Praktični saveti

Limun i sirće su odlični za čišćenje, ali ovaj popularan materijal će zauvek uništiti

U pitanju je mermer, a evo kako da ga zaštitite i održavate.

13.09.2024.

14:40

Izvor: Jutarnji.hr

0
Limun i sirće su odlični za čišćenje, ali ovaj popularan materijal će zauvek uništiti
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Mermer, divan prirodni kamen poznat po izdržljivosti i elegantnom izgledu, čest je izbor pri opremanju stambenih prostora u kojima je imperativ postizanje luksuznog utiska, ali njegovo održavanje nije nimalo luksuzno. Svi koji ga imaju u domu znaju o čemu pričamo.

Reč je o materijalu koji upija tečnost pa svako piće, a među njima čak i voda – posebno ona tvrda i u prekomernoj količini – može izazvati promenu boje i oštećenja. A ne treba ni da pominjemo ostatke hrane, ulja ili laka za nokte... Ali ako brzo reagujete odgovarajućim tehnikama čišćenja, moguće je ukloniti mrlje bez oštećenja.

Iako je vreme od presudne važnosti pri uklanjanju mrlja s mermera, važno je ne žuriti s bilo kojim sredstvom za čišćenje i bilo kojom tehnikom čišćenja. Dok su blagi sapun za suđe i voda obično dobri za redovno održavanje, poželjno je slediti nekoliko preporuka.

Baš kao kada se bavite tepisima, nameštajem, pa čak i vešom, vaš pristup čišćenju mermera trebalo bi da bude određen samom mrljom i time koliko duboko je već ušla u materijal. Nikada nemojte koristiti abrazivna i kisela sredstva za čišćenje.

"Iako su neki kućni sastojci poput limuna i sirćeta, ili izbeljivača, odlični u čišćenju doma, mogu oštetiti mermer", upozorila je Keti Kohun iz firme Two Maids, piše Southern Living.

Prema servisu za restauraciju The Marble Doctor, specijalizovanom za prirodni kamen, sa sedištem u Virdžiniji, tri su glavne vrste mrlja koje zahtevaju različite pristupe: organske mrlje od hrane, pića i prirodnih boja zahtevaju oksidirajuća sredstva, poput vodonik-peroksida; mrlje na bazi ulja, kao što su ulja za kuvanje, masnoće i losioni, zahtevaju nešto upijajuće da ih izvuče, poput sode bikarbone; dok neorganske mrlje poput laka za nokte ili tragova čaša i šolja traže hemijsko čišćenje u borbi protiv promene boje, poput nekoliko kapi amonijaka pomešanog s vodonik-peroksidom.

Možda zvuči jednostavno, ali nije tako. Krenimo redom.

Mrlje s mermera mogu se ukloniti gustom pastom, obično napravljenom od sode bikarbone i vode. Kada se nanese i ostavi da se stvrdne, obično će izvući mrlju iz mermera na neabrazivan način. Za organske mrlje ili mrlje na bazi ulja potrebno je u maloj činiji pomešati kašiku sode bikarbone s nekoliko kapi vode, tek toliko da dobijete gustu pastu. Napomena: za organske mrlje, The Marble Doctor preporučuje dodavanje nekoliko kapi blagog deterdženta za suđe. Pasta se nanosi na mrlju i ostavlja preko noći, a predlažu i prekrivanje zahvaćenog područja providnom folijom. Sledećeg jutra nežno uklonite foliju i uklonite pastu mekom, vlažnom krpom te po potrebi isperite toplom vodom. Ako je mrlja i dalje vidljiva, pokušajte ponovo, ali ovaj put umesto vode dodajte nekoliko kapi vodonik-peroksida. I za neorganske mrlje preporučuje se vodonik-peroksid uz dodatak nekoliko kapi amonijaka. Postupak je isti: prekrijete zahvaćeno područje, pokrijete folijom, ostavite nekoliko sati, obrišete mekom krpom, a zatim isperete toplom vodom.

Kako zaštititi mermer?

The Marble Doctor predlaže korišćenje podmetača za sve čaše i šolje, posebno ako su punjene kiselim ili alkoholnim pićima.

Takođe, preporuka je da nikada ne stavljate vruću posudu na mermer bez zaštite, jer bi mogao pući ili bi mogla nastati druga vrsta oštećenja na površini.