Aplicirala za posao promoterke, sačekao je neverovatan odgovor VIDEO

Četvrtak, 22.11.2018.

17:38

Izvor: B92

Aplicirala za posao promoterke, saèekao je neverovatan odgovor VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 5 godina

Poslodavci ne razumeju da koliko nekoga privlači zgodna sređena promoterka, toliko nekog drugog plaši. Trebaju da ignorišu plitke kriterijume jer će svaka osoba moći da promoviše uspešno kod određenog tipa ljudi. Prvi bih ja na sajmu prišao deki da ga pitam oko motora nešto. A promoterki u miniću i na štiklama nikada ne bih ni reč rekao jer ne bih da misli da je muvam dok je tu zarobljena na štandu. A i plaše me tako napucane, sav se zbunim kada me pogledaju.

Igor

pre 5 godina

@Nije bolesno. Tipicna musko zanimanje je bilo radnik na naftnoj platformi. Zapadne kompanije su donele zakone o minimalnom broju zena uposlenih u naftnim kompanijama. Kao posledicu toga imamo sve vise i vise zena na naftnim platformama i sve su se odlicno snasle. Uostalom zasto zena ne bi bila zaposlena u rudniku upravljajuci teskom masinom, kao geolog i slicno?
(Pantelija, 22. novembar 2018 21:20)

Takve zene se u nazem narodu zovu "Zena Muz"!

DisordeR

pre 5 godina

Meni je muka od tih "promoterki". Ja da hocu da mi prilaze takve, otisao bih na mesto gde takve i obitavaju. Odem na sajam automobila zbog automobila a ne da gledam sstriptizete. Pogledajte samo reklame za kazina, zapitas se dal je u pitanju reklama za kazino ili za javnu kucu (reklama se vrti na sportklubu).

Realista

pre 5 godina

A sta da kazu mladici tj muskarci, obicno se u 99 % slucajeva za promocije traze i biraju iskljucivo devojke. A i puno oglasa se traze iskljucivo radnice bilo preko sajtova za zaposljavanje, bilo preko oglasa u izlozima lokala.

Hm

pre 5 godina

Da samo zaboravljate, ogromna vecina promoterki se obraca zenama kupcima a ne muskarcima.
Mene ne privlaci blazirana manekenka na stiklama vec neko simpatican.

Pavle

pre 5 godina

Da se javila na konkurs za web dizajnera ili programera,verovatno jojnebi tražili fotografije u tri profila. Svaka voditeljka na TV treba da ima besprekornu dikciju govora, potrebno obrazovanje i natprosečan fizički izgled.

Nindza

pre 5 godina

Ne razumem, pa to i jesu JEDINI bitni kvaliteti promoterke. Taj posao ne zahteva nikakvu drugu "strucnost" osim izgleda. Njih obuku, daju im proizvod/promo materijal u ruke, eventualno neku jednostavnu anketu da sprovedu. Ama zaista nikakvo znanje ni o cemu ne trebaju da imaju, niti je ijedan drugi kvalitet bitan osim najsirovijeg fizickog izgleda.

Jer njihov je zadatak da privuku ljude. To moze ili njihov fizicki izgled ili sam brend, treceg nema. Nece u, recimo, prepunoj hali sajma nikog privuci promoterka sa znanjem mikrobiologije ili odlicnim komunikacionim i organizacionim sposobnostima.

Nije se prijavila da bude programer, kasirka, komercijalista, bankarski sluzbenik ili spremacica pa da se ovo smatra diskriminacijom. Ovaj posao JE fizicki izgled.

A.

pre 5 godina

@ Надам се за Ваше а и наше добро да са оваквим примитивним ставом нећете имати прилику да нас представљате било где пред неким са стране и да нас обрукате са бахатошћу и примитивизмом.
(marko, 23. novembar 2018 06:43)

Da li ste vi poslodavac iz teksta ili samo neko sa savremenim (naprednim) stavom?

Jedino što je "bahato i primitivno" iz teksta je zahtev kandidatu za posao da sliku cele figure POŠALJE na i-mejl adresu.

Inače, prethodnih nekoliko decenija sam u mnogim prilikama predstavljala firme u kojima sam radila i svoj dobro urađen posao, na obostrano zadovoljstvo poslodavaca i moje.

Marko

pre 5 godina

@ joanikije
Ti mozes da zaposlis koga hoces, ali tvoja percepcija lepog - 180cm plavusa , se mozda ne slaze sa percepcijom npr nekih tvojih poslovnih partnera koji nikako ne vole tu visinu kod zena ni plavuse- vole srednju visinu, brinete, mozda vole da ljulja malo ili bar da nisu mrsave- pa ti ta tvoja uopste ne bude od neke koristi, cak moze da steti ukoliko je poslovnim partnerima bitan izgled tvoje sekretarice u poslu. Evo ja volim zene visine 165-170, oblije - ne debele i vise volim tamnokose nego plavuse. Tvoja od 180 cm bi mi bila odbojna jer prosto ne vidim nista zenstveno u toj visini kod zene. Ja sam 188 ali eto volim srednji rast kod zena. Problem je u definisanju lepog tako da npr ja ne pamtim kad sam video lepu devojku da vrsi promociju- u paketu- a po meni to znaci lepo lice, osmeh, visina oko 168, srednne tezina. Uglavnom su sve koscate visoke oko 180 , konjastog lica , sa puno sminke , bez lepog osmeha. A posto poznajem ukus mojih drugara, prijatelja, kolega znam da se vecini njih ne svidja taj model tela koji se insistira na promocijama od devojaka.

Nevena

pre 5 godina

@ milan
Upravo tako. Mene su odbili jer sam za njih nedovoljno visoka a visoka sam 168, imam 52kg. Dve poznanice su zvali jer su oko 175-180 visoke. Nismo isli na razgovor isto su samo trazili visinu i tezinu i sliku linije. Najveca ironija je sto ja imam jako upecatljivo lice, svi me zapaze jer kazu da sijam- cist ten, bele lepe zube, lepe oci, kosu ( sto se ne vidi na slici dovoljno dobro vec uzivo) dok njih dve imaju bubuljicavo lice, krive zube , osmeh koji bas i nije prijatan- i to se ne vidi na slici samo uzivo. Al eto one su samo uz pomoc svoje linije tj visine i tezine dobile taj posao al to sto ce da odbijaju posetioce svojim licem niko ne uzima u obzir. Zato je tesko naci zaista lepu devojku na promocijama jer je bitan samo standar 175-185 visina i tezina oko 50-55 . Kao da ces da gledas tu devojku u noge i visinu , a ne u lice, kada krene da prezentuje proizvod.

batko

pre 5 godina

Javlja se na konkurs za promoterku, a ne za dopisnog člana SANU. Pa ko god je bio na sajmu automobila video je da su tamo angažovani oni akrepi na autima, zatim modne revije, ne zna se dal su prozirne koliko su tanke, pa stjuardese...Ma ajde, nek se javi za izbacivača u noćnom klubu pa da vidim da li će proći.

Istina

pre 5 godina

kada ste recimo na sajmovima videli male,debele i ruzne da rade na auto standovima???
(dule, 23. novembar 2018 07:49)

Slazem se potpuno. Uz dobra kola idu dobre ribe i obrnuto.
Samo bas vi muskarci zbog toga non stop kukate ;-)

Bojan

pre 5 godina

@ Mr
Ali problem je sto odabrane devojke nisu lepe , one su samo manekenske visine i vitke ali vecina uopste nije lepa. Stave kilo sminke, obuku se malo provokativnije i to je to. A krivi zubi, los ten, glup pogled- blagi uzas. Odbijaju se prelepe devojke prosecne visine i tezine samo zbog nametanja trenda manekenkog tela. A lice ko jos gleda, tako razmisljaju. A meni je lice najbitnije, na sajmu, promociji prici cu devojci koja ima lep osmeh, pogled, i zgodnjikave gradje al da li je 5 kg laksa ili teza od manekenskog ideaala i li je 175 ili 160 visine nebitno je potpuno.
Za te poslove izgled jeste bitan ali vise u smislu prijatnog izgleda. I bolje je uzivo videti te devojke nego birati prema poslatim slikama- tu mnoge ne lice na sebe uzivo.

Ljudske pravice

pre 5 godina

Sta je sledece ? Cekam da se javi neki glupavi programer sa IQ < 50 i da se zali sto ga niko ne prima na posao ! Ili fudbaler koga selektor nije izabrao za reprezentaciju ?

Ima

pre 5 godina

....Valjda u Srbiji nema vecih problema od ruznih zena i uvredjenog ponosa.
(Mr, 23. novembar 2018 00:53)

Ima, problem siromasnih muskaraca i njihovog uvredjenog ponosa

Bg

pre 5 godina

Komentari pokazuju koliko je ova zemlje seksisticka i sovinisticka! Niko ne kaze da promoterka treba da bude ruzna, ali ne vidim ni zasto bi morala da bude nesto ne znam kako lepa i zgoodna! Valjda je bitno da ima komunikacijske sposobnosti i slicno, jer valjda ne promovise samu sebe i svoj fzicki izgled, vec odredjeni proizvod. Zalosno je sto vecini zena u ovoj zemlji savrseno odgovara ovakav sistem, gde ih neko vrednuje kriterijumima odabira praseta koje ce se zaklati za Bozic - dakle, koliko mesa, koliko masti i slicno...I stoka ce da se grabi za ovaj posao i mislice da je u necemu uspela. Uspela si nesrecnice samo da doprineses opstoj zenomrzackoj i zenopotrosackoj politici u ovoj naopakoj, primitivnoj i seksom opterecenoj zemlji!
(Ja, 23. novembar 2018 06:47)

Najbolji komentar. Sve ostalo je poražavajuća slika primitivne Srbije.

Dve hiljade za gospodina

pre 5 godina

@ U opisu posla promoterke je da bude lepa i zgodna. Sad cu ja da se zapitam zasto nisam profesionalni kosarkas sa 1.83m. (Petar, 22. novembar 2018 20:53)
Zato sto ti tata nije Nobojsa Covic. :o))))))

buzga

pre 5 godina

sta je tu problem? Ako trazi hostesu, ona treba da izgleda lepo. Kakva diskriminacija? Kada neko vodi racuna kako se hrani, ulaze u svoj izgled i obrazovanje, valjda to treba da ima nekakvog uticaja na poslove koje moze da obavlja. Danas zene mnogo fantaziraju, izmišljaju nekakve organizacije za zaštitu svojih prava... Gde su prava muškaraca da biraju? Zamislite se pre nego sto zagnjurite u frižider u potrazi za sladoledom i slatkišima. Ako hoću da mi radnica lepo izgleda, pored ostalih kvaliteta, valjda imam prava da takvu zaposlim? Neću valjda da dozvolim da mi feministkinje nameću izbor!

Marijana

pre 5 godina

Nasa zemlja je diskriminatorska u svakom smislu....i odavde normalan covek sa malo vecom inteligencijom mora da ode. Poremecen sistem i vrednosti....sa tim nikad nece stici u Evropu....jer kultura nula, ponasanje nula, spobnost komunikacije nula...za vecinu. Kazem manjina kulturnih obrazovanih mora da ode.

hm

pre 5 godina

Sekretarice su tu da drze sve pod kontrolom a ne da klijentima izgledaju lepo. Ako tebi treba sekretarica samo da bi klijenti buljili u nju... To je onda neko drugo zanimanje.
(elem, 22. novembar 2018 21:40)
Covek uopste nema firmu (rekao je da ja imam na primer...) a i zagoreo je pa zato tako razmislja. Fantaziranje, niti zna sta bi radio da ima svoju firmu niti sta je posao sekretarice niti koje bi probleme imao da ta sekretarica ne radi svoj posao dobro.
Uzgred za te stvari se zaposli vise sekretarica, ja znam jednog koji je imao tri. Dve ribe i jedna koja je radila. Samo treba to sve da placas, ako mozes onda super.

Nela

pre 5 godina

Ja sam radila kao promoter i hostesa godinama i u Srbiji i preko....i najnormalnije je da agenciji - date vaše podatke - visina, težina, konfekcijski br, broj obuće, koje jezike govorite i najmanje 2 fotografije....za fakultet vas ne pitaju !!!!!Jer u takvom poslu - juce sam radila sa čokoladama,, danasm za Audi, sutra Wella ( kozmetika za kosu), prekosutra za softversku firmu.. ...

Ja

pre 5 godina

Koliko ljudi opravdava diskriminaciju! Nije me sokirala vest ali jesu komentari! Dragi moji sunarodnici, citajte malo vise, gledajte edukativne emisije, putujte malo, ovo je tuzno. Srbijo laku noc.

Vojin

pre 5 godina

Zbog fizičkih karakteristika niko ne sme biti diskrininisan.
Nisu mi dozvolili da igram u Partizanu jer imam dve leve noge,
Ne mogu da budem slikar jer mi se tresu ruke.

Ne preterujmo, za neke poslove je logicno da se traži i izgled.

indijanac neki

pre 5 godina

Da li je diskriminacija to sto u dve najvece prodavnice u beta taunu (da ne reklamiram ni prodavnice ni trzni centar) mi kazu da nemaju niti ce imati moje brojeve jer ne prodaju nista za vise od 185?????

dule

pre 5 godina

za svoje pare cu da zaposlim koga ja hocu, proizvode treba da reklamira lepa devojka koja ce privuci paznju...kada ste recimo na sajmovima videli male,debele i ruzne da rade na auto standovima???

Milan

pre 5 godina

@ EU Citizen
Ok kapiram da devojka mora biti bar simpaticna ali ovo uvodjenje nekih mera je totalna budalastina. Po pravilu primaju samo devojke 172 + , vitke a realno da li je u glavi simpaticna, da li ima lep osmeh niko ne pita. Na proslogodisnjem sajmu automobila sve same devojke manekenske visine al sama pojava veoma izvestacena, bez lepog prijatnog osmeha; ruzne u licu. Al zato su moju kolegicu s faksa odbili jer je 163
visine a da su je odabrali skapirali bi da nisu pogresili jer ima osmeh koji pleni . Jako prijatna i lepa pojava, zgodna i lepa. Ali ne uklapa se u 170+.

Ja

pre 5 godina

Komentari pokazuju koliko je ova zemlje seksisticka i sovinisticka! Niko ne kaze da promoterka treba da bude ruzna, ali ne vidim ni zasto bi morala da bude nesto ne znam kako lepa i zgoodna! Valjda je bitno da ima komunikacijske sposobnosti i slicno, jer valjda ne promovise samu sebe i svoj fzicki izgled, vec odredjeni proizvod. Zalosno je sto vecini zena u ovoj zemlji savrseno odgovara ovakav sistem, gde ih neko vrednuje kriterijumima odabira praseta koje ce se zaklati za Bozic - dakle, koliko mesa, koliko masti i slicno...I stoka ce da se grabi za ovaj posao i mislice da je u necemu uspela. Uspela si nesrecnice samo da doprineses opstoj zenomrzackoj i zenopotrosackoj politici u ovoj naopakoj, primitivnoj i seksom opterecenoj zemlji!

no comment

pre 5 godina

ja sam hteo da igram za reprezentaciju Srbije ali me Krstajic diskriminisao kad je video da imam 150 Kila, stvarno se osecam diskriminisanim stalno

marko

pre 5 godina

Nadam se da se šalite. Jer, poslodavac je hteo SEBI da uštedi vreme na intervjuima (u moje vreme smo to zvali "razgovor"). Verovatno je bilo mnogo kandidata.
(A., 22. novembar 2018 19:59)

Ви се очигледно не шалите, и више је него очигледно да не разумете шири контекст оваквих прича. Зато нам и јесте овако како јесте, па зато и постоје типове чије је време важно па морају да користе везе и везице, па зато морају да прођу кроз црвено, па зато морају да им се шаљу слике, па зато морају да буду привилеговани. Надам се за Ваше а и наше добро да са оваквим примитивним ставом нећете имати прилику да нас представљате било где пред неким са стране и да нас обрукате са бахатошћу и примитивизмом.

Pedja

pre 5 godina

Nigde ovde nema diskriminacije.
Pravo svakog je da zaposli osobu koja smatra da će najbolje da mu obavlja posao.... po njegovim kriterijumima.
I ja sam hteo da igram košarkaškog centra, ali mi rekoše da sa tom težinom i visinom nema šanse... zato su me oberučke prihvatili u atletici

dipl ing

pre 5 godina

Hajmo ovako: svako se procenjuje po izgledu. Ne mora da znači da "lepi" prolaze bolje, ja sam imala problema jer misle da sam i glupa (ja ne mislim da sam lepa, to mi kažu). Moram da pokazujem i dokazujem i onda (pošto su oni gluplji) im smeta što nisam glupa, a kaaaao izgledam tako kako izgledam.
Muka je što se SVI podaci moraju ostavljati na prijavi za posao, to je grozno, a još se negde traži i slika!
Ova devojka je u pravu, nije ona na prodaju. I da je lepa i da nije, niko ne garantuje da će ona privući ili ne manje ljudi. Uvek će to biti one nasmejane i napadne, ne lepe.
Ne, muškarci nisu toliko diskriminisani po svim pitanjima. Radim terenski posao, ozbiljan, fizički zahtevan, i mogu reći da su mnogo veće seka-perse od žena. Nisam jedina žena. Još su i šovinisti.
Kada bi svi imali poslove naspram sposobnosti, sve bi lepo funkcionisalo.

Morpheus

pre 5 godina

Aplicirala je za posao promoterke i zahtevi poslodavca su se sveli na to da ona treba da bude lep...vizuelno privlačna potencijalnim kupcima proizvoda? Zamisli! Tražili da bude lepa! Za posao promoterke? Kako se samo usuđuju?
Neverovatan odgovor? Tipičan primer diskriminacije? Počeo sam da se češem od nervoze, izgrebaću lobanju pa neću biti sposoban da apliciram za posao manekena, iako svi znaju da je to posao za koji sam ja prosto rođen. Ma šta rođen, odo' odmah da se prijavim, pa ako me odbiju zbog viška stomaka i manjka zuba ima da vičem DISKRIMINACIJA! na sav glas!
DISKRIMINACIJA!

Ana

pre 5 godina

Vi sto branite ovakav vid diskriminacije, nadam se da cete biti isto toliko glasni u odbrani kada se vi budete nasli na tapetu.
Ako drustvo ne stane na put ovakvom ponasanju, vecina ce u jednom momentu biti diskriminisana.

Ako traze nekog ko treba da zadovoljava odredjene kriterijume lepote, onda to nek lepo u oglasu i napisu. Da zene koji imaju manje od 175 cm i vise od 50 kg ne apliciraju, bez obzira na strucnost.

U stranim zemljama za odredjene poslove (uglavnom bolje pozicije) ljudi iz nasig=h krajeva moraju da menjaju imena kad apliciraju, pa Marije (da ne bi bile Maridze) izbacuju J, Miroslavi postaju Majklovi ili Miselovi... poslodavac ne zeli da ima nekog u firmi ko se preziva na ic, pa Bosnić postaje BoZnik.

Pretpostavljam da se i sa tim slazete, je l' da?

Tako da u kombinaciji ove dve diskriminacije, zena ne samo da ne bi smela da ne bude manekenka, vec ne bi smela ni da bude s nasih prostora.

komentator

pre 5 godina

diskriminacijom prilikom zaposljavanja mogu da se bave državne firme a privatnik mora da ima pravo da zaposli koga god hoće ... ova država je navikla da svoje socijalne probleme rešava preko privatnih firmi, a preko državnih partiske probleme ... užas!!!

Mr

pre 5 godina

Diskriminacija je sto se za promotere traze iskljucivo zene, a to sto se traze lepe zene je skroz normalna stvar. Zamislite vidite nekog vepra od 150 kg kako vas startuje da probate/cujete nesto. Pa ne budite licemerni ne bi ga ni/nju pogledali. Nego eto levicarsko ludilo u punom sjaju. Valjda u Srbiji nema vecih problema od ruznih zena i uvredjenog ponosa.

Redatelj

pre 5 godina

Znači sad ja hoću da napravim predstavu u kojoj se mladi bračni par venčava a moram da zaposlim dva debela drvoseče jer su se oni javili na oglas? Ajte molim vas..

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

Ako poslodavac ne sme izgled da postavlja kao uslov za posao promoterke onda bi i moja baba Živka mogla da se prijavi. Lepo izgleda iako ima 80 kg.
(Baba Živkin unuk, 22. novembar 2018 19:46)

ja bih se oduševio nekom bakom promoterkom.
a tvojoj baba Živki želim da je još dugo i živko i zdravko.

Protoss

pre 5 godina

U ludackom neoliberalnom kapitalizmu, samo kapitalisti zajedno sa ludackim srpskim nepotizmom imaju sva prava. U Srbiji, poslodavcima i bogatim pojedincima iz oblasti biznisa su data sva zakonska prava da rade sta hoce. O cemu vi diskutujete ovde gospodo, ma mene nije briga dali je neko lepsi ili ruzniji, ja sam dosao da kupim proizvod koji zelim i koji mi se svidja po odredjenim karakteristikama, dali je osoba koja reklamira vise ili mnogo manje lepsa, to me uopste ne interesuje, znam da radi svoj posao i da je zaposlena kao svaka normalna osoba. UA KAPITALISTI, hocete da se bogatite sve vise i vise.

m

pre 5 godina

Ja sam zaista borac za prava zena ali mislim da su s ovim promasili temu. Dobro da nije prijavila neku firmu za foto modele posto su trazili da zena izgleda na određeni nacin.

M

pre 5 godina

Oko toga da nema diskriminacije, mislim da se uglavnom svi slažemo.... Nego niko ne komentariše platu u slici ovog maila... 200 evra u zlatnom dobu :)
Država duradi nešto, kvare im prosek od 500 evra

оће то

pre 5 godina

@Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim. (Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.
(Mbođ, 22. novembar 2018 18:40) Није ни рекао да не би ценио такву секретарицу, већ да у би у тој ситуацији имао пуно право и слободу да за посао изабере плавушу од 180 која има 25 год.

Igor

pre 5 godina

@(Smeh, 22. novembar 2018 19:41)

Kada budes mogao ili, pre bih rekao -la, da pricas iz iskustva onda mozemo da nastavimo razgovor. Ovako nema smisla diskutovati o necemu sto niste imali prilike da primetite licno.

spolja gladac a iznutra jadac

pre 5 godina

Po kom to zakonu neko mene moze da natera da zaposlim neku kao sto kazes ruznu sekretaricu od 50 godina ako ja to ne zelim? Ja recimo imam firmu i imam zaposlene pa ti meni objasni ako je vec drugi komentator nekompetentan po tom pitanju. Svi mi znamo da pakovanje prodaje robu i vrlo cesto je sjajna i lepsa jabuka manje ukusna od one pegave i crvljive ali se ipak bolje prodaje. Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.
(Igor, 22. novembar 2018 19:10)

Tvoj poslovni partner će samo da se zapita da li ti je sekretarica u isto vreme i ljubavnica. Poslovi se na taj način sklapaju još samo u zemljoradničkoj zadruzi.

elem

pre 5 godina

Igor,
A i ta mlada i lepa sekretarica ce sigurno dati sve od sebe na poslu a nece otaljavati posao i pobeci na drugi cim shvati da cete je sutnuti cim malo ostari.
More, treba jos malo granice da se otvore pa da i vi poslodavci shvatite da ne mozete da se izivljavate i menjate zaposlene jer su "napunili 50 godina". Onda ces i ti - sto rece ovaj komentator znati da cenis sposobnu sekretaricu. Sekretarice su tu da drze sve pod kontrolom a ne da klijentima izgledaju lepo. Ako tebi treba sekretarica samo da bi klijenti buljili u nju... To je onda neko drugo zanimanje.

daTiObjasnim

pre 5 godina

Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.
(Igor, 22. novembar 2018 19:10)

Ako su vam poslovni partneri toliko ozbiljni da sklapaju poslove na osnovu izgleda sekretarice a ne uslova poslovanja, mogu misliti kakvi ste i vi i vasa firma. BTW da imam i ja firmu i zaposlene, cisto da predupredim komentare tipa "ti kad budes imala firmu, radi sta hoces bla bla bla"

Pantelija

pre 5 godina

Nije ova bas sve u pravu! Zamislite samo aviokompaniju koja ima 1000 radnika koji lete svakodnevno po dve-tri destinacije, ako svaki ima 10-tak kilograma viska, oni su ozbiljan trosak - svakog dana prevozite 20-30 tona vise, trosite vise goriva, zagadjujete vise... Mislim da se poslednjih 10-20 godina bas preteruje sa ravnopravnoscu, otisli smo toliko daleko da pokazujemo svu besmislenost toga - zamislite da medju rudarima MORA imati 30% zena, bolesno, zar ne!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vrh drzave nam je tezak 1000 god robije, 22. novembar 2018 20:58)

Nije bolesno. Tipicna musko zanimanje je bilo radnik na naftnoj platformi. Zapadne kompanije su donele zakone o minimalnom broju zena uposlenih u naftnim kompanijama. Kao posledicu toga imamo sve vise i vise zena na naftnim platformama i sve su se odlicno snasle. Uostalom zasto zena ne bi bila zaposlena u rudniku upravljajuci teskom masinom, kao geolog i slicno?

ima li smisla objašnjavati?

pre 5 godina

Postoje poslovi za koje su bitne fizicke karakteristike osobe. 
Neko je napisao da pilot mora da ima dobar vid, da spiker mora da ima pravilan izgovor. 
U marketingu, odnosno promociji, bitno je koja se struktura potrosaca "napada". U reklamama za pivo su najvise sredovecni muskarci, neretko sa stomacicem, u reklamama za penzionere su bake i deke, kad je kozmetika, uvek su neke lepe zene. 
Pa ako je tako, valjda je normalno da poslodavac i na osnovu fizickih karakteristika odabira zaposlene. To nije diskriminacija. 
Diskriminacija je ako poslodavac trazi racunovodju ili pravnika, pa se raspituje za fizicke karakteristike.
(Petar, 22. novembar 2018 19:06)

Pravilan govor nije fizička karakteristika.

T- Zex

pre 5 godina

Da se ne lazemo , za promocije trebaju atraktivne devojke . E sad sto devojke to smatraju diskriminacijom to je druga stvar. Pa ne mozete se ni kao stjuardesa zaposliti ako ne izgledate atraktivno ili bar prijemcivo. Zamislite promoterku sa viskom kila koja promovise preparate za mrsavljenje ? Ili debeljucu koja deli flajere i promovise vezbaonicu u kraju ?!?!? Ili sto bi rekao Lane Gutovic : neku" neobicno ruznjikavu" koja promovise kozmeticke preparate za lepotu . Lupajte minuse ali sve to ne ide. To vam je kad da krezuba osoba reklamira stomatolosku ordinaciju .... antireklama . Svi to znamo ali promovisemo neku ravnopravnost , ali na krivim primerima.

ex_huawei

pre 5 godina

Gluposti. Daj da se ja prijavim za Džokeja pa mi posle bude krivo kad mi kažu da sa svojih 120 kg težine baš i nisam za taj posao.

Devica

pre 5 godina

Ovakva pitanja poslodavca su u najmanju ruku neprikladna. Rekao bih čudna. Pravo je poslodavca da izabere zaposlenog po svojoj želi. Ako su u pitanju fizičke karakteristike ženske osobe, to može da se uradi na mnogo diskretniji način, kandidatkinja se pozove na razgovor i tu se utvrdi da li poslodavcu odgovora po izgledu, komunikativnosti i sl. Ovo mi izgleda kao i jedan oblik i otvorene polne diskriminacije i objektifikacije žena.

I muški promoteri mogu da privuku odredjenu kategoriju mušterija, na primer suprotnog pola...

kompletni idijoti

pre 5 godina

Evo kod mene ima posao, da se isvcepaju drva, i utovati ugalj.
Ne treba da salje sliku, nek se javi. placa se po ucinku. Uaaa, diskriminacija.

LudZbunjenNormalan

pre 5 godina

Diskriminacija bi bila kada bi ova devojka konkurisala za racunovodstveni sektor. Ovo je klasicna zamena teze, logicno je da ce uvek svaka kompanija da trazi lepe devojke za promoterke...

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Nije ova bas sve u pravu! Zamislite samo aviokompaniju koja ima 1000 radnika koji lete svakodnevno po dve-tri destinacije, ako svaki ima 10-tak kilograma viska, oni su ozbiljan trosak - svakog dana prevozite 20-30 tona vise, trosite vise goriva, zagadjujete vise... Mislim da se poslednjih 10-20 godina bas preteruje sa ravnopravnoscu, otisli smo toliko daleko da pokazujemo svu besmislenost toga - zamislite da medju rudarima MORA imati 30% zena, bolesno, zar ne!

eto

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
(Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

I ja hocu samo da ubrzam proces dobijanja plate, sta kazes da presretnem poslodavca pa mu uzmem pare, umesto da cekam odr. datum, knjizenja, uplate i ostale zakonske gluposti?
Ili npr. "isece" me neka pijana budala u saobracaju i ja ga malo pritvorim i oduzmem mu dozvolu i auto, cisto da ubrzam proces
(gde i pre, 22. novembar 2018 18:50)

Ili recimo pokreneš vlastitu firmu pa ubrzavaj proces isplate sopstvene plate do mile volje!

Hehe

pre 5 godina

Ma da sve je to normalno u poslu, samo se zenama pokusavaju nametati kriterijumi kada biraju partnera. Mora biti sve jedno sto je celav, nizak, kratak ili siromasan, kako kome zatreba.

Stefan

pre 5 godina

Diskriminacija će uvek postojati u istom obliku kao što je uvek i bilo, samo što sad moramo da glumimo i lažemo da bismo bili politički korektni.
Ko će zaposliti ružnu i debelu osobu za promotera? Najbolje da neko bez zuba promoviše pastu za zube, da mentalno retardirana osoba promoviše fakultet, da mucavac bude PR kompanije.
Dobro, lagaćemo se, nije problem.

Igor

pre 5 godina

@Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.
(Mbođ, 22. novembar 2018 18:40)

Po kom to zakonu neko mene moze da natera da zaposlim neku kao sto kazes ruznu sekretaricu od 50 godina ako ja to ne zelim? Ja recimo imam firmu i imam zaposlene pa ti meni objasni ako je vec drugi komentator nekompetentan po tom pitanju. Svi mi znamo da pakovanje prodaje robu i vrlo cesto je sjajna i lepsa jabuka manje ukusna od one pegave i crvljive ali se ipak bolje prodaje. Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.

Влада

pre 5 godina

Вероватно је неки гроб, зато се и буни. Где сте ви видели ружну промотерку? Немогуће је то.

Petar

pre 5 godina

Postoje poslovi za koje su bitne fizicke karakteristike osobe.
Neko je napisao da pilot mora da ima dobar vid, da spiker mora da ima pravilan izgovor.
U marketingu, odnosno promociji, bitno je koja se struktura potrosaca "napada". U reklamama za pivo su najvise sredovecni muskarci, neretko sa stomacicem, u reklamama za penzionere su bake i deke, kad je kozmetika, uvek su neke lepe zene.
Pa ako je tako, valjda je normalno da poslodavac i na osnovu fizickih karakteristika odabira zaposlene. To nije diskriminacija.
Diskriminacija je ako poslodavac trazi racunovodju ili pravnika, pa se raspituje za fizicke karakteristike.

Laza

pre 5 godina

Svako zaposljavanje gde postoji vise kandidata, a mora se izabrati jedan je neka vrsta diskriminacije. Kao sto je nekome potrebna strucna osoba u necemu, tako je nekome potrebna osoba prijatne spoljasnosti zarad nekog posla. Postoji jako puno poslova (i to nisu specijalci ili ronioci koje je navela Bankica) gde je jako bitno da osoba bude vrlo zgodna ili mlada ili visoka ili mrsava ili sta god. Ne razumem zasto producent filma ima tu lagodnost da po scenariju moze da bira osobe kako on to zeli, a poslodavac po svom scenariju to ne moze.

Kaznjavanjem poslodavaca zbog ovakvih diskriminatorskih pitanja nece se resiti problem. Poslodavci ce i dalje traziti osobu sa diskriminatorskim osobinama koje oni imaju u planu, ali ce oglasi biti neutralni, vise ce se javljati kandidata, formalno ce morati sa svakim kandidatom da se obavi intervju i na kraju ce opet visoka, mrsava, mlada ili zgodna osoba dobiti posao, ali ce sve biti po proceduri.

Ivan

pre 5 godina

@(1, 22. novembar 2018 18:50) Nije, s tim da fudbalerima niko ne trazi da budu lepi - vecina ima face seljaka koji pije ispred prodavnice u Brusu-

Aleksandar

pre 5 godina

Jel diskriminacija što avio kompanije traže da kandidati za stjuardese mogu da dohvate 1.8m. Zamislite izuzetno nisku stjuardesu koja ne može da vam pomogne oko prtljaga, ne može da otvori vrata u slučaju nužde, da dohvati aparat za kafu... Ili zamislite oglas za stjuardese gde se ne navodi potrebna visina i širina, znanje jezika, škola... Svi bi išli na sve konkurse bez mogućnosti da budu primljeni

A.

pre 5 godina

Poslodavac dobro zna da to nije dozvoljeno, inače bi napisao u oglasu (konkursu) da je potrebno uz biografiju priložiti i "fotografiju cele figure".

A, svi koji pišete da je to u redu, varate se ako mislite da će većina devojaka (ili žena, pa i muškaraca) svoje fotografije da ostavljaju po raznim Inbox-ima poslodavaca.
Tako da, zahtevom za fotografijom je možda več eliminisao neku (sama je odustala) koju bi možda zaposlio da je pozvao na razgovor.

@ Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

Nadam se da se šalite. Jer, poslodavac je hteo SEBI da uštedi vreme na intervjuima (u moje vreme smo to zvali "razgovor"). Verovatno je bilo mnogo kandidata.

Smeh

pre 5 godina

Za Igora

Ako imaš bordel, javnu kuću ili eskort posao onda je bitno to što kažeš. U suprotnom razmišljanje ti je poput napaljenog tinejdžera koji mašta o seksi sekretarici. Da li je moguće da ljudi i dalje misle kako se ozbiljni poslovi sklapaju na osnovu seksipila pojedine osobe a ne na osnovu kredibiliteta i stručnosti te firme, osobe sa kojom sklapaju posao.

realno

pre 5 godina

Napokon normalni komentari a ne sve neki politicko korektni.Poverenica da se ne uvredi...neke druge bitke neka se biju.Svako ko nudi posao ima pravo da trazi tacno ono sto zeli.Drzava da stvori ambijent pune zaposlenosti i da vidte kako ce se okrenuti situiacija.Pitajte Cehe ,Slovake ,Madjare i Poljake kako izgleda trziste rada.

gde i pre

pre 5 godina

Normalno je, za taj posao se traze devojke koje imaju odredjene telesne proporcije. Ista prica je i sa manekenkama.
(Saki, 22. novembar 2018 18:52)

Normalno je da se to uradi precutno, kulturno i dostojanstveno, a ne ovako seljacki...
Uz ovako crno-na-belo dokaze, minimalno bi bilo odrezati novcanu kaznu, a moze i neka zatvorska, da malo mucne glavom i shvati neke stvari

Лука Лабан

pre 5 godina

Бранкице и остали паразити на буџету, дајте отказ и отворите фирму па да видите колико се реалан живот разликује од ваших либералиних .....

EU Citizen

pre 5 godina

Kakva crna diskrinacija, možda u očima ideoloških fanatika, ali ja želim da moj proizvod proviše lepa devojka, i to je to, prosto zato eto će se bolje prodavati. Ti što misle da je to "diskriminacija". ružnih, neka sami ulože pare, pa neka slonodno zaposle Kvazimoda i Bepu Džozef, baš. me briga. Uglavnom,. isti lopovi kojo promovišu što veće dranje svih aktivnih i sposobnih ljudi na haračima u korist parazita i birokrata, promovišu i ovakva besmislene politička i birokratska saplitanja da se tim istim nemilosrdno. pljačkanim ljudima maksimalno oteža da taj novac zarade pod bilo kojim izgovorom. Dakle, višestruke. štetočine i kriminalci.

Baba Živkin unuk

pre 5 godina

Ako poslodavac ne sme izgled da postavlja kao uslov za posao promoterke onda bi i moja baba Živka mogla da se prijavi. Lepo izgleda iako ima 80 kg.

Zeleni Zmaj

pre 5 godina

"zabranjeno je da objavljujete takve oglase ili da na osnovu toga donosite odluku, da tražite posebno pol, godine života, fizički izgled, ako tražite nekom fotografiju da mu dostavite."

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.

praporci

pre 5 godina

Lepota prodaje proizvod. Uvek bilo i bice. Atraktivna devojka ne sluzi tu za promociju, ona sluzi da privuce plaznju. Jer, da se ne lazemo, u marketu bi uvek prisli lepoj vitoj devojci nego nekoj debeljuskastoj, neprimetnoj. Proizvod je tu u drugom planu. Ne znam sto se ljuti ova devojka, pa toliko drugih poslova ima, sto mora biti promoterka

Mbođ

pre 5 godina

Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim.
(Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)

Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.

dh

pre 5 godina

Kakvo neiskustvo poslodavca. Intervju uz povratnu informaciju koja ne ukljucije diskriminaciju resava ovo. Procenis na intervjuu sta ti je potrebno, navedes izmisljene razloge prolaska/neprolaska i cao. Intervjui od 15ak minuta nisu izgubljeno vreme ukoliko su radnici zapravo potrebni.

boris

pre 5 godina

Da li je diskriminacija kada se za pevača traži da lepo peva?
Da li je diskriminacija kada se traži fakultet? Pa zaboga, nisu neki krivi što su glupi pa nisu mogli da uče.
...

gde i pre

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
(Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

I ja hocu samo da ubrzam proces dobijanja plate, sta kazes da presretnem poslodavca pa mu uzmem pare, umesto da cekam odr. datum, knjizenja, uplate i ostale zakonske gluposti?
Ili npr. "isece" me neka pijana budala u saobracaju i ja ga malo pritvorim i oduzmem mu dozvolu i auto, cisto da ubrzam proces

Mongoloid

pre 5 godina

Pff, ovo je svakodnevnica, ništa novo. Mada, dotična poverenica (za koju lično smatram da je ništa drugo nego fiktivan posao) zaboravlja da postoji dva nivoa "diskriminacije". Žena na fizičkom nivou, a muškaraca na polnom. Naravno, ne daj Bože da se to spomene ili da se neko požali na to, ispašće da je nekorektan prema ženama... Ah, večni krug.

Joanikije

pre 5 godina

Nije ovo diskriminacija.
Ako se trazi tv spiker, mora da ima tecan i pravilan izgovor. Ako se trazi pilot, mora da ima savrsen vid, ako se trazi tenkista ne sme da bude debeo.
Ako se trazi neko da promovise neki proizvod za mlade, treba da bude mlad, ako je nesto za penzionere onda treba da je star.
Recite mi jednu reklamu gde se vidi ruzna ili debela osoba?
Pravo je svake firme da ljudi koje zaposljava za promociju odabere po kriterijumima koji joj odgovaraju.
Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim.
Ako hocu visokog i snaznog za obezbedjenje takvog cu da zaposlim.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Recite mi jednu reklamu gde se vidi ruzna ili debela osoba? 
(Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)
Noblice i reklame za pivo

milosnish

pre 5 godina

ljudi traže visoku, vitku, uočljivu, jeste ružno, priznajem, ali svakome je u interesu da što lakše proda kroz bazične, životinjske instikte, hrana i sek.

Joanikije

pre 5 godina

Nije ovo diskriminacija.
Ako se trazi tv spiker, mora da ima tecan i pravilan izgovor. Ako se trazi pilot, mora da ima savrsen vid, ako se trazi tenkista ne sme da bude debeo.
Ako se trazi neko da promovise neki proizvod za mlade, treba da bude mlad, ako je nesto za penzionere onda treba da je star.
Recite mi jednu reklamu gde se vidi ruzna ili debela osoba?
Pravo je svake firme da ljudi koje zaposljava za promociju odabere po kriterijumima koji joj odgovaraju.
Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim.
Ako hocu visokog i snaznog za obezbedjenje takvog cu da zaposlim.

Лука Лабан

pre 5 godina

Бранкице и остали паразити на буџету, дајте отказ и отворите фирму па да видите колико се реалан живот разликује од ваших либералиних .....

LudZbunjenNormalan

pre 5 godina

Diskriminacija bi bila kada bi ova devojka konkurisala za racunovodstveni sektor. Ovo je klasicna zamena teze, logicno je da ce uvek svaka kompanija da trazi lepe devojke za promoterke...

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Nije ova bas sve u pravu! Zamislite samo aviokompaniju koja ima 1000 radnika koji lete svakodnevno po dve-tri destinacije, ako svaki ima 10-tak kilograma viska, oni su ozbiljan trosak - svakog dana prevozite 20-30 tona vise, trosite vise goriva, zagadjujete vise... Mislim da se poslednjih 10-20 godina bas preteruje sa ravnopravnoscu, otisli smo toliko daleko da pokazujemo svu besmislenost toga - zamislite da medju rudarima MORA imati 30% zena, bolesno, zar ne!

kompletni idijoti

pre 5 godina

Evo kod mene ima posao, da se isvcepaju drva, i utovati ugalj.
Ne treba da salje sliku, nek se javi. placa se po ucinku. Uaaa, diskriminacija.

Zeleni Zmaj

pre 5 godina

"zabranjeno je da objavljujete takve oglase ili da na osnovu toga donosite odluku, da tražite posebno pol, godine života, fizički izgled, ako tražite nekom fotografiju da mu dostavite."

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.

Baba Živkin unuk

pre 5 godina

Ako poslodavac ne sme izgled da postavlja kao uslov za posao promoterke onda bi i moja baba Živka mogla da se prijavi. Lepo izgleda iako ima 80 kg.

Petar

pre 5 godina

Postoje poslovi za koje su bitne fizicke karakteristike osobe.
Neko je napisao da pilot mora da ima dobar vid, da spiker mora da ima pravilan izgovor.
U marketingu, odnosno promociji, bitno je koja se struktura potrosaca "napada". U reklamama za pivo su najvise sredovecni muskarci, neretko sa stomacicem, u reklamama za penzionere su bake i deke, kad je kozmetika, uvek su neke lepe zene.
Pa ako je tako, valjda je normalno da poslodavac i na osnovu fizickih karakteristika odabira zaposlene. To nije diskriminacija.
Diskriminacija je ako poslodavac trazi racunovodju ili pravnika, pa se raspituje za fizicke karakteristike.

praporci

pre 5 godina

Lepota prodaje proizvod. Uvek bilo i bice. Atraktivna devojka ne sluzi tu za promociju, ona sluzi da privuce plaznju. Jer, da se ne lazemo, u marketu bi uvek prisli lepoj vitoj devojci nego nekoj debeljuskastoj, neprimetnoj. Proizvod je tu u drugom planu. Ne znam sto se ljuti ova devojka, pa toliko drugih poslova ima, sto mora biti promoterka

boris

pre 5 godina

Da li je diskriminacija kada se za pevača traži da lepo peva?
Da li je diskriminacija kada se traži fakultet? Pa zaboga, nisu neki krivi što su glupi pa nisu mogli da uče.
...

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Recite mi jednu reklamu gde se vidi ruzna ili debela osoba? 
(Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)
Noblice i reklame za pivo

Laza

pre 5 godina

Svako zaposljavanje gde postoji vise kandidata, a mora se izabrati jedan je neka vrsta diskriminacije. Kao sto je nekome potrebna strucna osoba u necemu, tako je nekome potrebna osoba prijatne spoljasnosti zarad nekog posla. Postoji jako puno poslova (i to nisu specijalci ili ronioci koje je navela Bankica) gde je jako bitno da osoba bude vrlo zgodna ili mlada ili visoka ili mrsava ili sta god. Ne razumem zasto producent filma ima tu lagodnost da po scenariju moze da bira osobe kako on to zeli, a poslodavac po svom scenariju to ne moze.

Kaznjavanjem poslodavaca zbog ovakvih diskriminatorskih pitanja nece se resiti problem. Poslodavci ce i dalje traziti osobu sa diskriminatorskim osobinama koje oni imaju u planu, ali ce oglasi biti neutralni, vise ce se javljati kandidata, formalno ce morati sa svakim kandidatom da se obavi intervju i na kraju ce opet visoka, mrsava, mlada ili zgodna osoba dobiti posao, ali ce sve biti po proceduri.

Влада

pre 5 godina

Вероватно је неки гроб, зато се и буни. Где сте ви видели ружну промотерку? Немогуће је то.

Aleksandar

pre 5 godina

Jel diskriminacija što avio kompanije traže da kandidati za stjuardese mogu da dohvate 1.8m. Zamislite izuzetno nisku stjuardesu koja ne može da vam pomogne oko prtljaga, ne može da otvori vrata u slučaju nužde, da dohvati aparat za kafu... Ili zamislite oglas za stjuardese gde se ne navodi potrebna visina i širina, znanje jezika, škola... Svi bi išli na sve konkurse bez mogućnosti da budu primljeni

eto

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
(Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

I ja hocu samo da ubrzam proces dobijanja plate, sta kazes da presretnem poslodavca pa mu uzmem pare, umesto da cekam odr. datum, knjizenja, uplate i ostale zakonske gluposti?
Ili npr. "isece" me neka pijana budala u saobracaju i ja ga malo pritvorim i oduzmem mu dozvolu i auto, cisto da ubrzam proces
(gde i pre, 22. novembar 2018 18:50)

Ili recimo pokreneš vlastitu firmu pa ubrzavaj proces isplate sopstvene plate do mile volje!

Mbođ

pre 5 godina

Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim.
(Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)

Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.

milosnish

pre 5 godina

ljudi traže visoku, vitku, uočljivu, jeste ružno, priznajem, ali svakome je u interesu da što lakše proda kroz bazične, životinjske instikte, hrana i sek.

Mongoloid

pre 5 godina

Pff, ovo je svakodnevnica, ništa novo. Mada, dotična poverenica (za koju lično smatram da je ništa drugo nego fiktivan posao) zaboravlja da postoji dva nivoa "diskriminacije". Žena na fizičkom nivou, a muškaraca na polnom. Naravno, ne daj Bože da se to spomene ili da se neko požali na to, ispašće da je nekorektan prema ženama... Ah, večni krug.

realno

pre 5 godina

Napokon normalni komentari a ne sve neki politicko korektni.Poverenica da se ne uvredi...neke druge bitke neka se biju.Svako ko nudi posao ima pravo da trazi tacno ono sto zeli.Drzava da stvori ambijent pune zaposlenosti i da vidte kako ce se okrenuti situiacija.Pitajte Cehe ,Slovake ,Madjare i Poljake kako izgleda trziste rada.

Igor

pre 5 godina

@Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.
(Mbođ, 22. novembar 2018 18:40)

Po kom to zakonu neko mene moze da natera da zaposlim neku kao sto kazes ruznu sekretaricu od 50 godina ako ja to ne zelim? Ja recimo imam firmu i imam zaposlene pa ti meni objasni ako je vec drugi komentator nekompetentan po tom pitanju. Svi mi znamo da pakovanje prodaje robu i vrlo cesto je sjajna i lepsa jabuka manje ukusna od one pegave i crvljive ali se ipak bolje prodaje. Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.

EU Citizen

pre 5 godina

Kakva crna diskrinacija, možda u očima ideoloških fanatika, ali ja želim da moj proizvod proviše lepa devojka, i to je to, prosto zato eto će se bolje prodavati. Ti što misle da je to "diskriminacija". ružnih, neka sami ulože pare, pa neka slonodno zaposle Kvazimoda i Bepu Džozef, baš. me briga. Uglavnom,. isti lopovi kojo promovišu što veće dranje svih aktivnih i sposobnih ljudi na haračima u korist parazita i birokrata, promovišu i ovakva besmislene politička i birokratska saplitanja da se tim istim nemilosrdno. pljačkanim ljudima maksimalno oteža da taj novac zarade pod bilo kojim izgovorom. Dakle, višestruke. štetočine i kriminalci.

dh

pre 5 godina

Kakvo neiskustvo poslodavca. Intervju uz povratnu informaciju koja ne ukljucije diskriminaciju resava ovo. Procenis na intervjuu sta ti je potrebno, navedes izmisljene razloge prolaska/neprolaska i cao. Intervjui od 15ak minuta nisu izgubljeno vreme ukoliko su radnici zapravo potrebni.

Hehe

pre 5 godina

Ma da sve je to normalno u poslu, samo se zenama pokusavaju nametati kriterijumi kada biraju partnera. Mora biti sve jedno sto je celav, nizak, kratak ili siromasan, kako kome zatreba.

Smeh

pre 5 godina

Za Igora

Ako imaš bordel, javnu kuću ili eskort posao onda je bitno to što kažeš. U suprotnom razmišljanje ti je poput napaljenog tinejdžera koji mašta o seksi sekretarici. Da li je moguće da ljudi i dalje misle kako se ozbiljni poslovi sklapaju na osnovu seksipila pojedine osobe a ne na osnovu kredibiliteta i stručnosti te firme, osobe sa kojom sklapaju posao.

Ivan

pre 5 godina

@(1, 22. novembar 2018 18:50) Nije, s tim da fudbalerima niko ne trazi da budu lepi - vecina ima face seljaka koji pije ispred prodavnice u Brusu-

gde i pre

pre 5 godina

Normalno je, za taj posao se traze devojke koje imaju odredjene telesne proporcije. Ista prica je i sa manekenkama.
(Saki, 22. novembar 2018 18:52)

Normalno je da se to uradi precutno, kulturno i dostojanstveno, a ne ovako seljacki...
Uz ovako crno-na-belo dokaze, minimalno bi bilo odrezati novcanu kaznu, a moze i neka zatvorska, da malo mucne glavom i shvati neke stvari

A.

pre 5 godina

Poslodavac dobro zna da to nije dozvoljeno, inače bi napisao u oglasu (konkursu) da je potrebno uz biografiju priložiti i "fotografiju cele figure".

A, svi koji pišete da je to u redu, varate se ako mislite da će većina devojaka (ili žena, pa i muškaraca) svoje fotografije da ostavljaju po raznim Inbox-ima poslodavaca.
Tako da, zahtevom za fotografijom je možda več eliminisao neku (sama je odustala) koju bi možda zaposlio da je pozvao na razgovor.

@ Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

Nadam se da se šalite. Jer, poslodavac je hteo SEBI da uštedi vreme na intervjuima (u moje vreme smo to zvali "razgovor"). Verovatno je bilo mnogo kandidata.

Nela

pre 5 godina

Ja sam radila kao promoter i hostesa godinama i u Srbiji i preko....i najnormalnije je da agenciji - date vaše podatke - visina, težina, konfekcijski br, broj obuće, koje jezike govorite i najmanje 2 fotografije....za fakultet vas ne pitaju !!!!!Jer u takvom poslu - juce sam radila sa čokoladama,, danasm za Audi, sutra Wella ( kozmetika za kosu), prekosutra za softversku firmu.. ...

gde i pre

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
(Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

I ja hocu samo da ubrzam proces dobijanja plate, sta kazes da presretnem poslodavca pa mu uzmem pare, umesto da cekam odr. datum, knjizenja, uplate i ostale zakonske gluposti?
Ili npr. "isece" me neka pijana budala u saobracaju i ja ga malo pritvorim i oduzmem mu dozvolu i auto, cisto da ubrzam proces

daTiObjasnim

pre 5 godina

Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.
(Igor, 22. novembar 2018 19:10)

Ako su vam poslovni partneri toliko ozbiljni da sklapaju poslove na osnovu izgleda sekretarice a ne uslova poslovanja, mogu misliti kakvi ste i vi i vasa firma. BTW da imam i ja firmu i zaposlene, cisto da predupredim komentare tipa "ti kad budes imala firmu, radi sta hoces bla bla bla"

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

Ako poslodavac ne sme izgled da postavlja kao uslov za posao promoterke onda bi i moja baba Živka mogla da se prijavi. Lepo izgleda iako ima 80 kg.
(Baba Živkin unuk, 22. novembar 2018 19:46)

ja bih se oduševio nekom bakom promoterkom.
a tvojoj baba Živki želim da je još dugo i živko i zdravko.

no comment

pre 5 godina

ja sam hteo da igram za reprezentaciju Srbije ali me Krstajic diskriminisao kad je video da imam 150 Kila, stvarno se osecam diskriminisanim stalno

Milan

pre 5 godina

@ EU Citizen
Ok kapiram da devojka mora biti bar simpaticna ali ovo uvodjenje nekih mera je totalna budalastina. Po pravilu primaju samo devojke 172 + , vitke a realno da li je u glavi simpaticna, da li ima lep osmeh niko ne pita. Na proslogodisnjem sajmu automobila sve same devojke manekenske visine al sama pojava veoma izvestacena, bez lepog prijatnog osmeha; ruzne u licu. Al zato su moju kolegicu s faksa odbili jer je 163
visine a da su je odabrali skapirali bi da nisu pogresili jer ima osmeh koji pleni . Jako prijatna i lepa pojava, zgodna i lepa. Ali ne uklapa se u 170+.

Vojin

pre 5 godina

Zbog fizičkih karakteristika niko ne sme biti diskrininisan.
Nisu mi dozvolili da igram u Partizanu jer imam dve leve noge,
Ne mogu da budem slikar jer mi se tresu ruke.

Ne preterujmo, za neke poslove je logicno da se traži i izgled.

elem

pre 5 godina

Igor,
A i ta mlada i lepa sekretarica ce sigurno dati sve od sebe na poslu a nece otaljavati posao i pobeci na drugi cim shvati da cete je sutnuti cim malo ostari.
More, treba jos malo granice da se otvore pa da i vi poslodavci shvatite da ne mozete da se izivljavate i menjate zaposlene jer su "napunili 50 godina". Onda ces i ti - sto rece ovaj komentator znati da cenis sposobnu sekretaricu. Sekretarice su tu da drze sve pod kontrolom a ne da klijentima izgledaju lepo. Ako tebi treba sekretarica samo da bi klijenti buljili u nju... To je onda neko drugo zanimanje.

hm

pre 5 godina

Sekretarice su tu da drze sve pod kontrolom a ne da klijentima izgledaju lepo. Ako tebi treba sekretarica samo da bi klijenti buljili u nju... To je onda neko drugo zanimanje.
(elem, 22. novembar 2018 21:40)
Covek uopste nema firmu (rekao je da ja imam na primer...) a i zagoreo je pa zato tako razmislja. Fantaziranje, niti zna sta bi radio da ima svoju firmu niti sta je posao sekretarice niti koje bi probleme imao da ta sekretarica ne radi svoj posao dobro.
Uzgred za te stvari se zaposli vise sekretarica, ja znam jednog koji je imao tri. Dve ribe i jedna koja je radila. Samo treba to sve da placas, ako mozes onda super.

spolja gladac a iznutra jadac

pre 5 godina

Po kom to zakonu neko mene moze da natera da zaposlim neku kao sto kazes ruznu sekretaricu od 50 godina ako ja to ne zelim? Ja recimo imam firmu i imam zaposlene pa ti meni objasni ako je vec drugi komentator nekompetentan po tom pitanju. Svi mi znamo da pakovanje prodaje robu i vrlo cesto je sjajna i lepsa jabuka manje ukusna od one pegave i crvljive ali se ipak bolje prodaje. Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.
(Igor, 22. novembar 2018 19:10)

Tvoj poslovni partner će samo da se zapita da li ti je sekretarica u isto vreme i ljubavnica. Poslovi se na taj način sklapaju još samo u zemljoradničkoj zadruzi.

Bg

pre 5 godina

Komentari pokazuju koliko je ova zemlje seksisticka i sovinisticka! Niko ne kaze da promoterka treba da bude ruzna, ali ne vidim ni zasto bi morala da bude nesto ne znam kako lepa i zgoodna! Valjda je bitno da ima komunikacijske sposobnosti i slicno, jer valjda ne promovise samu sebe i svoj fzicki izgled, vec odredjeni proizvod. Zalosno je sto vecini zena u ovoj zemlji savrseno odgovara ovakav sistem, gde ih neko vrednuje kriterijumima odabira praseta koje ce se zaklati za Bozic - dakle, koliko mesa, koliko masti i slicno...I stoka ce da se grabi za ovaj posao i mislice da je u necemu uspela. Uspela si nesrecnice samo da doprineses opstoj zenomrzackoj i zenopotrosackoj politici u ovoj naopakoj, primitivnoj i seksom opterecenoj zemlji!
(Ja, 23. novembar 2018 06:47)

Najbolji komentar. Sve ostalo je poražavajuća slika primitivne Srbije.

Ima

pre 5 godina

....Valjda u Srbiji nema vecih problema od ruznih zena i uvredjenog ponosa.
(Mr, 23. novembar 2018 00:53)

Ima, problem siromasnih muskaraca i njihovog uvredjenog ponosa

Ja

pre 5 godina

Komentari pokazuju koliko je ova zemlje seksisticka i sovinisticka! Niko ne kaze da promoterka treba da bude ruzna, ali ne vidim ni zasto bi morala da bude nesto ne znam kako lepa i zgoodna! Valjda je bitno da ima komunikacijske sposobnosti i slicno, jer valjda ne promovise samu sebe i svoj fzicki izgled, vec odredjeni proizvod. Zalosno je sto vecini zena u ovoj zemlji savrseno odgovara ovakav sistem, gde ih neko vrednuje kriterijumima odabira praseta koje ce se zaklati za Bozic - dakle, koliko mesa, koliko masti i slicno...I stoka ce da se grabi za ovaj posao i mislice da je u necemu uspela. Uspela si nesrecnice samo da doprineses opstoj zenomrzackoj i zenopotrosackoj politici u ovoj naopakoj, primitivnoj i seksom opterecenoj zemlji!

Dve hiljade za gospodina

pre 5 godina

@ U opisu posla promoterke je da bude lepa i zgodna. Sad cu ja da se zapitam zasto nisam profesionalni kosarkas sa 1.83m. (Petar, 22. novembar 2018 20:53)
Zato sto ti tata nije Nobojsa Covic. :o))))))

M

pre 5 godina

Oko toga da nema diskriminacije, mislim da se uglavnom svi slažemo.... Nego niko ne komentariše platu u slici ovog maila... 200 evra u zlatnom dobu :)
Država duradi nešto, kvare im prosek od 500 evra

Nindza

pre 5 godina

Ne razumem, pa to i jesu JEDINI bitni kvaliteti promoterke. Taj posao ne zahteva nikakvu drugu "strucnost" osim izgleda. Njih obuku, daju im proizvod/promo materijal u ruke, eventualno neku jednostavnu anketu da sprovedu. Ama zaista nikakvo znanje ni o cemu ne trebaju da imaju, niti je ijedan drugi kvalitet bitan osim najsirovijeg fizickog izgleda.

Jer njihov je zadatak da privuku ljude. To moze ili njihov fizicki izgled ili sam brend, treceg nema. Nece u, recimo, prepunoj hali sajma nikog privuci promoterka sa znanjem mikrobiologije ili odlicnim komunikacionim i organizacionim sposobnostima.

Nije se prijavila da bude programer, kasirka, komercijalista, bankarski sluzbenik ili spremacica pa da se ovo smatra diskriminacijom. Ovaj posao JE fizicki izgled.

dipl ing

pre 5 godina

Hajmo ovako: svako se procenjuje po izgledu. Ne mora da znači da "lepi" prolaze bolje, ja sam imala problema jer misle da sam i glupa (ja ne mislim da sam lepa, to mi kažu). Moram da pokazujem i dokazujem i onda (pošto su oni gluplji) im smeta što nisam glupa, a kaaaao izgledam tako kako izgledam.
Muka je što se SVI podaci moraju ostavljati na prijavi za posao, to je grozno, a još se negde traži i slika!
Ova devojka je u pravu, nije ona na prodaju. I da je lepa i da nije, niko ne garantuje da će ona privući ili ne manje ljudi. Uvek će to biti one nasmejane i napadne, ne lepe.
Ne, muškarci nisu toliko diskriminisani po svim pitanjima. Radim terenski posao, ozbiljan, fizički zahtevan, i mogu reći da su mnogo veće seka-perse od žena. Nisam jedina žena. Još su i šovinisti.
Kada bi svi imali poslove naspram sposobnosti, sve bi lepo funkcionisalo.

Redatelj

pre 5 godina

Znači sad ja hoću da napravim predstavu u kojoj se mladi bračni par venčava a moram da zaposlim dva debela drvoseče jer su se oni javili na oglas? Ajte molim vas..

m

pre 5 godina

Ja sam zaista borac za prava zena ali mislim da su s ovim promasili temu. Dobro da nije prijavila neku firmu za foto modele posto su trazili da zena izgleda na određeni nacin.

dule

pre 5 godina

za svoje pare cu da zaposlim koga ja hocu, proizvode treba da reklamira lepa devojka koja ce privuci paznju...kada ste recimo na sajmovima videli male,debele i ruzne da rade na auto standovima???

Mr

pre 5 godina

Diskriminacija je sto se za promotere traze iskljucivo zene, a to sto se traze lepe zene je skroz normalna stvar. Zamislite vidite nekog vepra od 150 kg kako vas startuje da probate/cujete nesto. Pa ne budite licemerni ne bi ga ni/nju pogledali. Nego eto levicarsko ludilo u punom sjaju. Valjda u Srbiji nema vecih problema od ruznih zena i uvredjenog ponosa.

T- Zex

pre 5 godina

Da se ne lazemo , za promocije trebaju atraktivne devojke . E sad sto devojke to smatraju diskriminacijom to je druga stvar. Pa ne mozete se ni kao stjuardesa zaposliti ako ne izgledate atraktivno ili bar prijemcivo. Zamislite promoterku sa viskom kila koja promovise preparate za mrsavljenje ? Ili debeljucu koja deli flajere i promovise vezbaonicu u kraju ?!?!? Ili sto bi rekao Lane Gutovic : neku" neobicno ruznjikavu" koja promovise kozmeticke preparate za lepotu . Lupajte minuse ali sve to ne ide. To vam je kad da krezuba osoba reklamira stomatolosku ordinaciju .... antireklama . Svi to znamo ali promovisemo neku ravnopravnost , ali na krivim primerima.

Ja

pre 5 godina

Koliko ljudi opravdava diskriminaciju! Nije me sokirala vest ali jesu komentari! Dragi moji sunarodnici, citajte malo vise, gledajte edukativne emisije, putujte malo, ovo je tuzno. Srbijo laku noc.

Istina

pre 5 godina

kada ste recimo na sajmovima videli male,debele i ruzne da rade na auto standovima???
(dule, 23. novembar 2018 07:49)

Slazem se potpuno. Uz dobra kola idu dobre ribe i obrnuto.
Samo bas vi muskarci zbog toga non stop kukate ;-)

Protoss

pre 5 godina

U ludackom neoliberalnom kapitalizmu, samo kapitalisti zajedno sa ludackim srpskim nepotizmom imaju sva prava. U Srbiji, poslodavcima i bogatim pojedincima iz oblasti biznisa su data sva zakonska prava da rade sta hoce. O cemu vi diskutujete ovde gospodo, ma mene nije briga dali je neko lepsi ili ruzniji, ja sam dosao da kupim proizvod koji zelim i koji mi se svidja po odredjenim karakteristikama, dali je osoba koja reklamira vise ili mnogo manje lepsa, to me uopste ne interesuje, znam da radi svoj posao i da je zaposlena kao svaka normalna osoba. UA KAPITALISTI, hocete da se bogatite sve vise i vise.

Bojan

pre 5 godina

@ Mr
Ali problem je sto odabrane devojke nisu lepe , one su samo manekenske visine i vitke ali vecina uopste nije lepa. Stave kilo sminke, obuku se malo provokativnije i to je to. A krivi zubi, los ten, glup pogled- blagi uzas. Odbijaju se prelepe devojke prosecne visine i tezine samo zbog nametanja trenda manekenkog tela. A lice ko jos gleda, tako razmisljaju. A meni je lice najbitnije, na sajmu, promociji prici cu devojci koja ima lep osmeh, pogled, i zgodnjikave gradje al da li je 5 kg laksa ili teza od manekenskog ideaala i li je 175 ili 160 visine nebitno je potpuno.
Za te poslove izgled jeste bitan ali vise u smislu prijatnog izgleda. I bolje je uzivo videti te devojke nego birati prema poslatim slikama- tu mnoge ne lice na sebe uzivo.

Marko

pre 5 godina

@ joanikije
Ti mozes da zaposlis koga hoces, ali tvoja percepcija lepog - 180cm plavusa , se mozda ne slaze sa percepcijom npr nekih tvojih poslovnih partnera koji nikako ne vole tu visinu kod zena ni plavuse- vole srednju visinu, brinete, mozda vole da ljulja malo ili bar da nisu mrsave- pa ti ta tvoja uopste ne bude od neke koristi, cak moze da steti ukoliko je poslovnim partnerima bitan izgled tvoje sekretarice u poslu. Evo ja volim zene visine 165-170, oblije - ne debele i vise volim tamnokose nego plavuse. Tvoja od 180 cm bi mi bila odbojna jer prosto ne vidim nista zenstveno u toj visini kod zene. Ja sam 188 ali eto volim srednji rast kod zena. Problem je u definisanju lepog tako da npr ja ne pamtim kad sam video lepu devojku da vrsi promociju- u paketu- a po meni to znaci lepo lice, osmeh, visina oko 168, srednne tezina. Uglavnom su sve koscate visoke oko 180 , konjastog lica , sa puno sminke , bez lepog osmeha. A posto poznajem ukus mojih drugara, prijatelja, kolega znam da se vecini njih ne svidja taj model tela koji se insistira na promocijama od devojaka.

Morpheus

pre 5 godina

Aplicirala je za posao promoterke i zahtevi poslodavca su se sveli na to da ona treba da bude lep...vizuelno privlačna potencijalnim kupcima proizvoda? Zamisli! Tražili da bude lepa! Za posao promoterke? Kako se samo usuđuju?
Neverovatan odgovor? Tipičan primer diskriminacije? Počeo sam da se češem od nervoze, izgrebaću lobanju pa neću biti sposoban da apliciram za posao manekena, iako svi znaju da je to posao za koji sam ja prosto rođen. Ma šta rođen, odo' odmah da se prijavim, pa ako me odbiju zbog viška stomaka i manjka zuba ima da vičem DISKRIMINACIJA! na sav glas!
DISKRIMINACIJA!

Pantelija

pre 5 godina

Nije ova bas sve u pravu! Zamislite samo aviokompaniju koja ima 1000 radnika koji lete svakodnevno po dve-tri destinacije, ako svaki ima 10-tak kilograma viska, oni su ozbiljan trosak - svakog dana prevozite 20-30 tona vise, trosite vise goriva, zagadjujete vise... Mislim da se poslednjih 10-20 godina bas preteruje sa ravnopravnoscu, otisli smo toliko daleko da pokazujemo svu besmislenost toga - zamislite da medju rudarima MORA imati 30% zena, bolesno, zar ne!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vrh drzave nam je tezak 1000 god robije, 22. novembar 2018 20:58)

Nije bolesno. Tipicna musko zanimanje je bilo radnik na naftnoj platformi. Zapadne kompanije su donele zakone o minimalnom broju zena uposlenih u naftnim kompanijama. Kao posledicu toga imamo sve vise i vise zena na naftnim platformama i sve su se odlicno snasle. Uostalom zasto zena ne bi bila zaposlena u rudniku upravljajuci teskom masinom, kao geolog i slicno?

Marijana

pre 5 godina

Nasa zemlja je diskriminatorska u svakom smislu....i odavde normalan covek sa malo vecom inteligencijom mora da ode. Poremecen sistem i vrednosti....sa tim nikad nece stici u Evropu....jer kultura nula, ponasanje nula, spobnost komunikacije nula...za vecinu. Kazem manjina kulturnih obrazovanih mora da ode.

Hm

pre 5 godina

Da samo zaboravljate, ogromna vecina promoterki se obraca zenama kupcima a ne muskarcima.
Mene ne privlaci blazirana manekenka na stiklama vec neko simpatican.

ex_huawei

pre 5 godina

Gluposti. Daj da se ja prijavim za Džokeja pa mi posle bude krivo kad mi kažu da sa svojih 120 kg težine baš i nisam za taj posao.

Ljudske pravice

pre 5 godina

Sta je sledece ? Cekam da se javi neki glupavi programer sa IQ < 50 i da se zali sto ga niko ne prima na posao ! Ili fudbaler koga selektor nije izabrao za reprezentaciju ?

Pedja

pre 5 godina

Nigde ovde nema diskriminacije.
Pravo svakog je da zaposli osobu koja smatra da će najbolje da mu obavlja posao.... po njegovim kriterijumima.
I ja sam hteo da igram košarkaškog centra, ali mi rekoše da sa tom težinom i visinom nema šanse... zato su me oberučke prihvatili u atletici

komentator

pre 5 godina

diskriminacijom prilikom zaposljavanja mogu da se bave državne firme a privatnik mora da ima pravo da zaposli koga god hoće ... ova država je navikla da svoje socijalne probleme rešava preko privatnih firmi, a preko državnih partiske probleme ... užas!!!

Nevena

pre 5 godina

@ milan
Upravo tako. Mene su odbili jer sam za njih nedovoljno visoka a visoka sam 168, imam 52kg. Dve poznanice su zvali jer su oko 175-180 visoke. Nismo isli na razgovor isto su samo trazili visinu i tezinu i sliku linije. Najveca ironija je sto ja imam jako upecatljivo lice, svi me zapaze jer kazu da sijam- cist ten, bele lepe zube, lepe oci, kosu ( sto se ne vidi na slici dovoljno dobro vec uzivo) dok njih dve imaju bubuljicavo lice, krive zube , osmeh koji bas i nije prijatan- i to se ne vidi na slici samo uzivo. Al eto one su samo uz pomoc svoje linije tj visine i tezine dobile taj posao al to sto ce da odbijaju posetioce svojim licem niko ne uzima u obzir. Zato je tesko naci zaista lepu devojku na promocijama jer je bitan samo standar 175-185 visina i tezina oko 50-55 . Kao da ces da gledas tu devojku u noge i visinu , a ne u lice, kada krene da prezentuje proizvod.

Pavle

pre 5 godina

Da se javila na konkurs za web dizajnera ili programera,verovatno jojnebi tražili fotografije u tri profila. Svaka voditeljka na TV treba da ima besprekornu dikciju govora, potrebno obrazovanje i natprosečan fizički izgled.

Ana

pre 5 godina

Vi sto branite ovakav vid diskriminacije, nadam se da cete biti isto toliko glasni u odbrani kada se vi budete nasli na tapetu.
Ako drustvo ne stane na put ovakvom ponasanju, vecina ce u jednom momentu biti diskriminisana.

Ako traze nekog ko treba da zadovoljava odredjene kriterijume lepote, onda to nek lepo u oglasu i napisu. Da zene koji imaju manje od 175 cm i vise od 50 kg ne apliciraju, bez obzira na strucnost.

U stranim zemljama za odredjene poslove (uglavnom bolje pozicije) ljudi iz nasig=h krajeva moraju da menjaju imena kad apliciraju, pa Marije (da ne bi bile Maridze) izbacuju J, Miroslavi postaju Majklovi ili Miselovi... poslodavac ne zeli da ima nekog u firmi ko se preziva na ic, pa Bosnić postaje BoZnik.

Pretpostavljam da se i sa tim slazete, je l' da?

Tako da u kombinaciji ove dve diskriminacije, zena ne samo da ne bi smela da ne bude manekenka, vec ne bi smela ni da bude s nasih prostora.

indijanac neki

pre 5 godina

Da li je diskriminacija to sto u dve najvece prodavnice u beta taunu (da ne reklamiram ni prodavnice ni trzni centar) mi kazu da nemaju niti ce imati moje brojeve jer ne prodaju nista za vise od 185?????

Realista

pre 5 godina

A sta da kazu mladici tj muskarci, obicno se u 99 % slucajeva za promocije traze i biraju iskljucivo devojke. A i puno oglasa se traze iskljucivo radnice bilo preko sajtova za zaposljavanje, bilo preko oglasa u izlozima lokala.

Stefan

pre 5 godina

Diskriminacija će uvek postojati u istom obliku kao što je uvek i bilo, samo što sad moramo da glumimo i lažemo da bismo bili politički korektni.
Ko će zaposliti ružnu i debelu osobu za promotera? Najbolje da neko bez zuba promoviše pastu za zube, da mentalno retardirana osoba promoviše fakultet, da mucavac bude PR kompanije.
Dobro, lagaćemo se, nije problem.

marko

pre 5 godina

Nadam se da se šalite. Jer, poslodavac je hteo SEBI da uštedi vreme na intervjuima (u moje vreme smo to zvali "razgovor"). Verovatno je bilo mnogo kandidata.
(A., 22. novembar 2018 19:59)

Ви се очигледно не шалите, и више је него очигледно да не разумете шири контекст оваквих прича. Зато нам и јесте овако како јесте, па зато и постоје типове чије је време важно па морају да користе везе и везице, па зато морају да прођу кроз црвено, па зато морају да им се шаљу слике, па зато морају да буду привилеговани. Надам се за Ваше а и наше добро да са оваквим примитивним ставом нећете имати прилику да нас представљате било где пред неким са стране и да нас обрукате са бахатошћу и примитивизмом.

оће то

pre 5 godina

@Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim. (Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.
(Mbođ, 22. novembar 2018 18:40) Није ни рекао да не би ценио такву секретарицу, већ да у би у тој ситуацији имао пуно право и слободу да за посао изабере плавушу од 180 која има 25 год.

batko

pre 5 godina

Javlja se na konkurs za promoterku, a ne za dopisnog člana SANU. Pa ko god je bio na sajmu automobila video je da su tamo angažovani oni akrepi na autima, zatim modne revije, ne zna se dal su prozirne koliko su tanke, pa stjuardese...Ma ajde, nek se javi za izbacivača u noćnom klubu pa da vidim da li će proći.

ima li smisla objašnjavati?

pre 5 godina

Postoje poslovi za koje su bitne fizicke karakteristike osobe. 
Neko je napisao da pilot mora da ima dobar vid, da spiker mora da ima pravilan izgovor. 
U marketingu, odnosno promociji, bitno je koja se struktura potrosaca "napada". U reklamama za pivo su najvise sredovecni muskarci, neretko sa stomacicem, u reklamama za penzionere su bake i deke, kad je kozmetika, uvek su neke lepe zene. 
Pa ako je tako, valjda je normalno da poslodavac i na osnovu fizickih karakteristika odabira zaposlene. To nije diskriminacija. 
Diskriminacija je ako poslodavac trazi racunovodju ili pravnika, pa se raspituje za fizicke karakteristike.
(Petar, 22. novembar 2018 19:06)

Pravilan govor nije fizička karakteristika.

buzga

pre 5 godina

sta je tu problem? Ako trazi hostesu, ona treba da izgleda lepo. Kakva diskriminacija? Kada neko vodi racuna kako se hrani, ulaze u svoj izgled i obrazovanje, valjda to treba da ima nekakvog uticaja na poslove koje moze da obavlja. Danas zene mnogo fantaziraju, izmišljaju nekakve organizacije za zaštitu svojih prava... Gde su prava muškaraca da biraju? Zamislite se pre nego sto zagnjurite u frižider u potrazi za sladoledom i slatkišima. Ako hoću da mi radnica lepo izgleda, pored ostalih kvaliteta, valjda imam prava da takvu zaposlim? Neću valjda da dozvolim da mi feministkinje nameću izbor!

Devica

pre 5 godina

Ovakva pitanja poslodavca su u najmanju ruku neprikladna. Rekao bih čudna. Pravo je poslodavca da izabere zaposlenog po svojoj želi. Ako su u pitanju fizičke karakteristike ženske osobe, to može da se uradi na mnogo diskretniji način, kandidatkinja se pozove na razgovor i tu se utvrdi da li poslodavcu odgovora po izgledu, komunikativnosti i sl. Ovo mi izgleda kao i jedan oblik i otvorene polne diskriminacije i objektifikacije žena.

I muški promoteri mogu da privuku odredjenu kategoriju mušterija, na primer suprotnog pola...

A.

pre 5 godina

@ Надам се за Ваше а и наше добро да са оваквим примитивним ставом нећете имати прилику да нас представљате било где пред неким са стране и да нас обрукате са бахатошћу и примитивизмом.
(marko, 23. novembar 2018 06:43)

Da li ste vi poslodavac iz teksta ili samo neko sa savremenim (naprednim) stavom?

Jedino što je "bahato i primitivno" iz teksta je zahtev kandidatu za posao da sliku cele figure POŠALJE na i-mejl adresu.

Inače, prethodnih nekoliko decenija sam u mnogim prilikama predstavljala firme u kojima sam radila i svoj dobro urađen posao, na obostrano zadovoljstvo poslodavaca i moje.

DisordeR

pre 5 godina

Meni je muka od tih "promoterki". Ja da hocu da mi prilaze takve, otisao bih na mesto gde takve i obitavaju. Odem na sajam automobila zbog automobila a ne da gledam sstriptizete. Pogledajte samo reklame za kazina, zapitas se dal je u pitanju reklama za kazino ili za javnu kucu (reklama se vrti na sportklubu).

Igor

pre 5 godina

@Nije bolesno. Tipicna musko zanimanje je bilo radnik na naftnoj platformi. Zapadne kompanije su donele zakone o minimalnom broju zena uposlenih u naftnim kompanijama. Kao posledicu toga imamo sve vise i vise zena na naftnim platformama i sve su se odlicno snasle. Uostalom zasto zena ne bi bila zaposlena u rudniku upravljajuci teskom masinom, kao geolog i slicno?
(Pantelija, 22. novembar 2018 21:20)

Takve zene se u nazem narodu zovu "Zena Muz"!

Nikola

pre 5 godina

Poslodavci ne razumeju da koliko nekoga privlači zgodna sređena promoterka, toliko nekog drugog plaši. Trebaju da ignorišu plitke kriterijume jer će svaka osoba moći da promoviše uspešno kod određenog tipa ljudi. Prvi bih ja na sajmu prišao deki da ga pitam oko motora nešto. A promoterki u miniću i na štiklama nikada ne bih ni reč rekao jer ne bih da misli da je muvam dok je tu zarobljena na štandu. A i plaše me tako napucane, sav se zbunim kada me pogledaju.

Igor

pre 5 godina

@(Smeh, 22. novembar 2018 19:41)

Kada budes mogao ili, pre bih rekao -la, da pricas iz iskustva onda mozemo da nastavimo razgovor. Ovako nema smisla diskutovati o necemu sto niste imali prilike da primetite licno.

Smeh

pre 5 godina

Za Igora

Ako imaš bordel, javnu kuću ili eskort posao onda je bitno to što kažeš. U suprotnom razmišljanje ti je poput napaljenog tinejdžera koji mašta o seksi sekretarici. Da li je moguće da ljudi i dalje misle kako se ozbiljni poslovi sklapaju na osnovu seksipila pojedine osobe a ne na osnovu kredibiliteta i stručnosti te firme, osobe sa kojom sklapaju posao.

gde i pre

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
(Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

I ja hocu samo da ubrzam proces dobijanja plate, sta kazes da presretnem poslodavca pa mu uzmem pare, umesto da cekam odr. datum, knjizenja, uplate i ostale zakonske gluposti?
Ili npr. "isece" me neka pijana budala u saobracaju i ja ga malo pritvorim i oduzmem mu dozvolu i auto, cisto da ubrzam proces

gde i pre

pre 5 godina

Normalno je, za taj posao se traze devojke koje imaju odredjene telesne proporcije. Ista prica je i sa manekenkama.
(Saki, 22. novembar 2018 18:52)

Normalno je da se to uradi precutno, kulturno i dostojanstveno, a ne ovako seljacki...
Uz ovako crno-na-belo dokaze, minimalno bi bilo odrezati novcanu kaznu, a moze i neka zatvorska, da malo mucne glavom i shvati neke stvari

Mbođ

pre 5 godina

Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim.
(Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)

Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.

Joanikije

pre 5 godina

Nije ovo diskriminacija.
Ako se trazi tv spiker, mora da ima tecan i pravilan izgovor. Ako se trazi pilot, mora da ima savrsen vid, ako se trazi tenkista ne sme da bude debeo.
Ako se trazi neko da promovise neki proizvod za mlade, treba da bude mlad, ako je nesto za penzionere onda treba da je star.
Recite mi jednu reklamu gde se vidi ruzna ili debela osoba?
Pravo je svake firme da ljudi koje zaposljava za promociju odabere po kriterijumima koji joj odgovaraju.
Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim.
Ako hocu visokog i snaznog za obezbedjenje takvog cu da zaposlim.

Igor

pre 5 godina

@Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.
(Mbođ, 22. novembar 2018 18:40)

Po kom to zakonu neko mene moze da natera da zaposlim neku kao sto kazes ruznu sekretaricu od 50 godina ako ja to ne zelim? Ja recimo imam firmu i imam zaposlene pa ti meni objasni ako je vec drugi komentator nekompetentan po tom pitanju. Svi mi znamo da pakovanje prodaje robu i vrlo cesto je sjajna i lepsa jabuka manje ukusna od one pegave i crvljive ali se ipak bolje prodaje. Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.

Влада

pre 5 godina

Вероватно је неки гроб, зато се и буни. Где сте ви видели ружну промотерку? Немогуће је то.

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Nije ova bas sve u pravu! Zamislite samo aviokompaniju koja ima 1000 radnika koji lete svakodnevno po dve-tri destinacije, ako svaki ima 10-tak kilograma viska, oni su ozbiljan trosak - svakog dana prevozite 20-30 tona vise, trosite vise goriva, zagadjujete vise... Mislim da se poslednjih 10-20 godina bas preteruje sa ravnopravnoscu, otisli smo toliko daleko da pokazujemo svu besmislenost toga - zamislite da medju rudarima MORA imati 30% zena, bolesno, zar ne!

A.

pre 5 godina

Poslodavac dobro zna da to nije dozvoljeno, inače bi napisao u oglasu (konkursu) da je potrebno uz biografiju priložiti i "fotografiju cele figure".

A, svi koji pišete da je to u redu, varate se ako mislite da će većina devojaka (ili žena, pa i muškaraca) svoje fotografije da ostavljaju po raznim Inbox-ima poslodavaca.
Tako da, zahtevom za fotografijom je možda več eliminisao neku (sama je odustala) koju bi možda zaposlio da je pozvao na razgovor.

@ Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

Nadam se da se šalite. Jer, poslodavac je hteo SEBI da uštedi vreme na intervjuima (u moje vreme smo to zvali "razgovor"). Verovatno je bilo mnogo kandidata.

EU Citizen

pre 5 godina

Kakva crna diskrinacija, možda u očima ideoloških fanatika, ali ja želim da moj proizvod proviše lepa devojka, i to je to, prosto zato eto će se bolje prodavati. Ti što misle da je to "diskriminacija". ružnih, neka sami ulože pare, pa neka slonodno zaposle Kvazimoda i Bepu Džozef, baš. me briga. Uglavnom,. isti lopovi kojo promovišu što veće dranje svih aktivnih i sposobnih ljudi na haračima u korist parazita i birokrata, promovišu i ovakva besmislene politička i birokratska saplitanja da se tim istim nemilosrdno. pljačkanim ljudima maksimalno oteža da taj novac zarade pod bilo kojim izgovorom. Dakle, višestruke. štetočine i kriminalci.

boris

pre 5 godina

Da li je diskriminacija kada se za pevača traži da lepo peva?
Da li je diskriminacija kada se traži fakultet? Pa zaboga, nisu neki krivi što su glupi pa nisu mogli da uče.
...

praporci

pre 5 godina

Lepota prodaje proizvod. Uvek bilo i bice. Atraktivna devojka ne sluzi tu za promociju, ona sluzi da privuce plaznju. Jer, da se ne lazemo, u marketu bi uvek prisli lepoj vitoj devojci nego nekoj debeljuskastoj, neprimetnoj. Proizvod je tu u drugom planu. Ne znam sto se ljuti ova devojka, pa toliko drugih poslova ima, sto mora biti promoterka

eto

pre 5 godina

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.
(Zeleni Zmaj, 22. novembar 2018 18:25)

I ja hocu samo da ubrzam proces dobijanja plate, sta kazes da presretnem poslodavca pa mu uzmem pare, umesto da cekam odr. datum, knjizenja, uplate i ostale zakonske gluposti?
Ili npr. "isece" me neka pijana budala u saobracaju i ja ga malo pritvorim i oduzmem mu dozvolu i auto, cisto da ubrzam proces
(gde i pre, 22. novembar 2018 18:50)

Ili recimo pokreneš vlastitu firmu pa ubrzavaj proces isplate sopstvene plate do mile volje!

kompletni idijoti

pre 5 godina

Evo kod mene ima posao, da se isvcepaju drva, i utovati ugalj.
Ne treba da salje sliku, nek se javi. placa se po ucinku. Uaaa, diskriminacija.

realno

pre 5 godina

Napokon normalni komentari a ne sve neki politicko korektni.Poverenica da se ne uvredi...neke druge bitke neka se biju.Svako ko nudi posao ima pravo da trazi tacno ono sto zeli.Drzava da stvori ambijent pune zaposlenosti i da vidte kako ce se okrenuti situiacija.Pitajte Cehe ,Slovake ,Madjare i Poljake kako izgleda trziste rada.

Лука Лабан

pre 5 godina

Бранкице и остали паразити на буџету, дајте отказ и отворите фирму па да видите колико се реалан живот разликује од ваших либералиних .....

Baba Živkin unuk

pre 5 godina

Ako poslodavac ne sme izgled da postavlja kao uslov za posao promoterke onda bi i moja baba Živka mogla da se prijavi. Lepo izgleda iako ima 80 kg.

Aleksandar

pre 5 godina

Jel diskriminacija što avio kompanije traže da kandidati za stjuardese mogu da dohvate 1.8m. Zamislite izuzetno nisku stjuardesu koja ne može da vam pomogne oko prtljaga, ne može da otvori vrata u slučaju nužde, da dohvati aparat za kafu... Ili zamislite oglas za stjuardese gde se ne navodi potrebna visina i širina, znanje jezika, škola... Svi bi išli na sve konkurse bez mogućnosti da budu primljeni

Mongoloid

pre 5 godina

Pff, ovo je svakodnevnica, ništa novo. Mada, dotična poverenica (za koju lično smatram da je ništa drugo nego fiktivan posao) zaboravlja da postoji dva nivoa "diskriminacije". Žena na fizičkom nivou, a muškaraca na polnom. Naravno, ne daj Bože da se to spomene ili da se neko požali na to, ispašće da je nekorektan prema ženama... Ah, večni krug.

LudZbunjenNormalan

pre 5 godina

Diskriminacija bi bila kada bi ova devojka konkurisala za racunovodstveni sektor. Ovo je klasicna zamena teze, logicno je da ce uvek svaka kompanija da trazi lepe devojke za promoterke...

Hehe

pre 5 godina

Ma da sve je to normalno u poslu, samo se zenama pokusavaju nametati kriterijumi kada biraju partnera. Mora biti sve jedno sto je celav, nizak, kratak ili siromasan, kako kome zatreba.

Ja

pre 5 godina

Koliko ljudi opravdava diskriminaciju! Nije me sokirala vest ali jesu komentari! Dragi moji sunarodnici, citajte malo vise, gledajte edukativne emisije, putujte malo, ovo je tuzno. Srbijo laku noc.

Zeleni Zmaj

pre 5 godina

"zabranjeno je da objavljujete takve oglase ili da na osnovu toga donosite odluku, da tražite posebno pol, godine života, fizički izgled, ako tražite nekom fotografiju da mu dostavite."

Pa čovek samo hoće ubrza ceo proces, da ne moraš da ideš (putuješ, trošiš pare, vreme) bez potrebe na intervju.

buzga

pre 5 godina

sta je tu problem? Ako trazi hostesu, ona treba da izgleda lepo. Kakva diskriminacija? Kada neko vodi racuna kako se hrani, ulaze u svoj izgled i obrazovanje, valjda to treba da ima nekakvog uticaja na poslove koje moze da obavlja. Danas zene mnogo fantaziraju, izmišljaju nekakve organizacije za zaštitu svojih prava... Gde su prava muškaraca da biraju? Zamislite se pre nego sto zagnjurite u frižider u potrazi za sladoledom i slatkišima. Ako hoću da mi radnica lepo izgleda, pored ostalih kvaliteta, valjda imam prava da takvu zaposlim? Neću valjda da dozvolim da mi feministkinje nameću izbor!

Ja

pre 5 godina

Komentari pokazuju koliko je ova zemlje seksisticka i sovinisticka! Niko ne kaze da promoterka treba da bude ruzna, ali ne vidim ni zasto bi morala da bude nesto ne znam kako lepa i zgoodna! Valjda je bitno da ima komunikacijske sposobnosti i slicno, jer valjda ne promovise samu sebe i svoj fzicki izgled, vec odredjeni proizvod. Zalosno je sto vecini zena u ovoj zemlji savrseno odgovara ovakav sistem, gde ih neko vrednuje kriterijumima odabira praseta koje ce se zaklati za Bozic - dakle, koliko mesa, koliko masti i slicno...I stoka ce da se grabi za ovaj posao i mislice da je u necemu uspela. Uspela si nesrecnice samo da doprineses opstoj zenomrzackoj i zenopotrosackoj politici u ovoj naopakoj, primitivnoj i seksom opterecenoj zemlji!

dule

pre 5 godina

za svoje pare cu da zaposlim koga ja hocu, proizvode treba da reklamira lepa devojka koja ce privuci paznju...kada ste recimo na sajmovima videli male,debele i ruzne da rade na auto standovima???

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Recite mi jednu reklamu gde se vidi ruzna ili debela osoba? 
(Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)
Noblice i reklame za pivo

Laza

pre 5 godina

Svako zaposljavanje gde postoji vise kandidata, a mora se izabrati jedan je neka vrsta diskriminacije. Kao sto je nekome potrebna strucna osoba u necemu, tako je nekome potrebna osoba prijatne spoljasnosti zarad nekog posla. Postoji jako puno poslova (i to nisu specijalci ili ronioci koje je navela Bankica) gde je jako bitno da osoba bude vrlo zgodna ili mlada ili visoka ili mrsava ili sta god. Ne razumem zasto producent filma ima tu lagodnost da po scenariju moze da bira osobe kako on to zeli, a poslodavac po svom scenariju to ne moze.

Kaznjavanjem poslodavaca zbog ovakvih diskriminatorskih pitanja nece se resiti problem. Poslodavci ce i dalje traziti osobu sa diskriminatorskim osobinama koje oni imaju u planu, ali ce oglasi biti neutralni, vise ce se javljati kandidata, formalno ce morati sa svakim kandidatom da se obavi intervju i na kraju ce opet visoka, mrsava, mlada ili zgodna osoba dobiti posao, ali ce sve biti po proceduri.

marko

pre 5 godina

Nadam se da se šalite. Jer, poslodavac je hteo SEBI da uštedi vreme na intervjuima (u moje vreme smo to zvali "razgovor"). Verovatno je bilo mnogo kandidata.
(A., 22. novembar 2018 19:59)

Ви се очигледно не шалите, и више је него очигледно да не разумете шири контекст оваквих прича. Зато нам и јесте овако како јесте, па зато и постоје типове чије је време важно па морају да користе везе и везице, па зато морају да прођу кроз црвено, па зато морају да им се шаљу слике, па зато морају да буду привилеговани. Надам се за Ваше а и наше добро да са оваквим примитивним ставом нећете имати прилику да нас представљате било где пред неким са стране и да нас обрукате са бахатошћу и примитивизмом.

Mr

pre 5 godina

Diskriminacija je sto se za promotere traze iskljucivo zene, a to sto se traze lepe zene je skroz normalna stvar. Zamislite vidite nekog vepra od 150 kg kako vas startuje da probate/cujete nesto. Pa ne budite licemerni ne bi ga ni/nju pogledali. Nego eto levicarsko ludilo u punom sjaju. Valjda u Srbiji nema vecih problema od ruznih zena i uvredjenog ponosa.

Petar

pre 5 godina

Postoje poslovi za koje su bitne fizicke karakteristike osobe.
Neko je napisao da pilot mora da ima dobar vid, da spiker mora da ima pravilan izgovor.
U marketingu, odnosno promociji, bitno je koja se struktura potrosaca "napada". U reklamama za pivo su najvise sredovecni muskarci, neretko sa stomacicem, u reklamama za penzionere su bake i deke, kad je kozmetika, uvek su neke lepe zene.
Pa ako je tako, valjda je normalno da poslodavac i na osnovu fizickih karakteristika odabira zaposlene. To nije diskriminacija.
Diskriminacija je ako poslodavac trazi racunovodju ili pravnika, pa se raspituje za fizicke karakteristike.

Redatelj

pre 5 godina

Znači sad ja hoću da napravim predstavu u kojoj se mladi bračni par venčava a moram da zaposlim dva debela drvoseče jer su se oni javili na oglas? Ajte molim vas..

Morpheus

pre 5 godina

Aplicirala je za posao promoterke i zahtevi poslodavca su se sveli na to da ona treba da bude lep...vizuelno privlačna potencijalnim kupcima proizvoda? Zamisli! Tražili da bude lepa! Za posao promoterke? Kako se samo usuđuju?
Neverovatan odgovor? Tipičan primer diskriminacije? Počeo sam da se češem od nervoze, izgrebaću lobanju pa neću biti sposoban da apliciram za posao manekena, iako svi znaju da je to posao za koji sam ja prosto rođen. Ma šta rođen, odo' odmah da se prijavim, pa ako me odbiju zbog viška stomaka i manjka zuba ima da vičem DISKRIMINACIJA! na sav glas!
DISKRIMINACIJA!

Bg

pre 5 godina

Komentari pokazuju koliko je ova zemlje seksisticka i sovinisticka! Niko ne kaze da promoterka treba da bude ruzna, ali ne vidim ni zasto bi morala da bude nesto ne znam kako lepa i zgoodna! Valjda je bitno da ima komunikacijske sposobnosti i slicno, jer valjda ne promovise samu sebe i svoj fzicki izgled, vec odredjeni proizvod. Zalosno je sto vecini zena u ovoj zemlji savrseno odgovara ovakav sistem, gde ih neko vrednuje kriterijumima odabira praseta koje ce se zaklati za Bozic - dakle, koliko mesa, koliko masti i slicno...I stoka ce da se grabi za ovaj posao i mislice da je u necemu uspela. Uspela si nesrecnice samo da doprineses opstoj zenomrzackoj i zenopotrosackoj politici u ovoj naopakoj, primitivnoj i seksom opterecenoj zemlji!
(Ja, 23. novembar 2018 06:47)

Najbolji komentar. Sve ostalo je poražavajuća slika primitivne Srbije.

Ivan

pre 5 godina

@(1, 22. novembar 2018 18:50) Nije, s tim da fudbalerima niko ne trazi da budu lepi - vecina ima face seljaka koji pije ispred prodavnice u Brusu-

Pedja

pre 5 godina

Nigde ovde nema diskriminacije.
Pravo svakog je da zaposli osobu koja smatra da će najbolje da mu obavlja posao.... po njegovim kriterijumima.
I ja sam hteo da igram košarkaškog centra, ali mi rekoše da sa tom težinom i visinom nema šanse... zato su me oberučke prihvatili u atletici

milosnish

pre 5 godina

ljudi traže visoku, vitku, uočljivu, jeste ružno, priznajem, ali svakome je u interesu da što lakše proda kroz bazične, životinjske instikte, hrana i sek.

Pantelija

pre 5 godina

Nije ova bas sve u pravu! Zamislite samo aviokompaniju koja ima 1000 radnika koji lete svakodnevno po dve-tri destinacije, ako svaki ima 10-tak kilograma viska, oni su ozbiljan trosak - svakog dana prevozite 20-30 tona vise, trosite vise goriva, zagadjujete vise... Mislim da se poslednjih 10-20 godina bas preteruje sa ravnopravnoscu, otisli smo toliko daleko da pokazujemo svu besmislenost toga - zamislite da medju rudarima MORA imati 30% zena, bolesno, zar ne!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vrh drzave nam je tezak 1000 god robije, 22. novembar 2018 20:58)

Nije bolesno. Tipicna musko zanimanje je bilo radnik na naftnoj platformi. Zapadne kompanije su donele zakone o minimalnom broju zena uposlenih u naftnim kompanijama. Kao posledicu toga imamo sve vise i vise zena na naftnim platformama i sve su se odlicno snasle. Uostalom zasto zena ne bi bila zaposlena u rudniku upravljajuci teskom masinom, kao geolog i slicno?

daTiObjasnim

pre 5 godina

Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.
(Igor, 22. novembar 2018 19:10)

Ako su vam poslovni partneri toliko ozbiljni da sklapaju poslove na osnovu izgleda sekretarice a ne uslova poslovanja, mogu misliti kakvi ste i vi i vasa firma. BTW da imam i ja firmu i zaposlene, cisto da predupredim komentare tipa "ti kad budes imala firmu, radi sta hoces bla bla bla"

Ana

pre 5 godina

Vi sto branite ovakav vid diskriminacije, nadam se da cete biti isto toliko glasni u odbrani kada se vi budete nasli na tapetu.
Ako drustvo ne stane na put ovakvom ponasanju, vecina ce u jednom momentu biti diskriminisana.

Ako traze nekog ko treba da zadovoljava odredjene kriterijume lepote, onda to nek lepo u oglasu i napisu. Da zene koji imaju manje od 175 cm i vise od 50 kg ne apliciraju, bez obzira na strucnost.

U stranim zemljama za odredjene poslove (uglavnom bolje pozicije) ljudi iz nasig=h krajeva moraju da menjaju imena kad apliciraju, pa Marije (da ne bi bile Maridze) izbacuju J, Miroslavi postaju Majklovi ili Miselovi... poslodavac ne zeli da ima nekog u firmi ko se preziva na ic, pa Bosnić postaje BoZnik.

Pretpostavljam da se i sa tim slazete, je l' da?

Tako da u kombinaciji ove dve diskriminacije, zena ne samo da ne bi smela da ne bude manekenka, vec ne bi smela ni da bude s nasih prostora.

T- Zex

pre 5 godina

Da se ne lazemo , za promocije trebaju atraktivne devojke . E sad sto devojke to smatraju diskriminacijom to je druga stvar. Pa ne mozete se ni kao stjuardesa zaposliti ako ne izgledate atraktivno ili bar prijemcivo. Zamislite promoterku sa viskom kila koja promovise preparate za mrsavljenje ? Ili debeljucu koja deli flajere i promovise vezbaonicu u kraju ?!?!? Ili sto bi rekao Lane Gutovic : neku" neobicno ruznjikavu" koja promovise kozmeticke preparate za lepotu . Lupajte minuse ali sve to ne ide. To vam je kad da krezuba osoba reklamira stomatolosku ordinaciju .... antireklama . Svi to znamo ali promovisemo neku ravnopravnost , ali na krivim primerima.

Pavle

pre 5 godina

Da se javila na konkurs za web dizajnera ili programera,verovatno jojnebi tražili fotografije u tri profila. Svaka voditeljka na TV treba da ima besprekornu dikciju govora, potrebno obrazovanje i natprosečan fizički izgled.

Vojin

pre 5 godina

Zbog fizičkih karakteristika niko ne sme biti diskrininisan.
Nisu mi dozvolili da igram u Partizanu jer imam dve leve noge,
Ne mogu da budem slikar jer mi se tresu ruke.

Ne preterujmo, za neke poslove je logicno da se traži i izgled.

Nindza

pre 5 godina

Ne razumem, pa to i jesu JEDINI bitni kvaliteti promoterke. Taj posao ne zahteva nikakvu drugu "strucnost" osim izgleda. Njih obuku, daju im proizvod/promo materijal u ruke, eventualno neku jednostavnu anketu da sprovedu. Ama zaista nikakvo znanje ni o cemu ne trebaju da imaju, niti je ijedan drugi kvalitet bitan osim najsirovijeg fizickog izgleda.

Jer njihov je zadatak da privuku ljude. To moze ili njihov fizicki izgled ili sam brend, treceg nema. Nece u, recimo, prepunoj hali sajma nikog privuci promoterka sa znanjem mikrobiologije ili odlicnim komunikacionim i organizacionim sposobnostima.

Nije se prijavila da bude programer, kasirka, komercijalista, bankarski sluzbenik ili spremacica pa da se ovo smatra diskriminacijom. Ovaj posao JE fizicki izgled.

spolja gladac a iznutra jadac

pre 5 godina

Po kom to zakonu neko mene moze da natera da zaposlim neku kao sto kazes ruznu sekretaricu od 50 godina ako ja to ne zelim? Ja recimo imam firmu i imam zaposlene pa ti meni objasni ako je vec drugi komentator nekompetentan po tom pitanju. Svi mi znamo da pakovanje prodaje robu i vrlo cesto je sjajna i lepsa jabuka manje ukusna od one pegave i crvljive ali se ipak bolje prodaje. Poslovni partner koji po ulasku u moju kancelariju vidi lepu, mladu i sarmantnu sekretaricu postaje opusteniji i sa njim je skoro po pravilu lakse sklopiti posao nego kada takvog prvog utiska nema. Mogu to feministkinje gledati kako im je volja ali to su cinjenice. Glup zakon da gluplji ne moze biti. Na kraju sve ipak ostaje po starom samo kriterijume za radnike treba motati u lepsi celofan i problem resen. U krajnjem slucaju je potrebno potrositi malo vise vremena na intervjue jer valja ispostovati i onu drugu stranu koja vam uopste ne treba.
(Igor, 22. novembar 2018 19:10)

Tvoj poslovni partner će samo da se zapita da li ti je sekretarica u isto vreme i ljubavnica. Poslovi se na taj način sklapaju još samo u zemljoradničkoj zadruzi.

Marijana

pre 5 godina

Nasa zemlja je diskriminatorska u svakom smislu....i odavde normalan covek sa malo vecom inteligencijom mora da ode. Poremecen sistem i vrednosti....sa tim nikad nece stici u Evropu....jer kultura nula, ponasanje nula, spobnost komunikacije nula...za vecinu. Kazem manjina kulturnih obrazovanih mora da ode.

ima li smisla objašnjavati?

pre 5 godina

Postoje poslovi za koje su bitne fizicke karakteristike osobe. 
Neko je napisao da pilot mora da ima dobar vid, da spiker mora da ima pravilan izgovor. 
U marketingu, odnosno promociji, bitno je koja se struktura potrosaca "napada". U reklamama za pivo su najvise sredovecni muskarci, neretko sa stomacicem, u reklamama za penzionere su bake i deke, kad je kozmetika, uvek su neke lepe zene. 
Pa ako je tako, valjda je normalno da poslodavac i na osnovu fizickih karakteristika odabira zaposlene. To nije diskriminacija. 
Diskriminacija je ako poslodavac trazi racunovodju ili pravnika, pa se raspituje za fizicke karakteristike.
(Petar, 22. novembar 2018 19:06)

Pravilan govor nije fizička karakteristika.

Protoss

pre 5 godina

U ludackom neoliberalnom kapitalizmu, samo kapitalisti zajedno sa ludackim srpskim nepotizmom imaju sva prava. U Srbiji, poslodavcima i bogatim pojedincima iz oblasti biznisa su data sva zakonska prava da rade sta hoce. O cemu vi diskutujete ovde gospodo, ma mene nije briga dali je neko lepsi ili ruzniji, ja sam dosao da kupim proizvod koji zelim i koji mi se svidja po odredjenim karakteristikama, dali je osoba koja reklamira vise ili mnogo manje lepsa, to me uopste ne interesuje, znam da radi svoj posao i da je zaposlena kao svaka normalna osoba. UA KAPITALISTI, hocete da se bogatite sve vise i vise.

no comment

pre 5 godina

ja sam hteo da igram za reprezentaciju Srbije ali me Krstajic diskriminisao kad je video da imam 150 Kila, stvarno se osecam diskriminisanim stalno

Nela

pre 5 godina

Ja sam radila kao promoter i hostesa godinama i u Srbiji i preko....i najnormalnije je da agenciji - date vaše podatke - visina, težina, konfekcijski br, broj obuće, koje jezike govorite i najmanje 2 fotografije....za fakultet vas ne pitaju !!!!!Jer u takvom poslu - juce sam radila sa čokoladama,, danasm za Audi, sutra Wella ( kozmetika za kosu), prekosutra za softversku firmu.. ...

Nevena

pre 5 godina

@ milan
Upravo tako. Mene su odbili jer sam za njih nedovoljno visoka a visoka sam 168, imam 52kg. Dve poznanice su zvali jer su oko 175-180 visoke. Nismo isli na razgovor isto su samo trazili visinu i tezinu i sliku linije. Najveca ironija je sto ja imam jako upecatljivo lice, svi me zapaze jer kazu da sijam- cist ten, bele lepe zube, lepe oci, kosu ( sto se ne vidi na slici dovoljno dobro vec uzivo) dok njih dve imaju bubuljicavo lice, krive zube , osmeh koji bas i nije prijatan- i to se ne vidi na slici samo uzivo. Al eto one su samo uz pomoc svoje linije tj visine i tezine dobile taj posao al to sto ce da odbijaju posetioce svojim licem niko ne uzima u obzir. Zato je tesko naci zaista lepu devojku na promocijama jer je bitan samo standar 175-185 visina i tezina oko 50-55 . Kao da ces da gledas tu devojku u noge i visinu , a ne u lice, kada krene da prezentuje proizvod.

Igor

pre 5 godina

@(Smeh, 22. novembar 2018 19:41)

Kada budes mogao ili, pre bih rekao -la, da pricas iz iskustva onda mozemo da nastavimo razgovor. Ovako nema smisla diskutovati o necemu sto niste imali prilike da primetite licno.

m

pre 5 godina

Ja sam zaista borac za prava zena ali mislim da su s ovim promasili temu. Dobro da nije prijavila neku firmu za foto modele posto su trazili da zena izgleda na određeni nacin.

Ljudske pravice

pre 5 godina

Sta je sledece ? Cekam da se javi neki glupavi programer sa IQ < 50 i da se zali sto ga niko ne prima na posao ! Ili fudbaler koga selektor nije izabrao za reprezentaciju ?

оће то

pre 5 godina

@Ako ja hocu da imam u svoj firmi za sekretaricu plavusu od 180 koja ima 25 god, takvu cu da zaposlim. (Joanikije, 22. novembar 2018 18:07)Ti da imaš firmu, itekako bi znao da ceniš ružnu a sposobnu sekretaricu.
(Mbođ, 22. novembar 2018 18:40) Није ни рекао да не би ценио такву секретарицу, већ да у би у тој ситуацији имао пуно право и слободу да за посао изабере плавушу од 180 која има 25 год.

komentator

pre 5 godina

diskriminacijom prilikom zaposljavanja mogu da se bave državne firme a privatnik mora da ima pravo da zaposli koga god hoće ... ova država je navikla da svoje socijalne probleme rešava preko privatnih firmi, a preko državnih partiske probleme ... užas!!!

dipl ing

pre 5 godina

Hajmo ovako: svako se procenjuje po izgledu. Ne mora da znači da "lepi" prolaze bolje, ja sam imala problema jer misle da sam i glupa (ja ne mislim da sam lepa, to mi kažu). Moram da pokazujem i dokazujem i onda (pošto su oni gluplji) im smeta što nisam glupa, a kaaaao izgledam tako kako izgledam.
Muka je što se SVI podaci moraju ostavljati na prijavi za posao, to je grozno, a još se negde traži i slika!
Ova devojka je u pravu, nije ona na prodaju. I da je lepa i da nije, niko ne garantuje da će ona privući ili ne manje ljudi. Uvek će to biti one nasmejane i napadne, ne lepe.
Ne, muškarci nisu toliko diskriminisani po svim pitanjima. Radim terenski posao, ozbiljan, fizički zahtevan, i mogu reći da su mnogo veće seka-perse od žena. Nisam jedina žena. Još su i šovinisti.
Kada bi svi imali poslove naspram sposobnosti, sve bi lepo funkcionisalo.

Ima

pre 5 godina

....Valjda u Srbiji nema vecih problema od ruznih zena i uvredjenog ponosa.
(Mr, 23. novembar 2018 00:53)

Ima, problem siromasnih muskaraca i njihovog uvredjenog ponosa

ex_huawei

pre 5 godina

Gluposti. Daj da se ja prijavim za Džokeja pa mi posle bude krivo kad mi kažu da sa svojih 120 kg težine baš i nisam za taj posao.

Stefan

pre 5 godina

Diskriminacija će uvek postojati u istom obliku kao što je uvek i bilo, samo što sad moramo da glumimo i lažemo da bismo bili politički korektni.
Ko će zaposliti ružnu i debelu osobu za promotera? Najbolje da neko bez zuba promoviše pastu za zube, da mentalno retardirana osoba promoviše fakultet, da mucavac bude PR kompanije.
Dobro, lagaćemo se, nije problem.

Devica

pre 5 godina

Ovakva pitanja poslodavca su u najmanju ruku neprikladna. Rekao bih čudna. Pravo je poslodavca da izabere zaposlenog po svojoj želi. Ako su u pitanju fizičke karakteristike ženske osobe, to može da se uradi na mnogo diskretniji način, kandidatkinja se pozove na razgovor i tu se utvrdi da li poslodavcu odgovora po izgledu, komunikativnosti i sl. Ovo mi izgleda kao i jedan oblik i otvorene polne diskriminacije i objektifikacije žena.

I muški promoteri mogu da privuku odredjenu kategoriju mušterija, na primer suprotnog pola...

batko

pre 5 godina

Javlja se na konkurs za promoterku, a ne za dopisnog člana SANU. Pa ko god je bio na sajmu automobila video je da su tamo angažovani oni akrepi na autima, zatim modne revije, ne zna se dal su prozirne koliko su tanke, pa stjuardese...Ma ajde, nek se javi za izbacivača u noćnom klubu pa da vidim da li će proći.

Igor

pre 5 godina

@Nije bolesno. Tipicna musko zanimanje je bilo radnik na naftnoj platformi. Zapadne kompanije su donele zakone o minimalnom broju zena uposlenih u naftnim kompanijama. Kao posledicu toga imamo sve vise i vise zena na naftnim platformama i sve su se odlicno snasle. Uostalom zasto zena ne bi bila zaposlena u rudniku upravljajuci teskom masinom, kao geolog i slicno?
(Pantelija, 22. novembar 2018 21:20)

Takve zene se u nazem narodu zovu "Zena Muz"!

Milan

pre 5 godina

@ EU Citizen
Ok kapiram da devojka mora biti bar simpaticna ali ovo uvodjenje nekih mera je totalna budalastina. Po pravilu primaju samo devojke 172 + , vitke a realno da li je u glavi simpaticna, da li ima lep osmeh niko ne pita. Na proslogodisnjem sajmu automobila sve same devojke manekenske visine al sama pojava veoma izvestacena, bez lepog prijatnog osmeha; ruzne u licu. Al zato su moju kolegicu s faksa odbili jer je 163
visine a da su je odabrali skapirali bi da nisu pogresili jer ima osmeh koji pleni . Jako prijatna i lepa pojava, zgodna i lepa. Ali ne uklapa se u 170+.

Istina

pre 5 godina

kada ste recimo na sajmovima videli male,debele i ruzne da rade na auto standovima???
(dule, 23. novembar 2018 07:49)

Slazem se potpuno. Uz dobra kola idu dobre ribe i obrnuto.
Samo bas vi muskarci zbog toga non stop kukate ;-)

M

pre 5 godina

Oko toga da nema diskriminacije, mislim da se uglavnom svi slažemo.... Nego niko ne komentariše platu u slici ovog maila... 200 evra u zlatnom dobu :)
Država duradi nešto, kvare im prosek od 500 evra

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

Ako poslodavac ne sme izgled da postavlja kao uslov za posao promoterke onda bi i moja baba Živka mogla da se prijavi. Lepo izgleda iako ima 80 kg.
(Baba Živkin unuk, 22. novembar 2018 19:46)

ja bih se oduševio nekom bakom promoterkom.
a tvojoj baba Živki želim da je još dugo i živko i zdravko.

hm

pre 5 godina

Sekretarice su tu da drze sve pod kontrolom a ne da klijentima izgledaju lepo. Ako tebi treba sekretarica samo da bi klijenti buljili u nju... To je onda neko drugo zanimanje.
(elem, 22. novembar 2018 21:40)
Covek uopste nema firmu (rekao je da ja imam na primer...) a i zagoreo je pa zato tako razmislja. Fantaziranje, niti zna sta bi radio da ima svoju firmu niti sta je posao sekretarice niti koje bi probleme imao da ta sekretarica ne radi svoj posao dobro.
Uzgred za te stvari se zaposli vise sekretarica, ja znam jednog koji je imao tri. Dve ribe i jedna koja je radila. Samo treba to sve da placas, ako mozes onda super.

Dve hiljade za gospodina

pre 5 godina

@ U opisu posla promoterke je da bude lepa i zgodna. Sad cu ja da se zapitam zasto nisam profesionalni kosarkas sa 1.83m. (Petar, 22. novembar 2018 20:53)
Zato sto ti tata nije Nobojsa Covic. :o))))))

Marko

pre 5 godina

@ joanikije
Ti mozes da zaposlis koga hoces, ali tvoja percepcija lepog - 180cm plavusa , se mozda ne slaze sa percepcijom npr nekih tvojih poslovnih partnera koji nikako ne vole tu visinu kod zena ni plavuse- vole srednju visinu, brinete, mozda vole da ljulja malo ili bar da nisu mrsave- pa ti ta tvoja uopste ne bude od neke koristi, cak moze da steti ukoliko je poslovnim partnerima bitan izgled tvoje sekretarice u poslu. Evo ja volim zene visine 165-170, oblije - ne debele i vise volim tamnokose nego plavuse. Tvoja od 180 cm bi mi bila odbojna jer prosto ne vidim nista zenstveno u toj visini kod zene. Ja sam 188 ali eto volim srednji rast kod zena. Problem je u definisanju lepog tako da npr ja ne pamtim kad sam video lepu devojku da vrsi promociju- u paketu- a po meni to znaci lepo lice, osmeh, visina oko 168, srednne tezina. Uglavnom su sve koscate visoke oko 180 , konjastog lica , sa puno sminke , bez lepog osmeha. A posto poznajem ukus mojih drugara, prijatelja, kolega znam da se vecini njih ne svidja taj model tela koji se insistira na promocijama od devojaka.

A.

pre 5 godina

@ Надам се за Ваше а и наше добро да са оваквим примитивним ставом нећете имати прилику да нас представљате било где пред неким са стране и да нас обрукате са бахатошћу и примитивизмом.
(marko, 23. novembar 2018 06:43)

Da li ste vi poslodavac iz teksta ili samo neko sa savremenim (naprednim) stavom?

Jedino što je "bahato i primitivno" iz teksta je zahtev kandidatu za posao da sliku cele figure POŠALJE na i-mejl adresu.

Inače, prethodnih nekoliko decenija sam u mnogim prilikama predstavljala firme u kojima sam radila i svoj dobro urađen posao, na obostrano zadovoljstvo poslodavaca i moje.

elem

pre 5 godina

Igor,
A i ta mlada i lepa sekretarica ce sigurno dati sve od sebe na poslu a nece otaljavati posao i pobeci na drugi cim shvati da cete je sutnuti cim malo ostari.
More, treba jos malo granice da se otvore pa da i vi poslodavci shvatite da ne mozete da se izivljavate i menjate zaposlene jer su "napunili 50 godina". Onda ces i ti - sto rece ovaj komentator znati da cenis sposobnu sekretaricu. Sekretarice su tu da drze sve pod kontrolom a ne da klijentima izgledaju lepo. Ako tebi treba sekretarica samo da bi klijenti buljili u nju... To je onda neko drugo zanimanje.

indijanac neki

pre 5 godina

Da li je diskriminacija to sto u dve najvece prodavnice u beta taunu (da ne reklamiram ni prodavnice ni trzni centar) mi kazu da nemaju niti ce imati moje brojeve jer ne prodaju nista za vise od 185?????

Bojan

pre 5 godina

@ Mr
Ali problem je sto odabrane devojke nisu lepe , one su samo manekenske visine i vitke ali vecina uopste nije lepa. Stave kilo sminke, obuku se malo provokativnije i to je to. A krivi zubi, los ten, glup pogled- blagi uzas. Odbijaju se prelepe devojke prosecne visine i tezine samo zbog nametanja trenda manekenkog tela. A lice ko jos gleda, tako razmisljaju. A meni je lice najbitnije, na sajmu, promociji prici cu devojci koja ima lep osmeh, pogled, i zgodnjikave gradje al da li je 5 kg laksa ili teza od manekenskog ideaala i li je 175 ili 160 visine nebitno je potpuno.
Za te poslove izgled jeste bitan ali vise u smislu prijatnog izgleda. I bolje je uzivo videti te devojke nego birati prema poslatim slikama- tu mnoge ne lice na sebe uzivo.

Hm

pre 5 godina

Da samo zaboravljate, ogromna vecina promoterki se obraca zenama kupcima a ne muskarcima.
Mene ne privlaci blazirana manekenka na stiklama vec neko simpatican.

dh

pre 5 godina

Kakvo neiskustvo poslodavca. Intervju uz povratnu informaciju koja ne ukljucije diskriminaciju resava ovo. Procenis na intervjuu sta ti je potrebno, navedes izmisljene razloge prolaska/neprolaska i cao. Intervjui od 15ak minuta nisu izgubljeno vreme ukoliko su radnici zapravo potrebni.

Realista

pre 5 godina

A sta da kazu mladici tj muskarci, obicno se u 99 % slucajeva za promocije traze i biraju iskljucivo devojke. A i puno oglasa se traze iskljucivo radnice bilo preko sajtova za zaposljavanje, bilo preko oglasa u izlozima lokala.

DisordeR

pre 5 godina

Meni je muka od tih "promoterki". Ja da hocu da mi prilaze takve, otisao bih na mesto gde takve i obitavaju. Odem na sajam automobila zbog automobila a ne da gledam sstriptizete. Pogledajte samo reklame za kazina, zapitas se dal je u pitanju reklama za kazino ili za javnu kucu (reklama se vrti na sportklubu).

Nikola

pre 5 godina

Poslodavci ne razumeju da koliko nekoga privlači zgodna sređena promoterka, toliko nekog drugog plaši. Trebaju da ignorišu plitke kriterijume jer će svaka osoba moći da promoviše uspešno kod određenog tipa ljudi. Prvi bih ja na sajmu prišao deki da ga pitam oko motora nešto. A promoterki u miniću i na štiklama nikada ne bih ni reč rekao jer ne bih da misli da je muvam dok je tu zarobljena na štandu. A i plaše me tako napucane, sav se zbunim kada me pogledaju.