Aktuelno

Hitna odluka: Anđelina Džoli odstranila jajnike i jajovode

Utorak, 24.03.2015.

09:40

Izvor: Super žena

Hitna odluka: Anðelina Džoli odstranila jajnike i jajovode IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Ma stvarno

pre 9 godina

Moja baka je umrla od raka jajnika pre mnogo godina. Sve tri njene ćerke imale su rak. Jedna moja tetka je umrla od primarno raka bubrega, a druga od raka dojke. Njen sin, sinonim za zdrav život, umro je od raka pluća ( živeo je kao dobro situiran u Americi i ni tamo mu nije bilo pomoći).Sestra od tetke je pre tri god, u 34. operisala jajnike. Moja majka je operisala rak dojke i rak žučne kese i prošlo je pet godina od druge operacije, što znači da je dobro. ( Po preporuci lekara prošla je kroz sve strahote hemoterapije i zračenja posle operacije dojke i to je dalo dobre rezultate). E sad,kad sam pitala svog lekara da li, s obzirom na porodičnu istoriju, mogu da uradim neke testove koji bi pokazali verovatnoću da i ja obolim, on mi je rekao da to ne postoji kod nas, a i da postoji šta bi onda? Verujte, nije svejedno!

lana

pre 9 godina

Imate opcije ako imate novca. Nemaju svi sredstva kao ona za detaljnu genetsku analizu, mnogi moraju da zive sto zdravije i da se nadaju da ce ih nesreca zaobici.

Neznanka

pre 9 godina

Moja majka je oboljela od limfoma prije 4 godine, a otac i novembru od raka pluca. Nema tu nikakvih pravila, iskreno i ja sam prestravljena, i kao i ona uradila bih sve sto mislim da bi pomoglo da gledam svoje dijete kako odrasta.

jovan

pre 9 godina

Za ovu ženu mnogi misle da je lujka, a ja mislim da je veoma hrabra. Ona je život uzela u svoje ruke u svakoj sferi. Sve je sama izabrala. Svaka čast. Jeste ona prelepa ali Brad je video u njoj mnogo toga više

Tea

pre 9 godina

@boss u pravu si do nekle ali pazi i ti bi se uplasio , ipak je to teska bolest, a inace ova zena ne zeli da rizikuje jer se bori za svoj zivot i hrabra je!

Via

pre 9 godina

@Via: Pokazujes ogromno neznanje. Kao lekar, imam potrebu da te naucim gde gresis, ali citajuci tvoje komentare jasno mi je da ne prihvatas informacije i da nisi iskrena kad pitas 'da ti se objasni', pa mi ne oada na oamet da gubim dragoceno vreme. Kolege su Andjelini dali odlican savet, apsolutno ispravno, to je sve sto treba da znas. Za ostalo, upisi medicinu pa nauci sama ili cuti i slusaj strucnjake.

Naravno da imam ogromno neznanje kada je medicina u pitanju, to nije polje moje ekspertize i ja nisam nista tvrdila u svojim komentarima. Svoj komentar na ovu temu mogu objasniti cinjenicom da znam za dosta slucajeva gde su ljudi posle lecenja nekog zlocudnog tumora nazalost dobili drugi tj na nekom drugom organu. Kako se to objasnjava? Ovo je pitanje. Dakle pitam, nista ne tvrdim. I da li je ovaj nacin prevencije, koji je inace radikalan u poredjenju sa dosadasnjim, zaista delotvoran? Ukoliko bi to bio slucaj ja bih se za to opredelila kada bih bila u njenoj situaciji. Sigurno da ce potrajati dok se ne dokaze, a ja se zaista nadam da ce joj ovo doneti dobrobit. A za Vas bih rekla da niste iskreni kada kazete da kao lekar imate potrebu da me naucite, Vas komentar vise zvuci da ste spremni da me ponizite.

marija

pre 9 godina

BRCA1 i BRCA2 su analize koje se rade ako kao Dzoli imate genetske predispozicije, to je genetska analiza i to je u redu.
Takve operacije se rade i na stitnoj zlezdi preventivno.
Ali tumor markeri nisu specificni, a lekari ne objasne da uvecanje Ca125 za janike ne znaci nista, moze biti uvecanje zbog endometrioze, mioma,..., nepotrebno uvodjenje u preranu menopauzu moze dovesti do oboljenja srca koje cuva estrogen iz jajnika, kao i do osteoporoze itd., ne umire se samo od raka.
Pitajte se zasto po istrazivanjima nikad lekari ne bi sebi radili tumor markere, a daju ga nama bez objasnjenja i naprave ti stres za rak.

jelena

pre 9 godina

Ana, a ti imaš sigurno više znanja i obrazovanja od američkih profesora koji su ove intervencije savetovali i izveli!? Da podsetim, svi koji obole od raka, samo ako sebi to mogu da dozvole, idu na lečenje u SAD.
Noname, Andjelina Zoli je nosilac gena koji je prisutan kod oko 5% svetske ženske populacije, gde je rizik od razboljevanja od raka blizu 90%, praktično sigurno oboljevanje. Ja bih kao poremećaj licnosti okarakterisala potpuni nedostatak empatije.
Lekari na Zapadu savetuju svim ženama koje su u najbližoj familiji imale rak, da obave genetski pregled, što ne znači da se svima savetuje i da je uvek moguće izvesti ovako radikalni zahvat.

leeloo

pre 9 godina

Koliko mrznje prema ovoj zeni na ovu vest to nije normalno. Vec sam ovo jednom napisala, mojoj majci se pojavio rak dojke izmedju dva pregleda koji su bili na 6 meseci jer je moja baka, njena majka, umrla od raka dojke, a njena tetka, tj babina sestra od raka koze. Cak je i razmisljala da ode na preventivnu operaciju, ali su joj nasi strucnjaci rekli da se ne brine i da samo dolazi na kontrole. 6 meseci!!! Toliko je bilo potrebno da se razvije. Na kraju su joj svejedno odstranili dojku plus je morala da ide na hemoterapiju. Prosla je kroz pakao i sada je sve u redu, ali hemoterapija ju je unistila psihicki. Kada biste samo znali koliko se kaje sto nije uradila operaciju ranije. Tako da svi vi koji mislite da ovo radi iz nekog hira ste bezdusni stvorovi koji nemaju grama saosecanja.

Selma, na ulasku u voz

pre 9 godina

Zao ove sto tvrde da je Adjelina mentalno slaba, da ima poremecenu licnost, itd: Zamislite da ste gledali majku, babu i tetku kako umiru od istog raka, i to ne u starosti. Ako ste muskarac, zamislite da ste gledali oca, dedu, i ujaka kako se muce i gube tu bitku. A onda vam analize pokazu da imate skoro 90% sanse da dobijete upravo taj rak, i umrete dok su vam deca maloletna. Dakle ta deca bi vas gkedala kako se mucite u bolovima, povracate, i umirete na najgori nacin. Ako tvrdite da bi ste ignorisali 90% sansu za tragediju, i prosto potisnuli secanja na to kako vam je prosla najbliza rodbina, onda prosto nemate zdravu logiku. Da li shvatate sta je sansa od 87%? Da li shvatate da rak jajnika nema neke ocigledne simptome, i najcesce se otkriva kad je vec prekasno i smrt nastupa nekoliko meseci kasnije? Svako ima pravo da donosi odluke o svom telu, ali oni koji ignorisu verovatnoce tako bliske izvesnosti - oni su ti koji su nerazumni, nelogicni, itd. Ako je gotovo sigurno da ce te dobiti rak, glupi ste ako nesto ne preduzmete. Osim ako vam se bas umire od raka, pred maloletnom decom.

Maja

pre 9 godina

Za one koji traze misljenje strucnjaka - Angelina je nebrojeno puta rekla da je nasla lekare kojima veruje, i u dogovoru sa njima donosi odluke. Jos kada je zavrsila sa prvom operacijom je rekla da ce redovno pratiti nivoe hormona i ostale pokazatelje potencijalne rane faze raka. Znaci nije sama "istrazivala" youtube i pravila se pametnija od svih. Verujem da je u javnost iznela samo bazicne informacije da preduhitri tabloide, detalji se ticu samo nje, njenih doktora i porodice. @Via, imas na internetu sajtove tipa science based medicine gde mozes naci odgovore na pitanja koja trazis. Upravo strucnjaci pisu, a pri tome nista ne prodaju. David Gorski, onkolog, je nekoliko puta odgovarao na pitanja vezana za Angelininu odluku.

totalni laik

pre 9 godina

Mislim da je ona jednostavno prestravljna posle otkrića tog gena i procenta od 50:50 da i ona dobije karcinom dojke. Pročitah da je pisala neki dnevnik da je savetovala i istočne i zapadne lekare to jest medicinu, da je svakog meseca išla na redovne kontrole ali da je zadnja kontrola pokazala povećanje kod tumor markera. U ovom slučaju napisala je da joj je verovatnoća da oboli od karcinoma jajnika veća od 80%. Sada posle operacije je smanjena na 5%, ali se ne isključuje mogućnost da se na nekom srodnom organu može pojaviti. Napisala je još da postoji alternativa, prvo redovni pregledi, drugo neki lek koji smanjuje ćelije koje pokazuju markeri. U svakom slučaju ona nije imala nikakav tumor. To je utvrđeno posle operacije. Ali mora se poštovati njena odluka. Mi ne znamo šta bi ko od nas uradio da je u takvoj situaciji. Ona sigurno ima kontakta sa najuticajnijim stručnjacima koji su je savetovali. Ali i oni su uvek za radikalne metode. Posle njene prve operacije čula sam zvanično saopštenje lekara iz US koji su rekli da je ne treba raditi nego ići na stalne preglede. Ali ako će ona lakše živeti i ako je bila opterećena saznanjem šta se može desiti ima pravo da uradi šta hoće. Ipak smo mi laici. Njeno obznanjivanje svih tih operacija je cilju edukacije drugih žena, bar tako piše. Ovo je samo na skip pročitana informacija. Ima puno nelogičnosti, počevši od njenih godina, tako da ne verujem da novine ne pišu malo senzacionalistički. Nema niti 36 niti 37 već 39 godina.

Ana

pre 9 godina

Starsno je sta covek sve nece procitati u komentarima. Ovo sto je Andjelina uradila je i meni preporuceno ovde u Beogradu kod vrhunskog strucnjaka iako nemam genetsku predispoziciju ali su mi tumor markeri bili poviseni, test je pokazao da imam visok rizik od dobijanja raka jajnika i imala sam ciste na jajnicima. Ne osudjujte nikog jer ne znate koliko je to strasana psihicki udarac i koliko je tesko odluciti se za taj korak.

Svaka cast Andjelini i svim ostalim zenama koje prolaze kroz to jer zele da budu tu sto duze zbog onih koje vole. Kao sto je i meni objasnio lekar " imate tempiranu bombu u sebi " . Odstraniti janike znaci da vise nikad neces biti u opasnosti da dobijes rak na tim organima a bez njih mozes da se zivi. A tako nagli ulazak u menopauzu je strasan! Imam godinu dana vise od Andjeline, pa opet mi je sve tesko palo. Ali bar znam da cu biti tu za svoju decu.

Hvala nauci sto je toliko napredovala!

M

pre 9 godina

Za one koji su odmah poceli pljuvati po nasim lekarima i strucnjacima i po njihovom (ne)znanju da kazem samo da se ove analize rade i kod nas i u RH samo sto vam treba nekoliko hiljada evra. Sitnica. Do lekara je 100%!

v

pre 9 godina

Svaka cast. Ali ja sam misljenja da ne treba ziveti u strahu. Ne mozes povaditi sve organe, a daleko bilo i najgorem neprijatelju. Niko se nije sacuvao ako mu je tako sudjeno. Ako nisu grudi i jajnici, moze biti nesto drugo. Ali nije na nama da sudimo, svako ima pravo da radi sta hoce dok ne ugrozava druge.

Jasna

pre 9 godina

Nemam nameru da se bavim time da li I zasto je to ona uradila. Vise me interesuje ZASTO je to toliko publikovano u svim medijima. Kao I prethodna operacija. Zar to nije njena licna stvar. Kada je rasturala brak Dzenifer Aniston, sklanjala se od stampe I tvrdila da glasine o njenoj aferi sa Pitom nisu tacne. Da ne govorimo of njenim ranim radovima pre Pita, o njenoj trenutnoj politickoj angazovanosti. Zena nije mentalno stabilna. Uostalom, ko joj garantuje da nece dobiti neku drugu vrstu raka. Sada ce tek biti neuroticna sa svim hormonalnim terapijama koje je cekaju. Zao mi je te dece koja samo putuju sa mogu da zamislim, hrpom pomocnika, nannies, personalnih sekretara itd. Ona ih sigurno ne gleda a o kuvanju da ne govorim. Nije sve u novcu, gde ga je mnogo, obicno deca najvise stradaju.

Filmofil

pre 9 godina

@Tja

Bahati u svom neobrazovanju i ku**enju da se ono prezentuje. Nije da je pre bilo sjajno, ali ovo je metastaziralo sad.
Nevezano za ovu temu, citala sam komentare kako pesaci zezaju vozace kad stanu na pesacki (nesreca u M. Gorkog), a u Evropi se rastajes sa dozvolom na nekoliko meseci ako ne propustis pesaka uz jezive kazne.

Zena ima decu, najvaznijeje da im je maka ziva i zdrava ma sta mi mislili o njenom politickom angazmanu.

hitna odluka

pre 9 godina

@Via: Pokazujes ogromno neznanje. Kao lekar, imam potrebu da te naucim gde gresis, ali citajuci tvoje komentare jasno mi je da ne prihvatas informacije i da nisi iskrena kad pitas 'da ti se objasni', pa mi ne oada na oamet da gubim dragoceno vreme. Kolege su Andjelini dali odlican savet, apsolutno ispravno, to je sve sto treba da znas. Za ostalo, upisi medicinu pa nauci sama ili cuti i slusaj strucnjake.

Rile

pre 9 godina

@JelenaAndzelina je osoba sa poremecajem licnosti. To sto je imala predispoziciju, ne mora znaciti da ce dobiti.
(NoName, 24. mart 2015 13:12). Ne mora da znaci! Ali posto su joj majka, tetka i baba obolele od te bolesti i posto dokazano nosi gen koji moze da izazove istu, vece su joj sanse da ce u jednom trenutku oboleti nego da nece. E sad, ako bi tebi lekari i nauka rekli da postoji velika verovatnoca (ne da ce se sigurno desiti), da obolis od raka nekog organa bez koga mozes relativno normalno da zivis, da li bi ga preventivno odstranio ili bi cekao da vidis kako su ti podeljene karte? Mislim da bi mnogi pristali i na amputaciju nekih udova ako treba.

barbara z.

pre 9 godina

Pre mesec dana sam izgubila sestru. Danas bi slavila 31.rodjendan. Krenulo je sa rakom dojke. Moja majka boluje isto od raka dojke. Tetka moja je preminula u 42.godini takodje od ove bolesti,a moja prabaka je imala 50 godina kada je umrla. Ja imam 39 godina i krenula sam sa nekim analizama. Spremna sam da uradim bilo sta,samo da sto duze budem sa svojom kcerkom. Naravno imam potpunu podrsku svog supruga i majke.

pun brod ludaka...

pre 9 godina

Ovakav potez zahteva ozbiljna "m*da". Nju su savetovali vrhunski geneticari i nase misljenje je irelevantno.
Ne postoji podmuklijeg kancera od kancera jajnika. Jako tesko ga je dijagnostikovati u ranoj fazi, pogotovo sto se olako zameni za nesto benigno kao sto je upala ili cista, jer su simptomi vrlo slicni.
Koliko znam mnoge zene u skandinavskim zemljama preventivno odstranjuju jajnike cim udju u menopauzu i to na preporuku lekara. Naravno da se tako radikalna metoda ne preporucuje svim zenama, vec samo onima za koje je utvrdjeno da su nosioci mutiranog BRCA gena.
Nosi visok procenat rizika da oboli i odlucila da ne zivi u strahu, po cenu "zenstvenosti" (ako to uopste ima veze sa zenstvenoscu) i meni je to potpuno legitimno.

Tja

pre 9 godina

Mi smo jedna zla i pogana nacija!

Citam komentare i stidim se vas skoro vecine.

Toliko zlobe u nekim komentarima, toliko minusa na pozitivne tj komentare podrske zeni koja se bori za svoje zdravlje, svoj zivot i buducnost sa svojom decom da ja ne mogu da verujem kolike smo mi ljudi zivotinje.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako je bila pored svoje majke i babe dok su umirale od raka, to je zasigurno bilo nešto najgore što je ikada doživela, daleko je gore nego što se prikazuje u filmovima, onda me ne čudi to što je uradila kada već kod njih postoji način da se dijagnostifikuje rak i pre nego što se dogodi. Kod nas, iako se naši predstavljaju kao vrhunski stručnjaci i eksperti, magistri i doktori kakvih nigde na planeti nema, ne postoji ta mogućnost, jer su naši u stanju samo u poodmakloj fazi da postave ispravnu dijagnozu, tj. samo onda kada je više nego očigledno šta je u pitanju, što može i neko bez diplome, magistrature i doktorata da uradi. Pa čak i kad vam naši kažu da ste sada bez raka i da je sve sređeno, rak se skoro uvek vrati nazad u mnogo goroj formi, a to je zbog tih hemoterapija koje dokazano izazivaju rak u mnogo goroj formi, samo ga odlažu više godina. To što Anđelina pokušava da izbegne hemoterapije i ostalo će osigurati da ne dobije ni taj rak koji hemoterapija izaziva.

Pitam se, pitam

pre 9 godina

Ne razumem, i pored najbolje volje, zašto ona uopšte to objavljuje celom svetu. Meni je to bolesno, kao i onomad kad je objavila da odstranjuje obe dojke. I, što neko reče - to je paranoja; a mogla bi nešto malkice i da pojede, sirotica.
Ono, i moja baka je isto to odstranila i živela je još tridesetak godina, al koga briga... nije nikad bila u Holivudu-vudu...

Via

pre 9 godina

E, ali "LOGICNO JE"! PO cemu je logicno?! Jesi ti mozda studirala medicinu? Cak i ljudi koji su doktori ne razumeju sve jer nova istrazivanja su dela naucnika koji daleko dublje ulaze u pricu. Ali naravno srpski taksista, mesar, domacica, uciteljica, SVE ZNAJU!
(Washington, 24. mart 2015 12:31)

Ne bavim se nijednim od navedenih zanimanja, a I rekla sam da zelim da cujem odgovor strucnjaka ( a ne Vas), a to da je logicno I dalje mislim jer ono sto je u genima ne moze se odstraniti, kao boja ociju I slicne stvari, mozete da nosite sociva ali I dalje imate oci u boji koja vam je zapisana u genima :)

Ona

pre 9 godina

@covek je rodjen da bude zdrav
Moj deda, ceo zivot sportista, nepusac, nije pio, nije se drogirao, zdrava hrana, aktivnost, bez preteranog stresa, stolica svako jutro kao tempirana, u 53. oboli od raka debelog creva.
Ne postoje pravila, te bolesti su bukvalno bacanje kockice, lutrija.

3D

pre 9 godina

@ čovek je rođen da bude zdrav
@Ana @Via
ne pričajte svašta kad ne znate ništa o genetici.
Žena nije lišila samu sebe svega što je čini ženom zato što joj je dosadno u životu. Probajte malo da se stavite u tudji položaj pre nego što počnete da udeljujete zajedljive komentare

Washington

pre 9 godina

Bas bih volela da cujem komentar nekog strucnjaka na ove operacije koje je ona imala, da li to stvarno moze da predupredi ovu opaku bolest ili ne, jer ukoliko ona ima taj gen logicno je da ce se to pojaviti kad tad na nekom drugom organu, prosto to je u njenom organizmu, genima, krvi, ne znam ni sama. I ne moze da nestane tek tako. Jedino ako ne misli da polako vadi jedan po jedan organ iz tela dok sve ne odstrani.
(Via, 24. mart 2015 10:37)

E, ali "LOGICNO JE"! PO cemu je logicno?! Jesi ti mozda studirala medicinu? Cak i ljudi koji su doktori ne razumeju sve jer nova istrazivanja su dela naucnika koji daleko dublje ulaze u pricu. Ali naravno srpski taksista, mesar, domacica, uciteljica, SVE ZNAJU!

Ana

pre 9 godina

@3D
Zajedljiva nisam. Nekada nije potrebno stavljati se u tudji polozaj jer je neko i u gorem polozaju.
Ova zena je zbog MOGUCE bolesti pocela da se secka i tome se pridaje velika vaznost. Ljudi koji su ZAISTA oboleli od raka (a ne psihicki bolesnici, kao ova zena - sto naravno ne iskljucuje i rak jednog dana), nisu medijski eksponirani. Oni koji imaju malo znanja i obrazovanja ce misliti da seckanjem mogu ostati zdravi.

jelena

pre 9 godina

Komentari su mešavina neznanja i zlobe. Žalosno, pa zar vi mislite da bi jedna zdrava zena sebi uklanjala jajnike, čime ulazi u prevremenu menopauzu sa svim problemima i rizicima koje ona nosi?! Ako već ne posedujete sposobnost saosećanja, možda bolje da se uzdržite bilo kakvog komentarisanja.

Поцерац

pre 9 godina

Не знам да ли је (нашег) народа мудрост, али требало би имати на уму:
"Од чега бежиш то ће те стићи!"

čovek je rođen da bude zdrav

pre 9 godina

Kakva glupost. Redovno radite i vežbajte, pređete na većinom vegetarijansku ishranu celovitim biljnim namernicama, mislite i želite dobro i ne možete dobiti rak. Dakle, što više svežeg voća, povrća, zeleniša. Bez belog brašna, šećera, margarina, rafinisanog ulja, bez industrijske "hrane", bez crvenog mesa, bez mlečnih proizvoda, eventualno riba ponekad. Ukratko, pravoslavni post, većinom na vodi. Videćete da uopšte nije teško, a imaćete neuporedivo više energije i volje za život.

jelena

pre 9 godina

Nije mi simpaticna ova zena, ali u ovakvoj situaciji, zelim joj zdravlje i mirnu glavu u zivotu. Neka se bori sa ovakvom situacijom onako kako najbolje ume.

Vv

pre 9 godina

Majka moje drugarice,inace medicinski radnik je zena,cim je usla u cetrdesete takodje je sve odstranila.Nije zelela da rizikuje nista,tako nam je rekla.

Via

pre 9 godina

Bas bih volela da cujem komentar nekog strucnjaka na ove operacije koje je ona imala, da li to stvarno moze da predupredi ovu opaku bolest ili ne, jer ukoliko ona ima taj gen logicno je da ce se to pojaviti kad tad na nekom drugom organu, prosto to je u njenom organizmu, genima, krvi, ne znam ni sama. I ne moze da nestane tek tako. Jedino ako ne misli da polako vadi jedan po jedan organ iz tela dok sve ne odstrani.

Ana

pre 9 godina

Svako moze dobiti rak. Svako. To "moglo bi" je samo moglo bi. Glupost.
Zalosno je sto se potencijalnim bolesnicima od raka poklanja paznja (trebalo bi da im se poklanja kao psihickim), a oni zapravo oboleli se nigde ne spominju osim da su umrli. Vise znaci necija borba, lecenje i promena nacina zivota nego ovo. Ali, ok. Ipak je to Andja, a ona je nesto posebno.

Džoni

pre 9 godina

Razumem da se ljudi preventivno leče ali mi ovo ipak nije normalno! Šta bi sada trebalo 70% žena da odstrane dojke, jajovode, matericu i dr. zbog toga što je velika verovatnoća da će dobiti rak nečega! Velika većina muškaraca u nekom momentu oboli od prostate pa se pitam da li bi svi muškarci trebali da odstrane prostatu čisto preventive radi?

alfaC

pre 9 godina

Svaka joj čast! Ova žena je čudo! Sve je ovo mogla veoma lako sakriti od javnosti, gdje bi samo tabloidi mogli pretpostavljati šta je uradila, ali ona je namjerno sve iznijela u javnost kako bi ohrabrila i druge žene da urade isto....

jelena

pre 9 godina

Komentari su mešavina neznanja i zlobe. Žalosno, pa zar vi mislite da bi jedna zdrava zena sebi uklanjala jajnike, čime ulazi u prevremenu menopauzu sa svim problemima i rizicima koje ona nosi?! Ako već ne posedujete sposobnost saosećanja, možda bolje da se uzdržite bilo kakvog komentarisanja.

barbara z.

pre 9 godina

Pre mesec dana sam izgubila sestru. Danas bi slavila 31.rodjendan. Krenulo je sa rakom dojke. Moja majka boluje isto od raka dojke. Tetka moja je preminula u 42.godini takodje od ove bolesti,a moja prabaka je imala 50 godina kada je umrla. Ja imam 39 godina i krenula sam sa nekim analizama. Spremna sam da uradim bilo sta,samo da sto duze budem sa svojom kcerkom. Naravno imam potpunu podrsku svog supruga i majke.

jelena

pre 9 godina

Nije mi simpaticna ova zena, ali u ovakvoj situaciji, zelim joj zdravlje i mirnu glavu u zivotu. Neka se bori sa ovakvom situacijom onako kako najbolje ume.

alfaC

pre 9 godina

Svaka joj čast! Ova žena je čudo! Sve je ovo mogla veoma lako sakriti od javnosti, gdje bi samo tabloidi mogli pretpostavljati šta je uradila, ali ona je namjerno sve iznijela u javnost kako bi ohrabrila i druge žene da urade isto....

Ona

pre 9 godina

@covek je rodjen da bude zdrav
Moj deda, ceo zivot sportista, nepusac, nije pio, nije se drogirao, zdrava hrana, aktivnost, bez preteranog stresa, stolica svako jutro kao tempirana, u 53. oboli od raka debelog creva.
Ne postoje pravila, te bolesti su bukvalno bacanje kockice, lutrija.

Tja

pre 9 godina

Mi smo jedna zla i pogana nacija!

Citam komentare i stidim se vas skoro vecine.

Toliko zlobe u nekim komentarima, toliko minusa na pozitivne tj komentare podrske zeni koja se bori za svoje zdravlje, svoj zivot i buducnost sa svojom decom da ja ne mogu da verujem kolike smo mi ljudi zivotinje.

3D

pre 9 godina

@ čovek je rođen da bude zdrav
@Ana @Via
ne pričajte svašta kad ne znate ništa o genetici.
Žena nije lišila samu sebe svega što je čini ženom zato što joj je dosadno u životu. Probajte malo da se stavite u tudji položaj pre nego što počnete da udeljujete zajedljive komentare

Washington

pre 9 godina

Bas bih volela da cujem komentar nekog strucnjaka na ove operacije koje je ona imala, da li to stvarno moze da predupredi ovu opaku bolest ili ne, jer ukoliko ona ima taj gen logicno je da ce se to pojaviti kad tad na nekom drugom organu, prosto to je u njenom organizmu, genima, krvi, ne znam ni sama. I ne moze da nestane tek tako. Jedino ako ne misli da polako vadi jedan po jedan organ iz tela dok sve ne odstrani.
(Via, 24. mart 2015 10:37)

E, ali "LOGICNO JE"! PO cemu je logicno?! Jesi ti mozda studirala medicinu? Cak i ljudi koji su doktori ne razumeju sve jer nova istrazivanja su dela naucnika koji daleko dublje ulaze u pricu. Ali naravno srpski taksista, mesar, domacica, uciteljica, SVE ZNAJU!

pun brod ludaka...

pre 9 godina

Ovakav potez zahteva ozbiljna "m*da". Nju su savetovali vrhunski geneticari i nase misljenje je irelevantno.
Ne postoji podmuklijeg kancera od kancera jajnika. Jako tesko ga je dijagnostikovati u ranoj fazi, pogotovo sto se olako zameni za nesto benigno kao sto je upala ili cista, jer su simptomi vrlo slicni.
Koliko znam mnoge zene u skandinavskim zemljama preventivno odstranjuju jajnike cim udju u menopauzu i to na preporuku lekara. Naravno da se tako radikalna metoda ne preporucuje svim zenama, vec samo onima za koje je utvrdjeno da su nosioci mutiranog BRCA gena.
Nosi visok procenat rizika da oboli i odlucila da ne zivi u strahu, po cenu "zenstvenosti" (ako to uopste ima veze sa zenstvenoscu) i meni je to potpuno legitimno.

Selma, na ulasku u voz

pre 9 godina

Zao ove sto tvrde da je Adjelina mentalno slaba, da ima poremecenu licnost, itd: Zamislite da ste gledali majku, babu i tetku kako umiru od istog raka, i to ne u starosti. Ako ste muskarac, zamislite da ste gledali oca, dedu, i ujaka kako se muce i gube tu bitku. A onda vam analize pokazu da imate skoro 90% sanse da dobijete upravo taj rak, i umrete dok su vam deca maloletna. Dakle ta deca bi vas gkedala kako se mucite u bolovima, povracate, i umirete na najgori nacin. Ako tvrdite da bi ste ignorisali 90% sansu za tragediju, i prosto potisnuli secanja na to kako vam je prosla najbliza rodbina, onda prosto nemate zdravu logiku. Da li shvatate sta je sansa od 87%? Da li shvatate da rak jajnika nema neke ocigledne simptome, i najcesce se otkriva kad je vec prekasno i smrt nastupa nekoliko meseci kasnije? Svako ima pravo da donosi odluke o svom telu, ali oni koji ignorisu verovatnoce tako bliske izvesnosti - oni su ti koji su nerazumni, nelogicni, itd. Ako je gotovo sigurno da ce te dobiti rak, glupi ste ako nesto ne preduzmete. Osim ako vam se bas umire od raka, pred maloletnom decom.

Vv

pre 9 godina

Majka moje drugarice,inace medicinski radnik je zena,cim je usla u cetrdesete takodje je sve odstranila.Nije zelela da rizikuje nista,tako nam je rekla.

Ma stvarno

pre 9 godina

Moja baka je umrla od raka jajnika pre mnogo godina. Sve tri njene ćerke imale su rak. Jedna moja tetka je umrla od primarno raka bubrega, a druga od raka dojke. Njen sin, sinonim za zdrav život, umro je od raka pluća ( živeo je kao dobro situiran u Americi i ni tamo mu nije bilo pomoći).Sestra od tetke je pre tri god, u 34. operisala jajnike. Moja majka je operisala rak dojke i rak žučne kese i prošlo je pet godina od druge operacije, što znači da je dobro. ( Po preporuci lekara prošla je kroz sve strahote hemoterapije i zračenja posle operacije dojke i to je dalo dobre rezultate). E sad,kad sam pitala svog lekara da li, s obzirom na porodičnu istoriju, mogu da uradim neke testove koji bi pokazali verovatnoću da i ja obolim, on mi je rekao da to ne postoji kod nas, a i da postoji šta bi onda? Verujte, nije svejedno!

Ana

pre 9 godina

Starsno je sta covek sve nece procitati u komentarima. Ovo sto je Andjelina uradila je i meni preporuceno ovde u Beogradu kod vrhunskog strucnjaka iako nemam genetsku predispoziciju ali su mi tumor markeri bili poviseni, test je pokazao da imam visok rizik od dobijanja raka jajnika i imala sam ciste na jajnicima. Ne osudjujte nikog jer ne znate koliko je to strasana psihicki udarac i koliko je tesko odluciti se za taj korak.

Svaka cast Andjelini i svim ostalim zenama koje prolaze kroz to jer zele da budu tu sto duze zbog onih koje vole. Kao sto je i meni objasnio lekar " imate tempiranu bombu u sebi " . Odstraniti janike znaci da vise nikad neces biti u opasnosti da dobijes rak na tim organima a bez njih mozes da se zivi. A tako nagli ulazak u menopauzu je strasan! Imam godinu dana vise od Andjeline, pa opet mi je sve tesko palo. Ali bar znam da cu biti tu za svoju decu.

Hvala nauci sto je toliko napredovala!

hitna odluka

pre 9 godina

@Via: Pokazujes ogromno neznanje. Kao lekar, imam potrebu da te naucim gde gresis, ali citajuci tvoje komentare jasno mi je da ne prihvatas informacije i da nisi iskrena kad pitas 'da ti se objasni', pa mi ne oada na oamet da gubim dragoceno vreme. Kolege su Andjelini dali odlican savet, apsolutno ispravno, to je sve sto treba da znas. Za ostalo, upisi medicinu pa nauci sama ili cuti i slusaj strucnjake.

Via

pre 9 godina

Bas bih volela da cujem komentar nekog strucnjaka na ove operacije koje je ona imala, da li to stvarno moze da predupredi ovu opaku bolest ili ne, jer ukoliko ona ima taj gen logicno je da ce se to pojaviti kad tad na nekom drugom organu, prosto to je u njenom organizmu, genima, krvi, ne znam ni sama. I ne moze da nestane tek tako. Jedino ako ne misli da polako vadi jedan po jedan organ iz tela dok sve ne odstrani.

lana

pre 9 godina

Imate opcije ako imate novca. Nemaju svi sredstva kao ona za detaljnu genetsku analizu, mnogi moraju da zive sto zdravije i da se nadaju da ce ih nesreca zaobici.

Džoni

pre 9 godina

Razumem da se ljudi preventivno leče ali mi ovo ipak nije normalno! Šta bi sada trebalo 70% žena da odstrane dojke, jajovode, matericu i dr. zbog toga što je velika verovatnoća da će dobiti rak nečega! Velika većina muškaraca u nekom momentu oboli od prostate pa se pitam da li bi svi muškarci trebali da odstrane prostatu čisto preventive radi?

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako je bila pored svoje majke i babe dok su umirale od raka, to je zasigurno bilo nešto najgore što je ikada doživela, daleko je gore nego što se prikazuje u filmovima, onda me ne čudi to što je uradila kada već kod njih postoji način da se dijagnostifikuje rak i pre nego što se dogodi. Kod nas, iako se naši predstavljaju kao vrhunski stručnjaci i eksperti, magistri i doktori kakvih nigde na planeti nema, ne postoji ta mogućnost, jer su naši u stanju samo u poodmakloj fazi da postave ispravnu dijagnozu, tj. samo onda kada je više nego očigledno šta je u pitanju, što može i neko bez diplome, magistrature i doktorata da uradi. Pa čak i kad vam naši kažu da ste sada bez raka i da je sve sređeno, rak se skoro uvek vrati nazad u mnogo goroj formi, a to je zbog tih hemoterapija koje dokazano izazivaju rak u mnogo goroj formi, samo ga odlažu više godina. To što Anđelina pokušava da izbegne hemoterapije i ostalo će osigurati da ne dobije ni taj rak koji hemoterapija izaziva.

jovan

pre 9 godina

Za ovu ženu mnogi misle da je lujka, a ja mislim da je veoma hrabra. Ona je život uzela u svoje ruke u svakoj sferi. Sve je sama izabrala. Svaka čast. Jeste ona prelepa ali Brad je video u njoj mnogo toga više

Rile

pre 9 godina

@JelenaAndzelina je osoba sa poremecajem licnosti. To sto je imala predispoziciju, ne mora znaciti da ce dobiti.
(NoName, 24. mart 2015 13:12). Ne mora da znaci! Ali posto su joj majka, tetka i baba obolele od te bolesti i posto dokazano nosi gen koji moze da izazove istu, vece su joj sanse da ce u jednom trenutku oboleti nego da nece. E sad, ako bi tebi lekari i nauka rekli da postoji velika verovatnoca (ne da ce se sigurno desiti), da obolis od raka nekog organa bez koga mozes relativno normalno da zivis, da li bi ga preventivno odstranio ili bi cekao da vidis kako su ti podeljene karte? Mislim da bi mnogi pristali i na amputaciju nekih udova ako treba.

Neznanka

pre 9 godina

Moja majka je oboljela od limfoma prije 4 godine, a otac i novembru od raka pluca. Nema tu nikakvih pravila, iskreno i ja sam prestravljena, i kao i ona uradila bih sve sto mislim da bi pomoglo da gledam svoje dijete kako odrasta.

Filmofil

pre 9 godina

@Tja

Bahati u svom neobrazovanju i ku**enju da se ono prezentuje. Nije da je pre bilo sjajno, ali ovo je metastaziralo sad.
Nevezano za ovu temu, citala sam komentare kako pesaci zezaju vozace kad stanu na pesacki (nesreca u M. Gorkog), a u Evropi se rastajes sa dozvolom na nekoliko meseci ako ne propustis pesaka uz jezive kazne.

Zena ima decu, najvaznijeje da im je maka ziva i zdrava ma sta mi mislili o njenom politickom angazmanu.

Maja

pre 9 godina

Za one koji traze misljenje strucnjaka - Angelina je nebrojeno puta rekla da je nasla lekare kojima veruje, i u dogovoru sa njima donosi odluke. Jos kada je zavrsila sa prvom operacijom je rekla da ce redovno pratiti nivoe hormona i ostale pokazatelje potencijalne rane faze raka. Znaci nije sama "istrazivala" youtube i pravila se pametnija od svih. Verujem da je u javnost iznela samo bazicne informacije da preduhitri tabloide, detalji se ticu samo nje, njenih doktora i porodice. @Via, imas na internetu sajtove tipa science based medicine gde mozes naci odgovore na pitanja koja trazis. Upravo strucnjaci pisu, a pri tome nista ne prodaju. David Gorski, onkolog, je nekoliko puta odgovarao na pitanja vezana za Angelininu odluku.

leeloo

pre 9 godina

Koliko mrznje prema ovoj zeni na ovu vest to nije normalno. Vec sam ovo jednom napisala, mojoj majci se pojavio rak dojke izmedju dva pregleda koji su bili na 6 meseci jer je moja baka, njena majka, umrla od raka dojke, a njena tetka, tj babina sestra od raka koze. Cak je i razmisljala da ode na preventivnu operaciju, ali su joj nasi strucnjaci rekli da se ne brine i da samo dolazi na kontrole. 6 meseci!!! Toliko je bilo potrebno da se razvije. Na kraju su joj svejedno odstranili dojku plus je morala da ide na hemoterapiju. Prosla je kroz pakao i sada je sve u redu, ali hemoterapija ju je unistila psihicki. Kada biste samo znali koliko se kaje sto nije uradila operaciju ranije. Tako da svi vi koji mislite da ovo radi iz nekog hira ste bezdusni stvorovi koji nemaju grama saosecanja.

Ana

pre 9 godina

Svako moze dobiti rak. Svako. To "moglo bi" je samo moglo bi. Glupost.
Zalosno je sto se potencijalnim bolesnicima od raka poklanja paznja (trebalo bi da im se poklanja kao psihickim), a oni zapravo oboleli se nigde ne spominju osim da su umrli. Vise znaci necija borba, lecenje i promena nacina zivota nego ovo. Ali, ok. Ipak je to Andja, a ona je nesto posebno.

čovek je rođen da bude zdrav

pre 9 godina

Kakva glupost. Redovno radite i vežbajte, pređete na većinom vegetarijansku ishranu celovitim biljnim namernicama, mislite i želite dobro i ne možete dobiti rak. Dakle, što više svežeg voća, povrća, zeleniša. Bez belog brašna, šećera, margarina, rafinisanog ulja, bez industrijske "hrane", bez crvenog mesa, bez mlečnih proizvoda, eventualno riba ponekad. Ukratko, pravoslavni post, većinom na vodi. Videćete da uopšte nije teško, a imaćete neuporedivo više energije i volje za život.

v

pre 9 godina

Svaka cast. Ali ja sam misljenja da ne treba ziveti u strahu. Ne mozes povaditi sve organe, a daleko bilo i najgorem neprijatelju. Niko se nije sacuvao ako mu je tako sudjeno. Ako nisu grudi i jajnici, moze biti nesto drugo. Ali nije na nama da sudimo, svako ima pravo da radi sta hoce dok ne ugrozava druge.

M

pre 9 godina

Za one koji su odmah poceli pljuvati po nasim lekarima i strucnjacima i po njihovom (ne)znanju da kazem samo da se ove analize rade i kod nas i u RH samo sto vam treba nekoliko hiljada evra. Sitnica. Do lekara je 100%!

Jasna

pre 9 godina

Nemam nameru da se bavim time da li I zasto je to ona uradila. Vise me interesuje ZASTO je to toliko publikovano u svim medijima. Kao I prethodna operacija. Zar to nije njena licna stvar. Kada je rasturala brak Dzenifer Aniston, sklanjala se od stampe I tvrdila da glasine o njenoj aferi sa Pitom nisu tacne. Da ne govorimo of njenim ranim radovima pre Pita, o njenoj trenutnoj politickoj angazovanosti. Zena nije mentalno stabilna. Uostalom, ko joj garantuje da nece dobiti neku drugu vrstu raka. Sada ce tek biti neuroticna sa svim hormonalnim terapijama koje je cekaju. Zao mi je te dece koja samo putuju sa mogu da zamislim, hrpom pomocnika, nannies, personalnih sekretara itd. Ona ih sigurno ne gleda a o kuvanju da ne govorim. Nije sve u novcu, gde ga je mnogo, obicno deca najvise stradaju.

jelena

pre 9 godina

Ana, a ti imaš sigurno više znanja i obrazovanja od američkih profesora koji su ove intervencije savetovali i izveli!? Da podsetim, svi koji obole od raka, samo ako sebi to mogu da dozvole, idu na lečenje u SAD.
Noname, Andjelina Zoli je nosilac gena koji je prisutan kod oko 5% svetske ženske populacije, gde je rizik od razboljevanja od raka blizu 90%, praktično sigurno oboljevanje. Ja bih kao poremećaj licnosti okarakterisala potpuni nedostatak empatije.
Lekari na Zapadu savetuju svim ženama koje su u najbližoj familiji imale rak, da obave genetski pregled, što ne znači da se svima savetuje i da je uvek moguće izvesti ovako radikalni zahvat.

Pitam se, pitam

pre 9 godina

Ne razumem, i pored najbolje volje, zašto ona uopšte to objavljuje celom svetu. Meni je to bolesno, kao i onomad kad je objavila da odstranjuje obe dojke. I, što neko reče - to je paranoja; a mogla bi nešto malkice i da pojede, sirotica.
Ono, i moja baka je isto to odstranila i živela je još tridesetak godina, al koga briga... nije nikad bila u Holivudu-vudu...

marija

pre 9 godina

BRCA1 i BRCA2 su analize koje se rade ako kao Dzoli imate genetske predispozicije, to je genetska analiza i to je u redu.
Takve operacije se rade i na stitnoj zlezdi preventivno.
Ali tumor markeri nisu specificni, a lekari ne objasne da uvecanje Ca125 za janike ne znaci nista, moze biti uvecanje zbog endometrioze, mioma,..., nepotrebno uvodjenje u preranu menopauzu moze dovesti do oboljenja srca koje cuva estrogen iz jajnika, kao i do osteoporoze itd., ne umire se samo od raka.
Pitajte se zasto po istrazivanjima nikad lekari ne bi sebi radili tumor markere, a daju ga nama bez objasnjenja i naprave ti stres za rak.

totalni laik

pre 9 godina

Mislim da je ona jednostavno prestravljna posle otkrića tog gena i procenta od 50:50 da i ona dobije karcinom dojke. Pročitah da je pisala neki dnevnik da je savetovala i istočne i zapadne lekare to jest medicinu, da je svakog meseca išla na redovne kontrole ali da je zadnja kontrola pokazala povećanje kod tumor markera. U ovom slučaju napisala je da joj je verovatnoća da oboli od karcinoma jajnika veća od 80%. Sada posle operacije je smanjena na 5%, ali se ne isključuje mogućnost da se na nekom srodnom organu može pojaviti. Napisala je još da postoji alternativa, prvo redovni pregledi, drugo neki lek koji smanjuje ćelije koje pokazuju markeri. U svakom slučaju ona nije imala nikakav tumor. To je utvrđeno posle operacije. Ali mora se poštovati njena odluka. Mi ne znamo šta bi ko od nas uradio da je u takvoj situaciji. Ona sigurno ima kontakta sa najuticajnijim stručnjacima koji su je savetovali. Ali i oni su uvek za radikalne metode. Posle njene prve operacije čula sam zvanično saopštenje lekara iz US koji su rekli da je ne treba raditi nego ići na stalne preglede. Ali ako će ona lakše živeti i ako je bila opterećena saznanjem šta se može desiti ima pravo da uradi šta hoće. Ipak smo mi laici. Njeno obznanjivanje svih tih operacija je cilju edukacije drugih žena, bar tako piše. Ovo je samo na skip pročitana informacija. Ima puno nelogičnosti, počevši od njenih godina, tako da ne verujem da novine ne pišu malo senzacionalistički. Nema niti 36 niti 37 već 39 godina.

Ana

pre 9 godina

@3D
Zajedljiva nisam. Nekada nije potrebno stavljati se u tudji polozaj jer je neko i u gorem polozaju.
Ova zena je zbog MOGUCE bolesti pocela da se secka i tome se pridaje velika vaznost. Ljudi koji su ZAISTA oboleli od raka (a ne psihicki bolesnici, kao ova zena - sto naravno ne iskljucuje i rak jednog dana), nisu medijski eksponirani. Oni koji imaju malo znanja i obrazovanja ce misliti da seckanjem mogu ostati zdravi.

Via

pre 9 godina

E, ali "LOGICNO JE"! PO cemu je logicno?! Jesi ti mozda studirala medicinu? Cak i ljudi koji su doktori ne razumeju sve jer nova istrazivanja su dela naucnika koji daleko dublje ulaze u pricu. Ali naravno srpski taksista, mesar, domacica, uciteljica, SVE ZNAJU!
(Washington, 24. mart 2015 12:31)

Ne bavim se nijednim od navedenih zanimanja, a I rekla sam da zelim da cujem odgovor strucnjaka ( a ne Vas), a to da je logicno I dalje mislim jer ono sto je u genima ne moze se odstraniti, kao boja ociju I slicne stvari, mozete da nosite sociva ali I dalje imate oci u boji koja vam je zapisana u genima :)

Via

pre 9 godina

@Via: Pokazujes ogromno neznanje. Kao lekar, imam potrebu da te naucim gde gresis, ali citajuci tvoje komentare jasno mi je da ne prihvatas informacije i da nisi iskrena kad pitas 'da ti se objasni', pa mi ne oada na oamet da gubim dragoceno vreme. Kolege su Andjelini dali odlican savet, apsolutno ispravno, to je sve sto treba da znas. Za ostalo, upisi medicinu pa nauci sama ili cuti i slusaj strucnjake.

Naravno da imam ogromno neznanje kada je medicina u pitanju, to nije polje moje ekspertize i ja nisam nista tvrdila u svojim komentarima. Svoj komentar na ovu temu mogu objasniti cinjenicom da znam za dosta slucajeva gde su ljudi posle lecenja nekog zlocudnog tumora nazalost dobili drugi tj na nekom drugom organu. Kako se to objasnjava? Ovo je pitanje. Dakle pitam, nista ne tvrdim. I da li je ovaj nacin prevencije, koji je inace radikalan u poredjenju sa dosadasnjim, zaista delotvoran? Ukoliko bi to bio slucaj ja bih se za to opredelila kada bih bila u njenoj situaciji. Sigurno da ce potrajati dok se ne dokaze, a ja se zaista nadam da ce joj ovo doneti dobrobit. A za Vas bih rekla da niste iskreni kada kazete da kao lekar imate potrebu da me naucite, Vas komentar vise zvuci da ste spremni da me ponizite.

Поцерац

pre 9 godina

Не знам да ли је (нашег) народа мудрост, али требало би имати на уму:
"Од чега бежиш то ће те стићи!"

Tea

pre 9 godina

@boss u pravu si do nekle ali pazi i ti bi se uplasio , ipak je to teska bolest, a inace ova zena ne zeli da rizikuje jer se bori za svoj zivot i hrabra je!

čovek je rođen da bude zdrav

pre 9 godina

Kakva glupost. Redovno radite i vežbajte, pređete na većinom vegetarijansku ishranu celovitim biljnim namernicama, mislite i želite dobro i ne možete dobiti rak. Dakle, što više svežeg voća, povrća, zeleniša. Bez belog brašna, šećera, margarina, rafinisanog ulja, bez industrijske "hrane", bez crvenog mesa, bez mlečnih proizvoda, eventualno riba ponekad. Ukratko, pravoslavni post, većinom na vodi. Videćete da uopšte nije teško, a imaćete neuporedivo više energije i volje za život.

Džoni

pre 9 godina

Razumem da se ljudi preventivno leče ali mi ovo ipak nije normalno! Šta bi sada trebalo 70% žena da odstrane dojke, jajovode, matericu i dr. zbog toga što je velika verovatnoća da će dobiti rak nečega! Velika većina muškaraca u nekom momentu oboli od prostate pa se pitam da li bi svi muškarci trebali da odstrane prostatu čisto preventive radi?

Via

pre 9 godina

Bas bih volela da cujem komentar nekog strucnjaka na ove operacije koje je ona imala, da li to stvarno moze da predupredi ovu opaku bolest ili ne, jer ukoliko ona ima taj gen logicno je da ce se to pojaviti kad tad na nekom drugom organu, prosto to je u njenom organizmu, genima, krvi, ne znam ni sama. I ne moze da nestane tek tako. Jedino ako ne misli da polako vadi jedan po jedan organ iz tela dok sve ne odstrani.

Ana

pre 9 godina

Svako moze dobiti rak. Svako. To "moglo bi" je samo moglo bi. Glupost.
Zalosno je sto se potencijalnim bolesnicima od raka poklanja paznja (trebalo bi da im se poklanja kao psihickim), a oni zapravo oboleli se nigde ne spominju osim da su umrli. Vise znaci necija borba, lecenje i promena nacina zivota nego ovo. Ali, ok. Ipak je to Andja, a ona je nesto posebno.

Pitam se, pitam

pre 9 godina

Ne razumem, i pored najbolje volje, zašto ona uopšte to objavljuje celom svetu. Meni je to bolesno, kao i onomad kad je objavila da odstranjuje obe dojke. I, što neko reče - to je paranoja; a mogla bi nešto malkice i da pojede, sirotica.
Ono, i moja baka je isto to odstranila i živela je još tridesetak godina, al koga briga... nije nikad bila u Holivudu-vudu...

Поцерац

pre 9 godina

Не знам да ли је (нашег) народа мудрост, али требало би имати на уму:
"Од чега бежиш то ће те стићи!"

Ana

pre 9 godina

@3D
Zajedljiva nisam. Nekada nije potrebno stavljati se u tudji polozaj jer je neko i u gorem polozaju.
Ova zena je zbog MOGUCE bolesti pocela da se secka i tome se pridaje velika vaznost. Ljudi koji su ZAISTA oboleli od raka (a ne psihicki bolesnici, kao ova zena - sto naravno ne iskljucuje i rak jednog dana), nisu medijski eksponirani. Oni koji imaju malo znanja i obrazovanja ce misliti da seckanjem mogu ostati zdravi.

alfaC

pre 9 godina

Svaka joj čast! Ova žena je čudo! Sve je ovo mogla veoma lako sakriti od javnosti, gdje bi samo tabloidi mogli pretpostavljati šta je uradila, ali ona je namjerno sve iznijela u javnost kako bi ohrabrila i druge žene da urade isto....

Jasna

pre 9 godina

Nemam nameru da se bavim time da li I zasto je to ona uradila. Vise me interesuje ZASTO je to toliko publikovano u svim medijima. Kao I prethodna operacija. Zar to nije njena licna stvar. Kada je rasturala brak Dzenifer Aniston, sklanjala se od stampe I tvrdila da glasine o njenoj aferi sa Pitom nisu tacne. Da ne govorimo of njenim ranim radovima pre Pita, o njenoj trenutnoj politickoj angazovanosti. Zena nije mentalno stabilna. Uostalom, ko joj garantuje da nece dobiti neku drugu vrstu raka. Sada ce tek biti neuroticna sa svim hormonalnim terapijama koje je cekaju. Zao mi je te dece koja samo putuju sa mogu da zamislim, hrpom pomocnika, nannies, personalnih sekretara itd. Ona ih sigurno ne gleda a o kuvanju da ne govorim. Nije sve u novcu, gde ga je mnogo, obicno deca najvise stradaju.

Via

pre 9 godina

E, ali "LOGICNO JE"! PO cemu je logicno?! Jesi ti mozda studirala medicinu? Cak i ljudi koji su doktori ne razumeju sve jer nova istrazivanja su dela naucnika koji daleko dublje ulaze u pricu. Ali naravno srpski taksista, mesar, domacica, uciteljica, SVE ZNAJU!
(Washington, 24. mart 2015 12:31)

Ne bavim se nijednim od navedenih zanimanja, a I rekla sam da zelim da cujem odgovor strucnjaka ( a ne Vas), a to da je logicno I dalje mislim jer ono sto je u genima ne moze se odstraniti, kao boja ociju I slicne stvari, mozete da nosite sociva ali I dalje imate oci u boji koja vam je zapisana u genima :)

v

pre 9 godina

Svaka cast. Ali ja sam misljenja da ne treba ziveti u strahu. Ne mozes povaditi sve organe, a daleko bilo i najgorem neprijatelju. Niko se nije sacuvao ako mu je tako sudjeno. Ako nisu grudi i jajnici, moze biti nesto drugo. Ali nije na nama da sudimo, svako ima pravo da radi sta hoce dok ne ugrozava druge.

jelena

pre 9 godina

Komentari su mešavina neznanja i zlobe. Žalosno, pa zar vi mislite da bi jedna zdrava zena sebi uklanjala jajnike, čime ulazi u prevremenu menopauzu sa svim problemima i rizicima koje ona nosi?! Ako već ne posedujete sposobnost saosećanja, možda bolje da se uzdržite bilo kakvog komentarisanja.

Tja

pre 9 godina

Mi smo jedna zla i pogana nacija!

Citam komentare i stidim se vas skoro vecine.

Toliko zlobe u nekim komentarima, toliko minusa na pozitivne tj komentare podrske zeni koja se bori za svoje zdravlje, svoj zivot i buducnost sa svojom decom da ja ne mogu da verujem kolike smo mi ljudi zivotinje.

Vv

pre 9 godina

Majka moje drugarice,inace medicinski radnik je zena,cim je usla u cetrdesete takodje je sve odstranila.Nije zelela da rizikuje nista,tako nam je rekla.

Via

pre 9 godina

@Via: Pokazujes ogromno neznanje. Kao lekar, imam potrebu da te naucim gde gresis, ali citajuci tvoje komentare jasno mi je da ne prihvatas informacije i da nisi iskrena kad pitas 'da ti se objasni', pa mi ne oada na oamet da gubim dragoceno vreme. Kolege su Andjelini dali odlican savet, apsolutno ispravno, to je sve sto treba da znas. Za ostalo, upisi medicinu pa nauci sama ili cuti i slusaj strucnjake.

Naravno da imam ogromno neznanje kada je medicina u pitanju, to nije polje moje ekspertize i ja nisam nista tvrdila u svojim komentarima. Svoj komentar na ovu temu mogu objasniti cinjenicom da znam za dosta slucajeva gde su ljudi posle lecenja nekog zlocudnog tumora nazalost dobili drugi tj na nekom drugom organu. Kako se to objasnjava? Ovo je pitanje. Dakle pitam, nista ne tvrdim. I da li je ovaj nacin prevencije, koji je inace radikalan u poredjenju sa dosadasnjim, zaista delotvoran? Ukoliko bi to bio slucaj ja bih se za to opredelila kada bih bila u njenoj situaciji. Sigurno da ce potrajati dok se ne dokaze, a ja se zaista nadam da ce joj ovo doneti dobrobit. A za Vas bih rekla da niste iskreni kada kazete da kao lekar imate potrebu da me naucite, Vas komentar vise zvuci da ste spremni da me ponizite.

jovan

pre 9 godina

Za ovu ženu mnogi misle da je lujka, a ja mislim da je veoma hrabra. Ona je život uzela u svoje ruke u svakoj sferi. Sve je sama izabrala. Svaka čast. Jeste ona prelepa ali Brad je video u njoj mnogo toga više

hitna odluka

pre 9 godina

@Via: Pokazujes ogromno neznanje. Kao lekar, imam potrebu da te naucim gde gresis, ali citajuci tvoje komentare jasno mi je da ne prihvatas informacije i da nisi iskrena kad pitas 'da ti se objasni', pa mi ne oada na oamet da gubim dragoceno vreme. Kolege su Andjelini dali odlican savet, apsolutno ispravno, to je sve sto treba da znas. Za ostalo, upisi medicinu pa nauci sama ili cuti i slusaj strucnjake.

3D

pre 9 godina

@ čovek je rođen da bude zdrav
@Ana @Via
ne pričajte svašta kad ne znate ništa o genetici.
Žena nije lišila samu sebe svega što je čini ženom zato što joj je dosadno u životu. Probajte malo da se stavite u tudji položaj pre nego što počnete da udeljujete zajedljive komentare

Washington

pre 9 godina

Bas bih volela da cujem komentar nekog strucnjaka na ove operacije koje je ona imala, da li to stvarno moze da predupredi ovu opaku bolest ili ne, jer ukoliko ona ima taj gen logicno je da ce se to pojaviti kad tad na nekom drugom organu, prosto to je u njenom organizmu, genima, krvi, ne znam ni sama. I ne moze da nestane tek tako. Jedino ako ne misli da polako vadi jedan po jedan organ iz tela dok sve ne odstrani.
(Via, 24. mart 2015 10:37)

E, ali "LOGICNO JE"! PO cemu je logicno?! Jesi ti mozda studirala medicinu? Cak i ljudi koji su doktori ne razumeju sve jer nova istrazivanja su dela naucnika koji daleko dublje ulaze u pricu. Ali naravno srpski taksista, mesar, domacica, uciteljica, SVE ZNAJU!

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako je bila pored svoje majke i babe dok su umirale od raka, to je zasigurno bilo nešto najgore što je ikada doživela, daleko je gore nego što se prikazuje u filmovima, onda me ne čudi to što je uradila kada već kod njih postoji način da se dijagnostifikuje rak i pre nego što se dogodi. Kod nas, iako se naši predstavljaju kao vrhunski stručnjaci i eksperti, magistri i doktori kakvih nigde na planeti nema, ne postoji ta mogućnost, jer su naši u stanju samo u poodmakloj fazi da postave ispravnu dijagnozu, tj. samo onda kada je više nego očigledno šta je u pitanju, što može i neko bez diplome, magistrature i doktorata da uradi. Pa čak i kad vam naši kažu da ste sada bez raka i da je sve sređeno, rak se skoro uvek vrati nazad u mnogo goroj formi, a to je zbog tih hemoterapija koje dokazano izazivaju rak u mnogo goroj formi, samo ga odlažu više godina. To što Anđelina pokušava da izbegne hemoterapije i ostalo će osigurati da ne dobije ni taj rak koji hemoterapija izaziva.

Rile

pre 9 godina

@JelenaAndzelina je osoba sa poremecajem licnosti. To sto je imala predispoziciju, ne mora znaciti da ce dobiti.
(NoName, 24. mart 2015 13:12). Ne mora da znaci! Ali posto su joj majka, tetka i baba obolele od te bolesti i posto dokazano nosi gen koji moze da izazove istu, vece su joj sanse da ce u jednom trenutku oboleti nego da nece. E sad, ako bi tebi lekari i nauka rekli da postoji velika verovatnoca (ne da ce se sigurno desiti), da obolis od raka nekog organa bez koga mozes relativno normalno da zivis, da li bi ga preventivno odstranio ili bi cekao da vidis kako su ti podeljene karte? Mislim da bi mnogi pristali i na amputaciju nekih udova ako treba.

Ona

pre 9 godina

@covek je rodjen da bude zdrav
Moj deda, ceo zivot sportista, nepusac, nije pio, nije se drogirao, zdrava hrana, aktivnost, bez preteranog stresa, stolica svako jutro kao tempirana, u 53. oboli od raka debelog creva.
Ne postoje pravila, te bolesti su bukvalno bacanje kockice, lutrija.

Selma, na ulasku u voz

pre 9 godina

Zao ove sto tvrde da je Adjelina mentalno slaba, da ima poremecenu licnost, itd: Zamislite da ste gledali majku, babu i tetku kako umiru od istog raka, i to ne u starosti. Ako ste muskarac, zamislite da ste gledali oca, dedu, i ujaka kako se muce i gube tu bitku. A onda vam analize pokazu da imate skoro 90% sanse da dobijete upravo taj rak, i umrete dok su vam deca maloletna. Dakle ta deca bi vas gkedala kako se mucite u bolovima, povracate, i umirete na najgori nacin. Ako tvrdite da bi ste ignorisali 90% sansu za tragediju, i prosto potisnuli secanja na to kako vam je prosla najbliza rodbina, onda prosto nemate zdravu logiku. Da li shvatate sta je sansa od 87%? Da li shvatate da rak jajnika nema neke ocigledne simptome, i najcesce se otkriva kad je vec prekasno i smrt nastupa nekoliko meseci kasnije? Svako ima pravo da donosi odluke o svom telu, ali oni koji ignorisu verovatnoce tako bliske izvesnosti - oni su ti koji su nerazumni, nelogicni, itd. Ako je gotovo sigurno da ce te dobiti rak, glupi ste ako nesto ne preduzmete. Osim ako vam se bas umire od raka, pred maloletnom decom.

jelena

pre 9 godina

Nije mi simpaticna ova zena, ali u ovakvoj situaciji, zelim joj zdravlje i mirnu glavu u zivotu. Neka se bori sa ovakvom situacijom onako kako najbolje ume.

Ana

pre 9 godina

Starsno je sta covek sve nece procitati u komentarima. Ovo sto je Andjelina uradila je i meni preporuceno ovde u Beogradu kod vrhunskog strucnjaka iako nemam genetsku predispoziciju ali su mi tumor markeri bili poviseni, test je pokazao da imam visok rizik od dobijanja raka jajnika i imala sam ciste na jajnicima. Ne osudjujte nikog jer ne znate koliko je to strasana psihicki udarac i koliko je tesko odluciti se za taj korak.

Svaka cast Andjelini i svim ostalim zenama koje prolaze kroz to jer zele da budu tu sto duze zbog onih koje vole. Kao sto je i meni objasnio lekar " imate tempiranu bombu u sebi " . Odstraniti janike znaci da vise nikad neces biti u opasnosti da dobijes rak na tim organima a bez njih mozes da se zivi. A tako nagli ulazak u menopauzu je strasan! Imam godinu dana vise od Andjeline, pa opet mi je sve tesko palo. Ali bar znam da cu biti tu za svoju decu.

Hvala nauci sto je toliko napredovala!

pun brod ludaka...

pre 9 godina

Ovakav potez zahteva ozbiljna "m*da". Nju su savetovali vrhunski geneticari i nase misljenje je irelevantno.
Ne postoji podmuklijeg kancera od kancera jajnika. Jako tesko ga je dijagnostikovati u ranoj fazi, pogotovo sto se olako zameni za nesto benigno kao sto je upala ili cista, jer su simptomi vrlo slicni.
Koliko znam mnoge zene u skandinavskim zemljama preventivno odstranjuju jajnike cim udju u menopauzu i to na preporuku lekara. Naravno da se tako radikalna metoda ne preporucuje svim zenama, vec samo onima za koje je utvrdjeno da su nosioci mutiranog BRCA gena.
Nosi visok procenat rizika da oboli i odlucila da ne zivi u strahu, po cenu "zenstvenosti" (ako to uopste ima veze sa zenstvenoscu) i meni je to potpuno legitimno.

totalni laik

pre 9 godina

Mislim da je ona jednostavno prestravljna posle otkrića tog gena i procenta od 50:50 da i ona dobije karcinom dojke. Pročitah da je pisala neki dnevnik da je savetovala i istočne i zapadne lekare to jest medicinu, da je svakog meseca išla na redovne kontrole ali da je zadnja kontrola pokazala povećanje kod tumor markera. U ovom slučaju napisala je da joj je verovatnoća da oboli od karcinoma jajnika veća od 80%. Sada posle operacije je smanjena na 5%, ali se ne isključuje mogućnost da se na nekom srodnom organu može pojaviti. Napisala je još da postoji alternativa, prvo redovni pregledi, drugo neki lek koji smanjuje ćelije koje pokazuju markeri. U svakom slučaju ona nije imala nikakav tumor. To je utvrđeno posle operacije. Ali mora se poštovati njena odluka. Mi ne znamo šta bi ko od nas uradio da je u takvoj situaciji. Ona sigurno ima kontakta sa najuticajnijim stručnjacima koji su je savetovali. Ali i oni su uvek za radikalne metode. Posle njene prve operacije čula sam zvanično saopštenje lekara iz US koji su rekli da je ne treba raditi nego ići na stalne preglede. Ali ako će ona lakše živeti i ako je bila opterećena saznanjem šta se može desiti ima pravo da uradi šta hoće. Ipak smo mi laici. Njeno obznanjivanje svih tih operacija je cilju edukacije drugih žena, bar tako piše. Ovo je samo na skip pročitana informacija. Ima puno nelogičnosti, počevši od njenih godina, tako da ne verujem da novine ne pišu malo senzacionalistički. Nema niti 36 niti 37 već 39 godina.

marija

pre 9 godina

BRCA1 i BRCA2 su analize koje se rade ako kao Dzoli imate genetske predispozicije, to je genetska analiza i to je u redu.
Takve operacije se rade i na stitnoj zlezdi preventivno.
Ali tumor markeri nisu specificni, a lekari ne objasne da uvecanje Ca125 za janike ne znaci nista, moze biti uvecanje zbog endometrioze, mioma,..., nepotrebno uvodjenje u preranu menopauzu moze dovesti do oboljenja srca koje cuva estrogen iz jajnika, kao i do osteoporoze itd., ne umire se samo od raka.
Pitajte se zasto po istrazivanjima nikad lekari ne bi sebi radili tumor markere, a daju ga nama bez objasnjenja i naprave ti stres za rak.

barbara z.

pre 9 godina

Pre mesec dana sam izgubila sestru. Danas bi slavila 31.rodjendan. Krenulo je sa rakom dojke. Moja majka boluje isto od raka dojke. Tetka moja je preminula u 42.godini takodje od ove bolesti,a moja prabaka je imala 50 godina kada je umrla. Ja imam 39 godina i krenula sam sa nekim analizama. Spremna sam da uradim bilo sta,samo da sto duze budem sa svojom kcerkom. Naravno imam potpunu podrsku svog supruga i majke.

Filmofil

pre 9 godina

@Tja

Bahati u svom neobrazovanju i ku**enju da se ono prezentuje. Nije da je pre bilo sjajno, ali ovo je metastaziralo sad.
Nevezano za ovu temu, citala sam komentare kako pesaci zezaju vozace kad stanu na pesacki (nesreca u M. Gorkog), a u Evropi se rastajes sa dozvolom na nekoliko meseci ako ne propustis pesaka uz jezive kazne.

Zena ima decu, najvaznijeje da im je maka ziva i zdrava ma sta mi mislili o njenom politickom angazmanu.

Maja

pre 9 godina

Za one koji traze misljenje strucnjaka - Angelina je nebrojeno puta rekla da je nasla lekare kojima veruje, i u dogovoru sa njima donosi odluke. Jos kada je zavrsila sa prvom operacijom je rekla da ce redovno pratiti nivoe hormona i ostale pokazatelje potencijalne rane faze raka. Znaci nije sama "istrazivala" youtube i pravila se pametnija od svih. Verujem da je u javnost iznela samo bazicne informacije da preduhitri tabloide, detalji se ticu samo nje, njenih doktora i porodice. @Via, imas na internetu sajtove tipa science based medicine gde mozes naci odgovore na pitanja koja trazis. Upravo strucnjaci pisu, a pri tome nista ne prodaju. David Gorski, onkolog, je nekoliko puta odgovarao na pitanja vezana za Angelininu odluku.

jelena

pre 9 godina

Ana, a ti imaš sigurno više znanja i obrazovanja od američkih profesora koji su ove intervencije savetovali i izveli!? Da podsetim, svi koji obole od raka, samo ako sebi to mogu da dozvole, idu na lečenje u SAD.
Noname, Andjelina Zoli je nosilac gena koji je prisutan kod oko 5% svetske ženske populacije, gde je rizik od razboljevanja od raka blizu 90%, praktično sigurno oboljevanje. Ja bih kao poremećaj licnosti okarakterisala potpuni nedostatak empatije.
Lekari na Zapadu savetuju svim ženama koje su u najbližoj familiji imale rak, da obave genetski pregled, što ne znači da se svima savetuje i da je uvek moguće izvesti ovako radikalni zahvat.

M

pre 9 godina

Za one koji su odmah poceli pljuvati po nasim lekarima i strucnjacima i po njihovom (ne)znanju da kazem samo da se ove analize rade i kod nas i u RH samo sto vam treba nekoliko hiljada evra. Sitnica. Do lekara je 100%!

leeloo

pre 9 godina

Koliko mrznje prema ovoj zeni na ovu vest to nije normalno. Vec sam ovo jednom napisala, mojoj majci se pojavio rak dojke izmedju dva pregleda koji su bili na 6 meseci jer je moja baka, njena majka, umrla od raka dojke, a njena tetka, tj babina sestra od raka koze. Cak je i razmisljala da ode na preventivnu operaciju, ali su joj nasi strucnjaci rekli da se ne brine i da samo dolazi na kontrole. 6 meseci!!! Toliko je bilo potrebno da se razvije. Na kraju su joj svejedno odstranili dojku plus je morala da ide na hemoterapiju. Prosla je kroz pakao i sada je sve u redu, ali hemoterapija ju je unistila psihicki. Kada biste samo znali koliko se kaje sto nije uradila operaciju ranije. Tako da svi vi koji mislite da ovo radi iz nekog hira ste bezdusni stvorovi koji nemaju grama saosecanja.

Ma stvarno

pre 9 godina

Moja baka je umrla od raka jajnika pre mnogo godina. Sve tri njene ćerke imale su rak. Jedna moja tetka je umrla od primarno raka bubrega, a druga od raka dojke. Njen sin, sinonim za zdrav život, umro je od raka pluća ( živeo je kao dobro situiran u Americi i ni tamo mu nije bilo pomoći).Sestra od tetke je pre tri god, u 34. operisala jajnike. Moja majka je operisala rak dojke i rak žučne kese i prošlo je pet godina od druge operacije, što znači da je dobro. ( Po preporuci lekara prošla je kroz sve strahote hemoterapije i zračenja posle operacije dojke i to je dalo dobre rezultate). E sad,kad sam pitala svog lekara da li, s obzirom na porodičnu istoriju, mogu da uradim neke testove koji bi pokazali verovatnoću da i ja obolim, on mi je rekao da to ne postoji kod nas, a i da postoji šta bi onda? Verujte, nije svejedno!

Neznanka

pre 9 godina

Moja majka je oboljela od limfoma prije 4 godine, a otac i novembru od raka pluca. Nema tu nikakvih pravila, iskreno i ja sam prestravljena, i kao i ona uradila bih sve sto mislim da bi pomoglo da gledam svoje dijete kako odrasta.

Tea

pre 9 godina

@boss u pravu si do nekle ali pazi i ti bi se uplasio , ipak je to teska bolest, a inace ova zena ne zeli da rizikuje jer se bori za svoj zivot i hrabra je!

lana

pre 9 godina

Imate opcije ako imate novca. Nemaju svi sredstva kao ona za detaljnu genetsku analizu, mnogi moraju da zive sto zdravije i da se nadaju da ce ih nesreca zaobici.