Roditeljstvo

Kako reaguje dvogodišnje dete kad se izgubi? "Čak i ako ne zna da priča, plače" VIDEO

Nestanak dvogodišnje Danke Ilić ovih dana je glavna tema u medijima, a slučaj je uznemirio i ujedinio javnost, te naročito potresao sve roditelje.

28.03.2024.

10:59

Izvor: superžena

2
Kako reaguje dvogodišnje dete kad se izgubi? "Čak i ako ne zna da priča, plače" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Slučaj nestanka male Danke Ilić (2), koja je nestala iz vidokruga svoje majke u Banjskom Polju kod Bora i za kojom se treći dan traga, potresao je i Srbiju i region, te je ovih dana glavna tema svih medija. Sada su sve misli objedinjene u jednu – samo da se mala Danka pronađe živa i zdrava.

U Srbiji je, nažalost, u utorak 26. marta prvi put pokrenut i Amber alert zvaničnog naziva "Pronađi me", ali ovo nije prvi slučaj koji je ujedinio građane.

Od male Danke nema ni traga ni glasa od utorka oko 13.45 časova, a o tome kako malo dete reaguje kada ostane samo, da li je moguće ne čuti njegov plač i slično, govorili su za televiziju Prva dečja psihologica Snežana Anđelić, predsednik Policijskog sindikata Veljko Mijailović i Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Kako reaguje dete koje ostane samo?

"Čim se dete nađe samo, dete počinje da plače, da traži pogledom, da se vrti okolo... Često su vrlo skloni da pruže ruku kad im neko priđe, jer su još uvek mali, ali dete plače i uznemirenošću pokazuje šta mu treba. Dete traži sigurnost u odraslima", navela je Snežana Anđelić.

"Kad govorimo o detetu od dve godine, to je jako malo dete, to dete ne može da ode daleko... Nova informacija da je mala Danka prohodala tek pre tri meseca ukazuje na to da nešto nije u redu, na to da to nije dete tipičnog razvoja", ističe i dodaje da je nemoguće da dete u tom uzrastu ima bilo kakav plan.

Dete od 2 godine ne može da ima plan

"Toliko malo dete ne može u svojoj glavi da ima neki plan. Jednostavno, malo je. Dete ima neku svoju stazu kojom bi hodalo, ali ne može daleko da stigne. Posrnulo bi, palo bi... To je uzrast prohodavanja koje je nespretno, nesigurno..."

Kako se navodi, ovaj slučaj upalio je alarm kod svih roditelja. Roditelji su dobili opasan signal i, kako kažu gosti, dobili su lekciju. 

Najveći strah roditelja je da se dete ne izgubi

"Vi uvek pomislite na ono najgore, kao roditelj. Tako da verujem da je mnoge roditelje ovo uznemirilo, što je normalno i prirodno. Ne treba ići u paranoju da detetu ne damo da diše, ali treba obratiti pažnju na decu – kad vidimo neke promene, da reagujemo, a ne da nas se ne tiče."

Detaljnije pogledajte u video-prilogu:

Izvor: Prva tv