Da li je ovo sledeći hit koji će zameniti epiduralnu anesteziju?

Kako pišu američki mediji bolnice su počele da nude gas za smejanje namenjen ženama tokom porodjaja.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Gas je puno jeftiniji (i ne vidim ništa smiješno u gasu kad frka počne) a profit raste...
  Epidural je ekstra izbor.
  (MGM, 23. novembar 2016 13:48)

  # Link komentara

 2. Punkcija, ispravka.
  Eto vama gasa, eto epidurala, vaša stvar.
  (modni krik :*, 20. novembar 2016 17:56)

  # Link komentara

 3. @modni krik :* Ako moram da trpim,dobro. Ako ne moram zasto bih? Jer nije najveci bol? Znaci samo najveci bol ne treba da trpimo? Svasta...
   (Ceca, 20. novembar 2016 15:55)

  # Link komentara

 4. @ Ceca
  I da znate, nije to najjači bol koji žena može da doživi. Kažu da je punktacija jajnika takođe jako bolna itd. Zamislite, razbolite se nekad u životu i morate na terapije i svašta... Ja istrpim kad mislim da mogu. Tako ja.
  (modni krik :*, 20. novembar 2016 14:37)

  # Link komentara

 5. Mislim da sam obrazložila... Mene je strah da mi neko zabode injekciju u kičmu. Ima i nus pojava (u jako malom procentu) kojih sam se plašila. Ja vaš izbor ne osuđujem. I da sam (nisam naravno) na mestu doktora ne bih zbog ličnih stavova naterala nekoga da dobije epidural ako ne želi, a vi?
  (modni krik :*, 20. novembar 2016 14:16)

  # Link komentara

 6. @ modni krik :* Plasis se da te neko bocne u ledja (sto je jednako ujedu komarca) ,a ne plasis se da ljudsko telo izadje iz tebe? Zasto bi se poradjala u mukama i bolovima ako ne moras? Naravno da se ti bolovi prezive,ali prezivela bi i (daleko bilo) amputaciju noge bez anestezije,pa ti ne bi palo na pamet da takvu stvar radis na takav nacin,zar ne?
   (Ceca, 20. novembar 2016 12:27)

  # Link komentara

 7. @ Mili

  Kako ste tako bezobrazni? Da bi se dokazale? Celog života trpim užasne bolove tokom PMS-a (pila sam analgetike i dobijala injekcije) i kad sam jednom pitala majku kako je poroditi se, rekla je: mi koje imamo jake bolove, nama takav bol nije nepoznat, preživećeš.
  Verovatno bi mi bilo lakše sa epiduralom, ali porodila sam se prirodno, bez epidurala, u mukama i bolovima, jer nisam htela da se bodem u kičmu. Plašim se toga jednostavno. Mada je sigurno lakše sa anestezijom, a i lepše "na oko" nego kad žena urliče od bolova.
  (modni krik :*, 20. novembar 2016 11:40)

  # Link komentara

 8. Ja sam se porodila u inostranstvu i probala sam gas. Nista mi nije pomogao, samo me je omamio i zamutio svest da sam u jednom trenutku, u sred najvecih bolova, pocela da pevam. Suprug koji je bio sa mnom je trazio da ga iskljuce jer je video da mi ne pomaze i da mi je cak gore od njega. Sledeci korak je bio epidural koji je milion puta bolji od gasa. Tvrditi da gas moze da zameni epidural moze samo neko ko nije probao oba. Od gasa sam samo imala zamucenu svest i nisam mogla da budem potpuno svesna u trenutku kada je moja cerkica dosla na svet. Ako se budem ponovo poradjala, gas ne dolazi u obzir.
  (Mama, 19. novembar 2016 21:26)

  # Link komentara

 9. Ovaj gas nista ne pomaze isprobano. Epiduralna zakon, zasto se muciti, biti u bolovima sati, da bi se nekome dokazale?
  (Mili, 19. novembar 2016 21:21)

  # Link komentara

 10. Ziveo epidural! (iz iskustva)
   (Marija, 19. novembar 2016 18:39)

  # Link komentara

 11. A, ne. Ovde ljudi misle da ako ne umires osam sati tokom porodjaja, razmazena si, hirovita i nisi dovoljno majka.
  Sve sto ce nas zene osloboditi bola, prihvatljivo je, naravno sa minimalnim rizicima.
  (Lav, 19. novembar 2016 14:54)

  # Link komentara

 12. Ja sam svoje drugo dete rodila u Melburnu pomocu gasa o kojem trenutno komentarisemo. Cista obmana. Samo se malo osecate omamljeni u pocetku,a kada nastupe bolovi , osecate sve i jedan. Od najblazih,a da o jakim i najjacim bolovima i ne govorim.
  (caca, 19. novembar 2016 13:29)

  # Link komentara

 13. Meni ovaj članak ima jednu ozbiljnu rupu kao istraživačko novinarstvo.
  Ako se gas koristio toliko rasprostranjeno tokom 19. i 20. veka, zašto se prestalo sa tim? Ako je toliko pomagalo zašto su prestali da ga koriste i zamene sa epiduralnom. Koji su efekti gasa?

  P.s. Porođaj bez epidurala nije prirodan porođaj, blejanje na ledjima sa hrpom doktora i aparata nije ništa "prirodno".
  (Lena, 19. novembar 2016 13:04)

  # Link komentara

 14. moderna anesteziologija je neverovatna. ne bezite od epiduralne anest. uvek otvoreno pricati sa svojim lekarom, o svemu, za vase dobro.
   (uskrsnji zec, 19. novembar 2016 12:59)

  # Link komentara

 15. Hehehehe
  (mariJa-ana ;), 19. novembar 2016 12:41)

  # Link komentara

 16. Zene koje odbijaju epidural su prosto neinformisane o istom. Cule od svoje babe da to ne valja i da treba da se poradjaju na njivi. Ne pada im na pamet da se posavetuju sa lekarima,vec se raspituju po selu. A ako ovo na bilo koji nacin oslobadja bola prilikom porodjaja,onda je svakako bolja opcija,jer ne moras pod kontrakcijama da budes u sedecem polozaju 10 minuta(kao kad primas epidural),zene koje su uzele anesteziju znaju o cemu govorim. Ako ne lisava bola,onda pisite propalo.
   (Ceca, 19. novembar 2016 11:20)

  # Link komentara

 17. Mislim da je ovaj gas za opustanje u redovnoj ponudi kad se zena poradja... ne kosta nista ekstra i dostupan je u svim porodilistima...
  (Di, 19. novembar 2016 11:11)

  # Link komentara

 18. Zasto se ovaj gas ne koristi i Srbiji? I Americi i Evropi se standardno koristi prilikom stomatoloskih intervencija kod dece i odraslih.
  (Ssssss, 19. novembar 2016 11:03)

  # Link komentara

 19. koji rizik periduralne anestezije ?
  mislim da je u pitanju ranije vreme kad su anestezije bile jake i faktički oduzmu donji deo tela tokom porođaja.
  nema rizika, žena oseća savršeno dete kad dolazi na svet, štaviše gura ga, ali pobogu ne mora da pati satima pre toga ! u svakom slučaju za prvo dete je savim normalno da se koristi, drugo već može bez jer se sve obično dešava brže i lakše, telo je naviklo.
  naravno, ako radite periduralnu anesteziju u afganistanu moguće je da ne uspe...
   (lovac botova, 19. novembar 2016 10:11)

  # Link komentara