Evo kako da vaše trčanje prođe bez upala i grčeva

Bilo da se pripremate za maraton ili samo rekreativno džogirate, grčevi i upale mogu da postanu noćna mora i unište vam sportski entuzijazam. Biznis insajder razradio je savete stručnjaka kako da izbegnete ove probleme tokom trčanja. Prenosimo vam nekoliko preporuka.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Ne trčim.
   (Smuleco, 19. septembar 2018 10:56)

  # Link komentara

 2. 19 godina trčim i tek sad, nakon svih ovih godina vidim, po komentarima, da ljudi ne znaju ni najosnovnije stvari o trčanju. Mahom su to komentari od onih koji nikad nisu potrčali, osim možda za autobusom.
  O kakvoj upali mišića govorite, o kakvim lekovima, istezanjima.....

  Pobogu ljudi, pa telo sve samo radi. Samo se i brani. Ako ne možeš da izdržiš najobičniju upalu, onda ti je najbolje da ostaneš kod kuće ispred televizora sa flašom piva i čipsom. Da se piju kojekakvi lekovi, Brufeni, i to pre treninga....Gospode Bože, da li ste vi normalni???

  Pre trčanja, celo telo se potpuno zahteva, počevši od glave pa bukvalno do pete. Zagrevanje traje neko vreme, minimum pola sata. Nakon toga ide blago istezanje i posle toga trčanje. Trčite minimum pola sata i više. Tokom trčanja, menjati ritam. Početnici rade izuzetno slab ritam. I ne zaboravite da ego stavite tamo gde mu je mesto. Ne takmičite se sa drugim, jer ne znate ko je profesionalac, a ko amater. Nakon trčanja, ide ponovo istezanje, dosta jače nego pre trčanja. Nakon toga, odmah tuširanje, čas hladnom, pa onda toplom vodom, i tako naizmenično neko vreme. To je spas za mišiće. Nakon toga sledi odmor od minimum 24h. S vremena na vreme, menjati rute, da vam ne dosadi i da ne izgubite volju.
  Ne treba da vas podsećam da pre trčanja, sat do sat i po, pojedete nešto, ovsene pahuljice ili slično. A nakon treninga, obavezno proteini.

  Ko hoće da trči i da se bavi tim sportom, mora da shvati da je to izuzetno nezahvalan sport. Morate mnogo raditi da biste imali odličnu kondiciju, a samo malo vam fali da je potpuno izgubite.
  I ne treba vam nikakva skupocena oprema poznatih firmi i drečavih boja kao što neki nose samo da bi privukli pažnju, pa kad ih vidite, izgledaju šareno kao papagaji, ili recimo "pametni satovi". Potrebna vam je dobra volja i istrajnost.
  Stariji, ne bi trebali da praktikuju trčanje, zbog srca. Za njih je izuzetno dobro, čak štaviše odlično, brzo hodanje.

  Toliko o trčanju... u nekim kratkim crtama.
   (Mmm, 15. septembar 2018 11:20)

  # Link komentara

 3. Dobar tekst
  (Neno, 15. septembar 2018 02:15)

  # Link komentara

 4. ja redovno imam grceve posle jacih treninga i definitivno mi pomazu one male kesice magnezijuma
   (Sandra, 15. septembar 2018 01:32)

  # Link komentara

 5. Ako osoba nije aktivna i pocne da trci,ili teretana sve je jedno nema te filozofije da se misici ne upale i da ne bole par dana.
   (South Park, 14. septembar 2018 22:22)

  # Link komentara

 6. Jedan Brufen pre prvog intenzivnog treninga. Samo jedan i samo jednom. Posle prepustiti misicima da sami metabolisu mlecnu kiselinu.
   (alek, 14. septembar 2018 21:49)

  # Link komentara

 7. Staticko istezanje se radi posle, nikako pre trcanja. Hladni misici ne treba da se istezu.
  (rr, 14. septembar 2018 21:10)

  # Link komentara

 8. 1.5-2km lagano trcanje - zagrevanje pa onda istezanje zatim glavni trening 5-6km pa 1-2km da se cuka smiri - lagano trcanje i na kraju istezanje...3x nedeljno...bar. Ne treba se " hladan", pre treninga istezati.
   (6ar, 14. septembar 2018 20:31)

  # Link komentara

 9. Kakvo istezanje PRE trcanja? Glupost...
   (pao s kruške, 14. septembar 2018 15:46)

  # Link komentara

 10. Upala mišića se dobija kidanjem mišićnih vlakana, nijedna od nabrojanih stvari to neće sprečiti, možda ona "sporo i lagano". Svako ko želi da počne sa sportom mora da ima upalu mišića, ako ih nema, onda nešto ne radite kako treba.
  (alek, 14. septembar 2018 15:18)

  # Link komentara

 11. Dali treba disati na nos ili usta pri trcanju? Neko kaze jedno neko drugo?!
   (Sandzak, 14. septembar 2018 15:03)

  # Link komentara

 12. Све је ово ок, али тајна је, бар што се мог тела тиче, 45 минута истезања након трчања.
  (goran, 14. septembar 2018 14:48)

  # Link komentara

 13. Ljudi, pre i posle trcanja obavezno se istezite. Nema ni u od upale
   (Pacer, 14. septembar 2018 14:48)

  # Link komentara

 14. nisam trcao godinu dana, tesko da moze bez upale
   (pera, 14. septembar 2018 13:56)

  # Link komentara