Izvanredne žene: 10 naučnica koje su obeležile istoriju

Upoznajte dame koje su obeležile istoriju svojim fantastičnim radom i dostignućima!

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Izgleda da svet gotovo da ne postoji izvan GB i USA.
  (Miloš Stefanović, 23. mart 2016 08:29)

  # Link komentara

 2. @masterkg

  Zauzeti su komentarisanjem zenskim nagradama u tenisu, jerbo idu iz njihovog dzepa :)).

  Nasa Ksenija Anastasijevic. Procitajte biografiju, hapsio je i Gestapo i komunisti. Kakva pamet, obrazovanje, hrabrost i licni integritet. Draga Ljocic, prva srpska lekarka i feministkinja, izjednacena sa muskarcima jedino u toku rata. Besplatno lecila decu i osnovala udruzenje za staranje o napustenoj deci. Velika, sjajna Hana Arent (ko voli filmove, odlican je nemacki film sa Barbarom Sukovom u glavnoj ulozi). Maryam Mirzakhani Iranka, profesor na Stendfordu, prva zena dobitnik Fields nagrade iz matematike. Usput vrlo lepa, bar za moj pojam. Hedi Lamar, prelepa glumica iz peroda nemog filma, ali i pronalazac ciji je kopronalazak zasnovan na promenljivim frekvencijama omogucio kodiranje poruka u borbi protiv nacizma. Nastavite dalje...
  (Filmofil, 21. mart 2016 17:58)

  # Link komentara

 3. A Mileva???
   (Gradjanin, 21. mart 2016 15:06)

  # Link komentara

 4. Trejsi Sevalije je napisala knjigu Izuzetna stvorenja a kao inspiraciju je koristila Meri Aning. To je neki vid romansirane biografije, jako zanimljiv roman. Bazira se na istorijskim cinjenicama. Meri Aning zapravo nije imala nikakvo formalno obrazovanje, dete je iz sirotinjske porodice. Uz to je bila zena a zensko misljenje se u to vreme nije preterano cenilo cak ni kad je u pitanju bila obrazovana i bogata gospodja a ne dete obicnog radnika. Fascinanatno je sta je postigla i kakav je to pronalazak zanacajan za evoluciju.
  Inace, tekst je odlican, sve pohvale
   (blackdog, 21. mart 2016 10:11)

  # Link komentara

 5. Za sad samo jedan komentar o ovim ženama divovima ....
  Da je Oro u pitanju bilo bi 201 minimum ....
   (masterkg, 21. mart 2016 07:06)

  # Link komentara

 6. Već sam vas htjela prekoriti da nema Rosalind Franklin, a ona na kraju. Svaka čast. Iznenadilo me da se netko sjetio ove divne žene.
   (Maja, Zadar, 20. mart 2016 18:18)

  # Link komentara