Praktični saveti

Danas je Tomindan: Važno je da Srbi ispoštuju jedan običaj

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svetog apostola Tomu, dan koji je u narodu poznat kao Tomindan.

19.10.2024.

8:28

Izvor: Prva.rs/M.K.

0
Danas je Tomindan: Važno je da Srbi ispoštuju jedan običaj
hramikona/Shutterstock

Podeli:

Apostola Tomu narod zove nevernim, jer nije poverovao u vaskrsnuće Gospoda. 

Ko je bio Sveti Toma?

Sveti Toma je bio jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Za života se proslavio brojnim čudesima. Rođen je u galilejskog gradu Paneade, a hrišćanstvo je propovedao i izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva, prvo u Palestini, pa u Persiji, i na kraju u Indiji, gde je mnoge ljude obratio hrišćanskoj veri.

Zapisano je da su posle silaska Duha svetog, apostoli kockom odlučivali gde će ići na propoved i tako je Sveti Toma dobio daleku Indiju, gde je, ohrabren Bogom, mnoge obratio hrišćanskoj veri. Među obraćenima su bile i dve sestre, žene dvojice kneževa Tertijana i Migdonija. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je Toma krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt i tako je apostol skončao svoj zemaljski život.

Prema predanju, mučenički je usmrćen kopljima, a njegove mošti su u IV veku prenete u Edesu, potom u Carigrad.

Kako je apostol dobio nadimak Neverni Toma?

Dok se u nedelju nakon Uskrsa slavi događaj vezan za "neverovanje" Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Toma je jedini od dvanaestorice apostola koji nije verovao u Vaskrsenje Hristovo, a upravo je njegovom sumnjom, dobijena je potvrda najčudesnijeg događaja u hrišćanstvu.

Naime, u trenutku kada se na Uskrs, vaskrsli Hristos javio svojim učenicima, Toma nije bio prisutan, a kad su mu ostali apostoli rekli da je Isus bio među njima, on im nije poverovao. Zato se Vaskrsli Isus ponovo javio učenicima da bi uverio Tomu. Prema Novom zavetu, osmi dan po Uskrsu, susrevši Hrista i opipavši njegove rane, Toma se uverio u njegovo usksnuće i besmrtnost, uzviknuvši reči po kojima će ostati upamćen: "Gospod moj, i Bog moj!".

Ostalo je zapisano da je Toma jedini od apostola zakasnio na pogreb svete Bogorodice. Pošto je stigao kasno zamolio je da otvore grob Prečiste, ali tamo nije bilo njenog tela. Bog je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako je sveti Toma utvrdio veru u vaskrsenje Isusa Hrista, a svojim kašnjenjem otkrio čudesno proslavljenje Majke Božje.

U narodu se i dan danas, onaj ko odbija da poveruje u nešto naziva "neverni Toma".

hramikona/Shutterstock

Tomindan - krsna i esnafska slava

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Tomindan nije označen crvenim slovom, a mnoge porodice u Srbiji obeležavaju ga kao krsnu slavu.

Kako je i sam bio vešt drvodelja, Svetog Tomu kao esnafsku slavu, obeležavaju drvodelje, bačvari, stolari, dunđeri, bunardžije, zidari…

Predanje kaže da je jednom prilikom pred apostola izašao đavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. On se zagledao u nju i sečivom udario u kamen otupivši tako svoju sekiru. Navodno, zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njom utopio đavola.

Tomindan - običaji

Naš narod veruje da Sveti Toma kontroliše oblake jer je, kada su apostoli delili među sobom uloge, on je uzeo od oblaka pečat kako bi ljudima slao kišu kao blagodet, a ne kao uništavajuću oluju.

Iako ne pada na crveno slovo, običaj nalaže da se na Tomindan nigde ne ide i zato postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Ovo je jedino pravilo koje se vezuje za današnji dan, a izetak je samo odlazak u crkvu.

Častitke za slavu Tomindan

Ukoliko danas idete kod nekog na krsnu slavu, bilo bi poželjno da iskoristite neku od sledećih slavskih čestitiki:

- Srećna slava! Neka ti Sveti Toma donese mir, zdravlje i blagostanje u domu!

- Čestitam ti slavu! Neka ti ovaj dan donese radost i ljubav, a Sveti Toma bude tvoj zaštitnik!

- Sveti Toma da te čuva i vodi na putu sreće i uspeha. Srećna slava!