Psiholog potvrđuje: Ako ovo radite, brak će vam sigurno propasti

Da li imate ikada nameru da, kada se vraćate sa posla, pitate svog partnera: "Ćao, kako si? Kakav ti je bio dan?" i da saslušate šta ima da kaže? Sigurni smo da se češće desi da otvorite vrata, bacite ključeve i već ste se našli usred rasprave o nekoj banalnoj stvari.

Utorak, 02.02.2016.

16:17

Izvor: 24sata

Psiholog potvrđuje: Ako ovo radite, brak će vam sigurno propasti
Thinkstock

Podeli:

Ne brinite, normalno je da ulazite u rasprave poput ovih u nekom periodu, što potvrđuje i doktor Džon Gotman, psiholog sa Univerziteta u Vašingtonu i osnivač Instituta Gotman.

Kada brzo izlijete svoju nervozu i frustraciju zbog neke banalnosti, da li ste sigurni da ste uopšte nekad rekli ili naveli da on/ona to uradi? Kada se završi sve to i kada uvidite da je partner možda i u pravu, da li se izvinite? Ili samo nastavite po svom i smatrate da je unapred morao da zna takvu stvar?

Ako se nađete u toj situaciji, svesno ili nesvesno, dovodite svoju vezu ili brak u opasnost od sloma.

Gotman i psiholog sa Univerziteta u Kaliforniji Robert Levenson smatraju da je takvo ponašanje, uz konstantnu kritiku, opstrukcijom svakog dogovora i kameni odbrambeni sistem u 93 odsto slučajeva zaslužan za razvod braka.

To su zaključili posle 14 godina ispitivanja na uzorku od 79 parova u Sjedinjenim Američkim Državama (od toga je bilo 21 razvod tokom studije), a objavljen je 2002. godine.

Takođe, poslednja studija na 373 para koji su taman ušli u brak otkrila je da će se muž i žena rastati već posle godinu dana ukoliko konstantno viču jedno na drugo ili osećaju pokatkad prezir prema partneru.

Sve je zbog kompleksa superiornosti

Osećaj da ste pametniji, bolji ili osećajniji od partnera je prvi znak da vam mišljenje druge strane u tim segmentima nije ni bitno. Štaviše, ne želite ni da budete u njegovoj ulozi da biste razmotrili situaciju. Profesor Gotman je naveo da je prilikom ispitivanja uvek bitno šta vi tačno mislite ili osećate, a da je mnogima mnogo manje bitnije šta oseća njihov partner.

Ukoliko osetite ovakve stvari kod vas u vezi, ne mora da znači da je vaša veza ili brak na ivici propasti, ali morate da budete svesni da postoje negativne stvari i da morate da ih otklonite. Ne smete da pustite da to ode predaleko, jer bi se u tom slučaju, nastavilo sa mučenjem sve do prve skretnice, gde bi jedna strana želela promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.