Praktični saveti

Kako uništavate svoju veš-mašinu: Rizikujete svaki put kad ovo uradite

Pre nego što sledeći put stavite veš u mašinu za pranje, obratite pažnju na ove savete.

25.09.2024.

15:14

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

0
Kako uništavate svoju veš-mašinu: Rizikujete svaki put kad ovo uradite
LightField Studios/ Shutterstock

Podeli:

Mašina za pranje veša nam je jedna od najznačajnijih "pomoćnica" u kućnim poslovima, ali često je koristimo rutinski – ubacimo prljavi veš, dodamo deterdžent i omekšivač, uključimo i obratimo pažnju samo ako nešto ne radi kako treba.

Međutim, zbog nekih naših postupaka, veš-mašina može lako da se ošteti ili da joj se skrati životni vek.

Da li ostavljate rajsferšluse otkopčane, a džepove pune?

Pre nego što stavite garderobu u mašinu, ispraznite džepove, zatvorite rajsferšluse i zakopčajte svu dugmad, drikere i kopče. Predmeti iz džepova, novac i metalni delovi mogu oštetiti vrata mašine, izgrebati bubanj ili pokvariti pumpu za vodu.

Da li sipate previše deterdženta i omekšivača?

Višak deterdženta ili omekšivača može se nakupiti u mašini i oštetiti zaptivke. Takođe, višak proizvoda može da zarobi prljavštinu u delovima mašine, što stvara savršeno okruženje za razvoj buđi.

LightField Studios/Shutterstock

Da li redovno čistite veš-mašinu?

Mašinu treba čistiti barem jednom mesečno kako biste uklonili naslage deterdženta i prljavštine. Ako živite u vlažnom području ili često perete jako zaprljan veš, preporučuje se čišćenje mašine dva puta mesečno.

Uz ove redovne postupke pri pranju veša i održavanju mašine, treba da dodate i proveru osnovnih uslova za pravilan rad uređaja.

Pregledajte creva za vodu iza mašine najmanje dva puta godišnje kako biste sprečili curenje. Voda u crevima je pod pritiskom, što može izazvati pucanje creva, naročito kod plastičnih ili gumenih creva.

Veš-mašina proizvodi toplotu tokom rada, pa joj je potrebna odgovarajuća ventilacija sa svih strana. Zato proverite kako je nameštena kako biste sprečili pregrevanje motora.

Neophodno je i da mašina bude nivelisana, to jest da je podloga u horizontali, jer ako nije, neravnomerno će raditi, što izaziva habanje ležajeva i probleme sa stabilnošću.

Na kraju, zapamtite da je unutrašnjost veš-mašine posle pranja topla, vlažna i tamna – idealno okruženje za rast plesni i buđi. Ostavite vrata ili poklopac otvorene nakon svakog pranja dok višak vlage ne ispari.