"Muževi nemaju razumevanja za postporođajnu depresiju i govore ženama da su razmažene" VIDEO

Utorak, 23.02.2021.

16:38

Izvor: B92/Prva

"Muževi nemaju razumevanja za postporoðajnu depresiju i govore ženama da su razmažene" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

anima

pre 3 godine

(yahoo, 24. februar 2021 21:32)

Prenaduvano ti je kad se neko ubije ili ubije dete zbog hormonskog disbalansa koji ne moze da kontrolise?

Lola

pre 3 godine

Moja je baba, na selu, u godinama odmah posle 2. svetskog rata patila od postporodjajne depresije - kada je rodila moju majku, svoje drugo dete. U trenutku ludila je krenula da udavi bebu u bunaru, zaustavila ju je svekrva.
A bila je dobra, pozrtvovana majka, i divna baka, i nikada joj se kasnije nikakav trenutak ludila nije desio.

Mastrangello

pre 3 godine

Drage devojke,

Menjao bih za 5 postporodjajnih depresija - jednu, celozivotnu, visedecenijsku, 35-ogodisnju depresiju, uzrokovanu nesposobnoscu, neumenja, neznanja, nemogucnosti, nepozeljnosti da dodjem do seksa, i upoznam sexualni zivot i razmenu strasti...

Sifra: pomozite!

Žukva

pre 3 godine

Ali kako oni znaju sve o babama, sunce ti zarko. Ni jedan da gukne kakvi su im bili muski preci! Mozda mi nismo kao vase babe, ali niste vi ni do kolena nasim dedama pa smo valjda egal! A ovog sto je babi koja je rintala ceo zivot uvalio jos i njegovu decu da cuva (u tim godinama) necu ni da komentarisem. Tako oni postuju te zene koje verbalno kuju u zvezde!

yahoo

pre 3 godine

Sad ce nasi muskarci da obaveste ceo svet kako postporodjajna depresija ne postoji. Nemaju lekari pojma, Srbende znaju.
(Milos, 24. februar 2021 16:27)
Ne, pametnjakovicu, ali ce, kao i Amerikancine, Englescine i ostali na koje imas fetisisticku reakciju reci, kao i te Srbende, da je problem prenaduvan, kao i uostalom tri cetvrtine zenskih problema danas

Apsolutno fantasticno

pre 3 godine

U naslovu teksta stoji postporodjajna depresija. Muskarci koji citaju tekst: sto se ne prica o nasim problemima u braku? :D. Zaista ste fantasticni i nadasve nesebicni, puni razumevanja za druge. Svaka cast

Sly

pre 3 godine

@Dusan - ne sekira se niko jer je taj problem resiv - razvedes se. To nije problem koji se tesko leci, niste kompatibilni u krevetu rastavite se i trazite druge partnere. Postporodjajna depresija se ne resava lako i zato je to tema, a to sto ti pominjes se resava ako ima volje i hrabrosti.

sss

pre 3 godine

Posle porodjaja osetila sam strasno taj udar hormona. I na dobro i na lose. Prosto odjednom te obuzimaju razna osecanja i sva su na kub. Kad je lepo opija te hoces da se onesvestis a kad se uplasis svega sto te ceka krene anksioznost i ogroman strah pracen plakanjem i preispitivanjem. Srecom trajalo je nekih 7 dana i ne bih uspela da se saberem da muz nije video koliko je sat i uzeo 2 nedelje slobodno da mi se nadje. Ne daj boze nikom ne smem da zamislim kako izgleda prava depresija pojela bi me zivu.

Zenske strane

pre 3 godine

@Babindzem - si primetio da je ovo stranica portala koja se bavi temama koje zanimaju zene? Tako se i zove. Idi na neki sajt koji se bavi problemima koji muce muskarce pa ce ti biti prijatnije. Ako takvog sajta nema, eto idealne prilike da ga pokrenes!

Neobrazovan narod

pre 3 godine

Ljudi da li vi kapirate da je postporodjajna depresija ozbiljno stanje koje se desava malom procentu zena a nesto sto obavezno sledi posle porodjaja. Zene se ubijaju zbog ovog, nije ovo 'umorna sam od nespavanja"

Nevena

pre 3 godine

@ divno
Slazem se sa onim delom gde nasi muskarci traze neku nevinu ili sa malo muskaraca, da nije razuzdana i da ne voli toliko sex a posle kad je ozene od nje ocekuju da bude dro..a u krevetu. To je cest balkanski sindrom nasih muskaraca. Ali se ne slazem po pitanju toga da zene koje su spavale sa jednim , usle nevine u brak i slicno ne vole sex. Ja sam se udala za svog prvog decka , njega sam upoznala u svojoj 23 godini ( udala se za njega u mojoj 28 ) , i te kako sam imala jaku seksualnu zelju ali nisam htela sa bilo kim- cesto sam i masturbirala dok njega nisam upoznala. Obozavam sex i cesto ga imam. A imam drugarice koje su do 25te izmenjale po 20-30 tak momaka , a uopste ne vole sex , sad su u braku i znam da izbegavaju da imaju sex odnose, prosto ne vole sex niti su spremne za bilo kakvo eksperimentisanje. Tako da tu mislim da gresis- ne mora da znaci da onaj ko je imao jednog ili malo muskaraca da ne voli sex a isto tako ne mora da znaci da ona zena koja ih je promenila dosta da je dobra u krevetu. To je velika predrasuda.

Dijana

pre 3 godine

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.
(divno, 23. februar 2021 21:13)

Kakva gomila feminjarskih gluposti.
(Grupica autora, 23. februar 2021 23:50)

Ovo sto je divno napisala je potpuno tacno - ja ne zelim seks, nemam potrebu i moj suprug je jedini sa kojim sam bila. Ali njemu dam samo kad bas moram, jer me seks ne zanima. Meni je to kao da radim kucne poslove.

istina boli

pre 3 godine

kod moje zene evo vec 2 godine traje taj sindrom.Kako se porodila resila da se peeselimo kod njenih.A da li ja mozda imam neki sindrom posto mi je dosta da zivim sa njenim roditeljima?
(trpkovic, 23. februar 2021 21:13)

Nije zena kriva nego ti. Kad je rekla ajmo kod mojih ti si jedva docekao da ti tasta cuva dete a ne ti da pomognes zeni. Trebao si kao ja i kao mnogi drugi muskarci da kazes zeni bice sve u redu, ne treba nam ni tvoja ni moja majka, da se potrudis i da pomognes. Sad ne bi trpeo teror cele familije. Da ti nisam u kozi.

Jao babe

pre 3 godine

A nase babe jedno dete na ledja , drugo starije pored pa na njivu (moja pokojna baba 13 dece imala 7 docekalo punoletstvo zivelu u krshu, dozivela 93 godine )
(Marko, 23. februar 2021 20:31)
A nase dede u opancima pa preko Albanije. Danasnji u kladionicu kolima.
Tako da cutite sa tim babama, hocete jednu takvu dlakavu koja se kupala par puta godisnje svu zboranu sa 35 od divnog zivota na njivi a pola dece joj poumiralo?

Mamineitatineglumicepevacicevoditeljkemanekenke

pre 3 godine

@Ana

Da izbacicemo Dostojevskog i Prvi svetski rat, da ucimo o vasim menstrualnim ciklusima, postporodjajnim depresijama, menopauzama, to su vasi najveci doprinosi covecanstvu.U skolu treba vama zenama uvesti dvocas fizickog svaki dan, da mozete sutra da budete zidarke ili da se tucete sa "Mikama", a ne da se po dve setkate oko terena, tracate i blenete u telefone, k'o debilke.Pa, vojska, kao u Izraelu, neces se ni setiti da imas PMS, ima da se porodis u "Merkavi".

Miki

pre 3 godine

Na papiru ovo deluje kao isključivo problem žena, ali je i problem muškaraca. Prva pomoć bi bila ona od strane države da se i očevima obezbedi plaćeno porodiljsko odsustvo.

U teoriji je lako zamisliti priču u kojoj muž preuzme brigu o detetu kako bi majka skupila 6-7h kvalitetnog sna i odradi sve što ta briga zahteva.

Ali šta će otac čije je radno vreme 9-10h, koji radi i subotom, koji potroši još sat vremena dnevno u saobraćaju, još toliko u nabavci, a zatim i obavi sve one teže poslove u kući koja porodilja svakako ne može.

Gde tu ostane vremena da pruži majci 7-8h kontinuiranog sna, a da sutra može da ustane i odradi još jednu smenu. Nema, društvo to ne dozvoljava.

Takođe po meni nije rešenje uključivanja baba i deda u priču. To samo stvara tenziju i nagriza partnerske odnose. Dozvolite muževima i očevima da budu uz ženu i dete.

Grupica autora

pre 3 godine

Shvatio sam, zenama je upravo najteze sto su - zene!
A onda krenu da kukaju kako su ceo zivot zrtve, kako je svet protiv njih, dok lagano pijuckaju krv partnerima, sahrane ga, i zive jos 30+ godina posto on umre.
A ako vam je toliko tesko da radjate - pa nemojte, nista lakse, ne smarajte vise.

Aule

pre 3 godine

Za sve neverne tome, imate veoma dobre video snimke porodjaja (i carski i prirodni) na internetu. Odgledajte dva tri kao sto sam ja odgledala cisto edukacije radi. Takodje, pogledajte i animacije kako se menja telo zene kad zatrudni. Da li ste znali da se KOSTI karlice premestaju ne bi li beba izasla? To je u najmanju ruku bolno kao kad neka vasa kost napukne ili se slomi. Pa zamislite tu vrstu bola. Edukujte se zatim sta je epiziotomija. Od toga vam garantujem nece biti dobro. Ne budite tako sebicni, vase zene VAMA radjaju decu i prolaze kroz sve te bolne procese. Treba da im pomazete i pevate sto imate mogucnosti za decu
(bgd, 23. februar 2021 23:18)

Ok... i? Da li milioni godina evolucije treba da nestanu da bi zenske kosti prestale da se pomeraju? Da li treba muskarci da radjaju decu?
Bespredmetno je govoriti da li bismo mi to mogli da istrpimo, naprosto jer mi to ne mozemo, i nismo KRIVI za to, koja je poenta besomucnog potezanja tog argumenta?
A decu radjate i Vama valjda, ne samo Vasim muzevima, kao da cinite uslugu nekome, zasto ih uopste i radjate onda?
Da biste pricale da to boli?
Pravljene ste da budete slabije fizicki, ali izdrzljivije, smisao evolucije Vasih tela je da donesete potomstvo na svet, i to nikakav trivijalni trend miga vremena koji se zove 21. vek promeniti nece.

bgd

pre 3 godine

Za sve neverne tome, imate veoma dobre video snimke porodjaja (i carski i prirodni) na internetu. Odgledajte dva tri kao sto sam ja odgledala cisto edukacije radi. Takodje, pogledajte i animacije kako se menja telo zene kad zatrudni. Da li ste znali da se KOSTI karlice premestaju ne bi li beba izasla? To je u najmanju ruku bolno kao kad neka vasa kost napukne ili se slomi. Pa zamislite tu vrstu bola. Edukujte se zatim sta je epiziotomija. Od toga vam garantujem nece biti dobro. Ne budite tako sebicni, vase zene VAMA radjaju decu i prolaze kroz sve te bolne procese. Treba da im pomazete i pevate sto imate mogucnosti za decu

Grupica autora

pre 3 godine

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.
(divno, 23. februar 2021 21:13)

Kakva gomila feminjarskih gluposti.

žikula

pre 3 godine

Mene moja Radojka rodila kao četvrto dete, pošto je bilo letnje vreme tj. vreme žetve zajedno samnom je posle deset dana bila na njivi, tako mi je barem rečeno, imam još dve sestre i dva brata svi smo živo zdravo odškolovani normali i porodični danas sa svojim porodicama. Mislim da je filozofija na ovu temu suvišna, priroda je sve sama uredila dok je mi komplikujemo da ne kažem tupimo.

divno

pre 3 godine

Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?
(Dusan, 23. februar 2021 17:15)

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.

trpkovic

pre 3 godine

kod moje zene evo vec 2 godine traje taj sindrom.Kako se porodila resila da se peeselimo kod njenih.A da li ja mozda imam neki sindrom posto mi je dosta da zivim sa njenim roditeljima?

my

pre 3 godine

Muškarci su danas pod mnogo većim pritiskom zbog toga smo skloniji alkoholu, drogi, kocki jer to je sve neki vid bega od realnosti. Još nešto, radimo teške i opasne poslove za dobrobit društva, a u medijima ispadamo lezilebovići koji dane provode na kauču sa flašom piva u ruci.
Žene većina njih živi život u lakom modu.
To što su danas žene kilave pa jedva rode i jedno dete je njihov problem mnogo su razmažene postale.

sadam

pre 3 godine

Komšinica bila stalbo sama sa bebom, u depresiji, premorena, muž u kafani kada nije na poslu, ona zaspala od premora i stan se zapalio (da ne pišem kako, jer bi se znalo ko je), jedva se izvukli. Posle toga radi i on oko deteta, a ona spava, ponekad.

Pre 70 godina je bilo drugo vreme, oko dece su pomagali svi u kući, znalo se kada žena može da odmori, nije se tretirala kao stoka, bije bila sama u braku. Sada i posao, i da izgleda, i beba, i sve, e, pa ne može. Ne može sama. Nije se udala da bude sama.

Otac ili majka vašeg deteta treba da su vam prijatelji, a sa prijateljem se dogovoriš i imaš saosećanja. Svaka osoba mora da odspava, da ima normalan život. Namestite svakodnevne navike da svima odgovaraju, nađite kompromis. Održite svoju porodicu. Ovako - žena mora sve, raspadne se, a muškaci moraju da žive kao da su singl - pa lakše bi joj bilo da zaista jeste sama, našao bi se neko da ponekad pomogne.

Neće bebe večito biti bebe, prođe taj period za par meseci, toliko, vitezovi srpski, možete da se date svojoj porodici. Ne da smarate, ne da stojite nemoćni i čekate da ona sve uradi, nego preuzmite stvar u svoje ruke. Muškarci ste, pobogu. Niste vi nosili bebu i porađali se i ne dojite. Uradite bar nešto da biste mogli biti cenjeni.

Zrki

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 23. februar 2021 19:19)

Jadna ta žena kad posle takvog života u 87-oj i dalje čuva tuđu dečurliju. Sramota.

Marko

pre 3 godine

A nase babe jedno dete na ledja , drugo starije pored pa na njivu (moja pokojna baba 13 dece imala 7 docekalo punoletstvo zivelu u krshu, dozivela 93 godine )

A sad pustis YT crtace i visis na Instagramu :P

Ana

pre 3 godine

@ pipi
Briga o bebi je najcesce celodnevna briga , jer vecina beba i kad spava to traje kratko i budi se tokom noci vise puta da jede- bar je tako moja. U prvih pola godine ne pamtim da sam sastavila tokom noci vise od 3 sata sna. Tokom dana takodje nisam spavala jer treba i opeglati i skuvati i srediti kucu, a i beba je zahtevna jer i tokom dana slabo spava. Muz ide na posao i radi 8 h dnevno. On i spava 8 h dnevno. Zasto je problem da bar 2-3 sata dnevno on povede racuna o bebi, dok ce zena da odmori ili odspava za to vreme? Treba napraviti dogovor- moze dve veceri ona da se budi tokom noci, a on trecu da je odmeni. Takodje ako je ona budna nocu, onda on da spremi za jelo ili sredi kucu. To sto je on na poslu 8 h je nista naspram njenih sigurno minimum 18-20h rada i nespavanja zbog bebe. Porodiljsko bolovanje se ne zove za dzabe bolovanje, nije to odmor, to je odsustvo radi brige o bebi.

геца м

pre 3 godine

Те жене што то имају да прихвате и да лече, а не да скривају из подршку мама и тата. Депресија било која је озбиљно обољење захтева терапију стручног лица а не бег од реалности, јер највише настрада тај који је уз њих а то је муж. То сам лично преживео а чуо и више пример истог. Тек кад сам запретио разводом тргнула се и отишла на терапију, што је прво њој помогло па свима. Не скривајте психичке потешкоће, то уништава породицу.

Pipi

pre 3 godine

Moja drugarica najpametnija - ona MORA da odspava, a on neka pazi dete to malo vremena dok ona odmori, jer je dete i njegovo. Nema hoćeš-nećeš, MORAŠ.
(Oh, 23. februar 2021 19:14)

Po tonu predpostavljam i da se ovo desava nocu, a on ujutru ide onda takav na posao (mozda i vozi ili radi ko zna sta odgovorno ili rizicno), a ona ostaje kuci, jer ona je na porodiljskom bolovanju?? (prim. ako je po danu, onda je ok)

Tata

pre 3 godine

Tako sam i ja za prvo dete ustajao nocu i budio se, a preko dana isao na posao. Posle mesec dana zaspim u autu u sred bela dana i sletim sa puta. Za drugo dete zena me je terala da spavam u drugoj sobi da ne cujem dete nocu.

Oh

pre 3 godine

Moja drugarica najpametnija - ona MORA da odspava, a on neka pazi dete to malo vremena dok ona odmori, jer je dete i njegovo. Nema hoćeš-nećeš, MORAŠ.

Ziege

pre 3 godine

Sve ja to razumem to je jako tesko,kao i svaka depresija-tesko je i porodici i tome ko je u nju zapao.
Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?
(Dusan, 23. februar 2021 17:15)

Razvedi se Dusane.

.i.

pre 3 godine

Ma čekaj malo, najbitnija stavka života, rađanje dece - beskrajno zahtevan poduhvat i za telo i za psihu - i evo, dođoše muški da nam okukaju kako je nekad i njima teško. I, apsolutni pobednik, ovaj što se iskukao što mu žena posle porođaja ne da. Pa da l bre trunku obraza imate?

Pa samo da si zdrav par dana bio u bolnici pa ti ne bi bilo do toga da te neka zaskače, a kamoli da su ti se organi ispomerali, spavaš po sat-dva ko da si u logoru, imaš deset šavova u gaćama i neko te bukvalno jede na svaki sat...

Pritom, sve ok, izgura većina žena to opušteno i idemo dalje, ali sem što većinu muških uvce zabole da daju ženi bar jednu noć da odspava, koliko li tek ima ovih neopevanih heroja koji su jadni i ubogi jer im, eto, premorena osoba koja im uzgaja potomstvo - gle čuda, ne dade eto par meseci dok bar ne zaraste?

Huan Pablo Don Fernando

pre 3 godine

moja baba rodila njih 9, pola njih u njivi dok je obradjivala zemlju, pola dok je cuvala stoku...i nije upala u postporodjajnu depresiju ni jednom, kasnije komunisti dedu odveli u zatvor, ona ostala sama sa devetoro dece i slogiranom dedinom majkom, mojom prababom i sve ih izvela na pravi put, kasnije podigla nas njene unucice i danas bogu hvala u 87 godini cuva i moju decu, a njene praunucice!!!

Dr mr

pre 3 godine

moja supruga je imala istu nakon sva tri porodjaja...u sva tri je bas bilo tesko...ja je nisam razumeo, ma sta god uradio, rekao, pogledao bio sam kriv za nesto...na kraju se to sad smiruje, ali treba bas puno vremena...mislim da je to jos uvek neka tabu tema medju zenama i da iako znaju da je imaju, nista ne preduzimaju povodom toga...kad sam predlozio strucnu pomoc, tu je nastala jedna od najupecatljivijih svadja u braku i najduzi period nepricanja...

Ana

pre 3 godine

Citam komentare i ne verujem. Imate li vi bilo kakvo obrazovanje ljudi, znate li vi sta su hormoni? Niste vi krivi, kriva je drzava jer u nastavni plan i program nije uvrstila najbitnije stvari na nacin kako treba, izmedju ostalog, osnovno znanje iz oblasti medicine i kako ljudsko telo i psiha funkcionisu. Samo mali primer da vam dam: ja kada imam ciklus, budem toliko lose i fizicki i emotivno da ne mogu 4-5 dana da funkcionisem. Uzasna promena raspolozenja, povracanje, dijareja, bolovi, jeza. Najgore od svega su povracanje i promena raspolozenja, ne bih to ni neprijatelju pozelela. Leka nema i sa tim se patim vec 25 godina. Svakog meseca. Mogu da zamislim kako je zenama nakon porodjaja, tada je prava hormonska bura. Nemam decu, ali podrzavam svaku majku, samo mi zene znamo kroz sta prolazimo. Problem je u tome sto o tome cutimo i ne borimo se za nasa prava.

pa

pre 3 godine

Možda jer smo odrasli uz nedepresivne majke.
(Simke, 23. februar 2021 17:35)

Tako sam i ja mislila o svojoj majci dok nisam malo porasla. Mislila sam da je to najsrecnija zena na svetu, uvek nasmejana, vesela, optimista. A kad sam odrasla sam shvatila koliko je ona zapravo ceo zivot provela nesrecna zato sto je svima redom bila otirac, krpa. Zena je vecito nezadovoljna, sa laznim osmehom, duboko nesrecna. Zao mi je sto je svoj (promaseni) zivot provela tako, ali je sama tako izabrala.

валентина

pre 3 godine

Наравно да свако пролази кроз тешке периоде, то што је тема постпорођајна депресија не значи да мушкарце живот мази и да не постоје ствари о којима би ваљало више причати а тичу се првенствено мушкараца.Али зашто вам смета разговор о примарно женском проблему? Хајде да не будемо себични него да се учимо да помажемо једни другима. Да се не такмичимо за пажњу се дететом и за улогу жртве са мужем/женом него да будемо одрасли људи и барем пријатељи ономе са киме смо у браку и коме децу рађамо/правимо.

Delija i polupripitomljeni texasanin

pre 3 godine

U Americi žene rade posle 8 nedelja pa nemaju vremena za post porođajnu depresiju. Moja ostajala 3-6 meseci da ne radi ali srecom nije bilo strasno.

Baba

pre 3 godine

U pravu je bila Didi Jankovic kada je otisla na duzi egzoticni odmor od trudnoce i porodjaja. A svi ste je napadali. Trebalo je i muza kuci da ostavi, mislim, tada bi joj odmor bio vrhunski.

ništa bez Gorana iz Loznice

pre 3 godine

e imenjače vaspitavaj ti tvoju decu kako znaš i ne generalizuj sve muškarce sa ovih prostora. a što se tiče žena... treba u svemu naći ravnotežu. ni previše ni premalo. žene znaju itekako da iskoriste.

Nikola

pre 3 godine

Pun mi je kofer više ovih napaćenih žena a kakvih žena u stvari ima za ne daj ti bože... Kada bi muškarci imali ovakvu medijsku pažnju bile bi brojčano nadjačane i zaćutale bi za naredna tri veka. Ali one to dobro znaju...

Шмрки

pre 3 godine

Не знам како су наше мајке све ово преживеле и родиле нас, одрасле, научиле, подигле... Поред толико беде, ратова, санкција, инфлација, сиромаштва... Мислим да су данас жене размажене принцезе (не могу рећи да мушкарци нису) али брате мили жене у размажености предњаче жестоко... Одрастите.

Nesa

pre 3 godine

I mi muskarci imamo post vencani sindrom.kad shvatimo da osoba sa kojom smo se zabavljali u stvari ne postoji.naravno ne generalizujem.svedjanke nemaju vremena za post porodjajni sindrom jer ih ceka posao par meseci nakon porodjaja.a ovde je posao to sto rodi dete.tako se dozivljava.

aabb

pre 3 godine

Zene pre imale po 5oro dece u proseku, niko nikad nije spominjao depresiju, sad odjednom sve depresivne, sve bi na Maldive.
Feministicki nacizam zeli sa potpune porobi muskarce.

Klm

pre 3 godine

Meni je zena objasnila, daleko bilo, pa skoro je bio slucaj kad se jedna ubila posle porodjajne depresija. Mene zanima, ne daj Boze, ako bude pala u postporodjajnu depresiju, ko ce imati razumevanja za mene ako trebam non-stop da budem pored nje, drzava, poslodavac?

Dusan

pre 3 godine

Sve ja to razumem to je jako tesko,kao i svaka depresija-tesko je i porodici i tome ko je u nju zapao.
Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?

tzar bomba

pre 3 godine

Sve vezano za zene je za muskarce, pogotovo sa ovih prostora neshvatljivo.
Cak i danasnje generacije rade greske na uzgoju muske dece.
(sasa, 23. februar 2021 16:57)

Sto im ne kazu majke kad ih gaje?

Asparagus

pre 3 godine

A sta je cudno sto su zene neraspolozene i placljive, kad ne mogu da prioste osnovnu potrebu- spavanje?? Telo se odmara prilikom spavanja, psiha takodje i onda je lakse raditi zahtevne poslove oko bebe i kuce. Ko to ne shvata, nije normalan.

borko

pre 3 godine

Moguce je, ne sporim, mogao bih da kazem da se slazem.
Al me zivo tisti kad ce jednom neko da kaze u cemu sve zene ne razumeju muskarce. Mislim, i mi imamo krize, slabosti, lose dane, ovo, ono... a nas ne brane ni psiholozi ni parapsiholozi strucnim objasnjenjima da su to i to muske slabosti.
A mora da ih ima i da bi zene stvarno trebale da ih razumeju kao takve.

Asparagus

pre 3 godine

A sta je cudno sto su zene neraspolozene i placljive, kad ne mogu da prioste osnovnu potrebu- spavanje?? Telo se odmara prilikom spavanja, psiha takodje i onda je lakse raditi zahtevne poslove oko bebe i kuce. Ko to ne shvata, nije normalan.

.i.

pre 3 godine

Ma čekaj malo, najbitnija stavka života, rađanje dece - beskrajno zahtevan poduhvat i za telo i za psihu - i evo, dođoše muški da nam okukaju kako je nekad i njima teško. I, apsolutni pobednik, ovaj što se iskukao što mu žena posle porođaja ne da. Pa da l bre trunku obraza imate?

Pa samo da si zdrav par dana bio u bolnici pa ti ne bi bilo do toga da te neka zaskače, a kamoli da su ti se organi ispomerali, spavaš po sat-dva ko da si u logoru, imaš deset šavova u gaćama i neko te bukvalno jede na svaki sat...

Pritom, sve ok, izgura većina žena to opušteno i idemo dalje, ali sem što većinu muških uvce zabole da daju ženi bar jednu noć da odspava, koliko li tek ima ovih neopevanih heroja koji su jadni i ubogi jer im, eto, premorena osoba koja im uzgaja potomstvo - gle čuda, ne dade eto par meseci dok bar ne zaraste?

Ana

pre 3 godine

Citam komentare i ne verujem. Imate li vi bilo kakvo obrazovanje ljudi, znate li vi sta su hormoni? Niste vi krivi, kriva je drzava jer u nastavni plan i program nije uvrstila najbitnije stvari na nacin kako treba, izmedju ostalog, osnovno znanje iz oblasti medicine i kako ljudsko telo i psiha funkcionisu. Samo mali primer da vam dam: ja kada imam ciklus, budem toliko lose i fizicki i emotivno da ne mogu 4-5 dana da funkcionisem. Uzasna promena raspolozenja, povracanje, dijareja, bolovi, jeza. Najgore od svega su povracanje i promena raspolozenja, ne bih to ni neprijatelju pozelela. Leka nema i sa tim se patim vec 25 godina. Svakog meseca. Mogu da zamislim kako je zenama nakon porodjaja, tada je prava hormonska bura. Nemam decu, ali podrzavam svaku majku, samo mi zene znamo kroz sta prolazimo. Problem je u tome sto o tome cutimo i ne borimo se za nasa prava.

Ziege

pre 3 godine

Sve ja to razumem to je jako tesko,kao i svaka depresija-tesko je i porodici i tome ko je u nju zapao.
Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?
(Dusan, 23. februar 2021 17:15)

Razvedi se Dusane.

pa

pre 3 godine

Možda jer smo odrasli uz nedepresivne majke.
(Simke, 23. februar 2021 17:35)

Tako sam i ja mislila o svojoj majci dok nisam malo porasla. Mislila sam da je to najsrecnija zena na svetu, uvek nasmejana, vesela, optimista. A kad sam odrasla sam shvatila koliko je ona zapravo ceo zivot provela nesrecna zato sto je svima redom bila otirac, krpa. Zena je vecito nezadovoljna, sa laznim osmehom, duboko nesrecna. Zao mi je sto je svoj (promaseni) zivot provela tako, ali je sama tako izabrala.

валентина

pre 3 godine

Наравно да свако пролази кроз тешке периоде, то што је тема постпорођајна депресија не значи да мушкарце живот мази и да не постоје ствари о којима би ваљало више причати а тичу се првенствено мушкараца.Али зашто вам смета разговор о примарно женском проблему? Хајде да не будемо себични него да се учимо да помажемо једни другима. Да се не такмичимо за пажњу се дететом и за улогу жртве са мужем/женом него да будемо одрасли људи и барем пријатељи ономе са киме смо у браку и коме децу рађамо/правимо.

Klm

pre 3 godine

Meni je zena objasnila, daleko bilo, pa skoro je bio slucaj kad se jedna ubila posle porodjajne depresija. Mene zanima, ne daj Boze, ako bude pala u postporodjajnu depresiju, ko ce imati razumevanja za mene ako trebam non-stop da budem pored nje, drzava, poslodavac?

sadam

pre 3 godine

Komšinica bila stalbo sama sa bebom, u depresiji, premorena, muž u kafani kada nije na poslu, ona zaspala od premora i stan se zapalio (da ne pišem kako, jer bi se znalo ko je), jedva se izvukli. Posle toga radi i on oko deteta, a ona spava, ponekad.

Pre 70 godina je bilo drugo vreme, oko dece su pomagali svi u kući, znalo se kada žena može da odmori, nije se tretirala kao stoka, bije bila sama u braku. Sada i posao, i da izgleda, i beba, i sve, e, pa ne može. Ne može sama. Nije se udala da bude sama.

Otac ili majka vašeg deteta treba da su vam prijatelji, a sa prijateljem se dogovoriš i imaš saosećanja. Svaka osoba mora da odspava, da ima normalan život. Namestite svakodnevne navike da svima odgovaraju, nađite kompromis. Održite svoju porodicu. Ovako - žena mora sve, raspadne se, a muškaci moraju da žive kao da su singl - pa lakše bi joj bilo da zaista jeste sama, našao bi se neko da ponekad pomogne.

Neće bebe večito biti bebe, prođe taj period za par meseci, toliko, vitezovi srpski, možete da se date svojoj porodici. Ne da smarate, ne da stojite nemoćni i čekate da ona sve uradi, nego preuzmite stvar u svoje ruke. Muškarci ste, pobogu. Niste vi nosili bebu i porađali se i ne dojite. Uradite bar nešto da biste mogli biti cenjeni.

Oh

pre 3 godine

Moja drugarica najpametnija - ona MORA da odspava, a on neka pazi dete to malo vremena dok ona odmori, jer je dete i njegovo. Nema hoćeš-nećeš, MORAŠ.

Dr mr

pre 3 godine

moja supruga je imala istu nakon sva tri porodjaja...u sva tri je bas bilo tesko...ja je nisam razumeo, ma sta god uradio, rekao, pogledao bio sam kriv za nesto...na kraju se to sad smiruje, ali treba bas puno vremena...mislim da je to jos uvek neka tabu tema medju zenama i da iako znaju da je imaju, nista ne preduzimaju povodom toga...kad sam predlozio strucnu pomoc, tu je nastala jedna od najupecatljivijih svadja u braku i najduzi period nepricanja...

borko

pre 3 godine

Moguce je, ne sporim, mogao bih da kazem da se slazem.
Al me zivo tisti kad ce jednom neko da kaze u cemu sve zene ne razumeju muskarce. Mislim, i mi imamo krize, slabosti, lose dane, ovo, ono... a nas ne brane ni psiholozi ni parapsiholozi strucnim objasnjenjima da su to i to muske slabosti.
A mora da ih ima i da bi zene stvarno trebale da ih razumeju kao takve.

tzar bomba

pre 3 godine

Sve vezano za zene je za muskarce, pogotovo sa ovih prostora neshvatljivo.
Cak i danasnje generacije rade greske na uzgoju muske dece.
(sasa, 23. februar 2021 16:57)

Sto im ne kazu majke kad ih gaje?

bgd

pre 3 godine

Za sve neverne tome, imate veoma dobre video snimke porodjaja (i carski i prirodni) na internetu. Odgledajte dva tri kao sto sam ja odgledala cisto edukacije radi. Takodje, pogledajte i animacije kako se menja telo zene kad zatrudni. Da li ste znali da se KOSTI karlice premestaju ne bi li beba izasla? To je u najmanju ruku bolno kao kad neka vasa kost napukne ili se slomi. Pa zamislite tu vrstu bola. Edukujte se zatim sta je epiziotomija. Od toga vam garantujem nece biti dobro. Ne budite tako sebicni, vase zene VAMA radjaju decu i prolaze kroz sve te bolne procese. Treba da im pomazete i pevate sto imate mogucnosti za decu

Ana

pre 3 godine

@ pipi
Briga o bebi je najcesce celodnevna briga , jer vecina beba i kad spava to traje kratko i budi se tokom noci vise puta da jede- bar je tako moja. U prvih pola godine ne pamtim da sam sastavila tokom noci vise od 3 sata sna. Tokom dana takodje nisam spavala jer treba i opeglati i skuvati i srediti kucu, a i beba je zahtevna jer i tokom dana slabo spava. Muz ide na posao i radi 8 h dnevno. On i spava 8 h dnevno. Zasto je problem da bar 2-3 sata dnevno on povede racuna o bebi, dok ce zena da odmori ili odspava za to vreme? Treba napraviti dogovor- moze dve veceri ona da se budi tokom noci, a on trecu da je odmeni. Takodje ako je ona budna nocu, onda on da spremi za jelo ili sredi kucu. To sto je on na poslu 8 h je nista naspram njenih sigurno minimum 18-20h rada i nespavanja zbog bebe. Porodiljsko bolovanje se ne zove za dzabe bolovanje, nije to odmor, to je odsustvo radi brige o bebi.

Tata

pre 3 godine

Tako sam i ja za prvo dete ustajao nocu i budio se, a preko dana isao na posao. Posle mesec dana zaspim u autu u sred bela dana i sletim sa puta. Za drugo dete zena me je terala da spavam u drugoj sobi da ne cujem dete nocu.

Huan Pablo Don Fernando

pre 3 godine

moja baba rodila njih 9, pola njih u njivi dok je obradjivala zemlju, pola dok je cuvala stoku...i nije upala u postporodjajnu depresiju ni jednom, kasnije komunisti dedu odveli u zatvor, ona ostala sama sa devetoro dece i slogiranom dedinom majkom, mojom prababom i sve ih izvela na pravi put, kasnije podigla nas njene unucice i danas bogu hvala u 87 godini cuva i moju decu, a njene praunucice!!!

Jao babe

pre 3 godine

A nase babe jedno dete na ledja , drugo starije pored pa na njivu (moja pokojna baba 13 dece imala 7 docekalo punoletstvo zivelu u krshu, dozivela 93 godine )
(Marko, 23. februar 2021 20:31)
A nase dede u opancima pa preko Albanije. Danasnji u kladionicu kolima.
Tako da cutite sa tim babama, hocete jednu takvu dlakavu koja se kupala par puta godisnje svu zboranu sa 35 od divnog zivota na njivi a pola dece joj poumiralo?

Zrki

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 23. februar 2021 19:19)

Jadna ta žena kad posle takvog života u 87-oj i dalje čuva tuđu dečurliju. Sramota.

istina boli

pre 3 godine

kod moje zene evo vec 2 godine traje taj sindrom.Kako se porodila resila da se peeselimo kod njenih.A da li ja mozda imam neki sindrom posto mi je dosta da zivim sa njenim roditeljima?
(trpkovic, 23. februar 2021 21:13)

Nije zena kriva nego ti. Kad je rekla ajmo kod mojih ti si jedva docekao da ti tasta cuva dete a ne ti da pomognes zeni. Trebao si kao ja i kao mnogi drugi muskarci da kazes zeni bice sve u redu, ne treba nam ni tvoja ni moja majka, da se potrudis i da pomognes. Sad ne bi trpeo teror cele familije. Da ti nisam u kozi.

divno

pre 3 godine

Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?
(Dusan, 23. februar 2021 17:15)

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.

геца м

pre 3 godine

Те жене што то имају да прихвате и да лече, а не да скривају из подршку мама и тата. Депресија било која је озбиљно обољење захтева терапију стручног лица а не бег од реалности, јер највише настрада тај који је уз њих а то је муж. То сам лично преживео а чуо и више пример истог. Тек кад сам запретио разводом тргнула се и отишла на терапију, што је прво њој помогло па свима. Не скривајте психичке потешкоће, то уништава породицу.

Neobrazovan narod

pre 3 godine

Ljudi da li vi kapirate da je postporodjajna depresija ozbiljno stanje koje se desava malom procentu zena a nesto sto obavezno sledi posle porodjaja. Zene se ubijaju zbog ovog, nije ovo 'umorna sam od nespavanja"

Dusan

pre 3 godine

Sve ja to razumem to je jako tesko,kao i svaka depresija-tesko je i porodici i tome ko je u nju zapao.
Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?

Nevena

pre 3 godine

@ divno
Slazem se sa onim delom gde nasi muskarci traze neku nevinu ili sa malo muskaraca, da nije razuzdana i da ne voli toliko sex a posle kad je ozene od nje ocekuju da bude dro..a u krevetu. To je cest balkanski sindrom nasih muskaraca. Ali se ne slazem po pitanju toga da zene koje su spavale sa jednim , usle nevine u brak i slicno ne vole sex. Ja sam se udala za svog prvog decka , njega sam upoznala u svojoj 23 godini ( udala se za njega u mojoj 28 ) , i te kako sam imala jaku seksualnu zelju ali nisam htela sa bilo kim- cesto sam i masturbirala dok njega nisam upoznala. Obozavam sex i cesto ga imam. A imam drugarice koje su do 25te izmenjale po 20-30 tak momaka , a uopste ne vole sex , sad su u braku i znam da izbegavaju da imaju sex odnose, prosto ne vole sex niti su spremne za bilo kakvo eksperimentisanje. Tako da tu mislim da gresis- ne mora da znaci da onaj ko je imao jednog ili malo muskaraca da ne voli sex a isto tako ne mora da znaci da ona zena koja ih je promenila dosta da je dobra u krevetu. To je velika predrasuda.

Baba

pre 3 godine

U pravu je bila Didi Jankovic kada je otisla na duzi egzoticni odmor od trudnoce i porodjaja. A svi ste je napadali. Trebalo je i muza kuci da ostavi, mislim, tada bi joj odmor bio vrhunski.

Nesa

pre 3 godine

I mi muskarci imamo post vencani sindrom.kad shvatimo da osoba sa kojom smo se zabavljali u stvari ne postoji.naravno ne generalizujem.svedjanke nemaju vremena za post porodjajni sindrom jer ih ceka posao par meseci nakon porodjaja.a ovde je posao to sto rodi dete.tako se dozivljava.

Grupica autora

pre 3 godine

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.
(divno, 23. februar 2021 21:13)

Kakva gomila feminjarskih gluposti.

Шмрки

pre 3 godine

Не знам како су наше мајке све ово преживеле и родиле нас, одрасле, научиле, подигле... Поред толико беде, ратова, санкција, инфлација, сиромаштва... Мислим да су данас жене размажене принцезе (не могу рећи да мушкарци нису) али брате мили жене у размажености предњаче жестоко... Одрастите.

Miki

pre 3 godine

Na papiru ovo deluje kao isključivo problem žena, ali je i problem muškaraca. Prva pomoć bi bila ona od strane države da se i očevima obezbedi plaćeno porodiljsko odsustvo.

U teoriji je lako zamisliti priču u kojoj muž preuzme brigu o detetu kako bi majka skupila 6-7h kvalitetnog sna i odradi sve što ta briga zahteva.

Ali šta će otac čije je radno vreme 9-10h, koji radi i subotom, koji potroši još sat vremena dnevno u saobraćaju, još toliko u nabavci, a zatim i obavi sve one teže poslove u kući koja porodilja svakako ne može.

Gde tu ostane vremena da pruži majci 7-8h kontinuiranog sna, a da sutra može da ustane i odradi još jednu smenu. Nema, društvo to ne dozvoljava.

Takođe po meni nije rešenje uključivanja baba i deda u priču. To samo stvara tenziju i nagriza partnerske odnose. Dozvolite muževima i očevima da budu uz ženu i dete.

Pipi

pre 3 godine

Moja drugarica najpametnija - ona MORA da odspava, a on neka pazi dete to malo vremena dok ona odmori, jer je dete i njegovo. Nema hoćeš-nećeš, MORAŠ.
(Oh, 23. februar 2021 19:14)

Po tonu predpostavljam i da se ovo desava nocu, a on ujutru ide onda takav na posao (mozda i vozi ili radi ko zna sta odgovorno ili rizicno), a ona ostaje kuci, jer ona je na porodiljskom bolovanju?? (prim. ako je po danu, onda je ok)

aabb

pre 3 godine

Zene pre imale po 5oro dece u proseku, niko nikad nije spominjao depresiju, sad odjednom sve depresivne, sve bi na Maldive.
Feministicki nacizam zeli sa potpune porobi muskarce.

Žukva

pre 3 godine

Ali kako oni znaju sve o babama, sunce ti zarko. Ni jedan da gukne kakvi su im bili muski preci! Mozda mi nismo kao vase babe, ali niste vi ni do kolena nasim dedama pa smo valjda egal! A ovog sto je babi koja je rintala ceo zivot uvalio jos i njegovu decu da cuva (u tim godinama) necu ni da komentarisem. Tako oni postuju te zene koje verbalno kuju u zvezde!

my

pre 3 godine

Muškarci su danas pod mnogo većim pritiskom zbog toga smo skloniji alkoholu, drogi, kocki jer to je sve neki vid bega od realnosti. Još nešto, radimo teške i opasne poslove za dobrobit društva, a u medijima ispadamo lezilebovići koji dane provode na kauču sa flašom piva u ruci.
Žene većina njih živi život u lakom modu.
To što su danas žene kilave pa jedva rode i jedno dete je njihov problem mnogo su razmažene postale.

Nikola

pre 3 godine

Pun mi je kofer više ovih napaćenih žena a kakvih žena u stvari ima za ne daj ti bože... Kada bi muškarci imali ovakvu medijsku pažnju bile bi brojčano nadjačane i zaćutale bi za naredna tri veka. Ali one to dobro znaju...

trpkovic

pre 3 godine

kod moje zene evo vec 2 godine traje taj sindrom.Kako se porodila resila da se peeselimo kod njenih.A da li ja mozda imam neki sindrom posto mi je dosta da zivim sa njenim roditeljima?

Dijana

pre 3 godine

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.
(divno, 23. februar 2021 21:13)

Kakva gomila feminjarskih gluposti.
(Grupica autora, 23. februar 2021 23:50)

Ovo sto je divno napisala je potpuno tacno - ja ne zelim seks, nemam potrebu i moj suprug je jedini sa kojim sam bila. Ali njemu dam samo kad bas moram, jer me seks ne zanima. Meni je to kao da radim kucne poslove.

Apsolutno fantasticno

pre 3 godine

U naslovu teksta stoji postporodjajna depresija. Muskarci koji citaju tekst: sto se ne prica o nasim problemima u braku? :D. Zaista ste fantasticni i nadasve nesebicni, puni razumevanja za druge. Svaka cast

Zenske strane

pre 3 godine

@Babindzem - si primetio da je ovo stranica portala koja se bavi temama koje zanimaju zene? Tako se i zove. Idi na neki sajt koji se bavi problemima koji muce muskarce pa ce ti biti prijatnije. Ako takvog sajta nema, eto idealne prilike da ga pokrenes!

sss

pre 3 godine

Posle porodjaja osetila sam strasno taj udar hormona. I na dobro i na lose. Prosto odjednom te obuzimaju razna osecanja i sva su na kub. Kad je lepo opija te hoces da se onesvestis a kad se uplasis svega sto te ceka krene anksioznost i ogroman strah pracen plakanjem i preispitivanjem. Srecom trajalo je nekih 7 dana i ne bih uspela da se saberem da muz nije video koliko je sat i uzeo 2 nedelje slobodno da mi se nadje. Ne daj boze nikom ne smem da zamislim kako izgleda prava depresija pojela bi me zivu.

žikula

pre 3 godine

Mene moja Radojka rodila kao četvrto dete, pošto je bilo letnje vreme tj. vreme žetve zajedno samnom je posle deset dana bila na njivi, tako mi je barem rečeno, imam još dve sestre i dva brata svi smo živo zdravo odškolovani normali i porodični danas sa svojim porodicama. Mislim da je filozofija na ovu temu suvišna, priroda je sve sama uredila dok je mi komplikujemo da ne kažem tupimo.

Marko

pre 3 godine

A nase babe jedno dete na ledja , drugo starije pored pa na njivu (moja pokojna baba 13 dece imala 7 docekalo punoletstvo zivelu u krshu, dozivela 93 godine )

A sad pustis YT crtace i visis na Instagramu :P

Delija i polupripitomljeni texasanin

pre 3 godine

U Americi žene rade posle 8 nedelja pa nemaju vremena za post porođajnu depresiju. Moja ostajala 3-6 meseci da ne radi ali srecom nije bilo strasno.

ništa bez Gorana iz Loznice

pre 3 godine

e imenjače vaspitavaj ti tvoju decu kako znaš i ne generalizuj sve muškarce sa ovih prostora. a što se tiče žena... treba u svemu naći ravnotežu. ni previše ni premalo. žene znaju itekako da iskoriste.

Aule

pre 3 godine

Za sve neverne tome, imate veoma dobre video snimke porodjaja (i carski i prirodni) na internetu. Odgledajte dva tri kao sto sam ja odgledala cisto edukacije radi. Takodje, pogledajte i animacije kako se menja telo zene kad zatrudni. Da li ste znali da se KOSTI karlice premestaju ne bi li beba izasla? To je u najmanju ruku bolno kao kad neka vasa kost napukne ili se slomi. Pa zamislite tu vrstu bola. Edukujte se zatim sta je epiziotomija. Od toga vam garantujem nece biti dobro. Ne budite tako sebicni, vase zene VAMA radjaju decu i prolaze kroz sve te bolne procese. Treba da im pomazete i pevate sto imate mogucnosti za decu
(bgd, 23. februar 2021 23:18)

Ok... i? Da li milioni godina evolucije treba da nestanu da bi zenske kosti prestale da se pomeraju? Da li treba muskarci da radjaju decu?
Bespredmetno je govoriti da li bismo mi to mogli da istrpimo, naprosto jer mi to ne mozemo, i nismo KRIVI za to, koja je poenta besomucnog potezanja tog argumenta?
A decu radjate i Vama valjda, ne samo Vasim muzevima, kao da cinite uslugu nekome, zasto ih uopste i radjate onda?
Da biste pricale da to boli?
Pravljene ste da budete slabije fizicki, ali izdrzljivije, smisao evolucije Vasih tela je da donesete potomstvo na svet, i to nikakav trivijalni trend miga vremena koji se zove 21. vek promeniti nece.

Grupica autora

pre 3 godine

Shvatio sam, zenama je upravo najteze sto su - zene!
A onda krenu da kukaju kako su ceo zivot zrtve, kako je svet protiv njih, dok lagano pijuckaju krv partnerima, sahrane ga, i zive jos 30+ godina posto on umre.
A ako vam je toliko tesko da radjate - pa nemojte, nista lakse, ne smarajte vise.

Sly

pre 3 godine

@Dusan - ne sekira se niko jer je taj problem resiv - razvedes se. To nije problem koji se tesko leci, niste kompatibilni u krevetu rastavite se i trazite druge partnere. Postporodjajna depresija se ne resava lako i zato je to tema, a to sto ti pominjes se resava ako ima volje i hrabrosti.

Mamineitatineglumicepevacicevoditeljkemanekenke

pre 3 godine

@Ana

Da izbacicemo Dostojevskog i Prvi svetski rat, da ucimo o vasim menstrualnim ciklusima, postporodjajnim depresijama, menopauzama, to su vasi najveci doprinosi covecanstvu.U skolu treba vama zenama uvesti dvocas fizickog svaki dan, da mozete sutra da budete zidarke ili da se tucete sa "Mikama", a ne da se po dve setkate oko terena, tracate i blenete u telefone, k'o debilke.Pa, vojska, kao u Izraelu, neces se ni setiti da imas PMS, ima da se porodis u "Merkavi".

Lola

pre 3 godine

Moja je baba, na selu, u godinama odmah posle 2. svetskog rata patila od postporodjajne depresije - kada je rodila moju majku, svoje drugo dete. U trenutku ludila je krenula da udavi bebu u bunaru, zaustavila ju je svekrva.
A bila je dobra, pozrtvovana majka, i divna baka, i nikada joj se kasnije nikakav trenutak ludila nije desio.

anima

pre 3 godine

(yahoo, 24. februar 2021 21:32)

Prenaduvano ti je kad se neko ubije ili ubije dete zbog hormonskog disbalansa koji ne moze da kontrolise?

Mastrangello

pre 3 godine

Drage devojke,

Menjao bih za 5 postporodjajnih depresija - jednu, celozivotnu, visedecenijsku, 35-ogodisnju depresiju, uzrokovanu nesposobnoscu, neumenja, neznanja, nemogucnosti, nepozeljnosti da dodjem do seksa, i upoznam sexualni zivot i razmenu strasti...

Sifra: pomozite!

yahoo

pre 3 godine

Sad ce nasi muskarci da obaveste ceo svet kako postporodjajna depresija ne postoji. Nemaju lekari pojma, Srbende znaju.
(Milos, 24. februar 2021 16:27)
Ne, pametnjakovicu, ali ce, kao i Amerikancine, Englescine i ostali na koje imas fetisisticku reakciju reci, kao i te Srbende, da je problem prenaduvan, kao i uostalom tri cetvrtine zenskih problema danas

Huan Pablo Don Fernando

pre 3 godine

moja baba rodila njih 9, pola njih u njivi dok je obradjivala zemlju, pola dok je cuvala stoku...i nije upala u postporodjajnu depresiju ni jednom, kasnije komunisti dedu odveli u zatvor, ona ostala sama sa devetoro dece i slogiranom dedinom majkom, mojom prababom i sve ih izvela na pravi put, kasnije podigla nas njene unucice i danas bogu hvala u 87 godini cuva i moju decu, a njene praunucice!!!

Dusan

pre 3 godine

Sve ja to razumem to je jako tesko,kao i svaka depresija-tesko je i porodici i tome ko je u nju zapao.
Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?

Nikola

pre 3 godine

Pun mi je kofer više ovih napaćenih žena a kakvih žena u stvari ima za ne daj ti bože... Kada bi muškarci imali ovakvu medijsku pažnju bile bi brojčano nadjačane i zaćutale bi za naredna tri veka. Ali one to dobro znaju...

aabb

pre 3 godine

Zene pre imale po 5oro dece u proseku, niko nikad nije spominjao depresiju, sad odjednom sve depresivne, sve bi na Maldive.
Feministicki nacizam zeli sa potpune porobi muskarce.

Шмрки

pre 3 godine

Не знам како су наше мајке све ово преживеле и родиле нас, одрасле, научиле, подигле... Поред толико беде, ратова, санкција, инфлација, сиромаштва... Мислим да су данас жене размажене принцезе (не могу рећи да мушкарци нису) али брате мили жене у размажености предњаче жестоко... Одрастите.

my

pre 3 godine

Muškarci su danas pod mnogo većim pritiskom zbog toga smo skloniji alkoholu, drogi, kocki jer to je sve neki vid bega od realnosti. Još nešto, radimo teške i opasne poslove za dobrobit društva, a u medijima ispadamo lezilebovići koji dane provode na kauču sa flašom piva u ruci.
Žene većina njih živi život u lakom modu.
To što su danas žene kilave pa jedva rode i jedno dete je njihov problem mnogo su razmažene postale.

Nesa

pre 3 godine

I mi muskarci imamo post vencani sindrom.kad shvatimo da osoba sa kojom smo se zabavljali u stvari ne postoji.naravno ne generalizujem.svedjanke nemaju vremena za post porodjajni sindrom jer ih ceka posao par meseci nakon porodjaja.a ovde je posao to sto rodi dete.tako se dozivljava.

Delija i polupripitomljeni texasanin

pre 3 godine

U Americi žene rade posle 8 nedelja pa nemaju vremena za post porođajnu depresiju. Moja ostajala 3-6 meseci da ne radi ali srecom nije bilo strasno.

Pipi

pre 3 godine

Moja drugarica najpametnija - ona MORA da odspava, a on neka pazi dete to malo vremena dok ona odmori, jer je dete i njegovo. Nema hoćeš-nećeš, MORAŠ.
(Oh, 23. februar 2021 19:14)

Po tonu predpostavljam i da se ovo desava nocu, a on ujutru ide onda takav na posao (mozda i vozi ili radi ko zna sta odgovorno ili rizicno), a ona ostaje kuci, jer ona je na porodiljskom bolovanju?? (prim. ako je po danu, onda je ok)

žikula

pre 3 godine

Mene moja Radojka rodila kao četvrto dete, pošto je bilo letnje vreme tj. vreme žetve zajedno samnom je posle deset dana bila na njivi, tako mi je barem rečeno, imam još dve sestre i dva brata svi smo živo zdravo odškolovani normali i porodični danas sa svojim porodicama. Mislim da je filozofija na ovu temu suvišna, priroda je sve sama uredila dok je mi komplikujemo da ne kažem tupimo.

borko

pre 3 godine

Moguce je, ne sporim, mogao bih da kazem da se slazem.
Al me zivo tisti kad ce jednom neko da kaze u cemu sve zene ne razumeju muskarce. Mislim, i mi imamo krize, slabosti, lose dane, ovo, ono... a nas ne brane ni psiholozi ni parapsiholozi strucnim objasnjenjima da su to i to muske slabosti.
A mora da ih ima i da bi zene stvarno trebale da ih razumeju kao takve.

Grupica autora

pre 3 godine

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.
(divno, 23. februar 2021 21:13)

Kakva gomila feminjarskih gluposti.

Mamineitatineglumicepevacicevoditeljkemanekenke

pre 3 godine

@Ana

Da izbacicemo Dostojevskog i Prvi svetski rat, da ucimo o vasim menstrualnim ciklusima, postporodjajnim depresijama, menopauzama, to su vasi najveci doprinosi covecanstvu.U skolu treba vama zenama uvesti dvocas fizickog svaki dan, da mozete sutra da budete zidarke ili da se tucete sa "Mikama", a ne da se po dve setkate oko terena, tracate i blenete u telefone, k'o debilke.Pa, vojska, kao u Izraelu, neces se ni setiti da imas PMS, ima da se porodis u "Merkavi".

Marko

pre 3 godine

A nase babe jedno dete na ledja , drugo starije pored pa na njivu (moja pokojna baba 13 dece imala 7 docekalo punoletstvo zivelu u krshu, dozivela 93 godine )

A sad pustis YT crtace i visis na Instagramu :P

Aule

pre 3 godine

Za sve neverne tome, imate veoma dobre video snimke porodjaja (i carski i prirodni) na internetu. Odgledajte dva tri kao sto sam ja odgledala cisto edukacije radi. Takodje, pogledajte i animacije kako se menja telo zene kad zatrudni. Da li ste znali da se KOSTI karlice premestaju ne bi li beba izasla? To je u najmanju ruku bolno kao kad neka vasa kost napukne ili se slomi. Pa zamislite tu vrstu bola. Edukujte se zatim sta je epiziotomija. Od toga vam garantujem nece biti dobro. Ne budite tako sebicni, vase zene VAMA radjaju decu i prolaze kroz sve te bolne procese. Treba da im pomazete i pevate sto imate mogucnosti za decu
(bgd, 23. februar 2021 23:18)

Ok... i? Da li milioni godina evolucije treba da nestanu da bi zenske kosti prestale da se pomeraju? Da li treba muskarci da radjaju decu?
Bespredmetno je govoriti da li bismo mi to mogli da istrpimo, naprosto jer mi to ne mozemo, i nismo KRIVI za to, koja je poenta besomucnog potezanja tog argumenta?
A decu radjate i Vama valjda, ne samo Vasim muzevima, kao da cinite uslugu nekome, zasto ih uopste i radjate onda?
Da biste pricale da to boli?
Pravljene ste da budete slabije fizicki, ali izdrzljivije, smisao evolucije Vasih tela je da donesete potomstvo na svet, i to nikakav trivijalni trend miga vremena koji se zove 21. vek promeniti nece.

Klm

pre 3 godine

Meni je zena objasnila, daleko bilo, pa skoro je bio slucaj kad se jedna ubila posle porodjajne depresija. Mene zanima, ne daj Boze, ako bude pala u postporodjajnu depresiju, ko ce imati razumevanja za mene ako trebam non-stop da budem pored nje, drzava, poslodavac?

Grupica autora

pre 3 godine

Shvatio sam, zenama je upravo najteze sto su - zene!
A onda krenu da kukaju kako su ceo zivot zrtve, kako je svet protiv njih, dok lagano pijuckaju krv partnerima, sahrane ga, i zive jos 30+ godina posto on umre.
A ako vam je toliko tesko da radjate - pa nemojte, nista lakse, ne smarajte vise.

trpkovic

pre 3 godine

kod moje zene evo vec 2 godine traje taj sindrom.Kako se porodila resila da se peeselimo kod njenih.A da li ja mozda imam neki sindrom posto mi je dosta da zivim sa njenim roditeljima?

yahoo

pre 3 godine

Sad ce nasi muskarci da obaveste ceo svet kako postporodjajna depresija ne postoji. Nemaju lekari pojma, Srbende znaju.
(Milos, 24. februar 2021 16:27)
Ne, pametnjakovicu, ali ce, kao i Amerikancine, Englescine i ostali na koje imas fetisisticku reakciju reci, kao i te Srbende, da je problem prenaduvan, kao i uostalom tri cetvrtine zenskih problema danas

divno

pre 3 godine

Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?
(Dusan, 23. februar 2021 17:15)

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.

ništa bez Gorana iz Loznice

pre 3 godine

e imenjače vaspitavaj ti tvoju decu kako znaš i ne generalizuj sve muškarce sa ovih prostora. a što se tiče žena... treba u svemu naći ravnotežu. ni previše ni premalo. žene znaju itekako da iskoriste.

Ana

pre 3 godine

Citam komentare i ne verujem. Imate li vi bilo kakvo obrazovanje ljudi, znate li vi sta su hormoni? Niste vi krivi, kriva je drzava jer u nastavni plan i program nije uvrstila najbitnije stvari na nacin kako treba, izmedju ostalog, osnovno znanje iz oblasti medicine i kako ljudsko telo i psiha funkcionisu. Samo mali primer da vam dam: ja kada imam ciklus, budem toliko lose i fizicki i emotivno da ne mogu 4-5 dana da funkcionisem. Uzasna promena raspolozenja, povracanje, dijareja, bolovi, jeza. Najgore od svega su povracanje i promena raspolozenja, ne bih to ni neprijatelju pozelela. Leka nema i sa tim se patim vec 25 godina. Svakog meseca. Mogu da zamislim kako je zenama nakon porodjaja, tada je prava hormonska bura. Nemam decu, ali podrzavam svaku majku, samo mi zene znamo kroz sta prolazimo. Problem je u tome sto o tome cutimo i ne borimo se za nasa prava.

.i.

pre 3 godine

Ma čekaj malo, najbitnija stavka života, rađanje dece - beskrajno zahtevan poduhvat i za telo i za psihu - i evo, dođoše muški da nam okukaju kako je nekad i njima teško. I, apsolutni pobednik, ovaj što se iskukao što mu žena posle porođaja ne da. Pa da l bre trunku obraza imate?

Pa samo da si zdrav par dana bio u bolnici pa ti ne bi bilo do toga da te neka zaskače, a kamoli da su ti se organi ispomerali, spavaš po sat-dva ko da si u logoru, imaš deset šavova u gaćama i neko te bukvalno jede na svaki sat...

Pritom, sve ok, izgura većina žena to opušteno i idemo dalje, ali sem što većinu muških uvce zabole da daju ženi bar jednu noć da odspava, koliko li tek ima ovih neopevanih heroja koji su jadni i ubogi jer im, eto, premorena osoba koja im uzgaja potomstvo - gle čuda, ne dade eto par meseci dok bar ne zaraste?

Baba

pre 3 godine

U pravu je bila Didi Jankovic kada je otisla na duzi egzoticni odmor od trudnoce i porodjaja. A svi ste je napadali. Trebalo je i muza kuci da ostavi, mislim, tada bi joj odmor bio vrhunski.

Oh

pre 3 godine

Moja drugarica najpametnija - ona MORA da odspava, a on neka pazi dete to malo vremena dok ona odmori, jer je dete i njegovo. Nema hoćeš-nećeš, MORAŠ.

Dijana

pre 3 godine

Tako vam i treba kada zenite postene (frigidne) zene. One koje nemaju seks. Ideja da neka koja zeli i voli seks nece da ga ima jer se cuva za vas jer ste vi toliko vredni je presmesna. Nemaju seks jer ga ne zele.
Bojite se zenske seksualnosti, drma vas patrijarhat i posesivnost, kompleksi i nesigurnosti i onda se zavrsi bas tako.
Bojite se seksa = seksa nema.
(divno, 23. februar 2021 21:13)

Kakva gomila feminjarskih gluposti.
(Grupica autora, 23. februar 2021 23:50)

Ovo sto je divno napisala je potpuno tacno - ja ne zelim seks, nemam potrebu i moj suprug je jedini sa kojim sam bila. Ali njemu dam samo kad bas moram, jer me seks ne zanima. Meni je to kao da radim kucne poslove.

tzar bomba

pre 3 godine

Sve vezano za zene je za muskarce, pogotovo sa ovih prostora neshvatljivo.
Cak i danasnje generacije rade greske na uzgoju muske dece.
(sasa, 23. februar 2021 16:57)

Sto im ne kazu majke kad ih gaje?

bgd

pre 3 godine

Za sve neverne tome, imate veoma dobre video snimke porodjaja (i carski i prirodni) na internetu. Odgledajte dva tri kao sto sam ja odgledala cisto edukacije radi. Takodje, pogledajte i animacije kako se menja telo zene kad zatrudni. Da li ste znali da se KOSTI karlice premestaju ne bi li beba izasla? To je u najmanju ruku bolno kao kad neka vasa kost napukne ili se slomi. Pa zamislite tu vrstu bola. Edukujte se zatim sta je epiziotomija. Od toga vam garantujem nece biti dobro. Ne budite tako sebicni, vase zene VAMA radjaju decu i prolaze kroz sve te bolne procese. Treba da im pomazete i pevate sto imate mogucnosti za decu

Ziege

pre 3 godine

Sve ja to razumem to je jako tesko,kao i svaka depresija-tesko je i porodici i tome ko je u nju zapao.
Ali sta je sa seksualnim potrebama muskaraca pre i posle potpisanog papira o bracnoj zajednici...da li se one menjaju i da li je nekog briga kada zena posle potpisanog papira udari lakat muzu u seksualnom smislu?!
Da li se neko sekira zbog toga,da li su muskarci tada u depresiji?
(Dusan, 23. februar 2021 17:15)

Razvedi se Dusane.

pa

pre 3 godine

Možda jer smo odrasli uz nedepresivne majke.
(Simke, 23. februar 2021 17:35)

Tako sam i ja mislila o svojoj majci dok nisam malo porasla. Mislila sam da je to najsrecnija zena na svetu, uvek nasmejana, vesela, optimista. A kad sam odrasla sam shvatila koliko je ona zapravo ceo zivot provela nesrecna zato sto je svima redom bila otirac, krpa. Zena je vecito nezadovoljna, sa laznim osmehom, duboko nesrecna. Zao mi je sto je svoj (promaseni) zivot provela tako, ali je sama tako izabrala.

Asparagus

pre 3 godine

A sta je cudno sto su zene neraspolozene i placljive, kad ne mogu da prioste osnovnu potrebu- spavanje?? Telo se odmara prilikom spavanja, psiha takodje i onda je lakse raditi zahtevne poslove oko bebe i kuce. Ko to ne shvata, nije normalan.

Tata

pre 3 godine

Tako sam i ja za prvo dete ustajao nocu i budio se, a preko dana isao na posao. Posle mesec dana zaspim u autu u sred bela dana i sletim sa puta. Za drugo dete zena me je terala da spavam u drugoj sobi da ne cujem dete nocu.

sadam

pre 3 godine

Komšinica bila stalbo sama sa bebom, u depresiji, premorena, muž u kafani kada nije na poslu, ona zaspala od premora i stan se zapalio (da ne pišem kako, jer bi se znalo ko je), jedva se izvukli. Posle toga radi i on oko deteta, a ona spava, ponekad.

Pre 70 godina je bilo drugo vreme, oko dece su pomagali svi u kući, znalo se kada žena može da odmori, nije se tretirala kao stoka, bije bila sama u braku. Sada i posao, i da izgleda, i beba, i sve, e, pa ne može. Ne može sama. Nije se udala da bude sama.

Otac ili majka vašeg deteta treba da su vam prijatelji, a sa prijateljem se dogovoriš i imaš saosećanja. Svaka osoba mora da odspava, da ima normalan život. Namestite svakodnevne navike da svima odgovaraju, nađite kompromis. Održite svoju porodicu. Ovako - žena mora sve, raspadne se, a muškaci moraju da žive kao da su singl - pa lakše bi joj bilo da zaista jeste sama, našao bi se neko da ponekad pomogne.

Neće bebe večito biti bebe, prođe taj period za par meseci, toliko, vitezovi srpski, možete da se date svojoj porodici. Ne da smarate, ne da stojite nemoćni i čekate da ona sve uradi, nego preuzmite stvar u svoje ruke. Muškarci ste, pobogu. Niste vi nosili bebu i porađali se i ne dojite. Uradite bar nešto da biste mogli biti cenjeni.

Mastrangello

pre 3 godine

Drage devojke,

Menjao bih za 5 postporodjajnih depresija - jednu, celozivotnu, visedecenijsku, 35-ogodisnju depresiju, uzrokovanu nesposobnoscu, neumenja, neznanja, nemogucnosti, nepozeljnosti da dodjem do seksa, i upoznam sexualni zivot i razmenu strasti...

Sifra: pomozite!

Ana

pre 3 godine

@ pipi
Briga o bebi je najcesce celodnevna briga , jer vecina beba i kad spava to traje kratko i budi se tokom noci vise puta da jede- bar je tako moja. U prvih pola godine ne pamtim da sam sastavila tokom noci vise od 3 sata sna. Tokom dana takodje nisam spavala jer treba i opeglati i skuvati i srediti kucu, a i beba je zahtevna jer i tokom dana slabo spava. Muz ide na posao i radi 8 h dnevno. On i spava 8 h dnevno. Zasto je problem da bar 2-3 sata dnevno on povede racuna o bebi, dok ce zena da odmori ili odspava za to vreme? Treba napraviti dogovor- moze dve veceri ona da se budi tokom noci, a on trecu da je odmeni. Takodje ako je ona budna nocu, onda on da spremi za jelo ili sredi kucu. To sto je on na poslu 8 h je nista naspram njenih sigurno minimum 18-20h rada i nespavanja zbog bebe. Porodiljsko bolovanje se ne zove za dzabe bolovanje, nije to odmor, to je odsustvo radi brige o bebi.

геца м

pre 3 godine

Те жене што то имају да прихвате и да лече, а не да скривају из подршку мама и тата. Депресија било која је озбиљно обољење захтева терапију стручног лица а не бег од реалности, јер највише настрада тај који је уз њих а то је муж. То сам лично преживео а чуо и више пример истог. Тек кад сам запретио разводом тргнула се и отишла на терапију, што је прво њој помогло па свима. Не скривајте психичке потешкоће, то уништава породицу.

Nevena

pre 3 godine

@ divno
Slazem se sa onim delom gde nasi muskarci traze neku nevinu ili sa malo muskaraca, da nije razuzdana i da ne voli toliko sex a posle kad je ozene od nje ocekuju da bude dro..a u krevetu. To je cest balkanski sindrom nasih muskaraca. Ali se ne slazem po pitanju toga da zene koje su spavale sa jednim , usle nevine u brak i slicno ne vole sex. Ja sam se udala za svog prvog decka , njega sam upoznala u svojoj 23 godini ( udala se za njega u mojoj 28 ) , i te kako sam imala jaku seksualnu zelju ali nisam htela sa bilo kim- cesto sam i masturbirala dok njega nisam upoznala. Obozavam sex i cesto ga imam. A imam drugarice koje su do 25te izmenjale po 20-30 tak momaka , a uopste ne vole sex , sad su u braku i znam da izbegavaju da imaju sex odnose, prosto ne vole sex niti su spremne za bilo kakvo eksperimentisanje. Tako da tu mislim da gresis- ne mora da znaci da onaj ko je imao jednog ili malo muskaraca da ne voli sex a isto tako ne mora da znaci da ona zena koja ih je promenila dosta da je dobra u krevetu. To je velika predrasuda.

Dr mr

pre 3 godine

moja supruga je imala istu nakon sva tri porodjaja...u sva tri je bas bilo tesko...ja je nisam razumeo, ma sta god uradio, rekao, pogledao bio sam kriv za nesto...na kraju se to sad smiruje, ali treba bas puno vremena...mislim da je to jos uvek neka tabu tema medju zenama i da iako znaju da je imaju, nista ne preduzimaju povodom toga...kad sam predlozio strucnu pomoc, tu je nastala jedna od najupecatljivijih svadja u braku i najduzi period nepricanja...

Zrki

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 23. februar 2021 19:19)

Jadna ta žena kad posle takvog života u 87-oj i dalje čuva tuđu dečurliju. Sramota.

Miki

pre 3 godine

Na papiru ovo deluje kao isključivo problem žena, ali je i problem muškaraca. Prva pomoć bi bila ona od strane države da se i očevima obezbedi plaćeno porodiljsko odsustvo.

U teoriji je lako zamisliti priču u kojoj muž preuzme brigu o detetu kako bi majka skupila 6-7h kvalitetnog sna i odradi sve što ta briga zahteva.

Ali šta će otac čije je radno vreme 9-10h, koji radi i subotom, koji potroši još sat vremena dnevno u saobraćaju, još toliko u nabavci, a zatim i obavi sve one teže poslove u kući koja porodilja svakako ne može.

Gde tu ostane vremena da pruži majci 7-8h kontinuiranog sna, a da sutra može da ustane i odradi još jednu smenu. Nema, društvo to ne dozvoljava.

Takođe po meni nije rešenje uključivanja baba i deda u priču. To samo stvara tenziju i nagriza partnerske odnose. Dozvolite muževima i očevima da budu uz ženu i dete.

Jao babe

pre 3 godine

A nase babe jedno dete na ledja , drugo starije pored pa na njivu (moja pokojna baba 13 dece imala 7 docekalo punoletstvo zivelu u krshu, dozivela 93 godine )
(Marko, 23. februar 2021 20:31)
A nase dede u opancima pa preko Albanije. Danasnji u kladionicu kolima.
Tako da cutite sa tim babama, hocete jednu takvu dlakavu koja se kupala par puta godisnje svu zboranu sa 35 od divnog zivota na njivi a pola dece joj poumiralo?

Apsolutno fantasticno

pre 3 godine

U naslovu teksta stoji postporodjajna depresija. Muskarci koji citaju tekst: sto se ne prica o nasim problemima u braku? :D. Zaista ste fantasticni i nadasve nesebicni, puni razumevanja za druge. Svaka cast

Zenske strane

pre 3 godine

@Babindzem - si primetio da je ovo stranica portala koja se bavi temama koje zanimaju zene? Tako se i zove. Idi na neki sajt koji se bavi problemima koji muce muskarce pa ce ti biti prijatnije. Ako takvog sajta nema, eto idealne prilike da ga pokrenes!

валентина

pre 3 godine

Наравно да свако пролази кроз тешке периоде, то што је тема постпорођајна депресија не значи да мушкарце живот мази и да не постоје ствари о којима би ваљало више причати а тичу се првенствено мушкараца.Али зашто вам смета разговор о примарно женском проблему? Хајде да не будемо себични него да се учимо да помажемо једни другима. Да се не такмичимо за пажњу се дететом и за улогу жртве са мужем/женом него да будемо одрасли људи и барем пријатељи ономе са киме смо у браку и коме децу рађамо/правимо.

istina boli

pre 3 godine

kod moje zene evo vec 2 godine traje taj sindrom.Kako se porodila resila da se peeselimo kod njenih.A da li ja mozda imam neki sindrom posto mi je dosta da zivim sa njenim roditeljima?
(trpkovic, 23. februar 2021 21:13)

Nije zena kriva nego ti. Kad je rekla ajmo kod mojih ti si jedva docekao da ti tasta cuva dete a ne ti da pomognes zeni. Trebao si kao ja i kao mnogi drugi muskarci da kazes zeni bice sve u redu, ne treba nam ni tvoja ni moja majka, da se potrudis i da pomognes. Sad ne bi trpeo teror cele familije. Da ti nisam u kozi.

Žukva

pre 3 godine

Ali kako oni znaju sve o babama, sunce ti zarko. Ni jedan da gukne kakvi su im bili muski preci! Mozda mi nismo kao vase babe, ali niste vi ni do kolena nasim dedama pa smo valjda egal! A ovog sto je babi koja je rintala ceo zivot uvalio jos i njegovu decu da cuva (u tim godinama) necu ni da komentarisem. Tako oni postuju te zene koje verbalno kuju u zvezde!

Neobrazovan narod

pre 3 godine

Ljudi da li vi kapirate da je postporodjajna depresija ozbiljno stanje koje se desava malom procentu zena a nesto sto obavezno sledi posle porodjaja. Zene se ubijaju zbog ovog, nije ovo 'umorna sam od nespavanja"

Sly

pre 3 godine

@Dusan - ne sekira se niko jer je taj problem resiv - razvedes se. To nije problem koji se tesko leci, niste kompatibilni u krevetu rastavite se i trazite druge partnere. Postporodjajna depresija se ne resava lako i zato je to tema, a to sto ti pominjes se resava ako ima volje i hrabrosti.

Lola

pre 3 godine

Moja je baba, na selu, u godinama odmah posle 2. svetskog rata patila od postporodjajne depresije - kada je rodila moju majku, svoje drugo dete. U trenutku ludila je krenula da udavi bebu u bunaru, zaustavila ju je svekrva.
A bila je dobra, pozrtvovana majka, i divna baka, i nikada joj se kasnije nikakav trenutak ludila nije desio.

anima

pre 3 godine

(yahoo, 24. februar 2021 21:32)

Prenaduvano ti je kad se neko ubije ili ubije dete zbog hormonskog disbalansa koji ne moze da kontrolise?

sss

pre 3 godine

Posle porodjaja osetila sam strasno taj udar hormona. I na dobro i na lose. Prosto odjednom te obuzimaju razna osecanja i sva su na kub. Kad je lepo opija te hoces da se onesvestis a kad se uplasis svega sto te ceka krene anksioznost i ogroman strah pracen plakanjem i preispitivanjem. Srecom trajalo je nekih 7 dana i ne bih uspela da se saberem da muz nije video koliko je sat i uzeo 2 nedelje slobodno da mi se nadje. Ne daj boze nikom ne smem da zamislim kako izgleda prava depresija pojela bi me zivu.