.
А ти који су стварно добри, па се промене, могу рећи да су жене криве. Искрено, што више упознајем наше девојке (странкиње су другачије), постаје ми јасно колико су тешке, незреле, пакосне, захтевне без покрића итд. Масу девојака сам упознао које сматрају да је океј да те лажу, али им је проблем када их провалиш и кажеш им, е онда се љуте на тебе. Шта више рећи? Роспије одрасле на сапуницама, холивудским филмовима и Грандовим песмама, које трипују да живе такав живот, навикле да се вуцарају са олошима, сивоњама, татиним синовима, лажовима итд, а поједине од њих се после удају после за некод доброг човека и крену ментално да га тероришу онако како су навикле са оним идиотима да се препуцавају и натежу. Сасвим разумљиво да се неко нормалан неће снаћи, прво ће је толерисати у нади да ће престати, а онда ће му пасти мрак на очи и изубијати је.

@Lol

Да ли је могуће да има девојака које три месеца покушавају да смувају неког смотанка? Где су??? Где има тих девојака у земљи Србији, земљи пуној девојака које очекују да им неко скида звезде са неба и да доказује да му је стало, а за себе сматрају да нису дужне да буду ни елементарно коректне и захвалне према њему, а камоли нешто више? Није да ти не верујем, само се чудим.

Grd

pre 7 godina

Dovoljno je da osoba ima odvratne zube, a nema para da ih sredi, jer neke stvari ne mogu se srede knjizicom. I onda ne samo što ne mogu da nadju partnera, što očajnički žele, nego ih još napada rodbina što se ne udaju/žene.

M

pre 7 godina

@zasto?
Zbog zakonskih olakšica. Npr. ako završiš u bolnici gde samo članovi porodice mogu da dođu u posetu ta osoba neće moći jer je u očima zakona "niko i ništa", isto važi i ovlašćenja sa dokumentima, imovinom itd. Npr. moja drugarica je odlučila za papir kad je skontala da njen dečko ne može ništa da joj pomaže oko dokumenata i birokratije oko bebe tj. trudnoće i sve mora sama da trčkara jer je zakonski on neki nasumični lik. Isto važi i u nesrećnim slučajevima, pojavi se neko od rodbine i vi pred zakonom ne postojite. I tako bezbroj situacija.

delboj

pre 7 godina

" jer društvo smatra da su samci predodređeni da se osećaju nekako nepotpunim"

nema šta društvo da smatra - istina je da je čovek nepotpun dok ne oseti ljubav prema svom detetu;
to ga menja, čini boljim čovekom, oslobađa sebičnosti i egocentičnosti kojoj smo svi u manjoj ili višoj meri skloni
brak je prevazidjen, ljubav za ceo život je retkost zato ljubav prema deci večno traje
žene treba da nauče da ako ne nadju srodnu dušu bar mogu kod nekoga dobar genetski materijal

ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vesna Nikolic, 19. septembar 2016 10:33)

Psihoapata.

cookie monster

pre 7 godina

Priča mi koleginica sa posla, mojih godina (40), lepa, obrazovana, nimalo uobražena (znamo se 15 godina), da je upoznala slobodnog muškarca naših godina, duhovit, zgodan itd... želi vezu, brak... ona takođe... pitam je u čemu je onda problem... kaže ona da bi on hteo dete... pa ok, htela bi i ti, zar ne? Da, ali on smatra da je bolje da pokuša sa ribom od 25 maksimum... Svako ima pravo, naravno, na svoj stav i svoj način rešavanja tog pitanja, ukusi i afiniteti se razlikuju...ali ovde je presudila načelna ponetost mladim ženama... Kraj priče... Tako je propustio moguć brak sa osobom koja zaista želi i može još uvek da rodi dete, koja je i lepa, uprkos tome i skromna... ali ne, mlađe je slađe... Ja mislim da je ona propustila brak, ali ono bitnije - na svu sreću i vezu sa samozaljubljenim čovekom koji krizu srednjih godina rešava na uobičajen način - veza sa klinkom...

female

pre 7 godina

Srednji bloker@

Verujem da generalno ima istine u tome sto pisete, ali bih tu vasu granicu, do kada je sa medicinske tacke gledista najbolje za zenu da se ostvari kao majka, pomerila na 30 godina, jer sam tako nesto procitala u intervjuu jednog naseg doktora, strucnjka za oblast neonatologije, da je bitno (veoma dobro i zdravo za zensko telo) da PRVA TRUDNOCA bude pre tridesete godine, a sa svakom sledecom trudnocom se ti benefiti uvecavaju (onda je manje rizika za pojedine bolesti kod zene, a o plodu i da ne govorimo?). Znam da statisticki podaci danas kada se mladi vencavaju i ostvaruju kao roditelji ne idu bas u korak sa tim preporukama, ali valja biti iskren i objektivan (sto, naravno, opet ne znaci da neko i u tridesetpetoj nema dovoljno zdrav i dobro ocuvan organizam i iznese trudnocu maltene bez problema, ali opet... kazu, za zensko telo je zdravije onako)...

N

pre 7 godina

Koliko ima razvedenih muskaraca koji imaju decu i ceznu da zapocnu mirnu i normalnu vezu sa nekom od preko 40 godina koja ne zeli da radja? Verujte, puno. Tada su ljudi vec zreli, poznaju sebe i umorni su od igrica i gluposti i imaju veliku sansu da stvore harmonican zajednicki zivot. Najveca mrznja prema neudatim zenama dolazi od muskaraca koji zele da imaju pokornu sluskinju za zenu i zena koje to vec jesu u svojim brakovima. Opste je prihvaceno misljenje da zena zapravo mora da zivi za druge, u svakoj mogucoj formi, i cim to ne radi ona je trn u oku i vape da je kazne i uniste, drugima za primer. I da su sve udate zene majke toliko divne, ne bi bilo toliko nesrecne dece, a nazalost, ima ih u ogromnom broju.

Čika Mile

pre 7 godina

"ne treba muškarac da nam bude cilj, nego sredstvo"
(Vesna Nikolic, 19. septembar 2016 10:33)
Hvala gospo. Pošteno. Moji sinovi će ovo videti.Trebalo bi da znaju i ostali.

M

pre 7 godina

@ivan
Zato što smo svi odgovorni za sebe. Razvod je trauma za osobu, iz koje može da izađe posle nekoliko godina kao bolja osoba ili kao daleko gora. Da li zaista treba da imamo očekivanje da nekoj osobi budemo surogat i da se trudimo da je ponovo stabilizujemo? Za to postoje psihoterapeuti. Pri tom, pričamo o osobi koju smo tek upoznali i nemamo blagu ideju da li nam se dopada i da li nam odgovara ali zsto treba da uložimo abnormalno truda i vremena da joj pomognemo da se sredi zarad nade da će jednog dana biti ok i odlučiti da hoće da bude sa nama? Kakva glupost.

miki

pre 7 godina

obzirom da se poslije 40-te ove stvari teško rješavaju, jedan čitalac, navodno je spreman da traži djevojku, ali ne sa ovih prostora, i naravno mladju. ja im predlazem, da svi ovi poslije 40-e, mogu otici do albanije i kupiti pojevtino djevojku od 25 godina, ali mislim da im se ne isplati kupovina cijele djevojke, nego da se dvojica ovih udruze i kupe jednu po pola!! Hvala zabludama, one su nas odrzale!!!
otac makarije, b.luka

Maja

pre 7 godina

@ srednji bloker
Ako tako gledate na stvari, onda i muškarci moraju da se ožene izmedju 25-30 maksimum. Jer npr Daunov sindrom je sindrom koji je vezan za godine oca a ne godine majke. Daunov sindrom se nikada ne dešava ako je majka starija već ako je otac stariji od 40 godina. Ima sigurno jos oštećenja koja su izazvana godinama oca. To sto vi mislite da opasnost potomstva zavisi samo od godina žene to samo znaci da ste jako neobavesteni.

na temu

pre 7 godina

@ Ivana
1. Muškarci u Srbiji se dugo zabavljaju sa devojkama, jer nije jednostavno osamostaliti se, steći sve kompetencije (obrazovanje (može i ne mora), posao, životni prostor, pokućstvo...) i biti u godinama kad se stvara porodica. To može, ali uz odricanja i udruženo. Sigurno je da ima i bogataša koji sve mogu za kraće vreme.
Ima i tih smr***va što "zavlače" devojke, kao i onih koji se u međuvremenu "ohlade" i odustanu. Ali to je delimično i "zasluga" devojke, jer su zajedno u vezi i ona to mora nekako naslutiti kroz osećanja ili dela.

Najbolja razlika je 3 do 7 godina, onda kad devojke razmišljaju zrelije u odnosu na svoje vršnjake (mladiće), a muškarci su u taman tolikoj biološkoj prednosti u odnosu na devojke do nekih kasnih tridesetih.

Niko nije dužan da se pravda za svoje izbore i ono što, eventualno, nije išlo, mada postoji društveni pritisak na samce. Ali postoji i na druge, možda za nešto drugo, neki drugačiji problemi. Sve je to za ljude. A neosporno je da su ljudi većinom sposobni da osećaju ljubav i vole se i u 40tim, 50tim... možda je samo teže naći motivaciju? Ne znam, najbolje će reći oni koji su u tim životnim tokovima.

Lena

pre 7 godina

@Vlada
Kad smo već kod toga da se piše samo o ženama.
Da vam nije možda samo malo čudno, da su u pričama i komentarima nekako uvek žene krive?
Eto žena je sama u 40tim ona je kriva i odgovorna jer je ona birala loše muškarce, a ako je muškarac sam opet su žene krive jer nisu njega odabrale nego tamo neke druge.
Da nije malo čudno da žene budu krive za sve?

cookie monster

pre 7 godina

@realTalk
Ko je rekao da je loš čovek?! Ali, jeste neiskren... i jeste da ima pravo da bira, ja to ne poričem...
Još nešto: otkad smo mi na "ti"?! Malo pristojnosti u komunikaciji!

žasu

pre 7 godina

@Vesna Nikolic
Kada bi ljudi postajali tako divna bića time što imaju decu, ova planeta bi bila sjajna, a vi biste bili plemeniti, a očigledno niste...problem je što se tako uskogrudi i agresivni ljudi kao vi razmnožavaju, pa se agresija samo produžava!

lemi

pre 7 godina

Човек самац јесте непотпун. Као и онај без деце. Све остало је (само)заваравање.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 19. septembar 2016 12:00)

Kao i tvoj komentar i rezon. Sta ako neko ne moze da ima decu? Sta treba da se ubije? Neka deca israstaju u tezak olos, i grubo receno ali bolje i da se nisu radjala, jer roditeljima i familiji donose samo patnju. Sta cemo sa tim? Poenta i sustina zivota je u sreci. Ako je neko pronasao srecu a ona ne ukljucuje brak i decu, ko smo mi da sudimo? Ako pricamo sa cisto bioloskog aspekta, onda je potomstvo sustina. Ali mi valjda nismo zivotinje.

Ana

pre 7 godina

@ realTalk
Nije ni malo prirodno da muškarac od 40 hoće neku do 26. Nikako! Nakon par godina braka on ce biti u seksualnom smislu slabo potentan, a ona ce sa 30 biti na vrhuncu seksualnosti. U takvim spojevima je najveća šansa da ona nadje ljubavnika sa strane. Logična posledica pogrešnih zelja i izbora muškaraca sa 40+ .Onda cete da kukate i žalite kako su sve žene iste. Niko ne kaže da treba da nadjete ženu od 40 godina , ali ako imate oko 40 godina, žene od oko 35 godina( plus minus 3 godine) ce vam sasvim odgovarati . I dalje su u dobrom reproduktivnom periodu a i bolje ce se razimeti s obzirom na godine iskustva.

cookie monster

pre 7 godina

@Srednji bloker
Divno da pominjete genetiku, jer mi praćenje nekih studija na tom polju nije strano...
A istraživanja i studije (ne baba, tetka, teča i komšiničina prija) pokazuju da su bitnije baš godine oca... muškarci bi trebalo da budu mlađi, ako već želite da se upuštate u raspravu. Ja sam mišljenja da, uprkos studijama, kao i uvreženih praznoverja tipa "starija žena, rizična trudnoća", trebalo bi pružiti priliku i muškarcima i ženama četrdesetih godina da imaju potomstvo (baš sa vršnjacima)... ostalo je lečenje kompleksa i pijenje vodice sa "fontane mladosti"... Naše pretkinje su rađale i u poznim četrdesetim...

kraljica

pre 7 godina

(Бацач пламена, 20. septembar 2016 20:59)

Na žalost nisi umislio. Kad pogledaš počinioce, ili barem ove ubice čije slike u medijima vidimo kad žene više nema, vidjećeš da izgledaju kao "dobri" momci i ljudi, mirni, ni po čemu se ne ističu, za svakog kažu komšije da ni mrava ne bi zgazili. Drugim riječima, ne alfe, nego baš kompleksaši.
Ako je tvoja poenta da žene trpe nasilje jer su birale alfa mužjake, umjesto "finih" momaka, moram da ti kažem da si promašio.

samo da napomenem...

pre 7 godina

Da se osvrnem na poslednju priču iz teksta i pojedine komentare: ne, nije neophodno da se žena uda da bi rodila dete. Ne mora da se uda da je "ne dočeka tišina u kući". Provereno.

Ivan

pre 7 godina

@M
Kakav surogat? Kakav psihoterapeut? Ako je muškarcu teško nakon razvoda a dopada se ženi, da li ona treba da se skloni u stranu i čeka da on sam prebrodi poteškoće pa tek onda se upusti u vezu s' njim? NARAVNO DA NE. Sa takvim stavom nikada nećeš ostvariti dugu i uspešnu vezu. Dobar odnos muškarca i žene čine rešenja koja pronalaze za pojedinačne i zajedničke probleme a ne bežanje u stranu i pristup "svako za sebe" kada se pojave problemi.

Moja poenta je sledeća; Ako vam se neko svidi - budite s njim. Ako je neko razveden to ne mora ništa da znači i ako je žena sama u četrdesetim to takođe ne mora ništa da znači. Život je kratak i jednostavan a ljubav je nešto najpotrebnije svakom biću. Mi smo ti koji sami komplikujemo i pravimo probleme tamo gde ih nema svojim predrasudama i lošim stavovima.

Dzo

pre 7 godina

@MPomalo poznajem porodicno pravo a i sam zivim u vanvracnoj zajednici vec 27 godina i moram vam reci da niste u pravu. Nikakve probleme trudnica i kasnije majka nema zbog toga sto je "neudata". Jedino sto je potrebno priznati ocinstvo i to traje bukvalno 3 minuta. Moj sin nikada nije imao problem niti ga je iko pitao zasto mu se mama preziva drugacije, uostalom i pri vencanju mozete zadrzati svoje prezime. Kada je nasledno pravo u pitanju vanbracna supruga nema prava na penziju i imovinu sto vrlo lako mozete resiti na vreme i pravno zastititi svoju suprugu, jednostavno na vreme prenesite nekretnine na njeno ime i sl. Za penziju je drzava kriva jer, s druge strane imamo fiktivne brakove sa deviznim penzionerima ili nasim koji imaju bolje penzije, cak i fiktivne brakove izmedju svekra i snaje, itd...

Andrea

pre 7 godina

@ cookie monster
Takvih primera imam bas puno u svom okruzenju . Posto radim kao fitnes instruktor imam puno kontakata sa devojkama i zenama svih uzrasta. Sve je vise muskaraca koji nece da se zene pre 40 te a onda kada rese da je vreme traze neku od oko 25. Ne shvataju koliko je to losa kombinacija , narocito za njih same. I ne samo to, u stanju su da godinama foliraju neku devojku, drze je godinama u vezi u uverenju da ce je ozeniti, kradu joj godine ( bar da imaju nesto za krevet) a uopste nemaju ozbiljniju nameru sa njom. Veliki broj devojaka koje su same u srednjim tridesetim su ostavljane pocetkom trideeetih godina jer njihovi momci nisu jos hteli brak. Ili su ih one ostavljale kada su shvatile da su godinama manipulisane.

užas

pre 7 godina

Imam 30 godina i za brak me jure ISKLJUČIVO muškarci od 40+, koji nisu nikad bili oženjeni - što bi se zaboga ženili pre 40te? Ovi od 30 neće ni da čuju, oni jure one od 20, koje neće da ih "smaraju" sa pričama o deci, braku, obavezama. A ovi od 40 neće ni da čuju za ženu njihovih godina jer su to zaboga "babe", svi traže mlađe, po mogućstvu tako oko 30, jer procenjuju da sam onda zrela za brak, ali sam opet dosta mlađa, što je naravno poen za mene... Toliko. Pa onda posle napadajte žene...

Mislim da se nikad neću udati. Možda je tako i bolje.

kraljica

pre 7 godina

(Bojan, 19. septembar 2016 14:27)

Jaooo, stalno ista priča: "aaa, vidjeće ona kad ostari, što nije mene izabrala, ja ovako divan, jeste da sanjam da mi jednog dana padne pred noge i da je prezrivo otkačim i tako se osvetim za odbijanje, jeste da zamišljam i priželjkujem da dobije batine od onog frajera, pa da mi bude bar srce na mjestu kad nije mene izabralaaaaaa, ali sam taaaako dobre duše, fin mladić, "đentlmen":D

Lol

pre 7 godina

@manner
Eh tih finih što su nevini sa 30 mi je tek muka. Znam ih dvoje, eno ga jedan kući, sa mamom i tatom, ništa ne može sam, mama ga pakuje na more, fin dečko, brat mi je al ga u ovom stanju ni jednoj devojci ne bih poželela, sve ga mrzi, odradi ono što mora (radi), i ako neko neće kako on zamisli odmah se duri i drami. Ali pitaj bilo koga, na papiru fin dečko.
Ili drugi oko kojeg se riba na koju se ložio 3 meseca ubijala da ga smuva, da ostane nasamo sa njim a on se svaki put upanici pa pobegne, pa kad se riba smorila i našla drugog onda besneo, ljubomorisao i 2 godine "patio" i pljuvao je. Isto ko kad nam Aron u komentarima priča o njegovim drugovima finim momcima koji plaćaju prostitutke. (hint:fini momci kupuju ženska tela kao meso)

Dzo

pre 7 godina

@Vesna NikolicSticajem raznih okolnosti ljudi ostanu sami i bez potomstva. Zasto mislite da su ljudi bolji ako imaju decu? Evo moja majka nije dobra majka a ima troje dece. Kako vi kazete nasla je nekog genetski podobnog koji je srecom bio dobar otac. Ne znam da li ste majka ali iz komentara mislim da nemate bas dobre genetske, da ne kazem ljudske, predispozicije da budete majka.

ApsolutnoSvoj

pre 7 godina

Svi smo mi nekada razocarani trenutnim stanjem, problemima. Nije bitno dal si u zajednici ili nisi! Bracni zivot donosi razne izazove, kao i samacki, ali treba gledati pozitivno i uzivati u prednostima. Ako je neko sam ne treba da kuka nego da koristi benefite toga, to vazi i za one u bracnim zajednicama! Ako covek uvek trazi ono sto nema, to je pravi put ka depresiji i nesrecno protracenom zivotu!

marica

pre 7 godina

@Andrea: Upravo sam taj slučaj, ostavila sam momka s kojim sam bila 5 godina, jer je izjavio da ne želi decu pre 40-te, i da nije spreman za brak još uvek. Imam 30 godina, on ima 32. Eeeeej, čovek od 32 nije spreman za brak, deca ga smaraju, dosadna su i citiram "skupa"!? Ja sam njega ostavila, pošto je izjavio da sam "obična udavača"!? a i jer bismo se tako "vukli" dok njemu ne dune da imamo porodicu, ili me prosto ne ostavi... Tako da - da, u pravu ste. Bacila sam 5 godina na nezrelog muškarca, u ubeđenju da je on porodičan čovek i da želi decu sa mnom. On će da napuni 40, a onda će da traži neku od 25 za brak. Samo što, te od 25 neće hteti da budu sa njim osim ako nisu potpuno blesave...

aleks

pre 7 godina

Koliko je mene jurilo 40+ muskaraca kada sam bila u 20im i niko nije imao sansu, bilo mi je cak smesno sta sad oni hoce. A progonili su me i zvali godinama iako su me jedva poznavali toliko su bili ocajni da nadju tu neku mladju. Mislim da im je to bio jednini kriterijum a da bi sve drugo proslo. Bili su to obicni prosecni ljudi, slobodni ili razvedeni, prosecnog izgleda, prosecnih primanja. Ja sam se udala za 6 godina starijeg. Da je bio neki nevidjeni dasa zgodan, frajer, situiran ne bi mi smetale godine ali malo je takvih. Znaci ti sto bi sa 40+ mladju treba da razmisle sta nude. I naravno uvek upadaju u zamku da ako nisu bas da mogu da biraju prihvate bilo koju mladju koja ih hoce bez razmisljanja da li im kao osoba uopste odgovara a to i nije neka perspektiva. Ljudi prave najbolje izbore kada nisu pod pritiskom, vazi i za muskarce i za zene. Zato birajte kad mozete da birate. Sa 40+ retko ko moze da bira i muskarci se zanose da ce mogi. Moci ce neki, manjina.

izgubljena trka

pre 7 godina

Koliko ima razvedenih muskaraca koji imaju decu i ceznu da zapocnu mirnu i normalnu vezu sa nekom od preko 40 godina koja ne zeli da radja? Verujte, puno.

Postoji samo jedan mali problem što deca tih muškaraca ne žele da vide drugu ženu sa svojim ocem. I ma kako se ponašala prema njima neće valjati, ni ako je drugar ni ako pokušava da im ugodi, ni ako se ne meša u nihov odnos sa ocem. Za sve će biti kriva. Posebno ako tata ne daje dovoljno para.

prolaznik

pre 7 godina

@(Dzo
Meni se čini da je ranije važilo da ako par živi tri godine zajedno prava su ista kao da su u braku. Mislim da je od pre neku godinu smanjeno na jednu godinu. Ne znam kakvi se dokazi traže da je par živeo zajedno.

prolaznik

pre 7 godina

@(Dzo
Meni se čini da je ranije važilo da ako par živi tri godine zajedno prava su ista kao da su u braku. Mislim da je od pre neku godinu smanjeno na jednu godinu. Ne znam kakvi se dokazi traže da je par živeo zajedno.

M

pre 7 godina

@ivan
Zato što ni jednoj osobi nije u interesu ni na koji način da bude "rebound". Da se cima da pomogne i popravi nekoga ko se raspada zbog prethodne veze (nije još raščistio celu situaciju i svoja osećanja) i zaista očekujemo od žena da sede i viju im rane dok oni razrešavanju svoje emocije prema bivšoj ženi i ličnog iskustva razvoda? I onda kad im bude bolje da se nadaju da mu se sviđa i da je nije samo koristio da bi se osećao bolje na neko vreme?
Pa daj, ne pričamo o nekome sa kim smo u vezi pa ima neke probleme pa da se zajedno bavimo njima.

Ivana

pre 7 godina

@ manner
Moj rodjeni brat je to uradio svojoj bivšoj dugogodišnjoj devojci. Godinama se poigravao njome, odavao utisak da hoce da je ozeni ( 6 i po godina, od njene 25 do 32 godine) a nije planirao nista ozbiljno. Brat mi je,al je jako nepošteno postupio prema njoj. On je inače OK muškarac, obrazovan, vredan, kulturan, nije vazio sa nekog " opasnog dasu". Prosto je odavao utisak stabilnog muskarca koji zeli ozbiljno. U stvari on je samo zeleo da ima finu devojku, koja je dobra , koja mu odgovara u krevetu, koja ne ocekuje da je izvodi , trosi na nju pare, vodi na letovanja. Tj zeleo da samo ima zensku, da ne bude sam. Za vreme njihove veze on je napredovao, nasao super posao, lepu zaradu, i onda je covek odlučio da je vreme da nadje "bolje" i ostavio je.. Tj rekao je da je od starta znao da je nece ozeniti, ali mu je odgovaralo da bude u vezi. Cekao je samo trenutak da napreduje , kada ce po svom misljenju moci da osvoji neke koja su mu ranije bile nedostupne. Devojka koja je bila dobra, normalna, postena, koja ga nije finansijski cedila je njemu sluzila samo kao prolazna stvar, da ima nekog , eto tek tako, da ne bude sam...Dok ne stigne neka " prava" . To je tako neposteno. Muskarci se cesto zale na devojke kako ih odbijaju , bla bla, ali žene su tu poštene, neće pa nece jasna stvar. Dok muskarci cesto ulaze u veze i kada im se devojka ne svidja mnogo, manipulisu devojkama godinama pruzajuci im laznu nadu da zele s njima ozboljno, a samo su zeleli da popune vreme i krevet. A od starta znaju da nece brak sa tom osobom.Takvim slucajeva ima jako puno. Zato je i puno slobodnih devohkaa od 32-38 godinama, jer ih je neko godinama zavlacio. Neko ce reci, pa kako nisu primetile svo to vreme. Reci cu vam- to je skoro nemoguce. Ti muškarci te devojke cak upoznavaju sa roditeljima, pricaju o zajedničkoj budućnosti i deci.

Milica

pre 7 godina

@Dzo
Ne znam zasto ste to napisali kada isto ono sto ste napisali za musko vazi i za žensko. Dok završi studije, nadje posao..Isto oko 30 godina. Jos pride mnoge devojke imaju bracu pa ne naslede nista vezano za nekretnine. A onda kada dodju u 30 te, a nisu udate onda ih brat i cela familija pritiska da se sto pre uda jer brat mora da se siri u toj kuci ili nasledjenom stanu. Ono ona ima zakonsko pravo da bude u tom stanu, ali svi se trude da joj prisedne i da ode.

Bananamen

pre 7 godina

@verica nikolic
Meni je iskreno kako ti razmisljas i rezonujes. Da li bi to tvoje dete koje mozes da volis najvise i zauvek ucila da joj muskarci u zivotu sluze kao sredstvo? Bolesno.

Ja

pre 7 godina

Srednji bloker

Okreni se oko sebe i na sve strane zene koje posle te tvoje granice radjaju zdravu i normalnu decu, bilo da su u pitanju prvorotke ili zene sa vise dece. Medicina napreduje i to je lepo, samo kad je u humane svrhe.

Lena

pre 7 godina

@srednji bloker
To bi imalo smisla da pričamo o mladom muškarcu. Godine žene utiču na mogućnost da žena iznese trudnoću bez problema, ali je i individualno. Sa druge strane verovatnoca da se dete rodi sa nekim poremećajem raste sa godinama OBA partnera. Kako ti kažeš to nije politički korektno jer se većinom bavimo "samo da se beba rodi" ali je činjenica genetike. Dete nasleđuje po pola gena od oba roditelja, što znači da muškarac preko 35 godina povećava šansu da dete ima razne zdravstvene probleme. Ali mi volimo da se pravimo da genetika muškarca nema veze, osim kad se raspravljamo o očinstvu.

kraljica

pre 7 godina

(Бацач пламена, 21. septembar 2016 17:32)

Opet moram da ti kažem, žrtve nasilja najčešće i nisu te o kojima ti pišeš. One uglavnom znaju da se snađu i zaštite. Ne mogu ti savjetovati da malo više pročitaš o toj temi, jer ne daj bože da ti zatreba da se time uopšte baviš, ali mi se čini da ipak projektuješ svoje generalno nezadovoljstvo muško-ženskim odnosima na vrlo nezgodan teren. Ljudski životi i smrti nisu za zezanje, takve teme treba zaobići ako nismo u stanju da se njima ozbiljno pozabavimo. Upamti, za nasilje je isključivo odgovoran onaj ko ga čini.

Druga stvar, ne postoji fin i dobar dečko koji se zbog "zlih" žena promijenio, to je i teoretski i praktično nemoguće. Do granice može doći neko ko je nesrećan i traumiran, ali granicu uvijek prelazi samo loš čovjek. Ko je stvarno dobar i karakteran, ne mogu da ga pokvare loši ljudi. Ne znam samo kako vas tako dobre uopšte privlače lažljive i beskarakterne osobe? Kako može da vam se uopšte dopadne neko ko je kvaran, pakostan, zao? Ja nudim jedan odgovor: niste vi bili dobri već od samog početka, bilo da je u pitanju urođena greška koja je samo privremeno maskirana "finoćom" radi koristi, bilo da je u pitanju naknadno nastali kvar usljed nekih ranijih emocionalnih trauma i nezrelosti da se s njima nosite. Srećom, ovo drugo je barem lakše prevazići. Poenta priče je da svako treba i mora da krene isključivo od sebe.

M

pre 7 godina

Ta sam, odnosno, još malo pa ću biti u toj grupi.

Članak nisam pročitala. Generalno, uopšte me više ne interesuje šta ko misli ili nagađa o meni (ili o ljudima koji su u sličnoj situaciji), mom privatnom životu i mojim izborima. Ne želim da se pravdam ili da objašnjavam poznatim i nepoznatim ljudima svoj život i svoje izbore. Moja stvar!

Maki

pre 7 godina

Ne znam zasto se stalno potencira da ako je neko u braku ili ima decu da je automatski ozbiljan i odgovoran covek..?! Jedan moj veoma dobar drugar se nedavno ozenio.., dobio cerkicu, ali znate, ja mu ne bih dao ni hrcka da cuva..strasno neodgovoran, povodljiv.., i sve sto je uradio u zivotu, pa hajde da to kazem, svi znaju sta je to - muska sponzorusa tj manje-vise muska starleta. Dakle, sve na osmeh, posao preko poznanika.., studirao preko 10 god. i ok kao covek, samo velika ulizica... i mi koji ga znamo ceo zivot, eto sta da radimo, necemo da se mesamo. Nasao covek lepu devojku, ali eto naucenu tj vaspitanu da zena treba da bude kucna pomocnica i da je njena uloga da radja.., ali i takodje nezaposlenu, bez icega, ali mladju i evo slusa ga..., i eto posle godinu dana veze, ona ostala trudna i za 5 minuta kod maticara i eto njih u braku. Znate, evo poznajuci ga, ja mu dajem 5 godina maximum da ce mu trajati brak. I pre nego sto se ozenio, unazad 5 godina nonstop je pricao kako ga majka pritiska da hoce unuke...tako da devojke - treba pre svega da budete svesne da veliki broj muskaraca upravo pritaskaju majke i ocevi jer hoce unuke, jer generalno muskarcima je najlakse, posle 5 minuta oni su zavrsili "posao".., jedina briga im je da nadju neku iole lepu, a kojoj ce poturiti sav trud oko deteta jer njih to uglavnom ne zanima, tj zanima ih samo kada treba da stave slike na fejsu da su idealan otac.. Zapravo, vecina jeste tako vaspitana.

mar

pre 7 godina

@Ivana
Slično je kod mene, imam sestru, zove se kao ti, a i suprugu sa kojom sam se smuvao još u našim ranim dvadesetim. Od početka je bilo ozbiljno, ali smo bili mladi za brak, ja sam studirao, ona je tek upisala faks. Godine cimanja su bile potrebne da obezbedimo sve uslove da bismo se venčali i da bi n ared došlo i proširenje porodice. Zapošljavanje, štednja, popravljanje i zamena dotrajalih stvari u kući, kupovina novih. Sve na uštrb izlazaka, provoda, ludovanja. Ipak smo malo i putovali, uspeli da uštedimo za svadbicu i danas imamo i decu, a ne bismo ništa mogli da se nismo voleli i podržavali.

ui

pre 7 godina

(marica, 19. septembar 2016 18:35)

Odlicna odluka da ostavis tog momka jer je najverovatnije smatrao da zasluzuje bolju zenu od tebe, obicno zato razvlace, izvinjavam se na direktnoj formulaciji. A to da si "obicna udavaca" je manipulacija i orudje kontrole da bi uspeli u svojoj manipulaciji. Super da si ga ostavila i ne vracaj se njemu.

Dzo

pre 7 godina

@prolaznikPotrebno je biti dve godine u vanbracnoj zajednici, trebaju vam samo dva svedoka i overa u opstini, mesnoj zajednici, sudu. Vanbracne supruge imaju "ista" prava osim pravo na penziju i pravo nasledjivanja. Tako da ako npr suprug podigne kredit ili duguje drzavi bilo sta, vanbracna supruga je u obavezi da dugove vrati. U Srbiji bracna i vanbracna zajednica nisu jednake tako da je bolje svratiti jedan dan do maticara, naci dva svedoka i zvrljnuti dva potpisa.

Dzo

pre 7 godina

@MilicaMilice, nisam imao vremena da zavrsim komentar. Odvukle su me neke obaveze, tj macke su opet polomile nesto... Deca mog brata, cerka koja ima 37god(specijalizirala radiologiju) i sin 34 (elektro inzenjer). Upravo sam na nju mislio kada sam pisao komentar. Nije udata, ne mora ni da bude. Ni on. To su licne stvari o kojima se ne prica. Bar takav stav imamo. Vidim da je ona zadovoljna i srecna i to mi je najvaznije. Nema pravila i nije ni bitno da li je neko u braku ili ne. Bolje ziveti sam nego biti u nekom horor braku forme radi. Cao deco, poz od cika Dzoa! ;)

mia

pre 7 godina

Dakle, na pragu 45 sam sama, sa tendencijom da tako i ostane. Da li sam to planirala, da li sam to zelela, da li sam tako zamisljala zivot? Nisam. Da li se posle 15min razgovora sa mnom vidi da mi nesto fali? Oni koji me poznaju ne bi se slozili. Jesam li opsednuta karijerom, svojom slobodom, izgledom? Nisam. Sasvim sam obicna, imam obican posao, poglede na zivot kao i vecina drugih. Izgledam kao i vecina ostalih ljudi na ovoj planeti. Zelim li nekoga pored sebe, da zelim. Zasto ga nemam, eto nemam, jednostavno je tako. Nekada sam bila "previse mlada", nekada "suvise ozbiljna", nekada "nedovoljno lepa", nekada "neodgovarajuce vere". Danas sam jednoglasno "suvise stara", onog momenta kada kazem godine prici je kraj. Sta god da sam pre toga rekla ili uradila nestaje pred mojih skorih 45. Sve sam vec bila, samo nisam bila "dovoljno" dobra.
Odavno me nije briga sta ko misli, odavno nisam nesrecna zato sto me neko ne voli ili ne smatra dovoljno dobrom, kvalitetnom, lepom...sta god.
Prihvatam svoj zivot takav kakav jeste i sebe takvu kakva sam. Da li sam bez dece manje vredna i nepotpuna osoba? Ne znam i nije moje da o tome sudim. Nisam bila ni blizu tome da imam decu. Ali dato mi je da budem kuma, tetka...i znam da beskrajno volim svako to dete i znam da svako od njih zna koliko ga volim. Jesam li "kriva" sto niko nije zeleo moju ljubav? Za neke verovatno jesam kriva, za neke nisam. Meni je iskreno, najiskrenije, svejedno

kraljica

pre 7 godina

(mia, 20. septembar 2016 20:47)

Dirnuo me tvoj iskren komentar. Živi svoj život dostojanstveno i najbolje što znaš, a ako se pojavi neko s kim možeš biti srećna, još bolje. Želim ti svaku sreću!

Nela

pre 7 godina

@Vesna Nikolic.To da te dete čini boljom osobom je apslolutno netačno. Moj otac je čovek koji ima vrlo malo ljudskih kvaliteta. On pljuje po ulici, baca đubre kroz prozor od auta, šutira mačke ako mu se nađu na putu, na poslu maltretira podređene, o porodici ne brine itd. Sva sreća, pa sam sistem vrednosti i ponašanje naučila od majke jer njega vaspitanje dece nikad nije zanimalo. Nisu svi roditelji dobri, a svi samci loši. Zbog takvih odnosa koje sam gledala u kući(dok se nisu razveli), pitanje je da li ću se ikad udati. Ne osuđujte, svaki čovek ima svoj svet i svoje razloge zašto nešto radi ili ne radi.

Lena

pre 7 godina

@izgubljena trka
To već zavisi od slučaja i kako se ljudi postave.
Znam za slučajeve, jedna nikad neće prihvatiti očevu novu suprugu, jer su dosta zeznuli oko njihove veze i venčanja, krili su, lagali su ćerku itd. i svašta smuljali i ona sad ne želi da je prihvati jer je iz njene perspektive to žena zbog koje ju je tata lagao itd.
Drugi slučaj je zapravo žena koja želi decu ali je "prihvatila" da on neće, oboje su njegovom sinu toliko zbunjujućih poruka poslali da on ne zna šta će. A ona se agresivno ubijala da se dopadne klincu koji je i ovako stidljiv a u isto vreme joj je on podsetnik da neće imati svoje. Pa mu malo udovoljava preko svake mere a malo ga tretira ko kretena. I sad kao klinac svojeglav. Kako da ne.